Nyheder for uge 18, 2019



En klase Vermentino-druer. Foto: Wikipedia/Magnetto.

Mere hvidvin i franske glas

Franskmændene skænker stadig mere hvidvin i glassene - og mindre rødvin. Mellem 2010 og 2018 er salget af hvidvin til de franske forbrugere ifølge analysefirmaet IRI således vokset med 4,5% - en stigning på 7,2 mio. liter - mens salgspilen for rødvin er dykket med 20% svarende til 108 millioner liter vin. Også salget af rosé har haft vind i sejlene - her lyder væksten på 51 mio. liter.

Ændrede spisevaner er en af årsagerne til, at stadig flere franskmænd svigter rødvinen. Man spiser lettere mad og mindre oksekød - og netop sidstnævnte ledsages jo traditionelt af en god flaske rødvin.
Ifølge forskningscentret CRÉDOC (Centre de Recherche pour l'Étude et l'Observation des Conditions de Vie) er forbruget af oksekød i Frankrig faldet med hele 12% inden for de sidste ti år.

Også Rhône er med på vognen


Vinproducenterne lytter selvsagt til forbrugerne, og i fx Bourgogne er produktionen af hvidvin steget i de senere år, så den i dag udgør to tredjedele af den samlede vinproduktion.
Selv i Rhône, der for de fleste er indbegrebet af store rødvine, begynder stadig flere vinhuse at dyrke hvidvinsdruer - og ifølge Wine-Searcher med stor opbakning fra vinproducentforeningen Inter Rhône. Gennem de sidste ti år har foreningen ansporet især de mindre producenter til at plante flere grønne druer.
Men i Rhône er det stadig rødvinen, der har førertrøjen på. Sidste år var 80% af den vin, der blev fremstillet i distriktet, rødvin, 14% var rosé og kun 6% hvidvin. Hos Inter Rhône har man et mål om at nå op på en årlig hvidvinsproduktion på 15%.
Men er det nu en god idé med mere hvidvin i dette sydfranske distrikt, når man tænker på den globale opvarmning og en fremtid med øgede gennemsnitstemperaturer?

Den gode drue Vermentino


Sandt nok, så kan det komme til at knibe med Rhônes traditionelle hvidvinsdrue, Viognier - især i den sydlige del af distriktet. Allerede nu er der problemer, da druen relativt hurtigt bliver sød og fuld af sukker, hvilket betyder, at man må høste den, før den har færdigudviklet sin aroma.
Men så er der den grønne drue Vermentino, der er mere varmeresistent, og som derfor også vinder stadig mere terræn i Sydrhône.
Vinproducenterne i Rhônes mange appellationer lader sig da heller ikke afskrække af den globale opvarmning, når det gælder dyrkning af grønne druer. I fx Gigondas, der netop befinder sig i den sydlige del af distriktet, er 99% af den vin, der fremstilles i dag, rødvin og 1% rosé. Men nu har appellationen ansøgt om at få AOC-status for en hvidvinsproduktion. Hvis en sådan tilladelse bliver givet, venter der et større arbejde med at omlægge nogle af vinmarkerne fra rødvins- til hvidvinsdruer.


Hos Roberson Wine kan man nu være med til at presse druerne fra den kommende høst.

Lær' at fremstille vin i London

Hvis man gerne vil forsøge sig som vinmager - uden egne druer og vineri - så er chancen der nu hos Roberson Wine i London.
Vinhuset, der har vundet flere priser for sine vine, blev grundlagt midt i storbyen i 1991, og det får sine druer fra en række britiske drueavlere.
Nu tilbyder Roberson Wine, at man kan deltage i tre vigtige stadier i vinfremstillingen - og der er ikke tale om, at man bare skal se på, mens vinhusets folk klarer ærterne (eller druerne). Man skal selv smøge ærmerne op og udføre arbejdet - selvfølgelig under kyndig vejledning fra vinmageren.
Den første seance løber af stabelen i slutningen af september, hvor man er med til at modtage, sortere og presse de nyhøstede druer.

Lærer om blandingsteknikken


Cirka to uger senere mødes deltagerne igen, og her smages der på den næsten færdig gærede vin, der ligger på henholdsvis ståltanke og i fade. Man lærer om vinens udvikling, om det at blande forskellige basisvine til den endelige vin og om de elementer, der er vigtige for at skabe en balanceret vin.
Den sidste seance er en lanceringsfest, hvor man får lov til at smage den vin, man har været med til at lave, og som netop er tappet på flasker.
Hvis dette vinfremstillingskursus, der er døbt ”The Crush Club”, bliver en succes, gentages det i 2020. Der er plads til 30 deltagere, og prisen er 195 pund (cirka 1680 kr.) - som også omfatter tre flasker af den færdige vin. Man kan læse mere og tilmelde sig som deltager ved at klikke her.


Et hav af flasker er linet op, parate til at blive blindsmagt af flere hundrede kvinder.

Kun for kvinder

Siden 2007 er der blevet afholdt en ganske særlig international vinkonkurrence, Concours Mondial des Vins Féminalise, hvor samtlige deltagere i dommerpanelet er kvinder. Til den første udgave deltog 170 kvinder - og ved den netop afholdte konkurrence lød tallet på 450.
I årets udgave, der løb af stabelen d. 4. april i Paris, blindsmagte de mange dommere sig gennem 4500 vine fra hele verden og inden for en lang række forskellige kategorier.
Dommerne kom fra hvert et verdenshjørne, og blandt dem var der også en enkelt dansker, Dorte Pontoppidan, der er sommelier og PR-ansvarlig i Sopexa.

Tilmeld jer konkurrencen


Hun var med for tredje gang og vil gerne opfordre andre danske kvinder med en vinprofessionel baggrund - eller blot med en meget stor viden om vin - til at melde sig som dommere til næste års udgave af Féminalise.
- Det er en super professionelt arrangeret og meget lærerig konkurrence. Stemningen er også i top, og man møder et hav af andre passionerede vinkvinder, fortæller hun.
Man kan læse mere om Féminalise og om årets vindervine på konkurrencens hjemmeside - hvor man også kan tilmelde sig 2020-udgaven fra og med slutningen af november i år.


Et forgyldt pendul følger med købet af bogen. Det kan på nogle af siderne anvendes til at blive klogere på vinens verden.

En vinbog til 2700 kr.

Jean-Charles Boisset er vinproducent og står i spidsen for det familieejede Boisset Collection - et firma, der ejer 24 vinhuse i Californien, Frankrig og Canada.
Nu har han bedrevet en vinbog, Alchemy of the Senses, til den nette pris af, hvad der svarer til 2700 kr. Og det er bestemt ikke en helt almindelig vinbog med vinens historie, druetyper, fremstillingsmetode, osv.
Det er en vidtfavnende - og lidt vild - inspirationsbog, der på sine 235 sider dykker ned i vinens verden på en meget utraditionel måde. Som Boisset selv har udtrykt det, så har det længe været hans drøm at skabe en vinbog, som ikke kun fortæller om tanniner og fade, men også om følelser og fantasier.

Aromaprøver og forgyldt pendul


Der er fx indlagt tolv aromaprøver, så læseren kan lære at identificere lugte lige fra roser til tobak og svampe - altså lugte, som man ofte møder i vin - og en spilleliste med musik til en perfekt vin- og musikmatch.
En stor del af bogen er selvbiografisk og fortæller om forfatterens opvækst og vinglæde, og det hele er krydret med noter om kosmisk energi, sol, måne og stjerner.
Til bogen, der har et luksuriøst omslag af rødt fløjl, hører et forgyldt pendul - en henvisning til Jean-Charles Boissets bedstemor, der altid bar et sådan pendul på sig. Flere steder i bogen kan man bruge pendulet til at blive klogere på vinens verden.
Man kan læse mere om bogen og købe den ved at klikke her.


I maj måned afholdes 11. udgave af den populære smagning Barolo and Friends Event.

Barolo Event med konkurrence

Så er der nedtælling til årets udgave af Barolo and Friends Event d. 24. maj. Som altid foregår den store smagning af vine fra det dejlige Piemonte i Børssalen i København. Og som noget nyt er der før smagningen mulighed for at deltage i en lille konkurrence og vinde en kurv med traditionelle delikatesser fra det berømte italienske smørhul.
Konkurrencen består af en blindsmagning, hvor deltagerne skal forsøge at genkende seks forskellige Barolo cru’er.
Nu er der nok nogle af vores læsere, der tænker, at det lyder lidt for nørdet. Men bare rolig. Før konkurrencen vil den italienske - men engelsktalende - sommelier Sandro Minella give en grundig indføring i cru’ernes forskellige karakteristika.

Fyldige rødvine og delikate hvidvine


Efter konkurrencen - og måske med kurven under armen - kan man gå ind i den store sal, hvor mere end 40 vinproducenter venter på at skænke vine i glassene.
Der vil være fyldige Barolo-rødvine, krydrede Barbaresco’er, delikate og friske hvidvine fra appellationen Roero, osv. Mens man nyder de ædle dråber, kan man få sig en snak med producenterne.

Lotteri med ophold i Piemonte


Entréprisen omfatter også lidt let mad og smagsprøver på italienske specialiteter. Der vil ligeledes blive afholdt et lotteri, hvor vinderloddet er et ophold i Piemonte - dog eksklusiv flybillet.
Ved at klikke her kan man læse mere om smagningen, konkurrencen og årets nye tiltag, som løbende vil blive offentliggjort. Og ved at klikke her kan man bestille billet til et af to forskellige tidsintervaller.
Professionelle vinbranchefolk har deres egen session fra 11.30-15.30 og kan tilmelde sig ved at maile til Jens Simonsen på jens@wisi.dk.


Så smukt kan det engelske vinlandskab tage sig ud. Vinstokkene tilhører et af Englands førende vinhuse, Denbies i Surrey.

Ned med afgifterne

Den britiske vinindustri buldrer derudad og er i dag en af de hurtigst voksende landbrugsindustrier i Storbritannien. Alene sidste år blev der plantet 1,6 millioner nye vinstokke i den britiske muld, og i år forventer man, at vinmarksarealet udvides med yderligere 2 mio. vinstokke.

Netop derfor mener den britiske forening for vin- og spiritusproducenter, Wine and Spirit Trade Association (WSTA), at landets regering i langt højere grad bør støtte op om den britiske vinindustri - blandt andet ved at skære ned på de meget høje afgifter på vin.

Rekordåret 2018


Det er ikke mindst afgifterne på den mousserende vin, WSTA er utilfreds med. De ligger på 2,9 pund (cirka 25 kr.) flasken, hvilket er en tredjedel højere end på en flaske rød- eller hvidvin. Og i dag er hele 71% af al den vin, der fremstilles i Storbritannien, mousserende.
De seneste tal fra WSTA understreger, hvor stor en succes den engelske vinindustri er. I 2018 fremstillede landets vinproducenter 15,6 millioner flasker vin - 9,7 mio. flere end i 2017 og hele 9,3 mio. flere end den tidligere rekord fra 2014.

Svært at slå Prosecco ad banen


Når det gælder salget af mousserende vin i Storbritannien, indtog de britiske bobler en femteplads i 2018 med 4 mio. solgte flasker. På fjerdepladsen lå andre franske mousserende vine end champagne med 5 mio. flasker. Tredjepladsen gik til Spanien med 23 mio. solgte flasker cava, mens champagne lige netop overhalede med 24 mio. flasker og dermed indtog en andenplads.
En flot førsteplads gik til de italienske bobler med 117 mio. solgte flasker - hvoraf hovedparten indeholdt Prosecco. Det er som om, trenden for denne let mousserende vin ingen ende vil tage. Salget af flasker sidste år var endda 8% højere end i 2017.

Hård frost i Bourgogne

Det er godt og vel kun en uges tid siden, nattefrosten for alvor slap sit tag i Danmark.
Sådan forholder det sig også i Bourgogne, og her har sen nattefrost ifølge WineSpectator fået alvorlige følger for flere vinproducenter.
I nogle områder i distriktet faldt temperaturen for nylig til 5 minusgrader flere nætter i træk - og så netop nu, hvor vinstokkene står med nye knopper og nyt blødt løv.
Nogle vinhuse skyndte sig at opsætte brændende fakler mellem rækkerne med vinstokke for at modvirke frostskader - andre tændte for sprinkleranlægget i markerne, hvorved et fint lag is lagde sig som en beskyttende hinde omkring knopperne.

Op til 70% ødelagte knopper


Nogle producenter var kommet problemet i forkøbet ved at foretage en meget sen vinterbeskæring af vinstokkene. Herved sinkes udviklingen af den nye vækst, så knopper og løv først dukker op, når risikoen for frost (forhåbentlig) er væk.
Skaderne i vinmarkerne varierer markant - fra stort set ingen skader til op mod 70% ødelagte nye knopper i nogle marker i blandt andet Chassagne, Puligny og Volnay.
Den druesort, der dyrkes i markerne, har også betydning for, hvor stort et tab, vinhusene har lidt. Pinot Noir-vinstokkene er ikke blevet nær så hårdt ramt som Chardonnay-vinstokkene, der altid er længere fremme i væksten.


Fra WOW, World of Organic Wines, på Vinexpo. Foto: Philippe Labeguerie.

Tre nye udstiller-lande

Frankrigs største internationale vin- og spiritusfagmesse, Vinexpo, løber af stabelen i Bordeaux fra d. 13. til 16. maj. Og det er noget nyt, da messen, der afholdes hvert andet år, hidtil har ligget i juni.
Men arrangørerne har måttet sande, at sommervarmen i denne måned gør det ret ulideligt at opholde sig i det store messecenter. Så nu har man i år for første gang valgt at afholde messen i maj.
På de i alt 70.000 kvadratmeter udstillingsareal kan vinbranchefolk fra hele verden møde 1600 vin- og spiritusproducenter fra 29 forskellige lande. Og i år er der kommet tre nye til, nemlig Tyrkiet, Vietnam og Sverige. Så vidt, vi kan se, er der ingen danske udstillere.

Symposium om klimaændringer


2019-udgaven af Vinexpo byder på flere interessante masterclasses - blandt andet en, hvor portvin og chokolade matches på bedste vis og en, hvor man kan lære mere om den japanske spiritus shochu. Og så er der en konference om, hvordan man øger sit online vinsalg.
Som noget nyt på messen vil der være et symposium - en hel temadag med titlen ”Act for Change”. Symposiet handler om klimaændringernes betydning for vin- og spiritusindustrien - et emne, der vil blive belyst af forskere, økonomer og producenter.
Man kan læse mere om den kommende udgave af Vinexpo og alle arrangementerne ved at klikke her.


Et eksempel på Jean-Pierre Gots plakatkunst.

Vinøs plakatkunst

I Frankrig havde plakatkunsten sin store blomstringsperiode i 1800-tallets slutning – tænk bare på kunstneren Toulouse Lautrecs berømte plakater med sangere og danserinder fra Moulin Rouge.

I Bordeaux har Jean-Pierre Got i dag travlt med at designe reklameplakater - og især vinøse plakater - i denne uforgængelige fin de siecle-stil.
Oprindelig var han vineksportør, men i 1992 slog han sig ned som plakatkunstner og har siden da fået bestillinger fra restauranter, vinfirmaer og arrangører af vinfestivaler verden over. Plakaterne bliver trykt i et oplag på 500 styk og bliver alle signeret og nummereret.
Man kan se og læse mere om reklameplakaterne på Jean-Pierre Gots hjemmeside og se en meget stor samling af dem. Yderligere ligger en lille sjov film med animerede plakater.

Man kan komme med på en guidetur i George Washingtons destilleri.

Washington og hans whiskey

Donald Trump er inkarneret afholdsmand. Men de fleste amerikanske præsidenter har haft en eller anden favorit-alkohol.
Thomas Jefferson var fx en stor vinentusiast og fik plantet en vinmark ved sin bolig, Monticello, og en øl-glad Barrack Obama fik indrettet et mini-bryggeri i kælderen i Det Hvide Hus.
Og så var der George Washington, der var præsident fra 1788 til 1797, og som holdt af et godt glas whiskey.
Derfor grundlagde han i forbindelse med sin bolig, Mount Vernon i Virginia, et destilleri og en tilstødende kornmølle til at male den rug, der skulle bruges i whiskeyproduktionen.
Da produktionen var på sit højeste, blev det til 416.000 liter whiskey - samt fremstilling af spiritus på ferskner og kakifrugter.
Dengang fadmodnede man ikke whiskey, hvorfor den var helt klar og lys - det var først i 1800-tallet, man begyndte på den slags.

Besøg destilleriet


I 1814 nedbrændte destilleriet, men for tolv år siden genopførte man det efter de gamle tegninger. Og hvert år fra 1. april til 31. oktober holder destilleriet åbent for besøgende. Man kan komme med på en guidetur og høre om, hvordan whiskeyen laves - og selvfølgelig købe en flaske.
En flaske 37,5 ml George Washington’s Rye Whiskey koster 98 dollars (cirka 650 kr.). Det er en pæn høj pris for så forholdsvis lille en flaske, men der fremstilles også kun et begrænset antal flasker hvert år.
Whiskeyen laves nemlig kun to gange årligt, og det sker efter en opskrift fra 1798 og ved brug af de traditionelle redskaber og kedler i destilleriet. Og rugen bliver selvfølgelig først malet i den gamle mølle.
Man kan læse mere om destilleriet - og købe billetter til en guidetur - ved at klikke her.
Unicorn Tears Raspberry Gin Liqueur. Foto: Firefox.

Forbud mod et lidt for nuttet design

En sand dille for enhjørninger hersker i øjeblikket blandt små og lidt større piger i såvel Danmark som i mange andre lande. Man kan få dem i bløde lyserøde og hvide udgaver, som kostumer, paraplyer, tøfler, lamper, osv.

Nu har de britiske alkoholmyndigheder netop forbudt etiketten på en serie gin-likører med navnet Unicorn Tears Gin Liqueur, der sælges af det britiske online-firma Firefox.
Især flasken med den lyserøde hindbær gin-likør falder myndighederne for brystet - og de forbrugere, som i første instans har indgivet klager over produktet.
Klagerne går på, at billedet af en enhjørning, der endda fremtoner, som var den tegnet af et barn, appellerer til piger under 18 år. Og helt slemt står det som nævnt til, når fantasidyret ses på en lyserød baggrund. Gin-likøren findes endda i en miniflaske-udgave, som minder lidt om en lyserød neglelak.
Og ja, man er da tilbøjelig til at give myndighederne ret - det er et ret nuttet og lillepigeagtigt design …



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Bruno M. Jensen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Bruno M. Jensen (f. 1946) er oprindelig udlært kleinsmed og har også arbejdet som lokomotivfører.
Han har dog altid haft en stor interesse for vin - og en lyst til at blive selvstændig. Men springet til at blive vinhandler under eget tag lå ikke lige i kortene.
De fleste af Europas vindistrikter blev besøgt i ferierne, og meget af fritiden gik med at læse om vine fra hele verden samt at gå til vinsmagninger.
I 1999 deltog han i konkurrencen "Gran Maestro del Vino Italiano" og nåede til finalen. Semifinalen og finalen bestod hovedsagelig af blindsmagninger, så der skulle trænes.
Da mange af de lidt sjældnere italienske vine var svære at finde på Fyn, nogle endog i Danmark, måtte han to gange under konkurrencen til Italien for at finde vinene.
Det var den jagt på italienske vine, og konkurrencen i det hele taget, der gav ham ideen til at åbne et sted i Odense, hvor man også kunne købe mere sjældne italienske vine.
I oktober 2000 slog han så dørene op for Vinotek A Fynnis i Odense, en italiensk specialvinbutik. I dag er den udvidet med webshop, vingaver, vin til fester, erhvervssalg og salg til udvalgte restauranter. Vinotek A Fynnis importerer i dag vine fra mange håndplukkede producenter fra de fleste områder af Italien.
Der er masser af aktiviteter tilknyttet til firmaet, blandt andet en stor vinklub med smagninger på udvalgte fredage og lørdage - undertiden med nye spændende italienske vine - samt den årlige store vinsmagning "Fynitalia".
Bruno M. Jensen satser i dag 100% på sit firma og handelen med italienske vine samt kontakten til de italienske leverandører. Og så skal der jo også være tid til hustruen Bitten, samt børn og børnebørn. Ferierne, de går naturligvis til Italien.
Adresse: Vinotek A Fynnis, Klostervej 31, 5000 Odense C, tlf.: 24 67 71 61, e-mail: bmj@vinotekafynnis.dk, www.vinotekafynnis.dk.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvorfor bliver drikken hvid?

Fransk absinth og pastis, italiensk sambuca, græsk ouzo og tyrkisk raki er spiritusser, der alle bliver hvide, når man kommer vand i dem. Men hvorfor gør det det? Spørger Tina Ottesen.
Disse drikke er lavet på krydderurter – blandt andet citronmelisse, fennikel, isop, kamille, koriander, kvan, malurt, mynte, men først og fremmest anis – og tilsammen giver de drikkene en let bitter, lakridsagtig smag.
Der findes en hel del æteriske olier i en sådan drik. De kan godt opløses i alkoholen, men ikke i vandet, som tilføres, evt. i form af isterninger. Olierne udskilles, og drikken bliver uklar og mælkehvid. Samtidig frigøres duften af de mange krydderier.
På fransk kaldes fænomenet louche, et ord, der – når det handler om drikke – betyder uklar, men som også kan betyde skeløjet, tvetydig, fordægtig og mistænkelig.
Som regel får man disse drikke med en karaffel vand til, så man selv kan bestemme graden af fortynding.


Ugens vinøse billede

Pia Christensen har sendt os dette billede af et par festlige vinøse sokker, som blev luftet i forårssolen i påskedagene.
Der står (til sammen): ” Hvis du kan læse dette, så bring mig et glas vin”. Og så kan man jo sidde der og håbe på, at der er nogen, der ser sokkerne ...
Lignende sokker kan købes for 14 kr. - og i flere udgaver - ved at klikke her.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.


På skiltet står der (frit oversat):
"Kære ven, jeg kundgør dig hermed: I denne stund ligger der her en vin, som udvikler sig, siger jeg, til visse og sandt.
Da man talte 1472 år,
Kom den ind i hospitalet,
da Bourgogne-krigen fandt sted."
Foto: Philippe de Rexel,Tourisme de Strasbourg.

En 547 år gammel vin

Ligesom Beaune har sit berømte gamle hospital, Hospices de Beaune, findes der også et Hospices de Strasbourg i den alsaciske by af samme navn. Og i dets kælder befinder der sig et stort fad med det, der menes at være verdens ældste vin på fad. Fadet indeholder hvidvin, som har ligget her lige siden 1472, hvor vinen blev født.

Med tiden er noget af vinen naturligvis fordampet, hvorfor man med jævne mellemrum har tilsat en flaske Riesling-hvidvin.

50.000 kemiske stoffer


Nu har to forskere fra universiteterne i henholdsvis München og Dijon for nylig analyseret nogle få dråber af den historiske vin. Målet var ifølge det danske magasin La France at finde ud af, om den stadig har sin helt egen karakter - trods denne tilsætning af ny vin.
Det lykkedes forskerne via analyserne at isolere hele 50.000 forskellige kemiske stoffer i den gamle vin - heriblandt en større mængde svovl. Netop svovl har fra gammel tid været en kendt metode til konservering af vin. Men forskerne kunne også komme med det glædelige budskab, at vinen stadig har sin eget molekylære sammensætning og dermed sin egen karakter og personlighed.

Kun skænket tre gange


Det er kun ved tre forskellige lejligheder, at vinen, der har et alkoholindhold på 9,5%, er blevet skænket i glassene. Første gang var i 1576, hvor man fejrede alliancen mellem Strasbourg og Zürich. Anden gang var i 1718 for at markere nedlæggelsen af den første sten til et nyt hospital i byen. Og tredje gang var i 1944 under Strasbourgs befrielse for tyskerne.
Det var general Philippe Leclerc de Hautecloque, der befriede byen - og derfor ham, der fik lov til at smage på den gamle vin.
Til venstre ses det skilt, der sidder på det æggeformede fad, og som stadfæster vinens alder. I billedteksten har vi - men en vis frihed - oversat den tyske tekst. Og under disse linjer viser ugens STORE billede det imponerende fad.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-494 Billede 495-526


526 Det store æggeformede fad i kælderen hos Hospices de Strasbourg er fyldt med vin fra 1472. (foto © Philippe de Rexel, Tourisme de Strasbourg).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 27 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Mousserende

Borgofulvia, Vino Spumante, Rosato Brut, Italien, lav alkohol (11%) 69,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., AndrupVin.dk Til de 55 kr. ved seks flasker en fortræffelig, mousserende rosévin. Den har den friske jordbærsmag, som man finder i mange andre rosévine, og en inviterende sødme. Anvendelig til alt fra apéritif til terrassse-vin og mad.
Armance B, Frédéric Brochet, Val de Loire, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%) 129,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet Den dygtige vinmand Frédéric Brochet har opkaldt sin lækre boblevin efter sin bedstemor, Armance. Den er lavet på Chardonnay og lidt af den lokale drue Folle Blanche. Det er ikke nogen champagne. Den er en Loire-vin, blød, elegant, med noter af æbler og mineralitet - stenbrud, kalk, flint. Vinen er både økologisk og vegansk.
Prosecco Brut, Donelli, Prosecco DOP, Italien, lav alkohol (11,5%) 149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., YouAndWine En meget elegant og let perlende vin med en fin duft og smag af friske pærer og sommeræbler. Drik den afkølet men ikke køleskabskold - kulden kvæler den lette og liflige aroma.

Hvidvin

De Laumont, Chardonnay, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2018, lav alkohol (11,5%) 99 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt Vellavet hvidvin med god, let "parfumeret" Chardonnay-smag med noter af grapefrugt. Tilbudsprisen er meget attraktiv. Flasken har skruelåg.
Trivento, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2018, lav alkohol (13%) 99,95 kr., på tilbud indtil 2. maj: 50 kr., SuperBrugsen En lækker hvidvin med en fin frugtduft med sarte strejf af anis og en fyldig let cremet og frisk smag - der kalder på sommerens skalddyr. Flasken har skruelåg.
Cimarosa, Chenin Blanc, Sydafrika, 2018, lav alkohol (12,5%) 117,69 kr., Lidl En jævn hvidvin med et ret smalt smagsbillede, et lille krydret bid og sødme - og med en meget lav pris: 29,42 kr. pr. normalflaske.
La Doncella, Bodegas Familia Conesa, Chardonnay, Vino de la Tierra Castilla, Spanien, 2018, lav alkohol (12,5%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., D’Wine Denne dejlige hvidvin er måske ikke typisk Chardonnay, men den har en aromatisk duft og smag med noter af pærer og æbler. Vinen er både økologisk og vegansk.
Melaphyr, Weingut Jakob Schneider, Riesling, Nahe, Trocken, Tyskland, 2017, lav alkohol (12%) 129 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Jysk Vin Flot og karakteristisk hvidvin - sådan som man forventer, at en god Riesling skal smage. Vinen har en frisk og aromatisk duft og smag med god syre, men også med en lille sødme. Vinens mærkelige navn er egentlig navnet på en stenart. Flasken har skruelåg.
Les Adelins, Bouchié-Chatellier, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%) 199 kr., pris på tilbud: 129 kr., Kjær & Sommerfeldt En stor og delikat hvidvin med en ren, blød og kompleks Sauvignon-smag og mineralske noter. Plus en lille sødme og en dejlig lang eftersmag.

Rosévin

Monte Ory Rosé, Bodegas Monte Ory, Navarra, Spanien, 2017, lav alkohol (13%) 40 kr., Fakta En meget enkel rosévin, der har en ok frugtsmag, der dog forsvinder meget hurtigt. Flasken har skruelåg.
Calalenta, Farnese Vini, Terre Siciliane, Rosato, Italien, 2018, lav alkohol (12%) 69 kr., pris ved 6 flasker, Høj Larsen Vinimport Glimrende rosévin på druerne Nerello Mascalese (60%), Merlot (20%) og Cabernet Sauvignon (20%). I smagen noter af hindbær, melon og grape ... og er der lige et lille strejf af salt?
Blanc de Noir, Scmitges Weine, Spätburgunder, Mosel, Tyskland, 2018, lav alkohol (12%) 129 kr., pris ved 3 flasker: 99 kr., Propperiet Fint krydret rosévin på rødvinsdruen Pinot Noir med en ren druesmag og en forventelig sødme - vi er jo i Moseldalen. Glimrende apéritif-vin. Vinen er vegansk, og flasken har skruelåg.

Rødvin

Pinot Noir, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2017, lav alkohol (13%) 65 kr., Lidl En lys, let og læskende rødvin med god frugt og med et klart billede af Pinot Noir-druen. Det er en enkel vin, men en meget let drikkelig vin, som mange vil kunne lide - og en all round vin til mange lettere retter. Flasken har skruelåg.
Passo del Sud, Puglia IGP, Appassimento, Italien, 2017, middel alkohol (14%) 69 kr., Gallovini En rigtig god og ikke særlig dyr rødvin efter Apassimento-metoden med de tørrede druer og derfor til den søde side. Men også med god og blød frugt og fin krydring. En meget anvendelig vin, der er nem at drikke.
Silver Mountain, Zinfandel, Lodi, Californien, 2017, høj alkohol (15%) 99,75 kr., pris på tilbud hele maj måned: 69,75 Kr., Skjold Burne Fortræffelig rødvin fra det californiske distrikt Lodi (hvis navn udtales Lohd-eye). Trods sin fyldige smag og mange procenter, er vinen delikat og lækker - en kultiveret rødvin. I smagen røde bær og fint integrerede fadnoter. Flasken har skruelåg.
Silice, Château les Croisille, Malbec, Cahors, Frankrig, 2016, lav alkohol (13%) 99,95 kr., SPS Wine Med sin saft og kraft, krydring og tanniner - en rigtig Cahors-vin til en kraftig kødret. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. Så bliver den lidt mere imødekommende. Vinen er lavet på økologisk høstede druer.
72100, Cantine Risveglio, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%) 99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk Til prisen ved seks flasker en god, ret let rødvin i fin balance med frugt, krydring, syre og sødme. Den femte stjerne gælder denne pris, ikke normalprisen på 100 kr.
Rouge à Siroter, Mas des Caprices à Leucate, Vins de Pays de l’Aude Rouge IGP, Frankrig, lav alkohol (12,5%) 99,95 kr., SPS Wine Rouge à siroter - en rødvin at nippe til. En let vin mellem venner og med pølser og ost på bordet. Nem at drikke - og ikke helt billig.
Finca la Cuesta, Bodegas Luna Beberide, Mencia, Bierzo, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%) 109,95 kr., pris ved 12 flasker, Theis Vine Frugt, lidt eg, men ikke nogen stor og bred vin. Helt billig er den ikke.
Costalgo, Zeni, Rosso Veronese, Italien, 2016, middel alkohol (14%) 109,95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Supervin To glas til denne lækre rødvin i den italienske vinguide Gambero Rosso. Og fem stjerner ubetinget her - og så til en pris af 80 kr. (ved 6 flasker). Vinen er lavet på druerne Corvina, Merlot og Cabernet Sauvignon efter Ripasso-metoden med de tørrede druer, og den fremtræder med stor frugtfylde, bløde tanniner og en fin krydring. Lang eftersmag.
Bicocca, La Bollina, Barbera, Monferrato, Italien, 2016, lav alkohol (13%) 119 kr., pris på tilbud 29.04-09.06 ved 6 flasker:79 kr. Vinen sælges kun online, Skjold Burne En pæn hverdags-vin med saft og sødme, men uden det helt store vingefang. Udpræget madvin.
Niru, Bollina, Terre Siciliane IGP, Italien, 2017, middel alkohol (14%) 119 kr., pris på tilbud 29.04-09.06 ved 6 flasker: 79 kr. Vinen sælges kun online, Skjold Burne Lige ud ad landevejen rødvin med frugt og sødme, men kort i smagen. Udpræget madvin.
Red Note, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%) 119,95 kr., på tilbud indtil 2. maj: 69 kr., Kvickly En rødvin med en lækker duft af modne kirsebær med strejf af kaffe og med en fyldig, frugtig smag. Der er en hel del sødme i smagen - måske lige i overkanten, vil nogle nok mene. Flasken har skruelåg.
US, Globus Wine, Zinfandel, Lodi, Californien, 2016, høj alkohol (14,5%) 129 kr., pris på tilbud indtil 1. maj for 2,25 liter / 3 flasker: 99 kr., Fakta Flot boksvin, der fylder munden med en kompleks smag med god syre, fin sødme og noter af jordbær, solbær, kaffe og chokolade. Tilbudsprisen pr. normal flaske er 33 kr. Herligt!
Terres Negres, Espelt Viticultors de Empordà, Empordà, Spanien, 2016, høj alkohol (15%) 137,7 kr., pris ved 6 flasker, WinePoint Denne ret kostbare rødvin begynder med fyldig frugt, men smagsbilledet falmer hurtigt og efterlader en tør smag præget af tretten måneder på fad. Vinen er lavet på druerne Cariñena og lidt Grenache.
Mio de M.O., Bodegas Campiña, Toro, Spanien, 2016, høj alkohol (15%) 159,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Supervin Med sin dybe, intense frugt, sine mørke bær, sin tørhed, sine modhager og fint integrerede fadnoter og alkohol er denne rødvin udpræget en madvin. En rigtig flot vin.
Sartori Amarone, Amarone della Valpolicella, Italien, 2014, høj alkohol (15%) 167,95 kr., Vinen sælges i udvalgte Meny- og Spar-butikker, Amka En dejlig rødvin med en aromatisk bærduft og en fint krydret smag med strejf af eukalyptus. Der er intet af det rosinagtige over denne vin, som man så ofte møder hos klassiske Amaroner. Men det skal ikke ligge den til last.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen