Burdi W - hvor "w" står for "weed" (marijuana).
Cannabis-vin fra Bordeaux
Netop nu, hvor blandt andet Bernard Magrez hævder, at Bordeaux hviler på laurbærrene og trænger til at forny sig (se sidste uge), er Frankrigs første cannabis-vin dukket op i det ellers så traditionelle vindistrikt. Ifølge fransk lov må nyskabelsen dog ikke kaldes for vin men derimod en ”aromatiseret vin-baseret drik”.
Burdi W er navnet på vinen, hvor W står for ”weed” (marijuana), og vinen har så afgjort vakt opsigt i Bordeaux.
Det er Raphaël de Pablo, en hamp-bonde fra Gironde, der er idémanden bag vinen, og han har lanceret den sammen med en anden iværksætter - der ønsker at være anonym. Vinen følger naturligvis loven og indeholder derfor under 0,2% af det euforiserende stof i cannabis, tetrahydrocannabinol (THC).
"Ubehagelige opkald"
Mens Raphaël de Pablo har leveret cannabissen, er det et unavngivent vinslot i Bordeaux, der har sørget for vinen, en rødvin på Petit Verdot.
Der er en ganske bestemt årsag til hemmelighedskræmmeriet fra de Pablos medspillere. Det er langt fra alle i Bordeauxs vinverden, der synes, en cannabis-vin fra distriktet er en god idé. De Pablo har ifølge Vitisphere News allerede haft flere ”ubehagelige opkald”. Den slags ”aromatiserede vine” er med til at ødelægge Bordeauxs gode image, lyder det blandt andet fra kritikerne.
Salget af den første ”prøve-produktion” af Burdi W på 500 flasker blev revet væk, så de franske forbrugere lader i hvert fald ikke til at vende tommelfingeren nedad.
Krateret på toppen af vulkanen Rano Kau har ideelle dyrkningsbetingelser for såvel vinstokke som for bananer og søde kartofler. De vilde vinstokke, der stadig findes i krateret, vokser op langs dets vægge. Foto: Wikipedia/
Bjørn Christian Tørrissen.
Ny vinmark på Påskeøen
Ind imellem dukker der vinmarker op de mest overraskende steder i verden - som nu fx på den chilenske ø Påskeøen, der ligger midt ude i Stillehavet med cirka 3500 kilometer til nærmeste fastland. Øen er berømt for sine cirka 1000 flere meter høje statuer, som blev rejst for omkring 500 år siden.
Den 2 hektar store vinmark er plantet for nylig af et team af forskere med den chilenske landbrugsingeniør og vinmager Alvaro Arriagada i spidsen. Og målet er at udforske potentialet for at dyrke Pinot Noir og Chardonnay på øen.
Klimaet er subtropisk med lange varme somre og korte milde vintre, og den kolde Humboldtstrøm sørger for at holde sommertemperaturerne i ave.
Vinstokke i krateret
Faktisk har der tidligere været dyrket vin på Påskeøen - dengang i 1800-tallet, hvor franske udvandrere fra Tahiti, der ligger 4000 kilometer væk, slog sig ned på øen. Det var dog ikke midt på den vind-omsuste ø, de plantede vinstokkene, men inde i krateret i vulkanen Rano Kau, der rejser sig midt på Påskeøen. Der er tale om en sovende vulkan - så altså ikke noget med pludselige udbrud.
Da forskerne en dag gik op til krateret, opdagede de, at der stadig var vinstokke, som voksede vildt hen over klippestenene. Jordprøver fra krateret viste, at jorden indeholder et højt niveau af grundstoffer, naturlig gødning og næringsstoffer, som er optimale for vinstokkenes trivsel. Også bananer og søde kartofler er der blevet dyrket i kraterets store, runde ”bassin”.
Vil finde frem til druesorten
Ud over den tilpas næringsrige jord, beskytter kraterets vægge planterne mod den ofte hårde blæst på øen.
Forskerne tog i alt 300 stiklinger og drueklaser i forskellige vækst- og modningsstadier fra vinstokkene i krateret. Nu har de så - ved siden af den nyanlagte vinmark - opført en miniplanteskole, hvor de har underkastet stiklingerne diverse undersøgelser og dyrkningseksperimenter. Næste skridt er, om muligt, at finde frem til hvilken druesort, der er blevet dyrket i krateret. Der er således fuld gang i flere vinøse eksperimenter på den fjerne ø i Stillehavet.
Den liflige boblende prosecco er god til at presse fastsiddende fødevareklumper ned.
Prosecco mod fødevareklumper
Det er da utroligt, så mange godgørende egenskaber vin har. Læge og vinskribent Erik Skovenborg har gjort os opmærksom på ny britisk forskning, hvor den italienske mousserende prosecco-vin har vist sig at være et rigtig godt middel mod fastsiddende klumper føde i spiserøret.
Situationen er for den uheldige patient potentielt livstruende og kan kræve indlæggelse. Her behandler man traditionelt med ”Fru Pedersens kur”, hvor patienten får stesolid (afslappende middel) og danskvand. CO2-holdige væsker hjælper nemlig til med at få den fastsiddende klump mad til at løsne sig fra spiserøret og forsvinde ned i mavesækken. Dels får boblerne spiserøret til at udvide sig, dels skaber de et let overtryk i spiserøret, som presser på klumpen.
De britiske forskere har - som de første nogensinde - undersøgt effekten af fire andre bobledrikke, heriblandt prosecco, på fastsiddende fødevareklumper.
Ydede det største tryk
Der var tale om en ren laboratorieundersøgelse uden forsøgspersoner. Alt, hvad forskerne anvendte af udstyr, var en 150 ml kolbe og en trykmåler.
Ud over prosecco havde forskerne valgt Coca-Cola, 7Up og limonade med brus, og de fire bobledrikke blev afprøvet på tre forskellige fødevarer - kartoffel, kylling og bøf samt på en kontrolgenstand, der intet havde med fødevarer at gøre. Missionen gik ud på at se, hvilken drik, der ydede det største tryk på diverse fødevarer.
Hver drik blev afprøvet med hver af fødevarerne samt genstanden - i alt blev der udført hele 100 forsøg! Man må sige, at forskerne gik grundigt til værks, og der kom mange interessante resultater ud af forsøgene, som man kan læse mere om ved at
klikke her.
Men vigtigst af alt (for VinAvisen) er det, at prosecco viste sig at give et større og mere vedvarende tryk på fødevareklumperne end både 7Up og Coca-Cola - og det traditionelle middel, danskvand.
Årsagen kan ifølge forskerne dels hænge sammen med, at mousserende vin befinder sig under et meget højt tryk i flasken, dels at bruset holder længere i vinen end i de to andre drikke. Limonaden klarede sig dog også temmelig godt.
Den ene af de to lastbiler, som Viggo Studsgaard købte i 1946. I dag er bilerne blevet noget større, og der er også en hel del flere af dem hos BHS Logistics.
Tillykke til BHS Logistics
En af Danmarks førende specialister i transport af vin og spiritus,
BHS Logistics, kan fejre 75 års jubilæum i år.
Firmaet har cirka 300 medarbejdere fordelt på fire afdelinger rundt om i landet, og ud over vin og spiritus fragter BHS Logistics mange andre varer - i øjeblikket også Covid-19 vacciner. Og fragten foregår til lands, til vands og i luften i hele Norden og resten af Europa.
Startskuddet til det i dag så store firma lød, da bornholmeren Viggo Studsgaard d. 15. februar 1946 købte to lastbiler. Samtidig indrykkede han en annonce med ordene ”Fredag den 15. ds aabner jeg en Vognmandsforretning og anbefaler mig med al Slags Lastbilkørsel. Telefon 961. Viggo Studsgaard Jensen, Storegade 95a, Rønne”.
Tredje generation bag roret
I starten blev det dog hovedsageligt fisk, han kom til at fragte rundt på Bornholm - fiskeriet var jo stort på øen, og der var også mange landmænd, som brugte fiskeaffald som foder.
Det lille firma fik med årene vokseværk - og i 1963 fik Viggo Studsgaard sig en partner, Erik Bech-Hansen. Deres fælles firma kaldte de nu for Bech-Hansen & Studsgaard, og det har firmaet heddet lige indtil 2017, hvor det fik sit nuværende navn.
BHS Logistics er stadig i familien Studsgaards eje, og i dag er det tredje generation, Morten Studsgaard, der er at finde bag roret.
Et glas rosévin venter, når begge ben igen mødes på gulvet.
Vin med yoga til - eller omvendt
Vi har tidligere nævnt
serien af små videofilm, Wine Workout, på YouTube, hvor amerikanske Megan Vaughan går til den med armbøjninger, vægtløftning, maveøvelser osv., alt imens hun på snedig vis nyder rødvin fra glas og flaske. Filmene er sjove - og man kunne jo lade sig inspirere i denne nedlukkede tid til lidt vinøse vridninger…
Lidt mere fredsommeligt og blidt går det for sig til VinYoga i Aarhus, hvor yoga og klassisk vinsmagning kombineres. Det er tre veninder, der sammen driver vinbloggen Winers.dk, og en uddannet yogainstruktør, der har fået ideen. Den går ud på, at man gennemgår en række yoga-sessions, mens man smager på vine, der nøje er udvalgt, så de passer til de enkelte sessions. Man skulle således få en kombineret sanseoplevelse.
I øjeblikket foregår VinYoga online. Næste seance løber af stabelen d. 20. februar kl. 16.30, og kassen med de i alt fem vine, som på forhånd bliver sendt hjem til deltagerne, kan købes ved at
klikke her.
Med smukke røde koraler har den belgiske kunstner Jan Fabre udsmykket tre ni-liters flasker Ornellaia 2018.
Flasker iklædt rød koral
Hvert år siden 2008 har vingården Ornellaia i Bolgheri i Toscana fået en kunstner til at stå for udsmykningen af sin nyeste årgang rødvin. De meget forskelligt udsmykkede vine udgør tilsammen serien ”Vendemmia d’Artista”, som kan ses i sin helhed (stort set) ved at
klikke her.
Årets kunstner, der har udsmykket årgang 2018, er belgiske Jan Fabre - en af nutidens mest fabulerende og vildtvoksende kunstnere.
Fabre er blandt andet kendt for sine skulpturer i rød koral, og det er netop koral, han har brugt til udsmykningen af flaskerne fra Ornellaia.
Støtter et godt formål
Vingården udstikker altid kunstneren et tema, som han eller hun skal arbejde ud fra, og som henviser til årgangens særlige karakter. I år er temaet ”ynde”, da årgang 2018 ifølge Ornellaia er indbegrebet af ynde og skønhed.
Jan Fabre har ladet tre forskellige koralskulpturer pryde toppen på tre flasker af årgangen i den flaskestørrelse, der kaldes for Salmanazar (ni liter eller 12 normale flasker). Derudover er der fremstillet 111 flasker i andre store flaskestørrelser, som ligeledes er dekoreret med rød koral. Den almindelige 75 cl's flaske er prydet med en grafiske gengivelser af koralskulpturerne.
De tre store flasker bliver traditionen tro solgt på en velgørenhedsauktion hos Sotheby's, og beløbet, de indbringer, går ubeskåret til Mind’s Eye - et projekt, der hjælper blinde og svagtseende til at opleve kunst gennem deres øvrige sanser.
Hos Willamette Valley Vineyards foregår vinsmagningerne inde i runde telte.
Sande "sociale bobler"
Hvis man flyver hen over Willamette Valley Vineyards i Oregon om aftenen, ser det ud, som om en række oplyste rumskibe er landet på vinhusets store terrasse. Der er tale om smarte runde plastictelte, der både har indlagt lys og varme.
Vinhuset må ikke have gæster til vinsmagning inden døre på grund af Covid-19, og det har derfor opsat teltene, så smagningerne kan foregå uden døre.
I hvert telt er der plads til fire personer - og de sidder så tæt, at de skal være fra samme sociale Covid-19 boble. Smagningen, der varer to timer og omfatter en vin- og mad match, koster 150 dollars (cirka 900 kr.). Og før næste hold gæster indtager teltet, bliver det selvfølgelig sprittet grundigt af.
Oprindelig var det meningen, at teltene skulle fjernes, når pandemien var ovre, men hos Willamette Valley Vineyards overvejer man nu at beholde dem. Teltene vil gøre det muligt for gæsterne at deltage i smagninger i stort set al slags vejr og samtidig kunne nyde den smukke udsigt over vinmarkerne.
Iklædt folkedragter drager de bulgarske vinbønder ud i vinmarken for at udføre et ritual til ære for landets vinhelgen.
Bulgarien fejrer landets vinhelgen
I Bulgarien fejrer man - ligesom mange andre steder i verden - Valentinsdag d. 14. februar. Men det er også dagen, hvor man fejrer landets vinhelgen, Trifon Zarezan, der led martyrdøden i år 248.
Han var oprindelig vinbonde, og det fortælles, at han, mens han en dag beskar vinstokke i sin vinmark, var ude for en yderst ubehagelig hændelse. Han så en smuk kvinde gå forbi marken og blev så fortryllet af hendes skønhed, at han ved et uheld kom til at klippe en del af sin næse med beskærersaksen. Zarezan er da også afledt af det bulgarske verbum for "at beskære".
Under fejringen af vinhelgenen drager vinbønderne ud i markerne. Her udfører de et særligt ritual, hvor de klipper tre små grene af den bedste vinstok og velsigner dem, mens de hælder rødvin over dem og dernæst vievand – alt sammen i håb om en god druehøst senere på året. Undertiden følger landsbyens præst med ud i marken for at fremsige velsignelsen.
Kvantitet frem for kvalitet
En af de vinbønder, der har haft en rigtig god høst året før, krones som "zar Trifon" med en krans af vingrene. Når ritualet er ovre, drager man tilbage til landsbyen og fester med mad og rigelige mængder vin. Det er ikke alle, der fejrer vinhelgenen samme dag som Valentinsdag - nogle fejrer ham d. 1. februar og får således to fester ud af det.
Der er nok mange af vores læsere, der aldrig har smagt bulgarsk vin - flaskerne flokkes jo ikke ligefrem på de danske forretningshylder. Og måske er der også nogen, der ikke anede, at man fremstiller vin i det østeuropæiske land. Så her kommer et par ord om den bulgarske vinindustri - der så afgjort er godt i gang med en genopblomstring.
Bulgarien er et af verdens ældste vinlande - allerede for 8000 år siden blev der dyrket vin på bulgarsk jord. Romerne satte vindyrkningen i system, og senere fik munkene i klostrene vinindustrien til at blomstre.
I 1970’erne og 80’erne - under det kommunistiske diktatur - var Bulgarien verdens fjerde største vinproducent. Men dengang var kvantitet vigtigere end kvalitet, vinhusene var statsejede, og omkring 90% af den vin, der blev fremstillet, blev leveret til Sovjetunionen.
Kvaliteten er på fremmarch
Efter kommunismens sammenbrud har det taget en del år for den bulgarske vinindustri at finde sit fodfæste. Alene det, at vinproduktionen fra at have været statsejet blev lagt ud til private hænder, var en stor omvæltning.
Men inden for de sidste cirka 20 år er der sket en betydelig udvikling, når det gælder kvaliteten af bulgarsk vin. Nyt og moderne vinfremstillings-udstyr har indtaget vinerierne, og ud over fortræffelige vine på internationale druesorter genopvækkes gamle lokale sorter, som forvandles til spændende rød- og hvidvin.
Det er dog stadig de internationale druer, der fylder mest i Bulgariens 60.000 hektar store vinmarksareal. Cabernet Sauvignon er med 13% af arealet den største drue. Dernæst kommer Pinot Noir med 9% og Chardonnay med 7%.
I denne uges vinanmeldelser længere nede på siden har vi anmeldt to vine fra Bulgarien - en rødvin på Pinot Noir og en hvidvin på Sauvignon Blanc. Sidstnævnte er en forholdsvis ny drue i de bulgarske vinmarker, hvor den kun har været dyrket siden år 2000. Begge vine har fået flotte stjerner - så jo, Bulgarien kan bestemt godt fremstille dejlige vine.
Vidste du det?
Portugal tegner sig for cirka halvdelen af al den kork, der fremstilles globalt, og er dermed verdens største korkproducent. Når det gælder korkpropper, fremstiller landet 340.000 tons propper årligt - hvilket omtrent svarer til vægten af 55.000 elefanter!
Ny stor vin-temapark i Kina
Changyu, der har sin base i Shandong-provinsen, er Kinas ældste og største vinproducent. I Yantai har Changyu opført en gigantisk vin-temapark på 413 hektar med et produktionscenter på 220.000 kvadratmeter, et vin-forskningsinstitut, et internationalt vinhandelskontor, turistcenter og en vin-landsby i europæiske stil.
Nu vil vinproducenten opføre endnu en vinby, Changyu City Winery i Shanghai, der - som navnet vidner om - ligeledes har eget vineri. Derudover skal temaparken splittes op to sektioner. I den ene bliver der fokus på vinøse oplevelser med en flot udstilling af forskelligt udførte egetræsfade fra Changyus i alt tretten vinhuse rundt om verden. Her vil man også tage avanceret teknologi i brug, som det lyder fra vinproducenten, for at formidle viden om vintyper, terroir og vinfremstilling.
Et par imiterede Bordeaux-slotte
Den anden sektion bliver helliget gastronomi, og her vil der være flere restauranter, hvor man kan udforske nye måder at sammensætte vin og mad på.
Selvfølgelig bliver der også plads til et eller to vinslotte i bedste Bordeaux-stil med tårne og spir - ligesom i tema-parken i Yantai.
Tegningerne til tema-parken er først helt færdige i slutningen af marts, og parken forventes at åbne i august i år. Det kan man da vist kalde for hurtigbyg!
Der er kun fremstillet 290 flasker af denne 72 år gamle Glen Grant whisky. Ifølge Bonhams holder den stadig 52,6% alkohol, hvilket er meget for så gammel en whisky. De høje procenter vidner om, at der stadig er masser af god og frisk whiskysmag i flasken.
Høje hammerslag for skotsk whisky
I 2020 slog salget af japanske whiskeyer på auktion den ene rekord efter den anden - mens auktionerne over skotsk whisky levede et noget mere stille liv.
Men måske er samlernes interesse igen ved at vende sig mod Skotland - det tyder den seneste auktion, som det britiske auktionshus Bonhams afholdt i Hong Kong, i hvert fald på.
Auktionen løb af stabelen d. 29. januar, og på topti listen over de bedst solgte partier, gik de syv af dem til salget af fornemme skotske whiskyer - som alle gik for hammerslag over deres højeste vurdering.
Højeste hammerslag lød på lidt over 1 million HKD (cirka 800.000 kr.) for en flaske Macallan Lalique 50 Year Old. Dernæst fulgte en flaske Macallan Lalique Motor Car 1937, 37 Year Old, som gik for 558.000 HKD (cirka 446.000 kr.). Tredjepladsen blev indtaget af en Glen Grant 1948, 72 Year Old, som var tappet på flaske af Gordon & MacPhail i 2020. Den indbragte et hammerslag på 421.600 HKD (cirka 337.000 kr.). Sidstnævnte flaske var nummer 88 ud af kun 290 nummererede flasker, og det var første gang en af disse sjældne flasker dukkede op på en auktion. I slutningen af marts vil endnu nogle få flasker blive sat til salg hos Bonhams.
Rekord mange destillerier i Storbritannien
Der dukker med jævne mellemrum nye destillerier op på dansk jord. Men i Storbritannien går det med ekspresfart i disse år.
Ifølge Wine and Spirit Trade Association (WSTA) er der i dag 563 destillerier på britisk jord - i 2019 lød tallet på 441. Alene i 2020 er der til de britiske myndigheder indløbet 124 nye registreringer - det er første gang nogensinde, at antallet af registreringer har oversteget 100 i løbet af et enkelt år. 100 af dem kom fra England, 10 fra Skotland og fire fra Wales. Et mindre antal af disse destilleri-projekter løber måske ud i sandet igen, men de mange nye registreringer tyder på en stadig stigning i antallet af destillerier i Storbritannien.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Supervin har optaget importen af Barolo-producenten Parusso fra Monforte d’Alba i Piemonte.
Chanet Deleuran.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Chanet Deleuran havde en morfar, der var vinkyper, og det var ham, der - allerede da hun var barn - gav hende et indblik i, at vine og livet omkring dem kan være magisk. Han tog vinrester med hjem og lod hende og mormoren smage og vurdere, mens han fortalte anekdoter fra restauranten, hvor han var ansat.
Chanet Deleuran har en fortid som både matros og regnskovsaktør. Og så er hun uddannet journalist med speciale i vin, mad og livsstil. Hun har gennem årene bedømt og anmeldt mere end 1000 vine for magasinerne Smag og Behag, Spis Bedre og Bo Bedre. Hun har også været Head of Content for vinfirmaet WineFamly, har udviklet vintema-events, vinrejser, vinskoler, nyhedsbrevkampagner og SoMe-strategier m.m.
Hendes personlige vinsmag har udviklet sig undervejs. Efter at have været en tur rundt i diverse vintyper, med opstart i de elskelige buttede frugtbamser, er hun gået i den modsatte grøft. Elegante, slanke, sprøde, frugtige koldklima-vine, synes hun er stærkt tiltrækkende. Men som hun siger: - Der er selvfølgelig forskel på at bedømme vine til sit eget private vinlager og så i professionelt øjemed, hvor man skal kunne fange kvaliteten og kunne argumentere fagligt for en flot bedømmelse – uanset personlige præferencer.
Chanet Deleuran kender også til vinfremstilling på nærmeste hold, da hun har boet hos en biodynamisk vin-familie med marker i Vacqueras og Gigondas, hvor hun var med til at høste og vinificere. Det var en øjenåbner på alle måder, og hun er i dag fuld af respekt for biodynamisk tankegang og arbejdsmetoder.
I 2011 blev hun sommelier, og i 2017 tog hun WSET niveau 3, begge dele hos Vinakademiet. Med i bagagen har hun også en eksamen som certificeret sherry-ambassadør fra Jerez.
Sin store viden om vin formidler hun i dag i såvel tekst som tale, da hun også er en ivrig foredragsholder.
Privat har Chanet Deleuran fire voksne børn og bor i København.
Adresse: tlf.: 30 13 32 11, e-mail:
Chanet.d@gmail.com.
Hvad er Txakoli for en vin?
Kjeld Rasmussen skriver til os, at han i forbindelse med en tv-udsendelse om mad m.m. fra den spanske by San Sebastián så, at der på en bar blev skænket en vin med navnet txakoli til noget tapas. Den vin vil han gerne vide noget mere om.
Txakoli eller chacolí er en frisk, let mousserende og meget tør hvidvin. Den har et højt syreindhold og et relativt lavt alkoholindhold, typisk på mellem 9,5 og 11,5%. Og så er vinen uløseligt forbundet med Baskerlandet i det nordlige Spanien - hvor netop San Sebastián ligger.
Skænkes fra stor højde
Man har fremstillet Txakoli siden 1400-tallet, og i dag foregår det i tre forskellige appellationer (DO) i Baskerlandet, Bizkaido Txakolina, Getariako Txakolina og Arabako Txakolina. Der findes faktisk også en rosé- og en rødvins-udgave af vinen, som dog er noget mere sjældne end hvidvinen.
For at kunne sætte et txakoli på etiketten skal vinen være fremstillet på de lokale druer Hondarrabi zuri (en grøn drue) og Hondarrabi Beltza (en blå drue) - druer, der i dag breder sig over cirka 1000 hektar, men arealet er på fremmarch.
Txakoli serveres typisk i drinksglas, og i barerne i San Sebastián kan man opleve den traditionelle måde at servere vinen på. Den bliver nemlig skænket fra en betydelig højde, og det kræver en hel del træning for at kunne ramme glasset. Undervejs bliver vinen iltet en anelse, og når den havner i glasset, dannes der et fint lille skum, som får vinen til at smage endnu mere frisk, når man drikker den. Txakoli er god til tapas og alt godt fra havet.
Ugens vinøse tegning, 2
Vi er helt i bund med vinøse billeder fra læserne, hvilket ikke undrer os, da det jo i længere tid har været yderst sparsomt med vinrejser på grund af pandemien. I de kommende uger holder vi derfor pause med læserfotos som "Ugens vinøse billede" - men kig endelig i arkiverne, og send os nogle billeder på
mariette@vinavisen.dk.
I stedet bringer vi otte illustrationer fra den franske gourmet Brillat-Savarins berømte bog "Smagens fysiologi" (1825) i en udgave fra 1848.
Tegningerne blev udført af kunstneren, fotografen og karikaturtegneren Charles Albert d'Arnoux (1820-82), som i virkeligheden hed Charles Constant Albert Nicolas d'Arnoux de Limoges Saint-Saëns – og som for nemheds skyld kaldte sig Bertall.
Her kommer den næste Bertall-tegning, der var en illustration fra 1848 til Brillat-Savarins bog "Smagens fysiologi", og som en billedtekst til tegningen kan vi passende citere den berømte gastronom:
"Byder vi nogen til gæst, påtager vi os med det samme omsorgen for hans lykke og vel i al den tid, han dvæler under vores tag."
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
620
Sydafrikanske KWV’s imponerende Katedral-kælder i Paarl med de i alt 32 kæmpestore og flot udskårne vinfade. (foto © KWV).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen