
Nogle af Montes's vinmarker i Colchagua.
Dynamit i vinmarken
Den chilenske vinproducent Aurelio Montes, der ejer vinhuset Montes i Colchagua, er kendt for sin pionerånd og sine mange eksperimenter med druer og vin.
Fx anlagde han sidste år en forsøgsmark tæt ved den berømte Inka-udgravning Machu Picchu i Peru - i 3000 meters højde. Her afprøver han, hvordan dyrkningsforholdene er for en række forskellige druer.
Og nu har han meddelt, at han vil udføre forsøg med dynamit i undergrunden i nogle af sine chilenske vinmarker.
Eksplosionerne foregår i to meters dybde, og målet er at ruske godt og grundigt op i undergrunden, så den bliver så løs, at vinstokkenes rødder kan trænge endnu længere ned. Hernede vil rødderne kunne finde vand, så det ikke længere er nødvendigt med kunstvanding - håber altså Aurelio Montes.
Måske ender de i Kina
Som han har udtrykt det til The Drinks Business, så er det noget af en satsning, og han aner ikke, om vinstokkene vil ende i Kina eller blive, hvor de er.
Nu er dynamit jo en alvorlig sag, og Montes har først måttet indhente en tilladelse til sprængningerne hos myndighederne, hvilket har taget tre måneder. Og når dagen oprinder, hvor han trykker på knappen, vil det være i overværelse af flere politifolk, der kontrollerer, at alt går rigtigt for sig.
Dansk vin i Cité du Vin
Bordeauxs nye, store vincenter, Cité du Vin, åbnede 1. juni, og inde i den gigantiske bygning finder man en lige så gigantisk vinbutik med navnet Latitude 20.
Det er intet mindre end verdens største vinforretning, når det gælder diversiteten af vine. På hylderne i de store cirkulære reoler finder man 14.000 vine fra hele 70 forskellige vinlande - heriblandt Danmark.
Det er den mousserende vin DON’s Rosé 2014 fra Danmarks første autoriserede - og rigt præmierede - vingård, Skærsøgaard Vin i Jylland, der har fået æren. Vinen kan i Latitude 20 købes for 54 euro (cirka 400 kr.), og ejeren af vingården, Sven Moesgaard, har foreløbig sendt 60 flasker af sted til Bordeaux.
Der vil sikkert være mange turister fra alverdens lande, der vil finde det interessant at smage en dansk vin.
Man behøver ikke at købe entrébilletten til Cité du Vin til 20 euro (cirka 150 kr.) for at besøge butikken Latitude 20.

Et humoristisk opslag på The Flying Winemakers Facebook-side.
Judgment of Peking
I 1976 afholdtes den legendariske blindsmagning Paris Tasting - også kaldet Judgment of Paris - hvor californiske vine vandt over nogle af de mest berømte franske Bordeaux-vine. Smagningen ændrede for altid vinverdenens syn på californisk vin.
Den 7. juli afholdt vinfirmaet The Flying Winemaker, der har sin base i Hong Kong, en lignende smagning, hvor kinesiske rød- og hvidvine fra to forskellige vinhuse var oppe imod vine fra Bourgogne og Bordeaux.
Blindsmagningen, som arrangøren kaldte for ”Judgment of Peking”, blev afholdt i Hong Kong, og dommerpanelet bestod af vinglade kinesere og europæere, der ville hoste op med 400 HKD (cirka 345 kr.) for at smage, spytte og vurdere.
Topplacering til kinesisk vin
Vinene blev smagt to og to op mod hinanden, alt efter vintype og druer, og der var mange forbløffede miner blandt smagerne, da resultatet blev offentliggjort.
En kinesisk rødvin, Silver Heights ”The Summit” 2013, fremstillet på 65% Cabernet og 35% Merlot, blev smagningens topscorer. Vinen havde da også tidligere i år fået 97 point i vinmagasinet Asian Wine Review - hvorfor blandt andet denne vin var udvalgt til at dyste mod de franske vine.
Og ikke nok med det. Efter en fransk vin på andenpladsen, kom der igen kinesiske vine - også fra vinhuset Silver Heights - ind på tredje- og fjerdepladsen.
Kineser med fransk islæt
Silver Heights ligger i provinsen Ningxia, og vinhusets marker er plantet i 1200 meters højde på bjerget Helan og er dermed blandt de højest beliggende vinmarker i Kina. Og de ligger på samme breddegrad som Bordeaux.
Vinhusets vinmager, Emma Gao, er uddannet ønolog fra vinskolen i Bordeaux og har under studierne arbejdet på Château Calon-Ségur og Château Lafon-Rochet i samme distrikt. Så altså en ret fransk vin fremstillet på kinesisk jord.
Helt så legendarisk som Paris Tasting bliver denne smagning nok ikke. Dertil deltog alt for få vinhuse og vine. Men interessant er udfaldet under alle omstændigheder.
Listen over smagningens vine og deres placering ses her:
1. Silver Heights ”The Summit” 2013, Kina
2. Louis Jadot Macon-Villages 2014, Bourgogne
3. Silver Heights Family Reserve 2013, Kina
4. Silver Heights Family Reserve Chardonnay 2014, Kina
5. Domaine J.A. Ferret Pouilly Fuissé 2014, Frankrig
6. Le Haut Médoc de Lagrange 2012, Frankrig
7. Château Nine Peaks Chardonnay 2014, Kina
8. Château Jean Gue Pomerol 2011, Bordeaux
Slut for 157 år gammelt vinhus
Morris Wines blev grundlagt i Rutherglen i staten Victoria i 1859 af George Francis Morris. 26 år senere var det med sine 80 hektar vinmarker blevet det største vinhus på den sydlige halvkugle.
Morris Wines er ikke mindst kendt for sine fortificerede vine og søde Muscat-vine i topklasse, men vinhuset fremstiller også rødvin og mousserende vine.
Siden 1993 har femte generation, David Morris, der er en af Australiens mest prisbelønnede vinmagere, stået for den daglige ledelse. Han ejer dog ikke vinhuset, da det allerede i 1970’erne blev solgt til Pernod Ricard Australia - den australske arm af det store franske spiritusfirma.
Men nu er det snart helt slut med Morris Wines. Pernod Ricard har valgt at lukke vinhuset fra og med januar 2017 og sælge bygningerne, vinmarkerne, udstyret i vineriet og det store lager af vine separat.
Beholder rettighederne til mærket
Rettighederne til mærket Morris beholder Pernod Ricard - dog har firmaet ikke tænkt sig at anvende det i fremtiden, hvilket betyder, at der højst sandsynligt aldrig mere vil være hverken hedvine eller almindelige vine af dette mærke på markedet.
Kun hvis der skulle komme en køber, der ønsker at købe hele molevitten - altså bygninger, marker osv. - vil man overveje at give mærket med i købet.
Ifølge The Drinks Business har Pernod Ricard meddelt, at det bestemt ikke har været en let beslutning at lukke det 157 år gamle vinhus. Men efter flere forgæves forsøg i de senere år på at gøre vinhuset rentabelt har man måttet opgive. Årsagen til de dårlige tider for Morris Wines tilskriver Pernod Ricard en generel vigende interesse for fortificerede vine.
Firmaet ejer også andre australske vinmærker - heriblandt Jacob's Creek og Wyndam Estate.

Professor Daniel Attinger (til venstre) og en schweizisk kollega demonstrerer mikrovineriet og har mellem fingrene to meget små portioner vin. Foto: EPFL/Alain Herzog.
Mikrovineri fremstiller vin non stop
Et hold forskere fra Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) har i samarbejde med en amerikansk professor, Daniel Attinger fra Iowa State University, udviklet et mikrovineri. Og ikke nok med, at det er verdens mindste vineri. Det fremstiller også vin non stop - dog kun 1 millimeter i timen.
Vinen bliver da heller ikke tappet på flasker - formålet med mikrovineriet er nemlig at hjælpe vinproducenter verden over med at finde frem til den bedste gær og gæringstemperatur for en given druemost.
Letter et tidskrævende arbejde
Der findes jo flere hundrede gærtyper, der tilfører vinen hver sin smagsprofil, og det kan være svært at finde frem til lige netop den type gær, der egner sig bedst til en bestemt most. Og de klimatiske ændringer med stigende temperaturer har ikke gjort det lettere. I mange vinområder modnes druerne fx tidligere og har et potentielt højere alkoholindhold, hvilket igen kan kræve, at vinproducenterne anvender andre gærtyper end hidtil. At finde frem til en ny og velegnet gærtype på traditionel vis er som regel et tidskrævende arbejde, men i mikrovineriet går det stærkt med at afprøve forskellige typer gær.
Ikke til hjemmebrug
Processen er stort set den samme som i et almindelig vineri - altså at gæren tilføres druemosten. Men forvandlingen fra druemost til vin er speedet op, så man har et resultat på mindre end en time. Ved at analysere den lille mængde vin kan man se, om den tilførte gær er ideel, eller om man skal forsøge med en ny gærtype.
I mikrovineriet kan man ligeledes hurtigt ændre gæringstemperaturen, så man kan finde frem til den helt rette temperatur.
Et mikrovineri, der fremstiller vin uden ophør, lyder som en herlig ting at have i sit køkken. Ifølge forskerne vil det meget lille vineri - med diverse ændringer - godt kunne tilpasses til hjemmebrug. Men det kommer ikke på tale foreløbig. Vineriet, der stadig er på forsøgsstadiet, er skabt med henblik på at være til nytte i rigtige vinerier verden over.
Man kan læse mere om mikrovineriet ved at
klikke her.
Som et skib i egen sø
Nu er Château Les Carmes Haut-Brions nye vinkælder officielt åbnet. Som vi nævnte i
uge 12, 2014, har slottet valgt ingen ringere end arkitekten Luc Arsène-Henry og designeren Philippe Starck til at skabe den nye bygning.
Og man må sige, at bygningen er blevet yderst iøjnefaldende. Den minder mest om et 2000 kvadratmeter stort skib, der sejler rundt i sin egen menneskeskabte sø. Siderne er beklædt med skinnende paneler af rustfrit stål, der spejler de omkringliggende vinmarker og træer.
Inde i bygningen er der i alt tre etager, hvoraf den ene befinder sig under vandet. Der er blevet plads til både vintanke, en fadkælder, besøgscenter og smagerum, og taget fungerer som en stor tagterrasse.
Slottet tilbyder en
guidetur, hvor man får mere at vide om den nye vinkælder og kommer med indenfor.

Ruby Roman druerne kan også købes på markederne i Ishikawa-provinsen som her i Kanazawa markedet. Prisen er dog høj. For det, der svarer til 96 kr., kan man købe fire druer i en lille plasticbakke. For 775 kr. kan man erhverve sig en mindre klase. Foto: Wikipedia/Benzoyl.
Japans kostbare rubin-druer
Hvert år afholdes der en ganske særlig auktion i Japan, hvor klaser af den eftertragtede og tennisbold-store drue Ruby Roman kommer under hammeren.
Og den største og mest perfekte klase af disse spisedruer går altid for en skyhøj pris. I år lød hammerslaget på 1,1 millioner YEN (cirka 71.000 kr.), hvilket er 15.400 kr. mere end sidste år og en hidtidig rekord.
Vil udstille klasen
Køberen var japanske Takamaru Konishi, der ejer et varehus, og han vil nu udstille klasen i varehuset i nogle dage for derefter at give kunderne mulighed for at smage de kostbare druer - garanteret mod betaling. Hver drue har immervæk kostet ham det, der svarer til cirka 2400 kr.
Ruby Roman dyrkes i provinsen Ishikawa, og den blev kultiveret fra Fujiminori-druen tilbage i 1992. Druens berømmelse skyldes såvel dens størrelse som dens fantastiske tomatrøde farve og dens lækre søde smag.

Den kostbare søde vin fra Groot Constantia.
11.500 kr. for berømt sød vin
Vin de Constance er en af verdens mest berømte søde vine. Dens historie kan føres tilbage til 1685, hvor den hollandske guvernør Simon van der Stel grundlagde Sydafrikas første vingård, Constantia.
Nogle af druerne fra de i alt 100.000 vinstokke, han plantede, blev forvandlet til denne søde vin - som i øvrigt fremstilles igen i dag.
I 1700- og 1800-tallene nåede vinen berømmelsens tinder og blev skænket ved hofferne rundt om i Europa.
Især Napoléon havde en forkærlighed for Vin de Constance, og det fortælles, at han under sit ufrivillige ophold på øen St. Helena fra 1815 til sin død i 1821 drak en flaske hver eneste dag. Hver måned kom der en ny sending fra vingården Groot Constantia, som den har heddet siden 1716. Selv på sit dødsleje havde han et glas stående ved sengekanten.
En flaske fra hans dødsår dukkede for nylig op på en online auktion hos auktionshuset CataWiki. Og det må siges at være noget af et særsyn, da der i dag findes højst tolv flasker af denne årgang.
Den gamle skæve, mundblæste flaske gik for et hammerslag på 1550 euro (cirka 11.537 kr.).

Robert Wilson er en af de kunstnere, der udstiller kunstværker i vingårdene. Her er det værket "Traviata" fra 2016, som er monteret i en gammel fadkælder.
Vin og kunst i skøn forening
I år er det 300 år siden, at Cosimo d. 3. af Medici udførte et dokument, som viser den første afgrænsning nogensinde af Chianti-området i Toscana.
Og det skal fejres, mener man hos syv vingårde i Chianti: Castello di Ama, Castello di Brolio, Castello di Volpaia, Colle Bereto, Felsina, Gagiole og Borgo San Felice.
Sammen har de lanceret kunstprojektet ”Art of the Treasure Hunt” - altså kunsten at gå på skattejagt.
Projektet går ud på at forene vin, gamle vingårde og moderne kunst, og turister, der besøger området indtil 31. oktober, kan opleve kunstværkerne i fadkældre, vinerier og i de haver, der hører til vingårdene.
Anerkendte kunstnere
Der er tale om værker af anerkendte internationale kunstnere - værker, der til daglig har til huse i museer og gallerier rundt om i Europa. Og værkerne omfatter alt fra skulpturer og installationer til fotografier og film.
De syv vingårde byder også - mod betaling - på specielle guideture, hvor der ud over en vinsmagning også fortælles om værker og kunstnere. Samtlige indtægter fra billetterne til guideturene går til velgørende formål.
Vingårdene er så begejstrede for deres fælles idé, at de overvejer at gentage kunstjagten hvert år med nye kunstværker.
Man kan læse mere om ”Art of the Treasure Hunt” og kunstnerne ved at
klikke her.
DOCG i stedet for DOC
En af vores vinkyndige læsere, Erik Stanley, har sendt os en email:
- Hos en af mine venner drak jeg igår en Amarone San Cassiano 2008. Det undrede mig, at der på banderolen stod DOCG. Mig bekendt er det først fra årgang 2010, man må bruge betegnelsen DOCG. Er det ikke en slags svindel? spurgte han.
Erik Stanley har fuldstændig ret. I december 2009 steg Amarone i graderne fra klassifikationen DOC (Denominazione di Origine Controllata) til DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Amarone-producenterne kunne derfor fra og med årgang 2010 sætte et DOCG på flaskerne.
Til DOCG-klassifikationen knytter der sig nogle endnu skrappere regler til dyrkningsforhold, høst og vinificering end inden for DOC-klassifikationen, ligesom vinene skal prøvesmages og godkendes af en smagekomité. Ergo må man forvente, at en vin med et DOCG på flasken er bedre, end hvis der havde stået DOC.
En menneskelig fejl
VinAvisen henvendte sig til Skovgaard Vine, den danske importør af Amarone San Cassiano, for at høre, hvordan det kunne være gået til, at en årgang 2008 var forsynet med en DOCG-banderole.
Vinhandler Nikolaj Madsen kontaktede straks San Cassiano, og ejeren Mirko Sella, forklarede, at det selvfølgelig var en fejl. Han havde ikke på nogen måde forsøgt at snyde med banderolerne.
I 2014, hvor årgang 2008 blev tappet på flasker, havde man stadig banderoler liggende med både DOC og DOCG, hvorfor det lettere kunne ske. Desuden har man i dag en langt bedre og mere sikker procedure, når det gælder banderoleringen.
San Cassiano er en lille familieejet vingård, hvor meget af arbejdet foregår manuelt, og så kan den slags menneskelige fejl jo ske.
Vinene kan ombyttes eller refunderes
VinAvisen og vores læser fik en forklaring - og såvel vingården som Skovgaard Vine beklager mange gange. Som Nikolaj Madsen skriver til os:
- Vi er helt enige om, at det er super uheldigt, at der på en eller anden måde er kommet banderoler med DOCG i stedet for DOC på nogle af årgang 2008 flaskerne, der er tappet og frigivet i 2014 sammen med en masse nyere årgange af vine, som korrekt er banderoleret med DOCG.
- Skulle der være kunder her i Danmark, som ligger inde med flasker af San Cassiano Amarone 2008 med en DOCG banderole, og man ikke har tillid til produktet, så er man naturligvis velkommen til at kontakte os for en ombytning eller refundering. Man kan kontakte Skovgaard Vine ved at
klikke her.
Rosé-vingummibamser
Det amerikanske firma Sugarfina sælger luksusslik til voksne. De har blandt andet haft stor succes med skumfiduser dyppet i 24 karat guld og vingummibamser lavet på Dom Pérignon champagne.
Men det er intet at sammenligne med den succes, som firmaets nyligt lancerede vingummibamser og -roser på rosévin har nydt.
I forretningen i New York blev disse vingummier revet væk i løbet af to timer, og der var så mange amerikanere, der ville købe dem online på Sugarfinas hjemmeside, at siden brød sammen.
Nu er samtlige rosé-vingummier udsolgt, og næste parti forventes på hylderne i slutningen af juli - til stor glæde for de 3400 amerikanere, der står på venteliste.
Rider med på en trend
At rosé-vingummierne er blevet så stor en succes skyldes uden tvivl den stigende begejstring for rosévin i USA.
Og denne begejstring gælder også mange andre lande.
Siden år 2002 er produktionen af den lyserøde vin ifølge den internationale vinorganisation OIV (Office International de la Vigne et du Vin) vokset med 16% til 3,2 milliarder flasker. Frankrig er og bliver det land, der fremstiller mest rosé - i 2014 beløb det sig til 1 mia. flasker og dermed 30% af al den rosé, der fremstilles globalt.
Breakfast with Hemingway er en af de nye cocktails på Urban Foraging and Decay menuen. Den er lavet på Barcardi rom, citrus, Maraschino likør og kasseret brændt brød.
Cocktails med myrer og bananskræller
En af Londons førende barer, Duck & Waffle, har lanceret en noget alternativ cocktailmenu. Ud over likører, spiritusser osv. indeholder drinksene nemlig også fødevarer, der er ud over ”bedst før” datoen, og desideret køkkenaffald. Sidstnævnte omfatter fx bananskræller, enderne af asparges, brændt toast og tomatstilke.
En række drinks indeholder ligeledes gratis ”ingredienser”, der er fundet i Londons bymiljø, heriblandt afklippet græs og mos samt bark fra tæerne og de myrer, der lever under barken.
Det lyder umiddelbart ikke særligt appetitvækkende, men cocktailen på billedet ser nu meget tilforladelig ud.
Urban Foraging and Decay, som den nye cocktailmenu hedder, tilbydes hele sommeren. Man kan se menuen ved at klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Amfora Vin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
384
Et køligt glas hvidvin i skyggen i en krohave et sted i det franske Languedoc (foto © Anker Tiedemann).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen