Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2022



Det bliver en TGV-højhastighedsbane (Train à Grande Vitesse), der skal løbe gennem appellationen Picpoul de Pinet. Foto: Wikipedia/Joost.

Togbane gennem vinmarkerne

Det sydfranske Languedoc er bedst kendt for sine fyldige og krydrede rødvine - men i appellationen Picpoul de Pinet gælder det delikate tørre hvidvine. I alt omfatter appellationen 1500 hektar vinmarker, og den tegner sig for en betydelig del af Languedocs eksport af hvidvin.

Siden juli sidste år har vinproducenterne i Picpoul de Pinet kæmpet en hård kamp for at få droppet planerne om en højhastighedstogbane gennem appellationens vinmarker. Men forgæves – togbanen, der forbinder byerne Montpellier og Perpignan, bliver ikke lagt på hylden, og myndighederne regner med, at den er færdigopført i 2030.

Nervøs for mere forurening


I alt mister appellationen 73 hektar vinmarker – til gengæld har den cirka 900 hektar uudnyttet vinmarksjord, og den lokale vinproducentforening undersøger nu mulighederne for at få tilplantet området – eller i hvert fald en del af det. Derudover søger foreningen om kompensation til de producenter, der mister vinstokke og dermed omsætning.
Tabet af vinstokke er slemt nok, men det er – ifølge vinproducenterne – næsten værre, at togbanen vil skæmme Picpoul de Pinets idylliske landskab. Dertil kommer den forurening, der følger i kølvandet - i forvejen har appellationen motorvej A9 drønende i baghaven.
Ifølge Wine-Searcher vil 300 hektar af appellationens vinmarker nærmest blive klemt inde mellem togbanen på den ene side og motorvejen på den anden. Og det vækker naturligvis alt andet end begejstring.


Maria Casella, der sammen med sin mand, Filippo, udvandrede fra Italien i 1957. Tolv år senere grundlagde ægteparret familiens vinhus. Læg mærke til læsset af druer på ladet. Foto: Yellowtailwine.com.

Australiens største vinmarkssalg

Australiens største familieejede vinfirma, Casella Family Brands, har været i familien Casellas eje siden dets grundlæggelse i 1969. Og firmaets vineri i Yenda er landets absolut største.
Firmaet fremstiller kendte vinmærker som Peter Lehmann og Yellow Tail – af sidstnævnte sælges der årligt 144 millioner flasker i 50 forskellige lande.
Nu har Casella Family Brands sat 35 af sine vinejendomme inklusiv i alt 5650 hektar vinmarker og yderligere 1608 hektar jord til salg. Ifølge The Australian bliver salget det største enkelte vinmarkssalg på australsk jord i mands minde. Familien Casella vil nemlig ikke have det store areal vinmarker og de tilhørende vinerier fordelt på flere hænder, så der skal findes en enkelt køber.
De vinmarker, der er sat til salg, ligger i blandt andet Barossa Valley, Clare Valley, Langhorne, Currency Creek, Limestone Coast og Riverina.

Ændret forretningsstrategi


Casella Family Brands fortsætter med at få druer fra drueavlere i New South Wales og South Australia, som firmaet har langvarige kontrakter med.
Det er ejendomsmæglerfirmaet Colliers, der står for salget, og der er ikke angivet nogen salgspris. Alt, hvad der står på firmaets hjemmeside, er, at interesserede kan henvende sig senest 8. juni kl. 12.
Salget sker ikke som følge af dårlige tider for Casella Family Brands – i 2020 indbragte vinsalget firmaet en indtægt på 518 millioner dollars (cirka 3,7 milliarder kr.), 27 mio. dollars (cirka 190 mio. kr.) mere end i 2019. Årsagen er ifølge familien Casella et ønske om at ændre forretningsstrategi, og hver en krone fra salget af marker og vinerier vil blive geninvesteret i firmaet.


En af Lapostolles meget gamle Cabernet Sauvignon vinstokke, der kun bærer sparsomt med druer.

En ganske særlig rødvin

Det chilenske vinhus Lapostolle i Colchagua har frigivet en ny rødvin til salg, der er opkaldt efter den vinmark, der har leveret druer til den, La Parcelle 8 i Apalta-dalen.
Der frigives hvert år mange nye vine verden over, men det er nu noget særligt med denne rødvin. Den er nemlig lavet på Cabernet Sauvignon-druer fra verdens sandsynligvis ældste vinmark med denne drue.
Ifølge Old Vine Register - en database over flere hundrede vinmarker i 20 forskellige lande - er der kun én anden kandidat, en vinmark i Barossa Valley i South Australia.
Vinstokkene i La Parcelle 8 kan dateres helt tilbage til omkring år 1900, og det er opsigtsvækkende, når det gælder Cabernet Sauvignon.

Vinstokkenes afkom


Der findes rigtig mange lige så gamle vinmarker, men de bærer andre druer – især Grenache, Carignan, País og Zinfandel. I Østrig findes der også mere end 200 år gamle vinmarker med den grønne drue Grüner Veltliner og i Tyskland ligeledes meget gamle Riesling-marker.
Nu er det ikke sådan, at samtlige vinstokke i La Parcelle 8 er historiske - hvert år dør der en lille procentdel af de gamle vinstokke, men de lever videre via den såkaldte ”marcottage-metode”. Når de gamle vinstokkes liv lakker mod enden, giver man dem et afkom ved at bøje et skud ned i jorden, hvor det danner rødder, der så sender en ny vinplante op ved siden af den gamle. Og kvaliteten af druerne følger med.

Kun 12.000 flasker


Det med vinmarker og alder er derfor lidt af et holdningsspørgsmål - man kunne jo fx hævde, at en vinmark, der var plantet i 1980, og som havde stået "urørt" siden da, var ældre end Lapostolles gamle mark. Men så er der jo lige det med, at kvaliteten fra den gamle vinstok følger med over i den nye.
Der er kun fremstillet 12.000 flasker af rødvinen La Parcelle 8, og det er en årgang 2015. Men flere årgange af vinen ligger stadig og modner i Lapostolles vinkælder.


Fem af de i alt seks unge mænd, de poserer i kalenderen.

Nøgenkalender med et godt formål

Philippe Ball, der ejer vinforretningen Cave des Anges i Forstfeld i Alsace, fik sidste år en god idé. Han ville rejse penge til børnecancerfonden Les Enfants de Marthe, og valgte at gøre det ved at lave en (næsten) nøgenkalender med fem gode venner. Kalenderens navn er (nok så selvbevidst) ”Les Dieux du Vin” (vinens guder).
For hver måned poserer mændene enkeltvis eller flere sammen - som de er eller med vinflasker og fyldte vinglas. Man er ikke i tvivl om, at det er en professionel fotograf, der har taget billederne til kalenderen, som er blevet trykt i 900 eksemplarer. Det lyder jo ikke af meget, men de fleste er blevet solgt, og de har tilsammen rejst 6000 euro (cirka 45.000 kr.) til det gode formål.

Ideen er ikke ny


Nu tænker man måske, at det da er en flok ualmindeligt veltrænede og flotte eksemplarer af vinhandler-standen. Men de fem deltagere er dog ikke alle i vinbranchen – der er også et par professionelle idrætsudøvere og en enkelt bodybuilder imellem.
Ideen med en sådan kalender er ikke ny. Gennem adskillige år udgav den østrigske vinkonsulent Ellen Ledermüller-Reiner kalenderen ”Jungwinzerinnen Kalender” (de unge vinkvinders kalender), hvor unge kvinder fra den østrigske vinverden lagde krop til årets forskellige måneder.
Philippe Ball har allerede en ny nøgenkalender i støbeskeen for 2023 – hvor det beløb, den indbringer, ligeledes går til at godt formål.


Den nye etiket fra Col Vetoraz, hvor "Prosecco" er bandlyst.

Sletter "Prosecco" fra etiketten

Den let mousserende hvidvin prosecco fremstilles i den norditalienske appellation af samme navn – en meget stor DOC (Denominazione di Origine Controllata), der breder sig over hele ni provinser i Veneto og Friuli Venezia Giulia.
Inden for dette store område er der også et par lidt finere appellationer, heriblandt DOCG’en (DOC tilføjet et "et Garantita") Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Salget af prosecco er – som vi tidligere har nævnt - nærmest eksploderet i de senere år. Så et ”Prosecco” på etiketten gør vinen til lidt af en sællert på verdensplan, mener de fleste prosecco-producenter - men ikke vinhuset Col Vetoraz i Valdobbiadene. Det har nemlig besluttet, at det fra og med årgang 2022 vil stryge betegnelsen Prosecco på sine etiketter, al emballage, markedsføringsmateriale osv. Fremover vil der udelukkende stå Valdobbiadene DOCG.
Vinhuset vil gerne distancere sig fra den store brede DOC-appellation, og som det fremgår af en officiel meddelelse fra Col Vetoraz, så er det ”at definere vinen som Prosecco det samme som at bagatellisere den.”


Store mængder af skønne klaser med Shiraz-druer er endt på jorden og ikke i flaskerne. Foto: Australianwine.com.

Absurd kinesisk afgift

Australien eksporterer 60% af al den vin, landet fremstiller, og er derfor yderst afhængige af gunstige eksportmarkeder. Og et sådan var Kina, som i 2019 tegnede sig for 29% af den totale australske vineksport, og var det marked, der for første gang indbragte den australske vinindustri hele 1 milliard AUD (cirka 5 mia. kr.) i løbet af et enkelt år.

Men med ét var ballet slut. På grund af en verserende handelskonflikt mellem Kina og Australien pålagde kineserne i 2020 en række importerede australske produkter, heriblandt vin, en strafafgift – der i marts sidste år blev forhøjet til det nærmest absurde.
Som det er i dag, bliver en flaske australsk vin, der importeres til Kina, pålagt en afgift på mellem 116 og 218% - hvilket har medført, at eksporten til kineserne er skrumpet med 97% i værdi i løbet af de sidste to år.

Tonsvis af druer rådner op


De australske vinproducenter brænder derfor inde med store mængder vin, som de kæmper med at få afsat til anden side – nu, hvor kineserne effektivt har sat en stopper for importen.
Og i stedet for som normalt at høste druerne i februar og marts måtte mange drueavlere og producenter lade druerne hænge på vinstokkene eller efterlade dem på jorden, hvor de nu ligger og rådner. Det nytter ikke at fremstille mere vin, når der ikke er den fornødne afsætning. Men det gør ondt – især da årgang 2022 er udråbt til at være en fantastiske årgang, når det gælder druernes kvalitet.

Sværest for de små producenter


En enkelt drueavler i Cardross i Victoria har måttet efterlade 130 tons modne Shiraz-druer på jorden – og han er langt fra den eneste. En lille film på YouTube viser, hvordan druerne "høstes" med en maskine, som med det samme smider dem på jorden.
Store australske producenter, som fx Penfolds, har fundet en smart måde at omgås den kinesiske strafafgift – de eksporterer først vinen til Sydafrika og derfra videre til Kina. Derudover begyndte man allerede for et år siden at få en fod inden for på nye markeder, der kan erstatte en del af den tabte omsætning. Men for drueavlerne og de mindre vinproducenter er situationen lidt af en katastrofe.


Foto: Unsplash/Zan.

Godt naboskab med et glas vin

Når man flytter til et nyt kvarter, er et godt naboskab som regel en del af det ”at falde til”. En ny britisk undersøgelse, udført af OnePoll for det verdensomspændende vinfirma Barefoot Wine, viser, at vin spiller en væsentlig rolle, når det gælder den første kontakt med de nye naboer.

I undersøgelsen har man spurgt 2000 briter, om de bedste ”adgangsbilletter” til at komme sine naboer ved. Og her svarede 30% af deltagerne, at det var at invitere dem på et glas vin eller blive inviteret på et glas. 20% meddelte, at det var at købe en flaske vin til naboen - eller omvendt. Det med at komme med en hjemmebagt kage lader til at være helt ude af billedet...
Hovedparten af de adspurgte mente, at en sådan ”vin-date” burde finde sted senest tre måneder efter, man var flyttet til det nye sted – og der måtte gerne være en anledning. 18% ytrede således, at et fødselsdagsparty var en oplagt anledning, 16% ”at solen skinner” og endnu 16% ”at det er weekend”.
51% af deltagerne ville vente på, at naboerne tog det første skridt, mens 25% ytrede, at de selv ville henvende sig.



Et dommerpanel bestående af vinprofessionelle blindsmager vinene til Challenge Millésime Bio. Foto: Sudvinbio.

Tjek vinene ud på vinderlisten

I forbindelse med verdens største branchemesse for økologisk vin, Millésime Bio, er der siden 2007 blevet afholdt en konkurrence, der ligeledes er den største internationale konkurrence for økovine.
Årgang 2022 af konkurrencen – Challenge Millésime Bio - løb af stablen før afholdelsen af selve branchemessen, så de mange tusinde vinimportører og andre branchefolk kunne smage vindervinene, når de kom til det store messecenter i Montpellier.
Også hjemme bag skærmen kan man dykke ned i listen over de vine, der opnåede medaljer. Flere af dem findes på det danske marked, så det er bare med at gå på jagt. Og alle er de økologisk – og for nogle af vinenes vedkommende også biodynamisk - certificerede. Vinderlisten kan ses ved at klikke her.

Nyhed: konkurrence for øko-øl


Til dette års konkurrence blev der indsendt 1600 vine fra hele verden – dog flest fra værtslandet Frankrig – hvilket viser, at stadig flere vine deltager år for år. I 2011 var det kun 836 vine, dommerpanelet skulle bedømme, og i 2015 var antallet af deltagende vine steget til 1250.
Ud af dette års indsendte vine opnåede 214 en guldmedalje, 274 fik sølv og 86 bronze.
Arrangøren af såvel vinbranchemessen som Challenge Millésime Bio er Sudvinbio. Og som noget nyt i år havde organisationen valgt også at åbne konkurrencen for økologisk øl, der ligeledes er blevet blindsmagt og bedømt af et øl-kyndigt dommerpanel.
I alt blev 36 øl belønnet med medaljer, hvoraf 8 var af guld, 19 af sølv og 9 af bronze. Man kan se listen over vinder-brygget ved at klikke her.
Øl-delen af konkurrencen er stadig forholdsvis lille, men mon ikke den også får vokseværk med tiden.


Et af foredragene handler om de dejlige hvidvin fra Alsace.

Vinforedrag med smagning

Hvis du er glad for vin og gerne vil et spadestik dybere ned i vinens verden, så holder VinAvisens Mariette en række vinforedrag hos FOF Københavns Omegn, hvor samtlige af foredragene ledsages af et powerpointshow og en kommenteret smagning.
Der er et introforedrag ”Kom i gang med vin”, der går helt basalt til værks. Her kan du fx få svar på, hvorfor to vine på samme drue smager vidt forskelligt, hvordan du opbevarer vin, om en vin er bedre, jo mere alkohol, den indeholder osv.
Derudover er der fem forskellige foredrag om enkelte vine og distrikter. Dem kan man læse mere om og tilmelde sig ved at klikke på linkene: Rosévin, hvidvin fra Alsace, Amarone, sherry og champagne.


Foto: Unsplash/Niklas Hamann.

Lav et par flasker mælkebøtte-vin

Lige nu popper de gule mælkebøtter op af græsset - hvilket får mange haveejere til at se rødt. Og det bliver kun værre i løbet af sommeren.
Men i stedet for at lade de Fandens mælkebøtter ende som haveaffald, kan man bruge dem til lidt af hvert. De tidlige sprøde blade er perfekte i salat, og så kan de gule kronblade ifølge Dansk Hjemmeproduktion forvandles til en glimrende bordvin eller hedvin. Og hvis man nu får smag for mælkebøttevinen, ender det måske med, at man ligefrem begynder at dyrke de gule blomster …
Opskrifterne på de to drikke findes på Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside.
Et meget lille udpluk af de gigantisk mange flasker whisky, der kom under hammeren hos Sotheby's.

Hidtil største spiritus-auktion

I den forgangne uge har Sotheby’s afholdt sin største spiritus-auktion nogensinde, og samtlige flasker, der var sat til salg på auktionen, som løb af stablen i New York, indeholdt skotsk whisky.
Auktionshuset havde regnet med et samlet hammerslag på 1,5 millioner dollars (cirka 11 mio. kr.) – det blev dog hele 66% højere, idet de mange flasker blev solgt for gigantiske 2,5 mio. dollars (cirka 18 mio. kr.).
I alt kom 1000 partier med whisky under hammeren – nogle partier bestod af en enkelt sjælden flaske, mens andre omfattede flere whiskyflasker.
Hovedparten af flaskerne kom fra én og samme samling af skotsk whisky, som er døbt ”The Hollywood Collection”. Og bag den gemmer der sig en ganske særlig historie.

En uåbnet container


Lige før den globale finanskrise i 2008 sendte en amerikansk whiskyhandler en stor container fyldt med fine og sjældne flasker skotsk whisky til Los Angeles.
Meningen var, at de mange flasker skulle videresælges til skuespillere, instruktører og filmproducenter i Hollywood. Men da krisen for alvor bragede igennem, forblev containeren uåbnet – der var ligesom ingen, der havde lyst til at investere i fornem whisky, nu hvor det økonomiske marked var under nedsmeltning.
En amerikansk entreprenør hørte om containeren, skyndte sig til Los Angeles og købte samtlige flasker – sandsynligvis til en favorabel pris.
Siden da har han nydt rigtig mange af flaskerne sammen med venner og familie, men resten af dem har ligget uåbnede i hans kælder, indtil han så for nylig besluttede sig til at sende dem på auktion.

Top-tre bestod af Macallan


De tre højeste hammerslag blev alle givet for whisky fra The Macallan. Toppen af poppen var en flaske Macallan Millennium Decanter 50 Year Old fra 1949, som gik for 40.000 dollars (cirka 286.000 kr.). På andenpladsen kom så en flaske Macallan 30 Year Old i original trækasse – den havde en højeste vurdering på 22.000 dollars (cirka 157.000 kr.), men gik for 35.000 dollars (cirka 250.000 kr.).
Tredjepladsen gik til Macallan Fine & Rare 50 Year Old fra 1952 med et hammerslag på 32.500 dollars (cirka 232.000 kr.).
Sotheby’s har oplyst, at 58% af partierne opnåede priser over deres vurdering, at 42% af køberne var nye købere hos auktionshuset, og at lidt over 40% af byderne var under 40 år gamle. Sidstnævnte viser en generel tendens til et stigende antal yngre samlere af vin og spiritus.
Der er en særlig stor interesse i disse år for at købe fornem skotsk whisky på auktion. Sidste år steg salget af spiritus hos Sotheby’s med 42% i forhold til 2020, og det var netop fine og sjældne gamle skotske whiskyer, der var drivkraften bag væksten.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Ernest og Julio Gallo.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til brødrene Ernest og Julio Gallo. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Ernest Gallo (1909-2007) og Julio Gallo (1910-1993) var brødre og amerikanske efterkommere af et italiensk indvandrer-ægtepar, Giuseppe Gallo og Assunta Bianco, der kaldte sig selv Joe og Susie, da de kom til Californien.
Guiseppe Gallo havde lavet lidt vin før forbudstiden (1919-33), men da brødrene skulle i gang med at lave vin, huskede de ikke helt, hvordan han gjorde. Heldigvis kunne de låne et par bøger om det på biblioteket.
Joe og Susie havde et ulykkeligt ægteskab. I 1933 skød Joe først sin kone og derefter sig selv. Samme år grundlagde deres sønner E.& J. Gallo Winery i Modesto i den californiske Central Valley, og sammen gjorde de igennem de næste mange årtier en meget stor indsats for at højne kvaliteten af californisk vin. Ikke mindst satte de med et fantastisk og supermoderne vineri distriktet Sonoma på det vinøse landkort.
Fra en ydmyg begyndelse udviklede Gallo sig til at være verdens største vinproducent – en titel, som firmaet har beholdt indtil for få år siden, da det blev overhalet af Constellation Brands. Men det er stadig USA’s største vinproducent og verdens største familieejede vinhus med cirka 8094 hektar vinmarker i Californien, 6500 ansatte på verdensplan, en eksport til 110 forskellige lande og en årlig produktion på cirka 900 millioner flasker vin.
I dag har tredje generation af familien Gallo overtaget roret, og der er nok af hænder at fordele arbejdet på: De to brødre efterlod sig tyve børnebørn, hvoraf fjorten med Joseph Gallo i spidsen allerede arbejder i firmaet.
Adresse: Brødrene har adresse et sted oppe i himlen, men E.& J. Gallo Winery ligger i Modesto i Californien, tlf.: 008 00 42 54 60 00, www.gallo.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
En stor klase Vermentino-druer. Foto: Wikipedia / Magneto.

Vinområde eller drue?

Søren Lassen har flere gange set navnet Vermentino på italienske vinflasker. Nu vil han gerne vide, om det står for et vinområde eller en drue.
Vermentino er en hvidvinsdrue, og den stammer højst sandsynligt fra Italien, hvor den især er udbredt på Sardinien. Her leverer den most til den berømte vin Vermentino di Gallura fra provinsen Olbia-Tempio på den nordlige del af øen.
Derudover dyrkes druen i Piemonte, hvor den kaldes Favorita, samt i Sydfrankrig og på Korsika.
Vermentino forvandles typisk til let drikkelige aromatiske hvidvine med en fin syre, men i Italien fremstilles der også en lille mængde søde og mousserende vine på druen.


Ugens vinøse billede

Nicki Sørensen har taget dette billede hos den lille hyggelige grappa-producent Luigi Francoli, der har til huse nær byen Ghemme i det italienske Piemonte.
I anden halvdel af 1800-tallet var Luigi Guglielmo Francoli tømmerhandler i Campodolcino i Lombardiet. Når han kom ned i dalen med sit tømmer, fik han øje på vinproduktionens organiske rester, vinaccia, som lå uden for vingårdene. Han fyldte sin hestevogn med disse rester, anskaffede sig et destillationsapparat og begyndte at lave brændevin.
Han var fortsat en succesfuld tømmerhandler, men hans tre sønner, Gabriele, Guglielmo og Bartolomeo, så mulighederne i brændevinen og grundlagde et grappa-firma i 1895, og et par af disses sønner grundlagde så destilleriet i Piemonte.
På billedet ses ikke det materiale, som der laves grappa af, men resterne efter produktionen. Grappa brændes på det friske, duftende bundfald fra vinproduktionen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-685
Billede 569-594Billede 595-621


685 Som en opmarcheret hær ligger de fyldte vinflasker på snorlige rækker hos Bodegas Campillo i Rioja (foto © Mick Rock).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Arnaces Pinot Grigio, Tenute Arnaces, Pinot Grigio, Pinot Grigio delle Venezie, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

75 kr., Køge Vinhandel

En økologisk hvidvin - og en rigtig dejlig vin med en fin citrusnote i duften og en fyldig frugtsmag med liflige honningnoter. Det er topkvalitet til meget rimelige penge.

stjernestjernestjerne

Dry as a bone, Weingut Schenk Siebert Trocken, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2020, lav alkohol (12%)

85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinovida

En hvidvin, der dufter af gule blommer og søde æbler og har en frisk smag - men også en noget overdøvende syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Champarlan, Menetou-Salon AOC, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

Menetou-Salon, hvor denne hvidvin kommer fra, er en lille appellation i Loire - så er det på plads. Det er en vin med en meget aromatisk duft af abrikos og citrusfrugt og med en dejlig tør, fyldig og langstrakt smag med fine mineralske noter samt grønne druer og citroner. Det er en dejlig vin, der ligefrem kalder på retter med skaldyr og lyse fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Grand Cros, Domaine du Grand Cros, Côtes de Provence DOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rigtig god hvidvin med en liflig duft af moden melon, aromatisk æble og honning og en tør smag med modne citrusfrugter og en frisk frugtsyre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Canaja, Villa Annaberta, Veneto Bianco IGT, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 20. til 25. maj: 54,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Superbrugsen, Kvickly

Modne sommeræbler er det første, tanken falder på, når man dufter til og smager på denne dejlige og fyldige hvidvin. Æblenoterne får i smagen selskab af grønne druer og strejf af melon. Det er en tør vin, der dog har en indtagende lille sødme til slut. Tilbudsprisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Lentz Riesling, Riesling, Alsace AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (12%)

110 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 90 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Der er modne gule blommer, mango og krydret sød appelsin i duften af denne hvidvin. Smagen er ligeldes yderst aromatisk, fyldig, tør uden af knase og med grønne, modne druer som den dominerende note. Drik vinen til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No 1, Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

110 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin dufter dejligt af modne grønne druer og honning, og i den milde og aromatiske smag er der hyldeblomster, en tilpas syre og igen en lille honningsødme til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Josef Ehmoser, Grüner Veltliner, Wagram, Østrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

Denne hvidvin kommer fra Wagram i Donauland ikke ret langt fra Wien, og det er en udmærket vin - tør og fyldig med friske grønne druer i både duft og smag. Drik den godt afkølet en lun dag på terrassen - eller til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Babich Riesling Single Vineyard, Babich Family Estates, Riesling, Marlborough, New Zealand, 2019, middel alkohol (13,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil d. 29. maj: 110 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Denne hvidvin har en liflig duft af mimoser og melon og en meget fyldig smag med en dejlig frugtsødme, der er fint afbalanceret af Riesling-druens kendte syre. Nyd vinen, som den er, eller til lette asiatiske retter med lidt sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pinot Gris, Lilleø Vin, Pinot Gris, Danmark, 2019, lav alkohol (11,5%)

250 kr., pris ved 2 flasker: 150 kr. flasken, Erik Sørensen Vin

Dette er en interessant hvidvin. Den er lavet på Pinot Gris, en drue, der normalt kun trives et godt stykke syd for Danmarks grænse. Men på Lilleø er der stort set ikke nattefrost - det sørger nærheden til havet for. Desuden dyrkes druerne på sydskråninger, hvilket er optimalt for modningen. Og ikke nok med, at det er lykkedes at fremstille vin på druen på dansk jord - det er også en rigtig dejlig vin. Den dufter af en skøn forening af grønne druer og honning samt strejf af røg. Smagen forfører med sin fylde og friskhed og sine sarte og sødmefulde krydrede noter. Prisen ved to flasker er attraktiv.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le tre Sorelle, Cantine del Funaro, Merlot, Abruzzo, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Le tre Sorelle betyder "de tre søstre" og henviser til de første ejere af den jord, hvor vinhuset i dag ligger - søstrene, Rachele, Matilde og Concetta. Det er en meget aromatisk rosé - fyldig, med røde sommerbær, en god syre og strejf af rabarber i den lange eftersmag. Vinen er perfekt godt afkølet som terrassevin, men vil også egne sig fint til en god kyllingeret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elixir, Bruno Andreu, Languedoc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (12%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., AndrupVin.dk

En rosévin i en meget elegant flaske med glasprop. Men indholdet er bestemt også elegant - det er en let og raffineret vin med en sart rosa farve, en fin duft af kirsebær og en mild men alligevel fyldig smag af røde sommerbær. Den er lige til et køligt glas på terrassen men er også velegnet til diverse skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjerne

La Grande Rosé, Pfaffl, Niederösterreich, Østrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

200 kr., pris på tilbud indtil 29. maj: 169 kr., Skjold Burne

De fleste rosévine, vi smager, er i den lidt lettere genre - både når det gælder smag og alkoholindhold. Her har vi en meget fyldig og kraftig udgave med hele 14,5% alkohol. Vinen har en varm laksefarve og dufter af søde jordbær, mens smagen er tør og let krydret. Det er en oplagt vin til inkarnerede rødvins-drikkere, der for første gang skal smage en rosévin - og det er så afgjort en vin, der bør ledsages af mad, fx let krydrede kødretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Piccini, Toscana Rosso IGT, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 30. august: 50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

Dette er årets grillvin fra Coop - hvilket tydeligt fremgår af flasken, der er dekoreret med alt godt til grillen. Og det er en fortræffelig rødvin, der bestemt egner sig glimrende til grillede bøffer, pølser og grøntsager. Den har noter af røde bær, mokka og mørk chokolade i duften og har en smag, hvor moden frugt og dejlige krydrede noter deles om pladsen. Eftersmagen er lang og blød og med en fin syre, der kan skære gennem den lidt fede grillmad. Tilbudsprisen på 50 kr. ved 2 flasker er et røverkøb. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

WNTL?, Syrah, Washington State, USA, 2018, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 19. til 24. maj: 50 kr. ved 6 flasker, Irma

WNTL? står for spørgsmålet "What is not to like?" - hvilket frit oversat må være "hvad er der, som man ikke kan lide (underforstået ved denne vin)? Og svaret er "intet"! Det er nemlig en rødvin, der har det hele - en imødekommende duft af mørke sommerbær, især solbær, og en varm og blød smag med noter af brombær og modne hyldebær, der får et fint krydret modspil af timian. Eftersmagen holder længe i munden. Det er en vin med stor spændvidde til mad - lige fra pasta til det store ostebord. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Canaja, Villa Annaberta, Veronese Rosso IGP, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 20. til 25. maj: 54,50 ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En god, ukompliceret rødvin, der smager af modne brombær og mørke kirsebær og slutter med en god portion frugtsødme. Drik vinen til pasta eller lette kødretter. Tilbudsprisen ved 2 flasker er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Tenuta Aquilaia, Ciliegiolo, Toscana DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

110 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Denne rødvin skal have lov til at trække vejret lidt i glasset - eller plaskes over i en karaffel et par timer før servering. Gør man det, får man fuld smagsvaluta for pengene. Det er en meget flot rødvin - fyldig og med duft af modne mørke kirsebær og med flere lag af krydrede noter, der dukker op i den lange eftersmag. Her er blandt andet rosmarin, sort peber, en anelse kardemomme og strejf af nelliker. Det er også en vin med rygrad og et tilpas tanninbid til slut.

stjernestjernestjerne

Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin

En rødvin, der dufter af syltede blommer med strejf af valnødder. Smagen er tør, meget intens og kraftigt krydret - og lidt ensporet. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Gourran Grande Réserve, Château Gourran, Côtes de Bordeaux AOC, Frankrig, 2015, middel alkohol (13,5%)

180 kr., pris ved 6 flasker, Gourran.dk

En rødvin på Merlot, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot - og en glimrende vin, der fører én tilbage til den gode gamle klassiske Bordeaux-stil med stringens og elegance, komplekse frugtnoter, en fløjlsblød tekstur og en behersket alkoholprocent. Man kan roligt købe 6 flasker, nyde et par stykker her og nu og gemme resten til en særlig lejlighed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pietro Junior Amarone, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (15,5%)

219 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Den fyldige frugt og rosinnoten i duften er indbegrebet af amarone. I smagen er der moden frugt, mokka, vanilje og strejf af rosmarin. Alkoholen er fornemt integreret. En meget lækker rødvin til en rimelig pris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Guy & Yvan, Nuits-Saint-Georges AOC, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

Dette er en både dejlig og elegant rødvin. Den har en frugtrig duft af især mørke kirsebær og en kompleks og fyldig smag med moden frugt, strejf af svampe og afrundede tanniner.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen