Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 7, 2023



Det er ikke til at se, hvis man ikke lige ved det, men de tre flasker Eschezeaux Grand Cru fra Henri Jayer er forfalskninger. Proppen til højre er også ren svindel - navn og årstal burde være præget ind i korken og ikke skrevet med blæk. Foto: Chai Consulting.

Svindel koster kassen

Hvert år koster salget af forfalsket vin, øl og spiritus EU-landene 3 milliarder euro (cirka 22 mia. kr.) i tabt salg - og deres regeringer i alt 1,2 mia. euro (cirka 9 mia. kr.) i tabte afgifter. Derudover er forfalskningerne også skyld i et tab hos medlemslandene på 23.400 job årligt. Ofrene for svindelen er såvel producenter, importører og handlende som samlere og ganske almindelige forbrugere verden over.

Det fremgår af en ny, læseværdig rapport udført af Fraud Advisory Panel og med deltagelse af førende svindel-specialister – heriblandt amerikanske Maureen Downey, der kaldes for vinsvindelens Sherlock Holmes.

Råd til de rigtige maskiner


Som Maureen Downey nævner i rapporten, så spænder svindelen fra små partier af fx vine lavet hjemme på køkkenbordet til deciderede fabrikker, der producerer forfalskninger i stor stil.
Til de bedste vin-forfalskninger er der brugt kopier af flasker, etiketter og kapsler af højeste kvalitet – hvilket selvsagt gør det sværere at afsløre svindelen. I de større og mere professionelle svindelfabrikker har man som regel råd til at købe nøjagtig de samme gode etiket-trykkemaskiner, som der bruges til trykning af etiketter til ægte fornemme vine.
Indholdet i forfalskningerne af fine vine er som regel også af rigtig god kvalitet, hvor svindlerne har gjort sig umage for at blande sig frem til en vin, der har en smagsprofil til fælles med den ægte vare.

Bedste forfalskninger er europæiske


Ud over fine vine er der også et stadig større marked for forfalskninger af relativt billige men populære vinmærker, hvor svindlerne måske kun tjener nogle få kroner flasken.
Hvis der rejses mistanke omkring et af disse mærker, så skynder forbryderne sig at skifte til forfalskninger af et andet populært mærke. Der er nok at tage af.
Der fremstilles forfalskede vine og andre alkoholiske drikke over alt i verden – og der afholdes også deciderede handelsmesser for disse produkter. Men de bedste forfalskninger laves ifølge rapporten i Europa.
Rapporten, der kan læses i sin helhed ved at klikke her, kommer også ind på metoder til at dæmme op for svindelen, ligesom Maureen Downey giver ti gode råd til at spotte en forfalsket vin.
Hun ejer firmaet Chai Consulting, hvor hun blandt andet tilbyder ægthedsvurdering af fornemme og sjældne flasker.


30 glade passagerer til en flyvende vinsmagning.

En alternativ vintur

En flykabine dekoreret med vinløv er ikke hverdagskost. Men det kunne 30 passagerer, der havde booket en ganske særlig flytur, opleve d. 31. januar. Turen gik fra Aukland til Queenstown i New Zealand, og flyet ejes af vinproducenten Invivo.
Undervejs blev der i 5 kilometers højde afholdt en større vinsmagning af 16 forskellige vine kommenteret af vinhusets vinmager. Passagererne kom også med på en virtuel vinmarkstur, mens de nød vinene til diverse Kiwi-delikatesser.
Efter landing i Queenstown gik turen til Legend’s Terrace, en af Invivos ældste vinmarker i Central Otago – igen med smagning samt en fysisk vinmarkstur. Derudover fik passagererne en vinmager-middag samt overnatning på luksushotel.
Prisen for ”Cloud Wine”, som Invivo kalder turen, er 500 NZD (cirka 2200 kr.) alt inklusiv – hvilket vi da ikke synes lyder så galt…
Invivo har flere ture i støbeskeen og håber på at kunne tiltrække såvel newzealændere som folk fra andre lande. Man kan læse mere ved at klikke her.


Et gammelt udateret foto af familien Wente.

Et ganske særligt jubilæum

Her er et jubilæum, vi bliver nødt til at nævne – det er nemlig lidt af en sjældenhed. Wente Vineyards i den californiske appellation Livermore Valley øst for San Francisco fylder 140 år i år, og det er femte generation af familien Wente, der sidder i direktørstolen. Og hvor man hører om franske og italienske vinhuse, der har været i samme families eje i både syv, otte eller ti generationer, så er det yderst sjældent, at det overgår et amerikansk vinhus. Tre generationer er som regel alt, hvad det bliver til, før vinhuset skifter ejermand.
Siden Carl H. Wente grundlagde vinhuset i 1883, har familien i høj grad været pionerer i området. I 1912 rejste anden generation, Ernest Wente, til Bourgogne og købte stiklinger af en klon af Chardonnay-druen. Dem pakkede han omhyggeligt ned i sin kuffert, hvorefter han rejste hjem og plantede dem i californisk jord. I dag er druen kendt som Wente Klonen, og den er plantet i 75% af Californiens vinmarker med Chardonnay.

Blandt de første med druenavn


Ernest Wente var også blandt de første til at sætte druenavnet i form af et ”Chardonnay” på etiketten af sine vinflasker – noget, der i dag er udbredt i USA.
Familien Wente har altid været yderst socialt engageret i lokalmiljøet og har støttet flere nye vinhuse med deres ekspertise og mangeårige erfaring.
Herhjemme forhandles vinhusets vine af Skjold Burne.

Her koster en flaske vin mest og mindst

Det kan godt være, man ind imellem synes, at prisen hos den lokale vinhandler for sådan en ganske almindelig flaske vin, er i den høje ende. Men det kunne være meget værre. Det viser en lille oversigt på rejsesiden CompareMyJet. Her har man sammenlignet gennemsnitsprisen for en flaske vin i middelprislejet i 38 OECD-lande.
Umiddelbart ville vi have troet, at Norge lå på førstepladsen, men det er priserne på Island, der slår alle rekorder. Nedenfor bringer vi top-ti listen over de dyreste lande med priser omregnet til danske kroner.
Til sammenligning viste gennemsnitsprisen i Portugal sig at være den laveste blandt undersøgelsens mange lande med kun 29 kr. pr. flaske.
Man kan læse mere om undersøgelsen og se resten af top-ti listen over de lande, der har de billigste priser ved at klikke her.

Top-ti over de dyreste lande


Island: 125 kr.
Norge: 120 kr.
Sydkorea: 107 kr.
USA: 103 kr.
Schweiz: 92 kr.
Australien: 91 kr.
Finland: 87 kr.
Irland: 87 kr.
Storbritannien: 78 kr.
Mexico: 76 kr.


Søjleskemaet viser, hvor mange tons druer, der blev høstet i Californien mellem 2013 og 2022. Illustration: Grape Crush Report Usda, Nass, Cdfa.

Mindre høst tre år i træk

Californien tegner sig som bekendt for omkring 98% af al den vin, der fremstilles i USA, men hvor mange druer, der høstes årligt i staten, varierer naturligvis.
Nu har California Agricultural Statistics Service offentliggjort sin høstrapport for 2022, og i alt blev der høstet 3,4 millioner tons druer. Det var en nedgang på 7% i forhold til året før – og tredje gang i træk, at høsten var under gennemsnittet.
Høstmængden af rødvinsdruer lå på 1,9 mio. tons og af hvidvinsdruer på 1,5 mio. tons. Der blev høstet mest Cabernet Sauvignon - druen udgjorde 15,4% af den totale høstmængde - mens Californiens næst største drue, Chardonnay, udgjorde 14,4%,
De tre mindre årgange er dog ifølge Wine Business ikke nogen katastrofe – før Covid-19 pandemien truede en større vinsø Californien efter flere meget store høstårgange. Så nu er der kommet balance i lagrene hos vinproducenterne.
Søjlediagrammet til venstre stammer fra rapporten, hvor det kan ses i større og mere læsbart format.


I dag ser tavernaen ikke ud af så meget. Men der var engang, hvor den var fyldt med liv, mad og vin. Foto: Lagash Arcaeological Project.

På pub for 5000 år siden

Når vi en sommerdag i en café eller pub nyder et køligt glas vin med lidt let mad til, så gør vi noget, som man også gjorde for 5000 år siden – blandt andet i en pub i byen Lagash. Det var en af de største byer i oldtidens Mesopotamien – i dag hedder den al-Hiba og landet Irak, og byen er et trækplaster for arkæologer, der søger efter fortiden.
For nylig fandt Lagash Archaeological Project en sådan pub eller taverna, der menes at være fra 2700 f.Kr. Den har ifølge arkæologerne været et samlingssted for de lokale og har bestået af både udendørs- og indendørsservering.
Ud over rester af bænke og en ovn har man fundet et hav af krukker med spor efter mad- og drikkevarer. Og – til arkæologernes overraskelse – et ”køleskab”, hvor en dobbeltvæg skabte termoeffekt. ”Skabet” har blandt andet været brugt til at afkøle vin og drikkevarer i.
Man kan læse mere om pubben og fundene i Lagash ved at klikke her.

International hjælp på vej til Chile

Ilden fortsætter med at brede sig i Chile, og som vi nævnte i sidste uge, så var der erklæret nødrettilstand i vinregionerne Bio Bío og Itata. Nu gælder erklæringen også for Araucanía, hvor der ligeledes dyrkes vin.

Indtil videre er mere end 40.000 hektar land brændt, der er flere døde og 1500 mennesker har mistet deres hjem. Ligeledes er flere vinhuse forsvundet fra jordens overflade - senest er blandt andet vinhusene Leoncio Wines i Itata og Altos del Valle i Bío Bío brændt ned til grunden.
Chiles præsident, Gabriel Borie, har nu bedt om international hjælp for at få de i alt 60 ildebrande under kontrol. Og hjælpen er på vej fra både USA, Spanien, Ecuador, Brasilien og Venezuela, mens nabolandet Argentina allerede har sendt 64 brandmænd, en stor skov-brandbil og en helikopter til Chile.



Prop af havplast

Proppen til venstre ligner enhver anden prop. Men det er verdens første prop til lukning af vinflasker lavet af plastic, der er blevet smidt som affald langs kystområder. Plastic, der - hvis ikke det bliver fjernet - ender med at forurene verdenshavene.
Hvert år havner cirka 8 millioner tons plastaffald i havene, så jo mere, man kan få fjernet og genanvendt, før det sker, desto bedre.
Det er det store amerikanske prop-firma Vinventions, der har lanceret proppen og døbt den Nomacorc Ocean. Plasticen opsamles langs kystområder i det sydøstlige Asien, hvor havforureningen er betydelig.
To vinhuse er allerede begyndt at bruge den bæredygtige prop til deres vine. Det drejer sig om det sicilianske vinhus Donnafugata og det franske Maison Bouey.
Man kan læse mere om Nomacorc Ocean ved at klikke her.


Joseph Kosuths udsmykning af store og små flasker af Ornellaias rødvin årgang 2020.

Jubilæum for vinudsmykninger

For 15. gang har en international kunstner fået lov til at udsmykke den nye årgang rødvin hos vingården Ornellaia i det toskanske Bolgheri. Og denne gang er valget faldet på den amerikanske kunstner Joseph Kosuth, og det er etiketterne på 2020-årgangen, han har sat sit præg på.

Ligesom de øvrige kunstnere har Kosuth fået udstukket et ord, der kendetegner årgangen, og som han så har skullet fortolke i sin udsmykning. Det, der kendetegner årgang 2020, er ifølge Ornellaia, at vinen er i fuldstændig proportionel balance, når det gælder elegance, kraft og kompleksitet. Ligeledes træder hver drue i vinen lige meget i karakter i aromaen. Vinen er således døbt ”La Proporzione”, og ”proportioner” er således det nøgleord, Kosuth har taget udgangspunkt i.
Gennem årene har de udvalgte kunstnere dekoreret både etiketter og flasker med mere eller mindre sprælske motiver. Nogle gange har flasken næsten været ”pakket ind” i kunstværket. Årets kunstner er gået anderledes diskret til værks.

Et "ord-træ"


Joseph Kosuth elsker at anvende ord og tekster i sine værker, og det har han også gjort i udsmykningen af den nye årgang.
Han har skabt en serie af sammenhængende arbejder, der begynder med den almindelige 75 cl’s flaske, vandrer hen over de store flaskeformater – Dobbeltmagnum og Imperial-flaskerne – og afsluttes i et kunstværk, som nu er blevet vingårdens eje.
Udsmykningen består i sin helhed af et ”ord-træ” med forskellige ord, der alle har med vin at gøre, samt af et citat af den romerske arkitekt Vitruvius, der netop studerede og skrev om de perfekte proportioner. På flaskerne ses således dele af træet, ligesom citatet oversættes til forskellige sprog – græsk, irsk, tysk, italiensk, serbo-kroatisk osv. Et meget intellektuelt design må man sige.
Nogle af flaskerne i store formater vil blive solgt på en online-auktion hos Sotheby’s mellem d. 7. og 21. september. Overskuddet fra salget vil som altid gå til velgørenhed.


Vinmarker i Bordeaux. Foto: Unsplash/Árpád Czapp.

Stor fransk vinsø

Mellem 1960 og 2020 er vinforbruget i Frankrig faldet med hele 70%. Det er der flere årsager til – blandt andet, at unge franskmænd i stigende grad vælger øl og spiritus frem for vin, når der skal alkohol i glassene.
Nedgangen i vinforbruget på hjemmebane, effekten fra årene med Covid-19, hvor vineksporten dalede, samt flere andre faktorer har medført, at de franske vinproducenter lider under en større vinsø.
Nedlægning af vinmarker – blandt andet 10.000 hektar i Bordeaux – er blandt den franske regerings planer, når det gælder om at komme den alt for megen vin til livs. Men det er jo først noget, der batter ud i fremtiden. Her og nu står producenterne med et problem.

Ønsker 1,5 mia. kr. i støtte


Regeringen har derfor ifølge Decanter grebet til et tidligere brugt redskab i lignende situationer: et tilbud til vinproducenterne om krisedestillering af overskudsvinen.
Foreløbig er der rejst støtte til destilleringen på 80 millioner euro (cirka 596 mio. kr.), der dels kommer fra den franske regering, dels fra EU’s landbrugsgarantifond. Det betyder, at de franske producenter nu kan søge støtte, så destilleringen kan gå i gang allerede til sommer.
Der satses også på at få rejst EU-midler på yderligere 80 mio. euro til endnu en omgang destillering fra og med oktober i år.
En række franske vinorganisationer mener dog ikke, at det er tilstrækkeligt – der skal mindst 200 mio. euro (cirka 1,5 milliarder kr.) til i støtte for at få bugt med vinsøen, lyder det herfra.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Skibsrattet på The Westmoreland er fuldstændig intakt efter det lange ophold på havets bund. Fra den lille film på YouTube.

Skibsvrag med 280 whiskey-fade

Den 7. december 1854 var skibet The Westmoreland på vej til Mackinac Island i staten Michigan med vinterforsyninger til soldaterne i øens kaserne. Blandt forsyningerne var der 280 fade med whisky til at varme sig på. Et kraftigt stormvejr fik skibet til at kæntre og gå ned med sin last samt halvdelen af de 34 søfolk ombord.
Flere dykkerhold har forsøgt at finde frem til skibsvraget, men først i 2010 lykkedes det. Skibet blev fundet 60 meter nede på bunden af Platte Bay af skibsvragjæger Ross Richardson. Det kolde vand har i høj grad konserveret vraget, og det regnes for et af de bedst bevarede skibsvrag fra 1800-tallet. En lille film på YouTube fortæller historien om skibet.

Kan godt betale sig


Ross Richardson har allerede betalt i omegnen af 70.000 dollars (cirka 484.000 kr.) for arbejdet med at finde frem til vraget. Nu har han søgt myndighederne i Michigan om lov til at hæve lasten, hvoraf især whiskey-fadene har interesse.
Det vil være en kostelig affære, men det kan bestemt betale sig for Richardson. Da han har fundet vraget, ejer han indholdet, og ud over fadene rummer skibet også en stor bunke guldmønter, som Richardson – der også er historiker – vurderer til at være omkring 20 millioner dollars (cirka 138 mio. kr.) værd.
Whiskey-fadene vil han også kunne sælge. Der er blandt andet et lokalt destilleri, der har vist sig yderst interesserede i at købe, tappe og sælge indholdet – og selvfølgelig smage på det. Den gamle whiskey vil højst sandsynligt smagsmæssigt adskille sig fra nutidens amerikanske whiskey, idet den genetiske sammensætning af kornet var anderledes dengang.

Eksport slår alle rekorder

Det er som om at uanset, hvordan verdensøkonomien ser ud, så går det aldrig ud over salget af skotsk whisky. Stort set hvert eneste år har Scotch Whisky Association (SWA) kunnet offentliggøre rekordhøje eksporttal.
Producentforeningen er netop kommet med tallene for 2022, og her har der været en stigning i eksporten på 37% til gigantiske 6,2 milliarder pund (cirka 52 mia.), hvilket er en hidtidig rekord. I mængde lød stigningen på 27% til 1,7 mia. 70 cl's flasker.
Det er blandt andet i Taiwan, Singapore, Kina og Indien, at glæden for den skotske nationaldrik er på fremmarch. Indien er således nu det største marked for skotsk whisky, når det gælder mængden, mens Frankrig er skubbet ned på en andenplads. Alligevel udgør skotsk whisky kun 2% af al den whisk(e)y, der sælges i Indien.

Genererer 53.000 job


Også til de veletablerede europæiske markeder var der en markant stigning i eksporten af whisky i 2022 – heriblandt til Tyskland, Frankrig og Spanien.
Med så stor en succes har den skotske whiskyindustri naturligvis en markant betydning for landets økonomi – og for antallet af job. I selve Skotland genererer industrien job til 11.000 skotter, og i resten af Storbritannien til yderligere 42.000 briter.


David Hughes.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til David Hughes, der blandt andet bidrog til omverdenens anerkendelse af sydafrikansk vin. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.


David Hughes (1938-2023) bar mange vinøse hatte i sit 84-årige liv og vandt ikke mindst stor anerkendelse for sit arbejde med at udbrede kendskabet til sydafrikansk vin.
Han blev født i Gatooma-distriktet i Rhodesia (nu Zimbabwe), og blev som ung indkaldt til den rhodesiske hær. Inden da havde han nået at stå kortvarigt i lære hos African Distillers, og det var her, han vendte tilbage til efter endt militærtjeneste. Han endte med en chef-stilling hos det store destilleri, og jobbet bød på rejser verden rundt – blandt andet til Storbritannien, hvor han fik sin livslange interesse for whisky.
I 1968 flyttede han sammen med sin første kone og datter til Sydafrika. American Distillers var blevet opkøbt af SA Breweries, der også ejede Stellenbosch Farmers’ Winery, og David Hughes ”fulgte med købet” og blev udsendt til den sydafrikanske by Germiston for at stå for opførelsen af et tappeanlæg.
Samtidig med dette job begyndte han at skrive om sydafrikansk vin, hvilket gennem årene resulterede i mere end ti bøger – heriblandt "300 Great South African Wines", "South African Wine Buyers" (der er udkommet i ni oplag), "Visiting Wine Routes" og "Winelands of the Cape". Og hans mange bøger var i høj grad med til at udbrede kendskabet til sydafrikansk vin.
I 1979 grundlagde David Hughes Cape Wine Academy, som den dag i dag er Sydafrikas mest anerkendte vinskole. Derudover var han en vigtig medspiller og auktionarius i udviklingen af den berømte årlige auktion Nederburg Auction. Og så var han gennem årtier dommer ved både nationale og internationale konkurrencer – heriblandt Wine and Spirit Competition i London.
Han var desuden medlem af en lang række vin- og spiritusorganisationer – blandt andet International Wine and Food Society.
Privat var han en ivrig sportsmand, der spillede rugby, vandpolo, hockey og basketball. Han løb også 10 Comrades Marathon (et sydafrikansk maraton på 89 km) og gik lange vandreture – en af dem strakte sig 158 km langs den skotske flod Spey fra dens udspring til dens udløb i havet.
David Hughes blev gift anden gang i 1999 med Lorna, som døde i en trafikulykke i 2022.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Foto: Carsten Holm.

Hvorfor er fodtramperi bedre?

I denne uge har vi to læserspørgsmål. Det første kommer fra Morten Sejr, der skriver følgende: - I en nylig postkort-serie fra Portugal fortæller I, at man mange steder stadig tramper druerne med fødderne i Douro, da vinhusene mener, at det giver bedre kvalitet portvin. Men hvorfor skulle det egentlig gøre det?
Et godt spørgsmål, og om fodtramperiet virkelig giver en bedre vin, diskuteres da også. Trampningen foregår ved, at en række mennesker danner en kæde, hvorefter kæden tramper frem og tilbage i et granitkar efter et ganske særligt system. Ifølge nogle producenter tramper fødderne druerne hårdere ned mod gulvet i granitkarret, end når de presses i en maskine. Og det skulle gøre det muligt at presse endnu flere tanniner ud af drueskindene – hvilket kan være en fordel til Tawny-portvine, der skal langtidsmodne. De kræver en ekstra god basisvin med masser af struktur og tanniner.
Menneskelegemets opvarmning af druerne skulle ifølge nogle producenter også have en gunstig effekt, når det gælder udvindingen af tanniner og farvestoffer.

Endnu et spørgsmål: Hvem kender producenten?


Søren Nissen fra Kolding har for nogle år siden læst om en vinproducent i Alsace, der udelukkende fremstiller Crémant. Men hvor han læste det, husker han ikke.
- Jeg har søgt i VinAvisen og via andre ”kanaler” men uden held. - Til efteråret skal vi til Alsace, og vi vil meget gerne aflægge denne vinproducent et besøg.
Er der mon nogen af vores læsere, der kan hjælpe Søren Nissen? Vi ved, at rigtig mange af jer ofte rejser til Alsace, så giv endelig lyd på mariette@vinavisen.dk, hvis I kender til en producent, der har specialiseret sig i bobler.


Ugens vinøse billede

Hans Barth har sendt os dette billede, som han har taget på en tur til New Zealand. Her besøgte han blandt andet Gibbston Valley Wines lidt uden for Queenstown i regionen Central Otago på Sydøen.
Vinhuset, der blev grundlagt i 1987, har en stor og spændende underjordisk kælder med fade på lange rækker samt nogle vinmarker i et enestående landskab. En af markerne, Pukawa Vineyard, er New Zealands højest beliggende mark i over 500 meters højde over havet.
Manchetterne rundt om de højt opstammede vinstokke skyldes, at det vrimler med harer, kaniner og andre smådyr.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-724
Billede 569-594Billede 595-621


724 Lige før daggryet bryder frem, kaster lyset fra vinhuset El Peral i Chiles Maipo-dal et magisk skær over vinmarkerne (foto © Santa Ema).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 17 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wine&Dine, Spier Wines, Stellenbosch, Sydafrika, 2021, lav alkohol (13%)

40 kr., Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

40 kr. for så god en hvidvin - det er virkelig billigt. Vinen er lavet på Chenin Blanc og Chardonnay, og det er et godt match, der giver en mild, fyldig og frugtrig vin med duft og smag af modne aromatiske æbler. Det er også en vin med en stor spændvidde til mad - lige fra fyldige fiskeretter til sushi og kylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

King's Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

Kærlighedsfrugt og frisk melon forenes i duften af denne helt igennem dejlige økologiske hvidvin. Smagen er liflig, læskende, tør og med frisk frugt og en fin krydret citrusnote til slut. Nyd vinen til alt godt fra havet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pago de Cirsus, Chardonnay, Navarra, Spanien, 2022, middel alkohol (14%)

100 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 80 kr., Skjold Burne

Vi har smagt denne hvidvin i flere andre årgange, og årgang 2022 skuffer bestemt heller ikke. Det er velfortjent, at denne vin har appellationen Vino de Pago DO, der er det højeste niveau inden for spansk vin. Duften byder på moden melon og klementiner, mens den meget fyldige og let cremede smag er fuld af moden frugt og afsluttes med et tilpas tørt bid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pareto's 80Estate20, Pareto's Estate, Chardonnay, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris på tilbud indtil 22. februar: 64,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En lækker hvidvin, der dufter af eg, vanille og meget moden cantaloup-melon. Smagen har også melon samt appelsiner og en del sødme lidt à la krydderhonning i den lange eftersmag. Vinen, der bør serveres godt afkølet, vil egne sig fint til rejer, kammuslinger, blåmuslinger og hummer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quincy Terrasse des Grands Hommes, Henri Bourgeois, Sauvignon Blanc, Loire, Frankrig, 2021, lav alkohol (12,5%)

Man skulle næsten tro, at denne hvidvin var newzelandsk, men den er altså fransk. Den er yderst harmonisk og både dufter og smager af kærlighedsfrugt, gule vindruer, aromatiske sommeræbler og modne citroner samt strejf af ananas i den lange eftersmag. Vinen er hver en krone af de 139 kr. værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Origines, Domaine Figeat, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé AOC, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

175 kr., Vinmonopolet

En sprød, mild og meget elegant hvidvin med en sart duft af grønne druer og kærlighedsfrugt. Smagen er tør og frisk med god grøn druemost, modne citroner og en tilpas syre til lidt fede milde fiske- og skaldyrsretter. En absolut nydelse.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Wine&Dine, Spier Wines, Stellenbosch, Sydafrika, 2021, lav alkohol (12,5%)

40 kr., Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Dette er en uhøjtidelig, ok rosévin, der vil gøre sig glimrende som en benene-op-hygge-vin - eller til diverse hverdagsretter. Den har en fin duft af jordbær og en tør, fyldig og god bærsmag - samt en yderst attraktiv fast pris på 40 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

12 e mezzo Rosato, Varvaglione , Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2022, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

En let rosévin med en forfriskende perlen på tungen (petillant, som man siger i Frankrig). Farven er elegant - lys og klar og med kun et strejf af rosa. Duften er sart og fin med især hindbær, mens smagen er frisk og med god fylde, lyse bær, æbler og en lang og vinøs eftersmag. Det er sådan en vin, man bør åbne en spirende forårsdag og nyde afkølet i en lun krog på terrassen eller altanen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elixir, Bruno Andreu, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., AndrupVin.dk

En fyldig og meget lækker rosévin med en dejlig saftig smag af modne blå druer, ribs og røde stikkelsbær og en lang eftersmag, der slutter rundt og blødt. Flasken er elegant med glasprop - lige til at gemme som karaffel.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Calarussa Frappoto, Cantine Vinci, Terre Siciliana IGP, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

En rødvin med god frugt i næsen og med en medium-fyldig smag med saftig bærmost - og en lidt tynd eftersmag. Men en ok vin til den, der ikke er til alt for kraftige rødvine.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vielles Vignes, Domaine de Cristia, Côtes du Rhône, Frankrig, 2021, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En biodynamisk rødvin med en god bærduft og strejf af ren lakrids. Smagen er stor og kompleks, blød og rund og med et opbud af modne bær og krydrede noter - sort peber, valnødder og en andelse lakrids i eftersmagen. Sådan skal en rigtig god Rhône-vin være. Nyd vinen til vildtkød eller det store ostebord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Omnia Vincit Amor, Oro Dei Sani, Chianti Classico DOCG, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Vinovida

"Omnia Vincit Amor" er latin for "kærligheden overvinder alt" - måske en vin til en Valentin-middag? Det er Chianti Classico, når det er rigtig godt. En elegant rødvin med svampe i duften og med en forholdsvis let smag med en god struktur og en perfekt fordeling af frugt og krydrede noter. Eftersmagen er lang og kompleks og slutter med et tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Chemin Cuvée Velours, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 80 kr., Skjold Burne

En rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvédre med en fin duft af mørke rosiner, blå blommer og hyldebær samt strejf af tørt brande. I den fyldige og bløde smag er der koncentreret frugt med noter af især modne blommer, en fin syre og en anelse rosmarin og eukalyptus til slut. En meget lækker og imødekommende vin, som mange vil kunne lide. Man får rigtig megen vin for de 100 kr. - så køb et par flasker til tilbudsprisen ved 80 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Castello di Farnetella, Chianti Colli Senesi Riserva DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (13,5%)

En stringent og elegant rødvin med de krydrede noter i front - en rigtig god vin med en fin syre til slut i eftersmagen. Drik den til lidt fede kødretter eller til cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fessenbacher Kirchherrenberg, Weingut Renner, Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2019, middel alkohol (13,5%)

150 kr., 135 kr. ved 6 flasker, Vinfadet

Denne rødvin forfører med sin duft og smag af mørke rosiner, blå blommer og kirsebær. Den har en pikant og behagelig frugtsødme i den lange eftersmag, der slutter med et lille bittert bid. En yderst velkomponeret vin, der kan nydes, som den er let afkølet, til retter med lam uden hvidløg eller til tørre middel kraftigt smagende oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Southern HIlls, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2019, middel alkohol (13,5%)

160 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 135 kr., Skjold Burne

En ualmindelig lækker og velkomponeret rødvin. Koncentreret solbær er den dominerende note i duften. Derudover er der modne hyldebær, vanille og strejf af læder. Den meget fyldige og aromatiske smag har intens mørk bærmost med modne brombær, solbær og blåbær. Eftersmagen slutter rundt og blødt.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Churchill's Late Bottled Vintage Port, Douro, Portugal, 2017, høj alkohol (19,5%)

200 kr., pris på tilbud indtil 26. februar: 170 kr., Skjold Burne

Der er korender og svesker i duften af denne udmærkede portvin, mens smagen har stor sødme og koncentrerede noter af mørke rosiner. Vinen vil være en perfekt ledsager til en sød chokoladekage.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen