
Billedet ,der stammer fra tv-kanalen KBCW, viser de sørgelige rester af Signorello Winery i Napa.
Californien i flammer
Nogle af de værste ildebrande i Californiens historie hærger i øjeblikket Sonoma, Napa og Mendocino. Ilden opstod flere steder samtidigt i de tidlige morgentimer sidste mandag, og flammerne bredte sig med voldsom hast på grund af et kraftigt blæsevejr. I skrivende stund har ilden opslugt 89.000 hektar land.
44 mennesker er omkommet, og omkring 6000 hjem og virksomheder - heriblandt flere vinhuse - er enten beskadigede eller fuldstændig nedbrændte.
Billederne på en YouTube-film, lagt ind af tv-kanalen KBCW, taler for sig selv. Her ser man de sørgelige rester af Signorello Winery i Napa - kun nogle smeltede vinflasker på en reol antyder, at der her engang har været et vinhus.
Mangler det fulde overblik
Blandt de øvrige vinhuse, der i dag er forvandlet til en askehob, er VinRoc og White Rock Vineyards i Napa, Paradise Ridge Winery i Sonoma og Oster Wine Cellars og Frey Vineyards i Mendocino - sidstnævnte var i øvrigt distriktets første biodynamiske vinhus.
Flere steder var druehøsten stadig i gang, da ilden satte en brat stopper for arbejdet. Høsten foregår som regel om natten eller tidligt om morgenen, hvor det stadig er køligt, og ifølge San Francisco Eater har man i Napa-appellationen Atlas Peak måttet redde adskillige vinmarksarbejdere ud af vinmarkerne ved at løfte dem op i helikoptere.
I alt er 20.000 mennesker evakuerede fra de ramte områder, og mere end 8000 brandfolk samt vand-fly er sat ind i kampen mod flammerne. For få dage siden troede man, at de to største brande var ved at være under kontrol, men sidste nyt er, at ilden igen er blusset kraftigt op på grund af blæsten.
Rapport fra en dansk vinimportør
Vi har talt med
Kenneth Korsbaek fra KK Wine, der importerer amerikanske vine og især vine fra Californien.
Han er netop hjemvendt fra Napa - og fra vinhuset Acumen Wine i Atlas Peak, hvor danske
Henrik Poulsen er general manager og vinmager.
- Det er en ganske forfærdelig situation, og det er gået værst ud over Napa, fortæller Korsbaek.
- Ud over de vinhuse, der er brændt ned til grunden, er der en meget stor del af producenterne, der kan vinke farvel til årgang 2017, idet druerne simpelt hen er for røgskadede.
Når det gælder de gode vine fra Acumen, er Sauvignon Blanc-druerne i hus, men der bliver ingen vin på Cabernet-druerne, der endnu ikke er høstet.
Et andet stort problem ifølge Korsbaek er det omfattende strømsvigt som følge af brandene:
- Mange producenter har nu fået vinmosten i gæringstankene, og uden strøm har de ikke mulighed for at temperaturkontrollere mosten eller i det hele taget arbejde i vinerierne. Uden temperaturkontrol vil varmen i tankene hurtigt nå op på 35 grader, hvorved vinen bliver ødelagt.
Korsbaek fortæller også, at flammerne nu er mindre end 1 km væk fra Napas berømte historiske vinmark To Kalon.

Foto: The Royal Tokaji Company.
Royal Tokaji sælger gamle årgange
1990 var året for kommunismens fald i Europa - og året, hvor The Royal Tokaji Wine Company blev grundlagt i det berømte ungarske vindistrikt Tokaj-Hegyalja. Folkene bag vinhuset var den britiske vinskribent
Hugh Johnson og den danske vinmager
Peter Vinding Diers samt britiske og danske investorer og cirka 60 lokale vinbønder.
Royal Tokaji er kendt for sin tokaji aszú, der fremstilles på søde indskrumpede druer - aszú er ungarsk for "indskrumpede".
Druerne, der ikke kun skal være indskrumpede, men også angrebet af den ælde råddenskab, samles i et lille, aflangt trækar, en puttony. Jo flere puttonyos, man kommer i den færdige vin, desto sødere bliver den.
Vinhuset har et vinbibliotek med flasker helt tilbage til den første årgang. Og som noget ganske særligt har man nu valgt at sætte i alt 1746 flasker vin årgang 1990 til 1999 til salg.
Flere enkeltmarks-vine
De fleste vine fra Royal Tokaji er med 3, 4 og 5 puttonyos - hvilket altid fremgår af flasken. Men de gamle vine, der nu sættes til salg, er på både 5 og 6 puttonyos og dermed en tak sødere. Og så er flere af dem enkeltmarks-vine fra berømte vinmarker som Betsek, Nyulászó og Szt Tamas.
For nogle måneder siden undersøgte man de gamle vine i vinbliblioteket, smagte på dem og skrottede dem, der af en eller anden årsag var blevet dårlige eller var proppede. Det gjaldt i alt 15% af vinene. Alderen er som regel ikke noget problem for disse søde vine, der har et meget langt liv.
De vine, der var i orden, blev hældt på nye 37,5 cl's flasker og forsynet med nye propper, og det er disse flasker, der nu sælges i form af kasser med seks flasker i hver.
Med så få flasker, er der tale om allokationer tildelt udvalgte vinhandlere i Storbritannien, USA, Taiwan, Kina og Tyskland - så altså ingen flasker til os i Danmark.
Drik vinen med sugerør
Der er sikkert mange af vores læsere, der kan huske, hvordan de som børn stak hul på en Sunkist eller Capri Sonne med et medfølgende sugerør. Det er sådanne børnejuicer, der har inspireret til skabelsen af Electric Rosé - en rosévin i pose, som nydes gennem et sugerør.
Vinen sælges i pakker à seks poser, og om indholdet har vi ikke kunnet finde andre oplysninger, end at det er fremstillet af det amerikanske vinfirma Electric Rosé Wine Company i samarbejde med en ”international anerkendt ønolog”.
Tag vinen med i bad
Posen er let at tage med på picnic, der kommer ikke sand eller sæbebobler i vinen, hvis man vil drikke ”et glas” enten på stranden eller i boblebadet. Og så køler posen hurtigt ned i køleskabet.
Hvad man så synes om at nyde sin vin af en plasticpose og gennem et sugerør er jo en helt anden sag …
I øjeblikket er Electric Rosé kun tilgængelig i seks amerikanske stater - men firmaet har ekspansionsdrømme. Så måske havner poserne en dag på danske hylder.

Druer i tørrerummet hos Masi inspiceres. Det gør man ofte for hurtigst muligt at kunne opdage den mindste smule råd. Botrytis cinerea, der forårsager "den ædle råddenskab", er til gengæld velkommen.
Stort vinhus med skønne vine
De fleste af vores læsere har sikkert smagt en rød- eller hvidvin fra italienske
Masi Agricola. Vinene, der sælges i
Føtex, er i hvert fald yderst populære.
Bag disse vine ligger en families passion for vin og et par hundrede års tradition for vinfremstilling.
Masi ejes af familien Boscaini, der i slutningen af 1700-tallet anlagde deres første vinmark i dalen Vaio dei Masi i Valpolicella - og opkaldte deres vingård efter dalen. I dag er den ene vingård blevet til tre styk, ligesom familien også ejer vinmarker i blandt andet Friuli og Soave.
I den forgangne uge præsenterede syvende generation af familien, Giacomo Boscaini - sammen med vinhusets danske importør, Dansk Supermarked - en stribe af Masis vine - lige fra en sprød mousserende hvidvin over en liflig rosé til store rødvine og ikke mindst amarone af absolut topkvalitet.
Appassimento og argentinsk vin
- Vi ønsker at være førende inden for appassimento-teknikken, lød det fra Giacomo Boscaini.
Ved appasimento (tørring af druer på italiensk) lægges drueklaserne ud på hylder i tørrehuse, hvor de tørrer, indtil lidt over halvdelen af væsken er tilbage. Det er en proces, der koster tid og penge, og samtidig formindskes den mængde vin, der kommer ud af det - hvorfor vine fremstillet efter denne metode altid ligger i den dyre ende af prisskalaen.
Teknikken er flere tusinde år gammel og anvendes i Valpolicella til fremstilling af Amarone, hvor de søde druer får lov til at gære til en tør rødvin, samt til Ripasso-og Recioto-vinene.
Men hos Masi parrer man også teknikken med almindelig vinfremstilling i en lang række vine. Det gælder fx rødvinen Passo Doble - som i øvrigt slet ikke fremstilles i Italien, men i Argentina - i Mendoza, hvor Masi også ejer vinmarker (fortsættes nedenfor).
En specialitet for Masi
Først fremstilles der en rødvin på traditionel vis på Malbec, Argentinas store drue. Dernæst presses den søde most fra tørrede Corvina-druer hen over vinen, hvorefter den gærer endnu engang og ender med en øget koncentration og aroma. Denne brug af appassimento har Masi udviklet til lidt af en specialitet.
Og teknikken bruges ikke kun til rødvin, men også til Masis hvidvin Passo Doble og endog til den mousserende vin Moxxé.
Masi er et stort vinfirma med en årlig produktion på omkring 12 millioner flasker vin - hvoraf ”kun” de 5 mio. stammer fra Valpolicella. Ud over den vin, som vinhuset fremstiller af druer fra egne marker, producerer det også vin i samarbejde med to historiske italienske vingårde, Bossi Fedrigotti og Possessioni Serego Alighieri - sidstnævnte tilhører direkte efterkommere af den berømte digter Dante Alighieri.
En glemt drue
Giacomo Boscaini fortalte, at man hos Masi har et teknisk team, der i samarbejde med flere italienske universiteter laver forsøg og forskning omkring teknikker og druer.
Det er dette tekniske team, der gennem årene har forfinet og udviklet appassimento-metoden, ligesom man har arbejdet på at genindføre gamle næsten glemte druer. En af disse druer er Osaleta, en lille drue med et tykt skind, hvilket gør, at den er meget tanninholdig. Hos Masi bruger man druen i blandingsvine for at give dem tanniner, struktur og rygrad.
I dag er det Giacomos onkel, Sandro Boscaini, der er bag roret i vinfirmaet. Og det er i høj grad ham, der er årsag til, at Masis appassimento-vine er blevet berømte viden om. Han har da også fået tilnavnet ”Hr. Amarone”.
Man kan læse mere om Sandro Boscaini i denne uges Hall of Fame længere nede på siden - hvor man også finder anmeldelserne af vinene.

Coco Chanel (1883-1971).
Ugens vinøse citat
Ugens citat kommer fra Coco Chanel, der var en af fransk modehistorie største personligheder. Oprindelig hed hun Gabrielle Bonheur - navnet Coco fik hun, da hun som helt ung ernærede sig som kabaretsangerinde.
I 1909 grundlagde hun modehuset Maison Chanel, og blev ikke mindst kendt for at lancere ”den lille sorte (kjole)” og parfumen Chanel No 5.
Hun blev aldrig gift, men havde adskillige elskere gennem sit lange liv.
Citat:
“Jeg drikker kun champagne ved to forskellige lejligheder: Når jeg er forelsket, og når jeg ikke er det.”
Hugh Johnson igen, igen
Var det i går, vi anmeldte Hugh Johnsons ”VIN 2017”, den nyttige, lille håndbog i lommeformat om mere end 6000 forskellige vine og vinproducenter?
Tiden flyver, og nu ligger minsandten ”VIN 2018” på bordet (Politikens forlag, 320 sider, 150 kr.).
Som sædvanlig har Englands berømteste vinskribent, gode, gamle
Hugh Johnson (i dag 78 år), stået for opdateringen – hjulpet af en hær på 30 fagfolk, heraf syv Masters of Wine (MW). Det er 41. gang, han gør det.
Som sædvanlig har den flittige
Thomas Ilkjær stået for redaktionen af den danske udgave. Og som sædvanlig har Hugh Johnson selv skrevet et forord med gode tanker.
Hverken snob eller nørd
I sine forord demonstrerer mesteren gerne sin usnobbede og unørdede kærlighed til vinen, og ofte får han lige givet et hip til de forskellige pointsystemer – ikke mindst Parkers 100 point – som han i år kalder bizarre. (Hvor har han dog ret … ).
I år fortæller han ”med glæde”, at de fleste af os drikker friskere, mere transparente vine end for få år siden. Ikke så pakkede med fadpræg, smag og farve, mindre forarbejdede og filtrerede. Og med i det mindste mindre alkohol – selv om han har erfaret, at vine angivet til 14,5% alkohol kan holde helt op til 17%.
Dette udsagn gælder vist mere det britiske marked end det danske?
Drik mig
Lad os lige slutte med at citere et afsnit fra Hugh Johnsons forord:
”Enhver etiket […] repræsenterer nogle individers bedste forsøg på at fremstille, under de givne omstændigheder, noget, der er lækkert, individuelt, uforglemmelig – at friste dig og mig til at belønne dem med et køb. Enhver etiket, enhver prop skjuler noget ukendt, ligesom flaskerne i Alice i Eventyrland, der siger ”Drik mig”.”

Den kostbare champagne-rygsæk.
Rygsæk til 40.000 kr.
Der er langt fra 1970’ernes fjeldræv til den rygsæk, som champagnehuset Krug nu lancerer i samarbejde med modehuset Berluti.
Prisen er også en noget anden, idet den nye Berluti-rygsæk vil koste det, der svarer til cirka 40.000 kr.
Og hvor kommer Krug så ind i billedet? Jo, rygsækken er designet med henblik på at transportere en flaske champagne. Indvendig er den foret med termostof, der holder på kulden, ligesom der er en ”stødpude” af skum, som sikrer flasken mod stød.
Rygsækken er lavet af det fineste venetianske læder, der har samme bordeaux farve, som de æsker, Krugs champagner leveres i. Med i prisen hører en flaske Krug Rosé og to champagneglas fra Riedel.
Her på VinAvisens redaktion kan vi ikke lade være med at tænke på, hvor mange flasker champagne man kan få for 40.000 kr. Og hvis endelig man har behov for det, så kan man jo altid komme en flaske i en fjeldræv sammen med et par kølelegemer ...
Nyheden forventes sat til salg i Berlutis forretninger fra og med midten af november.
Kom til jubilæumsfest hos Vinakademiet
Søndag d. 15. oktober er det præcis 10 år siden, det første hold elever begyndte på
Vinakademiets sommelieruddannelse.
Ifølge daglig leder af akademiet,
Thomas Ilkjær, har det været nogle spændende, sjove og succesfulde år, hvor hundredvis af dygtige elever har kunnet modtage diplom, nål og forklæde som bevis på deres eksamen.
Jubilæet vil blive fejret med et storstilet arrangement, der er åbent for alle, søndag d. 19. november.
VinAvisen har fulgt Vinakademiet fra dag ét - og det store arbejde, som Ilkjær har lagt og stadig lægger i skolens mange uddannelser. Herfra skal der lyde et stort tillykke med fødselsdagen!
En skole med vokseværk
- Det er med både glæde og stolthed, at vi på Vinakademiet ser tilbage på de første 10 år, hvor den spæde start med et enkelt sommelierhold har udviklet sig til en del af Skandinaviens største vinskole med 4-5 årlige hold i København og Jylland, fortæller Thomas Ilkjær.
- I dag tilbyder akademiet også mange andre former for uddannelsesmuligheder inden for vinens verden.
- Vi betragter uddannelse og viden som den grundpille, al seriøst og professionelt arbejde i branchen hviler på, og vi glæder os til at fejre fødselsdagen med alle nuværende og tidligere elever samt alle vininteresserede i og uden for branchen.
Fire spændende seminarer
Om eftermiddagen byder jubilæumsfesten på seminarer med fire internationale kapaciteter:
Frank Cornelissen: Den “gale belgier” fra Etna præsenterer sit syn på vin-udviklingen på vulkanen i de sidste 10 år og byder på et udvalg af sine personlige, sanselige og unikke vine.
Alessandro Masnaghetti: Manden bag de sublime Barolo- og Barbaresco-kort tager os med ud i Barolos marker og giver via nøje udvalgte Barolo-vine et indblik i sin personlige klassifikation af vinene.
Sara Perez: Kvinden bag de fantastiske vine fra Mas Martinet og en række andre spanske vine går i dybden med det seneste årtis spændende udvikling i Priorat.
Stephan Reinhardt: The Wine Advocates mand i blandt andet Tyskland, Østrig, Alsace, Loire og Champagne, lægger op til terroir-duel mellem store Riesling-vine fra Tyskland, Østrig og Alsace.
Om aftenen åbnes dørene til en jubilæumsreceptionen, hvor der er mad fra Kadeau-drengenes restaurant ”Nabo”, og hvor Vinakademiets undervisere serverer deres vin-favoritter. Og det hele foregår til live-musik med Terkel Nørgaard Trio. For mere information og tilmelding
klik her.

Ud over masser af øl byder Oktoberfest også på parader - her er det de tyske bryggerier, der kører i optog i hestetrukne kærrer.
Den store ølfest i München
Vi skriver kun sjældent om øl i VinAvisen, men den berømte Oktoberfest i München, hvor der hvert år drikkes adskillige millioner liter øl, må vi have et par ord med om.
Der er netop lukket og slukket for årets udgave af festen, der traditionen tro varede hele atten dage og blev besøgt af 6,2 mio. gæster, som tilsammen nedsvælgede 7,5 mio. liter øl.
Ud over en hel masse tyskere bestod topti-listen over de lande, som de fleste gæster kom fra, af USA, Storbritannien, Østrig, Frankrig, Schweiz, Australien, Holland, Italien, Spanien og så lille Danmark.
1300 pas og et enkelt gebis
I en meget detaljeret rapport fra arrangørerne af festen får man også at vide, at der blandt mistede sager blev fundet 1300 pas, 620 stykker tøj, 600 punge, 520 mobiltelefoner, 360 nøgler, 325 briller, 120 paraplyer, 100 tasker og rygsække, 95 smykker, 15 kameraer, et drikkehorn, et par krykker og et enkelt gebis!
Oktoberfesten har været afholdt hvert år siden 1810 - kun med ganske få afbrydelser på grund af epidemier og krige. I dette år ville kong Maximilian Josef d. 1. af Bayern fejre sin søn Ludwigs bryllup med Therese af Saxe-Hildburghausen. Og han gjorde det ved at invitere sine undersåtter til en gigantisk fest.
Foregår i det samme område
Festen, der fandt sted i nogle enge uden for Münchens byporte, blev så stor en succes, at kongen besluttede at gøre den til en årlig tradition.
Det er faktisk i det selv samme område - som dog ikke længere består af enge - at nutidens Oktoberfest bliver afholdt.
Den megen øl, der drikkes under festlighederne, fremstilles af kun seks bryggerier: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Braäu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbraäu og Staatlisches Hofbräu-München.
Historien om det flyvende æsel
Bag denne uges store billede længere nede på siden, der viser et flyvende æsel, gemmer der sig en ganske særlig historie.
I det franske Provence findes der en lille by, som hedder Gonfaron, og her sætter vinfolket et billede af et flyvende æsel med vinger på mange af deres etiketter. Det gør de til minde om en gammel legende:
Der var i byen en vinbonde, som ikke ville fjerne æselpærerne (må det vist hedde) foran sit hus, da der skulle være en religiøs procession – måske til ære for vinens skytshelgen, Sankt Vincent.
Byens præst tryglede ham om det, men bonden nægtede, hvilket gjorde bondens æsel så skamfuldt, at det gik op på en høj klippe for at styrte sig i døden. Men se, da æslet sprang, skød der vinger ud fra dets ryg, og det landede i god behold.
– Det er ganske vist, siger de nede i Gonfaron. – Se bare billedet af æslet på vores etiketter!
Foto: Wikipedia/Nordelch.
Gin med økologisk kalkunbryst
Gin er måske den mest populære spiritus i øjeblikket - både i udlandet og herhjemme. Ud over de klassiske gintyper er der også destillerier, der excellerer i gin med lidt mere alternative ingredienser og smagsnuancer.
Et af disse er Portobello Road Gin i London, og når vi nu fortæller om destilleriets nyeste skud på stammen, er der sikker nogen, der tænker, at nu stopper legen.
D. 25. oktober lancerer destilleriet nemlig en gin med smag af økologisk kalkunbryst.
Og nej, man støder ikke på klumper af kalkunbryst, når man drikker ginnen. Nyheden er lavet ved, at man gendestillerer en allerede færdig gin og samtidig hænger et råt kalkunbryst op over destilleringskedlen.
Inspireret af Mezcal
Brystet begynder at koge på grund af de meget varme dampe og afgiver samtidig aroma til spiritussen.
Pechuga Gin er navnet på den nye gin. Pechuga betyder bryst på spansk, og fremstillingsmetoden stammer da også fra Mexico, hvor man benytter den under produktionen af Pechuga Mezcal - en spiritus fremstillet af agavesaft.
”Bryst-ginnen” er nummer tre i en serie kaldet Director’s Cut - hvert år lancerer Portobello Road Gin en ny gin i serien.
Prisen for den nye gin bliver 35 pund (cirka 290 kr.), og den kan købes i destilleriets butik - hvis nu man skulle komme forbi …
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Hvorfor er der ikke mere hvid portvin?
- Når jeg har drukket portvin, har den altid været mørk, skriver Nana Larsen til os. - Men for nylig fik jeg til en fest et glas hvid portvin til desserten. Den smagte rigtig dejligt, og jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor der ikke er flere hvide portvine i forretningerne herhjemme?
Douro-dalen i Portugal, hvorfra al portvin stammer, fremstiller mest mørk portvin - hvorfor det også er den type, der er mest af på det internationale marked.
Portvinshusene har aldrig rigtig regnet hvid portvin, der laves på grønne druer, for noget særligt. Af Henrik Oldenburgs glimrende bibel om portvin fremgår det, at 1800-tallets portvinsproducenter ikke kunne finde på at drikke hvid portvin - den slags vin blev udelukkende brugt til at lave den populære vingelé af eller til andre kulinariske formål.
I dag fremstilles der hvid portvin af rigtig god kvalitet og med det formål at blive nydt let afkølet af et glas.
Vores læser fik portvinen serveret til en dessert, så vi går ud fra, at den var sød. Men hvid portvin fremstilles også i tørre udgaver.
449
En husgavl i Provence-byen Gonfaron fortæller legenden om det flyvende æsel (foto © Anker Tiedemann).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 29 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen