Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 2019



Lydløs vinsmagningDel på Facebook

Det er en kendt sag, at det under en vinsmagning ikke er særlig smart, hvis der bølger en liflig lugt fra køkkenet af fx karrygryde eller stegte rødspætter ind under næserne på smagerne.

Forsøg med forskellig slags musik til smagning af den samme vin har også vist, at vores opfattelse af en vins duft og smag varierer alt efter, om der spilles rock eller klassisk musik.
Men ifølge en ny undersøgelse kan selv høje og lave lyde - fx fra skrigende børn eller fra en rumlende vaskemaskine - påvirke indtrykket af en vin.
Bag undersøgelsen står en række universiteter - heriblandt Institut for Fødevarer ved Århus Universitet i Årslev.

Lav- og højfrekvens lyde


Forskerne lod atten mænd og 32 kvinder mellem 22 og 73 år deltage i et særligt vinsmagnings-eksperiment. Deltagerne blev bedt om en ad gangen at blindsmage to forskellige rødvine - en spansk vin på Garnacha og en newzealandsk på Pinot Noir. Halvdelen af deltagerne befandt sig i et smagelokale i Sydney og den anden halvdel i et i Oxford.
Vinene blev skænket i sorte glas, hvorefter deltagerne - udstyret med høretelefoner - smagte og vurderede vinenes aroma, fylde, syre osv. ifølge en ni-point skala. Først blev der afspillet højfrekvens lyde (1000 Hz) gennem høretelefonerne, og dernæst blev vinene smagt endnu en gang til lavfrekvens lyde (100 Hz).

Ændret opfattelse af smagen


Det viste sig, at lydene påvirkede deltagernes opfattelse af vinene - på forskellig vis. Den spanske rødvin fik generelt højere point, når det gjaldt aromaen, ved afspilning af lavfrekvens lyde end ved højfrekvens lyde. Den newzealandske rødvin blev derimod vurderet som langt mere fyldig ved lavfrekvens lydene.
Til gengæld opfattede deltagerne begge vine som værende mere syreholdige, når der blev afspillet højfrekvens lyde.
Til nogle af denne verdens vinkonkurrencer afspilles der baggrundsmusik, noget arrangørerne bestemt burde droppe ifølge forskerne bag undersøgelsen - som man i øvrigt kan læse mere om ved at klikke her.


En klase Seperavi-druer fra en vinmark i Moldavien. Foto: Wikipedia/Lebowskyclone.

Til Saperavi-symposiumDel på Facebook

Der afholdes internationale symposier rundt om i verden for Chardonnay, Cabernet Sauvignon og mange andre kendte druer. For nylig løb så verdens første symposium for rødvinsdruen Saperavi af stabelen i Shanghai i forbindelse med Kina-udgaven af den tyske vinbranchemesse ProWein.
Der er i disse år en generel interesse blandt vinproducenter og andre vinbranchefolk for gamle lokale druer. De kan blive vigtige i en fremtid, hvor klimaændringerne kan gøre trivselsvilkårene barske for nogle af de internationale druer. Og Saperavi er en af de gamle druer, man har store forventninger til.
Den stammer fra Georgien, hvor den har været dyrket i flere tusinde år. Saperavi betyder ”maling” eller ”give farve” på georgisk, og henviser til, at druekødet også er farvet, hvilket kun gælder for ganske få af denne verdens blå druer. Normalt er det jo kun skindet, der har farve. Saperavi er derfor det, som franskmændene kalder for en teinturier-drue - en farverdrue.

Kan klare ekstreme forhold


I symposiet deltog Masters of Wines, vinskribenter, undervisere osv. fra hele verden. Saperavi har nemlig i de senere år fået stor international interesse. Den har bevæget sig uden for Georgiens grænser og dyrkes nu i blandt andet Australien, Kasakhstan, Moldavien, New Zealand, Kina og USA.
Og den har da også nogle fortræffelige egenskaber, når det gælder en fremtid med et mere ekstremt vejrlig.
Saperavi trives i såvel ekstrem varme som kulde over længere perioder. Den er ikke voldsomt sukkerholdig, selv når den har opnået fuld modenhed, hvilket gør det muligt at tæmme alkoholniveauet i den færdige vin og fremstille rødvine med omkring 12,5% alkohol.
Som en af de tilstedeværende Masters of Wine, Debra Meiburg, udtalte til The Drinks Business, så er Saperavi ikke kun ”en del af vores fortid, men et vindue til fremtiden”.


Gratis adgang til Vinexpo i Paris!Del på Facebook

Den store årlige franske vinbranchemesse Vinexpo afholdes nu for første gang i Paris. Det sker fra den 10. til 12. februar i messecentret Paris Expo ved Porte de Versailles.
En billet koster 40 euro (cirka 300 kr.), men for VinAvisens branche-læsere er der gratis adgang ved bestilling af et adgangskort hos Line Wiinholt på lwiinholt@promosalons.com eller tlf. 28 14 18 91.
Ud over de mange stande med udstillere fra hele verden vil Vinexpo Paris også byde på tre særskilte messeområder. Det første er ”WOW” (World of Organic Wines), helliget økologiske og biodynamiske vine. Derudover vil man kunne besøge ”Be Spirits”, et nyt spiritus- og cocktailunivers med eget konferenceprogram og en lang bar med navnet Infinite Bar (uendelig bar).

Vinsmagning ved verdens bedste sommelier


Og så er der ”L’avenue”, et område iscenesat som udstillingsvinduerne i de celebre stormagasiner på Boulevard Haussmann i Paris. Her udstilles premium vin- og spiritusmærker.
Man kan også blive klogere på vinens verden gennem Vinexpo Academy, hvor der afholdes smagninger og masterclasses af sommelierer og Masters of Wine. Blandt sommeliererne er tyske Marc Almert, der vandt titlen som verdens bedste sommelier i 2019, og som under messen afholder en "overraskende blindsmagning".
Man kan læse mere om Vinexpo Paris ved at klikke her.


En typisk britisk pub, Ye Olde Man & Scythe i Bolton. Foto: Wikipedia/Michael Ely.

Godt nyt for britiske pubber Del på Facebook

Storbritannien er kendt for sine mange pubber - som der dog er blevet en hel del færre af gennem de seneste ti år.
Hvert år siden 2010 har 732 pubber i gennemsnit måttet dreje nøglen om, og værst så det ud i 2014, hvor gennemsnittet pr. uge lød på hele 29 pubber.
Men nu er der endelig kommet positive tal fra Office for National Statistics (ONS). I 2019 er antallet af pubber i Storbritannien nemlig steget med 350 styk, så der i dag er 39.145 pubber. Hele 345 af de nyåbnede pubber befinder sig i selve England og de fem sidste i Nordirland.

Overnatning og events


At pubberne ser ud til at gå en lysere fremtid i møde har dog intet med en stigende øl-glæde at gøre - tværtimod, så drikker briterne stadig mindre øl. Men så kan det jo være, de bestiller mere vin i stedet for… :).
Årsagen til de gode nye tal er snarere, at såvel etablerede som nye pubber tilbyder andet og mere end noget at drikke. I stadig flere pubber kan man få rigtig god mad, overnatte eller deltage i ugentlige events.


1800 flasker Penfolds på auktionDel på Facebook

Auktionshuset Langton’s har sat 1800 flasker vin fra det berømte australske vinhus Penfolds under hammeren på en online-auktion.
Vinhuset fremstiller blandt andet den legendariske rødvin, Grange Hermitage. Det er en af verdens mest kostbare vine, og den er blevet hædret med et hav af medaljer og trofæer.
På auktionen kan man byde på noget så sjældent som hele to serier Grange fra første årgang 1951 til og med årgang 2015.
Hver serie forventes at opnå et hammerslag på mindst 350.000 AUD (cirka 1,6 millioner kr.), og hvis det lykkes for bare en af serierne, så slås den rekord, der blev sat for nøjagtig et år siden, på målstregen. I skrivende stund ligger buddet på 320.000 AUD (cirka 1,5 mio. kr.), og auktionen slutter d. 15. december om aftenen. Så der er lidt tid at løbe på endnu.

Mindre end 20 flasker tilbage


To flasker Grange 1951, der hver har en højeste vurdering på 80.000 AUD (cirka 367.000 kr.), er også med på auktionen. I alt regner man med, at der er færre end 20 flasker tilbage på verdensplan af denne første årgang af vinen.
Grange blev skabt af Penfolds chefvinmager, Max Schubert. Efter en rejse til Bordeaux i 1950 kom han hjem med bagagen fuld af nye ideer om vinfremstilling. Han havde set, hvordan franskmændene gærede og modnede rødvinen på små egetræsfade af ny eg og ville nu forsøge at lave vin efter nogenlunde samme fremgangsmåde. Den slags var uhørt i Australien, og hans australske kolleger rystede på hovedet.

Følg med i auktionen


To år senere kunne han præsentere sin nye vin, Penfolds Grange Hermitage 1951. Den fik tommelfingeren nedad. Udrikkelig, lød det fra hans chefer, der forlangte, at han straks stoppede sine eksperimenter.
Det ville Max Schubert ikke, og han fortsatte i al hemmelighed med forsøgene.
I 1955 sendtes udgave nummer to af vinen på markedet, og denne gang faldt den i langt bedre jord.
Man kan følge auktionen - og byde med - ved at klikke her. Blandt de mange andre Penfolds-vine er der også en hel del til mere humane vurderinger…


Château Cantenac-Brown i Médoc er opført i engelsk Tudor-stil. Foto: Wikimedia/PA.

Ny ejer af Cantenac-BrownDel på Facebook

Château Cantenac-Brown er et af Médocs mest originale og iøjnefaldende vinslotte. Det blev opført i Cantenac i begyndelsen af 1800-tallet af skotske John-Lewis Brown.
Og arkitekturen er da også indbegrebet af engelsk Tudor-stil - en stil, hvor man genopvakte 1500-tallets renæssance. Til slottet hører der også en fornem engelsk inspireret park.
Cantenac-Brown har haft flere forskellige ejere - senest den britisk-syriske forretningsmand Simon Halabi, der købte det i 2006. Og nu har det så igen fået ny ejere, idet den franske landbrugsingeniør og forretningsmand Tristan Le Lous og hans familie - ifølge avisen Sud-Quest - har købt det for 150 millioner euro (cirka 1,1 milliarder kr.). Med i købet hører 49 hektar vinmarker.

Nyt vineri


Tristan Le Lous har store planer for slottet - heriblandt et nyt vineri med mulighed for at vinificere de enkelte vinmarksparceller hver for sig.
Cantenac-Brown er et 3. cru slot ifølge 1855-klassificeringen, og det er relativt sjældent, at et af Médocs klassificerede slotte bliver sat til salg.

Tyrkiets dyreste vinDel på Facebook

Tyrkisk vin hører man ikke så meget til, men der fremstilles faktisk fremragende vine i Tyrkiet på såvel internationale druer som på nogle af de 600 lokale druer, hvis navne er nærmest umulige af udtale for ikke-tyrkere.
Vinene ligger som regel i den rimelige ende af prisskalaen. Men nu har vinhuset Chamlija, der ligger i Thrakien, lanceret en rødvin, som netop er landet på det britiske marked til en pris, der svarer til 895 kr.
Det er jo kun en lille sjat penge sammenlignet med priserne på fornemme vine fra fx Frankrig, Italien og Spanien. Men det er den absolut dyreste tyrkiske vin til dags dato.

Kun 80 mio. flasker


Django er vinen døbt efter en anerkendt jazzguitarist og komponist, Django Reinhardt. Den er lavet på Cabernet Sauvignon og er en årgang 2016.
Tyrkiet er faktisk et af verdens ældste vinlande - der er fremstillet vin på tyrkisk jord i de sidste 7000 år. Og det område, der i dag er dækket af vinstokke, er på 502.000 hektar - 10% større end USA’s vinmarksareal.
Men desværre ender langt hovedparten af druerne i Tyrkiet som spisedruer, så i alt laves der årligt kun cirka 80 millioner flasker tyrkisk vin mod USA’s 3 milliarder flasker.

Del på Facebook

Del på Facebook

Verdens største flaske single malt whisky. Indholdet er en 14 år gammel whisky fra det skotske destilleri Tomintoul. Foto: Tomintoul Distillery.

Verdens største flaske single maltDel på Facebook

Hvis man skal have rigtig mange gæster i juledagene - eller bare er vild med whisky - så er chancen der nu for at erhverve verdens største flaske single malt på en online-auktion hos auktionshuset Just Whisky. Man kan lige nå at byde med - auktionen slutter d. 15. december kl. 20.

Det drejer sig om en 1,5 meter høj og 180 kilo tung flaske indeholdende whisky fra det skotske destilleri Tomintoul i byen af samme navn.
Flasken rummer hele 105 liter whisky svarende til 150 almindelige 70 cl’s flasker eller 5250 drammer.

Fjorten mand om tapningen


Whiskyen blev tappet i 2009, hvorefter flasken blev forseglet - et arbejde, der krævede en indsats fra fjorten mand.
Den kolossale flaske var et bestillingsarbejde fra The Clockhouse Restaurant i Tomintoul, der gerne ville have et lidt specielt trækplaster.
Flasken har tidligere - i 2013 - været sat til salg på auktion hos McTear, men den blev trukket tilbage, da budene ikke nåede op på den laveste vurdering på 100.000 pund (cirka 887.000 kr.).
Nu forsøger restauranten sig så igen - og denne gang er flasken sat til salg for ”kun” 15.000 pund (cirka 133.000 kr.). I skrivende stund er højeste bud 7200 pund (cirka 63.800 kr.), så der er et stykke vej igen.

To endnu større flasker


Der er fremstillet endnu større flasker whisky - dog ikke, når det gælder single malt.
Der findes blandt andet en 184 liters flaske af det amerikanske whiskey-mærke Jack Daniel’s, og i 2012 kom en 228 liters flaske af den skotske whisky The Famous Grouse til verden.
Ved at klikke her kan man byde med på den store Tomintoul-flaske.
Discarded Banana Peel Rum er rom infuseret med ekstrakt fra bananskræller.

Rom på bananskrællerDel på Facebook

Genbrug er et af de mest anvendte ord globalt i øjeblikket. Og genbrug indgår også i den serie alkoholprodukter, som det skotske whiskyfirma William Grant & Sons, har lanceret.
Discarded (smidt ud) hedder serien, og foreløbig omfatter den Discarded Sweet Cascara, en Vermouth fremstillet på de rester, der bliver til overs af kaffebærret, når først bønnen er fjernet. Og så nyeste skud på stammen, den netop lancerede Discarded Banana Peel Rum, en rom infuseret med bananskræl-ekstrakt.

Får dem fra et aromahus


Bananskrællerne får firmaet fra et stort aromahus, der fremstiller alverdens aromaer til parfumer og fødevarer. Der bruges blandt andet et hav af bananer til produktionen - skrællerne kan man dog ikke bruge, så de er hidtil bare blevet smidt ud.
Nu bliver de tørret, hvorefter de får lov til at gære for til sidst at blive udblødt i alkohol i to uger.
Den ekstrakt, der bliver ud af udblødningen, bliver tilsat caribisk rom, hvorefter blandingen trækker i yderligere to dage.

En yderst populær type rom


Banana Peel Rum, der i første omgang indtager det britiske marked i starten af 2020, er en såkaldt aromatiseret rom, og sådanne rommer bliver ifølge The Spirits Business stadig mere populære. Inden for det seneste år har der været en vækst i salget på 18% i Storbritannien.
Glæden for den type rom følger i kølvandet på de ligeledes yderst populære aromatiserede vodkaer og ginner.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvordan får jeg etiketterne af?Del på Facebook

Ligesom alle vi andre har Karsten Christensen gode minder forbundet med vin. Det kan være vine fra ferier eller fester, og etiketterne fra disse vine vil han gerne gemme. Problemet er imidlertid, at mange af etiketterne næsten ikke er til at flå af, fordi de er selvklæbende. Er der en metode? spørger han.
Der er en grund til, at nogle etiketter sidder så godt fast. Det gælder fx champagne-etiketter, der jo ikke må kunne gå af, når flasken står i en isspand.
Men de kan nu komme af alligevel: Sæt flasken i en spand med meget koldt vand, og lad den gerne stå natten over, fx uden døre (hvis det ikke er frostvejr). Kulden blødgør det selvklæbende lag lim og gør det muligt forsigtigt at pille etiketten af.
Man kan også benytte klar selvklæbende film af den slags, biblioteker beskytter deres bøger med. Man lægger filmen på den tørre etiket og kan derefter trække etikettens overflade af, lige til at klæbe ind i en bog.

Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-559
Billede 521-546Billede 547-572


559 Der var vin i karaflerne, da Safavide-hoffet i Isfahan var på skovtur i 1600-tallet (Victoria and Albert Museum, foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjerne

Katarzyna Brut, Chardonnay, Thrakien, Tyrkiet, 2016, lav alkohol (12%)

145 kr., AM Vinimport

En mousserende vin med en udmærket duft af grønne druer og lyst brød. Men smagen skuffer - her er pæn frugt, men ikke så meget andet, og boblerne forsvinder alt for hurtigt.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Calcaire, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

Frisk og pæn hvidvin med noter af citrus og æbler. Udpræget madvin. flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château de la Charrière, Domaine Yves Girardin, Chardonnay, Bourgogne, Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

179,75 kr., pris på tilbud året ud: 139,75 kr., Skjold Burne

Frisk og silkeblød hvidvin, der fylder mund og næse med sin gode duft og smag af modne, saftfyldte æbler. Diskret honningsødme.

Rosévin

stjernestjernestjerne

The Right Pick, Wine Crafter's, Zinfandel Rosé, Central Valley, Californien, 2018, lav alkohol (11%)

55 kr., vinen sælges kun online, Skjold Burne

Ikke så meget en hvidvin, snarere en longdrink med 11% alkohol, druesmag og sødme. Flasken har skruelåg. God til en fest med unge mennesker.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Hillside Valley, Ruby Cabernet, Californien, USA, middel alkohol (13,5%)

Ikke nogen stor rødvin, men okay, hvis man kun har 40 kr. Ruby er en speciel californisk drue, som er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Carignan. Her optræder den i en rødvin, der i forhold til den meget lave pris er ganske god. Det er faktisk en vin, som mange godt vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Butcher's Cut, Malbec, Mendoza, Argentina, 2018, lav alkohol (13%)

45 kr. for så lækker en rødvin - det er billigt! For de få penge får man en blød og frugtagtig vin med noter af hindbær, rosiner, krydderurter - peber - og et strejf af chokolade. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The House of Fun, Western Cape, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

84,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

I det "Det sjove hus" morer man sig med at lave en rigtig god rødvin, der fylder munden med blød frugt, fin krydring og en lang eftersmag. En rigtig god vin på druerne Shiraz og Malbec. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Collina San Ponzio, Barbera, Alba, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

99 kr., Multi Wine

En venlig rødvin med god frugt - ikke så meget rygrad, men saft og sødme - solbær, svesker, skovbær. Ikke helt billig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Invetro, Bacci Wines, Renieri, 5, Toscana IGT, Italien, 2014, middel alkohol (14%)

116,95 kr., Amka

Flot rødvin, lidt i retning af en supertoskaner. Den har en tør smag med fyldig frugt, bløde tanniner og noter af cigarkasse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passo Dopo Passo, Cantine San Marco, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

119 kr., pris ved 3 flasker. 89 kr., Propperiet

En god Primitivo-rødvin, ikke så bamsesød som så ofte. Den har gode tanniner, god frugt og en lang eftersmag. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjerne

Xavier, Côtes-du-Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., 89,95, Supervin

En dejlig rød Rhône med en fint krydret duft og en saftig og kompleks krydret smag. Vinen har en fin forfriskende syre og en lang eftersmag med et lille bid anis.

stjernestjernestjerne

Duvernay, Romain Duvernay, Côtes du Rhône Villages, Plan-de-Dieu, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Umiddelbart en venlig Rhône-rødvin, der dog viser sig kantet og stilket i fortsættelsen mod den tørre eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beyer Ranch, Wente, Zinfandel, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., på tilbud året ud: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin har en herlig duft af frisk, sødmefuld bærmost. I den saftige smag er der blå druer, mens eftersmagen er en eksplosion af fine, aromatiske bærnoter. En spændende og lækker vin, der bestemt er sine 130 kr. værd - og dermed et kup til prisen ved 2 flasker.

stjernestjernestjerne

Horizon du Sud, Pinot Noir, Vin de France, Frankrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Supervin

Læskende Pinot-vin med noter af kirsebær og en lidt robust eftesmag. Uden karakter, men også billig ved seks flasker. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pietro Junior, Vignaiolo Pietro Zardini, Amarone della Valpolicella, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

239 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

En Amarone til over 200 kr. hører til vine, der skal drikkes med kniv og gaffel - en fyldig rødvin med en bred smag. Den beskrivelse lever denne vin ikke helt op til ... den bør mere beskrives som en god Valpolicella. I vinen er der en spritkant, så nyd den vel afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bear Flag, Zinfandel, Sonoma County, Californien, 2016, høj alkohol (15%)

249,5 kr., pris på tilbud 19.-23. december: 149 kr., Irma

En flot Zinfandel. Nok lidt vel bamset og amerikansk, men med fyldig og lækker frugt, mørke bær og vanille fra en diskret fadlagring. Et godt glas på bjørneskindet foran pejsen. 15% alkohol, men ingen spritkant.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Carmes de Rieussec, Domaines Barons de Rotschild, Sauternes, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

349,75 kr., på tilbud året ud: 299,75 kr., Skjold Burne

Elegant og meget lækker Sauternes, Château Rieussecs andenvin. Den har en fin honningsødme og delikat krydring.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tawny 20 Years Old, Donaotília, Douro Valley, Portugal, høj alkohol (20%)

499 kr., Portvino

En forførende portvin med duft af mandler og valnødder og med strejf af marcipan. Smagen er fyldig, åben og sød - men også med kant, nøddesmag og et lille forfriskende bittert bid til slut. Nyd den til julens kager eller til milde, cremede oste.