Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2020



Jean Laffittes ret farverige historie udrulles, når man holder appen hen foran etiketten.

Bordeauxs første AR-etiketDel på Facebook

I USA ses AR (augmented reality) - eller på dansk ”udvidet virkelighed” - stadig oftere i forbindelse med vinetiketter. Etiketten kan se nok så almindelig ud, men når man ser den gennem en app på sin smart phone, vil fx figurer eller dyr på etiketten begynde at tale og bevæge sig.

I Europa er der stadig langt mellem AR-vinetiketter - og i et traditionelt vindistrikt som Bordeaux har man hidtil måttet lede forgæves efter den slags etiketter.
Men nu er Château Laffitte Carcasset i Saint Estèphe barslet med en ny vin, The Corsair, som er blevet forsynet med - efter slottets eget udsagn - Bordeauxs første AR-vinetiket.

Udruller en længere historie


Når man bruger appen, får man en ”levende” præsentation af Château Laffitte Carcassets første ejer, Jean Laffitte. Han var Ludvig d. 16’s advokat og købte slottet i 1781.
Vinen er skabt med eksportmarkedet for øje, og håbet er selvfølgelig frem for alt at kunne tiltrække de unge forbrugere.
En lille film på YouTube giver et indtryk af den historie, der fortælles, når man bruger appen over etiketten.

Mindre vin i amerikanske glasDel på Facebook

Ifølge en ny rapport fra IWSR (International Wine and Spirit Research) er amerikanernes vinforbrug i 2019 faldet for første gang siden 1994, så det i dag udgør 11% af det totale alkoholmarked i USA.

Nedgangen er kun på 0,9%, men det tegner desværre nok en tendens for fremtiden. Den unge generation skænker i langt højere grad cocktails, hard zeltzers (brusevand, alkohol og frugtaroma) og alkoholfri øl i glassene end vin.

En ekstra bekymring


Nyheden om det dykkende vinforbrug vækker ekstra bekymring hos mange amerikanske vinimportører netop nu, hvor præsident Trump truer med at lægge yderligere 100% afgifter på importeret vin.
Markant dyrere vinflasker vil ikke ligefrem gøre det lettere at få de unge amerikanere til at interessere sig for at drikke vin.


De to "guldflasker", som Francis Ford Coppola Winery leverer til 92. udgave af Academy Awards.

Guldflasker, der matcher statuetterneDel på Facebook

Den 9. februar afholdes 92. udgave af Academy Awards i Los Angeles. Og traditionen tro leverer Francis Ford Coppola Winery den vin, som skal drikkes til den store fest, der afholdes, når de mange oscar-statuetter er uddelt.
Ud over cirka 2500 flasker hvid- rød- og rosévin, vil vinhuset også levere et større antal af to særlige vine, der er tappet på iøjnefaldende (og Oscar-statuette lignende) guldflasker.
Vinene stammer fra Russian River Valley AVA - en AVA, der er kendt for sine koldklima-vine. Områdets kølige klima skyldes den tætte tåge, som strømmer ind fra Stillehavet.
Den ene vin er en Chardonnay Reserve 2017 og den anden en Pinot Noir Reserve 2018.
Foruden de guldflasker, der ryger under Oscar-festlighederne, er der også lavet et begrænset antal med salg for øje til det amerikanske marked.
Om flaskerne er belagt med ægte guld, melder historien ikke noget om. Men flotte er de da …


Den franske konge Philippe Augustes segl.

Kongens vinkampDel på Facebook

Et nyt år er startet, og det betyder nye udgaver af denne verdens mange årlige vinkonkurrencer.
Måske er der nogle af vores læsere, der har funderet over, hvornår man begyndte at afholde vinkonkurrencer. En ting er sikkert - de har rødder langt tilbage i tiden, og måske blev den første afholdt af den vinglade franske konge Philippe d. 2. Auguste (1165-1223).
Et digt, "Bataille des Vins" (Vinenes Kamp), fra 1224 af Henri d'Andeli beskriver denne konkurrence – dog krydret med en god portion fiktion.
I digtet inviterer kongen flere deltagere – dog består dommerpanelet kun af ham selv og en fiktiv britisk præst.
I alt bliver der smagt på 70 vine, hvoraf de fleste kommer fra Bordeaux, Bourgogne, Alsace, Loire og Champagne. Men et par stykker fra Mosel, Spanien og Cypern er også blevet sat på bordet.

Kalder champagne for "Hr. Prut"


Præsten, der allerede er godt pløret ved ankomsten, går hurtigt om kuld – spyttespande havde man ikke opfundet.
Dog når han fuldstændig at afvise champagnen ved at kalde den for "Hr. Prut", idet han mener, at vinen medfører oppustethed.
At Henri d’Andeli pynter på begivenhedernes gang med en fjollet britisk præst, er der en ganske bestemt årsag til. I middelalderen opfattede franskmændene briterne som et folk, der overhovedet ikke havde forstand på vin, da de ikke havde tradition for vinfremstilling.
Vinkonkurrencen fortsætter vers efter vers. Kun én rødvin deltager i smagningen – også den bliver skrottet, da man mener, den kan give kramper og gigt. En tredje vin får kongen til at true med at myrde vinproducenten, mens en fjerde bliver tillagt evnen til at gøre mennesker blinde.

En eftertragtet sød vin


Mange vine får dog også rosende ord med på vejen – og vinderen bliver en sød vin fra Cypern. Der hersker ret stor enighed om, at vindervinen må have været Commandaria – der stadig fremstilles på Cypern, og som dengang, vinkonkurrencen blev afholdt og digtet blev skrevet, var berømmet overalt i Europa. Tempelridderne drak den, Richard Løvehjerte kaldte den for "kongernes vin og vinenes konge", og det siges, at den osmanniske sultan Selim d. 2. – også kaldet "Selim den fordrukne" – erobrede Cypern udelukkende for at erobre den søde vin.
Man kan læse meget mere om Commandaria-vinen i VinAvisens serie postkort fra Cypern.

Foragtede rødvin


Selv om vinkonkurrencen i "Bataille des Vins" går over gevind, så fortæller den alligevel noget om datidens vinsmagninger.
Ifølge professor Francesca Sautman fra University of New York er det fx oplagt, at der hovedsageligt kun var hvidvine med til konkurrencen, og at det var dem, der fik flest rosende ord med på vejen. I middelalderen drak bønder og andre fattige folk stort set hvad som helst med alkoholprocenter. Men når det kom til aristokratiet – som jo deltog i konkurrencen – så var rødvin omgærdet med største mistillid og foragt.
Henri d’Andelis digt er så vidt vides ikke blevet oversat fra fransk, men det kan læses på sit modersmål ved at klikke her.


En håndfuld drueaffald fra Barossa Valley i South Australia. Foto: Wikipedia/Adrian J. Hunter.

Et godt bud på mindre metanDel på Facebook

Over alt i verden arbejdes der på højtryk for at få bremset udledningen af CO2 og andre drivhusgasser, som er en væsentlig årsag til den globale opvarmning.
Blandt de andre drivhusgasser er metan, som bestemt også har en skadelig virkning på klimaet. Og køer er - når de bøvser - en betydelig kilde til udledning af metan. I gennemsnit udleder en ko 500 liter metan dagligt.
Denne verdens forskere diskuterer, hvordan man kan få nedbragt køernes metanudslip, og faktisk kom australske forskere fra Department of Primary Industries i Victoria for nogle år siden med et rigtig godt bud.

20% reduceret udslip


Forskerne udførte et forsøg, hvor et hold malkekøer hver især blev fodret med fem kilo drueaffald - skind, kerner osv., der var til overs fra vinproduktionen. Forsøget stod på i en måned, og det viste sig, at metan-udledningen hos ”drue-køerne” var hele 20% lavere end hos køerne i en kontrolgruppe, der fik almindeligt foder. Forskerne var i stand til at måle det nøjagtigt via et særligt halsbånd om køernes hals.
Og som et ekstra gode producerede ”drue-køerne” 5% mere mælk, ligesom indholdet af antioxidanter og sunde fedtsyrer var seks gange større end hos køerne i kontrolgruppen.


En plan over hvidvins-haven hos Kendall-Jackson. Fire "vin-hjørner" med duftene blomster, bær og krydderurter giver indtrykket af forskellige druesorter.

På tur i vinhaverneDel på Facebook

Hos det californiske vinhus Kendall-Jackson går man både op i vin og mad, hvor råvarerne til sidstnævnte kommer fra vinhusets egen store køkkenhave og ender på bordene til dets vin- og madsammensætnings seancer.
Ud over køkkenhaven har Kendall-Jackson anlagt to "sensoriske haver" – en rødvins- og en hvidvinshave, der hver især er fyldt med blomster, krydderurter og andre planter, som gengiver duften og smagen af i alt otte forskellige vine.
I hvidvinshaven kan man fx gå en tur i Sauvignon Blanc-hjørnet, hvor oliven, citroner, figner, pærer og meloner gengiver den typiske aroma i en hvidvin på denne grønne drue. Eller man kan i rødvins-haven genkalde sig smagen af en Pinot Noir-vin ved at dufte til violer og smage på jordbær, hindbær og blåbær.

En oplevelse for alle sanser


I midten af både rødvins- og hvidvinshaven er der plantet tomater, græskar, chili og andre råvarer, som står til de forskellige vine.
Man kan selv slentre rundt i haverne, der ikke kun er en oplevelse for lugte- og smagssansen, men også er utroligt smukke. Eller man kan komme med på en af de daglige guideture. Der er flere oplysninger at hente på vinhuset hjemmeside, hvor der også vises en lille film om haverne (først om køkkenhaven). Måske kan man her i foråret blive inspireret til at anlægge et Chardonnay- eller Pinot Noir-hjørne i sin egen have ...

Boble-nyt fra Jolie og PittDel på Facebook

Da ægteskabet mellem Hollywood-skuespillerne Angelina Jolie og Brad Pitt røg, var der mange, der troede, at deres Château Miraval i Provence ville blive solgt. Men nej, tvært i mod, så har det forhenværende par beholdt slottet og oven i købet lanceret flere nye vine.
Men Jolie og Pitt står heller ikke for den daglige drift og selve vinfremstillingen. Det gør derimod Marc Perrin, og han har i et interview med Wine Spectator fortalt, at nyeste skud på stammen er en mousserende rosévin skabt i et samarbejde med huset Champagne Pierre Péters i Champagne-byen Mesnil-sur-Oger.
Detaljerne omkring samarbejdet har han ikke afsløret - bortset fra, at de nye bobler vil bære navnet Miraval, og at samarbejdspartnerne også vil ”grundlægge det eneste champagnehus, som kun laver rosé bobler”. Hvad der ligger i de ord, vil fremtiden vise …


Darioush Winery skal lede tankerne hen på Persepolis.

Vinhus udført som persisk paladsDel på Facebook

Vi kan jo godt lide med mellemrum at vise vinhuse med en smuk eller opsigtsvækkende arkitektur. Og man kan vist godt sige, at Darioush Winery i Napa Valley hører til sidstnævnte kategori.

Der er nærmest tale om et palads, og det er inspireret af oldtidsbyen Persepolis, der ligger 70 kilometer uden for byen Shiraz i Iran.
Det er da også et iransk ægtepar, Darioush og Shahpar Khaledi, der ejer vinhuset. Darioush Kahledi voksede op i Shiraz og immigrerede til USA i 1976. Her grundlagde han en kæde af fødevarebutikker, der med tiden gjorde ham til en meget rig forretningsmand.

Se flere billeder af paladset


Darioush Kahledi har altid samlet på vin, men ønskede også selv at fremstille den. Og i 1997 slog han dørene op for eget vinhus i Napa. Senere hyrede han et par arkitekter, Ardeshir og Roshan Nozari, til at tegne paladset, som stod færdigt i 2004.
I det kæmpestore vinhus, hvortil der hører 38 hektar vinmarker, er der alle mulige aktiviteter for turister, en luksusvare butik, restaurant osv.
I en lille film på YouTube kan man se flere billeder fra vinhusets ydre og indre.


Sådan åbnes en ældre flaske portvin. Fra en film på YouTube.

Flasken åbnes med en fjer Del på Facebook

Det kan godt være noget af et kunststykke at få proppen op af en ældre flaske portvin. Som regel vil den smuldre, hvis man forsøger sig med en almindelig proptrækker.
I stedet skal man bruge en fjer - og en gloende varm tang. Hvordan flasken åbnes med disse to redskaber, kan man se på en lille film på YouTube.


Et af rummene i de gamle kældre under Ayr.

En labyrint af underjordiske gangeDel på Facebook

I den skotske havneby Ayr går de fleste rundt i gaderne uden at ane, at der dybt under deres skosåler findes en labyrint af hemmelige gange og kælderrum.
Gangene blev gravet i 1766 af vinfirmaet Alexander Oliphant & Co og brugt til oplagring af importerede fade med vin, portvin og sherry. Men også til smuglerhandelen, der havde kronede dage hernede i mørket.
I dag er fadene væk, men vinfirmaet Corney & Barrow, der er en af de ældste uafhængige vinhandlere i Storbritannien, anvender stadig kældrene til opbevaring af fornemme gemmeflasker - såvel egne som kundernes.

Brugt til vinsmagninger


Kældrene står stort set uberørte med minder i form af gamle redskaber - blandt andet en manuel maskine til at sætte propper i flaskehalsene.
Indtil for omkring ti år siden var det kun firmaets ansatte og kernekunder, der har haft adgang til kælderlabyrinten, men i dag afholdes der med jævne mellemrum vinsmagninger i de stemningsfulde rammer - ligesom man ved i forvejen at kontakte Corney & Barrow har mulighed for at besøge kælderen.
Den britiske udgave af baijiu.

Første britiske baijiuDel på Facebook

Storbritannien er virkelig fremme i skoene, når det gælder vin og spiritus. Det er ganske vist et relativt nyt vinland, men ekspansionen af vinmarksarealet er gået forrygende hurtigt.
Dertil kommer, at Storbritannien i høj grad er primus motor inden for spiritus med nye interessante smagstilsætninger.
Nu har en landmand og kornproducent, Pete Thompson, i Essex i samarbejde med English Spirit Distillery lanceret Storbritanniens første udgave af baijiu - den stærke kinesiske kornspiritus, der gerne holder over 50% alkohol.

Verdens bedst sælgende spiritus


Baijius popularitet har i de senere år taget et gigantisk opsving, og i dag er drikken således verdens bedst sælgende spiritus. Langt hovedparten af baijiu drikkes selvfølgelig i Kina, hvor den nydes ren, ved stuetemperatur og til maden. Uden for Kina gør den sig hovedsagligt som ingrediens i diverse cocktails.
Faktisk er det oplagt at nyde baijiu ren - den skulle efter sigende have en smag og fylde lidt hen ad whisky.
Thompson’s Baijiu, der lanceres op til fejringen af det kinesiske nytår, er lavet på 100% britisk dyrket sorghum. Den sælges kun i Storbritannien, hvor den koster 45 pund (cirka 390 kr.).


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Margarita Noguer Storgaard.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Margarita Noguer Storgaard (f. 1956) er vokset op i Barcelona i en stor familie. Efter sin studentereksamen blev hun gift med en dansk mand og flyttede til Danmark i 1975.
Hun lærte hurtigt dansk og begyndte at læse på Handelshøjskolen i København, hvor hun blev færdig som ED (Erhvervssprogligt diplom) i dansk-spansk og korrespondent i dansk-fransk. Ved siden af studierne havde hun forskellige job, og fik også lige tre sønner.
I 1989 blev Margarita Storgaard ansat på Den Spanske Ambassades Handelsafdeling, hvor hun kunne bruge sine handelsmæssige færdigheder til glæde for såvel spanske eksportører som danske importører. Desuden var hun kontorets IT-ansvarlige.
I flere år har hun nu været ansvarlig for afdelingen for vin og fødevarer, og mange i både Danmark og Spanien har draget nytte af hendes ekspertise og fået hjælp til at skaffe sig kontakter i vin- og fødevarebranchen. Eller de har rejst med hende i forbindelse med fødevaremesser eller lignende arrangementer.
Hvert andet år står Margarita Noguer for messen ”Wines From Spain”, en af de vigtigste aktiviteter som Den Spanske Ambassades Handelsafdelingen har søsat for at promovere spansk vin. Messen, der afholdes på Børsen i København er rettet mod importører, der søger spanske vinproducenter, som stadig ikke er repræsenteret i landet.
De seneste år har hun fået flere opgaver, da hun også står for PR-arbejdet i forbindelse med vin og gastronomi. Og så arrangerer hun ligeledes den årlige danske udtagelseskonkurrence til Copa Jerez (sherry-pokalen) - en prestigefyldt international konkurrence, hvor makkerpar af kokke og sommelierer fra flere forskellige lande dyster om, hvem der er bedst til at sammensætte diverse retter med forskellige typer sherry.
Også i fritiden trives Margarita Storgaard med udfordringer og fart over feltet. Hun kan ofte findes i fitnessklubben eller på havet sammen med andre roere fra Københavns Roklub. Derudover elsker hun at cykle rundt i byen og mødes med vennerne over et glas spansk vin.
Familien har i bedste spanske stil højeste prioritet, herunder først og fremmest kæresten, Niels, og sønnerne, Iago (39), Martin (34) og Niclas (32) samt kone og kærester. Familien mødes hyppigt hos hinanden for at spise og hygge - og i centrum er de fire børnebørn (snart 5), Otto på 13 år, Filippa på 10, Hector på 2 og Mateu på 2, som Margarita Noguer har fået ansvaret for at lære sit modersmål, catalansk.
For man kan tage Margarita ud af Spanien, men man kan ikke tage Spanien ud af Margarita. Hun elsker Danmark, men også sit hjemland og rejser tit til Barcelona for at være sammen med sin familie og de mange venner, hun har bevaret gennem årene. For hende er intet bedre om sommeren end Costa Bravas smukke kyst.
Adresse: Spanske Ambassades Handelsafdeling, Vesterbrogade 10 1. sal, 1620 København V, tlf.: 33 86 21 27, e-mail: mnoguer@comercio.mineco.es.

Del på Facebook



Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Torben Odal har været på tur i Champagne, hvor han har besøgt Moët & Chandon. Og i champagnehusets butik tog han billedet af dette ”champagne-tårn”. Det er forgyldt, og som vores læser husker det, så var prisen inkl. de 24 glas i omegnen af 25.000 euro (cirka 187.000 kr.).
Læg mærke til de fod-løse glas, som også ses i ringen ved siden af. Smart - så risikerer man ikke, at gæsterne sætter deres glas og ikke kan finde det igen …

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-565
Billede 521-546Billede 547-572


565 Min Gud, giv mig et langt liv, ind imellem kærlighed, ikke for ofte arbejde, men altid Vin d'Alsace (foto © Trine Schou).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Contarini, Prosecco, Millesimato, Brut, Italien, 2018, lav alkohol (11%)

85 kr., Supermarco

Vellavet Prosecco med god druesmag og tilpas ballance mellem syre og sødme. Fine, stadige bobler. Helt efter bogen.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

El Volquete, Spanish Palate, Verdejo, La Mancha, Spanien, 2018, lav alkohol (12%)

69,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar ved 2 flasker: 50 kr., Skjold Burne

Let og enkel hverdagsvin uden noget større vingefang. Med sin markante syre udpræget en vin til lettere madretter. En lidt bitter eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Criminal Minds, Byrne Vineyards, Riesling, Riverland of South Australia, Australien, 2018, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Lækker, australsk Riesling-hvidvin med en dejlig afrundet og moden druesmag med noter af "nedfaldne æbler", mandarin og pære. En glimrende madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Linda, Landiras, Vino de España, Spanien, 2018, lav alkohol (13%)

89 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En meget spændende og kompleks hvidvin på druerne Viura og Chardonnay. Den har en markant sødme og noter af pærer og blomster. Prisen 59 kr.er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Mascota, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2018, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud 24.-30. januar: 50 kr., SuperBrugsen

Lækker hvidvin med en cremet druesmag, kompleks og til en forbavsende lav tilbudspris. Faktisk et scoop.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Stony Creek, Armidale Estate Wines, Shiraz, Riverland, South Australia, Australien, 2018, lav alkohol (13%)

79,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar ved 6 flasker: 55 kr., Skjold Burne

Delikat og venlig rosévin med noter af jordbær, hindbær og kirsebær, tilpas syre og fin krydring. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Petit Scarabée, Scea des Escaravailles, Vin de Table, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

65 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En god og vellavet hverdags-rødvin, der udvikler sig fint i munden med sine noter af mørke bær og krydderier. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chateâu Francs Magnus, Arnoud Roux-Oulie, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2016, middel alkohol (14%)

Denne Bordeaux-rødvin, to år gammel, kunne vi godt lide. Det er en god Bordeax, og den er med sin store overvægt af Merlot (95%) uden tvivl fra højre bred.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Héritage, Orgier, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

84,5 kr., pris på tilbud 23.-29. januar ved 2 flasker: 64,50 kr., Irma

Lækker Rhône-rødvin på "standard-druerne" Grenache, Syrah og Mourvèdre. Den har en bred og harmonisk bærsmag med noter af læder og cigarkasse. Attraktiv tilbudspris. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Observer, Darwin Series, Darwin Vineyards, Pinot Noir, Valle Central, Chile, 2019, middel alkohol (13,5%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager

Der er gods i denne rødvin på druen Pinot Noir. Den har god bærsmag, klar Pinot, fint krydret og med et strejf af træ. Vinen er vegansk. Attraktiv pris ved seks flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Edito, Fossalta di Piave, Negroamaro., Salice Salentino, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

89 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

Vellavet rødvin nede fra støvlehælen. Den har en god, tør frugtsmag og fine noter af eg efter 24 måneder på fad. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Calmel & Joseph, Carignan, Côtes du Brian, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En vellavet "Rhônevin" fra Languedoc med god frugtfylde med mørke bær, Rhône-syre, fin sødme, god krydring og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Viña Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Gran Reserva, Chile, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar ved 2 flasker: 100 kr., Skjold Burne

Dejlig, moden og afrundet rødvin, bredt anvendelig til mange retter. I smagen er der en indtagende sødme og noter af tobak, champignon og et strejf af eg efter ophold på franske og amerikanske fade i tolv måneder. Giv den lidt luft ved at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terrunyo, Conchay y Toro, Peumo Vineyard, Carmenère, Valle del Cachapoal, Chile, 2018, høj alkohol (14,5%)

199,95 kr., pris på tilbud 24.-30. januar: 99 kr. Sælges også hos Kvickly., SuperBrugsen

Denne vin er en god all round rødvin, som mange vil blive glade for. Frugtfylde, fin krydring, lang eftersmag. Meget anvendelig til mange retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tarapacá, Etiqueta Azul, Viña Tarapacá, Valle de Maipo, Gran Reserva, Chile, 2012, høj alkohol (15%)

309,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 235 kr., Skjold Burne

Flot og kraftig rødvin, der hænger godt sammen. Den har en intens duft, en dyb, mørk farve og et bredt smagsbillede med fin sødme - fuld af sol og varme. Den har bundfald, så den bør dekanteres, så får den også lidt luft. Skænk den let afkølet. Vinen er lavet på 43% Cabernet Franc, 36% Cabernet Sauvignon og 21% Syrah.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moulin de Duhart, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Pauillac, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

319,75 kr., pris på tilbud indtil 29. januar: 250 kr., Skjold Burne

En meget lækker rødvin, tør, blød og mild, harmonisk og kompleks. Den bløde smag udvider sig spændende i munden og i eftersmagen. Vinen kan drikkes nu, men den fortjener at ligge endnu nogle år. Kun 12,5% alkohol, og det er faktisk rart.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Togata, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Riserva, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)

399 kr., pris på tilbud: 299 kr. Sælges kun online., Skjold Burne

Moden, veludviklet, otte år gammel rødvin - harmonisk, kompleks, en fornem toskaner. Den hænger godt i munden med sin fine krydring og lette sødme. Lad den gerne få lidt luft, så åbner den sig. Fortjener et godt stykke kød.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château la Rouquette, Monbazillac, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Superlækker hvidvin med god druesmag og en vidunderlig honningsødme. Elegant dessertvin til en meget rimelig pris. Vinen er lavet på 60% Muscadelle, 10% Sauvinon og 30% Sémillon og minder om den langt dyrere Sauternes.