Vin, der matcher dine gener
- Nej, det går ikke. Den vin matcher ikke mine gener. Måske vil det en dag lyde sådan, når en vinhandler anbefaler en kunde en bestemt vin, eller en tjener peger på en vin på vinlisten.
Et nyt californisk firma med navnet Vinome (en sammentrækning af ”vino” og ”genome”) tilbyder kunderne at finde frem til vine, der - på baggrund af en DNA-analyse - vil matche deres smag perfekt.
Alt, hvad man skal gøre, er at indsende en spytprøve i et lille reagensglas, som man får tilsendt af firmaet. Prøven bliver dernæst analyseret ud fra ti genetiske markører, der alle er forbundet med lugte- og smagssansen, og herved finder man frem til kundens særlige genetiske smagsprofil.
En dyr fornøjelse
Herefter vil Vinome kunne sende vine, der er videnskabeligt udvalgt til at matche kundens smagsprofil. Dog samarbejder firmaet udelukkende med en række små californiske vinproducenter, så det begrænser jo udvalget af vine. Helt billigt er det heller ikke at købe vin via Vinome.
I første omgang skal man betale 199 dollars (cirka 1300 kr.) for den genetiske test, og vinene koster alle omkring 65 dollars (cirka 435 kr.) flasken - og man skal mindst købe tre flasker ad gangen.
Når alt kommer til alt, er det da også lidt sjovere at prøve sig frem og selv finde ud af, hvilke af denne verdens mange vine man bedst kan lide. Man kan læse mere om Vinome ved at
klikke her.

Domaine de Courteillac ejer i alt 28 hektar vinmarker.
"Jack Ma effekten"
Den kinesiske forretningsmand Jack Ma, der har grundlagt verdens største online handelsplatform, Alibaba, ejer i dag to Bordeaux-slotte.
Han er Kinas næstrigeste mand - og en mand, som andre kinesiske forretningsmænd ser op til. Og da han erhvervede slot nummer to, Château de Sours i Entre-Deux-Mers, tidligere i år, satte det gang i en ny bølge af interesse i Bordeaux-slotte fra kinesiske investorer. Bordeauxs ejendomsmæglere taler ligefrem om ”Jack Ma effekten”.
I juli var der tale om et rent storkøb, da et kinesisk investeringsselskab købte hele femten slotte i det berømte franske distrikt. Og nu har endnu et kinesisk ejet investeringsselskab, Daohe, købt Domaine de Courteillac, et Bordeaux Supérieur-slot, der ligeledes ligger i Entre-Deux-Mers.
En snak med en ejendomsmægler
Sælgeren var Dominique Mèneret, der har ejet Domaine de Courteillac siden 1997. Der sker ikke nogle forandringer for de ansatte på slottet - den tekniske direktør, Stéphane Dubes, fortsætter på posten, ligesom den berømte vinkonsulent Stéphane Derenoncourt stadig vil sætte sit præg på vinene.
Decanter har talt med ejendomsmægler Michael Baynes, der stod for handelen, og ifølge ham er der i øjeblikket godt gang i kinesiske opkøb af Bordeaux-slotte. Og typisk er køberne nu især kinesiske investorer, der allerede har et eller flere slotte og et godt kendskab til Bordeaux-vin.
Det er ikke, som man måske skulle tro, de store vinslotte i de mest berømte appellationer, der tiltrækker kineserne, men derimod de lidt mindre slotte i de appellationer, hvor ejendomspriserne er mere humane.
Rødvins-stof mod ufrugtbarhed
En ny undersøgelse universiet i den polske by Poznan viser, at stoffet resveratrol, der findes i rødvin, kan sænke kvinders risiko for Polycystisk Ovariesyndrom (PCO), en hormonel forstyrrelse, der er en hyppig årsag til kvinders ufrugtbarhed.
Kvinder, der lider af PCO, producerer et overskud af det mandlige kønshormon testosteron, og ud over, at kvinderne bliver ufrugtbare, kan den hormonelle forstyrrelse også medføre unormal hårvækst og øgning af vægten, ligesom patienterne har en større risiko for at udvikle diabetes.
Et fald på hele 23%
I den polske undersøgelse delte forskerne 30 kvinder med PCO i to grupper. Den ene gruppe fik et dagligt tilskud af resveratrol, mens den anden fik et placeboprodukt.
Efter tre måneder viste det sig, at testosteron-niveauet hos de kvinder, der havde fået resveratrol, var faldet med hele 23%. Hos kvinderne i placebo-gruppen var niveauet af det mandlige kønshormon derimod steget med 2,9%.
På Endocrine Societys
hjemmeside kan man læse mere om undersøgelsen.

Den canadiske ø Pelee ligger 25 km fra fastlandet i den store sø Lake Erie, der er 388 km lang og 92 km bred.
Hærværk mod 250.000 liter vin
Det var et trist syn, der mødte ejerne af det canadiske vinhus Pelee Island Winery i regionen Ontario, da de trådte ind i vineriet om morgenen sidste mandag.
Hærværksfolk havde åbnet hanerne på flere af de store vintanke, og i alt var 250.000 liter hvid- og rødvin flydt ud på gulvet. I værdi ligger tabet på omkring 3,3 millioner CAD (cirka 17 mio. kr.).
Der er højst sandsynligt tale om lokale gerningsmænd. Vinhuset ligger nemlig i byen Kingsville på øen Pelee, som er 42 kvadratkilometer og befinder sig hele 25 kilometer fra det canadiske fastland. Og hvis hærværket er udført af en eller flere indbyggere, skulle det være en smal sag for politiet - der bor nemlig kun 150 mennesker på øen.
Visuel guide til vin
Det vrimler med bøger om, hvordan man smager på vin, opbevarer vin, forstår vin osv. De er alle skrevet mere eller mindre over samme læst. Men nu er der udkommet en ny og forfriskende anderledes bog, skrevet af to amerikanere og omhyggeligt oversat af Thomas Ilkjær (Madeline Puckette og Justin Hammack: ”Forstå din vin”, 248 sider, Politikens Forlag, 250 kr.).
Bogen er en ”visuel guide”, hvor en masse oplysninger er fremstillet i grafer og tegnede illustrationer. Alt sammen overskueligt, nemt tilgængeligt og appetitvækkende.
Der er den sædvanlige basisviden om druer, vinfremstilling, smagning, håndtering af vin og kombinationen af mad og vin. Endvidere nogle gode kort over verdens vinregioner. Men det rigtigt spændende er den grafiske fremstilling af 55 vintyper. Lad os som et eksempel tage vine på druen Nebbiolo.
Det er faktisk ret sjovt
Hver drue har fået to sider, hvoraf vi herunder viser den venstre side om Nebbiolo.
Først er der en række symboler for druens dominerende duft og smag: Rose, kirsebær, læder, lerkrukke og anis. Og derefter kommer de sekundere facetter i en cirkel, som vi forhåbentlig gengiver i så stor en størrelse, at man kan læse den ret spinkle skrift.
Det er faktisk ret sjovt. Vi har jo alle prøvet at sidde og smage på en vin og spekuleret over, hvad det var, den smagte af. Og så har der måske være én ved bordet, der har sagt kanel, og – ja, naturligvis, kanel! Nu kan vi alle smage det! Med en cirkel som denne får man mange forslag, og måske vil et af dem få smagsløgenes klokker til at ringe.
På forfatternes hjemmeside,
winefolly.com, viser de flere af bogens sider, ligesom de præsenterer en masse nyttig viden om vin.

En fin stor klase Barbera. Foto: Wikipedia/Agne27.
Barbera til alle tider
Barolo og Barbaresco kender de fleste og ved, at de kommer fra vindistrikterne omkring den piemontesiske trøffelby Alba. Området øst for Alba, Alessandria og Asti, er langt mindre kendt, selv om det har rødvinen Barbera til fælles med Alba-regionen. Og Barbera er blevet en vin, som efterhånden fylder godt på vinhandlernes hylder.
Sådan var det ikke for blot 45 år siden. Dengang var det vanskeligt at finde en drikkelig Barbera, fordi druesorten generelt ikke blev taget alvorligt. Hektarudbyttet var enormt, og resultatet pjaskede, sure vine.
I Barolo- og Barbaresco-distrikterne regerede Nebbiolo-druen, mens Barbera var rødvinsdruen i Asti-regionen. Så her besluttede nogle vinfolk at behandle druesorten bedre. Den blev plantet på bedre lokaliteter, hektarudbyttet blev beskåret drastisk og vinificeringen optimeret. Det var folk som Coppo, Chiarlo og Bologna, der førte an. Siden er alle de andre fulgt efter, så man i dag kan få Barbera af høj klasse.
Cantina di Nizza
I den lille 1200-tals by Nizza Monferrato ligger Cantina di Nizza, som blev grundlagt i 1955 og fokuserer på Barbera. Kooperativet har 200 vinbønder tilknyttet med samlet 600 hektar marker på de omkringliggende bakker. Foruden Barbera dyrker de druesorter som Chardonnay, Cortese, Brachetto, Moscato og Dolcetto.
Chardonnay og Cortese blandes i en mousserende vin, ”Sammichele”, som vil gå rent ind hos dem, som ikke skal have boblerne for tørre.
Barbera fremstiller Cantina di Nizza i adskillige versioner, og det harmonerer fint med den diversitet, druesorten står for. Barbera kan være en frisk og livlig hverdags-vin præget af druens karakteristiske frugtsyre. Den kan være mere seriøs til weekendbrug, når der skal drikkes noget passende til et bedre måltid. Og så kan den være en fyldig kraftkarl, som sagtens hamler op med fx julens traditionelle retter, men uden at miste sin altid mundrensende syre.
Fem slags Barbera
Ved en sammenkomst for nylig i København præsenterede udsendinge fra Cantina di Nizza en buket af kooperativets vine, herunder fem udgaver af Barbera. Fire af dem er faldet i danske vinhandleres smag:
Le Pole er den jævne, ligefremme type. Ikke noget pjat her. Vinen er ung og har ikke set skyggen af et træfad.
In Origine er kooperativets første resultat fra økologisk dyrkede marker. En blød og saftig Barbera med kraftig farve.
Magister betegner et skridt opad i kvalitet. Her er tale om en fuldblods Barbera, frisk, flot frugt og syre, elegant og i det hele taget vellavet. Et godt køb.
Ceppi Vecchi er klart en Barbera, der kan tåle at blive sat på bordet til god gastronomi. Druerne høstes fra gamle planter, og vinen er den eneste af de fire, som får et år på små, franske træfade og siden et halvt år i flaske før frigivelsen. Der produceres sølle 7000 flasker årligt af denne flotte, potente vin, som uden problemer bærer sine 14% alkohol.
Prisniveauet for de nævnte Barbera'er ligger på 125-245 kr. med rabat ved køb af 12 flasker.
De danske importører er
Pleasure Wine og
www.vimondo.dk.
Jørgen Aldrich

Ved at lade fingeren glide frem og tilbage på skærmen kan man vælge, hvor fyldig, sød og krydret vinen skal være.
Vin-blandingsmaskine til hjemmebrug
De fleste har sikkert prøvet at komme til at blande to hvid- eller rødvine. Det sker typisk til en fest, hvor snakken går, og hvor man får fat i den forkerte flaske, når der skal lidt mere vin i glasset.
Og måske har man så smagt på indholdet og tænkt, at vinen ligefrem smagte bedre end nogle af dem på bordet.
Nu har et britisk firma, Cambridge Consultants, kreeret en maskine, der gør det muligt på hjemmebane at skræddersy sin egen blandings-rødvin.
Fire basis-vine
Vinfusion, som maskinen er døbt, har fire reservoirer med hver sin rødvin. Vinene er fremstillet på henholdsvis Pinot Noir, Shiraz, Merlot og Muscat, hvor sidstnævnte vin er en sød rødvin. Og vinene er nøje udvalgt, idet et større vinøst studie foretaget af Cambridge Consultants, har vist, at netop disse fire vine kan blandes til et umådeligt stort antal forskelligt smagende rødvine.
Via en tablet med touch screen og en app kan man så gå i gang med at kreere sin blandings-vin. På skærmen vises tre gradueringslinjer - den ene går fra let til fyldig, den næste fra blød til skarp, mens der på den tredje kan skrues op eller ned for sødmegraden. Det hele indstilles ved at lade fingeren glide mod højre eller venstre.
Blandingen hvirvles rundt
Nå man har besluttet sig for, hvor fyldig, blød og sødmefuld, rødvinen skal være, klikker man på ”udfør” knappen, hvorefter de rette mængder vin fra de fire reservoirer pumpes op i en lille blender øverst på maskinen.
Blandingen hvirvles derefter rundt for til sidst at løbe ned i vinglasset via en lille tap.
Cambridge Consultants lever af at udvikle nye maskiner til hjemmebrug, hvorefter firmaet forsøger at sælge dem til nogle af de store teknologifirmaer. Så der går nok en god rum tid, før Vinfusion kommer på forretningshylderne.
Man kan læse mere om Vinfusion og se en lille film, der viser maskinen i brug, ved at
klikke her.

Château Haut Brion 1959 i flere flaskestørrelser er blandt auktionens højdepunkter.
Fantastisk vinsamling fra anonym sælger
Hvem kan sælgeren mon være? Sådan er der sikkert mange vinsamlere rundt om i verden, der tænker, efter at Sotheby’s har meddelt, at auktionshuset sætter en helt fantastisk privat vinsamling til salg - uden at nævne sælgerens navn. Det oplyses heller ikke, om der er tale om en mand eller kvinde - kun, at vedkommende har samlet og nydt vinene fra sin vinkælder sammen med sin familie og venner gennem flere årtier - og nu altså har besluttet at sælge de resterende flasker.
Det er ifølge auktionshuset en af de mest spændende og omfattende vinsamlinger, der er indleveret til auktion i årevis. Og auktionen, der foregår i London d. 16. november, vil uden tvivl tiltrække vinelskere fra hele verden.
Legendariske årgange
I alt omfatter auktionen 690 partier vine, der har en højeste vurdering på 1,7 millioner pund (cirka 14 mio. kr.).
Årgangene på de mange vine spænder fra 1938 til 2009, og samlingen byder på flasker fra samtlige fem 1. cru Bordeaux-slotte, adskillige flasker Domaine de la Romanée-Conti, top-champagner, ædle cognac'er, portvine og madeira’er i årgange fra 1820 til 1916.
Der er også et hav af Bordeaux-vine med legendariske årgange som 1959, 1961 og 1982 på etiketterne. Og så er der et usædvanligt stort antal flasker i store formater.
Nedenfor bringer vi nogle af højdepunkterne på auktionen. Det fantastiske katalog kan ses i sin helhed ved at
klikke her.
Store vine i store formater
* 12 flasker Château Haut Brion 1959 vurderet til 14.000 pund (cirka 117.000 kr.).
* 1 dobbelt magnumflaske Petrus vurderet til 18.000 pund (cirka 151.000 kr.).
* 1 Jeroboam (3 liter eller 4 normalflasker) Château Latour 1961 vurderet til 26.000 pund (cirka 218.000 kr.).
* 1 Jeroboam Petrus 1978 vurderet til 8000 pund (cirka 67.000 kr.).
* 6 magnumflasker Château Lafite 1982 vurderet til 28.000 pund (cirka 234.000 kr.).
* 10 flasker Montrachet Domaine de la Romanée-Conti vurderet til 32.000 pund (cirka 268.000 kr.).
* 3 flasker Krug Collection champagne årgang 1959 vurderet til 4000 pund (cirka 33.000 kr.).
* 12 flasker Taylor portvin årgang 1945 vurderet til 12.000 pund (cirka 100.000 kr.).
* 1 magnumflaske Cognac Croizet Bonaparte Fine Champagne 1914 vurderet til 1400 pund (cirka 12.000 kr.).

De tre pokalvindere fra årets udgave af Dansk Vinshow (fra venstre): Anders Ørnberg fra Ørnberg Vin (rosé og dessertvin), Sven Moesgaard fra Skærsøgaard Vin (mousserende vin, rødvin og hedvin - samt "Arets Vingård") og Jan Trysøe fra Guldbæk Vingård (hvidvin).
Danske vine i konkurrence
De danske erhvervsvinavlere har deres egen forening, Danske Vingaarde, der i dag tæller cirka 60 medlemmer, som tilsammen har et vinmarksareal på 75 hektar og producerer omkring 350.000 flasker vin årligt.
Hvert år siden sin grundlæggelse i 2011 har foreningen afholdt en konkurrence, Dansk Vinshow, med kåring af de bedste af medlemmernes vine - og af ”Årets Vingård”. For at vinde denne titel skal vingården opnå det højeste gennemsnitlige pointtal for sine tre bedste vine i konkurrencen.
I år blev i alt 54 danske vine bedømt af det fire mand store professionelle dommerpanel, og det blev Skærsøgaard Vin, der løb med sejren som ”Årets Vingård” - og samtidig fik en guldmedalje for den mousserende vin Don’s Rosé Brut 2015.
Skærsøgaard Vin fik dog kamp til stregen af en række andre vingårde - heriblandt Guldbæk Vingård, som fik guld for hvidvinen Lush Green 2015.
Vinene blev bedømt inden for seks forskellige kategorier: mousserende vin, hvidvin, rosévin, rødvin, dessertvin og hedvin, og ud over de to guldmedaljer blev det til seks sølv- og 7 bronzemedaljer til de danske vine.
Eksperimenterne gælder ikke vin
I London er det blevet lidt af en trend at spise kryb i alverdens afskygninger. Friturestegte græshopper, dampede melorme og ristede bænkebidere er blandt retterne i de mere eksperimenterende restauranter i den britiske hovedstad.
Stadig flere modige forbrugere går også selv i krig med at tilberede krybet, som de kan købe hos forretninger som Crunchy Critters og Edible Uniques, der har specialiseret sig i salg af spiselige insekter.
Men når det kommer til vin, er briterne langt mere forsigtige og traditionelle. Det viser en ny undersøgelse fra den britiske supermarkedskæde Co-op, der omfattede 1010 vindrikkende briter. Heraf svarede 52%, at de havde holdt sig til den samme vinstil - vintype, drue osv. - i mindst ti år.
Pinot Grigio på førstepladsen
Når det gjaldt favoritdruer, kom Pinot Grigio ind på en førsteplads. Dernæst fulgte Merlot, Chardonnay og Sauvignon Blanc.
Den væsentligste årsag til, at forbrugerne holdt sig til de samme vine, var frygten for at vælge en forkert vin til maden.
Når de adspurgte briter endelig forsøgte sig med nye vine, foregik det for det meste på hjemmebane og mere sjældent på restaurant. Og valget af nye vine beroede for de flestes vedkommende på råd fra ægtefællen eller gode venner.
De briter, der eksperimenterede mest med valget af vin, var de unge i 20’erne og 30’erne.

Der ser ud til at være lidt besværtligt at drikke af glasset, når man har natbrillerne på.
Vinsmagning med natbriller
Ved en traditionel vinsmagning går det "blinde" ud på, at man ikke får flasken, vinen kommer fra, at se.
I weekenden d. 4. og 5. november afholdt det store britiske vinfirma Laithwaites en ganske særlig blindsmagning i London, hvor det med ”blind” blev taget helt bogstaveligt.
Smagningen var gratis og åben for enhver, der havde lyst til at deltage.
Det første, deltagerne fik udleveret, var et par natbriller med infrarødt lys - à la dem militæret bruger. Dernæst gik smagningen i gang i et mørklagt rum. Brillerne gjorde det muligt at orientere sig, men heller ikke mere end det. Nå man ser gennem sådanne briller, er omgivelserne altid monokrome, så farven på vinene, der blev smagt, kunne deltagerne ikke se.
Lugte- og smagssansen skærpes
I en 20 minutter lang seance blev deltagerne udsat for en række smageeksperimenter af Laithwaites’s egen Master of Wine, Justin Howard-Sneyd.
Det var ham, der havde fået ideen til smagningen, og målet var at give folk en mulighed for at opleve, hvor anderledes man opfatter en vins smag, når man ikke kan se den.
De fleste tror fx, at de med bind for øjnene let vil kunne smage, om der er rød- eller hvidvin i glasset. Men det er faktisk svært at afgøre, når man ikke kan se farven.
Ifølge Howard-Sneyd skærpes ens lugte- og smagssans også betydeligt, når synssansen hæmmes, hvilket igen betyder, at én og samme vin kan opfattes forskelligt alt efter, om man kan se vinen eller ej.
Langt fra slut med Bordeaux i Kina
Ind imellem forlyder det, at kineserne er begyndt at svigte Bordeaux-vin til fordel for Bourgogne og andre franske vine - og vine fra visse oversøiske lande.
Men de nyeste tal fra Bordeauxs vinkomité, Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), fortæller en helt anden historie, nemlig, at det går forrygende med eksporten af Bordeaux-vin til Kina.
Faktisk har 2016 slået alle rekorder med en eksport på 502.000 hektoliter (cirka 67 millioner flasker) til de asiatiske lande. I værdi løber det op i 300 millioner euro (cirka 2,2 milliarder kr.) - en stigning på 22% i forhold til 2015.
Bruger flere penge på vinene
Hong Kong følger også godt med - hertil er der i år blevet eksporteret Bordeaux-vin for 278 mio. euro (cirka 2 mia. kr.), hvilket er 24% mere end sidste år.
Til gengæld er den mængde vin, Hong Kong importerede fra det franske distrikt, faldet med 11% til 74.000 hektoliter (cirka 10 mio. flasker).
Tallene vidner om, at forbrugerne såvel i Hong Kong som i moderlandet Kina i højere grad køber Bordeaux-vin i den høje ende af prisskalaen.
Nybyggeri i den skotske whisky-verden
Der er flere skotske destillerier, der i øjeblikket investerer i nye bygninger eller udvider de allerede eksisterende. Det har da også i snart flere år været gyldne tider for den skotske whiskyindustri.
Men så stor en sum penge, som Pernod Ricard nu vil bruge på en udbygning af skotske Chivas Brothers, er det de færreste, der har råd til.
Intet mindre end 40 millioner pund (cirka 334 mio. kr.) vil den franske koncern bruge på en stor ny tappehal og tilhørende kontorareal i byen Dumbarton. Byggeriet forventes færdigt i 2019.
Der bliver da også brug for en større tappehal - i den forgangne sommer slog Chivas Brothers, der i forvejen ejer fjorten destillerier, dørene op for et nyt destilleri til 25 mio. pund (cirka 209 mio. kr.) med kapacitet til at fremstille 10 mio. liter whisky årligt.
Chivas Brothers fremstiller blandt andet whiskymærkerne Chivas Regal, Ballantine’s, The Glenlivet og Royal Salute.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* South & Sons er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.

Keld Johnsen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Keld Johnsen (f. 1952) er ikke kun en af Danmarks dygtige kokke. Han er også vinimportør og sommelier. Han afsluttede sin uddannelse som kok (med ros) i 1973 og var allerede dengang meget optaget af vin. Han syntes, at kokke vidste alt for lidt om vin, så han gik i gang med et grundigt selvstudium, der førte til en tredjeplads i Sopexas vinkonkurrence i 1989.
I disse år deltog han også i flere kokke-konkurrencer i Danmark og udlandet og vandt en række attraktive præmier. Samtidig underviste han i fransk vin på Alliance Française og på Det franske Kulturinstitut og uddannede sig til merkonom i markedsføring og afsætning.
I 1978 forpagtede han restaurant The Diplomat på den amerikanske ambassade og fik fra første dag smag for amerikanske vine. Det var vine, som dengang ikke kunne købes i Danmark, så Keld Johnsen måtte selv i gang med at importere dem. I dag importerer han vine fra 75 vingårde i flere amerikanske stater, ligesom han arrangerer amerikanske vinmiddage med indlagt foredrag om de nye vine fra spændende vinstater som Idaho, Oregon og New York.
Den 1. august 2012 lukkede han restauranten på den amerikanske ambassade og helliger sig nu udelukkende sit vinimportfirma Americanwine.dk. Vinene sælges til såvel private som til restauranter gennem firmaets nyhedsbrev. Vinmiddagene fortsætter han dog også med - nu på gourmetrestauranter rundt om i Danmark.
Keld Johnsen er medlem af Dansk Sommelier Forenings bestyrelse og skriver for foreningens medlemsblad, ligesom han har skrevet om amerikansk vin i Gyldendals Vinleksikon.
Han er gift med Vibeke, der er vicedirektør på Erhvervsskolen Nordsjælland. Sammen har de to børn, Anne og Morten, og i den fælles fritid interesserer de sig naturligvis for god vin og mad. De rejser således ofte til Frankrig, men også til andre europæiske vinlande. Samt naturligvis til USA.
Adresse: Americanwine.dk, Birkevænget 25, 3520 Farum. Vinlager: Jagtvej 111, 2200 Kbh. N, tlf.: 40 38 44 80 / 44 95 65 09, e-mail:
madvin@post9.tele.dk,
keld@americanwine.dk,
www.americanwine.dk.
I dag er det de færreste producenter, der ligefrem hænger drueklaserne til tørre under loftet. I stedet lægges de ud på måtter af tynde bambusrør - som her hos vinfirmaet Masi.
Hvad står ordet recioto for?
Knud Nielsen er vild med recioto-vin og vil gerne vide lidt mere om navnet på vinen, og hvordan den laves.
Recioto er navnet på en sød vin fremstillet af tørrede, rosinagtige druer. Den fremstilles i Veneto-provinsen – egnen inde bag Venedig – først og fremmest i distriktet Valpolicella men også lidt i nabodistriktet Soave.
Teknikken er ældgammel. Allerede under Theoderik den Store (450-526) beskrives den af kongens minister i Ravenna, Cassiodorus:
"Efter at drueklaserne er valgt ud, hænger man dem op og venter på, at vinterens luft skal tørre dem. Derefter, i december, presser man dem, og kold som årstiden er, vil den søde most gære ganske langsomt. Så snart vinen holder op med at gære og boble, er den klar: En blodlignende likør, drikkelig purpur, stjålen nektar ..."
Navnet recioto har sin særlige forklaring: I gamle dage benyttede man specielt de øverste druer i hver klase til den kostbare vin – dvs. druer, der havde fået mest sol. Disse druer kalder man klasens ører, og da øre hedder orecchio på italiensk, mener man, at det er dette ord, der efterhånden er blevet forvandlet til vinens navn: Recioto.
Foruden den søde Recioto della Valpolicella fremstiller distriktet også en tør rødvin efter samme teknik. Den hed oprindelig Recioto Amarone, hvor ordet amarone kan oversættes ved "storbitter", men siden 1950'erne hedder vinen blot Amarone.
400
I en lille by i Languedoc er man ikke i tvivl: Her sælges der vin! (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen