Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19. 2013

,,,,,,,,,,,,


Nyheder i uge 19, 2013








Før auktionen var der "eftersyn", hvor gæsterne fik lov til at smage på vinene frisk fra fad. Der blev også delt smagsprøver ud på den super-søde Eszencia, der traditionen tro blev serveret på ske.


Tokaj inspireret af Beaune
Selv om hovedparten af de vine, der laves i det ungarske distrikt Tokaj-Hegyalja, er tørre, er det den søde Tokaj-vin, der har gjort området berømt. Den franske konge Ludvig d. 14. har kaldt den for "kongernes vin og vinenes konge". Den russiske zar Peter den Store fik løbende leverancer af vinen til sit hof i Sankt Petersborg og oprettede ligefrem en hel eskadron af kosakker, hvis eneste formål var at sørge for, at den nåede uskadt frem til hans bord.
Der er også skrevet hyldestdigte til Tokaj-vinen gennem tiderne, og så er den oven i købet blevet foreviget med et par strofer i den ungarske nationalsang.
Det er ikke kun vinen, der er interessant - Tokaj-distriktets meget smukke landskab er med på Unesco’s verdensarvsliste.
I dag er vinen fra Tokaj ikke længere så kendt uden for Ungarns grænser, og det skal der gøres noget ved - ligesom der skal bruges penge på at leve op til den ære, det er, at være med på verdensarvslisten.
Derfor har distriktets vinproducentforening, Confrérie de Tokaj, fået den idé at etablere en årligt tilbagevendende vinauktion, hvorfra overskuddet går til det gode formål.
Forbilledet er den berømte årlige vinauktion Hospice de Beaune i Bourgognes vinøse hovedstad Beaune, hvor det er fade med vin, der kommer under hammeren.

Vin indtaget med ske
Første udgave af auktionen er netop blevet afholdt i det historiske slot Sárospatak i Tokaj-distriktet, og den indbragte det, der svarer til 503.000 kr.
I alt kom der 22 partier under hammeren - alle doneret af nogle af Tokajs førende vinhuse - heriblandt Szépsy, som vi fortalte om i uge 16. Det var selvfølgelig ikke en stor auktion, men altå har jo sin begyndelse.
De fade, der blev solgt, var de traditionelle gönci fade, der kan indeholde 136 liter vin, og højeste hammerslag var for et fad med Tokaj Hétszőlő Tokaji Aszú 6 puttonyos 2010. Det gik for det, der svarer til 104.000 kr., hvilket er en literpris på cirka 765 kr.
Også den legendariske Eszencia kom under hammeren - dog kun solgt i mængder af 10 liter. Dette er den sødeste vin fra Tokaj-distriktet, og den består af den most, der løber fra under druernes egen vægt – en "essens", der selvsagt ikke fremstilles i ret store mængder. Vinen er så rig på sødme, at den næsten ikke er til at hælde ud af flasken, og den er så rig på aroma, at den bliver i munden i timevis. Sukker-indholdet er gerne på over 50%. Når der skal smages på den, foregår det ofte med ske.
Dette var første udgave den ungarske auktion, og der var så afgjort flest ungarere i auktionslokalet. Men Confrérie de Tokaj håber på at kunne udvide auktionen i de kommende år, så stadig flere udlændinge byder med på flaskerne.




Fra traileren til "Escaping Robert Parker", hvor en flaske med Parkers portræt er lagt ned - et tegn på, at hans dominans i vinens verden måske står for fald ...

Ny film om Robert Parker
I de sidste 30 år har den amerikanske vinguru Robert Parker haft en alt overskyggende magt i vinens verden. Bordeaux-slotte venter med at prissætte deres nye årgange, til han har udtalt sig og givet point efter 100-point skalaen. Og vinproducenter rundt om i verden stræber efter at fremstille vine, der kan finde nåde for Parkers smagsløg.
Forbrugere og vinhandlere køber også ofte ind under indflydelse af Parkers point-givning.
Men Parker har også mange modstandere - vinproducenter og vinhandlere, der er trætte af hans dominerende rolle, og som mener, at det er helt hen i vejret at bedømme vine efter 100-point skalaen. For hvordan afgør man, om en vin skal have 88 eller 89 point?
En ny dokumentarfilm af den amerikanske filmproducent Ed Burley går tæt på modstandere og tilhængere af Parker. "Escaping Robert Parker" er titlen på filmen, og hovedpersonen er Julian Faulkner, en ung, passioneret sydfransk vinproducent, der ikke vil have sine vine bedømt af Parker og kæmper for at vinde anerkendelse for dem uden guruens point.

Anerkendelse uden Parker
I filmen møder man også vinentusiasten Peter Herbst, der er en stor fan af Parkers point og udelukkende køber vine, som har scoret højt på 100-point skalaen.
Derudover viser filmen interviews med vinproducenter, der stræber efter Parkers billigelse, og med vinhandlere, vinauktionshuse og vinskribenter med skarpe holdninger.
Og så er der vinproducenten Nils Vente, der som den første amerikanske producent fik de svært opnåelige 100 point for sin vin Groth Reserve 1984.
Parker selv optræder også i filmen i form af klip fra blandt andet offentlige vinsmagninger, hvor han foran en større menneskeskare fortæller, hvordan han smager på vin.
Man kan se en trailer til filmen på producentens hjemmeside. Det lader dog til, at det foreløbig kun er amerikanerne, der kan downloade eller købe filmen på dvd. Men vi skal nok fortælle, når det også bliver muligt at se filmen på dansk jord.







Den smilende Max står parat til at hjælpe kunderne i supermarkedet. Via ikoner kan man klikke sig ind på forskellige råvarer og retter og få at vide, hvilke vine i vinafdelingen i det pågældende supermarked, der passer til maden.


Den hjælpsomme Max
I sidste uge fortalte vi om en undersøgelse fra Wine Intelligence om nye tendenser inden for detailhandelen, når det gælder handel med vin. Og alt peger på, at digital teknologi og internet vil komme til at spille en fremtrædende rolle i fremtidens vinhandel.
Et eksempel på, at teknologien vinder frem, er Max le Sommelier - en venligt smilende interaktiv vinterminal, som hjælper kunderne med at vælge den rigtige vin i de to franske supermarkedskæder Carrefour og LeClerc.
Max har 20.000 vine i sin database, og han ved en masse om vin. Man kan spørge ham om lidt af hvert ved at klikke på en række ikoner på displayet på hans mave.

Udprinter sine forslag
Max le Sommelier er eminent god til at sætte vin til alt fra muslingesuppe til æbletærte. I løbet af 10 sekunder kommer han med et bud på tre forskellige vine, der egner sig til retten - og deres priser. Dernæst udprinter han sine forslag samt en henvisning til, hvor i forretningen man finder vinene.
Max findes selvfølgelig også som app til iPhone og iPad.
En anden interaktiv nyskabelse er den, man møder i den amerikanske supermarkedskæde Total Wine & More. Her er det muligt for kunderne at tweete live med en vinproducent, se vinhuset og den vinmark en bestemt vin kommer fra osv.





Præsidentens vinkældre på skrump
Da Francois Hollande sidste år blev valgt til præsident, fik Frankrig en vinglad leder - i modsætning til forgængeren, Nicolas Sarkozy.
Alligevel har han - som den gode socialist han er - valgt, at vinkældrene i præsidentpaladset Élysée skal på slankekur.
Han har skåret ned på såvel ministrenes lønninger som det antal biler, de og han selv har til rådighed. Og nu er turen så kommet til vinen.
1200 flasker skal under hammeren på en auktion d. 30. og 31. maj i Hôtel Drouot i Paris. Det er dog kun en tiendedel af de mange vine - der alle er franske - som paladsets kældre rummer, men det til gengæld nogle af de mest kostbare.
Meddelelsen om auktionen falder ikke i god jord hos alle franskmænd. Élysées vinkældre er berømte viden om, da de rummer et udvalg af de bedste vine, Frankrig har at byde på. Så disse store kældre er også omgæret af en vis stolthed fra franskmændenes side.

Mere beskedne vine
Vinene er indkøbt til kældrene siden 1947, og de afspejler i høj grad de forskellige præsidenters smag.
Georges Pompidou var fx begejstret for Bordeaux-vinen Château Chasse-Spleen, mens Valéry Giscard d’Estaing især holdt af vinene fra Médoc.
Francois Mitterrand var derimod en stor ynder af Bourgogne-vin og Jacques Chirac sørgede for, at få et større antal flasker Dom Pérignon tilflød vinkældrene.
Hvert år indkøbes der nye vine til kældrene for hele 250.000 euro (cirka 1,9 millioner kr.). Men det bal er slut nu.
Hollande har bebudet, at der for en del af pengene fra auktionen af de fornemme vine vil blive indkøbt mere beskedne vine til kældrene. Resten af pengene vil indgå i statsbudgettet.
Blandt højdepunkterne på auktionen er flere flasker Château Pétrus 1990 til en højeste vurdering på 2200 euro (cirka 16.400 kr.) flasken. Derudover kan man byde med på Château Lafite Rothschild, Cheval Blanc, Cos d’Estournel, Mission Haut-Brion i magnum, Krug Champagne og mange flere fine vine.







Ton Mata fra Recaredo var kommet til Danmark for at præsentere sine cavaer. Vinmarkerne hos Recaredo pløjes med hest, og cavaflaskerne i kælderen er på traditionel vis skråtstillede under andengæringen, så bundfaldet kan lagre sig i flaskehalsen.


Fornemme gamle cavaer
Den spanske cava forbindes normalt med en uhøjtidelig boblevin uden årgang, der skal nydes her og nu. Men den kan også have årgang på etiketten og ligesom årgangs-champagner gemmes i adskillige år - i hvert fald når cavaen kommer fra vinhuset Recaredo.
For nylig gæstede ejeren og tredje generation af det familieejede vinhus, Ton Mata, Danmark, og sammen med sin danske importør, Philipson Wine, præsenterede han sine fantastiske cavaer med alder - samt nogle af de hvidvine, Recaredo også fremstiller.
Men det var cavaerne, der brillerede. Vi smagte cava helt tilbage til årgang 1991 - skønne vine med blød mousse, modenhed, fylde og aroma.
Disse helt gamle årgange er ikke længere til salg, men vi smagte andre ældre årgang, som forhandles herhjemme. Dem - samt hvidvinene - er der stjerner til længere nede på siden.

Et anderledes cavahus
Recaredo ligger i Sant Sadurní d’Anoia. Det er i dette område i det spanske Penedès, hovedparten af al cavaen fremstilles.
Og vinhuset adskiller sig markant fra de øvrige cava-producenter, når det gælder vindyrkning og fremstillingsmetode.
Recaredo er fx Demeter certificeret, hvilket betyder, at dyrkningen af de i alt 50 hektar vinmarker er 100% biodynamisk. Det er noget af et særsyn i cava-området, hvor ikke engang økologisk vindyrkning har vundet terræn. Og det er svært at være engageret biodynamiker, når man er omgivet af nabo-marker, hvor der sprøjtes.
- Demeter anbefaler, at der er ti meter til en mark, hvor der sprøjtes. Vi så gerne, at der var endnu længere, sagde Ton Mata. - Nogle gange må vi kassere de drueklaser, der hænger tættest på nabomarkerne.

Som de bedste champagner
Det er også et særsyn, at vinhuset udelukkende fremstiller årgangs-cavaer, og at de alle er af typen Brut Nature - den tørreste udgave af vinen.
Også degorgeringen er utraditionel. Dégorgement er et led i fremstillingen af mousserende vin efter champagne-metoden, hvor en prop af frossent bundfald fjernes fra flaskehalsen. Hos Recaredo fryser man ikke flaskehalsen, men hælder manuelt bundfaldet, der har samlet sig øverst i flasken, ud, hvilket kræver stor ekspertise.
I det hele taget foregår så meget som muligt hos dette cavahus via håndkraft - eller hestekraft, når vinmarkerne skal pløjes.
Man skriver også på bagetiketten, hvilken dato denne degorgering har fundet sted. Det er ellers noget, som kun nogle ganske få champagnehuse gør. Når degorgerings-datoen overhovedet er interessant, er det fordi, det har stor betydning for en champagnes smag, hvor længe den har været i kontakt med sit bundfald.
Priserne adskiller sig også fra flertallet af cavaer. Vi taler om priser på mellem 200 og 1000 kr. Nogle vil sikkert ryste på hovedet - det er jo ikke champagne, der er i flaskerne …
Nej, men det er cavaer, der kan måle sig med selv de bedste champagner.
Ugens STORE billede længere nede på siden viser Recaredos lange kældergange, hvor cavaen ligger på rad og række fra gulv til loft.






Hun slugte diamanten
Der afholdes et hav af velgørenhedsarrangementet i USA, hvor rige amerikanere hiver kreditkortet frem for at donere penge til et godt formål.
For nylig blev der afholdt et sådan arrangement i en kvindeklub i Florida, hvor de 400 fremmødte kvinder kunne købe et glas champagne for 20 dollars (cirka 115 kr.). Som lokkemiddel havde man i hvert glas lagt en lille glassten - dog var der i et enkelt glas en diamant til en værdi af 5000 dollars (cirka 28.400 kr.).
En af gæsterne var 80-årige Miriam Tucker. Hun kunne ikke lide at stikke fingrene ned i champagneglasset for at hive stenen op og se, om hun havde været den heldige vinder. Planen var derfor at drikke forsigtigt at glasset til hun nærmede sig målet. Men så skete uheldet. Fru Tucker slugte stenen - der viste sig at være diamanten …
Ved en tarmundersøgelse hos lægen fandt man utroligt nok den ædle sten.

En endnu værre tanke
Det er selvfølgelig ikke så godt at sluge en diamant til en værdi af næsten 30.000 kr. Værre er det dog, hvis samme uheld sker under nydelsen af verdens nok dyreste Martini, Algonquin Martini.
Denne drink, der serveres på hotellet Algonquin i New York, koster det, der svarer til cirka 52.000 kr. - hvilket skyldes, at der ligger en diamantring nede i glasset.
Ringene designes individuelt, og drinken bestilles typisk af unge mænd, der vil fri til en pige.
Men tænk hvis nu pigen kommer til at sluge ringen - og måske ovenikøbet siger nej ...




Små flag på bordene fortæller, hvilke lande de mange dommere i konkurrencen stammer fra.

807 hvidvine under luppen
Sauvignon Blanc er en af verdens mest populære druer, og derfor har den selvfølgelig også sin egen konkurrence, Concours Mondial du Sauvignon Blanc.
Druen er frem for alt kendt for de sprøde hvidvine fra Bordeaux og Loire samt for de friske og frugtrige hvidvine fra New Zealand. Men den dyrkes også rigtig mange andre steder i verden, hvilket fremgik af de i alt 807 vine, der deltog i 2013-udgaven af konkurrencen.
Ud over de franske og newzealandske vine var der også flasker fra blandt andet Spanien, Italien, Grækenland, Tjekkiet, Rumanien, Slovakiet, Tyrkiet og Chile.
Dommerpanelet bestod af vinspecialister fra 16 forskellige lande, og de kom på hårdt (men spændende) arbejde, da de skulle smage 20% flere vine end ved sidste års konkurrence.

Fire vine fik trofæ
Der var dyb koncentration i smagelokalet i Château de Blois i Loire, hvor samtlige vine blev smagt blindt.
Hele seancen endte med, at der blev uddelt 231 medaljer - 79 af guld og 152 af sølv, og hele 45% af medaljerne gik til værts-distriktet, Loire.
På Concours Mondial du Sauvignon Blanc’s hjemmeside kan man se samtlige medalje-resultater.
De fire aller bedste vine blev belønnet med et trofæ. Det drejede sig om Château Tour de Mirambeau Réserve, Sas Despagne, Bordeaux, Frankrig 2012, Domaine André Vatan Saint François, Sancerre, Frankrig 2011, Domaine Gibault, Gibault Pascal & Danielle, Touraine, Frankrig 2012 (forhandles af Frederiksberg Vinimport) og Weingut Genheimer Killz Gutenberger Felseneck, Nahe, Tyskland 2012.






25 druer i samme vinmark
I gamle dage var det almindeligt at plante mange forskellige druesorter i én og samme vinmark. Druerne blev høstet og vinificeret på én gang, hvilket havde et praktisk formål. Nogle druer modnedes tidligt og andre sent, men når de blev blandet sammen, var der balance i tingene. Man risikerede ikke at fremstille vin på enten umodne eller overmodne druer.
I Tyskland og Østrig fremstiller enkelte vinhuse nu igen den slags blandingsvine.
Men også i Frankrig hos vinhuset Mas Coutelou i Languedoc har man ifølge The Drinks Business i de enkelte vinmarks-parceller plantet op til 25 forskellige druer.

Druerne beskytter hinanden
Hos Mas Coutelou er formålet dog et noget andet. Vindyrkningen er biodynamisk, og der fremstilles naturvine med mindst mulig indgriben fra vinmagerens side. Det vil sige, at der ikke sprøjtes mod diverse vinmarkssygdomme, og her kommer de mange forskellige druer i samme parcel ind i billedet. Sammenplantningen er nemlig med til at forhindre hurtig spredning, hvis en vinstok skulle blive angrebet af sygdom. Nogle druesorter vil altid være mindre modtagelige for angreb af visse sygdomme end andre, og dermed beskytter vinstokkene hinanden.
Det lyder jo ganske smart og effektivt - selv om selve høsten af de enkelte druer må være et meget stort arbejde…



Berømtheder og deres vinhuse
Skuespilleren Antonio Banderas, pornostjernen Savanna Samson, komponisten Poderi Luigi Einaudi og den olympiske bryder Randy Lewis har noget tilfælles. Ud over deres meget forskelligartede karrierer er de også vinproducenter. Nogle mere af navn end gavn, men de ejer i hvert fald et vinhus.
Der findes efterhånden rigtig mange kendiser med egne vinhuse - så mange, at den amerikanske forfatter Nick Wise har kunnet skrive en hel bog om dem. "Celebrity Vineyards" er titlen på bogen, og den har været længe undervejs, da Wise har rejst USA og Europa tyndt for at besøge berømthederne og deres vinhuse, smage vinene og få en snak om, hvad der fik disse mennesker til at kaste sig over vinens verden. Nogle stammer fra gamle vinfamilier, mens andre blot udlever en romantisk drøm om at være vinbonde. Bogen kan købes hos Amazon.







Øl-salget svigter
Der drikkes stadig mindre øl i to af de store traditionelle øl-drikkende lande, Storbritannien og Tyskland.
I første kvartal af 2013 faldt salget af øl i de britiske pubber med næsten 50 millioner pints (en pint er lig med 5,6 dl) sammenlignet med samme kvartal i 2012. Det svarer til en nedgang på 5,5%.
I Tyskland er øl-forbruget faldet næsten hvert eneste år siden 1976, hvor det var på sit højeste med 151 liter pr. indbygger. Og i første kvartal af 2013 faldt det til 19,9 mio. hl - den laveste mængde i de sidste 20 år. Alene i marts måned var der en nedgang i tyskernes ølforbrug på hele 10,9% og i eksporten af øl på 13,3%.
Øl-foreningerne i de to lande skyder skylden på nedgangen i de første fire måneder af i år på den lange kolde vinter. Den har ikke ligefrem lokket hverken briter eller tyskere til at gå ud og få en øl før eller efter maden.

Ændret drikkekultur
I Storbritannien har en massiv afgift på øl muligvis også haft betydning - den forsvinder nu, og man håber, det igen vil give ølsalget et skub i den rigtige retning.
Men en del af årsagen kan også - som vi skrev i uge 13 - være, at et større antal pubber lukker hvert eneste år.
Endnu en vigtig årsag, som den tyske bryggeriforening Deutscher Brauer-Bund henviser til, er en ændret drikkekultur - ikke mindst blandt de unge, der har en langt større palet af drinks at vælge imellem end tidligere generationer. Og mon dog ikke også, at det faldende ølsalg afspejler en stadig større glæde for vin …



En fuld papegøje
Den festlige papegøje har forladt sin pind for at få en kæp i øret. Denne vinholder er ren amerikansk kitsch - men festlig kitsch må man sige.
Poppedrengen er lavet af polyresin, et vejrbestandigt materiale, som man oftest bruger til haveskulpturer. Bemalingen er udført i hånden.
Så vidt vi ved, findes vinholderen ikke på dansk jord - i modsat fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk. Men den kan fås hos det amerikanske firma Great Gifts for Men til 30 dollars (cirka 169 kr.) plus forsendelse.




.


De forbudte ord
EU har i de seneste år indgået aftale med flere oversøiske vinlande om ikke at anvende en række ord på etiketterne - ord, som er uløseligt forbundet med europæisk vin. Dette gælder selvsagt kun for vine, der skal eksporteres til Europa.
Men lige netop når det drejer sig om USA, så mangler der stadig at blive enighed i EU, om hvorvidt en række ord og betegnelser må anvendes af de amerikanske vinproducenter.
Sådan har det været siden 2009, hvor en handelsaftale mellem USA og EU fra 2006 udløb. Kun to ord er siden da sluppet gennem nåleøjet: classic og cream. Ord som Chateau, clos, Ruby, Tawny, Solera, Noble og Vintage har man endnu ikke taget stilling til, og indtil da må amerikanske vine med disse ord på etiketterne ikke eksporteres til Europa. Dog, hvis et amerikansk vinhus har varemærkeregistreret et vinnavn i Europa inden 2006, så kan EU ikke forbyde vinhuset at eksportere vinene til medlemslandene.

Andre lande må gerne
Det er yderst frustrerende for de mange amerikanske vinhuse, der har et vintage, Chateau eller Noble på etiketterne - hvilket der er rigtig mange, der har. Noble er faktisk også navnet på en drue i USA.
Endnu mere frustrerende for amerikanerne er det, at EU har godkendt en række af de samme ord på den forbudte liste, når det gælder aftaler med Canada, Chile og Australien.
The Wine Institute, en forening af californiske vinhuse, har derfor skrevet et brev til EU med ønsket om, at der også må komme faste regler for ordlyden på etiketterne, når det gælder USA.



Festligt festival på Frederiksberg
I weekenden afholdtes Københavns Gourmet- og Vinfestival for første gang i Bülowsvejhallen på Frederiksberg. 1200 mad- og vinglade gæster besøgte festivalen og smagte sig igennem de mange tilbud fra udstillerne.
- Det glæder os at så mange mennesker bakker op om et koncept, som sætter kombinationen af mad, vin og øl i fokus og dermed adskiller sig fra den traditionelle vinfestival. Det giver blod på tanden til næste år, udtaler Lars Møller fra arrangøren The Wine Company
Der blev uddelt mere end 300 smagsprøver på vin, øl og delikatesser - heriblandt danske vine fra Domain Aalsgaard, Kelleris og Annisse Vingård, øl fra Stronzo, Grauballe Bryghus og Fur Bryghus, Sherry fra Sherry Lounge, chokolade, lakrids, kanapéer, oste, pølser, rugbrød og olier. I alt 38 udstillere skænkede og delte gavmildt ud af prøverne.
Blandt dagens arrangementer var kåringen af festivalens bedste fødevare, samt bedste rød- og hvidvin udvalgt af de besøgende. Bedste hvidvin blev Textbook Chardonnay 2010 fra KK Wine, mens det blev Rosson, Amarone 2007 fra Club Amarone, der løb af med sejren for bedste rødvin.


34/09



...




Indbyggere i London gik ind under uvejrsskyerne med paraplyer i hænderne. Den ur-lignende genstand på fadet til venstre er selve uvejrsmaskinen.

Kunstigt uvejr midt i London
På den skotske ø Isle of Skye fremstilles en af verdens mest berømte Single Malt whiskyer, Talisker, en whisky med power, tørv og røg.
Nu er destilleriet barslet med endnu en whisky, Talisker Storm, som allerede har fået masser af rosende ord med på vejen fra diverse whiskyspecialister.
Navnet på nyheden er yderst velvalgt, da det henviser til den stormomsuste og barske Isle of Skye. Og da destilleriet lancerede whiskyen i London, bragte det i bogstaveligste forstand stormvejret med sig fra øen.
Talisker havde fået konstrueret en vejrmaskine og nogle kunstige skyer, som over et afgrænset område slap et veritabelt uvejr løs. Londonerne sjaskede rundt i regnvejret, der blev ledsaget af lyn, torden og masser af blæst. Rundt om stod så de mindre modige i forårstøj og godt vejr og så på. En lille film på YouTube viser, hvordan vejrmaskinen virkede.
Herhjemme forhandles Talisker Storm blandt andet af H.J. Hansen.



Til_37/09



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i den danske vinbrance i denne uge.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234




...............................
    .....................
    223 I de lange kældergange hos cavahuset Recaredo ligger de mange tusinde flasker med mousserende vin. (foto © Recaredo).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 116 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Prosecco, Scalini, Prosecco, Italien, lav alkohol (11%)
79 kr., på tilbud indtil 22. juni: 69 kr., Vinoble
En herlig let mousserende vin med en aromatisk duft og en dejlig smag med noter af gul blomme og modne pærer. Den kan nydes afkølet på terrassen eller til en let forret - fx med kammuslinger. Et kup til tilbudsprisen.


Cava Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2007, lav alkohol (12,5%)
199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En cava med en fin mousse og en dejlig duft af lyst brød og appelsinskal. Den har en fin fylde og en lang aromatisk eftersmag.


Cava Brut de Brut Gran Reserva Brut Nature, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2004, lav alkohol (12,5%)
349,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En cava, der dufter som en hel buket sommerblomster. Den har en fin mousse og en åben, tør og fyldig smag med et lille bittert bid, der gør den velegnet til mad. Og det er netop til mad, spanierne nyder cava.


Cava Particular Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2003, lav alkohol (12,5%)
699,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
Denne cava bærer sin alder med ynde. Den har en fin duft af karamel, en blød mousse og en tør og fyldig smag med moden frugt og tilpas syre.


Cava Particular Brut Nature Gran Reserva, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2002, lav alkohol (12,5%)
799,95 kr., pris ved 6 flasker, Philipson Wine
En elegant cava, der kommer på højde med fornemme champagner. Duften er fin med noter af brød, mens smagen breder sig ud i munden med masser af fine undertoner.


Cava Turó d'en Mota, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2001, lav alkohol (12%)
999,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
1000 kr. for en cava er ikke hverdagskost. Men det er denne vin heller ikke. Den har en fin og blød mousse, en frugtrig duft og en stor fyldig og vidunderlig lang smag. En ganske særlig oplevelse.

Hvidvin


Allozo, Verdejo, La Mancha, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
49 kr., på tilbud i maj: 42 kr. flasken., Franske Vinhus
Sikke en dejlig hvidvin. Den har en liflig duft af syltede mirabeller og en vidunderlig smag af modne sommeræbler. Det er en mild vin - sådan en, som man bør skænke afkølet i glasset en lun sommerdag på terrassen.


Org de Rac, Chardonnay, Swartland, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., på tilbud i uge 19 (denne uge): 50 kr. flasken, Kvickly
En fortryllende duft af friske sommeræbler og pærer stiger op fra glasset med denne hvidvin. Smagen er fyldig og fuld af frugt, men har også en god struktur, ligesom der er en flot balance mellem sødme og syre. Eftersmagen er lang og fløjlsblød. Et kup til tilbudsprisen.


Montes Reserva, Sauvignon Blanc, Valle de Curico, Chile, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,75 kr., Bichel Vin
En hvidvin med en typisk Sauvignon Blanc duft med noter af kærlighedsfrugt og mango. Smagen er tør og frisk med citrus og fine krydderier. Flasken har skruelåg.


Tarapacá, Chardonnay, Valle Central, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
69,75 kr., Skjold Burne
En hvidvin med en dejlig duft af eksotisk frugt - især kærlighedsfrugt - og med en lækker blød smag af modne grønne druer og rød grape. Flasken har skruelåg.


Herdade dos Grous, Alentejano, Portugal, 2009, lav alkohol (13%)
89,95 kr., Amka
En fyldig hvidvin med en bred og frugtrig smag. Den er tilpas tør, og vil være en glimrende ledsager til fx laks.


Schmitges, Riesling, Mosel, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 89,10 kr., Propperiet
Frisk og meget lækker hvidvin med en elegant druesmag med god syre, men også med en lille charmerende sødme. Brug den som terrassevin eller som ledsager til lettere retter. Flasken har Stelvin+ skruelåg.


Miranius Celler Credo, Recaredo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2012, lav alkohol (11%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig hvidvin med en mild duft af gule blommer og en god frugtsmag med en mundrensende syre. Eftersmagen er lang og tør.


Aloers Celler Credo, Recaredo, Xarel-lo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2011, lav alkohol (12%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Duften af denne hvidvin er frisk og let krydret, mens smagen er tør men samtidig også med god frugt.


Can Credo, Recaredo, Xarel-lo, Sant Sadurni d'Anoia, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
179,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er smørblomst og noget mineralsk over duften af denne hvidvin. Smagen er fyldig og cremet og med god frugt. Alkoholen bider dog lidt.

Rødvin


Barbera d'Asti, Araldica, Piemonte, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
40,35 kr., Rema 1000
En dejlig og saftig rødvin med noter af græs i duften og masser af bærsmag og en fin syre, der gør den perfekt til sommerens lettere grillretter. Den er simpelt hen et kup til prisen.


Toth Ferenc, Kadarka, Eger, Ungarn, 2009, lav alkohol (12,5%)
75 kr., Laszlo's Vin
Dejlig og charmerende rødvin, der på mange måder kan minde om en god Pinot Noir. Den har en god duft og en let og lækker smag. Brug den til lettere retter.


Cuvée Roi Patriote, Domaine Mas de Martin, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Modne brombær og mørk chokolade præger både duft og smag af denne dejlige rødvin. Det er en koncentreret vin med en behagelig frugtsødme og en lang let krydret eftersmag.


Sunnycliff, Shiraz, Australien, 2010, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet
Vellavet rødvin, udpræget madvin med ren frugtsmag og gode tanniner. Faktisk en rigtig lækker vin, der ikke er spor bamset som så mange andre australske rødvin. Flasken har skruelåg.


Casarena, Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2010, høj alkohol (14,9%)
129 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Duften er et helt måltid i sig selv. Smagen er bred og harmonisk med ren frugt, krydderi, en lille sødme og god syre. Kraftig alkohol, men ikke sprittet. En dejlig rødvin.


Château Domeyne, Claire & Gonzague Lurton, Saint-Estèphe, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
170 kr., Køge Vinhandel
Skøn Bordeaux-rødvin, kompleks og harmonisk. Den har en god, ren frugtsmag og bløde tanniner.


Arabarte de Autor, Rioja, Cochega, Spanien, 2008, høj alkohol (14,5%)
179 kr., DK Wine
Der er en flot struktur i denne rødvin, der har fylde og krydret frugt. Fyldig charme og charmerende fylde. En udpræget madvin til lidt kraftige retter.


Château Jas de Bressy, Châteauneuf du Pape, Frankrig, 2008, middel alkohol (14%)
289 kr., Kjær & Sommerfeldt
Dette her er simpelt hen en topvin fra Rhône. Det er en fantastisk lækker rødvin med en meget ren druesmag, bred og kompleks og med en rank struktur. Den kan udmærket drikkes nu, men også gemmes endnu syv-otte år.


Crios, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (13,5%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
Umiddelbart en venlig og enkel rødvin på druerne Syrah og Bonarda, men ikke så harmonisk. Udmærket til vejfesten med pølser på grillen. Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.