Berømte italienske bobler
Ferrari får nok de fleste til at tænke på biler. Men i vinens verden er navnet synonymt med nogle af Italiens fineste mousserende vine. Så fine, at
Ferrari for nogle år siden i en 3-flights blindsmagning mod champagner fra Duval Leroy, Deutz, Ruinart, Veuve Clicquot og Dom Perignon konstant lå blandt de tre bedste.
Champagne er jo uvægerligt reference-vinen, når der testes bobler, og Italiens vindistrikter myldrer med lokale spumanter, som ikke er mange eftertanker værd. Men oppe mod nord, i Trentino, dukkede i 1902 en 21-årig ønolog op, som var uddannet på det kongelige vinuniversitet San Michele all'Adige og videreuddannet i Montpellier, Geisenheim og Epernay. Han hed Giulio Ferrari, og han grundlagde sin egen produktion af mousserende vin i fødebyen Trento.
Italienerne drikker meget store mængder boblevin og var begejstrede over ikke længere at skulle købe dyr champagne. Giulio Ferraris Metodo Classico fremstillet af Chardonnay og Pinot Noir kunne sagtens måle sig med de franske forbilleder. Eneste problem var den meget begrænsede produktion.
Overtaget af Bruno Lunelli
I 1952 var Giulio Ferrari ikke længere en ung mand, så han solgte sin virksomhed til en lokal vinhandler, Bruno Lunelli. Sammen med sine tre sønner, Gino, Franco og Mauro, satte han turbo på produktionen af spumante og nåede efterhånden op på 100.000 flasker om året.
I dag ligger over 20 millioner flasker og modner i kældrene under det store moderne produktionsanlæg i udkanten af Trento, som siden 1971 har været Ferraris hovedkvarter.
Og i dag er det tredje generation Lunelli, der regerer. Matteo Lunelli er præsident, Marcello vicepræsident, Camilla er marketing-ansvarlig, og hendes bror, Alessandro, er blandet andet direktør for familiens spektakulære vingård Carapace i Umbrien, hvor der fremstilles Sagrantino og Rosso di Montefalco.
Marcello Lunelli kommer jævnligt til Danmark for at præsentere sine vine. Først og fremmest de mousserende, men – som for nylig – også et par hvidvine fra hjemegnen Trentino og et par rødvine fra Umbrien og Toscana.
600 leverandører af druer
Der skal bruges en del druer til de årlige 5 mio. flasker spumante. De kommer fra 600 vinbønder, som for flertallets vedkommende kun har omkring en hektar jord. De er alle forpligtet til at følge Ferraris anvisninger med hensyn til pasning af vinstokkene og modtager til gengæld en højere pris for druerne, end andre betaler.
Over halvdelen af de druer, Ferrari køber, er økologisk dyrkede. Nogle med certificering, andre uden. Det er vanskeligt for en vinbonde med blot en enkelt hektar at undgå at blive ramt, når hans ikke-økologiske nabo sprøjter sine marker.
Ved sammenkomsten i København var der tolv mousserende vine på programmet til priser fra 140 til 750 kr., dvs. fra enkle og meget drikkelige vine til spumanter i superklassen. Det er
Philipson Wine, som forhandler Ferraris vine på dansk jord.
Ferrari Brut og Maximum Brut er flagskibene med henholdsvis to og tre års lagring bag sig. Begge er ren Chardonnay, Ferrari Organic skal man nok være lidt frelst for ville betale en tier mere for, mens Ferrari Perlé i tre forskellige udgaver udgør næste trin opad kvalitetsstigen. Perlé findes i 2012. Brut, 2007 Bianco og 2008 Nero, og især Nero (Pinot Noir) lægger sig meget tæt op ad stilen i Champagne. 2008 Riserva - en stor årgang - har ligget ni måneder i store slavonske træfade og syv til otte år på bundfaldet. Resultatet er en let og elegant apéritifvin.
Mænd og rosé
Boblende roséer var tidligere noget, italienske mænd anså for kvindagtige. Men det er ved at ændre sig, oplyste Marcello Lunelli. Salget stiger, og det er ikke vanskeligt at forstå med Ferraris tre udgaver på Pinot Noir og Chardonnay foran sig. Rosé Brut er en tør, frisk sag, Maximum Rosé byder på mere smag, og så er der Perlé Rosé årgang 2010, med 80% Pinot Noir, hvilket gør den til den mest markante af roséerne med lidt tanniner og kød på kroppen.
Finaleboblerne var Giulio Ferrari Riserva del Fondatore i årgangene 2006 og 2007. Det er Chardonnay-vine fra meget højtliggende marker og af en meget begrænset produktion. De er beskrevet som ”Bourgogne med bobler”, og det er ikke helt ved siden af. Her bliver mange champagner hægtet af.
Ferraris spumanter er tørre. Den såkaldte dosage (tilsætning af sød vin) ligger generelt under 5 g pr. liter, mens champagne ofte ligger fra 8 g og opad.
Fra Lunelli-familiens ejendom i Trento, Villa Margon, som huser en Michelin-restaurant, Locanda Margon, kommer et par glimrende hvidvine: Pietragrande og Trentino Bianco, og fra Tenuta Podernovo i det vestlige Toscanas Colline Pisane rødvinen Aliotto, en dagligvin komponeret af Sangiovese, Cabernet og Merlot.
Marcello Lunelli foretrækker selv kraftfulde rødvine som Barolo og Amarone, men erkender, at han så småt er ved at være til Pinot Noir. Det kommer med alderen, mener han, og deri har han ganske ret.
Jørgen Aldrich