Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 7, 2021



Burdi W - hvor "w" står for "weed" (marijuana).

Cannabis-vin fra Bordeaux

Netop nu, hvor blandt andet Bernard Magrez hævder, at Bordeaux hviler på laurbærrene og trænger til at forny sig (se sidste uge), er Frankrigs første cannabis-vin dukket op i det ellers så traditionelle vindistrikt. Ifølge fransk lov må nyskabelsen dog ikke kaldes for vin men derimod en ”aromatiseret vin-baseret drik”.

Burdi W er navnet på vinen, hvor W står for ”weed” (marijuana), og vinen har så afgjort vakt opsigt i Bordeaux.
Det er Raphaël de Pablo, en hamp-bonde fra Gironde, der er idémanden bag vinen, og han har lanceret den sammen med en anden iværksætter - der ønsker at være anonym. Vinen følger naturligvis loven og indeholder derfor under 0,2% af det euforiserende stof i cannabis, tetrahydrocannabinol (THC).

"Ubehagelige opkald"


Mens Raphaël de Pablo har leveret cannabissen, er det et unavngivent vinslot i Bordeaux, der har sørget for vinen, en rødvin på Petit Verdot.
Der er en ganske bestemt årsag til hemmelighedskræmmeriet fra de Pablos medspillere. Det er langt fra alle i Bordeauxs vinverden, der synes, en cannabis-vin fra distriktet er en god idé. De Pablo har ifølge Vitisphere News allerede haft flere ”ubehagelige opkald”. Den slags ”aromatiserede vine” er med til at ødelægge Bordeauxs gode image, lyder det blandt andet fra kritikerne.
Salget af den første ”prøve-produktion” af Burdi W på 500 flasker blev revet væk, så de franske forbrugere lader i hvert fald ikke til at vende tommelfingeren nedad.


Krateret på toppen af vulkanen Rano Kau har ideelle dyrkningsbetingelser for såvel vinstokke som for bananer og søde kartofler. De vilde vinstokke, der stadig findes i krateret, vokser op langs dets vægge. Foto: Wikipedia/
Bjørn Christian Tørrissen.

Ny vinmark på Påskeøen

Ind imellem dukker der vinmarker op de mest overraskende steder i verden - som nu fx på den chilenske ø Påskeøen, der ligger midt ude i Stillehavet med cirka 3500 kilometer til nærmeste fastland. Øen er berømt for sine cirka 1000 flere meter høje statuer, som blev rejst for omkring 500 år siden.
Den 2 hektar store vinmark er plantet for nylig af et team af forskere med den chilenske landbrugsingeniør og vinmager Alvaro Arriagada i spidsen. Og målet er at udforske potentialet for at dyrke Pinot Noir og Chardonnay på øen.
Klimaet er subtropisk med lange varme somre og korte milde vintre, og den kolde Humboldtstrøm sørger for at holde sommertemperaturerne i ave.

Vinstokke i krateret


Faktisk har der tidligere været dyrket vin på Påskeøen - dengang i 1800-tallet, hvor franske udvandrere fra Tahiti, der ligger 4000 kilometer væk, slog sig ned på øen. Det var dog ikke midt på den vind-omsuste ø, de plantede vinstokkene, men inde i krateret i vulkanen Rano Kau, der rejser sig midt på Påskeøen. Der er tale om en sovende vulkan - så altså ikke noget med pludselige udbrud.
Da forskerne en dag gik op til krateret, opdagede de, at der stadig var vinstokke, som voksede vildt hen over klippestenene. Jordprøver fra krateret viste, at jorden indeholder et højt niveau af grundstoffer, naturlig gødning og næringsstoffer, som er optimale for vinstokkenes trivsel. Også bananer og søde kartofler er der blevet dyrket i kraterets store, runde ”bassin”.

Vil finde frem til druesorten


Ud over den tilpas næringsrige jord, beskytter kraterets vægge planterne mod den ofte hårde blæst på øen.
Forskerne tog i alt 300 stiklinger og drueklaser i forskellige vækst- og modningsstadier fra vinstokkene i krateret. Nu har de så - ved siden af den nyanlagte vinmark - opført en miniplanteskole, hvor de har underkastet stiklingerne diverse undersøgelser og dyrkningseksperimenter. Næste skridt er, om muligt, at finde frem til hvilken druesort, der er blevet dyrket i krateret. Der er således fuld gang i flere vinøse eksperimenter på den fjerne ø i Stillehavet.


Den liflige boblende prosecco er god til at presse fastsiddende fødevareklumper ned.

Prosecco mod fødevareklumper

Det er da utroligt, så mange godgørende egenskaber vin har. Læge og vinskribent Erik Skovenborg har gjort os opmærksom på ny britisk forskning, hvor den italienske mousserende prosecco-vin har vist sig at være et rigtig godt middel mod fastsiddende klumper føde i spiserøret.
Situationen er for den uheldige patient potentielt livstruende og kan kræve indlæggelse. Her behandler man traditionelt med ”Fru Pedersens kur”, hvor patienten får stesolid (afslappende middel) og danskvand. CO2-holdige væsker hjælper nemlig til med at få den fastsiddende klump mad til at løsne sig fra spiserøret og forsvinde ned i mavesækken. Dels får boblerne spiserøret til at udvide sig, dels skaber de et let overtryk i spiserøret, som presser på klumpen.
De britiske forskere har - som de første nogensinde - undersøgt effekten af fire andre bobledrikke, heriblandt prosecco, på fastsiddende fødevareklumper.

Ydede det største tryk


Der var tale om en ren laboratorieundersøgelse uden forsøgspersoner. Alt, hvad forskerne anvendte af udstyr, var en 150 ml kolbe og en trykmåler.
Ud over prosecco havde forskerne valgt Coca-Cola, 7Up og limonade med brus, og de fire bobledrikke blev afprøvet på tre forskellige fødevarer - kartoffel, kylling og bøf samt på en kontrolgenstand, der intet havde med fødevarer at gøre. Missionen gik ud på at se, hvilken drik, der ydede det største tryk på diverse fødevarer.
Hver drik blev afprøvet med hver af fødevarerne samt genstanden - i alt blev der udført hele 100 forsøg! Man må sige, at forskerne gik grundigt til værks, og der kom mange interessante resultater ud af forsøgene, som man kan læse mere om ved at klikke her.
Men vigtigst af alt (for VinAvisen) er det, at prosecco viste sig at give et større og mere vedvarende tryk på fødevareklumperne end både 7Up og Coca-Cola - og det traditionelle middel, danskvand.
Årsagen kan ifølge forskerne dels hænge sammen med, at mousserende vin befinder sig under et meget højt tryk i flasken, dels at bruset holder længere i vinen end i de to andre drikke. Limonaden klarede sig dog også temmelig godt.


Den ene af de to lastbiler, som Viggo Studsgaard købte i 1946. I dag er bilerne blevet noget større, og der er også en hel del flere af dem hos BHS Logistics.

Tillykke til BHS Logistics

En af Danmarks førende specialister i transport af vin og spiritus, BHS Logistics, kan fejre 75 års jubilæum i år.
Firmaet har cirka 300 medarbejdere fordelt på fire afdelinger rundt om i landet, og ud over vin og spiritus fragter BHS Logistics mange andre varer - i øjeblikket også Covid-19 vacciner. Og fragten foregår til lands, til vands og i luften i hele Norden og resten af Europa.
Startskuddet til det i dag så store firma lød, da bornholmeren Viggo Studsgaard d. 15. februar 1946 købte to lastbiler. Samtidig indrykkede han en annonce med ordene ”Fredag den 15. ds aabner jeg en Vognmandsforretning og anbefaler mig med al Slags Lastbilkørsel. Telefon 961. Viggo Studsgaard Jensen, Storegade 95a, Rønne”.

Tredje generation bag roret


I starten blev det dog hovedsageligt fisk, han kom til at fragte rundt på Bornholm - fiskeriet var jo stort på øen, og der var også mange landmænd, som brugte fiskeaffald som foder.
Det lille firma fik med årene vokseværk - og i 1963 fik Viggo Studsgaard sig en partner, Erik Bech-Hansen. Deres fælles firma kaldte de nu for Bech-Hansen & Studsgaard, og det har firmaet heddet lige indtil 2017, hvor det fik sit nuværende navn.
BHS Logistics er stadig i familien Studsgaards eje, og i dag er det tredje generation, Morten Studsgaard, der er at finde bag roret.


Et glas rosévin venter, når begge ben igen mødes på gulvet.

Vin med yoga til - eller omvendt

Vi har tidligere nævnt serien af små videofilm, Wine Workout, på YouTube, hvor amerikanske Megan Vaughan går til den med armbøjninger, vægtløftning, maveøvelser osv., alt imens hun på snedig vis nyder rødvin fra glas og flaske. Filmene er sjove - og man kunne jo lade sig inspirere i denne nedlukkede tid til lidt vinøse vridninger…
Lidt mere fredsommeligt og blidt går det for sig til VinYoga i Aarhus, hvor yoga og klassisk vinsmagning kombineres. Det er tre veninder, der sammen driver vinbloggen Winers.dk, og en uddannet yogainstruktør, der har fået ideen. Den går ud på, at man gennemgår en række yoga-sessions, mens man smager på vine, der nøje er udvalgt, så de passer til de enkelte sessions. Man skulle således få en kombineret sanseoplevelse.
I øjeblikket foregår VinYoga online. Næste seance løber af stabelen d. 20. februar kl. 16.30, og kassen med de i alt fem vine, som på forhånd bliver sendt hjem til deltagerne, kan købes ved at klikke her.


Med smukke røde koraler har den belgiske kunstner Jan Fabre udsmykket tre ni-liters flasker Ornellaia 2018.

Flasker iklædt rød koral

Hvert år siden 2008 har vingården Ornellaia i Bolgheri i Toscana fået en kunstner til at stå for udsmykningen af sin nyeste årgang rødvin. De meget forskelligt udsmykkede vine udgør tilsammen serien ”Vendemmia d’Artista”, som kan ses i sin helhed (stort set) ved at klikke her.

Årets kunstner, der har udsmykket årgang 2018, er belgiske Jan Fabre - en af nutidens mest fabulerende og vildtvoksende kunstnere.
Fabre er blandt andet kendt for sine skulpturer i rød koral, og det er netop koral, han har brugt til udsmykningen af flaskerne fra Ornellaia.

Støtter et godt formål


Vingården udstikker altid kunstneren et tema, som han eller hun skal arbejde ud fra, og som henviser til årgangens særlige karakter. I år er temaet ”ynde”, da årgang 2018 ifølge Ornellaia er indbegrebet af ynde og skønhed.
Jan Fabre har ladet tre forskellige koralskulpturer pryde toppen på tre flasker af årgangen i den flaskestørrelse, der kaldes for Salmanazar (ni liter eller 12 normale flasker). Derudover er der fremstillet 111 flasker i andre store flaskestørrelser, som ligeledes er dekoreret med rød koral. Den almindelige 75 cl's flaske er prydet med en grafiske gengivelser af koralskulpturerne.
De tre store flasker bliver traditionen tro solgt på en velgørenhedsauktion hos Sotheby's, og beløbet, de indbringer, går ubeskåret til Mind’s Eye - et projekt, der hjælper blinde og svagtseende til at opleve kunst gennem deres øvrige sanser.


Hos Willamette Valley Vineyards foregår vinsmagningerne inde i runde telte.

Sande "sociale bobler"

Hvis man flyver hen over Willamette Valley Vineyards i Oregon om aftenen, ser det ud, som om en række oplyste rumskibe er landet på vinhusets store terrasse. Der er tale om smarte runde plastictelte, der både har indlagt lys og varme.
Vinhuset må ikke have gæster til vinsmagning inden døre på grund af Covid-19, og det har derfor opsat teltene, så smagningerne kan foregå uden døre.
I hvert telt er der plads til fire personer - og de sidder så tæt, at de skal være fra samme sociale Covid-19 boble. Smagningen, der varer to timer og omfatter en vin- og mad match, koster 150 dollars (cirka 900 kr.). Og før næste hold gæster indtager teltet, bliver det selvfølgelig sprittet grundigt af.
Oprindelig var det meningen, at teltene skulle fjernes, når pandemien var ovre, men hos Willamette Valley Vineyards overvejer man nu at beholde dem. Teltene vil gøre det muligt for gæsterne at deltage i smagninger i stort set al slags vejr og samtidig kunne nyde den smukke udsigt over vinmarkerne.


Iklædt folkedragter drager de bulgarske vinbønder ud i vinmarken for at udføre et ritual til ære for landets vinhelgen.

Bulgarien fejrer landets vinhelgen

I Bulgarien fejrer man - ligesom mange andre steder i verden - Valentinsdag d. 14. februar. Men det er også dagen, hvor man fejrer landets vinhelgen, Trifon Zarezan, der led martyrdøden i år 248.

Han var oprindelig vinbonde, og det fortælles, at han, mens han en dag beskar vinstokke i sin vinmark, var ude for en yderst ubehagelig hændelse. Han så en smuk kvinde gå forbi marken og blev så fortryllet af hendes skønhed, at han ved et uheld kom til at klippe en del af sin næse med beskærersaksen. Zarezan er da også afledt af det bulgarske verbum for "at beskære".
Under fejringen af vinhelgenen drager vinbønderne ud i markerne. Her udfører de et særligt ritual, hvor de klipper tre små grene af den bedste vinstok og velsigner dem, mens de hælder rødvin over dem og dernæst vievand – alt sammen i håb om en god druehøst senere på året. Undertiden følger landsbyens præst med ud i marken for at fremsige velsignelsen.

Kvantitet frem for kvalitet


En af de vinbønder, der har haft en rigtig god høst året før, krones som "zar Trifon" med en krans af vingrene. Når ritualet er ovre, drager man tilbage til landsbyen og fester med mad og rigelige mængder vin. Det er ikke alle, der fejrer vinhelgenen samme dag som Valentinsdag - nogle fejrer ham d. 1. februar og får således to fester ud af det.
Der er nok mange af vores læsere, der aldrig har smagt bulgarsk vin - flaskerne flokkes jo ikke ligefrem på de danske forretningshylder. Og måske er der også nogen, der ikke anede, at man fremstiller vin i det østeuropæiske land. Så her kommer et par ord om den bulgarske vinindustri - der så afgjort er godt i gang med en genopblomstring.
Bulgarien er et af verdens ældste vinlande - allerede for 8000 år siden blev der dyrket vin på bulgarsk jord. Romerne satte vindyrkningen i system, og senere fik munkene i klostrene vinindustrien til at blomstre.
I 1970’erne og 80’erne - under det kommunistiske diktatur - var Bulgarien verdens fjerde største vinproducent. Men dengang var kvantitet vigtigere end kvalitet, vinhusene var statsejede, og omkring 90% af den vin, der blev fremstillet, blev leveret til Sovjetunionen.

Kvaliteten er på fremmarch


Efter kommunismens sammenbrud har det taget en del år for den bulgarske vinindustri at finde sit fodfæste. Alene det, at vinproduktionen fra at have været statsejet blev lagt ud til private hænder, var en stor omvæltning.
Men inden for de sidste cirka 20 år er der sket en betydelig udvikling, når det gælder kvaliteten af bulgarsk vin. Nyt og moderne vinfremstillings-udstyr har indtaget vinerierne, og ud over fortræffelige vine på internationale druesorter genopvækkes gamle lokale sorter, som forvandles til spændende rød- og hvidvin.
Det er dog stadig de internationale druer, der fylder mest i Bulgariens 60.000 hektar store vinmarksareal. Cabernet Sauvignon er med 13% af arealet den største drue. Dernæst kommer Pinot Noir med 9% og Chardonnay med 7%.
I denne uges vinanmeldelser længere nede på siden har vi anmeldt to vine fra Bulgarien - en rødvin på Pinot Noir og en hvidvin på Sauvignon Blanc. Sidstnævnte er en forholdsvis ny drue i de bulgarske vinmarker, hvor den kun har været dyrket siden år 2000. Begge vine har fået flotte stjerner - så jo, Bulgarien kan bestemt godt fremstille dejlige vine.


Vidste du det?

Portugal tegner sig for cirka halvdelen af al den kork, der fremstilles globalt, og er dermed verdens største korkproducent. Når det gælder korkpropper, fremstiller landet 340.000 tons propper årligt - hvilket omtrent svarer til vægten af 55.000 elefanter!

Ny stor vin-temapark i Kina

Changyu, der har sin base i Shandong-provinsen, er Kinas ældste og største vinproducent. I Yantai har Changyu opført en gigantisk vin-temapark på 413 hektar med et produktionscenter på 220.000 kvadratmeter, et vin-forskningsinstitut, et internationalt vinhandelskontor, turistcenter og en vin-landsby i europæiske stil.
Nu vil vinproducenten opføre endnu en vinby, Changyu City Winery i Shanghai, der - som navnet vidner om - ligeledes har eget vineri. Derudover skal temaparken splittes op to sektioner. I den ene bliver der fokus på vinøse oplevelser med en flot udstilling af forskelligt udførte egetræsfade fra Changyus i alt tretten vinhuse rundt om verden. Her vil man også tage avanceret teknologi i brug, som det lyder fra vinproducenten, for at formidle viden om vintyper, terroir og vinfremstilling.

Et par imiterede Bordeaux-slotte


Den anden sektion bliver helliget gastronomi, og her vil der være flere restauranter, hvor man kan udforske nye måder at sammensætte vin og mad på.
Selvfølgelig bliver der også plads til et eller to vinslotte i bedste Bordeaux-stil med tårne og spir - ligesom i tema-parken i Yantai.
Tegningerne til tema-parken er først helt færdige i slutningen af marts, og parken forventes at åbne i august i år. Det kan man da vist kalde for hurtigbyg!
Der er kun fremstillet 290 flasker af denne 72 år gamle Glen Grant whisky. Ifølge Bonhams holder den stadig 52,6% alkohol, hvilket er meget for så gammel en whisky. De høje procenter vidner om, at der stadig er masser af god og frisk whiskysmag i flasken.

Høje hammerslag for skotsk whisky

I 2020 slog salget af japanske whiskeyer på auktion den ene rekord efter den anden - mens auktionerne over skotsk whisky levede et noget mere stille liv.
Men måske er samlernes interesse igen ved at vende sig mod Skotland - det tyder den seneste auktion, som det britiske auktionshus Bonhams afholdt i Hong Kong, i hvert fald på.
Auktionen løb af stabelen d. 29. januar, og på topti listen over de bedst solgte partier, gik de syv af dem til salget af fornemme skotske whiskyer - som alle gik for hammerslag over deres højeste vurdering.
Højeste hammerslag lød på lidt over 1 million HKD (cirka 800.000 kr.) for en flaske Macallan Lalique 50 Year Old. Dernæst fulgte en flaske Macallan Lalique Motor Car 1937, 37 Year Old, som gik for 558.000 HKD (cirka 446.000 kr.). Tredjepladsen blev indtaget af en Glen Grant 1948, 72 Year Old, som var tappet på flaske af Gordon & MacPhail i 2020. Den indbragte et hammerslag på 421.600 HKD (cirka 337.000 kr.). Sidstnævnte flaske var nummer 88 ud af kun 290 nummererede flasker, og det var første gang en af disse sjældne flasker dukkede op på en auktion. I slutningen af marts vil endnu nogle få flasker blive sat til salg hos Bonhams.

Rekord mange destillerier i Storbritannien

Der dukker med jævne mellemrum nye destillerier op på dansk jord. Men i Storbritannien går det med ekspresfart i disse år.
Ifølge Wine and Spirit Trade Association (WSTA) er der i dag 563 destillerier på britisk jord - i 2019 lød tallet på 441. Alene i 2020 er der til de britiske myndigheder indløbet 124 nye registreringer - det er første gang nogensinde, at antallet af registreringer har oversteget 100 i løbet af et enkelt år. 100 af dem kom fra England, 10 fra Skotland og fire fra Wales. Et mindre antal af disse destilleri-projekter løber måske ud i sandet igen, men de mange nye registreringer tyder på en stadig stigning i antallet af destillerier i Storbritannien.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Supervin har optaget importen af Barolo-producenten Parusso fra Monforte d’Alba i Piemonte.


Chanet Deleuran.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Chanet Deleuran havde en morfar, der var vinkyper, og det var ham, der - allerede da hun var barn - gav hende et indblik i, at vine og livet omkring dem kan være magisk. Han tog vinrester med hjem og lod hende og mormoren smage og vurdere, mens han fortalte anekdoter fra restauranten, hvor han var ansat.
Chanet Deleuran har en fortid som både matros og regnskovsaktør. Og så er hun uddannet journalist med speciale i vin, mad og livsstil. Hun har gennem årene bedømt og anmeldt mere end 1000 vine for magasinerne Smag og Behag, Spis Bedre og Bo Bedre. Hun har også været Head of Content for vinfirmaet WineFamly, har udviklet vintema-events, vinrejser, vinskoler, nyhedsbrevkampagner og SoMe-strategier m.m.
Hendes personlige vinsmag har udviklet sig undervejs. Efter at have været en tur rundt i diverse vintyper, med opstart i de elskelige buttede frugtbamser, er hun gået i den modsatte grøft. Elegante, slanke, sprøde, frugtige koldklima-vine, synes hun er stærkt tiltrækkende. Men som hun siger: - Der er selvfølgelig forskel på at bedømme vine til sit eget private vinlager og så i professionelt øjemed, hvor man skal kunne fange kvaliteten og kunne argumentere fagligt for en flot bedømmelse – uanset personlige præferencer.
Chanet Deleuran kender også til vinfremstilling på nærmeste hold, da hun har boet hos en biodynamisk vin-familie med marker i Vacqueras og Gigondas, hvor hun var med til at høste og vinificere. Det var en øjenåbner på alle måder, og hun er i dag fuld af respekt for biodynamisk tankegang og arbejdsmetoder.
I 2011 blev hun sommelier, og i 2017 tog hun WSET niveau 3, begge dele hos Vinakademiet. Med i bagagen har hun også en eksamen som certificeret sherry-ambassadør fra Jerez.
Sin store viden om vin formidler hun i dag i såvel tekst som tale, da hun også er en ivrig foredragsholder.
Privat har Chanet Deleuran fire voksne børn og bor i København.
Adresse: tlf.: 30 13 32 11, e-mail: Chanet.d@gmail.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er Txakoli for en vin?

Kjeld Rasmussen skriver til os, at han i forbindelse med en tv-udsendelse om mad m.m. fra den spanske by San Sebastián så, at der på en bar blev skænket en vin med navnet txakoli til noget tapas. Den vin vil han gerne vide noget mere om.
Txakoli eller chacolí er en frisk, let mousserende og meget tør hvidvin. Den har et højt syreindhold og et relativt lavt alkoholindhold, typisk på mellem 9,5 og 11,5%. Og så er vinen uløseligt forbundet med Baskerlandet i det nordlige Spanien - hvor netop San Sebastián ligger.

Skænkes fra stor højde


Man har fremstillet Txakoli siden 1400-tallet, og i dag foregår det i tre forskellige appellationer (DO) i Baskerlandet, Bizkaido Txakolina, Getariako Txakolina og Arabako Txakolina. Der findes faktisk også en rosé- og en rødvins-udgave af vinen, som dog er noget mere sjældne end hvidvinen.
For at kunne sætte et txakoli på etiketten skal vinen være fremstillet på de lokale druer Hondarrabi zuri (en grøn drue) og Hondarrabi Beltza (en blå drue) - druer, der i dag breder sig over cirka 1000 hektar, men arealet er på fremmarch.
Txakoli serveres typisk i drinksglas, og i barerne i San Sebastián kan man opleve den traditionelle måde at servere vinen på. Den bliver nemlig skænket fra en betydelig højde, og det kræver en hel del træning for at kunne ramme glasset. Undervejs bliver vinen iltet en anelse, og når den havner i glasset, dannes der et fint lille skum, som får vinen til at smage endnu mere frisk, når man drikker den. Txakoli er god til tapas og alt godt fra havet.


Ugens vinøse tegning, 2

Vi er helt i bund med vinøse billeder fra læserne, hvilket ikke undrer os, da det jo i længere tid har været yderst sparsomt med vinrejser på grund af pandemien. I de kommende uger holder vi derfor pause med læserfotos som "Ugens vinøse billede" - men kig endelig i arkiverne, og send os nogle billeder på mariette@vinavisen.dk.
I stedet bringer vi otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.
Her kommer den næste Bertall-tegning, der var en illustration fra 1848 til Brillat-Savarins bog "Smagens fysiologi", og som en billedtekst til tegningen kan vi passende citere den berømte gastronom:
"Byder vi nogen til gæst, påtager vi os med det samme omsorgen for hans lykke og vel i al den tid, han dvæler under vores tag."

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546Billede 547-568
Billede 569-620


620 Sydafrikanske KWV’s imponerende Katedral-kælder i Paarl med de i alt 32 kæmpestore og flot udskårne vinfade. (foto © KWV).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Landgraf Riesling Kabinett, Weingut Landgraf, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2019, lav alkohol (9,5%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 24. feberuar: 64,50 kr. ved to flasker, Irma

En rigtig dejlig og mild økologisk hvidvin - også når det gælder indholdet af alkohol. Den dufter af en blandet buket forårsblomster og har en kompleks frugtsmag fuld af sødme med fine honningnoter men også med denne forfriskende frugtsyre, som er så karakteristisk for mange tyske Riesling-vine. Vinen vil være fin til lette orientalske retter med sødme eller til ikke for søde desserter. Tilbudsprisen er lav i forhold til vinens kvalitet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bread and Butter, Chardonnay, Napa Valley, Californien, 2018, middel alkohol (13,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En hvidvin, hvor det ikke er Europas kølige klima og høje bjerge, der har lagt druer til vinen, men Californien med al dens sol, lys og varme. Det smager man i denne vin med amerikansk accent. Den er cremet, sød og fyldig med smag af smør, vanilje, mandler og tropisk frugt. Kan nydes til mad, men er næsten et måltid i sig selv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canaja, Villa Annaberta, Veneto Bianco IGT, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 19. til 25. februar: 48 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er sommer over denne hvidvin, der dufter af grønne druer og citrus og har en liflig og markant smag af aromatiske sommeræbler. Eftersmagen er lang, delikat og blød med en fin lille sødme. Vinen er en nydelse, som den er, men er også velegnet til at ledsage risotto, kyllingeretter, lyse fisk og gode, fyldige salater. Køb seks flasker til tilbudsprisen, og gem et par af dem, til når det bliver terrassetid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Starosel, Sauvignon Blanc, Thrakien, Bulgarien, 2019, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris på tilbud: 100 kr., AM Vinimport

Hvis man er til Sauvignon Blanc fra New Zealand, er man også til denne hvidvin. Den har de samme forførende og kraftige noter af kærlighedsfrugt, mango og papaya, som er typisk for de newzealandske vine på druen. Smagen er tilpas tør og nektar-agtig med en cremet fylde og en meget lang smag af frisk citrus med en fin krydret note. En absolut topvin til en fordelagtig tilbudspris. Nyd den, som den er, eller til laks og andre lidt fede fisk. Sauvignon Blanc er i øvrigt en forholdsvis ny drue i Bulgarien, hvor den kun har været dyrket i de sidste cirka 20 år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saurus Select, Bodega Familia Schroeder, Chardonnay, Patagonia, Argentina, 2020, lav alkohol (13%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 135,15 kr., YouAndWine

En elegant hvidvin med fine mineralske noter i duften og med en fyldig smag, der er fint krydret, og som har en anelse frugtsødme til slut.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Nobles Dames des Freilles, Côtes du Rhône AOP, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

49,95 kr., pris på tilbud fra 19. til 25. februar: 39 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok lige-ud-ad landevejen, let krydret rødvin uden det store vingefang og med en god syre til mad. Tilbudsprisen indkasserer den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dos Almas, Zonin, Carménère, Colchagua Valley Reserva, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

63,8 kr., Wineshop

Rødvinen er et resultat af italienske pionerer og vintradition, overført til Chile. Det er en blød og saftig vin. Farven er dyb kirsebærrød, i smagen er der moden rød bærfrugt, bløde tanniner og et behageligt bittert strejf, som gør vinen velegnet til mad. 70% af vinen er modnet på fransk eg i 10 måneder og derefter 3 måneder på flaske. Prisen er yderst rimelig.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Graca 28, Touriga Nacional, Península de Setúbal, Portugal, 2019, høj alkohol (14,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 58 kr., AndrupVin.dk

Her har vi en skøn rødvin på Portugals nationaldrue, Touriga Nacional. Den er kompleks, med en fin, lille sødme og noter af sorte kirsebær, passende krydring og bløde tanniner - og til en yderst rimelig pris. Må gerne få lidt ilt, før den skal drikkes.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Jaume Grau i Grau, Vins Grau, Pla de Bages, Spanien, 2017, lav alkohol (13%)

69,95 kr., SPS Wine

Rødvinen her er en fin blanding af mange forskellige druer: Merlot, Tempranillo, Cabernet Franc og Syrah, som hver har bidraget med deres kvaliteter. Man genkender smagen af mørke kirsebær, blommer, krydrede noter, og slutningen har en lille tørhed, som gør vinen velegnet til mad. Giv den gerne lidt luft før måltidet. Vinen er økologisk.

stjernestjernestjernestjerne

Côtes du Rhône Prestige, Côtes du Rhône AOP, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw

Der er kirsebær over duften af denne udmærkede rødvin, mens smagen er saftig med noter af rødt kød og kirsebærsten. Det er en relativt rund og blød Rhône-vin, som mange vil kunne lide. Drik den til en ikke alt for kraftig kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Queyret-Pouillac, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2015, lav alkohol (12,5%)

99 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 75 kr., Skjold Burne

En dejlig klassisk Bordeaux-vin med god kompleks frugt, rygrad, en kultiveret alkoholprocent, afrundede tanniner og en lang, god eftersmag med strejf af ren lakrids. Et eksempel på, at det er muligt at få en rigtig god rød Bordeaux-vin til en rimelig pris - og da især tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Altos da Beira, Vinhos Rui Roboredo Madeira, Portugal, 2019, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 84,95 kr., Supervin

En rødvin på 70% Tempranillo og 30% Touriga Nacional - Portugals store rødvinsdrue. Ud af dette drue-ægteskab er der kommet en velkomponeret blød og rund vin, der er rig på frugt og med et tilpas lille tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Time to Zin, Californien, USA, 2018, høj alkohol (14,5%)

119,95 kr., Pris på tilbud i nogle butikker: 79 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin, der har en indtagende duft og smag af modne mørke sommerbær med strejf af vanilje. Smagen er blød og rund og fuld af moden frugt. Og så har vinen en god portion frugtsødme. Man skal faktisk være lidt til den søde side for at kunne lide denne rødvin. Vi savnede lidt kant og syre. Drik den til en god pastaret eller til blå oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Soli Pinot Noir, Edoardo Miroglio, Pinot Noir, Thrakian IGP, Bulgarien, 2017, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris på tilbud: 100 kr., AM Vinimport

En dejlig - og typisk - Pinot Noir. Den har en aromatisk bærduft og en saftig smag af nyhøstede sommerbær, som holder ud i eftersmagen, der slutter med et lille bittert bid. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjerne

Slingshot, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien, 2017, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En rødvin fuld af sol, sødme, frugt og krydrede noter - og med tydelig amerikansk accent. Måske er vinen lidt for bamset efter europæisk smag.

stjernestjernestjernestjerne

Urban, Dominio Fournier, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

140 kr., på tilbud indtil 28. marts: 115 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En god, dyb og intens rødvin med en imødekommende rund frugtduft. Smagen er kraftig, krydret og kompleks - og lidt lukket. Giv vinen et par timers luft før servering - og serveringen må gerne være til kraftigt krydrede retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vincent Bachelet, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

Der er lidt syltekirsebær over duften af denne rødvin. Smagen er dyb og aromatisk med hybensaft og modne blå blommer, en smag, der omsluttes af en raffineret frugtsyre, som gør vinen oplagt til ikke alt for kraftige kødretter. Bourgogne-vin ligger som regel i den ret så dyre ende af prisskalaen - her er en rigtig god udgave til en rimelig pris i forhold til kvalitet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pacificus, Compagnia Siciliane, Syrah, Terre Siciliane IGT, Italien, 2018, høj alkohol (15%)

199,95 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

En stor, dybrød og flot vin med mange muskler i en tung flaske. I smagen genkender man modne blommer og mørke bær, chokolade og lakrids til slut. Alkoholprocenten er 15, men der er ingen spritkant.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Château du Haut Pick, Semillon, Sauternes AOC, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

195 kr., pris på tilbud indtil 28. marts: 165 kr., Skjold Burne

Udvalget af søde vine på det danske marked er stort i dag, og man kan godt glemme Sauternes-vinene lidt - det klassiske valg desserter for 30 år siden. Men det er synd, for når en Sauternes-vin er god - og det er denne vin - så byder den på en helt speciel oplevelse. Det er en elegant vin med en dejlig duft af honning, mango og tørrede abrikoser og en mindeværdig sød smag med noter af tropiske frugter og moden citrus. Nyd den til lette desserter, foie gras og cremede oste. Et kup til tilbudsprisen.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen