Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2017Billedet ,der stammer fra tv-kanalen KBCW, viser de sørgelige rester af Signorello Winery i Napa.

Californien i flammer

Nogle af de værste ildebrande i Californiens historie hærger i øjeblikket Sonoma, Napa og Mendocino. Ilden opstod flere steder samtidigt i de tidlige morgentimer sidste mandag, og flammerne bredte sig med voldsom hast på grund af et kraftigt blæsevejr. I skrivende stund har ilden opslugt 89.000 hektar land.

44 mennesker er omkommet, og omkring 6000 hjem og virksomheder - heriblandt flere vinhuse - er enten beskadigede eller fuldstændig nedbrændte.
Billederne på en YouTube-film, lagt ind af tv-kanalen KBCW, taler for sig selv. Her ser man de sørgelige rester af Signorello Winery i Napa - kun nogle smeltede vinflasker på en reol antyder, at der her engang har været et vinhus.

Mangler det fulde overblik


Blandt de øvrige vinhuse, der i dag er forvandlet til en askehob, er VinRoc og White Rock Vineyards i Napa, Paradise Ridge Winery i Sonoma og Oster Wine Cellars og Frey Vineyards i Mendocino - sidstnævnte var i øvrigt distriktets første biodynamiske vinhus.
Flere steder var druehøsten stadig i gang, da ilden satte en brat stopper for arbejdet. Høsten foregår som regel om natten eller tidligt om morgenen, hvor det stadig er køligt, og ifølge San Francisco Eater har man i Napa-appellationen Atlas Peak måttet redde adskillige vinmarksarbejdere ud af vinmarkerne ved at løfte dem op i helikoptere.
I alt er 20.000 mennesker evakuerede fra de ramte områder, og mere end 8000 brandfolk samt vand-fly er sat ind i kampen mod flammerne. For få dage siden troede man, at de to største brande var ved at være under kontrol, men sidste nyt er, at ilden igen er blusset kraftigt op på grund af blæsten.

Rapport fra en dansk vinimportør


Vi har talt med Kenneth Korsbaek fra KK Wine, der importerer amerikanske vine og især vine fra Californien.
Han er netop hjemvendt fra Napa - og fra vinhuset Acumen Wine i Atlas Peak, hvor danske Henrik Poulsen er general manager og vinmager.
- Det er en ganske forfærdelig situation, og det er gået værst ud over Napa, fortæller Korsbaek.
- Ud over de vinhuse, der er brændt ned til grunden, er der en meget stor del af producenterne, der kan vinke farvel til årgang 2017, idet druerne simpelt hen er for røgskadede.
Når det gælder de gode vine fra Acumen, er Sauvignon Blanc-druerne i hus, men der bliver ingen vin på Cabernet-druerne, der endnu ikke er høstet.
Et andet stort problem ifølge Korsbaek er det omfattende strømsvigt som følge af brandene:
- Mange producenter har nu fået vinmosten i gæringstankene, og uden strøm har de ikke mulighed for at temperaturkontrollere mosten eller i det hele taget arbejde i vinerierne. Uden temperaturkontrol vil varmen i tankene hurtigt nå op på 35 grader, hvorved vinen bliver ødelagt.
Korsbaek fortæller også, at flammerne nu er mindre end 1 km væk fra Napas berømte historiske vinmark To Kalon.


Foto: The Royal Tokaji Company.

Royal Tokaji sælger gamle årgange

1990 var året for kommunismens fald i Europa - og året, hvor The Royal Tokaji Wine Company blev grundlagt i det berømte ungarske vindistrikt Tokaj-Hegyalja. Folkene bag vinhuset var den britiske vinskribent Hugh Johnson og den danske vinmager Peter Vinding Diers samt britiske og danske investorer og cirka 60 lokale vinbønder.

Royal Tokaji er kendt for sin tokaji aszú, der fremstilles på søde indskrumpede druer - aszú er ungarsk for "indskrumpede".
Druerne, der ikke kun skal være indskrumpede, men også angrebet af den ælde råddenskab, samles i et lille, aflangt trækar, en puttony. Jo flere puttonyos, man kommer i den færdige vin, desto sødere bliver den.
Vinhuset har et vinbibliotek med flasker helt tilbage til den første årgang. Og som noget ganske særligt har man nu valgt at sætte i alt 1746 flasker vin årgang 1990 til 1999 til salg.

Flere enkeltmarks-vine


De fleste vine fra Royal Tokaji er med 3, 4 og 5 puttonyos - hvilket altid fremgår af flasken. Men de gamle vine, der nu sættes til salg, er på både 5 og 6 puttonyos og dermed en tak sødere. Og så er flere af dem enkeltmarks-vine fra berømte vinmarker som Betsek, Nyulászó og Szt Tamas.
For nogle måneder siden undersøgte man de gamle vine i vinbliblioteket, smagte på dem og skrottede dem, der af en eller anden årsag var blevet dårlige eller var proppede. Det gjaldt i alt 15% af vinene. Alderen er som regel ikke noget problem for disse søde vine, der har et meget langt liv.
De vine, der var i orden, blev hældt på nye 37,5 cl's flasker og forsynet med nye propper, og det er disse flasker, der nu sælges i form af kasser med seks flasker i hver.
Med så få flasker, er der tale om allokationer tildelt udvalgte vinhandlere i Storbritannien, USA, Taiwan, Kina og Tyskland - så altså ingen flasker til os i Danmark.


Drik vinen med sugerør

Der er sikkert mange af vores læsere, der kan huske, hvordan de som børn stak hul på en Sunkist eller Capri Sonne med et medfølgende sugerør. Det er sådanne børnejuicer, der har inspireret til skabelsen af Electric Rosé - en rosévin i pose, som nydes gennem et sugerør.
Vinen sælges i pakker à seks poser, og om indholdet har vi ikke kunnet finde andre oplysninger, end at det er fremstillet af det amerikanske vinfirma Electric Rosé Wine Company i samarbejde med en ”international anerkendt ønolog”.

Tag vinen med i bad


Posen er let at tage med på picnic, der kommer ikke sand eller sæbebobler i vinen, hvis man vil drikke ”et glas” enten på stranden eller i boblebadet. Og så køler posen hurtigt ned i køleskabet.
Hvad man så synes om at nyde sin vin af en plasticpose og gennem et sugerør er jo en helt anden sag …
I øjeblikket er Electric Rosé kun tilgængelig i seks amerikanske stater - men firmaet har ekspansionsdrømme. Så måske havner poserne en dag på danske hylder.


Druer i tørrerummet hos Masi inspiceres. Det gør man ofte for hurtigst muligt at kunne opdage den mindste smule råd. Botrytis cinerea, der forårsager "den ædle råddenskab", er til gengæld velkommen.

Stort vinhus med skønne vine

De fleste af vores læsere har sikkert smagt en rød- eller hvidvin fra italienske Masi Agricola. Vinene, der sælges i Føtex, er i hvert fald yderst populære.
Bag disse vine ligger en families passion for vin og et par hundrede års tradition for vinfremstilling.
Masi ejes af familien Boscaini, der i slutningen af 1700-tallet anlagde deres første vinmark i dalen Vaio dei Masi i Valpolicella - og opkaldte deres vingård efter dalen. I dag er den ene vingård blevet til tre styk, ligesom familien også ejer vinmarker i blandt andet Friuli og Soave.
I den forgangne uge præsenterede syvende generation af familien, Giacomo Boscaini - sammen med vinhusets danske importør, Dansk Supermarked - en stribe af Masis vine - lige fra en sprød mousserende hvidvin over en liflig rosé til store rødvine og ikke mindst amarone af absolut topkvalitet.

Appassimento og argentinsk vin


- Vi ønsker at være førende inden for appassimento-teknikken, lød det fra Giacomo Boscaini.
Ved appasimento (tørring af druer på italiensk) lægges drueklaserne ud på hylder i tørrehuse, hvor de tørrer, indtil lidt over halvdelen af væsken er tilbage. Det er en proces, der koster tid og penge, og samtidig formindskes den mængde vin, der kommer ud af det - hvorfor vine fremstillet efter denne metode altid ligger i den dyre ende af prisskalaen.
Teknikken er flere tusinde år gammel og anvendes i Valpolicella til fremstilling af Amarone, hvor de søde druer får lov til at gære til en tør rødvin, samt til Ripasso-og Recioto-vinene.
Men hos Masi parrer man også teknikken med almindelig vinfremstilling i en lang række vine. Det gælder fx rødvinen Passo Doble - som i øvrigt slet ikke fremstilles i Italien, men i Argentina - i Mendoza, hvor Masi også ejer vinmarker (fortsættes nedenfor).

En specialitet for Masi

Først fremstilles der en rødvin på traditionel vis på Malbec, Argentinas store drue. Dernæst presses den søde most fra tørrede Corvina-druer hen over vinen, hvorefter den gærer endnu engang og ender med en øget koncentration og aroma. Denne brug af appassimento har Masi udviklet til lidt af en specialitet.
Og teknikken bruges ikke kun til rødvin, men også til Masis hvidvin Passo Doble og endog til den mousserende vin Moxxé.
Masi er et stort vinfirma med en årlig produktion på omkring 12 millioner flasker vin - hvoraf ”kun” de 5 mio. stammer fra Valpolicella. Ud over den vin, som vinhuset fremstiller af druer fra egne marker, producerer det også vin i samarbejde med to historiske italienske vingårde, Bossi Fedrigotti og Possessioni Serego Alighieri - sidstnævnte tilhører direkte efterkommere af den berømte digter Dante Alighieri.

En glemt drue


Giacomo Boscaini fortalte, at man hos Masi har et teknisk team, der i samarbejde med flere italienske universiteter laver forsøg og forskning omkring teknikker og druer.
Det er dette tekniske team, der gennem årene har forfinet og udviklet appassimento-metoden, ligesom man har arbejdet på at genindføre gamle næsten glemte druer. En af disse druer er Osaleta, en lille drue med et tykt skind, hvilket gør, at den er meget tanninholdig. Hos Masi bruger man druen i blandingsvine for at give dem tanniner, struktur og rygrad.
I dag er det Giacomos onkel, Sandro Boscaini, der er bag roret i vinfirmaet. Og det er i høj grad ham, der er årsag til, at Masis appassimento-vine er blevet berømte viden om. Han har da også fået tilnavnet ”Hr. Amarone”.
Man kan læse mere om Sandro Boscaini i denne uges Hall of Fame længere nede på siden - hvor man også finder anmeldelserne af vinene.


Coco Chanel (1883-1971).

Ugens vinøse citat

Ugens citat kommer fra Coco Chanel, der var en af fransk modehistorie største personligheder. Oprindelig hed hun Gabrielle Bonheur - navnet Coco fik hun, da hun som helt ung ernærede sig som kabaretsangerinde.
I 1909 grundlagde hun modehuset Maison Chanel, og blev ikke mindst kendt for at lancere ”den lille sorte (kjole)” og parfumen Chanel No 5.
Hun blev aldrig gift, men havde adskillige elskere gennem sit lange liv.
Citat:
“Jeg drikker kun champagne ved to forskellige lejligheder: Når jeg er forelsket, og når jeg ikke er det.”


Hugh Johnson igen, igen

Var det i går, vi anmeldte Hugh Johnsons ”VIN 2017”, den nyttige, lille håndbog i lommeformat om mere end 6000 forskellige vine og vinproducenter?
Tiden flyver, og nu ligger minsandten ”VIN 2018” på bordet (Politikens forlag, 320 sider, 150 kr.).
Som sædvanlig har Englands berømteste vinskribent, gode, gamle Hugh Johnson (i dag 78 år), stået for opdateringen – hjulpet af en hær på 30 fagfolk, heraf syv Masters of Wine (MW). Det er 41. gang, han gør det.
Som sædvanlig har den flittige Thomas Ilkjær stået for redaktionen af den danske udgave. Og som sædvanlig har Hugh Johnson selv skrevet et forord med gode tanker.

Hverken snob eller nørd


I sine forord demonstrerer mesteren gerne sin usnobbede og unørdede kærlighed til vinen, og ofte får han lige givet et hip til de forskellige pointsystemer – ikke mindst Parkers 100 point – som han i år kalder bizarre. (Hvor har han dog ret … ).
I år fortæller han ”med glæde”, at de fleste af os drikker friskere, mere transparente vine end for få år siden. Ikke så pakkede med fadpræg, smag og farve, mindre forarbejdede og filtrerede. Og med i det mindste mindre alkohol – selv om han har erfaret, at vine angivet til 14,5% alkohol kan holde helt op til 17%.
Dette udsagn gælder vist mere det britiske marked end det danske?

Drik mig


Lad os lige slutte med at citere et afsnit fra Hugh Johnsons forord:
”Enhver etiket […] repræsenterer nogle individers bedste forsøg på at fremstille, under de givne omstændigheder, noget, der er lækkert, individuelt, uforglemmelig – at friste dig og mig til at belønne dem med et køb. Enhver etiket, enhver prop skjuler noget ukendt, ligesom flaskerne i Alice i Eventyrland, der siger ”Drik mig”.”


Den kostbare champagne-rygsæk.

Rygsæk til 40.000 kr.

Der er langt fra 1970’ernes fjeldræv til den rygsæk, som champagnehuset Krug nu lancerer i samarbejde med modehuset Berluti.
Prisen er også en noget anden, idet den nye Berluti-rygsæk vil koste det, der svarer til cirka 40.000 kr.
Og hvor kommer Krug så ind i billedet? Jo, rygsækken er designet med henblik på at transportere en flaske champagne. Indvendig er den foret med termostof, der holder på kulden, ligesom der er en ”stødpude” af skum, som sikrer flasken mod stød.
Rygsækken er lavet af det fineste venetianske læder, der har samme bordeaux farve, som de æsker, Krugs champagner leveres i. Med i prisen hører en flaske Krug Rosé og to champagneglas fra Riedel.
Her på VinAvisens redaktion kan vi ikke lade være med at tænke på, hvor mange flasker champagne man kan få for 40.000 kr. Og hvis endelig man har behov for det, så kan man jo altid komme en flaske i en fjeldræv sammen med et par kølelegemer ...
Nyheden forventes sat til salg i Berlutis forretninger fra og med midten af november.


Kom til jubilæumsfest hos Vinakademiet

Søndag d. 15. oktober er det præcis 10 år siden, det første hold elever begyndte på Vinakademiets sommelieruddannelse.
Ifølge daglig leder af akademiet, Thomas Ilkjær, har det været nogle spændende, sjove og succesfulde år, hvor hundredvis af dygtige elever har kunnet modtage diplom, nål og forklæde som bevis på deres eksamen.
Jubilæet vil blive fejret med et storstilet arrangement, der er åbent for alle, søndag d. 19. november.
VinAvisen har fulgt Vinakademiet fra dag ét - og det store arbejde, som Ilkjær har lagt og stadig lægger i skolens mange uddannelser. Herfra skal der lyde et stort tillykke med fødselsdagen!

En skole med vokseværk


- Det er med både glæde og stolthed, at vi på Vinakademiet ser tilbage på de første 10 år, hvor den spæde start med et enkelt sommelierhold har udviklet sig til en del af Skandinaviens største vinskole med 4-5 årlige hold i København og Jylland, fortæller Thomas Ilkjær.
- I dag tilbyder akademiet også mange andre former for uddannelsesmuligheder inden for vinens verden.
- Vi betragter uddannelse og viden som den grundpille, al seriøst og professionelt arbejde i branchen hviler på, og vi glæder os til at fejre fødselsdagen med alle nuværende og tidligere elever samt alle vininteresserede i og uden for branchen.

Fire spændende seminarer


Om eftermiddagen byder jubilæumsfesten på seminarer med fire internationale kapaciteter:
Frank Cornelissen: Den “gale belgier” fra Etna præsenterer sit syn på vin-udviklingen på vulkanen i de sidste 10 år og byder på et udvalg af sine personlige, sanselige og unikke vine.
Alessandro Masnaghetti: Manden bag de sublime Barolo- og Barbaresco-kort tager os med ud i Barolos marker og giver via nøje udvalgte Barolo-vine et indblik i sin personlige klassifikation af vinene.
Sara Perez: Kvinden bag de fantastiske vine fra Mas Martinet og en række andre spanske vine går i dybden med det seneste årtis spændende udvikling i Priorat.
Stephan Reinhardt: The Wine Advocates mand i blandt andet Tyskland, Østrig, Alsace, Loire og Champagne, lægger op til terroir-duel mellem store Riesling-vine fra Tyskland, Østrig og Alsace.
Om aftenen åbnes dørene til en jubilæumsreceptionen, hvor der er mad fra Kadeau-drengenes restaurant ”Nabo”, og hvor Vinakademiets undervisere serverer deres vin-favoritter. Og det hele foregår til live-musik med Terkel Nørgaard Trio. For mere information og tilmelding klik her.


Ud over masser af øl byder Oktoberfest også på parader - her er det de tyske bryggerier, der kører i optog i hestetrukne kærrer.

Den store ølfest i München

Vi skriver kun sjældent om øl i VinAvisen, men den berømte Oktoberfest i München, hvor der hvert år drikkes adskillige millioner liter øl, må vi have et par ord med om.
Der er netop lukket og slukket for årets udgave af festen, der traditionen tro varede hele atten dage og blev besøgt af 6,2 mio. gæster, som tilsammen nedsvælgede 7,5 mio. liter øl.
Ud over en hel masse tyskere bestod topti-listen over de lande, som de fleste gæster kom fra, af USA, Storbritannien, Østrig, Frankrig, Schweiz, Australien, Holland, Italien, Spanien og så lille Danmark.

1300 pas og et enkelt gebis


I en meget detaljeret rapport fra arrangørerne af festen får man også at vide, at der blandt mistede sager blev fundet 1300 pas, 620 stykker tøj, 600 punge, 520 mobiltelefoner, 360 nøgler, 325 briller, 120 paraplyer, 100 tasker og rygsække, 95 smykker, 15 kameraer, et drikkehorn, et par krykker og et enkelt gebis!
Oktoberfesten har været afholdt hvert år siden 1810 - kun med ganske få afbrydelser på grund af epidemier og krige. I dette år ville kong Maximilian Josef d. 1. af Bayern fejre sin søn Ludwigs bryllup med Therese af Saxe-Hildburghausen. Og han gjorde det ved at invitere sine undersåtter til en gigantisk fest.

Foregår i det samme område


Festen, der fandt sted i nogle enge uden for Münchens byporte, blev så stor en succes, at kongen besluttede at gøre den til en årlig tradition.
Det er faktisk i det selv samme område - som dog ikke længere består af enge - at nutidens Oktoberfest bliver afholdt.
Den megen øl, der drikkes under festlighederne, fremstilles af kun seks bryggerier: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Braäu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbraäu og Staatlisches Hofbräu-München.


Historien om det flyvende æsel

Bag denne uges store billede længere nede på siden, der viser et flyvende æsel, gemmer der sig en ganske særlig historie.
I det franske Provence findes der en lille by, som hedder Gonfaron, og her sætter vinfolket et billede af et flyvende æsel med vinger på mange af deres etiketter. Det gør de til minde om en gammel legende:
Der var i byen en vinbonde, som ikke ville fjerne æselpærerne (må det vist hedde) foran sit hus, da der skulle være en religiøs procession – måske til ære for vinens skytshelgen, Sankt Vincent.
Byens præst tryglede ham om det, men bonden nægtede, hvilket gjorde bondens æsel så skamfuldt, at det gik op på en høj klippe for at styrte sig i døden. Men se, da æslet sprang, skød der vinger ud fra dets ryg, og det landede i god behold.
– Det er ganske vist, siger de nede i Gonfaron. – Se bare billedet af æslet på vores etiketter!
Foto: Wikipedia/Nordelch.

Gin med økologisk kalkunbryst

Gin er måske den mest populære spiritus i øjeblikket - både i udlandet og herhjemme. Ud over de klassiske gintyper er der også destillerier, der excellerer i gin med lidt mere alternative ingredienser og smagsnuancer.
Et af disse er Portobello Road Gin i London, og når vi nu fortæller om destilleriets nyeste skud på stammen, er der sikker nogen, der tænker, at nu stopper legen.
D. 25. oktober lancerer destilleriet nemlig en gin med smag af økologisk kalkunbryst.
Og nej, man støder ikke på klumper af kalkunbryst, når man drikker ginnen. Nyheden er lavet ved, at man gendestillerer en allerede færdig gin og samtidig hænger et råt kalkunbryst op over destilleringskedlen.

Inspireret af Mezcal


Brystet begynder at koge på grund af de meget varme dampe og afgiver samtidig aroma til spiritussen.
Pechuga Gin er navnet på den nye gin. Pechuga betyder bryst på spansk, og fremstillingsmetoden stammer da også fra Mexico, hvor man benytter den under produktionen af Pechuga Mezcal - en spiritus fremstillet af agavesaft.
”Bryst-ginnen” er nummer tre i en serie kaldet Director’s Cut - hvert år lancerer Portobello Road Gin en ny gin i serien.
Prisen for den nye gin bliver 35 pund (cirka 290 kr.), og den kan købes i destilleriets butik - hvis nu man skulle komme forbi …


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor er der ikke mere hvid portvin?

- Når jeg har drukket portvin, har den altid været mørk, skriver Nana Larsen til os. - Men for nylig fik jeg til en fest et glas hvid portvin til desserten. Den smagte rigtig dejligt, og jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor der ikke er flere hvide portvine i forretningerne herhjemme?
Douro-dalen i Portugal, hvorfra al portvin stammer, fremstiller mest mørk portvin - hvorfor det også er den type, der er mest af på det internationale marked.
Portvinshusene har aldrig rigtig regnet hvid portvin, der laves på grønne druer, for noget særligt. Af Henrik Oldenburgs glimrende bibel om portvin fremgår det, at 1800-tallets portvinsproducenter ikke kunne finde på at drikke hvid portvin - den slags vin blev udelukkende brugt til at lave den populære vingelé af eller til andre kulinariske formål.
I dag fremstilles der hvid portvin af rigtig god kvalitet og med det formål at blive nydt let afkølet af et glas.
Vores læser fik portvinen serveret til en dessert, så vi går ud fra, at den var sød. Men hvid portvin fremstilles også i tørre udgaver.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416 Billede 417-442


449 En husgavl i Provence-byen Gonfaron fortæller legenden om det flyvende æsel (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 29 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Castellblanc, Cava, Brut Nature, Spanien, lav alkohol (11,5%)

99,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En herlig, mousserende vin på økologiske druer. Den har en fin, livlig mousse, er tør og elegant og med friske citrusnoter i duft og smag. En god apéritif, men også sagen til østers og lyse fiskeretter.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda, Chardonnay, Langhe, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

94,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 42): 49,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly

Til tilbudsprisen lige under 50 kr. (ved seks flasker) er denne hvidvin et fund - og det er den også lige ved at være til den normale pris. Vinen er ret kraftig - en udpræget madvin - i god balance, med en ren druesmag og noter af æbler, ferskner og grape, især i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Casello Bondoni, Trebbiano di Lugana, Lugana, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker, Skjerning Vinimport

Frisk hvidvin fra det lille distrikt Lugana ved Gardasøens sydlige ende. I forhold til prisen har den et lidt smalt smagsbillede, men til gengæld en inviterende, lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saint-Roch, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2015, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

En meget fyldig og cremet hvidvin på druerne Grenache Blanc og Marsanne. I den friske smag er der noter af honning, banan, ananas og citrus og dertil en lille sødme, der dog ikke skal forhindre vinen i at blive skænket til fisk og skaldyr.

stjernestjernestjerne

Franzen, Reinhold Franzen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2016, lav alkohol (11,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 98 kr., Propperiet

En meget let hvidvin med en lille sødme. Den udvikler sig ikke i munden, men lægger sig pænt hen i et hjørne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Troupe, Mar de Envero, Albariño, Rias Baixas, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

I duften fra denne dejlige hvidvin er der et strejf af vinden fra Atlanterhavet, og dette indtryk fortsætter i den friske, harmoniske smag, der fylder hele munden med druer - samt æbler og eksotiske frugter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

Altos de Torona, Albariño, Riax Baixas, Spanien, 2016, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk

Denne hvidvin har en aromatisk blomsterduft og en lidt "fed" druesmag med noter af modne æbler og et bittert bid, der er udmærket til mad. Helt billig er den ikke.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Mala Vida, Bodegas Antonio Arrãez, Valencia, Spanien, 2015, middel alkohol (13,5%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Med sin markante tørhed, der lidt maskerer frugten, egner denne rødvin sig udpræget til mad. Vinen er lavet på druerne Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah og Tempranillo og har ligget otte måneder på fad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fattoria le Pupille, Elisabetta Geppetti, Sangiovese, Morellino di Scansano, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Dejlig rødvin med en spændende smag, fyldig, fint afstemt krydret og med en lille sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Beauvoisin, Les Domaines Montariol Degroote, Costières de Nîmes, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

100 kr., Laudrup Vin

Lækker rødvin - en typisk Costières de Nîmes, der åbner sig i glasset med dejlig, ren frugt, noter af hindbær, blommer og hvid peber og et strejf af røg i de fint integrerede fadnoter. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Manero, Tenute del Cerro, Rosso di Toscana IGT, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Erik Sørensen Vin

Denne rødvin på druerne Sangiovese og Merlot smager rigtig godt. Den har en dejlig, vinøs duft og en tør, mellemfyldig smag med et lille bid i eftersmagen, der gør den god til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Andert, Saint Laurent, Burgenland, Østrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

109,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 79,75 kr., Skjold Burne

En ualmindelig lækker og imødekommende rødvin. Den er let, meget saftig og har masser af blød frugt. Det er en vin, mange vil kunne lide - og en vin, man godt kan nyde let afkølet. Jo, østrigerne kan bestemt godt lave rødvine med klasse. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Palazzo, Tenuta il Palazzo, Sangiovese, Chianti, Riserva, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Til prisen en rigtig god og ret let rødvin fra det toskanske Chianti. Dejlig, ren frugtsmag, let krydring, fin sødme og en lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Platinium, Lyngrove, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2013, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Skovgaard Vine

En flot og kraftig rødvin, der demonstrerer, at man kan lave glimrende vin på en drue, der ellers ofte bliver bagtalt. En glimrende og meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjerne

Corterosso Supremo, Luciano Contri, Primitivo, Manduria, Riserva, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

139,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 42): 69 kr., Kvickly

Her har vi en af disse meget populære rødvine fra støvlehælens appellation Primitivo di Manduria. I dette tilfælde lød ordene "lidt banal og enkel" under smagningen, men vinen er okay som hverdags-vin. 15% alkohol, men ingen spritkant.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lena di Mezzo, Monte del Frá, Valpolicella, Ripasso, Classico Superiore, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 3 flasker: 119,20 kr., Propperiet

Flot rødvin i stil som en Amarone, men lettere og mere tilgængelig. En blød og indtagende vin med noter af mørke bær, rosiner, tobak, kaffe og læder.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santo, Heredad de Urueña, Tempranillo, Tierra de Castilla y Leon, Spanien, 2012, høj alkohol (14,5%)

219 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., D’Wine

En dejlig, fint krydret rødvin, der hænger goidt sammen. En glad vin med fyldig, afrundet frugt og en fin krydring. Dertil tanniner, der vil noget og gør vinen velegnet til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Ravenswood, Zinfandel, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

219 kr., pris ved 3 liter i boks; på tilbud i denne uge (uge 42): 169 kr., Kvickly

Af en boksvin at være ligger denne rødvin prismæssigt i den øvre ende (42,25 kr. på tilbud for én normal flaske med 75 cl). Men kvaliteten svarer til prisen - også, når vinen ikke er på tilbud. Det er en rigtig god Zinfandel-vin med noter af modne hindbær, kirsebær og boysenbær og et strejf af røg og læder. En vin, der er meget anvendelig, og som mange vil kunne lide.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Croix Milhas, Banyuls, Frankrig, høj alkohol (16%)

119,75 kr., på tilbud indtil 5. november: 89,75 kr., Skjold Burne

Denne vin dufter lidt som en mild portvin, men der er intet portvinsagtigt over smagen, der har en let sødme med noter af lyse rosiner og valnødder. Nyd et glas - eller to - til en nøddekage eller tørre nøddeagtige oste. Flasken har skruelåg.

Smagningen af vinene fra Masi

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Passo Blanco, Masi, Mendoza, Argentina, 2017, lav alkohol (12,5%)

89 kr., på tilbud til 31. oktober: 49,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En dejlig økologisk hvidvin, der dufter som en hel blomsterbuket. Smagen er tør uden at knase og har fyldig frugt og fine krydrede noter. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Passo Doble, Masi, Mendoza, Argentina, 2014, middel alkohol (13,5%)

89 kr., på tilbud indtil 31. oktober: 49,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En rødvin på Malbec og Corvina druer - og en udmærket vin med frugten i front men også med strejf af anis i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Masianco, Masi, Venezie IGT, Italien, 2017, lav alkohol (13%)

109 kr., på tilbud fra 27. november til 21. december: 84,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En saftig hvidvin med en blød smag med masser af moden frugt og en lille honningnote. Et lille bittert bid til slut gør vinen velegnet til mad - fx lette kødretter eller tørre oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Campofiorin, Masi, Veronese IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%)

109 kr., på tilbud fra 27. november til 21. december: 84,50 ved 2 flasker, Føtex 

Dette er en elegant og lækker rødvin på druerne Corvina, Rondinella og Oseleta. Den har en intens duft af mørke kirsebær og en dejlig smag af modne brombær med fine krydrede noter og afrundede tanniner. Et rigtig godt glas til normalprisen. Nyd den til ikke alt for kraftige kødretter eller en ekstra god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moxxé, Masi, Pinot Grigio, Veneto, Italien, 2016, lav alkohol (12%)

109 kr., på tilbud fra 27. november til 21. december: 84,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En mild og fyldig mousserende vin i god balance og med livlige bobler, der formidler en frisk smag med noter af citrus. En lille fin sødme blander sig i eftersmagen. Vinen er lavet på 80% Pinot Grigio tilsat vin fra tørrede Verduzzo-druer. Drik den som apéritif eller til skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosa dei Masi, Masi, Refosco, Venezie IGT, Italien, 2016, lav alkohol (12,5%)

109 kr., på tilbud fra 27. oktober til 21. december: 84,50 ved 2 flasker, Føtex 

En dejlig rosé på 100% Rofosco-druer. Den har en flot lys laksefarve, en duft af jordbær og hindbær og en frisk, tør og fyldig frugtsmag. Tilbudsprisen er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Brolo Campofiorin Oro, Masi, Veronese IGT, Italien, 2012, middel alkohol (14%)

150 kr., på tilbud fra 27. oktober til 23. november: 99,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

Dette er en "must buy" rødvin. Den har det hele og lidt til. Den er kompleks og harmonisk, imødekommende, fuld af modne solbær og brombær, har en god struktur og en fin lille vanillesødme til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Costasera Amarone Classico, Masi, Valpolicella Classico DOC, Italien, 2012, høj alkohol (15%)

259 kr., på tilbud indtil 31. december: 199,50 kr. ved 2 flasker, Føtex 

En af de bedste Amaroner, vi har smagt. En stor, kompleks og fløjlsblød rødvin med modne kirsebær og strejf af mokka og vanille - men også med den fine syre, som kendetegner Amarone. Et kup til tilbudsprisen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen