
Albariño er Rías Baixas store hvidvinsdrue. Alba betyder ”hvid” og Riño står for ”Rhinen” – altså den hvide drue fra Rhinen, hvilket hentyder til dens oprindelse fra Alsace. Foto: Bodegas Fillaboa.
Det bobler i Rías Baixas
I Galicien i det nordvestlige hjørne af Spanien ligger vinområdet Rías Baixas, der er kendt for sine sprøde, friske hvidvine. Og man kan ikke sige Rías Baixas uden at sige Albariño - hvidvinsdruen, der lægger most til 90% af al den vin, der fremstilles i distriktet.
I 2012 lancerede en af områdets vinhuse, Mar de Frades, en mousserende vin på Albariño. Det var dengang en nyhed i Rías Baixas - i dag er der ti vinhuse i området, der fremstiller mousserende vine på druen.
Der er således stadig tale om en lille produktion, som stort set udelukkende bliver drukket af spanierne selv. Men ifølge The Drinks Business vil stadig flere vinhuse i Rías Baixas følge trop i de kommende år med lancering af boblevine på Albariño.
Egner sig til mousserende vine
Der er en stigende glæde for mousserende vin hos forbrugere verden over, og producenterne i det nordspanske område ønsker selvsagt at få en fod inden for på det lukrative boblemarked.
I Rías Baixas fremstilles den mousserende vin på champagnemetoden med anden gæring på flaske, og der er da heller intet til hinder for, at området kan fremstille endog meget elegante mousserende vine. Galicien er Spaniens grønne hjørne med en mild temperatur sammenlignet med resten af landet og med en nærhed til Atlanterhavet, der giver vinene en særlig friskhed.
Delte vande
Enkelte vinhuse i Rías Baixas eksperimenterer også med mousserende vine på andre druer - som fx vinhuset Valmiñor Ebano, der planlægger at fremstille boblevin på 100% Loureiro - en hvidvinsdrue, der har et højt syreindhold.
Nogle af de entusiastiske vinproducenter, The Drinks Business har talt med, mener, at Rías Baixas’s mousserende vine med årene endda vil kunne overgå Spaniens berømte boblevin, cava, i kvalitet.
Der er dog delte vande i Rías Baixas, når det gælder den spirende trend for fremstilling af mousserende vin. Der er nemlig også en hel del producenter, der mener, at det er et unødvendigt brud med områdets traditioner.

En almindelig flaske Château La Mission Haut-Brion, en magnum og en dobbeltmagnum årgang 1982, der sælges separat og er vurderet til mellem 2000 og 9000 dollars (cirka 13.000 og 60.000 kr.).
96 årgange La Mission Haut-Brion
Den 19. oktober vil visamlere fra hele verden byde med på en ganske særlig auktion hos Sotheby’s i New York.
Det drejer sig om intet mindre end 270 partier vin fra Bordeaux-slottet Château La Mission Haut-Brion, og vinene kommer direkte fra slottets kældre.
Flaskerne spænder over 96 årgange - fra 1916 til 2012 - så der er både vine, der kan drikkes nu, og vine, der kan gemmes i flere årtier.
Slots-frokost under hammeren
Vinslottet ejes af familiefirmaet Domaine Clarence Dillon, som igen ejes af prins Robert af Luxembourg og hans søster, Joan Dillon.
De mange flasker Château La Mission Haut-Brion har en samlet vurdering på 1 million dollars (cirka 6,6 mio. kr.). Derudover byder auktionen på et parti, der består af en middag for seks personer i restaurant Le Clarence i Paris - en restaurant, der også ejes af Domaine Clarence Dillon - samt et privat besøg og frokost på La Mission Haut-Brion. Her starter buddene ved 10.000 dollars (cirka 66.000 kr.).
250 meget store flasker
Når det gælder vinene, er der blandt højdepunkterne et større antal flasker i store formater - mere end 200 magnumflasker, 31 dobbeltmagnum, 4 Jeroboam-flasker (3 liter eller 4 normale flasker), 17 Impérialer (6 liter eller 8 normale flasker) og seks Salmanazar (9 liter eller 12 normale flasker). En af disse kolossale flasker årgang 2005 har en højeste vurdering på 8500 dollars (cirka 57.000 kr.).
Ældste årgang på auktionen,1906, er vurderet til 1800 dollars (cirka 12.000 kr.).
Man kan se hele kataloget - og byde med online, når den tid kommer - ved at
klikke her.

De to vinfolk fra Chianti Classico, Ilaria Tachis og Filippo Corsini.
To producenter med en del tilfælles
Vingårdene
Podere La Villa og
Principe Corsini har en hel del tilfælles. De dyrker begge deres vinmarker efter økologiske principper og ligger i Chianti Classico - den centrale og mest berømte del af det store Chianti-distrikt. Begge vingårde fremstiller også absolutte topvine - og så har de den samme danske importør,
Amfora Vin.
For nylig havde importøren inviteret til en glimrende smagning af vine fra de to vingårde. Smagningen blev kommenteret af Ilaria Tachis, der ejer Podere La Villa, og Filippo Corsini, yngste generation af familien Corsini, som ejer Principe Corsini.
Og lad os begynde med sidstnævnte familie, hvis rødder i Chianti Classico går mere end 600 år tilbage. I 1363 købte Matteo Corsini det stykke jord lige uden for Firenze, hvorpå familiens vingård, Villa Le Corti, ligger i dag. Ejendommen blev opført i 1600-tallet, og på det tidspunkt var familien blevet så store jordbesiddere, at man sagde, at den kunne ride fra Villa Le Corti til paven i Rom uden på noget tidspunkt at forlade sin egen jord.
Et kolossalt arkiv med "dagbøger"
Filippo Corsini fortalte, at Matteo Corsini detaljeret beskrev sit dalige liv, sine køb af ejendomme, større og mindre begivenheder osv. Og det er man så fortsat med generation efter generation gennem flere hundrede år.
I dag findes de mange ”dagbøger” i Villa Le Corti, hvor de fylder ti rum og 1200 hyldemeter. Dette gigantiske arkiv er nu åbent for publikum.
Ud over Villa Le Corti ejer familien Corsini også en vingård i Maremma, Tenuta Marsiliana. Det er Filippos far, Duccio Corsini, der i dag står i spidsen for begge vingårde.
Filippo Corsini bor i øjeblikket i London, hvor han markedsfører familiens vine. Men han er også begyndt selv at lave vin i det små:
- Jeg har hugget en lille vinmark fra min far - den med de bedste druer, sagde han med et glimt i øjet. - Og målet har været at lave naturvin helt uden svovl. Første årgang - kun 280 flasker i alt - er netop frigivet til salg i Italien.
Og så til smagningens anden producent, Ilaria Tachis. Hvis efternavnet lyder bekendt, er det ikke så mærkeligt. Hendes far var den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis - også kendt som ”supertoskanernes far”. Ham kan man læse mere om i ugens Hall of Fame nederst på siden.
Vin opkaldt efter næste generation
Så Ilaria Tachis er, om man så kan sige, opflasket med vin, men i modsætning til sin far tapper hun vin på egne flasker.
- Min far lavede ikke vin under eget navn. Han ville hellere overlade problemerne med vindyrkning, marketing og salg til vinproducenterne. Hans passion var at hjælpe dem med at skabe fantastiske vine.
- For 20 år siden købte min far Podere La Villa og plantede en lille vinmark med Sangiovese og Merlot. Igen var det ikke meningen, at han selv ville fremstille vin, men at druerne skulle sælges.
Det blev der dog lavet om på i 2007, hvor Ilaria fødte sin første søn, Riccardo - og det skete den dag, man begyndte at høste druerne fra den lille mark.
For at fejre begivenheden besluttede Ilaria og hendes far at fremstille en egen vin med navnet ”Pargolo”. Det er en kærlig betegnelse for ”lille barn”.
Produktionen fortsatte, og i 2010 blev denne vin efterfulgt af endnu en rødvin udelukkende på Merlot og med navnet ”Paggio”.
Den dag i dag fremstiller Podere La Villa stadig kun disse to vine og kun i et meget begrænset antal. Men hvilke vine. De er utroligt aromatiske og fulde af krydrede noter - hvilket ifølge Ilaria Tachis skyldes den store mængde krydderurter, som er plantet rundt om vinmarken.
Nederst på siden er der flotte stjerner til vinene fra både Podere La Villa og Principe Corsini.

Brochuren over English Wine Trail. Øverst er kortet med anmærkning af de elleve vingårde. Til højre en kort historie om engelsk vin og nederst alle informationerne om vinproducenterne.

Bernard Arnault. Foto: Wikipedia/Nicogenin.
Frankrigs næst rigeste er vinmand
Hvert år udgiver det franske magasin Challenges en liste over de 500 rigeste franskmænd. I 2015 blev førstepladsen indtaget af Bernard Arnault, der ejer Château Cheval Blanc og Château d’Yquem – og desuden er direktør for luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Möet Hennessy).
I år er han blevet overhalet af Liliane Bettencourt, som er hovedaktionær i verdens største kosmetikfirma L’Oreal, og som også har været medejer af et vinslot i Bordeaux.
Årsagen er, at Arnaults formue er skrumpet med 4,3 milliarder euro (cirka 32 mia. kr.) i forhold til sidste år, så den i dag ”kun” udgør 30,3 mia. euro (cirka 226 mia. kr.) - hvilket jo også er en pæn sjat …
Hver tiende er i vinbranchen
Bettencourt, der i øvrigt også er verdens rigeste kvinde, har dags dato en formue på 31,2 mia. euro (cirka 233 mia. kr.).
Det britiske vinmagasin Decanter har regnet sig frem til, at en ud af hver tiende på Challenges liste ejer vinslotte eller har interesser i den franske vinbranche.
Blandt disse kan nævnes Serge Dassault, som ejer Château Dassault i Saint-Émilion (20 mia. euro/cirka 149 mia. kr.), Franscois Pinault, der ejer Château Latour (11,7 mia. euro/cirka 87 mia. kr.) og vin- og ølmagnaten Pierre Castel (8 mia. euro /cirka 60 mia. kr.).
Rosé har overhalet Prosecco
I uge 33 nævnte vi, at en ny hot cocktail havde set dagens lys i New York. Det drejer sig om Frozen Rosé eller bare Frozé, og denne drink, der er en form for grødis af rosé med citronsaft, jordbærpuré og vermouth, har også indtaget Storbritannien i løbet af sommeren. Og det i en sådan grad, at drinken ifølge The Drinks Business har fået salget af rosé til at stige markant i de britiske supermarkeder.
Hos supermarkedskæden Waitrose melder man om en vækst i salget på 104% i sommermånederne sammenlignet med samme periode sidste år. Og hos Marks & Spencer er salget steget med 100% - og med 200%, når det gælder den mousserende rosé fra det britiske vinhus Chapel Down.
Det går så godt for salget af rosé på britisk jord, at det har overhalet den hidtil største salgssucces, Prosecco.
Ud over Frozé-dillen har også de mandlige briters øgede glæde for rosé sparket til salget. At mænd i stigende grad hælder den lyserøde vin i glassene ses også i USA, Brasilien, Rusland og Australien.
Vinhandel med online auktioner
Vinhammerslag er en ny kombination af vinhandel og vinauktion. På første side af firmaets hjemmeside kan man vælge, om man vil gå til webshop eller auktioner.
Og sidstnævnte er interessant, for her kan enhver, der vil sælge ud af flaskerne i vinkælderen eller er på jagt efter nye vine til reolen, sælge og købe.
Det er meget enkelt at oprette sig som bruger - og gratis at lægge vine til salg på siden. Køber betaler et salær på 16% eksklusiv moms af hammerslagsprisen - hvilket må siges at ligge i den lave ende, når det gælder auktionssalærer.
En "køb nu" pris
Vinene har en ”køb nu” pris - en højeste vurderingspris, som man kan vælge at klikke på og derved købe flasken. Det kan så være, at man betaler mere, end man ville have gjort, hvis man var med i bud-kampen. Men så er man sikker på, at blive ejermand af den vin man har set sig varm på.
Bag det nye vinfirma står den garvede vinmand Philip Sager, der har 17 års erfaring i vinbranchen, og hans søn, Mikkel Sager, som har en baggrund i den digitale branche og er i gang med en cand.merc. på Copenhagen Business School. Man kan læse mere og registrere sig som bruger ved at
klikke her.
Champagnehus fremstiller honning
Hos champagnehuset AR Lenoble i byen Chouilly værner man om miljøet og går ind for biodiversitet rundt om vinmarkerne. Et sundt og rigt varieret plante- og blomsterliv er igen med til at nedsætte risikoen for diverse vinmarkssygdomme.
Som et led i at skabe biodiversitet har ejerne af champagnehuset, Anne og Antoine Malassagne, opsat i alt fire bikuber ved markerne.
Ud over, at de i alt 140.000 bier sørger for mangfoldigheden af blomster, giver de nu også for tredje år i træk en mindre mængde honning, som champagnehuset sælger.
Ikke et ord om champagne på etiketten
Man kunne jo synes, det ville være oplagt at lade ordet Champagne indgå i navnet på honningen, men på glassene står der bare AR Lenoble og Miel (honning). Champagne er ikke nævnt noget sted.
Og måske er det meget klogt af ejerne. Champagneproducenternes forening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), vogter som bekendt over betegnelsen champagne, der kun må anvendes på flasker med bobler fra distriktet af samme navn.
Ifølge BKWine blev en fransk paté-producent, der havde lanceret en ”foie gras au champagne”, som indeholdt den ædle vin, trukket i retten af CIVC. Foreningen vandt, og paté-producenten fik en bøde.
Grace Jones på hendes 110 års fødselsdag. Blandt venner bliver hun kaldt for "amazing Grace".
Høj alder skyldes whisky
Navnet Grace Jones får nok mange til tænke på hende den flotte langbenede, der spillede May Day i James Bond-filmen "A View To Kill". Men Grace Jones er også navnet på en britisk kvinde, der for nylig kunne fejre sin 110 års fødselsdag. Og hun er langt fra Storbritanniens ældste nulevende person - faktisk er der hele ni briter, der er ældre end hende.
Selvfølgelig blev hun af de fremmødte journalister spurgt om hemmeligheden bag hendes høje alder. Dertil svarede hun skråsikkert: ”whisky” - med garanti til stor glæde for den skotske whiskyindustri.
Og destilleriet bag et særligt whiskymærke har ekstra grund til at klappe i hænderne. Det ene glas whisky, som Grace Jones har nydt hver aften siden sin 50 års fødselsdag, er nemlig Famous Grouse Single Malt.
Også vin og øl er godgørende
Grace Jones tilskriver ikke kun whiskyen sit lange liv, men også sit gode helbred. Som hun udtalte til det britiske magasin Metro, føler hun sig lige så meget i vigør, som da hun var 60 år gammel.
Den gamle dame har en datter på 78 år - der klogelig følger trop med et glas whisky hver aften ...
Grace Jones er ikke den første, der tilskriver høj alder og godt helbred en daglig genstand eller flere. Vi har tidligere nævnt den nu afdøde spanske vinproducent Antonio Docampo Garcíe, der ikke var i tvivl om, at det var hans daglige forbrug af rødvin, som holdt ham i live. Han blev 107 år. Og så er der 103 år gamle Mildred Bowers fra South Carolina, der hver dag kl. 16 drikker et stort glas koldt øl.
Dee Davis i færd med at lave drinken Asian 85.
Øst møder vest i ny gin
Den britiske bartender Dee Davis var forbi København i den forgangne uge. Og det var hun for at præsentere sin nye gin, Jinzu.
I 2013 vandt ginnen Show Your Spirit - en Diageo-konkurrence, hvor europæiske bartendere dyster om opfindelsen af en ny spiritus.
Der var 280 bartendere, der meldte sig, og kun tre gik videre til finalen - heriblandt Davis.
De tre finalister fik en uge til at realisere deres ideer om en ny spiritus i Diageos udviklingscenter. Her havde de alle remedier til rådighed til at skabe deres spiritus og designe flasken, etiketten og emballagen.
De to andre finalister var en italiener, der havde opfundet en spiritus destilleret på teblade, og en brite, som havde udviklet en whisky tilsat solbær og vanille.
I Jinzu har Dee Davis forsøgt at forene sine britiske rødder med sin store begejstring for Japan og japansk kultur - en begejstring, som går tilbage til dengang, hun som 16-årig besøgte landet for første gang.
En god, stor sjat sake
Det kulturelle ægteskab fremgår tydeligt af ingredienserne i ginnen. Den indeholder både enebær, koriander, kvan, citrusfrugten yuzu, japanske kirsebærblomster og sake.
Saken blandes i den færdige gin - hvor meget sake, der er i en flaske Jinzu, ville Dee Davis ikke røbe, men hun bedyrede, at det var en meget stor sjat.
Det er den fornemme Junmai sake, der er brugt, og som Davis sagde, var sakeproducenten i første omgang ikke så begejstret ved tanken om, at deres fine sake skulle bruges som smagstilsætning i en gin.
Kan drikkes, som den er
Man kan så afgjort godt smage saken - især i eftersmagen. Jinzu er i det hele taget en meget lækker gin - fint krydret og med en smag, der udvikler sig i munden. Den kan drikkes, som den er, i en Gin and Tonic eller i en Asian 85 - den flotte røde drink, som Dee Davis er ved at lave på billedet. Vi bringer opskriften nedenfor.
Jinzu er i øvrigt opkaldt efter en flod, der løber gennem den japanske by Toyama, og langs flodens bredder er der plantet flere tusinde kirsebærtræer.
Ginnen er netop kommet til Danmark, hvor den kan købes i specialforretninger til en vejledende pris på 399 kr.
Opskrift på Asian 85
3 cl Jinzu
1 cl Hindbærsirup
5 cl Yuzujuice (som blandt andet kan købes ved at
klikke her)
Kom ingredienserne i en shaker, og shake let. Hæld indholdet i et højt glas, og top med mousserende vin. Servér i champagneglas.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Karakteristika er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
* Sigurd Müller Vinhandel har optaget importen af vin fra Domaine Henri Richard, Gevrey Chambertin, Château du Clos, Pouilly Fuissé, Paolo Cottini, Valpolicella, Poggiotondo, Chianti, Voix de la Vigne, Oregon og Chalk Hill, Sonoma.
Ugens vinøse billede
Gitte og Lars Gaba, der bor i Biot på den franske middelhavskyst, Côte d'Azur, kører flere gange om året de 225 km mod øst for at holde en lille ferie i det dejlige Piemonte inde i Italien. Og det er herfra, dette smukke efterårsbillede stammer.
I Piemonte bor ægteparret på en vingård, Bevione Vini, som de varmt kan anbefale på grund af dens hjertelige atmosfære.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@vinavisen.dk.
394
Billedets titel er "Høsttid hos Moss Wood Wines i Margaret River, Western Australia. (foto © Fraces Andrijich).
VinAvisen finder de gode vine!
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen