Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2021



Chianti Classicos il gallo nero og nedenunder hanen, som Ghisu har fået rettens dom for ikke at måtte bruge.

En italiensk "hanekamp"

Il gallo nero - den sorte hane - har siden 1924 været det traditionelle symbol for sammenslutningen af vinproducenter i Chianti Classico i Toscana. I alt er der 900 producenter med tilsammen 7000 hektar vinmarker i området, som - hvilket navnet antyder - udgør den klassiske del af Chianti. Det er herfra, de fineste og mest kostbare Chianti-vine stammer, og disse vine har pr. tradition lov til at bære mærket med hanen på flaskehalsen.

I Chianti Classico værner man med næb og klør om il gallo nero, og appellationens vinråd holder et vågent øje med, om der er nogen, der på en eller anden måde misbruger ”deres hane”. Og sker det, så gør vinrådet nøjagtig som Champagnes vinproducentforening, CIVC, (se nyhed længere nede på siden): Det lægger sag an.
Det skete blandt andet i 2017, hvor et firma, Ghisu, havde registreret et vinmærke i Rom med et billede af en hane. Sagen endte ved EU-domstolen i 2020, og nu er dommen faldet, og det blev vinrådet i Chianti Classico, der vandt.

60 sager på femten år


Man kan godt undre sig lidt over dommen, da hanen på firmaets vinmærke slet ikke er sort men farverig og ikke nær så stiliseret som il gallo nero. Med den dom er det nærmest slået fast med syvtommers søm, at billeder af haner i en hvilken som helst udgave kun må anvendes af Chianti Classsico, når det gælder vinens verden.
Det er langt fra første gang, vinrådet i Chianti Classico har lagt sag an for at beskytte il gallo nero - og har vundet. Det er faktisk sket mere end 60 gange i løbet af de sidste femten år.
At det overhovedet blev en sort hane, der blev symbol for Chianti Classico, har rødder tilbage til middelalderen. Her kæmpede de to toskanske byer Firenze og Siena om herredømmet over det frodige Chianti. Efterhånden blev krigsherrerne så trætte af de evige kampe, at de enedes om at lade et hestevæddeløb mellem to ryttere afgøre, hvor grænsen mellem deres områder skulle gå.

En radmager hane


Rytterne skulle starte om morgenen ved hanegal fra hver sin by, og hvor de mødtes, skulle grænsen drages.
Men florentinerne var snedige. De fik fat på en lille sort hane, der var radmager, og som galede konstant, fordi den var så sulten. Så rytteren fra Firenze kunne starte meget tidligt og tilbagelægge en langt større afstand end den sienesiske rytter – de mødtes faktisk i udkanten af Siena.
Firenze fik Chianti og oprettede et militært og administrativt forbund, hvis symbol blev il gallo nero, der så siden hen endte som logo for konsortiet i Chianti Classico.


Det fornemme skrin med de to vine, proptrækkeren af meteorsten, karaffel og vinglas. Foto: Christie's.

Rum-vin til salg

I uge 13 nævnte vi, at tolv flasker fra det fornemme Bordeaux-slot Petrus årgang 2000 var vendt tilbage til jorden efter et fjorten måneder langt ophold på rumstationen International Space Station. Der er tale om vin, der i nyere årgange koster cirka 40.000 kr. flasken.
Nu sætter det firma, der stod bag rum-projektet, Space Cargo Unlimited, en enkelt af disse rum-flasker til salg hos auktionshuset Christie’s, og med i købet får man en af de kontrol-vine, der blev opbevaret under samme forhold (temperatur, mørke osv.) på jorden.
Køberen får dermed mulighed for at smage de to vine op mod hinanden - nøjagtig, som et smagepanel af forskere og vinspecialister allerede har gjort det. Og køberen kan godt forvente, at der vil være en markant forskel på de to vine.

Proptrækker af meteorsten


Ifølge smagepanelet virkede rum-vinen mere udviklet - som om den var to til tre år ældre end ”jord-vinen”. Tanninerne var blødere, og vinen havde en helt speciel blomsteraroma.
Ud over vinene får køberen også en proptrækker fremstillet af en meteorsten samt en karaffel og to vinglas til at nyde vinene af. Hele herligheden leveres i et skrin, der er specialdesignet af Les Ateliers Victor i Paris.
Inde i skrinet, som det har taget 900 timer at kreere, er der et solsystem inspireret af den franske eventyrforfatter Jules Verne, og bag det skjuler der sig et hemmeligt rum med de to kostbare flasker vin.
Skrinet med indhold er vurderet til 720.000 pund (cirka 6,2 millioner kr.), og det beløb, som salget indbringer, går ubeskåret til finansieringen af fremtidige rum-missioner.
Salget foregår via Christie's såkaldte "privat-salg", og der er allerede lukket op for potentielle købere. De kan melde sig ved at klikke her - hvor man også kan læse mere om vinen og skrinet.


Fiano er en af de syditalienske druer, som der nu eksperimenteres med i det sydfranske Gard. Foto: Wikipedia/Agne27.

Nye druer til Sydfrankrig

Gard IGP (Indication Géographique Protégée) er en sydfransk appellation, der ligger ud til Middelhavet og grænser op til Provence. Der fremstilles frem for alt rosévin, men også rødvin og hvidvin, på en lang række forskellige druer - Grenache, Syrah, Carignan, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay og Sauvignon Blanc.

Men til trods for de mange druesorter, har myndighederne i Gard anset det for nødvendigt at eksperimentere med endnu flere. Målet er - ligesom i mange andre vinregioner i verden - at finde frem til sorter, som bedre kan klare det vejrlig, klimaændringerne fører med sig. Især plages området af stadig flere og længerevarende tørkeperioder - i 2019 mistede Gard fx 30% af sin druehøst til tørke. Så for et par uger siden blev der plantet 32 forskellige druer i en forsøgsmark i Saint-Gilles uden for byen Nîmes.

Græske, italienske og georgiske druer


Blandt de nyplantede druer er Negroamaro og Fiano fra Syditalien og Assyrtiko fra Grækenland samt flere druesorter fra Georgien. Planen er, at der i alt skal plantes hele 64 forskellige druer i denne ene vinmark.
Druernes udvikling og modstandsdygtighed over for tørke og diverse vinmarkssygdomme vil blive nøje fulgt i de kommende år, ligesom man vil fremstille små forsøgsportioner af vin på dem.
Håbet er, at man på et tidspunkt kan få områdets vinproducenter til ligeledes på forsøgsbasis at plante nogle af de bedst egnede druer i egne marker.
Dog vil der gå en god rum tid, før nogle af disse druer kan anvendes til kommerciel vinproduktion. Det kræver godkendelse fra Frankrigs appellations-myndighed, INAO (Institut national de l'origine et de la qualité), hvilket godt kan tage adskillige år.

Tysk vin årgang 2020

Nye tal fra Deutsches Weininstitut (DWI) viser, at høstmængden af druer i Tyskland i 2020 er blevet forvandlet til 8,5 millioner hektoliter vin. Det svarer til cirka 1 milliard flasker, og det er 2% mindre end gennemsnittet for de sidste ti år - men 2% mere end i 2019. Nedenfor bringer vi lidt flere fakta om den tyske årgang 2020. Og ved at klikke her kan man se et skema over høstmængderne i de enkelte regioner.

Fire facts


* To tredjedele af høsten bestod af hvidvinsdruer, og den sidste tredjedel derfor af blå druer.
* Den absolutte favorit-drue blandt vinproducenterne er og bliver Riesling, som udgjorde cirka en fjerdedel af høstmængden. På andenpladsen kom Müller-Thurgau efterfulgt af Dornfelder, Spätburgunder og Grauburgunder.
* Det var Rheinhessen, der tegnede sig for den største del af høsten, nemlig 2,5 mio. hektoliter (cirka 333 mio. flasker) i tæt kapløb med Pfalz. På tredjepladsen lå Baden.
* Nogle regioner fremstillede langt mere af årgang 2020 i forhold til produktionen i 2019 - andre væsentligt mindre. I Mosel fx blev der fremstillet hele 33% mere vin, mens Frankens høstmængde faldt med 22% på grund af hård forårsfrost i regionen.


Bardisken i loungen i et af flyselskabet Emirates fly.

Smageevnen forringes med 30%

Der er sikkert rigtig mange, der her og nu glæder sig til, når de igen kan sætte sig i flyet og tage på ferie sydpå. Og startskuddet for ferien er ofte et glas vin eller en drink, når serveringsvognen triller ned gennem kabinen.
Men hvis man fx bestiller et glas champagne, kan det godt være, man synes den er noget tynd. Det er nemlig langt fra alle vine, der egner sig til at blive nydt på flyturen - og det gælder både dem med og uden bobler.
Flere undersøgelser har vist, at vores evne til at smage forskellige aromaer reduceres med op til 30%, når vi er om bord i flyet, hvilket skyldes den vedvarende høje larm, som der jo er i en flykabine.

Bedst med kraftige champagner


Ved en af disse undersøgelser, der blev udført for det private britiske luftfartsselskab ConnectJets, blev en række udvalgte hvidvine, rødvine og champagner smagt henholdsvis på landjorden og i luften i en flykabine.
Det viste sig, at smagen af de enkelte vine virkede langt mere afdæmpet i flykabinen, ligesom aromaen fladede ud. Til gengæld blev fadpræget i rødvinene mere markant.
De vine, der klarede sig bedst om bord, var dem med en kraftig og koncentreret smag med masser af frugt.
Når det gælder champagne, er det ligeledes de kraftigere typer, hvor Pinot Noir er den dominerende drue, der bedst kan hamle op med kabinetrykket (fortsættes nedenfor...).

Bloody Mary hitter

Der sker således noget med vores smagsopfattelse under flyturen, og ifølge en tidligere undersøgelse fra Centre for the Study of the Senses ved University of London, bestiller en relativt stor del af denne verdens flypassagerer et glas tomatjuice eller en Bloody Mary, den klassiske drink, der består af tomatjuice, vodka og et skvæt Worcestersauce.
De britiske forskere udspurgte både flypersonale og passagerer, og fra flere af sidstnævnte lød det, at de normalt aldrig eller kun sjældent drak Bloody Mary eller tomatjuice på landjorden. Flypersonalet ytrede også, at der blev tømt adskillige kartoner tomatjuice på en enkelt flytur.

Umami er årsagen


Årsagen til den store glæde for tomatjuice på flyturen var ifølge forskerne, at den reducerede evne til at smage forskellige aromaer ikke påvirker smagen af tomater. Det skyldes tomaternes meget høje indhold af umami, den femte smag, der nærmest kan betegnes som krydret. De fire andre er som bekendt salt, sur, sød og bitter. Især tomaternes kerner indeholder meget umami, som jo kommer med, når de presses til juice.
Umami virker som en naturlig smagsforstærker, der fremhæver de andre smage - hvilket gør, at man trods larmen i kabinen stadig får den fulde fornøjelse af tomatsmagen.
En Bloody Mary kan man jo altid bestille om bord, men hvis man ikke lige rejser på business class eller første klasse, er vinvalget jo ofte begrænset til rød, hvid eller rosé af et enkelt eller to forskellige mærker. Og så må man jo håbe, at flyselskabet har taget højde for den nedsatte smagsevne under deres udvælgelse af vinene - hvilket flere af selskaberne rent faktisk gør i dag.


Ud fra de huller i muren, som de væltede vintanke havde forårsaget, fossede de 50.000 liter vin. Fra den lille film på YouTube.

Tank med 50.000 liter vin kollapsede

Det sker heldigvis sjældent, men det skete for nylig for den sydafrikanske vinproducent Darling Cellars: En meget stor vintank med 50.000 liter vin væltede i vineriet - og rev endnu et par tanke med sig i faldet.

Selv om en hel del vin - heriblandt en god portion af årgang 2020 - nu er gået tabt, er der ifølge Darling Cellars ikke umiddelbart nogen problemer med leverancer af vin til de mange forhandlere verden over - hvilket også vil sige danske forhandlere. Og frem for alt, så glæder man sig over, at der ikke var medarbejdere i nærheden af tanken, da den kollapsede.
News24 har lagt en lille film på YouTube, der viser den kolossale vinsø og de ødelagte mure i vineriet, som ulykken har forårsaget.



Tapasbar-kæden Champanillos logo.

Champagne i harme over Champanillo

Vinproducentforeningen i Champagne, Comité Champagne (CIVC), gør en ihærdig indsats for at værne om sine medlemmers rettigheder. Betegnelsen Champagne har fået EU’s stempel som en beskyttet geografisk betegnelse, hvilket betyder, at den ikke må anvendes på andre flasker end dem, der fremstilles i Champagne - eller i det hele taget på andre produkter. Misbruges betegnelsen, er foreningen straks ude med riven.
Gennem årene har CIVC således ført sager mod producenter af alt fra vin til shampoo. Også produkter, hvis navne ligger tæt opad navnet på den berømte mousserende vin, er kommet i miskredit og er endt med retssager.
Nu og her gælder det en lille tapasbar-kæde i Catalonien, der har valgt at kalde sig for Champanillo - hvilket betyder ”lille champagne”.

Champagneglas i logoet


I kædens logo ses også to champagneglas af den flade skålformede type, den såkaldte coupe.
CIVC har for nogen tid siden lagt sag an, men ifølge Wine-Searcher er der noget, der tyder på, at bar-kæden vil vinde sagen. Foreløbig har Giovanni Pitruzzella, der er generaladvokat ved den Europæiske Unions Domstol, og som varetager sagen, ytret, at han ikke mener, der er noget at komme efter. Ifølge ham adskiller endelsen ”illo” i Champanillo sig både visuelt og fonetisk fra betegnelsen Champagne.
Intet er dog afgjort, før EU-domstolen har afsagt sin dom - hvilket forventes at ske inden for et par uger.

Champagne-byen i Schweiz


Det kan godt være, at CIVC ikke vinder over den catalonske tapasbar-kæde, men så kan foreningen jo glæde sig over en anden sejr, nemlig den over den lille vinby Champagne ved Neuburg-søen i den schweiziske kanton Vaud.
Byen, der kun har omkring 600 indbyggere, har haft sit navn i hvert fald siden 1213, så det er der ingen, der kan opponere imod. Men da myndighederne i Vaud i januar i år indførte en appellation for de hvidvine, der fremstilles i Champagne og omegn, var CIVC der på pletten med en klage. Myndighederne bøjede sig og droppede appellationen igen.

Schwezisk "Vin de Champagne"


Striden mellem de franske champagne-producenter og Champagne i Schweiz går dog endnu længere tilbage. Siden tidernes morgen havde vinbønderne i den lille by skrevet ”Vin de Champagne” på etiketterne af deres hvidvins-flasker. Men da en ny aftale mellem EU og Schweiz kom i stand i 2002, blev det påbudt de schweiziske Champagne-bønder at stoppe med at bruge betegnelsen.
Vinbønderne havde dog ikke til sinds at bøje nakken. De indklagede afgørelsen for EU-domstolen for at få den kendt ugyldig, så de forsat kunne sælge deres 280.000 flasker vin om året med navnet Champagne på etiketterne.
Men de tabte sagen, og har siden da måttet sælge deres vin under navnet Libre-Champ - hvilket medførte et drastisk fald i salget af flasker.
Nu har schweizerne så også tabt sagen om en Champagne-appellation.


Sådan ser det ud, når folk i de tyske indkøbscentre er på VR-vinrejse i hjemlandet. Foto: DWI.

Roadshow med Virtual Reality

Hvis man i sommerens løb befinder sig i et indkøbscenter i en af de større tyske byer og ser nogle mennesker med VR-briller, er de højst sandsynligt på en 360 grader virtuel vinrejse. Nogle af dem vil sikkert mumle noget i retning af "hold da op", "fantastisk" og "neeej, hvor utroligt".
Deutsches Weininstitut (DWI), hvis job det er at markedsføre tysk vin i ind- og udland, turer nemlig Tyskland rundt med et VR-roadshow fra og med 17. juni. Showet stopper i udvalgte indkøbscentre i München, Hamborg, Berlin, Dresden, Aachen osv., og ud over en VR-brille får folk også udleveret høretelefoner. Og så kan rejsen til en af de i alt tretten tyske vinregioner begynde.
Når man ser gennem VR-brillen, befinder man sig midt i vinmarken, er med til at høste, sidder på traktorladet, kommer med ind i vineriet eller ned i fadkælderen hos de vinproducenter, der medvirker i filmene.

Info-materiale og vinprøver


I de indkøbscentre, DWI besøger, sættes der en stand op med brochurer og andet informationsmateriale om de tyske vinregioner. Og så bydes der på smagsprøver af en række forskellige vine.
Deutsches Weininstitut viser på sin hjemmeside en plan (på tysk) over, hvilke indkøbscentre, der får besøg og hvornår. Hvis nu man skulle være i nærheden…


Whisky med "finish" af top-Chardonnay

Siden 1843 har der været gang i destillationsapparaterne hos whiskydestilleriet Glenmorangie i det skotske højland. Destilleriet er ikke mindst kendt for sine mange forskellige ”wood finishings” (fad-afrundinger), hvilket betyder, at whiskyen i den sidste del af modningsprocessen hældes på fade, der har indeholdt portvin, sherry, madeira eller anden vin.

Disse fade giver whiskyen en sidste karakteristisk "finish", der vil være forskellig alt efter hvilke fade, der er blevet brugt.
Glenmorangie var det første destilleri i Skotland, der i 1994 eksperimenterede med finish-lagringer. Og nu har destilleriet lanceret en 25 år gammel single malt whisky, som har fået sin ”finish” i Chardonnay-fade fra et top-vinhus i Californien.

15.000 kr. flasken


Vinhuset er Sonoma-Cutrer Vineyards, der er berømmet for sine hvidvine i Bourgogne-stil på Chardonnay, så det er bestemt et velvalgt vinhus, Glenmorangie har valgt at samarbejde med.
Destilleriet købte seks fade à 225 liter af Sonoma Cutrer Vineyards i 2005 til brug for den særlige ”finish”.
Ifølge destilleriets master destiller, Bill Lumsden, har Glenmorangie Sonoma-Cutrer Reserve 25 Year Old, hvilket er whiskyens fulde navn, fået en lækker cremethed af at få den sidste modning i fadene.
Der er kun fremstillet 1000 flasker af whiskyen, som nu vil blive fordelt til udvalgte forhandlere rundt om i verden. Prisen for en flaske er 1750 pund (cirka 15.000 kr.).
Sidste år lancerede Glenmorangie en whisky, som havde fået sin ”finish” på fade, der havde indeholdt sød ungarsk Tokaj-vin. Det skulle have givet whiskyen så megen sødme, at den er perfekt til et stykke kage.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


David Tofterup.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

David Tofterup (f. 1975) har interesseret sig for vin, siden han var otte år gammel. Mens andre børn legede med Lego, stod han i supermarkedets vinafdeling og så betaget på de fine flasker og etiketter. Og han fulgte levende med, når hans far på hjemmebane forsøgte sig med vinfremstilling på tørrede frugter.
Efter endt vinkyperuddannelse hos Taster Wine i 1998 rejste han ud i verden for at arbejde under fremmede himmelstrøg.
Turen gik over Spanien og Frankrig til Chile, hvor han fik job som assisterende vinmager hos førende vinhuse - heriblandt chilenske Viña Tarapaca. Efter nogle år tog han videre til Californien og til et arbejde som kældermester hos Foley Family Wines i Santa Rita Hills AVA.
Ved udgangen af 2001 vendte David Tofterup tilbage til Spanien, og som chefvinmager hos Hammeken Cellars skabte han vinhusets mere end 200 prisbelønnede vine.
Siden 2019 har David Tofterup sammen med sin bror, Jonas Tofterup MW. givet familiens vinhus, Bodegas Trenza, (grundlagt 2006) al sin opmærksomhed. Bodegas Trenza er i dag anerkendt internationalt for sine kvalitets-vine - heriblandt nogle af Spaniens bedste Monastrell-vine som fx “Rizado” og “Trenza”.
David Tofterup er af den spanske forening UEC (Unión Española de Catadores) blevet kåret som årets vinmager af unge vine, som den eneste ikke spanier og endda to gange for årgang 2015 og 2017.
Sideløbende med arbejdet er David Tofterup i fuld gang med WSET Diploma og Weinakademiker studiet ved vinakademiet i Rust, østrig.
Vinoplevelser hører også fritiden til, men derfor bliver der alligevel tid til at slappe af med hustruen Jennifer og deres to drenge, Adam og Parker - samt en svømmetur i Middelhavet og mountainbiking i de omkringliggende bjerge.
Adresse: Bodegas Trenza, Calle Felix Mendelssohn 8, E-03730 Javea-Alicante, Spanien, tlf.: +34 690.094.814, e-mail: david@bodegastrenza.com, http://bodegastrenza.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Edward Vernon, malet af Thomas Gainsborough (udsnit).

Hvorfor hedder det grog?

Lars Petersen har smagt en grog, lavet på rom og lime, og vil godt vide, hvorfor drikken kaldes grog.
Det skyldes en frakke, som blev båret af en engelsk admiral. Men lad os tage historien forfra:
I den britiske flåde fik matroserne deres daglige ration af rom, men i 1740 kom der nye regler, indført af admiral Edward Vernon (1684-1757). Han bestemte, at rommen herefterdags skulle fortyndes med vand, og da vandet dengang ikke smagte særlig godt, skulle man tilsætte citron- eller limesaft.
Med de mange C-vitaminer fra frugterne indførte admiralen – uden at vide det – et effektivt middel mod skørbug, og meget snart opdagede man, at admiral Vernons matroser var sundere end i resten af den britiske flåde. Og så gik man generelt over til hans opskrift.
Nu havde admiralen et kælenavn blandt mandskabet. De kaldte ham Old Grog på grund af hans frakke, der var syet af grogram, et kraftigt stof af silke blandet med uld og gjort vandtæt og stift med gummi.
Old Grog hed admiralen, og derfra var der ikke langt til, at hans drik blev kaldt grog.


Ugens vinøse billede

På en rejse i det sydfranske Languedoc-Roussillon tog John Koudal dette billede af det lokale vinbroderskab i Puisserguier, der gik gennem landsbyen i en festlig procession. Broderskabet blev grundlagt i 1990, og at det handler om vin ses tydeligt på de nypudsede tastevins (smagekopper af sølv), som brødrene har hængende om halsen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


632 Et lille nyt skud på en vinstok hos Jordan Vineyard & Winery i Californien varsler forårets komme (foto © Jordan Vineyard & Winery).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Château Ferreyres, Sauvignon Blanc, Bordeaux AOC, Frankrig, 2019, lav alkohol (11,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne udmærkede hvidvin dufter lifligt af honning og grønne druer og har en behagelig tør smag med god frugt og tilpas syre. Vinen er velegnet som apéritif og til retter med lyse fisk. Servér den ikke køleskabskold - så forsvinder de finere smagsnuancer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Heimberger Pinot Gris Vieilles Vignes, Cave de Beblenheim, Pinot Grigio, Alsace, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

Pinot Gris-druen lægger most til rigtig mange dejlige tørre hvidvin - men også til top-vine med en indtagende sødme, som denne vin, der dufter fint af smørblomster og tørrede abrikoser og har en fyldig sødmefuld smag - uden på nogen måde at være en dessertvin. Sødmen er honningagtig og holder sig langt ud i eftersmagen, hvor den slutter med strejf af lyse rosiner. En vin, der bør nydes godt afkølet, som den er, til asiatiske retter med sødme eller lette kødretter med et sødt indslag.

stjernestjernestjernestjerne

Ürziger Würzgarten Riesling Feinherb, Weingut Karl Erbes, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (11,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 86,43 kr., Propperiet

Feinherb er den betegnelse, man i Moseldalen bruger for halbtrocken. Og det er netop, hvad denne hvidvin er, halvtør - eller måske snarere halvsød. Den har en mild duft af eksotiske frugter og en fyldig smag med noter af modne grønne druer, fine krydrede noter og en god portions sødme, der dog opvejes af en stringent syre til slut. Det er en dejlig vin, men også en forholdsvis dyr vin i forhold til kvaliteten. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Esprit de Bourgogne, Henri Bourgeois, Sauvignon Blanc, Vin de France, Frankrig, 2019, lav alkohol (12%)

139 kr., pris på tilbud: 75 kr., Kjær & Sommerfeldt

En elegant hvidvin med en mild duft af citrus og en fin krydring med strejf af persille. Smagen er frisk og tør og med noter af grønne druer og en eftersmag, der holder længe i munden. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Santa Rita Rosé, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile, 2020, lav alkohol (12,5%)

59,95 kr., Amka

En lidt spids rosévin med træ i duften og med en meget tør og fyldig smag med friske ribs som den dominerende note. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche Rosé, Calmel + Joseph, Grenache, Languedoc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En rosé, der har denne helt lyse rosa farve, som franskmændene kalder for oeil de perdrix (agerhønefarvet). Det er en dejlig og let vin med en fin duft af friske jordbær og en mild og lækker frugtsmag med strejf af hindbær i eftersmagen. Det er bestemt sine 89,95 kr. værd - og et kup til de 69 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Yealands Sauvignon Blanc Blush, Yealands, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2020, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Hvis man lukker øjnene, kunne denne rosévin lige så godt være en newzealandsk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen - når det gælder duften med noter af kærlighedsfrugt og andre eksotiske frugter. Smagen har fylde og fedme, er tør og rig på frisk frugt og har en dejlig stringent og frisk syre, der gør vinen til en oplagt ledsager til lidt federe retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Torcolo, Fabiano, Bardolino Chiaretto DOC, Italien, 2019, lav alkohol (12%)

100 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Dette er en rosévin i absolut top-klasse, og endda til en meget rimelig pris til 100 kr. - og en yderst attraktiv tilbudspris på 75 kr. ved 2 flasker. I duften er der fine noter af friske modne jordbær og honning. Smagen byder også på strejf af honning samt ren frisk bærmost og en lang og liflig eftersmag, der udvikler sig i munden med nye smagsnuacner. Nyd vinen, som den er, eller til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lavendette, Alpes de Haute Provence IGP, Frankrig, 2019, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En rosévin på Syrah (40%), Grenache (40%) og Cinsault (20%), og en dejlig vin med en sart jordbær-duft og en saftig, fyldig og kompleks frugtsmag med en fin lille syre til slut. En god all round vin til lette sommeretter.

stjernestjernestjernestjerne

La Grande Jument Rosé, Languedoc IGP, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En ganske dejlig lys rosé på druerne Cinsault og Syrah. Den er mild og imødekommende og med en smag med god fylde og noter af ribs og rød grape. Drik den godt afkølet, som den er, eller til salater og lette forretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

The Yellow Wood, Spier, Coastal Region, Sydafrika, 2020, lav alkohol (13%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 20. maj: 50 kr. ved seks flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En både økologisk og vegansk rosévin - og en ualmindelig dejlig og harmonisk all round vin til fjerkræ og lette kødretter. Den dufter og smager af friske jordbær med noter af ribs og rabarber og med et fint krydret touch i den lange eftersmag. Et kup til tilbudsprisen ved de 6 flasker. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cataldo Nero d'Avola, Nero d'Avola, Sicilia DOC, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

65 kr., Køge Vinhandel

65 kr. for denne dejlige rødvin er faktisk yderst rimeligt. Det er en harmonisk, mild og let drikkelig vin med moden frugt og bløde tanniner. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

First Cut Shiraz, Haselgrove Wines, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2018, høj alkohol (14,5%)

Denne rødvin har en dejlig aromatisk duft med mørke bær og strejf af sød mandelmasse. Smagen er indtagende, og igen utroligt aromatisk - der er modne blommer, mørke kirsebær, rosmarin og anis. Eftersmagen holder længe i munden og slutter rundt og blødt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Ferreyres, Bordeaux AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rødvin, der er et bevis på, at det i dag godt kan lade sig gøre at finde en Bordeaux-vin af rigtig god kvalitet til rimelige penge. Den har en forførende aromatisk og let krydret frugtduft og en fyldig smag, hvor de krydrede noter er i front - rosmarin, sort peber og strejf af lakridsrod. Der er flere lag i denne vin, som dukker op hen ad vejen i den lange eftersmag. Vinen har også denne dejlige stringente rygrad, som hører sig til hos en rigtig god, rød Bordeaux. 75 kr. ved 6 flasker er yderst rimeligt.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Mostella, Torraccia del Piantavigna, Vespolina, Colline Novaresi, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

89 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Rødvinen her er lavet på en af de oprindelige druer, Vespolina, som godt kan minde om Nebbiolo. Det er en udpræget madvin med gode tanniner, så kødet har noget at arbejde med. Det er en slank vin med en flot, rank syre, i smagen er der røde kirsebær, lakrids og læder.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tank No 32, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

91,5 kr., Wineshop

Druerne til denne dejlige rødvin har fået lov til at indtørre let på vinstokkene før høst - den såkaldte appassimento-metode. Det har resulteret i en vin med en imødekommende druesødme. Men sødmen kammer ikke over - den bliver holdt i skak af både krydrede noter og en fin syre til slut. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gilles Coujon, Wines and Brands, Corbières AOP, Frankrig, 2019, middel alkohol (14%)

99 kr., pris ved 6 flasker, VinMedMere.dk

Denne rødvin er fremstillet på Grenache, Syrah og Carignan. Der er noter af læder, tobak og violer i duften, mens smagen er kødfuld og saftig, tilpas krydret (aromatisk peber og ren lakrids), og med en blød og rund afslutning. Det er så afgjort en top-vin, der bør ledsages af en god og lige så saftig oksebøf.

stjernestjernestjernestjerne

Canaja, Villa Annaberta, Veneto Rosso IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 20. maj: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En lige-ud-ad-landevejen og let drikkelig rødvin. En vin, som mange vil kunne lide. I duften er der noter af modne mørke kirsebær og svesker, mens smagen er fint krydret og med en god portion frugtsødme. Drik den til en god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Entrecepas, Spanien, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,75 kr., Supervin

Denne rødvin, der er fremstillet på Garnacha Tinta, Merlot og Graciano, dufter af syltede kirsebær og violer. Smagen er koncentreret med aromatisk peber som den dominerende note. Det er en dejlig vin, og prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjerne

Haut Medoc Rocks, Sophie Signolle, Haut-Médoc AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

En ok og kraftigt krydret rødvin med noter af sort peber i smagen og ikke så meget andet. En vin, der har svært ved at leve op til de 135 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Giordano Albarossa, Piemonte DOC, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 14. til 22. maj: 74,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En dejlig og meget harmonisk rødvin, der er kreeret med omhu, og hvor frugtsødme, syre og fine krydrede noter går op i en højere enhed. Eftersmagen runder af med strejf af korender. Man tænker i italienske baner, når man smager denne vin - på veldækkede borde med gode pastaretter, scaloppine, carpaccio, modne oste... Det er også en vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjerne

Murphy Goode, Pinot Noir, Californien, USA, 2018, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Jysk Vin

En rødvin med en god Pinot-smag med frisk druemost og fine krydrede noter i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Zarús Crianza, Ribera del Duero DO, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

169 kr., pris ved 6 flasker, A Vinstouw

Der er hyldebær, mørk bitter chokolade og vanille over duften af denne rødvin. Smagen er kraftig og intens, aromatisk og krydret, og med et godt tanninbid til slut. Det er en rigtig dejlig vin, som vinder ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering. Sagen til krydrede kødretter af enhver art.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Mas de la Rouvière, Domaines Bunan, Bandol AOC, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

250 kr., pris på tilbud indtil 27. august: 200 kr., Skjold Burne

Bandol ligger ned til Middelhavet - på vejen mod Toulon - og der fremstilles masser af god vin i denne sydfranske appellation. En af dem er denne økologiske rødvin, der dufter dejligt af mørke bær med strejf af eg efter de 18 måneders fadmodning. Smagen er kompleks, elegant, fuld af frugt, fint krydret og med et tilpas tanninbid til slut. Med andre ord en vin i perfekt balance, som fortjener at ledsages af en god oksesteg eller milde cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Roara, Ca del Conti, Valpolicella DOC, Italien, 2015, høj alkohol (16%)

299 kr., pris ved 6 flasker: 239 kr., YouAndWine

En kompleks rødvin helt i top med aromatisk mørk te, kirsebær og tobak i duften og med en intens og meget fyldig smag med både god frugt og krydrede noter. Eftersmagen er lang og blød. 16% er voldsomt - men denne vin kan godt bære det.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen