Nyheder for uge 29, 2016



Nogle af Montes's vinmarker i Colchagua.

Dynamit i vinmarken

Den chilenske vinproducent Aurelio Montes, der ejer vinhuset Montes i Colchagua, er kendt for sin pionerånd og sine mange eksperimenter med druer og vin.

Fx anlagde han sidste år en forsøgsmark tæt ved den berømte Inka-udgravning Machu Picchu i Peru - i 3000 meters højde. Her afprøver han, hvordan dyrkningsforholdene er for en række forskellige druer.
Og nu har han meddelt, at han vil udføre forsøg med dynamit i undergrunden i nogle af sine chilenske vinmarker.
Eksplosionerne foregår i to meters dybde, og målet er at ruske godt og grundigt op i undergrunden, så den bliver så løs, at vinstokkenes rødder kan trænge endnu længere ned. Hernede vil rødderne kunne finde vand, så det ikke længere er nødvendigt med kunstvanding - håber altså Aurelio Montes.

Måske ender de i Kina


Som han har udtrykt det til The Drinks Business, så er det noget af en satsning, og han aner ikke, om vinstokkene vil ende i Kina eller blive, hvor de er.
Nu er dynamit jo en alvorlig sag, og Montes har først måttet indhente en tilladelse til sprængningerne hos myndighederne, hvilket har taget tre måneder. Og når dagen oprinder, hvor han trykker på knappen, vil det være i overværelse af flere politifolk, der kontrollerer, at alt går rigtigt for sig.


Dansk vin i Cité du Vin

Bordeauxs nye, store vincenter, Cité du Vin, åbnede 1. juni, og inde i den gigantiske bygning finder man en lige så gigantisk vinbutik med navnet Latitude 20.
Det er intet mindre end verdens største vinforretning, når det gælder diversiteten af vine. På hylderne i de store cirkulære reoler finder man 14.000 vine fra hele 70 forskellige vinlande - heriblandt Danmark.
Det er den mousserende vin DON’s Rosé 2014 fra Danmarks første autoriserede - og rigt præmierede - vingård, Skærsøgaard Vin i Jylland, der har fået æren. Vinen kan i Latitude 20 købes for 54 euro (cirka 400 kr.), og ejeren af vingården, Sven Moesgaard, har foreløbig sendt 60 flasker af sted til Bordeaux.
Der vil sikkert være mange turister fra alverdens lande, der vil finde det interessant at smage en dansk vin.
Man behøver ikke at købe entrébilletten til Cité du Vin til 20 euro (cirka 150 kr.) for at besøge butikken Latitude 20.


Et humoristisk opslag på The Flying Winemakers Facebook-side.

Judgment of Peking

I 1976 afholdtes den legendariske blindsmagning Paris Tasting - også kaldet Judgment of Paris - hvor californiske vine vandt over nogle af de mest berømte franske Bordeaux-vine. Smagningen ændrede for altid vinverdenens syn på californisk vin.
Den 7. juli afholdt vinfirmaet The Flying Winemaker, der har sin base i Hong Kong, en lignende smagning, hvor kinesiske rød- og hvidvine fra to forskellige vinhuse var oppe imod vine fra Bourgogne og Bordeaux.
Blindsmagningen, som arrangøren kaldte for ”Judgment of Peking”, blev afholdt i Hong Kong, og dommerpanelet bestod af vinglade kinesere og europæere, der ville hoste op med 400 HKD (cirka 345 kr.) for at smage, spytte og vurdere.

Topplacering til kinesisk vin


Vinene blev smagt to og to op mod hinanden, alt efter vintype og druer, og der var mange forbløffede miner blandt smagerne, da resultatet blev offentliggjort.
En kinesisk rødvin, Silver Heights ”The Summit” 2013, fremstillet på 65% Cabernet og 35% Merlot, blev smagningens topscorer. Vinen havde da også tidligere i år fået 97 point i vinmagasinet Asian Wine Review - hvorfor blandt andet denne vin var udvalgt til at dyste mod de franske vine.
Og ikke nok med det. Efter en fransk vin på andenpladsen, kom der igen kinesiske vine - også fra vinhuset Silver Heights - ind på tredje- og fjerdepladsen.

Kineser med fransk islæt


Silver Heights ligger i provinsen Ningxia, og vinhusets marker er plantet i 1200 meters højde på bjerget Helan og er dermed blandt de højest beliggende vinmarker i Kina. Og de ligger på samme breddegrad som Bordeaux.
Vinhusets vinmager, Emma Gao, er uddannet ønolog fra vinskolen i Bordeaux og har under studierne arbejdet på Château Calon-Ségur og Château Lafon-Rochet i samme distrikt. Så altså en ret fransk vin fremstillet på kinesisk jord.
Helt så legendarisk som Paris Tasting bliver denne smagning nok ikke. Dertil deltog alt for få vinhuse og vine. Men interessant er udfaldet under alle omstændigheder.
Listen over smagningens vine og deres placering ses her:

1. Silver Heights ”The Summit” 2013, Kina
2. Louis Jadot Macon-Villages 2014, Bourgogne
3. Silver Heights Family Reserve 2013, Kina
4. Silver Heights Family Reserve Chardonnay 2014, Kina
5. Domaine J.A. Ferret Pouilly Fuissé 2014, Frankrig
6. Le Haut Médoc de Lagrange 2012, Frankrig
7. Château Nine Peaks Chardonnay 2014, Kina
8. Château Jean Gue Pomerol 2011, Bordeaux

Slut for 157 år gammelt vinhus

Morris Wines blev grundlagt i Rutherglen i staten Victoria i 1859 af George Francis Morris. 26 år senere var det med sine 80 hektar vinmarker blevet det største vinhus på den sydlige halvkugle.
Morris Wines er ikke mindst kendt for sine fortificerede vine og søde Muscat-vine i topklasse, men vinhuset fremstiller også rødvin og mousserende vine.
Siden 1993 har femte generation, David Morris, der er en af Australiens mest prisbelønnede vinmagere, stået for den daglige ledelse. Han ejer dog ikke vinhuset, da det allerede i 1970’erne blev solgt til Pernod Ricard Australia - den australske arm af det store franske spiritusfirma.
Men nu er det snart helt slut med Morris Wines. Pernod Ricard har valgt at lukke vinhuset fra og med januar 2017 og sælge bygningerne, vinmarkerne, udstyret i vineriet og det store lager af vine separat.

Beholder rettighederne til mærket


Rettighederne til mærket Morris beholder Pernod Ricard - dog har firmaet ikke tænkt sig at anvende det i fremtiden, hvilket betyder, at der højst sandsynligt aldrig mere vil være hverken hedvine eller almindelige vine af dette mærke på markedet.
Kun hvis der skulle komme en køber, der ønsker at købe hele molevitten - altså bygninger, marker osv. - vil man overveje at give mærket med i købet.
Ifølge The Drinks Business har Pernod Ricard meddelt, at det bestemt ikke har været en let beslutning at lukke det 157 år gamle vinhus. Men efter flere forgæves forsøg i de senere år på at gøre vinhuset rentabelt har man måttet opgive. Årsagen til de dårlige tider for Morris Wines tilskriver Pernod Ricard en generel vigende interesse for fortificerede vine.
Firmaet ejer også andre australske vinmærker - heriblandt Jacob's Creek og Wyndam Estate.


Professor Daniel Attinger (til venstre) og en schweizisk kollega demonstrerer mikrovineriet og har mellem fingrene to meget små portioner vin. Foto: EPFL/Alain Herzog.

Mikrovineri fremstiller vin non stop

Et hold forskere fra Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) har i samarbejde med en amerikansk professor, Daniel Attinger fra Iowa State University, udviklet et mikrovineri. Og ikke nok med, at det er verdens mindste vineri. Det fremstiller også vin non stop - dog kun 1 millimeter i timen.
Vinen bliver da heller ikke tappet på flasker - formålet med mikrovineriet er nemlig at hjælpe vinproducenter verden over med at finde frem til den bedste gær og gæringstemperatur for en given druemost.

Letter et tidskrævende arbejde


Der findes jo flere hundrede gærtyper, der tilfører vinen hver sin smagsprofil, og det kan være svært at finde frem til lige netop den type gær, der egner sig bedst til en bestemt most. Og de klimatiske ændringer med stigende temperaturer har ikke gjort det lettere. I mange vinområder modnes druerne fx tidligere og har et potentielt højere alkoholindhold, hvilket igen kan kræve, at vinproducenterne anvender andre gærtyper end hidtil. At finde frem til en ny og velegnet gærtype på traditionel vis er som regel et tidskrævende arbejde, men i mikrovineriet går det stærkt med at afprøve forskellige typer gær.

Ikke til hjemmebrug


Processen er stort set den samme som i et almindelig vineri - altså at gæren tilføres druemosten. Men forvandlingen fra druemost til vin er speedet op, så man har et resultat på mindre end en time. Ved at analysere den lille mængde vin kan man se, om den tilførte gær er ideel, eller om man skal forsøge med en ny gærtype.
I mikrovineriet kan man ligeledes hurtigt ændre gæringstemperaturen, så man kan finde frem til den helt rette temperatur.
Et mikrovineri, der fremstiller vin uden ophør, lyder som en herlig ting at have i sit køkken. Ifølge forskerne vil det meget lille vineri - med diverse ændringer - godt kunne tilpasses til hjemmebrug. Men det kommer ikke på tale foreløbig. Vineriet, der stadig er på forsøgsstadiet, er skabt med henblik på at være til nytte i rigtige vinerier verden over.
Man kan læse mere om mikrovineriet ved at klikke her.

Som et skib i egen sø

Nu er Château Les Carmes Haut-Brions nye vinkælder officielt åbnet. Som vi nævnte i uge 12, 2014, har slottet valgt ingen ringere end arkitekten Luc Arsène-Henry og designeren Philippe Starck til at skabe den nye bygning.
Og man må sige, at bygningen er blevet yderst iøjnefaldende. Den minder mest om et 2000 kvadratmeter stort skib, der sejler rundt i sin egen menneskeskabte sø. Siderne er beklædt med skinnende paneler af rustfrit stål, der spejler de omkringliggende vinmarker og træer.
Inde i bygningen er der i alt tre etager, hvoraf den ene befinder sig under vandet. Der er blevet plads til både vintanke, en fadkælder, besøgscenter og smagerum, og taget fungerer som en stor tagterrasse.
Slottet tilbyder en guidetur, hvor man får mere at vide om den nye vinkælder og kommer med indenfor.


Ruby Roman druerne kan også købes på markederne i Ishikawa-provinsen som her i Kanazawa markedet. Prisen er dog høj. For det, der svarer til 96 kr., kan man købe fire druer i en lille plasticbakke. For 775 kr. kan man erhverve sig en mindre klase. Foto: Wikipedia/Benzoyl.

Japans kostbare rubin-druer

Hvert år afholdes der en ganske særlig auktion i Japan, hvor klaser af den eftertragtede og tennisbold-store drue Ruby Roman kommer under hammeren.
Og den største og mest perfekte klase af disse spisedruer går altid for en skyhøj pris. I år lød hammerslaget på 1,1 millioner YEN (cirka 71.000 kr.), hvilket er 15.400 kr. mere end sidste år og en hidtidig rekord.

Vil udstille klasen


Køberen var japanske Takamaru Konishi, der ejer et varehus, og han vil nu udstille klasen i varehuset i nogle dage for derefter at give kunderne mulighed for at smage de kostbare druer - garanteret mod betaling. Hver drue har immervæk kostet ham det, der svarer til cirka 2400 kr.
Ruby Roman dyrkes i provinsen Ishikawa, og den blev kultiveret fra Fujiminori-druen tilbage i 1992. Druens berømmelse skyldes såvel dens størrelse som dens fantastiske tomatrøde farve og dens lækre søde smag.


Den kostbare søde vin fra Groot Constantia.

11.500 kr. for berømt sød vin

Vin de Constance er en af verdens mest berømte søde vine. Dens historie kan føres tilbage til 1685, hvor den hollandske guvernør Simon van der Stel grundlagde Sydafrikas første vingård, Constantia.
Nogle af druerne fra de i alt 100.000 vinstokke, han plantede, blev forvandlet til denne søde vin - som i øvrigt fremstilles igen i dag.
I 1700- og 1800-tallene nåede vinen berømmelsens tinder og blev skænket ved hofferne rundt om i Europa.
Især Napoléon havde en forkærlighed for Vin de Constance, og det fortælles, at han under sit ufrivillige ophold på øen St. Helena fra 1815 til sin død i 1821 drak en flaske hver eneste dag. Hver måned kom der en ny sending fra vingården Groot Constantia, som den har heddet siden 1716. Selv på sit dødsleje havde han et glas stående ved sengekanten.
En flaske fra hans dødsår dukkede for nylig op på en online auktion hos auktionshuset CataWiki. Og det må siges at være noget af et særsyn, da der i dag findes højst tolv flasker af denne årgang.
Den gamle skæve, mundblæste flaske gik for et hammerslag på 1550 euro (cirka 11.537 kr.).


Robert Wilson er en af de kunstnere, der udstiller kunstværker i vingårdene. Her er det værket "Traviata" fra 2016, som er monteret i en gammel fadkælder.

Vin og kunst i skøn forening

I år er det 300 år siden, at Cosimo d. 3. af Medici udførte et dokument, som viser den første afgrænsning nogensinde af Chianti-området i Toscana.
Og det skal fejres, mener man hos syv vingårde i Chianti: Castello di Ama, Castello di Brolio, Castello di Volpaia, Colle Bereto, Felsina, Gagiole og Borgo San Felice.
Sammen har de lanceret kunstprojektet ”Art of the Treasure Hunt” - altså kunsten at gå på skattejagt.
Projektet går ud på at forene vin, gamle vingårde og moderne kunst, og turister, der besøger området indtil 31. oktober, kan opleve kunstværkerne i fadkældre, vinerier og i de haver, der hører til vingårdene.

Anerkendte kunstnere


Der er tale om værker af anerkendte internationale kunstnere - værker, der til daglig har til huse i museer og gallerier rundt om i Europa. Og værkerne omfatter alt fra skulpturer og installationer til fotografier og film.
De syv vingårde byder også - mod betaling - på specielle guideture, hvor der ud over en vinsmagning også fortælles om værker og kunstnere. Samtlige indtægter fra billetterne til guideturene går til velgørende formål.
Vingårdene er så begejstrede for deres fælles idé, at de overvejer at gentage kunstjagten hvert år med nye kunstværker.
Man kan læse mere om ”Art of the Treasure Hunt” og kunstnerne ved at klikke her.

DOCG i stedet for DOC

En af vores vinkyndige læsere, Erik Stanley, har sendt os en email:

- Hos en af mine venner drak jeg igår en Amarone San Cassiano 2008. Det undrede mig, at der på banderolen stod DOCG. Mig bekendt er det først fra årgang 2010, man må bruge betegnelsen DOCG. Er det ikke en slags svindel? spurgte han.
Erik Stanley har fuldstændig ret. I december 2009 steg Amarone i graderne fra klassifikationen DOC (Denominazione di Origine Controllata) til DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Amarone-producenterne kunne derfor fra og med årgang 2010 sætte et DOCG på flaskerne.
Til DOCG-klassifikationen knytter der sig nogle endnu skrappere regler til dyrkningsforhold, høst og vinificering end inden for DOC-klassifikationen, ligesom vinene skal prøvesmages og godkendes af en smagekomité. Ergo må man forvente, at en vin med et DOCG på flasken er bedre, end hvis der havde stået DOC.

En menneskelig fejl


VinAvisen henvendte sig til Skovgaard Vine, den danske importør af Amarone San Cassiano, for at høre, hvordan det kunne være gået til, at en årgang 2008 var forsynet med en DOCG-banderole.
Vinhandler Nikolaj Madsen kontaktede straks San Cassiano, og ejeren Mirko Sella, forklarede, at det selvfølgelig var en fejl. Han havde ikke på nogen måde forsøgt at snyde med banderolerne.
I 2014, hvor årgang 2008 blev tappet på flasker, havde man stadig banderoler liggende med både DOC og DOCG, hvorfor det lettere kunne ske. Desuden har man i dag en langt bedre og mere sikker procedure, når det gælder banderoleringen.
San Cassiano er en lille familieejet vingård, hvor meget af arbejdet foregår manuelt, og så kan den slags menneskelige fejl jo ske.

Vinene kan ombyttes eller refunderes


VinAvisen og vores læser fik en forklaring - og såvel vingården som Skovgaard Vine beklager mange gange. Som Nikolaj Madsen skriver til os:
- Vi er helt enige om, at det er super uheldigt, at der på en eller anden måde er kommet banderoler med DOCG i stedet for DOC på nogle af årgang 2008 flaskerne, der er tappet og frigivet i 2014 sammen med en masse nyere årgange af vine, som korrekt er banderoleret med DOCG.
- Skulle der være kunder her i Danmark, som ligger inde med flasker af San Cassiano Amarone 2008 med en DOCG banderole, og man ikke har tillid til produktet, så er man naturligvis velkommen til at kontakte os for en ombytning eller refundering. Man kan kontakte Skovgaard Vine ved at klikke her.


Rosé-vingummibamser

Det amerikanske firma Sugarfina sælger luksusslik til voksne. De har blandt andet haft stor succes med skumfiduser dyppet i 24 karat guld og vingummibamser lavet på Dom Pérignon champagne.
Men det er intet at sammenligne med den succes, som firmaets nyligt lancerede vingummibamser og -roser på rosévin har nydt.
I forretningen i New York blev disse vingummier revet væk i løbet af to timer, og der var så mange amerikanere, der ville købe dem online på Sugarfinas hjemmeside, at siden brød sammen.
Nu er samtlige rosé-vingummier udsolgt, og næste parti forventes på hylderne i slutningen af juli - til stor glæde for de 3400 amerikanere, der står på venteliste.

Rider med på en trend


At rosé-vingummierne er blevet så stor en succes skyldes uden tvivl den stigende begejstring for rosévin i USA.
Og denne begejstring gælder også mange andre lande.
Siden år 2002 er produktionen af den lyserøde vin ifølge den internationale vinorganisation OIV (Office International de la Vigne et du Vin) vokset med 16% til 3,2 milliarder flasker. Frankrig er og bliver det land, der fremstiller mest rosé - i 2014 beløb det sig til 1 mia. flasker og dermed 30% af al den rosé, der fremstilles globalt.
Breakfast with Hemingway er en af de nye cocktails på Urban Foraging and Decay menuen. Den er lavet på Barcardi rom, citrus, Maraschino likør og kasseret brændt brød.

Cocktails med myrer og bananskræller

En af Londons førende barer, Duck & Waffle, har lanceret en noget alternativ cocktailmenu. Ud over likører, spiritusser osv. indeholder drinksene nemlig også fødevarer, der er ud over ”bedst før” datoen, og desideret køkkenaffald. Sidstnævnte omfatter fx bananskræller, enderne af asparges, brændt toast og tomatstilke.

En række drinks indeholder ligeledes gratis ”ingredienser”, der er fundet i Londons bymiljø, heriblandt afklippet græs og mos samt bark fra tæerne og de myrer, der lever under barken.
Det lyder umiddelbart ikke særligt appetitvækkende, men cocktailen på billedet ser nu meget tilforladelig ud.
Urban Foraging and Decay, som den nye cocktailmenu hedder, tilbydes hele sommeren. Man kan se menuen ved at klikke her.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Amfora Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Jesper Hedegaard.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere, idet han siden 1988 har holdt mellem 40 og 80 foredrag/vinsmagninger om året – hovedsageligt for aftenskolekursister, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede.
Interessen for vin startede, da han var fjorten år gammel, hvor han tyrede Hugh Johnsons lille årbog "Vin" igennem og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeauxs 1855-klassifikation udenad.
Mens vennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med hans far, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning. Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s "Danmarksmesterskab i franske vine for par" i 1987 – og vandt!
Som 19-årig nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg men begyndte året efter at læse jura. I studietiden holdt han sideløbende vinforedrag på aftenskoler og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet.
Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen. Hvis han skulle have fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være i form af videreformidling af sin store vinviden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.
Ved siden af de mange vinforedrag har Jesper Hedegaard også siden 1999 arrangeret og været guide på en række vinrejser til Frankrig til bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône.
I 2012 dannede han - sammen med tre af de kursister, der havde gået på hans vinforedrags-hold i mange år – et firmands hold til europamesterskabet i blindsmagning arrangeret af det store franske vinmagasin Revue du Vin de France. Det gik så godt på dagen, at hans danske ”landshold” blev kåret som vinder!
Året efter var EM blevet afløst af et VM, der blev afholdt i Bordeaux. Her blev det ”kun” til en andenplads og sølvmedalje – og det var ingen trøst, at holdet var meget få points efter de belgiske vindere. ”Man vinder ikke sølv – man taber guld”, som han siger i dag. I 2014 blev det til en 9. plads i VM-konkurrencen.
Jesper Hedegaard var også med til at starte en af Danmarks mest berømte - lukkede -smagegrupper, Copenhagen Tasting Group (CTG) i 1992. Gruppen, der består af 8-10 medlemmer mødes 8-10 gange om året og smager store – ofte ældre og modne – vine.
I september 2015 havde klubben fx en smagning over to dage af de 50 bedste Bordeaux-vine fra årgang 1990 inklusiv alle de store navne. Alle vinene var indkøbt af CTG for mere end 20 år siden, og havde været opbevaret optimalt.
Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden à jour ved læsning af store mængder vinlitteratur, går bl.a. med datteren Isabella, kæresten Signe, tennis og bøger om anden verdenskrig.
Adresse: tlf.: 30 59 33 79, e-mail: info@vinforedrag.dk, www.vinforedrag.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er grøn høst?

Tobias Sørensen har hørt udtrykket grøn høst, men hvad menes der med det? spørger han.
Hvis man bare lod vinstokkene bære alle de druer, de nu engang har lyst til at bære, ville det gå ud over vinens koncentration og aromaer. Derfor fjerner man nogle af druerne efter frugtsætningen, som regel, når druerne er ved at skifte farve. Denne overgangsfase kaldes på fransk "le véraison" afledt af "varier", som betyder at "at skifte".
Ikke alle druerne i en klase modnes samtidig, og de druer, der fjernes, er pr. tradition de grønne druer i klaserne - dem, der alligevel har sværere ved at modne end de andre.
Ved således at udtynde i mængden af druer, nedsættes høstudbyttet, der kan variere fra 25 hektoliter til over 250 hektoliter pr. hektar.
I mange appellationer har man ved lov fastsat et loft for høstudbyttet – med mulighed for i visse tilfælde at øge det lidt.


Ugens vinøse billede

Druer holder af sol og varme, men det kan også blive for meget af det gode. Her gemmer en endnu grøn drueklase sig bag vinstokkens løv. Det er Ole Simonsen, der har taget billedet i udkanten af bjerglandsbyen Gigondas i Rhônedalen.

Hvem kommer med det næste billede til os?


Hvis I tager nogle interessante eller sjove vinøse billeder her i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@vinavisen.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 338-364 Billede 364-390


384 Et køligt glas hvidvin i skyggen i en krohave et sted i det franske Languedoc (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Oroperla, Provinco Italia, Prosecco, Valdobbiadene, Superiore, Italien, 2015, lav alkohol (11,5%) 79,95 kr., Aldi Til prisen en rigtig god boblevin med fine bobler og en god druesmag, der bliver længe i munden. Dertil en lille, behagelig sødme.
Devil's Brut, Casillero del Diablo, Concha y Toro, Valle del Limari, Chile, lav alkohol (12%) 79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 28): 50 kr., SuperBrugsen Til 50 kr. er denne boblevin rigtig udmærket. Dens smagsbillede er måske lidt smalt, men der er fine, stadige bobler og en frisk druesmag med noter af citrus. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.
I Stefanini, Prosecco, Extra Dry, Italien, lav alkohol (11%) 85 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Lækker og livlig boblevin med fine, stadige bobler og en god, frisk frugt med noter af citrus og en fin, lille sødme - trods benævnelsen Extra Dry.

Hvidvin

Kranskop, Sauvignon Blanc, Robertson, Sydafrika, 13, lav alkohol (13%) 89,95 kr., Amka Der er kornmark og citrus over duften af denne hvidvin. Smagen er frisk og fyldig, læskende og med noter af modne, grønne druer. Det er en elegant og liflig vin, der vil egne sig glimrende til retter med lys fisk - eller bare som den er godt afkølet, når man trænger til lidt luksus en varm sommerdag. Flasken har skruelåg.
Il Raffinato, Albana, Romagna, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., AndrupVin.dk Til 49 kr. er dette et kup. Vinen har en aromatisk duft og en cremet, lækker smag med noter af citrus, vanille og fad. Vinen er lavet på den lokale drue Albana, som vi vist ikke har smagt før.
Pago de Cirsus, Chardonnay, Navarra, Spanien, 2015, middel alkohol (14%) 99,75 kr., på tilbud indtil 24. juli: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne En hvidvin, der dufter dejligt af moden melon og mango. Smagen er tør, fyldig og med god frugt, og den slutter med et lille bittert bid, der gør vinen velegnet som madvin. Prøv den fx til retter med fed fisk - eller til lette kødretter med kalv og kylling.
Von den Terrassen, Josef Ehmoser, Grüner Veltliner, Niederösterreichj, Østrig, 2015, lav alkohol (12%) 110 kr., Vestergaard Wines En vellavet hvidvin en frisk og livlig smag. I smagen en lille prikken på tungen samt noter af citrus og lidt peber. Flasken har skruelåg.
Riefd Weinzierlberg, Weingut Stadt Krems, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 139,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Erik Sørensen Vin En rigtig dejlig hvidvin med et klart og rent billede af druen Grüner Veltliner. I den gode druesmag er der noter af fersken og melon samt en sødme og syre, der tager hinanden i hånden. Glimrende madvin. Flasken har skruelåg.

Rosévin

Le Paradou, Famille Chaudière, Vin de France, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine En let og meget enkel rosévin med saft og syre og et bittert bid i slutningen. Helt billig er vinen ikke. Flasken har skruelåg.
La Bollina, Tinetta, Monferrato, Chiaretto, Italien, 2015, lav alkohol (13%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., AndrupVin.dk En rigtig god, aromatisk rosévin med karakter og rygrad - glimrende til mad. Men også egnet som terrassevin. I smagen røde bær og rabarber samt en fin, lille sødme.
Château de Saint-Martin, Côtes de Provence, Cru Classé, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%) 119 kr., Irma En stor og ultralækker rosévin på druerne Grenache, Cinsault, Carignan, Syrah og Tibouren. Vinen har den lyse og elegante farve, som franskmændene kalder oeil de perdrix - agerhøneøje. Den har en liflig duft og en frisk, fint krydret smag med tilpas syre, en vis tørhed, men også en lille sødme.

Rødvin

Passo del Sud, Progetto Vino, Vino Rosso d'Italia, Appassimento, Italien, 2015, middel alkohol (14%) 79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En meget lækker rødvin med en udtalt smag af vanille, god, frisk frugt og en lille, charmerende sødme.
Esencia, Bodegas Ovidio García, Tempranillo, Cigales, Crianza, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%) 89 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler Parker har givet denne meget flotte rødvin 91 point. Vi er helt i top med fem point. Dette er en meget flot, afrundet og lækker rødvin, syv år gammel og stadig ungdommelig. Ren frugtsmag, der holder sig hele vejen igennem, fin krydring, vanille ...
Bricco Francia, Villa Terlina, Barbera, Piemonte, Italien, 2014, middel alkohol (14%) 95 kr., Vinova En enkel rødvin på økologisk dyrkede druer. Til prisen har den et smagsbillede, der ret smalt. Dertil en lidt markant syre.
Château Crillon, Ventoux, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Haller Vine og Vin&Vin Lækker rødvin på druerne Grenache og Syrah. Vinen har en ren frugtsmag, der holder hele vejen igennem og ikke generes af hverken bitterhed eller for meget sødme. Den er kort sagt i fin balance.
The Grinder, The Grape Grinder, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2014, middel alkohol (14%) 99 kr., pris ved 6 flasker: 69, A Vinstouw Der er nogle, der ikke kan fordrage Sydafrikas signatur-drue Pinotage. Men der kan skam laves udmærkede rødvine på den. Se bare denne her. Den har blød, bred og fyldig frugt og noter af chokolade og kaffe. Faktisk en lækker vin. Flasken har skruelåg.
Terre de Brume, Château Belles Eaux, Languedoc IGP, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%) 109 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager Til 55 kr. - ikke til 109 kr. - er dette en rigtig god rødvin. Den fylder munden med masser af frugt, krydrede noter og bløde tanniner. En glimrende madvin. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.
Árido, Bodega B, Malbec, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (14%) 110 kr., pris ved 6 flasker: 79,20 kr., Propperiet Denne rødvin hænger fint sammen med blød og bred frugt, fin krydring, tilpas syre og en lille sødme. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.
I Mandorli, Torelli, Barbera, Asti, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 95, Barrique Vin Denne rødvin på økodruer har en udtalt tørhed og bitterhed, der ubetinget gør den til en madvin. Og nogle vil nok blive lidt kede af at få den i glasset.
Château Capet Duverger, Héritiers Duverger, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%) 134,95 kr., Fortium Denne rødvin fra Bordeaux er Grand Cru, men den har en smag, der umiddelbart ikke er helt så Grand. Dog - bliver den plasket over i en karaffel et par timer før måltidet, bliver den meget mere tilnærmelig. Den femte stjerne gælder først, når vinen er plasket.
Stella Bella, Maragret River, Australien, 2014, middel alkohol (13,5%) 139 kr., Vinkrogen Fortræffelig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er en meget venlig vin - ikke australsk-bamset - med en fin balance mellem frugt, krydring, sødme og syre. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.
Manso, Bodegas Asenjo & Manso, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2013, middel alkohol (14%) 149 kr., på tilbud til 99 kr., D’Wine En vellavet og indbydende rødvin, der fylder godt i munden med sin brede frugt, gode tørhed, bløde tanniner, fine sødme og vanille fra tolv måneder på franske og amerikanske fade.
Herència del Padrí, Bernard Magrez, Priorat, Spanien, 2012, høj alkohol (15,5%) 159,75 kr., på tilbud indtil 24. juli: 129,75 kr., Skjold Burne Den franske vinmand Bernard Magrez har købt en ejendom i det spanske Priorat, og fra den kommer denne rødvin. Vinen dufter helt vidunderligt og har en blød, bred og lækker smag. En bamsevin er den, men meget lækker.
Domaine Condamine Bertrand, Petit Verdot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, høj alkohol (14,5%) 179 kr., pris ved 6 flasker: 164,17 kr., Vintjenesten En meget lækker rødvin - og en slank, læskende og elegant vin. I smagen en fin krydring og lille sødme. Måske noter af lakrids. Skænk den til en ikke alt for kraftigt smagende ret - eller nyd den som meditations-vin.
Voliereo, Andrea Cortonesi, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2011, høj alkohol (15%) 269 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini En meget fornem og elegant rødvin, der godt kan drikkes nu, men gem den meget gerne endnu nogle år. Den har en kompleks smag med blød frugt og en fremtrædende tørhed, der er fin til mad. 15 procent alkohol, men ingen spritkant.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen