Lydløs vinsmagning
Det er en kendt sag, at det under en vinsmagning ikke er særlig smart, hvis der bølger en liflig lugt fra køkkenet af fx karrygryde eller stegte rødspætter ind under næserne på smagerne.Forsøg med forskellig slags musik til smagning af den samme vin har også vist, at vores opfattelse af en vins duft og smag varierer alt efter, om der spilles rock eller klassisk musik.
Men ifølge en ny undersøgelse kan selv høje og lave lyde - fx fra skrigende børn eller fra en rumlende vaskemaskine - påvirke indtrykket af en vin.
Bag undersøgelsen står en række universiteter - heriblandt Institut for Fødevarer ved Århus Universitet i Årslev.
Lav- og højfrekvens lyde
Forskerne lod atten mænd og 32 kvinder mellem 22 og 73 år deltage i et særligt vinsmagnings-eksperiment. Deltagerne blev bedt om en ad gangen at blindsmage to forskellige rødvine - en spansk vin på Garnacha og en newzealandsk på Pinot Noir. Halvdelen af deltagerne befandt sig i et smagelokale i Sydney og den anden halvdel i et i Oxford.
Vinene blev skænket i sorte glas, hvorefter deltagerne - udstyret med høretelefoner - smagte og vurderede vinenes aroma, fylde, syre osv. ifølge en ni-point skala. Først blev der afspillet højfrekvens lyde (1000 Hz) gennem høretelefonerne, og dernæst blev vinene smagt endnu en gang til lavfrekvens lyde (100 Hz).
Ændret opfattelse af smagen
Det viste sig, at lydene påvirkede deltagernes opfattelse af vinene - på forskellig vis. Den spanske rødvin fik generelt højere point, når det gjaldt aromaen, ved afspilning af lavfrekvens lyde end ved højfrekvens lyde. Den newzealandske rødvin blev derimod vurderet som langt mere fyldig ved lavfrekvens lydene.
Til gengæld opfattede deltagerne begge vine som værende mere syreholdige, når der blev afspillet højfrekvens lyde.
Til nogle af denne verdens vinkonkurrencer afspilles der baggrundsmusik, noget arrangørerne bestemt burde droppe ifølge forskerne bag undersøgelsen - som man i øvrigt kan læse mere om ved at klikke her.