Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2022



Deltager-vine til DWWA parat til at blive blindsmagt af dommerpanelet. Foto: DWWA.

Russere udelukket fra vinkonkurrence

I Danmark samt i flere andre europæiske lande fjernes russiske produkter fra forretningshylderne – heriblandt diverse vodkamærker.

Og det er ikke kun i sportslige konkurrencer, russerne vises vintervejen. Det britiske vinmagasin Decanter, der hvert år arrangerer verdens største og mest betydningsfulde vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards (DWWA), har nu meldt ud, at 2022-udgaven, der afholdes til april, bliver uden deltagelse af vine fra russiske producenter.

Gratis for ukrainerne


De mange vinflasker er i den senere tid strømmet ind til Decanter fra hele verden - normalt smager og bedømmer det internationale dommerpanel omkring 17.000 vine. Men de vine, som de russiske vinproducenter har sendt ind til konkurrencen, vil som nævnt ikke blive bedømt.
Som en særlig gestus over for de ukrainske vinproducenter, der deltager i DWWA, skal de i år ikke betale det sædvanlige gebyr for at være med.
Som Decanter skriver på sin hjemmeside: ”Vi ved, at verdens vinproducenter har mere, der forener end adskiller dem, men vi føler, vi er nødt til at tage stilling”. Man kan læse magasinets meddelelse på engelsk ved at klikke her.


Grüner Veltliner er en sent modnende drue, der bevarer sin friske syre. Foto: Austrian Wine.

VinAvisens store smagning af Grüner Veltliner

I de sidste par uger har VinAvisens smagepanel smagt og bedømt 28 hvidvine på Grüner Veltliner-druen. Der var både lette og friske, frugtrige, krydrede og fyldige vine. Vine af nyeste årgang og vine med alder. Undervejs har vi kun trukket ganske få propper op af de mange flaskehalse. Østrigerne lukker typisk deres vine med skruelåg. Herligt!
Anmeldelserne af vinene og de tilhørende stjerner bringer vi længere nede på siden, og nedenfor kommer et par ord om den grønne drue.

Kamæleon-druen


Grüner Veltliner dyrkes i Tjekkiet, Ungarn, USA, New Zealand og Australien samt nogle få steder i Sydafrika. Men intet sted er druen så udbredt som i Østrig, og det er da også herfra samtlige vine, VinAvisen har smagt, stammer – på nær en enkelt fra Sydafrika.
Man har kaldt Grüner Veltliner for kamæleon-druen, da der kan fremstilles en lang række meget forskelligartede hvidvine på den. Men langt de fleste er i den tørre og friske stil, beregnede til at drikke her og nu og med en stor spændvidde, når det gælder mad.
I Østrig dækker Grüner Veltliner cirka 13.000 hektar marker og indtager dermed førstepladsen blandt de i alt 26 hvidvinsdruer, der dyrkes i landet.
Dens ”forældre” menes at være den aromatiske drue Traminer, som først blev dyrket omkring den sydtyrolske by Tramin for 1000 år siden, samt en østrigsk og i dag næsten uddød drue, St. Georgener-rebe, der er opkaldt efter byen St. Georgen, hvor den blev fundet.

Dyrkes på stejle terrasser


Det er frem for alt i Østrigs største vinområde, Niederösterreich – i distrikterne Kremstal, Kamptal, Wachau og Weinviertel – at de fleste Grüner Veltliner vinstokke er plantet. De rejser sig på terrasser på stejle skråninger ned mod Donau-floden. Nogle steder er der så stejlt, at det er svært at holde på jorden. På disse skråninger udvikler druerne en høj grad af mineralitet, der ofte afspejler sig i vinene.
Området er også et af Østrigs mest romantiske turistområder. Turen fra byen Krems langs flodens brede spejl fører én forbi den ene lille idylliske vinby efter den anden.
Hele vejen langs venstre bred (den nordlige) er der dejlige restauranter – fra Spitz til Weissenkirchen, Joching, Dürnstein og Loiben – men også på den anden, mindre turistede bred kan man få et godt måltid med Grüner Veltliner i glasset.

En enkelt families store indsats


At Grüner Veltliner er blevet så udbredt på østrigsk jord skyldes ikke mindst vinproducentfamilien Moser. I 1920'erne forædlede Lorenz Moser d. 3. den gamle østrigske drue, og i dag gør hans barnebarn, Lenz Moser d. 5., en stor indsats for at udbrede kendskabet til Grüner Veltliner - og for at få de østrigske vinproducenter til at tilplante endnu flere vinmarker med den. Han ønsker, at Østrig skal blive lige så kendt for vine på denne drue, som Tyskland er det for sine vine på Riesling.
Kært barn har mange navne - og Grüner Veltliner har intet mindre end 70 forskellige andre navne. For blot at nævne nogle få: Veltlinske zelené, Bielospicak, Cima Biancam, Dreimänner, Feherhegyü, Feldlinger, Green Veltliner, Grüne Manhardsrebe, Grüner Weissgipfler, Grünmuskateller, Manhardsrebe, Manhardtraube, Mouhardrebe, Muskatel, Muskatel Zeleny og Nemes Veltelini …


En af de fine gamle London-taxaer, som fragter turisterne rundt til vinslottene.

Med London-taxa i Bordeaux

For ti år siden flyttede Antoine Beucher til Bordeaux. Han er vinentusiast, og som noget af det første tog han med på arrangerede vinture rundt i distriktet. Han blev dog enig med sig selv om, at de var lidt kedelige, mindede for meget om hinanden og besøgte stort set de samme vinslotte.
Nu har Beucher slået dørene op for Wine Cab, der tilbyder en række forskellige vinture i Bordeaux samt skræddersyede ture. Og ved samtlige ture fragtes man rundt i en gammeldags London taxa, en Fairway FX4, som Beucher nu har nogle stykker af. Disse taxaer blev i 2006 skiftet ud i den britiske hovedstad med nogle mere tidssvarende.

Meget forskellige ture


Ved hver tur bliver man hentet og afleveret igen ved sit hotel i Bordeaux, og ud over chaufføren er det også muligt at få en ønolog med på turen.
Blandt rækken af ture er fx en ”Grand Cru Classés" i Saint-Émilion med besøg og smagning hos to klassificerede vinslotte. Der er også en tur, hvor man besøger vinslotte, hvor chefvinmagerne er kvinder og en, der udelukkende har fokus på økologiske producenter. Og hvis man er gearet til den helt store smagning, er der også en ”Marathon-tur”, hvor man smager 18 forskellige vine og årgange hos ét og samme vinslot. Man kan læse mere om Wine Cab på firmaets hjemmeside.


Det er indsatte med langtidsdomme, der passer Frescobaldis vinstokke på øen Gorgona.

Indsatte laver vin

Der fremstilles vin mange steder i verden – også på klippeøen Gorgona i det Tyrrhenske hav 37 kilometer fra det italienske fastland. Og her er medarbejderne i vinmarken og vineriet alle i samme situation: De er fængselsfanger.
På grund af sin afsides beliggenhed har øen længe fungeret som fængselsø og er derfor forbudt område for turister, ligesom ingen uvedkommende skibe må lægge til ved øen. Det eneste skib, der nærmer sig øen, er det, der kommer sejlende en gang om ugen med pårørende til de indsatte. Og det lægger heller ikke til - de ombordværende bliver fragtet ind til Gorgona af fængselspersonalet i mindre både.
Ud over de indsatte er der kun 17 fastboere på øen samt en håndfuld politifolk.

Projektet har 10 års jubilæum


I år er det ti år siden, at det italienske justitsministerium sammen med fængslet besluttede at omdanne øen til et stort eksperiment, hvor langtidsfangerne - dem der havde fået en dom på mere end fem år - kunne blive uddannet inden for et eller andet håndværk. Det ville øge deres mulighed for at få et job, når de havde udstået deres straf.
Firmaer og producenter inden for forskellige håndværk blev derfor inviteret til investeret i projekter på Gorgona. I disse filialer kunne de indsatte så fungere som arbejdskraft og samtidig lære et håndværk at kende til bunds.
Den første producent, der meldte sig ved døren, var ingen ringere end den førende toskanske vinproducent Marchesi de’ Frescobaldi.

9000 årlige flasker


Frescobaldi købte et gammelt vinhus på øen, og i øjeblikket arbejder omkring 50 fængselsfanger i den tilhørende vinmark på 2,3 hektar og i vineriet. Fangerne får løn for deres arbejde, så de har noget at starte op på, når de bliver løsladt. Og det bliver de umiddelbart efter opholdet på Gorgona – det er kun de sidste fem år af deres afsoning, de må opholde sig på øen.
Oplæringen inden for vindyrkning og -fremstilling tager nogle agronomer og vinmagere sig af - heriblandt Marchesi de’ Frescobaldis vicepræsident, Lamberto Frescobaldi.
Der fremstilles årligt kun 9000 flasker, og det er fortrinsvis hvidvin på Vermentino og Ansonica. Vinene sælges til italienske restauranter og barer, og indtægterne fra salget bliver igen investeret i projektet.
Gennem årene har nogle af de indsatte udviklet sig til så dygtige vinmagere, at de har fået fast job hos Marchesi de’ Frescobaldi efter udstået straf.


Nyhøstede druer på New Zealand. Foto: New Zealand Wine.

Der krydses fingre

Det går glimrende for salget af newzealandsk vin – især hvidvinene på Sauvignon Blanc hitter hos forbrugere verden over. Men selv om landets vinproducenter er glade for successen, medfører den også et akut problem.
Sidste års høst var 19% mindre end i 2020, og mange producenter måtte tømme deres reservelagre for at kunne følge med efterspørgslen og dermed beholde deres markedsandele.
I alt blev der ifølge New Zealand Winegrowers solgt 324 millioner liter vin i 2021, hvilket var 48 mio. liter mere, end der blev fremstillet. Og det vidner jo om, at en del af vinen netop kom fra reservelagrene.
For nogle vinproducenter har det været umuligt at tilgodese samtlige forhandlere af deres vine. Så med tomme eller bare slunkne lagre er der for alvor brug for en ekstra stor høstmængde i år. De første druer til årgang 2022 er netop blevet høstet. Det er dog for tidligt at spå om, hvor stor årets newzealandske druehøst bliver. Men der krydses uden tvivl fingre rundt omkring i industrien.


Chateau Chizay i Zakarpatska i det vestlige Ukraine et et af landets førende vinhuse. Huset fremstiller blandt andet en meget kostbar Ice Wine. Foto: Wines of Ukraine.

Vrede russiske sommelierer

Som vi har kunnet se og læse i medierne i den forløbne uge, så demonstrerer stadig flere russere mod de uhyrligheder, deres land forårsager i Ukraine. Ud over demonstrationer iværksættes der også kampagner på de sociale medier – og det er lykkedes til trods for, at præsident Putin har begrænset adgangen til Facebook betydeligt.
I lørdags bragte en gruppe af Ruslands top-sommelierer således et åbent brev til Putin på Facebook med et krav om at stoppe krigen her og nu – og en opfordring til samtlige russiske vinbranchefolk om at underskrive brevet.
Nedenfor bringer vi det åbne brev oversat til dansk fra en engelsk gengivelse i Meininger’s Wine Business.

Et åbent brev til Putin


”Vi russiske sommelierer, vinbranchefolk og folk fra restaurantindustrien modsætter os på det kraftigste de militære aktioner, som udføres af russiske bevæbnede styrker på ukrainsk jord.
Vi fremstiller og sælger vine fra forskellige lande, vi taler mange sprog, og vi betragter ukrainerne og europæerne som vores venner og brødre, som bringer vinkulturen rundt i verden. Der er ikke en eneste blandt os, som vil drage fordel af blodsudgydelser.
Vi elsker russisk vin og at kunne markedsføre den globalt, vi ønsker, at vin skal forene verdens folk, og vi ønsker ikke, at russiske vine bliver forbundet med krig. Vi kan ikke forblive passive over for den smerte, der vokser minut for minut. Vi kræver, at de russiske tropper trækker sig tilbage fra Ukraine, at den meningsløse blodsudgydelse stopper, og at Rusland vender tilbage til forhandlingsbordet.
Dette brev er åbent for underskrifter fra alle russiske vinbranchefolk.”

Ukraine på ProWein


Mens den russiske vinbranche forsøger at kæmpe fredens sag, giver vinproducenterne i Ukraine heller ikke så let op.
For nylig fik de deres første landsdækkende vinforening, Wines of Ukraine, og selv om landet er invaderet af russerne, regner foreningen ifølge euronews stadig med at deltage som udstiller til verdens største vinmesse, ProWein i Düsseldorf. Det er vigtigt, at vi griber denne chance for at promovere ukrainske vine globalt, lyder det fra foreningen.
Som en vinproducent fortæller euronews, så mistede Ukraine sit bedste vinområde, når det gælder terroir, da russerne annekterede Krimhalvøen i 2014. Som det er nu, får vinproducenterne på Krim ikke lov til at beholde det overskud, salget af vinene genererer – det går til den russiske regering i Moskva.
I dag har Ukraine 41.500 hektar vinmarker fordelt på tre store vinområder. Det største ligger tæt ved byen Odessa og tegner sig for cirka 50% af landets samlede vinmarksareal. I alt fremstilles der omkring 130 millioner liter vin årligt i Ukraine.


Ried Wadenthal, Grossriedenthal i Wagram, Niederösterreich. Foto: ÖWM/WSNA.

Østrigs 17. DAC

Frankrig har sin AOP, Italien sin DOC, USA sin AVA, mens appellations-betegnelsen i Østrig heder DAC (Districtus Austriae Controllatus). Og for nylig fik østrigerne sin 17. DAC i form af Wagram i Niederösterreich lige nord for Wien. Den nye DAC omfatter 2400 hektar vinmarker, som dyrkes af 287 vinproducenter.
Når et vinområde bliver godkendt som DAC af det østrigske landbrugsministerium, bliver området omfattet af tre appellations-niveauer for vinene – der netop er blevet opdateret af myndighederne.
Nederst i pyramiden er Gebietswein (regionalvin), som gælder for både blandings-vine og enkeltdrue-vine, og hvor vinene må være fremstillet på tretten forskellige druer. Dernæst kommer Ortswein (sted-vin), som kun gælder for enkeltdrue-hvidvine, og vinene må kun fremstilles på syv forskellige druer (førhen ni).
Og så er der toppen af kransekagen, Riedenwein, der udelukkende gælder for enkeldrue-hvidvine fremstillet på enten Grüner Veltliner, Roter Veltliner eller Riesling fra 157 nøje udvalgte vinmarker (Rieden).

Nye regler for Sekt


I samme åndedrag har de østrigske myndigheder også ændret reglerne for den mousserende vin Sekt.
Hvor der førhen stod Sekt g.U. på etiketterne, skal der fremover stå Sekt Austria, så man klart og tydeligt tilkendegiver, at de gode mousserende vine stammer fra Østrig.
Sekten skal være fremstillet på druer af østrigsk oprindelse, og det skal gælde for alle tre niveauer: Sekt, Sekt Reserve og top-niveauet Sekt Grosse Reserve.
For de to sidstnævnte niveauer gælder det, at druerne skal stamme fra en bestemt by eller vinmark – og at vinene fremstilles efter champagnemetoden med henholdsvis 18 måneder og 36 måneders lagring på bundfaldet.

Et tiltrængt opsving for Sydafrika

I 2019 led den sydafrikanske vinindustri under en langvarig tørke, som reducerede høstmængden betydeligt. Og i 2020 forbød den sydafrikanske regering gang på gang salg og nydelse af enhver form for alkohol. Årsagen var Covid-19.
Men i 2021 begyndte det igen - ifølge nye tal fra Wines of South Aufrica (WoSA) - at gå den helt rigtige vej med salgstallene, og det skyldes frem for alt et opsving i eksporten.
Sidste år blev der således eksporteret 388 millioner liter vin, hvilket var mere end i de to foregående år, og de mange liter indbragte i alt 10,2 milliarder Rand (cirka 4,4 mia. kr.), hvilket er det højeste beløb siden 2014.
Det største aftagerland af sydafrikansk vin er Storbritannien, og hertil steg eksporten med 10% i mængde og 25% i værdi.
Årsagen til, at det især er på værdi-siden, eksporten er steget markant, er, at forbrugerne globalt er begyndt at efterspørge de lidt dyrere sydafrikanske kvalitets-vine.


Vinkassen, der også kan fungere som redekasse.

Fra vin til fugleunger

Hos Domaine Laroche i Chablis hylder man bæredygtighed og biodiversitet, og man gør blandt andet en indsats for at tiltrække blåmejser, rødkælke og andre fugle, som lever af de insekter, der spiser knopperne på vinstokkene. Foreløbig har man opsat tolv redekasser, hvor de små fugle kan yngle.
Kasserne er blevet sat op i forbindelse med et partnerskab, som Domaine Laroche indgik med LPO (League for the Protection of Birds) for seks år siden. Denne forening gør netop en indsats for at få fuglene til at slå sig ned i områder med menneskelig aktivitet – som fx vinområder.
For at fejre det gode samarbejde har vinhuset lavet en ny kasse til sin vin, som også kan bruges som redekasse, og hvor korkproppen fungerer som landingsbane for fuglene.
En enkel og bæredygtig idé – og så får Domaine Laroche selvfølgelig også promoveret sit navn i det fri.

I youTube-filmen forklares det, hvordan Cana One fungerer. På billedet er fronten taget af maskinen, så man kan se ind til patronerne.

En ”printer”, der leverer cocktails og kaffe

Det amerikanske firma Cana har lanceret det, firmaet kalder for ”verdens første molekylære drinks-printer”. Den skulle efter sigende kunne ”printe” enhver tænkelig drik – fra cocktails til vin, sodavand, kaffe, iste osv.
Faktisk er der tale om en blanding mellem en inkjet printer, filformatet jpeg og så en SodaStream maskine – hvis ellers man kan forestille sig det…
I tre år har Canas forskerteam studeret et hav af populære drikke på et molekylært plan. Målet har været at isolere sporstofferne bag bestemte smage og aromaer for at opnå, at printeren kan tilbyde så bred en vifte af drikke som muligt.

Gratis patroner


Cana One, som den nye drinks-maskine er døbt, sluttes til vandforsyningen i køkkenet og er så klar til brug. På et fingertouch display vælger man så, om man fx vil have et glas rød- eller hvidvin, en gin & tonic eller måske bare en kop kaffe. Man kan i øvrigt selv indstille mængden af alkohol i drinken eller koffein i kaffen.
Som alle andre printere skal maskinen fodres med printerpatroner, der indeholder aromaer, sukker og spiritus. Firmaet sender gratis nye patroner – til gengæld skal forbrugerne betale et beløb pr. drik, og det spænder fra 0,29 dollars (cirka 2 kr.) til 3 dollars (cirka 20 kr.) for en cocktail. Det kan hurtigt blive lidt pebret, hvis man er glad for en daglig sundowner…
Og før man når så langt, skal man jo først købe maskinen – og den koster 800 dollars (cirka 5300 kr.).
Man kan læse mere om Cana One på firmaets hjemmeside, og ved at klikke her kan man se en fin YouTube-film om udviklingen af maskinen, og hvordan den fungerer.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Izak Litwar.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Izak Litwar (f. 1946) er født og opvokset i byen Wroclaw i det vestlige Polen og kom til Danmark i 1971. Han fattede interesse for vin i 1983 efter at have smagt nogle flasker Vin de Table, som en af hans arbejdskollegaer havde bestilt hjem. En rigtig øjenåbner var en smagning af adskillige Bordeaux-vine hos DZ Vine i Herlev samme år – en smagning, der medførte en meget stor interesse for at udforske det franske vindistrikt.
Izak Litwar tog på sin første vinrejse til Bordeaux i 1984, og det er siden hen blevet til utallige besøg i distriktet. Siden 2002 har han hvert eneste forår deltaget i primeursmagningen af den nye årgang i Bordeaux - lige indtil corona satte en stopper for besøgene i 2020 og 2021.
I 1985 deltog han for første gang i druehøsten i Bordeaux, noget han ligeledes har gjort adskillige gange mellem år 2000 og 2019.
Det har dog ikke altid været 100% Bordeaux vin-rejsemæssigt. Det er også blevet til besøg på adskillige vingårde i Napa Valley, Alsace og Languedoc, ligesom han har krydset Loire-området fra vest (Angers) mod øst (Saumur) med et uforglemmeligt besøg hos Didier Dagueneau, kongen af Sauvignon Blanc i Pouilly-Fumé.
Mellem 1985 og 2007 har Izak Litwar skrevet vinartikler om Bordeaux for diverse vinblade, heriblandt Det Danske Vinblad, Vinmagasinet, Smag og Behag og Etikette.
I 2003 startede han sin egen enkle hjemmeside om Bordeaux, www.greatbordeauxwines.com, som har udviklet sig til en professionelt designet side. Den omhandler stort set kun Bordeaux med høstomtaler, vurderinger af alle årgange siden år 2000, vertikale og horisontale smagninger herhjemme og i Bordeaux, samt mere end 50 slotsprofiler.
Efter at have deltaget i et par utroligt spændende Bourgogne-smagninger i 2018 og 2019, og smagt fremragende vine fra Côte de Brouilly og Morgon i Beaujolais, blev vinhorisonten udvidet, og smagsnotater om vinene fra disse områder også offentliggjort på hjemmesiden.
Hans smagsnotater bringes ligeledes på en finsk hjemmeside (engelsksproget) for vinprofessionelle i hele verden, www.tastingbook.com.
Izak Litwar er medlem af hele tre vinbroderskaber: Hospitaliers de Pomerol, Jurade de Saint-Émilion og Commanderie de Bontemps au Médoc, Graves, Sauternes et Barsac.
Izak Litwar bor i København og bruger fritiden på cykelture, vinrejser og vinsmagninger. Han er uddannet laboratorietekniker med kemi som speciale og har arbejdet i Lægemiddelstyrelsen med kemisk analyse af medicin forhandlet på det danske marked fra 1978 til 2012, hvorefter han gik på pension.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvornår kan der laves vin på druerne?

Leif Lund vil gerne vide, hvor lang tid der går, fra en vinproducent planter en vinmark, til der kan laves vin på druerne.

Små nye vinplanter giver typisk ingen druer det første år. Andet år dukker der druer op, men de er som regel små og sure og ikke velegnede til at fremstille vin på. Først efter tre vækstsæsoner kan en vinproducent regne med at få en god druehøst fra de unge vinplanter, der dur’ til vinfremstilling.
Vinhuse, der har vine i forskellige kvalitets- og prisniveauer, kan vælge kun at bruge druerne til husets mindre fine vine. Når det gælder top-vinene, foretrækker nogle at vente, til vinstokkene er ti år eller endog ældre.



Ugens vinøse billede

En rigtig forårsbebuder i form af små grønne blade på en vinstok i vinmarken hos vingården Ca'Barun i Santo Stefano Belbo i Piemonte. Det er ejeren af vinhuset, danske Peter Thomsen, der har sendt os billedet. I baggrunden kan man ane den gamle vingård.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594Billede 595-621


675 Sneen ligger tungt over vinlandskabet i det østrigske Südsteiermark. (foto © JÖWM / Harry Schiffer).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 42 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Binario, Rioja DOC, Spanien, 2020, lav alkohol (12,5%)

74,95 kr., SPS Wine

Det er ikke så ofte, vi får en hvidvin fra Rioja til smagning. Men det spanske distrikt gør i disse år en indsats for at fortælle omverdenen, at det også fremstiller rigtig gode hvidvine. Og det må man sige, at denne dejlige vin beviser. Den er både økologisk og vegansk og har en indtagende duft af moden citrus, mandler og vanille. Smagen lever op til forventningerne med sin gode fylde, blødhed, pikante krydrede noter og sin lange eftersmag, der slutter med strejf af honning. Jo, Rioja kan bestemt lave fortræffelige hvidvine. Vinen egner sig både som apéritif og som ledsager til diverse skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Queyret-Pouillac, Éntre-Deux-Mers AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (12%)

99 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

I sidste uge nævnte vi, at Éntre-Deux-Mers, som er kendt for sine hvidvine, højst sandsynligt også vil begynde at fremstille rødvine under appellationens navn - hvis vinproducenternes ansøgning bliver godkendt. Det lyder godt - så længe vinområdet også fortsætter med at lave hvidvine. For det er ofte meget dejlige hvidvine, der kommer fra denne appellation - som denne vin, der er let og elegant og samtidig fyldig. Den har god kompleks frugt, en frisk tørhed og et pikant lille saltagtigt bid i eftersmagen. En vin, der ligefrem kalder på skaldyr og lyse fisk. Tilbudsprisen ved to flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Altenberg de Wolxheim Riesling, Arthur Metz, Riesling, Alsace Grand Cru AOP, Frankrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris på tilbud fra 11. til 17. marts: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Alsace har kun 51 vinmarker med den fornemme titel Grand Cru, og denne hvidvin kommer fra en af dem, Altenberg de Wolxheim. Det er en meget elegant vin med fine citrusnoter og strejf af krydderhonning i duften og med fyldig, frisk frugt og Riesling-druens ranke syre i smagen. En top-vin til en meget fordelagtig tilbudspris. Vinen er oplagt til alt godt fra havet.

Rosévin

stjernestjernestjerne

La Gemella Rosata, Viberti Giovanni, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

150 kr., pris på tilbud i uge 10 (denne uge) og uge 11: 69,95 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder

Barolo er kendt for sine rødvine, men her har vi en rosévin - og endda en, der er så lys, at den i glasset minder mere om en hvidvin. Men det skal ikke ligge vinen til last. Det er en frisk og let vin med en saftig bærsmag - men også en lidt tynd vin, hvis smag hurtigt slutter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conte Zardi Il Sapiente, Sangiovese, Rubicone IGT, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

80 kr. for en flaske af denne rødvin er et rent kup - så køb med sindsro 6 flasker. Det er en harmonisk, varm og imødekommende vin med aromatisk tobak, vanille og moden frugt i både duft og smag. Eftersmagen har bløde tanniner og en fin lille syre, der giver modspil til vinens frugtsødme. Det er en vin til en ekstra god pastaret - eller en ikke alt for krydret sammenkogt kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cigarra, Casa santos Lima, Touriga Nacional, Lisboa, Portugal, 2017, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris på tilbud i uge 10 (denne uge) og 11: 49,95 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder

Til tilbudsprisen ved 6 flasker er denne rødvin et kup. Den er harmonisk med de krydrede noter i front - især aromatisk peber - og med en lang, kødfuld og dejlig eftersmag. En vin, mange vil kunne lide - og en vin der vil egne sig godt til krydrede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

HandCraft Artisan Collection, Pinot Noir, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., på tilbud indtil 10. marts: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen og VinCooperativet, Kvickly

Farven er lys og klar, duften frisk, og smagen af friske sommerbær holder ud i den lange eftersmag. Sådan er denne dejlige vin, der er oplagt til dem, der ønsker en ikke for kraftig rødvin. Den er især velegnet til stegt kylling. Tilbudsprisen ved 59 kr. er yderst attraktiv! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tatu Primitivo, Varvaglione, Primitivo, Primitivo del Salento IGP, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker, AndrupVin.dk

Der er mørk bitter chokolade og kaffe i både duften og smagen af denne fortræffelige rødvin - men også frugt, krydderier og en god syre til mad. Det er en vin, som vil frem i verden med sin kraft og koncentration - plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. Og nyd den så til en kraftig kødret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio Reserva, Rioja DOC, Spanien, 2016, middel alkohol (14%)

130 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 100 kr., Skjold Burne

En helt igennem dejlig rødvin med god fylde i duft og smag, krydrede noter med blandt andet rosmarin og peber og med modne bær lurende lige under alt det krydrede. Eftersmagen er lang og slutter blødt med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Henri Morel, Vacqueras AOP, Frankrig, 2019, høj alkohol (15%)

139 kr., pris på tilbud: 119 kr., Irma

En rødvin med en forførende duft af aromatiske sommerbær. Smagen er kraftig og krydret med noter af sort peber og et lille tilpas tanninbid til slut. Vinen vinder ved at blive hældt over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Urban Cosecha, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, middel alkohol (14%)

140 kr., pris på tilbud indtil 27. marts: 115 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Her er vi helt oppe at ringe. Det er en ualmindelig dejlig rødvin med duft af modne mørke bær og vanille efter otte måneder på fad. Smagen er åben, varm og fuld af solmoden frugt samt krydrede noter - aromatisk peber, anis og strejf af kanel. Eftersmagen slutter med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pinot Noir Ried Goldberg, Weingut Georg Preisinger, Pinot Noir, Burgenland, Østrig, 2016, lav alkohol (13%)

Vinmarken Goldberg, hvorfra druerne til denne rødvin stammer, ligger ved vinbyen Gols i Burgenland. Det er en rødvin med en dejlig og intens duft af hyldebær. Smagen er læskende og liflig og fuld af bærmost, der holder længe i munden. Det er en meget elegant, let og blød vin - og dermed sagen for dem, der ikke bryder sig om for kraftige rødvine. Nyd vinen let afkølet til stegt laks eller lette kødretter - eller bare som den er en lun forårseftermiddag. Flaskehalsen afsluttes af en fin glasprop.

stjernestjernestjernestjerne

Figuero 12 Crianza, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2018, høj alkohol (15%)

200 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En intens rødvin med en fyldig, krydret duft med noter af kirsebær og mokka samt vanille efter modning på amerikanske og franske fade. Smagen er kraftig og krydret og med et godt tanninbid til slut. En rigtig god vin, der vil have godt af at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta do Pégo LBV 2016, Porto, Portugal, 2016, høj alkohol (20%)

159 kr., Amka

En mindeværdig portvin, der dufter af mørke rosiner og syltede blommer og har en dyb og rigt facetteret smag af tørrede frugter, blå modne druer, lyse saftige rosiner og vanille. Vinen kan med største fornøjelse drikkes nu, men den kan også gemmes i nogle år, hvor den vil udvikle sig yderligere. De 159 kr. er et kup for en portvin af denne kaliber, så køb to flasker, og gem den ene. Vinen bør dekanteres inden servering, da den er ufiltreret. Nyd den til søde desserter eller kraftige oste.

Smagningen af hvidvine på Grüner Veltliner

stjernestjernestjernestjerneØ

Helmut Maglock Strass, Weingut Helmut Maglock, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

75 kr., Wine Pro

En harmonisk hvidvin med en god duft af modne aromatiske sommeræbler. Også i den friske smag, der holder længe i munden, er der æbler samt gule mirabeller. Servér den til en god kyllingeret. Flasken har skrulåg.

stjernestjernestjernestjerne

Schmelzer, Weingut Horst und Georg Schmelzer, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2020, lav alkohol (12%)

Nektariner og pærer forenes i duften af denne udmærkede hvidvin. Smagen er frisk, fint krydret og med en lille prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Schloss Bockfliess Vom Löss, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2021, lav alkohol (13%)

79 kr., Holte Vinlager

En god hvidvin med duft af aromatiske modne pærer og strejf af kærlighedsfrugt. Smagen er fyldig og frisk med grønne æbler og med en fin lille druesødme til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eisenbock Strass, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

85 kr., Amfora Vin

Der er lyst brød, mineralske noter og strejf af pære over duften af denne hvidvin. Smagen er meget fyldig med modne Victoria blommer (som det lød fra en af de blomme-kyndige smagere). Vingummi (på den gode måde) var også et bud på grund af den markante sød-syrlige note. Smagepanelet var i hvert fald helt enige om, at det er en ulamindelig dejlig vin til en rimelig pris. Afkøl vinen godt før servering, og nyd den fx til indisk inspirerede retter med en anelse sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lenz Moser Prestige, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris ved 2 flasker: 74,50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Denne hvidvin har en dejlig duft af grønne druer og eksotiske frugter. I smagen er der god frugt - blandt andet æbler - fine krydrede noter og en frisk med samtidig blød syre. En vin, som mange vil kunne lide - såvel som apéritif som til let krydrede kyllingeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Furth Q, Petra Unger, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2020, lav alkohol (12%)

90 kr., Vinmonopolet

En frisk og meget frugtrig hvidvin med grøn melon, gule stenfrugter, mineralitet, friske druer i både duft og smag og en anelse bittermandel til slut. Prisen på 90 kr. indbringer den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Ried Wechselberg, Weingut Helmut Maglock, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (13%)

94 kr., Wine Pro

En vegansk hvidvin og en forholdsvis kraftigt smagende Grüner Veltliner. Der er god frugt og krydrede noter men også et lidt for markant bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Esterházy Vom Stein, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

Kvæde og halm mødes i duft af denne delikate hvidvin. Smagen er tør, med god fylde og krydrede noter - især anis, der bliver mere markant ud i den lange eftersmag. Det er en vin, der vil egne sig både som apéritif og til skaldyr og lette fjerkræsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Birgit Eichinger Strass, Weingut Eichinger, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2020, lav alkohol (12%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 88 kr., AndrupVin.dk

Dette er elegance og top-smag til rimelige penge. En harmonisk vin med en forholdsvis tør smag med noter af gule blommer og æbler og med en perfekt balance mellem frugtsødme og syre. Nyd vinen, som den er, eller til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Krems, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (12%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Erik Sørensen Vin

En elegant og meget mild hvidvin, der dufter af grønne druer og har en frisk smag af grøn melon og citrus samt strejf af honning. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eisenbock Alte Rebe Reserve, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

115 kr., Amfora Vin

Alte Rebe (gamle vinstokke), der er mere end 60 år gamle, har leveret druerne til denne glimrende hvidvin. Her er en koncentreret smag, liflige noter af sommeræbler, tilpas mineralitet, strejf af krydderhonning og en lang, blød og fyldig eftersmag. En lækker vin, der er sine 115 kr. værd. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Estora, Esterházy, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2020, lav alkohol (12%)

Der er flint, mineralske noter og en anelse fennikel i duften. I den tørre smag er der frisk nektarin og citrus. En rigtig god hvidvin, som fx kan nydes til stegt laks eller hummer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Diemersdal Estate, Grüner Veltliner, Western Cape, Sydafrika, 2020, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Vin & Vin

I 2013 fremstillede Diemersdal efter sigende som den første i Sydafrika hvidvin på Grüner Veltliner. Det er - så vidt vi ved - uendeligt få sydafrikanske vingårde, der i dag dyrker druen. Og er det så en god idé? Ja, i hvert fald, når det gælder denne dejlige hvidvin. I duften forenes mineralske noter, ler og modne grønne druer. Smagen er tør, fyldig og med forfriskende noter af citron og grape. Det er helt klart en lidt kraftige udgave af druen, men bestemt en udgave, der er værd at stifte bekendskab med. Nyd vinen til retter med svinekød eller stegt laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2021, lav alkohol (13%)

120 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig hvidvin med duft af modne grønne druer og strejf af kærlighedsfrugt og banan. Den fyldige smag er i perfekt balance mellem tørhed og søde frugtnoter, og den slutter med frisk citrus. Der er en anelse prikke på tungen - lidt "petillant", som franskmændene kalder det. Drik vinen til skaldyr og lidt fede fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Veltliner & friends, Leo Aumann, Grüner Veltliner, Thermenregion, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Vin & Vin

En frisk, men også lidt enkel hvidvin med duft og smag af citrus og ikke så meget andet. Eftersmagen slutter med et lidt markant syrligt bid. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ried Schneiderberg, Weinrieder , Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 98 kr., Taastrup Ny Vinhandel

En elegant hvidvin med kærlighedsfrugt og moden citron i duften og med en kompleks frugtsmag med blandt andet modne grønne druer og gule blommer. Eftersmagen slutter med et lille bid af bittter orangeskal. En vin, der så afgjort bør ledsages af mad - fx citron-kylling eller ikke for kraftigt smagende retter med svinekød. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Furth, Petra Unger, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., Vinmonopolet

En elegant hvidvin med en mættet duft af flint og drue. Smagen er let cremet med kompleks frugt og strejf af honning og moden citron i den lange eftersmag. Vinen er oplagt til skaldyr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Muschelkalk, Zuschmann Schofmann, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2019, lav alkohol (13%)

134 kr., Propperiet

Der er frisk syrligt æble og flint over duften, mens smagen er fyldig, tør og med mineralske noter. Det er en god hvidvin, der vil egne sig fint til stegt kylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Krems, Zöhrer, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2019, lav alkohol (12,5%)

135 kr., Wineshop

En interessant og meget delikat hvidvin med en lidt udefinerbar duft - der er kvæde og ja faktisk lidt gummi (på den gode måde). Smagen er meget tør, med god fylde, en behagelig fedme, syrlig pære, friske æbler og fine krydrede noter, der holder ud i den lange eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Sechs Hände, Seymann, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2021, lav alkohol (13%)

En rigtig dejlig økologisk hvidvin med en meget aromatisk duft af søde eksotiske frugter. Frugtsødmen giver sig også til kende i smagen men opvejes her af en efterfølgende tilpas tørhed. Eftersmagen er nærmest uendelig lang. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Kremser Ried Weinzierlberg, Weingut Stadt Krems, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

160 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Erik Sørensen Vin

Weinzierlberg betyder "vinbondens bjerg" på østrigsk, et højtliggende plateau med vinstokke inde i byen Krems. Og det er herfra, druerne til denne udmærkede vin stammer. Der er modne grønne druer og en anelse banan over duften, mens den fyldige smag er frisk og med en god balance mellem frugtsødme og syre. Drik vinen til stegt kylling eller lette asiatiske retter Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Barock, Schloss Bockfliess, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

170 kr., Holte Vinlager

Druerne til denne hvidvin har fået lov til at hænge ekstra længe på vinstokkene, så de har samlet godt med sødme og aromastoffer. Dernæst er vinen fadmodent i store egefade. Til sammen giver det en powerfuld vin med fedme og kompleksitet, noter af vanille, banan og moden ananas og fine krydrede noter. En dejlig vin, der vil klæde asiatisk mad, lette kødretter og cremede oste. Eneste anke er, at alkoholen bider lidt til slut, hvilket koster den femte stjerne.

stjernestjernestjerne

Grüner Mann Reserve, Seymann, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2018, lav alkohol (12,5%)

I og for sig en ok hvidvin - tør og let krydret med en frisk smag af citrus, der dog mangler lidt fylde og karakter for at leve op til prisen ved 179 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl Hund Reserve, Pfaffl, Grüner Veltliner, Weinviertel, Østrig, 2020, middel alkohol (14%)

180 kr., Skjold Burne

Der er god og kompleks moden frugt i duften af denne hvidvin og forførende noter af bagt appelsinskal, moden citrus og gule blommer i den fyldige smag. Det er en rigtig dejlig vin, der er hver af sine 180 kr. værd. Nyd den fx til retter med fede fisk eller stegt citron-kylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Alte Reben, Weinrieder, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

195 kr., pris ved 6 flasker: 155 kr., Taastrup Ny Vinhandel

Der er moden abrikos, melon og nedfaldsæbler over både duften og smagen af denne fyldige hvidvin. Det er en vin med et par år på bagen, men den bærer sin ælde med ynde, og har en lang og blød afslutning med lidt bittermandel til slut. Der er lidt meditations-vin over den, men prøv den også til indiske retter med sødme og ikke alt for mange krydrede noter - eller til tørre italienske oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Schmelzer Trockenbeerenauslese, Weinbau Horst und Georg Schmelzer, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2007, lav alkohol (6%)

195 kr., pris ved 37,5 cl, Bacchus Vinimport

Smagningens eneste søde vin - og den er en ren nektar med dejlige noter af blandt andet søde appelsiner, honning og tørrede abrikoser. Vinen har en lækker fedme, og farven er som rav. Egentlig skulle druerne til denne vin være endt som en Eiswein, og man lod dem derfor hænge og skrumpe ind meget længe i håb om, at frosten indtrådte. Men der kom ingen frost til vinmarken i 2007. Til gengæld kom svampen Botrytis Cinerea, der sørger for "den ædle råddenskab", hvorfor druerne endte som denne dejlige Trockenbeerenauslese (tørrede-bær-høst). 195 kr. er selvfølgelig en god sjat penge for en flaske med kun 37,5 cl vin. Men man kan kun nyde et lille glas af denne fede, mættende delikatesse, så hver en krone er givet godt ud. Servér vinen godt afkølet til søde desserter eller kraftige blå oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Löss, Zuschmann Schofmann, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2018, lav alkohol (13%)

199 kr., Propperiet

En frugtrig hvidvin med moden aromatisk pære og melon i duften og med en fyldig, cremet smag, der bevarer den komplekse frugt længe i munden. Der er frugtsødme, der dog ikke kammer over, og som får modspil af en stringent syre. Det er Grüner Veltliner i topklasse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ried Gebling, Zöhrer, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig, 2018, lav alkohol (13%)

199 kr., Wineshop

En rigtig lækker hvidvin i fornem balance med alder, fylde, fedme og noter af mango og kærlighedsfrugt. Men også en vin med en god syre til mad - ikke mindst til asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen