Nyheder for uge 29, 2015



Bourgogne og Champagne med på listen

I 2007 blev Bordeaux optaget på Unesco’s verdensarvsliste, og i flere år har Frankrigs to andre store og berømte vindistrikter, Bourgogne og Champagne, kæmpet for også at blive optaget. Førstnævnte med sine mere end 1000 climats - små marker eller jordstykker med deres helt eget terroir - og Champagne med sit vinøse landskab og sine unikke kilometerlange gange under jorden med de mange millioner champagneflasker. Hver gang har de to vindistrikter måttet se sig forbigået - sidste år fx tilfaldt æren i stedet to andre franske attraktioner, de 25.000 år gamle hulemalerier i Chauvet og vulkanerne i Auvergne.

Men nu er det lykkedes. Under Unesco’s seneste møde i Bonn i år blev det besluttet at optage såvel Champagnes kældre og vinlandskab som Bourgognes climats og de historiske bykerner i Beaune og Dijon.

Stigende antal turister


I Bourgogne vil optagelsen blive fejret med en storstilet udstilling om distriktets climats i det nye store vincenter i Beaune, der forventes at slå dørene op i 2016.
Udover æren er der også mange andre årsager til at ønske at blive optaget på Unesco’s verdensarvsliste. En optagelse medfører helt naturligt en øget turisme - siden Bordeaux kom med på listen for otte år siden, har stadig flere turister lagt vejen forbi - faktisk er antallet steget med mere end 35% siden dengang. I 2014 blev byen således besøgt af 5 millioner turister.


En klase Ruby Roman druer.

55.600 kr. for en drueklase

Drueavlerne i Champagne får typisk omkring 45 kr. pr. kilo druer, de leverer til champagnehusene. Men det er peanuts i forhold til det beløb på 1 million YEN (cirka 55.600 kr.), der for nylig blev givet i Japan for en enkelt klase af druesorten Ruby Roman.
Druen, der er en spisedrue, dyrkes kun i Ishikawa-provinsen, og den er blevet berømt og dermed kostbar på grund af sin størrelse, sin tomatrøde farve og sin søde smag.

En hidtidig rekord


De kostbare druer bliver hvert år solgt på en særlig auktion, og den mest perfekte af klaserne nåede altså op på det rekordhøje hammerslag, der er dobbelt så højt som for den dyreste klase ved sidste års auktion.
Drueklasen bestod af 26 druer og vejede 700 gram, og det var hotelchefen fra det lokale Hotel Nikko Kanazawa, der købte den. Han havde fået besked fra højere sted om, at han skulle have fat i top-klasen, koste hvad det ville. De fornemme druer skal sikkert serveres til et kommende brudepar eller som dessert til en meget rig hotelgæst ...
Ruby Roman druerne er ikke alene om at indbringe høje priser, når det gælder frugter på japansk jord. To meloner af den eftertragtede sort Yubari fra Hokkaido blev for nylig solgt for det, der svarer til 83.300 kr.

Unik samling vine under hammeren

I kældrene hos Château Margaux i Bordeaux ligger en af slottets vine årgang 1900. Og her har den ligget, lige siden den blev tappet på flaske for 115 år siden.
Nu kommer denne sjældne flaske sammen med et hav af andre flasker fra slottets kældre under hammeren hos Sotheby’s i New York d. 17. oktober.
Årgangene spænder fra 1900 til 2010, hvoraf de sidste 37 årgange er skabt under familien Mentzelopoulos’s ejerskab af Château Margaux. Det er Corinne Mentzelopoulos, der har valgt at sætte de mange vine til salg - i alt 239 partier, som Sotheby’s har givet en højeste vurdering på 1,4 millioner dollars (cirka 9,5 mio. kr.).

Byd på et slotsbesøg


Blandt højdepunkterne er selvfølgelig flasken årgang 1900, som er vurderet til 15.000 dollars (cirka 100.000 kr.). Derudover er der en flaske årgang 1945, hvor vurderingen ligger på 4000 dollars (cirka 27.000 kr.) og en flaske af flaskestørrelsen Balthazar (12 liter eller 16 normale flasker), der er vurderet til 50.000 dollars (cirka 338.000 kr.).
Og så kan man også byde på et ganske særligt besøg hos Château Margaux for otte personer.
Vært under besøget vil være Corinne Mentzelopoulos eller slottets chefvinmager, Paul Pontallier, og efter en rundtur i kældrene bydes der på vinsmagning samt frokost eller middag. Overskuddet fra dette parti vil gå til et velgørende formål.


Foto: CIVC.

Britisk jord lokker champagnehus

Det legendariske champagnehus Louis Roederer har tidligere været på indkøb uden for Champagne og ejer i dag vinhuse i såvel Portugal som Californien. I 2007 erhvervede huset desuden Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande i Bordeaux.
Nu er Louis Roederer ifølge Decanter muligvis igen på vej til at investere uden for Champagne-distriktet - og denne gang gælder det vinmarksjord i Sydengland.
Flere champagnehuse har et godt øje til Sussex og andre sydligt beliggende områder i Storbritannien, hvor der fremstilles glimrende mousserende vine.

Billig og velegnet jord


Der er frem for alt to ting, som gør det attraktivt for champagneproducenterne at fremstille bobler i Storbritannien: Priserne på jord er utroligt lave sammenlignet med priserne i Champagne – en hektar vinmark i det franske vindistrikt kan godt snige sig op på 7 millioner kr., mens britisk jord til vindyrkning i gennemsnit koster cirka 85.000 kr. pr. hektar.
Derudover er jorden netop i den sydlige del af landet, hvor Kent og Sussex ligger, meget lig den i Champagne, hvilket vil sige, at den er rig på kalk.

Champagnehuset forholder sig tavst


Louis Roederer undersøgte faktisk allerede i 2007 mulighederne for at opkøbe jord i enten Sussex eller Kent. Siden da har der været stille om projektet, og ifølge en britisk vinbranchemand, som Decanter har talt med, har de britiske vinproducenter og drueavlere da hidtil også kun ønsket at udleje deres jorde i stedet for at sælge dem.
Men Louis Roederer skulle nu have givet et decideret bud på et stykke britisk vinmarksjord. Champagnehuset har hverken villet be- eller afkræfte historien.


Etiket af Peter Doig

I øjeblikket udstiller den skotsk fødte kunstner Peter Doig sine smukke og gådefulde malerier på Louisiana i Humlebæk. Men der er i hvert fald et af hans kunstværker, der ikke er med, nemlig originalen til en vinetiket, som han udførte til vinen Cælestis årgang 2011.
Cælestis er faktisk en organisation, hvis formål er at samle penge ind via velgørenhedsauktioner til World Wildlife Fund (WWF), der kæmper for de vilde dyrs ve og vel.
I nogle år har organisationen fået fremstillet en vin under eget navn hos Château Fonroque i Saint Émilion, det ene af kun tre Grand Cru Classé-slotte i Bordeaux, som er certificeret biodynamisk. Og etiketterne er så blevet designet af en anerkendt kunstner.

Høj pris for lille kunstværk


Nu har Peter Doig givet det originale kunstværk bag sin etiket til en af Cælestis’s velgørenhedsauktioner, og det lille maleri, der kun måler 25 x 35 cm, er netop blevet solgt for det, der svarer til 267.000 kr.
De mange penge går ubeskåret til WWF og skal målrettet bruges til oplysning om og bekæmpelse af brugen af tigerknogler i vin.
I århundreder er der i traditionel kinesisk medicin blevet anvendt kropsdele fra tigre. Det er i dag forbudt i Kina. Til gengæld er det tilladt at sælge tigerskind og Tiger Tonic-vin, der bliver tilsat tigerknogler, før den tappes på flasker.

”Agriturismo” à la England

Skal ferierejsen gå til et vindistrikt, er der nok af muligheder at vælge imellem. Ofte falder valget på et af Frankrigs, Italiens eller Spaniens distrikter. Her finder man masser af vingårde, der byder på overnatning, mad og vin midt de vidunderligste vinlandskaber. Og så er der de store vinhoteller i Napa og Sonoma i Californien, hvis rejsen skal være oversøisk.
Men der er også mulighed for at overnatte på en britisk vingård i ligeledes idylliske omgivelser.
Det er gået fremad med stormskridt for den relativt unge britiske vinindustri, og i 2014 blev der høstet druer nok til 6,3 millioner flasker, hvilket er en hidtidig rekord og en stigning på 42% i forhold til året før. Vinmarksarealet er mere end fordoblet siden 2008 og er nu på cirka 2000 hektar.

Stadig flere vinhuse med Bed & Breakfast


Det er hovedsageligt mousserende vin, der fremstilles i Storbritannien - og det er vine, der har vundet stigende anerkendelse i konkurrencer rundt om i verden.
Selv om Storbritannien på ingen måde kan hamle op med de større europæiske vinlande - hverken når det gælder flasker eller vinmarksareal - har fremgangen i de senere år medført, at stadig flere vinhuse slår dørene op for bed and breakfast. Og der er noget for enhver pengepung og smag - lige fra de større etablerede minihoteller med restaurant til ren, primitiv landidyl.
Nedenfor har vi listet fem af de efterhånden mange britiske vinhuse, hvor der er mulighed for at overnatte. Alle ligger de i Sydengland, hvor vinproduktionen er koncentreret. Priserne, vi har angivet, er for et dobbeltværelse med morgenmad, og spændvidden i priserne er afhængig af rumstørrelse og årstid.

Fem gode vinøse Bed & Breakfasts


* Denbies Wine Estate, Surrey. Vinhuset ejer 107 hektar vinmarker, hvilket overgår samtlige andre vinhuse på britisk jord. Det ligger tæt på den historiske by Dorking, der er kendt for sine utallige antikvitetsforretninger - og traditionelle pubber.
Vinhuset byder på hele to restauranter, guidede ture i vinmarken og vinsmagninger - samt syv dobbeltværelser, indrettet i et gammelt landhus (pris: 98-120 pund). Læs mere ved at klikke her.
* Three Choirs Vineyard, Gloucestershire. Et af Storbritanniens store vinhuse med 30 hektar vinmarker - og det første britiske vinhus, der opnåede en guldmedalje for en vin ved Vinexpo i Bordeaux. Vinhuset ligger i det idylliske område Cotswold, der er indbegrebet af "old England" med sine mange hyggelige gamle byer.
Man kan overnatte i værelser med egen terrasse med udsigt over vinstokkene (pris: 145-165 pund) eller i rummelige hytter (pris: 170-195 pund). Læs mere ved at klikke her.
* Adgestone Vineyard, Isle of Wight. Her er man langt ude på landet - på øen, der i 1800-tallet var et ferieparadis for det fine engelske borgerskab. I dag kan man søge fred og ro på den smukke grønne ø. Det familieejede vinhus fremstiller såvel vin som likører, og så har familien to dobbeltværelser, man kan overnatte i (pris: 50-75 pund). Læs mere ved at klikke her.
* Glyndwr Vineyard, South Wales. Tre minutters kørsel fra den historiske markedsby Cowbridge ligger dette vinhus, der er det største og ældste i Wales. Udover vin fremstiller vinhuset også cider på egne æbler, og i vinmarkerne og under æbletræerne møder man høns, gæs og lamaer, der hjælper med at fjerne ukrudtet. I et hyggeligt lille træhus er der indrettet to logier med egne badeværelser og små køkkener (pris: 75-85 pund). Læs mere ved at klikke her.
* Camel Valley Vineyard, Cornwall. Vinhuset, der ligger ned til Camel-floden, fremstiller mousserende vine, som har vundet adskillige priser i udenlandske konkurrencer. Og så er der kun få kilometer til Eden Project - verdens største indendørs regnskov - så der er noget for alle aldre på de kanter. Vinhuset har to feriehytter med udsigt til vinmarkerne (pris: 649-935 pund pr. uge). Læs mere ved at klikke her.

Peter Yealands sælger fra

Peter Yealands, der ejer New Zealands største familieejede vinhus, Yealands Estate, har efter mere end 50 år som eneejer valgt at sælge fra. Han har nemlig solgt en aktie på 80% i vinhuset til et lokalt elektricitetsfirma, Marlborough Lines.

Yealands Estate har haft vokseværk i de senere år, og Peter Yealands har en række planer for fremtiden, som kræver en investor. Desuden vil han gerne bruge mere tid dér, hvor han befinder sig allerbedst - i vinmarken og vineriet - og ikke bag et kontorbord.
Marlborough Lines har givet 89 millioner NZD (cirka 400 mio. kr.) for aktien.
I denne uges Hall of Fame længere nede på siden bringer vi et portræt af Peter Yealands.



Bestilte rosé via uret

Tænk, hvis man en varm sommerdag på stranden kunne tappe en enkelt gang med en finger på sin urskive og straks efter få et glas afkølet rosévin i hånden. Lidt ligesom, da Aladdin gned på olielampen, og straks opfyldte lampens ånd hans ønsker.
Sådan forholdt det sig for nogle af gæsterne til årets udgave af Cannes Lions Festival, en årligt tilbagevendende fejring af kreativitet i reklamebranchen, der netop er blevet afholdt i den sydfranske by. Og en festival, der samler mere end 10.000 mennesker fra hele verden.
Her havde internetfirmaet Urban Airship lanceret en særlig app, Rosé Time, som festival-gæster på stranden i Cannes kunne downloade til deres Apple-ur - hvis de da havde et sådan. Dette smarte ur, der stort set fungerer som en mini-udgave af en iPhone, findes nu i 19 forskellige lande, men er endnu ikke kommet til Danmark.
For at have glæde af app’en krævede det også, at man befandt sig nær strandens VIP-område.

En app til de dovne


Rosé Time app’en kunne ikke åbnes, men bestod bare af et symbol med et glas på, som gæsterne så klikkede på med fingeren. Bestillingen af glasset røg direkte ind på skærmen hos VIP-baren, og så var det ellers bare at læne sig tilbage i sandet og vente på det dejligt afkølede glas rosévin.
Det er selvfølgelig lidt pjattet, men hvis man er i et dovent hjørne, gerne vil spare på stemmen og synes, det ser tjekket ud at bestille over uret, så er en sådan app jo sagen.
Der er ingen tvivl om, at dette bare er begyndelsen, og at man vil se lignende app'er til Apple-ure med bestilling på alle mulige former for vin og spiritus ved særlige lejligheder.

Sommercocktail med vandmelon

Lige nu bugner butikkerne af vandmeloner. De kan spises, som de er, men de gør sig også rigtig godt i en lækker og meget enkel cocktail. Her kommer opskriften:

* 1 sød, moden vandmelon
* Vodka eller tequila
* 1 flaske tør mousserende vin, fx cava eller prosecco
* Mynteblade
Befri vandmelonen for skræl og kerner, og skær den i små tern på ca. 2 x 2 cm - gem et par lidt større stykker til pynt. Frys melonstykkerne, kom dem i en blender, og blend dem grundigt. Tilsæt vodka eller tequila efter behag - 10 cl skulle være passende - og blend igen. Fyld cirka halvt op med den kolde melonmasse i drinks- eller champagneglas, og top med den mousserende vin. Kør rundt en enkelt gang. Sæt de større melonstykker fast på kanten af glassene, og pynt med et par mynteblade.


Skægvoks øger nydelsen

Det er utroligt, hvad man finder på hos skotske Johnnie Walker. Sidste år kunne vi fortælle om en tøjserie, der dufter af den berømte whisky og sko med indbyggede miniflasker i hælene.
Nu har man lanceret ”The Boldest Wax”, en serie skægvoks til overskæg, der har en duft, som forstærker den liflige aroma i briternes favoritdrink, Johnnie and Ginger. Drinken består af Johnnie Walker Red Label, Ginger Ale og en anelse lime.
De tre slags voks i serien dufter henholdsvis af peber, citrus og ingefær, og de leveres i dåser i lommeformat, så de skæggede mænd let kan have dem med sig, når de skal i byen. Meningen er så, at overskægget smøres ind i voksen, hvorefter duften sammen med duften fra drinken føres op mod næseborene.
Og måske bliver voksen, der er fremstillet af 100% bivoks, en sællert. Store, snoede moustacher er i hvert fald en stigende trend blandt britiske mænd - især i London.


Bloody Mary om bord på flyet

Netop i disse uger er der rigtig mange, der sætter sig i flyet, spænder sikkerhedsselen og glæder sig til ferien sydpå. Når serveringsvognen komme rundt, vil en relativt stor del af flypassagererne bede om tomatjuice eller en Bloody Mary, den klassiske drink, der består af tomatjuice, vodka og et skvæt Worcestersauce.
Det viser en undersøgelse fra Centre for the Study of the Senses ved University of London, hvor man har udspurgt såvel passagerer som flypersonale.
Fra flere af passagererne lød det, at de normalt aldrig eller kun sjældent drak Bloody Mary eller tomatjuice på landjorden. Og stewardesserne fortalte, at der blev tømt adskillige kartoner tomatjuice på en enkelt flytur.

Umami er årsagen


Flere andre undersøgelser har vist, at vores evne til at smage forskellige aromaer reduceres med op til 30%, når vi er omgivet af en vedvarende høj larm - som man jo netop er i en flykabine.
Men sådan forholder det sig ikke med smagen af tomater - hvilket ifølge de britiske forskere skyldes tomaternes meget høje indhold af umami, den femte smag, der nærmest kan betegnes som krydret. De fire andre er som bekendt salt, sur, sød og bitter.
Især tomaternes kerner indeholder meget umami, som jo kommer med, når de presses til juice.
Umami virker også som en naturlig smagsforstærker, der fremhæver de andre smage - hvilket, lyder det fra forskerne, gør, at man trods larmen i kabinen stadig får den fulde fornøjelse af tomatsmagen.

Vinene smager svagere


Flypassagererne tænker selvfølgelig ikke i umami-baner, men, mener forskerne, vælger alligevel instinktivt føde- og drikkevarer med et højt indhold af umami.
Den britiske undersøgelse er offentliggjort i det videnskabelige magasin Flavour.
Og lad os lige blive hængende lidt længere oppe i luften, for det er bestemt heller ikke ligegyldigt, hvilken vin der kommer i glassene.
Det har en tidligere undersøgelse for det private britiske luftfartsselskab ConnectJets vist.
En række udvalgte hvidvine, rødvine og champagner blev smagt henholdsvis på landjorden og i luften i en flykabine. Det viste sig, at smagen af de enkelte vine virkede langt mere afdæmpet i flykabinen, ligesom aromaen fladede ud. Til gengæld blev fadpræget i rødvinene mere markant.

Frugtrige vine klarer sig bedst


De vine, der klarede sig bedst om bord, var dem med en kraftig og koncentreret smag med masser af frugt.
Når det gælder Bordeaux-vin, bør flyselskaberne satse på de modne årgange, som fx årgang 2000, 2003 og 1995.
Af de champagner, der blev smagt, kunne de kraftigere typer, hvor Pinot Noir er den dominerende drue, bedst hamle op med kabinetrykket. Der blev også smagt på en flaske Charles Heidsieck Brut Reserve NV, hvor Chardonnay-druen spillede hovedrollen. Her forsvandt smagen nærmest i kabinen.

Den danske vinbranche

* Rudersdal Vin har optaget importen af vinene fra følgende italienske vingårde: Corte del Sole i Veneto, Cantina Offida i Marche, F. Lli. Moscone i Monforte d’Alba, Cantine di Tofo, Avellino, i Campania og Bartoli Giusti i Montalcino.


Vil du have vores løbeseddel?

Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Peter Yealands.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Peter Yealands, En af New Zealands førende vinproducenter og en bannerfører for bæredygtighed i vinmarkerne. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Peter Yealands (f. 1948) siger selv, at han er en "maverick" – en rebel, ener, nonkonform, uortodoks, individualist. Sikkert er det i hvert fald, at han er en af New Zealands førende vinproducenter og en forgangsmand, når det gælder bæredygtig vindyrkning og -fremstilling.
Han forlod skolen som 14-årig, og før han i 1998 grundlagde sit vinhus, Yealands Estate, i Marlborough, kastede han sig over flere andre brancher - og altid med stor succes.
Han drev blandt andet et firma med muslingeopdræt og fik i 1971 New Zealands første havbrugslicens. Og han var i høj grad med til at udvikle havbruget i Marlborough-regionen, så industrien i dag årligt bidrager med mere end en halv milliard kroner til den newzealandske eksport.
Derudover har Peter Yealands været landbrugsøkonom, skovejer og har drevet en succesfuld hjortefarm, som indkasserede en miljøpris i 2003.
I dag gælder det udelukkende Yealands Estate, som han med ildhu og idealisme har udviklet til at være New Zealands største privatejede vinhus med mere end 1000 hektar vinmarker og en årlig eksport på mere end 6 millioner flasker vin til 80 forskellige lande. Ud over vinhuset i Marlborough ejer Yealands også et vinhus i Hawkes Bay.
I Yealands Estate er stort set enhver form for teknik til optimal bæredygtighed taget i brug - solenergi, kompost, regnvandsopsamling, genbrug, økologisk gødning, solcellepaneler osv. Og blandt vinstokkene græsser får af arten Baby Doll, der er så små, at de næppe kan nå op til drueklaserne. De er effektive græsslåmaskiner, der ikke afgiver det mindste CO2.
Peter Yealands's mål er at blive verdens mest bæredygtige vinproducent, og selv om han nærmer sig de 70 år, er han langt fra færdig med at arbejde i vinmarken og indføre nye miljøvenlige initiativer i vineriet.
Til at hjælpe sig har han foruden sine 130 faste medarbejdere også sin kone, Vai, og deres søn, Aaron.
Adresse: Yealands Estate, Corner of Seaview and Reserve Roads, Seddon, Marlborough 7285, Blenheim, New Zealand, tlf.: 0064 3 575 7618, www.yealands.co.nz.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312


333 Bacchus, della Robbias værksted, tidligt 1500-tal, Lungarottis Vinmuseum i Umbrien (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner og hele 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 115 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Frontera, Concha y Toro, Chardonnay, Central Valley, Chile, 2014, lav alkohol (13%) 39 kr., på tilbud i juli: 29 kr., Fakta Det er utroligt, at man kan lave en vin til 29 kr. Denne her hænger måske ikke særlig godt sammen, men den har en okay duft og en frisk smag med ret kraftige noter af egetræ. Flasken har skruelåg.
I am, Pinot Grigio, Rumænien, lav alkohol (12%) 69 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw Etiketten lover ikke godt. Den ser ud, som om flasken indeholder et opvaskemiddel. Men vinen er en pæn hvidvin og okay til prisen 49 kr. Den har god frugt og er lige ud ad landevejen. Den fjerde stjerne får den for den lave pris. Flasken har skruelåg.
Segredos de Säo Miguel, Alexandre Relvas, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2014, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., på tilbud i Løvbjergs butikker i Jylland og Odense: 35 kr., ViniPortugal Til 35 kr. er denne hvidvin lidt af et fund. Den har en dejlig, ret kraftig duft og en smag, der kalder på det næste glas - druesaft, fin sødme, tilpas syre og et lille bid i slutningen. Velegnet til både mad og terrasse. Flasken har skruelåg.
Mapa, Douro, Portugal, 2014, lav alkohol (12,5%) 80 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center En hvidvin fremstillet på hele fem forskellige druer, hvis navne nok er ukendte for de fleste. Rabigato, Viosinho, Gouveio, Arinto og Códega do Larinho står der på bagetiketten. Vinen har en aromatisk citrusduft og en dejlig frisk, mild, fyldig og læskende frugtsmag med noter af grape og granatæble. Nyd den til en ikke for kraftig ret med muslinger eller lys fisk.
Amaru, Torrontes, Valle Calchaquies, Argentina, 2013, middel alkohol (13,5%) 83,17 kr., pris ved 6 flasker. På tilbud i juli: 59 kr. ved 6 flasker, www.Coop.dk/vin En ret cremet hvidvin med god druesmag, blid syre og udmærket eftersmag. Flasken har skruelåg.
Camp Romain, Vignerons Laudun Chusclan, Laudun, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%) 99 kr., Mikelech Vin En fint krydret og let cremet hvidvin på druerne Grenache Blanc, Clairette, Viognier og Roussanne. I slutningen et lille bid, der er fint til mad.
Terra Minei, Francisco Fernandez Sousa, Treixadura, Ribeiro, Spanien, 2013, lav alkohol (12,5%) 125 kr., Vestergaard Wines En meget spændende og flot hvidvin. Den har en kraftig, aromatisk duft og en frisk, kompleks smag med noter af fersken, grape og citrus. Dejlig lang eftersmag. Treixadura er en grøn drue, der blandt andet benyttes i det lille distrikt Ribeiro i det spanske Galicien - landskabet oppe nord for Portugal - samt til den portugisiske Vinho Verde.
La Côte Rôtie, Jean Pierre et Michel Auvigue, Chardonnay, Saint-Véran, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%) 179 kr., pris ved 6 flasker: 160 kr., Holte Vinlager Denne fortræffelige hvidvin spiller på alle tangenterne. Den har en liflig duft og en blød og lækker smag med hele Chardonnay-druens spektrum fra citrus til fersken og annanas. Dertil en let fedme og tilpas syre.

Rødvin

La Umbra, Cramele Halewood, Pinot Noir, Dealurile Munteniei, Rumænien, 2014, lav alkohol (13%) 39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine En meget enkel rødvin til en lav pris. Men der er frugt i den, tilpas syre og en god eftersmag. Udpræget til mad. Den fjerde stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.
Viña Vilano, Tempranillo, Ribera del Duerlo, Cosecha, Spanien, 2014, middel alkohol (14%) 65 kr., pris ved 6 flasker: 52,50 kr., Granvino En rødvin, der smager rigtig godt - og til en utrolig rimelig pris (ved 6 flasker). Den har bred frugt, tilpas syre og en charmerende, lille sødme.
Winemaker's Lot, Santa Rita, Zinfandel, Central Valley, Chile, 2012, lav alkohol (13%) 69,95 kr., Amka En pæn rødvin med god frugt og et lille, tørt bid, der er fint til mad.
Amaru, Cabernet Sauvignon, Calchaquiías Valley, Argentina, middel alkohol (14%) 83,17 kr., pris ved 6 flasker; på tilbud i juli: 59 kr. ved 6 flasker, www.Coop.dk/vin Varm, bred rødvin med god og lækker frugt, fin krydring, en lille sødme og tilpas syre. Smagen kører lige ud i eftersmagen. Til prisen 59 kr. (ved 6 flasker) er vinen lidt af et fund.
Monte del Frá, Tenuta Lena di Mezzo, Valpolicella Classico Superiore, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 85 kr., HøjelseVinkælder Der er bred frugt (kirsebær) og sødme i denne rødvin. Næsten lidt vel meget sødme. Bag sødmen ligger der lidt peber. Skænk gerne vinen let afkølet.
Les Côteaux, Domaine des Escaravailles, Rasteau, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%) 89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company En udmærket rødvin med god frugt og noter af blå blomme og lakridsrod. Det er en kraftig sag, hvor alkoholen bider lidt i eftersmagen. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.
Poliziano, Sangiovese, Rosso di Montepulciano, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 89 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En rigtig rar rødvin med fin duft og en god og tør smag med blød frugt og en syre, der er rigtig god til mad. Rimelig pris.
Domaine de Lambisque, Côtes du Rhône, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%) 119 kr., pris ved 6 flasker: 95,20 kr., Propperiet Denne rødvin har en kompleks og harmonisk smag med bred, fyldig frugt, god krydring og en charmerende sødme. Den gode smag fortsætter fint i eftersmagen.
La Cattura, Poggio al Casone, Toscana, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%) 119,75 kr., på tilbiud indtil 2. august: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne En ret let rødvin på druerne Teroldego og Syrah - i dette tilfælde økologiske druer. I smagen kirsebær og rabarber. Tilpas sødme og syre. Udpræget en madvin.
Pissarres, Costers del Priorat, Priorat, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%) 129 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine En meget vellavet rødvin med god tæthed og struktur. Den har en fin druesmag, bløde tanniner, tilpas krydring og syre. Simpelt hen lækker.
Blason d'Aussières, Domaines Barons de Rothschild [Lafitte], Corbières, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%) 129,75 kr., på tilbud indtil 2. august: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne En rødvin, der har det hele - en stor aromatisk duft og en forførende smag med hyldebær, blå blommer, chokolade og et strejf af lakrids. Et absolut fund til tilbudsprisen.
Meandro, Olazabal & Filhos, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (14%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Jysk Vin En vifte af portvins-druer har fundet sammen i denne kraftige rødvin - Touriga Nacional, Touriga Franca, Roriz, Sousão, Tinta Barroca og Tinto Câo. Vinen er i god balance med fyldig frugt, bløde tanniner, fint krydderi og tilpas syre. Lang og dejlig eftersmag.
Les Hautes Vacquières, Les Grandes Serrres, Vacqueyras, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%) 159 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., Barrique Vin Denne rødvin er spændende og meget lækker. Den har et bredt smagsspektrum, der udvikler sig med blød frugt, fint krydderi og en lang eftersmag. Skænk den til en god kødret.
Ca' Liverno, Monte Zovo, Rosso Veronese IGT, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%) 159,95 kr., pris ved 6 flasker: 129,95 kr., Erik Sørensen Vin Denne rødvin er en bamsevin. Det er koncentreret frugt, alkohol og ... ikke så meget andet.
Carmelo Rodero, Bodegas Rodero, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2011, middel alkohol (14%) 175 kr., Compagniet Dyb farve, liflig duft og en fantastisk flot smag i fornem balance. En dejlig rødvin. Blød frugt, noter af mørke bær, lidt lakridsrod og chokolade, fint integreret fad - og en lang eftersmag. Brug den til en vellavet kødret - eller som meditations-vin.
Maravento, Montemajor, Syrah, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%) 179,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk Er man til tunge flasker med sødlige rødvins-bamser, så er dette sagen. Men det er unægtelig en flot vin, som ikke kun er til kraftige kødretter, men også anvendelig som meditations-vin.
Las Rocas, San Alejandro, Garnacha, Calatalyud, Spanien, 2010, høj alkohol (15%) 199,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk En stor og flot rødvin med bred frugt og markant krydderi - ikke mindst peber. Dertil en lille sødme og tilpas syre. 15 % alkohol, men ingen spritkant. Udpræget en madvin.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen