En af de gode Blanc de Noirs på Pinot Noir. Foto: Ole Sjølund.
Hvidvin på blå druer
I de senere år har det at fremstille hvidvin på rødvinsdruer bredt sig som ringe i vandet i blandt andet Tyskland, Frankrig, Californien og Argentina.Nogle af vores vinkyndige læsere vil sikkert hævde, at det har man da gjort siden tidernes morgen i Champagne, hvor et ”Blanc de Noirs” (hvid af sorte (blå) druer) på etiketten fortæller, at den ellers lyse boblevin er lavet udelukkende på blå druer. Men det, vi taler om her, er hvidvin uden bobler på blå druer, og det er ikke nær så almindeligt men noget, der bestemt er ved at gribe om sig.
Druer med tyndt skind
Og hvordan laver man så vinen? Med ganske få undtagelser har alle druer som bekendt et farveløst kød – det er skindet på de blå druer, der giver farve til vinen. De bedste blå druer til fremstilling af hvidvin er derfor dem med et skind, der er tyndt og dermed indeholder mindre farve.
En sådan drue er Pinot Noir, og det er da også den, der fortrinsvis bruges til Blanc de Noirs champagne – og altså også til stille hvidvin. Men man kan bruge stort set en hvilken som helst blå drue, og der findes således også hvidvine på blandt andet Gamay, Sangiovese, Malbec, Grenache, Zinfandel og Syrah.
Høsttidspunktet er vigtigt, og kan være svært at beregne. For nogle druesorters vedkommende skal høsten ifølge SevenFiftyDaily falde lidt tidligere, end hvis man ville bruge druerne til rødvin. Hermed undgår man, att skindene er blevet helt mørke. Samtidig skal druerne jo selvsagt være modne.
Presning i flere tempi
Nyhøstede druer skal altid hurtigt i hus - men hvis man vil lave hvidvin ud af de blå druer, er det endnu vigtigere, at de forbliver kølige, og at skindene ikke når at revne. Håndhøst er et "must", da maskiner kan ødelægge skindene, så de når at afgive farve til kødet.
Når most og drueskind blandes under presningen, får mosten hurtigt farve fra skindene. Så når man skal lave hvidvin på blå druer, presser man dem forsigtigt i flere tempi. I starten er det kun den klare most, der løber fra, og det er den, man bruger til hvidvinen. Jo mere man presser druerne, desto mere farve afgiver skindene. Resten af mosten bliver så brugt til fx rosévin.
Hvidvin på blå druer kan have et ganske fint rosa skær, men det er muligt at opnå en sand lys hvidvinsfarve.
Flere årsager til tendensen
Der er flere årsager til, at stadig flere vinproducenter fremstiller hvidvin på blå druer. En af dem er den stigende efterspørgsel på hvidvin hos forbrugere verden over, og hvis man som producent kun dyrker blå druer, kan det jo være en smart måde at hoppe med på hvidvins-trenden.
Men man opnår også nogle ganske særlige aromaer – en særlig stil – med disse hvidvinene, og den er der blevet taget godt imod af forbrugerne rundt omkring i verden. Det er ofte meget friske hvidvine, som har fylde og typiske rødvinsnoter som røde ribs, solbær, brombær osv.
Man skal dog stadig lede lidt på danske forretningshylder for at finde hvidvine på blå druer. På etiketten af en fransk vin vil der typisk stå "Blanc de Noirs" ligesom på champagner på blå druer, mens der på de fleste andre vine vil stå "White Pinot" (eller hvilken drue, den nu er lavet på).