
Fabrizio Nencioni fra San Felice i Toscana og Viviane Cifali fra Arnaldo Caprai i Umbrien.
Supervine i supermarkedet
Toscana og Umbrien – to af Italiens 20 regioner med dejlige vine. Begge regioner blev forleden præsenteret af hver sin vingård under en interessant smagning arrangeret af
Føtex.
Dansk Supermarked har i en årrække importeret vine fra de to vingårde, og Føtex er nu begyndt også at forhandle de dyrere premiumwines (som vi danskere hellere burde kalde kvalitetsvine). De fleste af disse vine sælges dog kun i nogle få store afdelinger, men de kan bestilles via nettet og leveres til døren eller afhentes i den nærmeste Føtex.
Fra Toscana kom Fabrizio Nencioni fra den gamle vingård San Felice uden for Siena, og med sig havde han fire glimrende rødvine. Og fra Umbrien kom Viviane Cifali fra vingården Arnaldo Caprai, hun med en hvid og tre røde. Også dejlige vine.
Sans for kvalitet og forretning
Fælles for de to vingårde er, at de begyndte meget beskedent og i nyere tid blev købt af folk med sans for både kvalitet og forretning.
San Felice blev i 1968 købt af forsikringsgruppen Allianz, der investerede en masse penge i vingården og udvidede markarealet til cirka 200 hektar. I dag er San Felice en hel lille landsby i Chianti Classico, og den er et besøg værd. Her er der også en agriturismo, hvor man kan overnatte.
Arnaldo Caprai og dens 130 hektar marker blev i 1971 købt af en velhavende tekstilmand, nærmest som en hobby. I dag er det sønnen, Marco Caprai, der står for driften, og han gør et stort arbejde for bæredygtighed og økologi i appellationen Montefalco. I 2010 tog Caprai således initiativet til projektet
New Green Revolution, der samler syv vingårde om arbejdet.
En glemt drue
Under smagningen blev der naturligvis talt om druer, og Fabrizio Nencioni talte varmt om San Felices arbejde gennem 30 år med at redde gamle, italienske druesorter. Man har således oprettet en forsøgsmark – et Vitiarium – med 126 druesorter. En af dem er druen Pugnitello, som i 1981 blev fundet på en mark i provinsen Grosseto. Sammen med universitetet i Firenze har San Felice udviklet druen og bruger den i dag nærmest med ”eneret” i flere af sine vine. Navnet Pugnitello betyder ”lille, knyttet næve”.
I Umbriens Montefalco er det druen Sagrantino, der er konge. Få andre druesorter har så stort et indhold af tanniner som Sagrantino, så den kan være lidt kradsbørstig. Den indgår derfor som oftest i blanding med andre druer.
Under mødet med Viviane Cifali smagte vi en 100% Sagrantino, Collepiano, hvor druen er tæmmet i en stor, flot og kompleks vin. Den vil kunne ligge i flere år og er bestemt de 249 kr. værd.
Ifølge reglerne skal en Sagrantino di Montefalco DOCG lagre mindst 29 måneder, før den sendes på markedet.
I ugens liste nedenfor over smagte vine er der flotte stjerner til vinene fra Toscana og Umbrien.

Chile kæmper en håbløs kamp mod ilden. Fra den YouTube film, som Time 4 News har lagt på nettet.
Gamle vinstokke i flammer
130 ildebrande hærger store dele af det centrale og sydlige Chile - og kun 51 af dem er i skrivende stund under kontrol. 400.000 hektar skov og landbrugsareal - heriblandt 100 hektar vinmarker - er forsvundet i flammehavet.
Chiles præsident, Michelle Bachelet, har kaldt brandene for den værste skov-katastrofe i Chiles historie, og i fire regioner er der nu erklæret undtagelsestilstand.
Værst er det gået ud over de førende vindistrikter Maule og Colchagua. I førstnævnte distrikt er adskillige hektar med historiske vinstokke slettet fra jordens overflade - vinstokke, hvis ejere i mere end 100 år har plejet, beskåret og høstet druerne fra.
En håbløs kamp
En af de vingårde, der ifølge The Drinks Business er blevet hårdt ramt, er Bisogno Wines i Maule. Her kæmpede ejeren og hans familie en brav men forgæves kamp for at holde flammerne væk fra deres 150 år gamle País-vinstokke. I alt har familien mistet 25 hektar af deres gamle vinmarker.
11.000 brandfolk kæmper side om side med 1200 soldater, politifolk og almindelige chilenske borgere for at bekæmpe de mange ildebrande - der også har lagt en hel by, Santa Olga, i ruiner.
Men der er tale om en nærmest håbløs opgave, og det gør det ikke bedre, at vejrmeldingen lyder på højere temperaturer, lavere luftfugtighed og mere blæst i den kommende tid - hvilket også betyder risiko for nye brande.
USA og Rusland hjælper til
Præsidenten har derfor bedt omverdenen om hjælp. Og det har hun fået. USA har sendt Global Supertanker, som er verdens største brandbekæmpelses-fly. Der er tale om en ombygget Jumbo 747, som kan tanke vand op i løbet af 15 minutter og smide mere end 72.000 liter ned over et brændende område. Det er noget, der batter.
Global Supertanker har allerede i løbet af blot en enkelt dag været på syv missioner, hvor flyet har kastet i alt 508.760 liter vand ned over det brændende Chile.
Rusland er fulgt trop ved at sende en Ilyushin II-76 - et brandsluknings-fly med en kapacitet på 49.000 liter vand. Også Brasilien, Spanien og flere andre lande har meldt sig med tilbud om hjælp af forskellig art.
En
YouTube film, lagt på nettet af Time 4 News, giver et indtryk af kampen mod flammerne - og viser Global Supertanker i funktion.

Foto: Deutshces Weininstitut.
Danske mænd er til Cabernet
Analyse Danmark har på vegne af Wines of Germany taget pulsen på danskernes foretrukne vinvalg.
I alt har 1016 danskere fra hele landet udfyldt undersøgelsens spørgeskema, og resultatet viser blandt andet, at mænd er gladest for rødvin, og kvinder for hvidvin - hvilket nok ikke kommer som den store overraskelse.
Når mændene hælder rødvin i glassene, er vinen fortrinsvis fremstillet på Cabernet Sauvignon - på anden- og tredjepladsen kommer Merlot og Pinot Noir.
Rødvin til bøf
Danske kvinders favorit er derimod Riesling efterfulgt af Chardonnay og Pinot Gris. Glæden for Riesling er størst i Nordjylland, men også kvinderne i Hovedstadsregionen har hang til de liflige Riesling-vine.
Det er danskere i aldersgruppen 25 til 39 år, der drikker det meste af den Cabernet Sauvignon og Riesling, som sælges på dansk jord, mens det er folk fra 70 år og opefter, som hyppigst nyder vin i det hele taget.
Undersøgelsen viser også, at såvel kvinderne som mændene er yderst traditionelle i deres valg af mad til vin. Favoritten til rødvin er en god bøf med julemiddagen og ost, som andet og tredje valg. Når det gælder hvidvin, skal der frem for alt fisk og skaldyr på bordet, mens kylling og ”sommerklassikere fra grillen" kommer ind som nummer to og tre.
Dobbelt så stor advarsel
En vinmand mente, at “det her er et bagholdsangreb”, da han hørte, at et lille symbol på alle franske vinetiketter skulle fordobles i størrelse fra 5 til 10 mm. Symbolet viser (i sorthvidt) en gravid kvinde med et glas i hånden - og en forbudsstreg på tværs. Det har prydet alle vinetiketter i Frankrig i de sidste 10 år. Men ifølge en rapport fra en komité nedsat af den franske regering er ét foster ud af 1000 graviditeter skadet af alkohol. Og fire af fem gravide havde ikke bemærket advarslen på flasken - hvorfor myndighederne altså nu vil gøre den større.
Uddannelse en bedre hjælp
Men vil gravide vinelskere virkelig opdage denne lidt større advarsel i den vrimmel af informationer, der pryder alle etiketter i dag?
- Hvorfor stoppe her - hvorfor ikke en tegning, der er 2 cm høj, eller 3 cm? har præsidenten for Grands Vins de Bordeaux, Hervé Grandeau, udtalt til Wine Spectator. Og han tilføjede: - Gid det var så let.
Han vil gerne være med til at forebygge alkoholskader på fostre, men mener, at det i langt højere grad er forebyggelse og uddannelse, der er brug for.
jas

Det smukke landskab i Valdobbiadene med byen Santo Stefano i baggrunden. Foto: Wikipedia/Magnus Manske.
Prosecco vil også være med
Det er en ære at blive optaget på Unescos verdensarvsliste, og det land, der har flest seværdigheder med på listen, er Italien. Det drejer sig om i alt 51 seværdigheder - fra vulkanen Etna og det skæve tårn i Pisa til vinområderne Barolo og Pantelleria.
Nu vil et tredje vinområde ind i varmen, nemlig appellationen Prosecco DOCG, der omfatter områderne Conegliano og Valdobbiadene. Og det er ikke en pludselig indskydelse - faktisk har der været arbejdet på sagen såvel lokalt i Prosecco som på højere plan lige siden 2008. Det år startede en storstilet kampagne, der målrettet gik efter at få appellationen nomineret. To år senere lykkedes det Prosecco DOCG at komme med på Italiens ”foreløbige liste” over kandidater.
Må indsende en ansøgning
Nu har den italienske Unesco-afdeling så officielt sagt god for, at appellationen kan indsende en ansøgning om optagelse på verdensarvslisten.
Herefter vil sagen blive vurderet af flere rådgivende organer, før World Heritage Committee giver den endelige blåstempling - eller afslag.
Ud over, at en seværdighed skal være af ”enestående universel værdi”, skal den også leve op til en række forskellige kriterier opstillet af Unesco.

Det blev både hyggesnakket og snakket forretninger ved de mange enkle stande under Millésime Bio.
Stigende succes for øko-vinmesse
Interessen for økologi er eksploderet i de senere år - og det gælder også inden for vinens verden. Et tydeligt bevis er Millésime Bio, verdens største branchemesse for økologisk vin.
Da startskuddet til den årlige messe lød for 24 år siden, deltog 100 vinproducenter med deres øko-vine - på den netop afholdte messe rundede tallet 900 udstillere.
Rammen var udstillingscentret Marseilles-Chanot Exhibition i den sydfranske by Marseilles, og også antallet af gæster, der valfartede til messen, var større end nogensinde før.
I alt lagde 4850 vinhandlere, sommelierer og andre vinbranchefolk vejen forbi - 72% af dem var franskmænd, men år for år er der kommet stadig flere gæster til fra andre lande. I år var der således en stigning på hele 20% i de udenlandske besøgende.
Salget af øko-vine har da også vind i sejlene i disse år. I Frankrig fx blev der i 2015 solgt øko-vin for 670 millioner euro (cirka 5 milliarder kr.), hvilket var 17% mere end i 2014. Og landets eksport af disse vine steg ligeledes med gigantiske 26% til 361 mio. euro (cirka 2,7 mia. kr.).
En stemningsfuld messe
Millésime Bios succes skyldes selvfølgelig den større interesse for øko-vin og for at værne om miljøet som helhed. Men også arrangøren, Sudvinbio, har en stor del af æren for, at messen har vokseværk år efter år.
Sudvinbio forstår at skabe en uhøjtidelig og afslappet stemning, hvor det er vinen og den gode snak med producenterne, der er i fokus. Her er ikke dette virvar af flot opsatte og meget forskelligartede stande, som man ofte finder på store messer. Vinene præsenteres på ens borde med hvide duge, der står tæt ved siden af hinanden. Nogle producenter deler endog et enkelt bord - måske med deres nabo fra hjemegnen, der også fremstiller øko-vin.
Netop denne enkle opstilling og intime atmosfære gør Millésime Bio overskuelig, let tilgængelig og utrolig stemningsfuld.
Ved de mange borde blev der traditionen tro smagt og diskuteret - og ikke mindst indgået aftaler, der sørger for, at de gode øko-vine kan indtage alverdens forretningshylder.

Château de Lauga er et klassificeret Cru Artisan slot, hvilket fremgår af vinens etiket.
"Håndværkernes voksesteder"
I Bordeauxs Médoc-distrikt har man 1855 klassifikationen med de berømte adelige slotte inddelt i fem cru’er (voksesteder).
Da borgerne i 1400-tallet fik lov til at eje slotte og land, købte de nogle af de gode vinmarker i Médoc, og disse blev kaldt "de borgerlige voksesteder" – "les crus bourgeois".
Men der er en tredje - og lavere - klassifikation, nemlig "les crus artisans", der nærmest kan oversættes ved "håndværkernes voksesteder". Den blev oprettet i midten af 1800-tallet og omfattede små vinejendomme, der i sig selv ikke gav nok indtægter til at kunne forsørge ejeren og hans familie. Ejeren måtte derfor have et ekstra job inden for et eller andet håndværk som fx snedker, bager eller skomager.
Nyt regelsæt
Cru Artisan klassifikationen sygnede langsomt hen - og dermed hensygnede også interessen for disse små vinslotte.
Siden 1989 har deres forening, Syndicat des Crus artisans du Médoc, dog gjort en indsats for at gøre slottene kendte og holde kvalitetsfanen højt. Først i 1994 fik klassifikationen EU's blå stempel og medlemmerne af Sydicat des Crus artisans du Médoc lov til at sætte et ”Cru Artisan” på etiketten.
Nu er foreningen kommet med et nyt regelsæt, som er blevet enstemmigt godkendt af medlemmerne. Og nu venter regelsættet så bare på den endelige godkendelse fra det franske landbrugsministerium.
En fjerde klassifikation
For at leve op til de nye regler skal ejeren af vinslottet selv deltage i vindyrkningen, produktionen og markedsføringen af vinene - dog er det ikke længere nødvendigt sideløbende at have ekstra arbejde inden for et håndværk.
Derudover skal vinen opfylde visse kvalitetskrav - hvilket testes via officielle smagninger - ligesom slottet skal ligge i en af de otte Médoc-appellationer - Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Medoc, Moulis-en-Médoc, Pauillac, Saint-Estèphe, Saint-Julien og Margaux.
Faktisk fandtes der engang en fjerde klassifikation, nemlig Cru Peysan - dvs. "bonde-voksested". Bondevinene hører man dog slet ikke om i dag, hvor alle helst vil fortælle, at de bor i et slot.

Under Johnny Depps vingård er der indrettet en "pirat-vinkælder". Foto: Sotheby's International Realty.
Månedligt vinforbrug på 200.000 kr.
Den amerikanske skuespiller Johnny Depp charmerede verden som den gavtyveagtige sørøver Jack Sparrow i filmene "Pirates of the Caribbean”. Og han tjente formuer på disse film. Det er blandt andet filmene, der har gjort det muligt for ham at købe fjorten ejendomme - heriblandt en vingård nær landsbyen Plan-de-la-Tour i Provence.
Og vinglad er den berømte skuespiller bestemt. Hver måned bruger han nemlig omkring 30.000 dollars (cirka 200.000 kr.) på indkøb af vine til sin vinkælder.
Når man hører beløbet, forestiller man sig måske, at den ene palle vin efter den anden bliver leveret ved Depps dør. Men de vine, han kan lide, ligger i den meget dyre ende af prisskalaen, så paller er der ikke tale om.
Som han engang har sagt, så holder han lige meget af Petrus, Cheval Blanc og Domaine de la Romanée-Conti (DRC) - hvoraf sidstnævnte har en gennemsnitspris på cirka 60.000 kr. flasken.
Vin, kranier og rå møbler
En del af vinene ender i kælderen under hans vingård - en kælder, der er indrettet som en sand pirat vil kunne lide det med kranier, levende lys, rustikke træmøbler osv.
Når det beløb, Johnny Depp bruger på vin, overhovedet er offentliggjort, skyldes det en strid, som er endt i retten. Først lagde Depp sag an mod det firma, der varetager hans økonomiske interesser. Han mener, at det har forvaltet hans penge forkert - hvilket har gjort, at han nu er havnet i økonomiske vanskeligheder.
Nu har firmaet så anlagt sag mod Depp - det hævder nemlig, at det ene og alene er skuespilleren selv, der er skyld i den økonomiske deroute. Og i den forbindelse har firmaet offentliggjort en lang liste over de ting, som Depp anvender sine penge til.
Netop på grund af den skrantende økonomi satte Depp sin vingård til salg i 2015 hos Sotheby's International Realty for det, der svarer til 142 millioner kr. Ejendommen er dog ikke solgt endnu.
Drinken Antz Cocktail med små sorte myrer på et blad på toppen.
Myrekryb
Hvis man for ti år siden fandt en død myre eller bille i sin cocktail, kaldte man naturligvis straks på tjeneren, der beklagede og kom med en ny drink.
I dag kan man ikke være helt sikker på, at tilstedeværelsen af diverse slags kryb i ens cocktail er et uheld.
Ligesom med trenden for at bruge biller, græshopper, larver og myrer i madlavningen, så er kreative barer rundt om i verden også begyndt at eksperimentere med kryb og insekter som ingredienser.
En af disse barer er Native Bar i Singapore, og her dukkede der for nylig en cocktail op på kortet med navnet Antz Cocktail.
Øverst på den kop, som drinken serveres i, ligger der et blad med en pæn skefuld frosne thailandske myrer.
Bitre og sprøde myrer
Meningen er, at man først tager bladet i munden og tygger på myrerne, hvorefter der så smages på drinken - der er yoghurt-baseret og ligeledes iblandet myrer.
Valget af myrer er en hel videnskab - alle har de forskellig smag og egenskaber.
Hos Native Bar har man ifølge websiden Mashable valgt ikke at bruge de lokale Singapore-myrer, da de indeholder askorbinsyre - noget, der giver dem en lidt bitter smag. Sådan er det ikke med de thailandske myrer, der også er langt mere sprøde.
Barens ejere smagte sig gennem syv forskellige myre-arter, før valget faldt på den thailandske.
Gæsterne er glade for drinken. Dog er der et enkelt lille problem - myrernes ben har det med at sætte sig fast mellem tænderne, så der er godt gang i tandstikkerne.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
413
Creation Wines i dalen Hemel-en-Aarde (Himmel og Jord) i Sydafrika byder på "food-wine-pairing" (foto © Lasse Made).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 30 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen