Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18, 2022



Den store nye bydel i Dijon med det moderne vincenter i forgrunden.

Nu åbner Bourgognes store vincenter

Hvis sommerferien går til Bourgogne, har man nu mulighed for at besøge det store nye vin- og gastronomicenter i Dijon. Cité Internationale de la Gastronomie & du Vin (CIGV), slår dørene op d. 6. maj med et museum, der fortæller om distriktets vine, en vinskole, kurser ud i den højere gastronomi på fransk og engelsk, restauranter, en boghandel og en biograf, hvor der vil blive vist vinøse og kulinariske film.

Der er også en 500 kvadratmeter stor vinforretning, Cave de la Cité, med 3500 forskellige vinmærker og med 250 Bourgogne-vine, der kan nydes glasvis, tappet fra Enomatic-maskiner.

En million gæster årligt


Centret, der har kostet 250 millioner euro (cirka 1,8 milliarder kr.), er en del af en ligeledes spritny bydel med et firestjernet hotel og 540 boliger.
Dette nye tempel for vin og gastronomi ligger tæt ved Route de Grand Crus (de store cru’ers rute) med nogle af Bourgognes fornemmeste vinmarker, som lokker vinturister til fra hele verden. Så beliggenheden er perfekt, og håbet er da også, at vincentret med dets mange vinøse og gastronomiske attraktioner vil kunne nå op på en million besøgende årligt.


Willamette Valley er Oregons ældste vindistrikt og hjemsted for to tredjedele af statens vinhuse. Foto: Oregonwine.org.

Fra ild til frost

I 2020 led Oregon under de værste naturbrande nogensinde. Ilden åd sig gennem næsten 300.000 hektar, og røgen bølgede ind over vinmarkerne med røgskadede druer til følge. Også Californien blev ramt at ildebrande, som bredte sig til i alt 800.000 hektar – og ligeledes medførte røgskader i vinmarkerne.
Og fra ild til frost, for i april måned har de to stater været ramt af minusgrader, som ifølge Wine-Searcher højst sandsynligt vil gøre et større indhug i årgang 2022.

Kan miste det meste af høsten


I Oregon er det Willamette Valley, der er kendt for sine top-vine på Pinot Noir, som er blevet hårdest ramt. Her har nogle af vinproducenterne – især i den nordlige del af appellationen – risiko for at miste det meste af deres kommende druehøst.
I Californien har frosten indtaget Lodi, Clarksburg og Amador County samt San Joaquin, der er storleverandør af vine i den billigere ende til de amerikanske supermarkeder.

Vinstokkene vågner for tidligt


Skader i vinmarker forårsaget af forårsfrost er blevet et stadig hyppigere fænomen – også i Frankrig, Italien og andre europæiske vinlande, og det skyldes ikke mindst den globale opvarmning. På grund af de øgede gennemsnitstemperaturer vågner vinstokkene generelt tidligere end førhen fra deres vintersøvn og begynder at producere skud og knopper. Når forårsfrosten så samtidig melder sin ankomst, går det selvsagt galt.


Vinderfotografiet viser en vinmarksarbejder i færd med at opsamle afklippede grene i en vinmark i Bourgogne (foto © Jon Wyand).

Det bedste vinøse fotografi

”Pink Lady Food Photographer of the Year” er en prestigefuld konkurrence for de bedste fotografier og film inden for gastronomiens verden.
Det er det britiske æblefirma Pink Lady, der er konkurrencens hovedsponsor, og siden dens første udgave i 2011 er der blevet indsendt 80.000 bidrag fra 96 forskellige lande. Såvel professionelle fotografer som enhver med glæde for at fotografere kan deltage.
Konkurrencen har flere forskellige kategorier – heriblandt en vinøs, Errazuriz Wine Photographer of the Year (sponsoreret af det anerkendte chilenske vinhus af samme navn).
Inden for vinkategorien er der igen tre underkategorier - steder, mennesker og fremstilling - samt muligheden for at blive den suveræne vinder.
Resultatet af konkurrencen årgang 2022 er netop offentliggjort, og vinderen i vinkategorien blev den britiske fotograf Jon Wyand med ”Gathering prunings on Corton Hill” (der samles afklip på Corton-bakken).

Hårdt arbejde


Vinderfotografiet, som ses til venstre, viser en arbejder i vinmarken Corton Les Bressandes i Bourgogne en tidlig vintermorgen, og det giver et fint indblik i det hårde vinmarksarbejde. Før Jon Wyand vandt førsteprisen, havde han vundet i underkategorien ”mennesker”.
I underkategorien "steder" vandt italienske Marina Spironetti med sit ”Architecture and wine” taget hos vinhuset Antinori. Det flotte fotografi bringer vi længere nede på siden som ugens Store Billede.
Ved at klikke her kan man se de mange tidligere finalist-fotos inden for vinkategorien – nogle af dem er ret fantastiske.


Emmanuel Macron.

Vinglad præsident

Emmanuel Macron er som bekendt blevet genvalgt som Frankrigs præsident – og det er der rigtig mange i den franske vinbranche, der er glade for. Det er nemlig en kendt sag blandt franskmændene, at han holder rigtig meget af vin. Som han engang har sagt, så er ”et måltid uden vin lidt trist”, og selv drikker han et glas vin til frokost og endnu et til sin aftensmad. Han har også gang på gang offentligt erklæret sin kærlighed til netop fransk vin – og er, hvilket er vigtigt, imod stramninger af de i forvejen strenge franske alkoholregler.

Udnævnt til "årets personlighed"


Mens nogle franske læger i 2018 anklagede Macron for at være uansvarlig på grund af sin offentlige begejstring for vin, valgte Frankrigs førende vinmagasin, La Revue du Vin de France, sidste år at udnævne præsidenten til ”årets personlighed” ledsaget af følgende ord fra redaktøren, Denis Saverot: ”for første gang i årtier har en fransk præsident klart og tydeligt erklæret, at han elsker vin!”.

80% af Bordeauxs stemmer


Ifølge nye data fra EuroNews var der generelt en bred vælgeropbakning til Macron i de franske vindistrikter. I Bordeaux fx stemte 80% af vælgerne på ham.
Helt så godt gik det dog ikke i Gevrey-Charmbertin i Bourgogne, hvor kun 53% stemte på Macron - og i Champagne fik modkandidaten, Marine Le Pen, hele 60% af stemmerne. Og ”kærligheden” er gensidig. I et interview op til valget i førnævnte magasin udtalte Le Pen, at hun har en bred vinsmag men en særlig forkærlighed for champagne.


Endeløse rækker af kasser med vine til DWWA-konkurrencen venter på at blive pakket ud og bedømt af de 300 dommere. Foto: Decanter.

Så skal der blindsmages i lange baner

Der er netop taget hul på 19. udgave af verdens største vinkonkurrence, Decanter World Wine Awards (DWWA). Arrangøren er det britiske vinmagasin Decanter, og konkurrencen afholdes i London.
D. 24. april satte det 300 mand store smagepanel sig ved de runde borde og begyndte den omfattende blindsmagning af i alt 18.500 forskellige vine fra 56 lande rundt om i verden. Antallet af indsendte vine er det største nogensinde i de mange år, DWWA er løbet af stablen.
Dommerpanelet – der ligeledes slår alle rekorder i år – består af et større antal Masters of Wine, Master Sommeliers samt mange andre specialister ud i vinens verden.
Dommerne smager, vurderer og uddeler medaljer og priser til de mange vine til og med 7. maj. Resultatet af konkurrencen venter et godt stykke ude i fremtiden.


Det gik livligt for sig, da Sotheby's svingede hammeren for første gang under Hospices de Beaune auktionen.

Rekord for Sotheby's

Det går rigtig godt med salget af vin og spiritus hos det amerikansk-britiske auktionshus Sotheby’s – det viser en ny rapport over salget i 2021, som huset netop har udgivet.

Sidste år solgte Sotheby’s fornem vin og spiritus for hele 132 millioner dollars (cirka 928 mio. kr.) fordelt på 53 forskellige auktioner. Det er en stigning på 45% i forhold til det corona-ramte år 2020 og 12% mere end i 2019. Det er også en hidtidig rekord for det 278 år gamle auktionshus.

Femårig kontrakt


Der er flere årsager til fremgangen. For det første åbnede Sotheby’s for vin- og spiritusauktioner på fransk jord i 2021, og for det andet var det første gang, auktionshusets hammer blev svunget til den berømte Hospices de Beaune vinauktion i Bourgogne.
Hidtil har det været konkurrenten Christie’s, der har haft æren, men nu har arrangørerne af auktionen indgået en fem år lang kontrakt med Sotheby’s. Og for det tredje er der bare en generel stigende interesse i at investere i fornemme flasker.

Stadig flere yngre købere


Ædle Bordeaux-vine har i mange år tegnet sig for hovedparten af auktionshusets vinsalg - i 2016 fx udgjorde distriktets vine 62% af salget på Sotheby’s vinauktioner. Sådan er det ikke længere – sidste år var andelen faldet til 22%.
Lige modsat er det gået for Bourgogne-vinene, hvor der har været en stigning i salget i samme periode på 20% til en andel sidste år på 46%.
Når det gælder salget af spiritus, lå det sidste år på 22 mio. dollars (cirka 155 mio. kr.), en vækst på 5 mio. dollars (cirka 35 mio. kr.) i forhold til 2020.
Og hvem er det så, der køber de mange fine flasker? Det er især samlere fra USA, Hong Kong og Storbritannien - til sammen tegnede de sig for 57% af auktionssalget hos Sotheby’s i 2021. Det er også i stigende grad yngre mennesker, der køber vin og spiritus på auktion. 37% af førstegangskøberne var således under 40 år, hvilket jo tegner godt for Sotheby’s fremtidige auktioner.

Tillykke til idémanden bag VinAvisen!

Vinmanden Flemming Hvelplund, der i 1998 fik ideen til VinAvisen, fylder 80 år d. 6. maj. Han fik Anker Tiedemann, der havde været på et kursus og havde snuset til nettet, med på den, og dermed lød startskuddet til noget så nyt som et online-medie om nyheder fra vinens verden målrettet danske forbrugere og vinbranchefolk. Det var på et tidspunkt, hvor den eneste hjemmeside, man kunne se, var den fra Det hvide Hus i Washington samt en side med et billede af en mand i Oslo.
Men Flemming havde mange andre jern i ilden i de 50 år, han var aktiv i vinbranchen – dog gjorde han sig aldrig inden for køb og salg. Det drejede sig altid om undervisning, rådgivning og skribentvirksomhed. Han har blandt andet skrevet flere vinbøger – heriblandt den mest solgte vinbog i Danmark, Politikens Store Vinbog. Og der er sikkert også mange vinglade danskere, der husker ham som en glimrende foredragsholder og rejseleder.
For ti år siden gik Flemming på pension – men han nyder garanteret stadig et godt glas vin!


Hvidvinen TRS No. 5 har fået helt sin egen melodi.

Musik, der fremhæver smagen

I uge 11 nævnte vi en undersøgelse, hvor forskellige klassiske musikstykker blev afspillet, mens deltagerne blindsmagte den samme champagne ad fem omgange. På nær en enkelt deltager troede alle, at der var forskellige champagner i de fem glas, de fik serveret - hvilket ifølge forskeren bag undersøgelsen, Susan Lin, skyldtes den ledsagende musik. Afhængig af musikstykket faldt ”nogle af champagnerne” i bedre smag hos flertallet end ”andre”.
Lin forestiller sig, at vinproducenterne en dag ville kunne bruge musik som et redskab i salget af vin – altså, at en vin bliver lanceret med en bestemt melodi, der fremhæver vinen fra dens bedste side, når man drikker den.
Netop den slags markedsføring er brugt for nylig af det kroatiske vinhus Fericanci i husets lancering af nyeste årgang af vinmærket Enosophia.

Interaktive etiketter


Der drejer sig om to af mærkets vine, hvidvinen TRS No. 5 og rosévinen Matarouge. Flaskerne har interaktive etiketter, og via AR (augmented reality) – eller på dansk ”udvidet virkelighed” – kan man på sin mobiltelefon afspille et musikstykke, som er specielt komponeret til hver af de to vine og med det formål at øge nydelsen.
Man kan på samme måde også få mere at vide om vinenes oprindelse og fremstillingsmetode.
Ved at klikke her kan man høre en bid af det musikstykke, der er komponeret til hvidvinen.


En helt igennem vinøs bænk

Der findes mange kreative designfirmaer rundt om i verden, som forstår at genbruge gamle, brugte vinfade til diverse brugsgenstande.
Vi har tidligere vist stole og borde kreeret af vinfads-stave - og her er så en charmerende havebænk til to personer, lige til at slå sig ned i en lun forårsdag. Og så er der oven i købet tænkt på afsætning af vinglasset - en rigtig smart detalje.
Bænken kan købes online hos det amerikanske firma Eco Wine. Den koster 899 dollars (cirka 6345 kr.) plus forsendelse til Danmark


En forårsdag i en af Abejas vinmarker i Walla Walla Valley. Foto: Abeja.

Familien Jackson på indkøb - igen!

Jackson Family Wines, der blandt andet står bag mærket Kendall-Jackson, som sælges i Danmark, er et af USA’s helt store vinfirmaer, og det har siden 1974, hvor det plantede sine første vinstokke i Sonoma, Californien, været i samme families eje.
I dag har familien Jackson stadig sin base i Sonoma, men ejer hele 39 vinhuse på verdensplan, der til sammen fremstiller 72 millioner flasker vin årligt. I 2011 lød tallet på 60 mio. flasker, men i de senere år har Jackson Family Wines opkøbt flere vinmarker og vinhuse især i Oregon.
Nu har vinfirmaet ifølge Wine Spectator for første gang investeret i staten Washington, idet det har købt en cirka 25 hektar stor vinmarksparcel i Walla Walla Valley af det anerkendte vinhus Abeja – som selv beholder resten af vinmarken, der er på i alt 47 hektar.

Vil opføre eget vinhus


I marken dyrkes der hovedsageligt Cabernet Sauvignon – en drue, som trives ualmindeligt godt i Walla Walla, hvor den lægger most til fornemme rødvine.
Før Jackson Family Wines gjorde alvor af sine købplaner, opkøbte firmaet under høsten sidste år druer fra flere forskellige vinmarker rundt omkring i Walla Walla, fremstillede vin separat på druerne i lejede faciliteter og fulgte så vinenes udvikling. Og her blev det Abejas mark, der vandt.
Familien planlægger at skabe et helt nyt vinmærke og opføre deres eget vinhus i Walla Walla i nærmeste fremtid. Hermed runder firmaet en milepæl med i alt 40 vinhuse på verdensplan.
Denne gyldne edderkopabe i Panama får sig en bid frugt. Foto: Wikipedia/Steven G. Johnson.

Aber udvælger frugt med alkohol

Aber elsker modne frugter. Men nu viser ny forskning, at de såkaldte gyldne edderkopaber i Panama går målrettet efter frugter, der enten er faldet ned fra træerne eller har hængt så længe, at de er begyndt at gære, og derfor indeholder op til 2% alkohol.
Det er kendt viden, at aber godt kan finde på at drikke alkohol. Som vi tidligere har nævnt, så hænder det i fx Caribien, at de hugger cocktails fra bargæsternes borde. Men at de ligefrem udvælger alkoholholdig frugt frem for bare almindelig moden frugt, er nyt.

På jagt efter energi


Det er forskere ved California State University, Northridge (CSUN), der står bag den nye undersøgelse – som ikke kun beviser abernes glæde for alkohol men også, at dyrene er i stand til at nedbryde alkoholen.
Årsagen til denne udvælgelse af den gærede frugt skyldes ifølge forskerne ikke, at aberne er fordrukne, men at de er ude efter den større mængde kalorier, der er i den gærede frugt i forhold til den ugærede. Kalorier giver energi, og det er energien, aberne har brug for.
Forskerne mener også, at vores forfædre i tidernes morgen af samme årsag havde en præference for alkoholfyldte frugter – hvilket via nedarvning ligeledes har givet os en forkærlighed for alkoholiske drikke.
Man kan læse mere om undersøgelsen på CSUN’s hjemmeside.


Henri Jayer.

Vinens Hall of Fame

Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Henri Jayer, der både blev berømt for sine vine og for den indflydelse han havde på vinfremstilling i Bourgogne. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Henri Jayer (1922-2006) var en af Bourgognes mest berømte vinproducenter.
Han var ud af en burgundisk familie, der talte adskillige vinbønder, og selv blev han uddannet ønolog i 1940’erne ved universitetet i Dijon.
Efter anden verdenskrig blev han ansat af vinproducent-familien Noiret-Camuzet til at tage sig af deres lille 1 hektar store vinmark, Cros Parantoux, i Vosne-Romanée.
Over en lang årrække købte Henri Jayer bid for bid af marken, og de vine, han fremstillede af dens druer, er i dag vidt berømmede og eftersøgte af samlere. Vinene kappes med den legendariske rødvin fra Domaine de la Romanée-Conti om at være verdens dyreste vin.
Henri Jayer trak sig tilbage i 2001, men inden da var han blevet en stor inspirationskilde for andre Bourgogne-producenter. ”Lad naturen råde” var et af hans principper. Han var imod brug af kemikalier i vinmarkerne - noget, der i 1970’erne blev brugt en hel del af - og han rådede til, at man i stedet for kontrollerede ukrudtet ved at pløje markerne. Han afstilkede altid sine druer - i modsætning til andre af datidens producenter - og nægtede at filtrere sine vine. Og så opfandt han en ny teknik, kold maceration, hvor mosten får lov til at trække aromastoffer, farve og tanniner ud af drueskindene, før der tilsættes gær. En lav temperatur på 10 grader gør, at man undgår spontan gæring. Teknikken, der i dag anvendes af mange producenter, skulle give bedre, blødere og mere aromatiske rødvine.
I dag er det Henri Jayers nevø, Emmanuel Rouget, der fremstiller vin på druerne fra Cros Parantoux.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er den rette opskrift?

Knud Olesen skriver følgende til os: - Jeg har boet mange år i Latinamerika, hvor man kan få cocktailen Pinja Colada næsten over alt - tykke, fede og jævnt hårdtslående. Men det har aldrig lykkedes mig at kunne købe, eller få den RIGTIGE cocktail eller opskrift på denne side af Atlanten! Her har jeg kun mødt tynde versioner med forkert smag.
Vores læser spørger, om vi kan hjælpe ham med den rette opskrift. Det kan vi ikke umiddelbart, men det kan jo være, at der blandt vores mange læsere er nogen, der ligger inde med et svar. Vi hører meget gerne på mariette@vinavisen.dk.


Ugens vinøse billede

Philippe Durst har foreviget et hjørne af Alsaces smukke vinlandskab. I forgrunden ses et af distriktets mange vejkors og i baggrunden på højen Schlossberg tre ikoniske tårne. De stammer fra hver sin middelalderborg og er stort set det eneste, der er tilbage af borgene.
Man kan kun bestige det 590 meter høje Schlossberg til fods, men det er hele besværet værd. Fra toppen er der en flot udsigt over vinbyen Eguisheim.

Send endelig billeder til os!


Feriesæsonen venter lige om hjørnet, og rigtig mange af VinAvisens læsere rejser uden tvivl til nogle af denne verdens mange vindistrikter. Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-683
Billede 569-594Billede 595-621


683 Hos det italienske vinhus Antinori går arkitektur og vin op i en højere enhed (foto © Marina Spironetti).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 15 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Franzen, Riesling, Mosel, Tyskland, 2020, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Mr. Ruby

En god hvidvin med smag af friske grønne druer og en lille prikken på tungen. Eftersmagen er lang og fyldig. Med sin gode syre er det så afgjort en vin til mad - gerne til lidt fede fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Pas vu pas pris, Jeff Carrel, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Erik Sørensen Vin

En ok biodynamisk hvidvin med en tør, frisk druesmag og en anelse anis og fenikkel i eftersmagen. Prisen - også ved 6 flasker - er dog lige i overkanten og koster den fjerde stjerne.

stjernestjernestjerneØ

Solaris Barrique, Skærsøgaard Vin, Solaris, Danmark, 2020, lav alkohol (12%)

Denne økolgiske hvidvin er fadmodnet, og fadnoterne giver sig tydeligt tilkende i duften sammen med noter af vanille og eksotisk frugt. Smagen er fyldig og overrasker med sin friskhed og lidt markante syre, der kræver, at vinen ledsages af mad - og gerne en lidt fed en af slagsen. En ok vin men dog ikke helt harmonisk.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Almarina, Dehesa El Carrascal, Bobal, Castilla, Spanien, 2021, lav alkohol (12,5%)

74,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

En glimrende rosé på den blå drue Bobal. Den dufter fint af ribs og har en dejlig frisk og forholdsvis tør smag af røde bær. I eftersmagen er der strejf af kvæde og hindbær. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Binario, Rioja DOC, Spanien, 2020, middel alkohol (13,5%)

74,95 kr., SPS Wine

En dejlig og meget aromatisk vegansk rødvin med noter af blå blommer, vanille og brombær i smagen, og med en lang og fint krydret eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Plantaranas, Tempranillo, Castilla, Spanien, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., Sprit & Co.

En imødekommende rødvin med modne bær i duften og en fyldig smag med varme krydrede noter, moden frugt og et tilpas tanninbid til slut. Sagen til kraftige kød- og grøntsagsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Heredad Crianza, Bodegas García de Olano, Rioja DOC, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Vinovida

En helt igennem indtagende og harmonisk rødvin. Der er modne blå blommer, kirsebær, eg, vanilje og strejf af kanel i både duften og smagen - der slutter med tilpas afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerne

Palacio de Villachica Crianza, Toro DO, Spanien, 2016, høj alkohol (15,5%)

Dette er en flot rødvin - og en klassisk vin fra appellationen Toro. Den har en dejlig og koncentreret duft af blåbær og en fyldig frugtsmag med kaffenoter og vanille efter modning på egefade. Men den har også et lidt for markant alkoholbid til slut, der koster den femte stjerne. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering. Vinen kan drikkes nu eller gemmes i endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjernestjerne

1752 Crianza, Bodegas El Tanino, Grenache Tintorera, Almansa DO, Spanien, 2017, høj alkohol (15%)

120 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Denne rødvin har godt af lidt luft - så plask den gerne over i en karaffel et par timer før servering. Det er en kraftig og koncentreret vin med komplekse, krydrede noter - og en helt igennem dejlig vin med en fin frugtsødme og en blød og rund afslutning med strejf af mørk karamel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Celeste Crianza, Pago del Cielo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 6. til 12. maj: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En fyldig og frugtrig rødvin, hvis frugt får modspil af komplekse krydrede noter. Vinen har en silkeblød tekstur og en lang og vinøs eftersmag med strejf af blå blommer.

stjernestjernestjernestjerne

Elixir, Bruno Andreu, Languedoc AOP, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., AndrupVin.dk

Syltekirsebær og mokka mødes i duften af denne gode intense rødvin. Der er kraft og saft i den kødfulde smag - og en hel palet af krydrede noter. Det er vinen til en godt krydret (grill)bøf.

stjernestjernestjernestjerne

Les Touillères, Domaine La Collière, Rasteau AOP, Frankrig, 2020, høj alkohol (15%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Jysk Vin

En meget aromatisk rødvin med varme krydrede noter i duft og smag og med en lang og blød eftersmag, der slutter med en lille frugtsødme.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Pier 39, Pinot Noir, Californien, USA, lav alkohol (12,5%)

219,95 kr., pris for 3 liter i boks. På tilbud fra 6. til 12. maj: 139 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

3 liter svarer til 4 normale flasker og dermed til en flaskepris på kun 55 kr. Det er en yderst attraktiv pris for en vin af så god kvalitet - så køb boksen til tilbudsprisen (svarer til 34,75 kr. pr. normalflaske). Vinen er lidt atypisk for Pinot Noir-druen. Den har druens saftighed og duft og smag af blåbær men er mere intens og fyldig og med en overraskende lang og aromatisk eftersmag. En lille syre til slut gør vinen velegnet som madvin - fx til ikke alt for tunge grillretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beaune Clos du Roi Premier Cru, Domaine Besancenot, Beaune Clos du Roi Premier Cru AOP, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

En top rød Bourgogne med en kompleks duft af blandt andet blå druer, blommer og kirsebær og med en fyldig og elegant frugtsmag med rygrad, saftighed og tilpas tørhed - og med en meget lang og blød eftersmag.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen