Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40. 2023



En af de gode Blanc de Noirs på Pinot Noir. Foto: Ole Sjølund.

Hvidvin på blå druerDel på Facebook

I de senere år har det at fremstille hvidvin på rødvinsdruer bredt sig som ringe i vandet i blandt andet Tyskland, Frankrig, Californien og Argentina.

Nogle af vores vinkyndige læsere vil sikkert hævde, at det har man da gjort siden tidernes morgen i Champagne, hvor et ”Blanc de Noirs” (hvid af sorte (blå) druer) på etiketten fortæller, at den ellers lyse boblevin er lavet udelukkende på blå druer. Men det, vi taler om her, er hvidvin uden bobler på blå druer, og det er ikke nær så almindeligt men noget, der bestemt er ved at gribe om sig.

Druer med tyndt skind


Og hvordan laver man så vinen? Med ganske få undtagelser har alle druer som bekendt et farveløst kød – det er skindet på de blå druer, der giver farve til vinen. De bedste blå druer til fremstilling af hvidvin er derfor dem med et skind, der er tyndt og dermed indeholder mindre farve.
En sådan drue er Pinot Noir, og det er da også den, der fortrinsvis bruges til Blanc de Noirs champagne – og altså også til stille hvidvin. Men man kan bruge stort set en hvilken som helst blå drue, og der findes således også hvidvine på blandt andet Gamay, Sangiovese, Malbec, Grenache, Zinfandel og Syrah.
Høsttidspunktet er vigtigt, og kan være svært at beregne. For nogle druesorters vedkommende skal høsten ifølge SevenFiftyDaily falde lidt tidligere, end hvis man ville bruge druerne til rødvin. Hermed undgår man, att skindene er blevet helt mørke. Samtidig skal druerne jo selvsagt være modne.

Presning i flere tempi


Nyhøstede druer skal altid hurtigt i hus - men hvis man vil lave hvidvin ud af de blå druer, er det endnu vigtigere, at de forbliver kølige, og at skindene ikke når at revne. Håndhøst er et "must", da maskiner kan ødelægge skindene, så de når at afgive farve til kødet.
Når most og drueskind blandes under presningen, får mosten hurtigt farve fra skindene. Så når man skal lave hvidvin på blå druer, presser man dem forsigtigt i flere tempi. I starten er det kun den klare most, der løber fra, og det er den, man bruger til hvidvinen. Jo mere man presser druerne, desto mere farve afgiver skindene. Resten af mosten bliver så brugt til fx rosévin.
Hvidvin på blå druer kan have et ganske fint rosa skær, men det er muligt at opnå en sand lys hvidvinsfarve.

Flere årsager til tendensen


Der er flere årsager til, at stadig flere vinproducenter fremstiller hvidvin på blå druer. En af dem er den stigende efterspørgsel på hvidvin hos forbrugere verden over, og hvis man som producent kun dyrker blå druer, kan det jo være en smart måde at hoppe med på hvidvins-trenden.
Men man opnår også nogle ganske særlige aromaer – en særlig stil – med disse hvidvinene, og den er der blevet taget godt imod af forbrugerne rundt omkring i verden. Det er ofte meget friske hvidvine, som har fylde og typiske rødvinsnoter som røde ribs, solbær, brombær osv.
Man skal dog stadig lede lidt på danske forretningshylder for at finde hvidvine på blå druer. På etiketten af en fransk vin vil der typisk stå "Blanc de Noirs" ligesom på champagner på blå druer, mens der på de fleste andre vine vil stå "White Pinot" (eller hvilken drue, den nu er lavet på).


Fuldmodne druer i en vinmark i det spanske distrikt Ribera del Duero.

Mindre høst hos de tre største landeDel på Facebook

Druehøsten i Europa er enten lige begyndt eller godt i gang, og når det gælder de tre største vinproducenter, Frankrig, Italien og Spanien, forventes der et markant fald i høstmængden.
I alle tre lande skyldes det ekstreme vejrforhold i vækstsæsonen, og værst står det til i Spanien, hvor man på grund af tørke, hedebølger og hagl forventer en nedgang på 16,6% i forhold til sidste års høst. Hvis det holder stik, vil der blive høstet 24 millioner hektoliter druer, hvilket i så fald er den mindste mængde i de mange år, man har registreret høstmængden i Spanien.

Frankrig slipper nådigst


Der er selvfølgelig forskel på mængden mellem de forskellige spanske regioner og distrikter. Mens Galicien, der ligger tæt ved det kølende hav, spås en pæn stor høst, så forventes Penedès, der er berømt for sin cava, at få reduceret høstmængden med mellem 35 og 55% sammenlignet med 2022.
Også Spaniens største vindistrikt, Castilla-La Mancha, vil højst sandsynligt se et fald i høsten på 22%.
I Italien regner man med, at høsten bliver 12% mindre og dermed kommer til at ligge på 44 mio. hektoliter. Her er årsagen en usædvanlig regnfuld start påsæsonen, der medførte udbredt meldug.
Frankrig slipper nådigst med et forventet 2% fald i høstmængden.


Det er far og datter, Lin og Emma Gao, der har grundlagt Silver Heights.

Kinas første biodynamiske vinhusDel på Facebook

Kinesisk vinproduktion griber om sig – og det samme gør de økologiske vinmarker. Især i Kinas nordvestlige provins Ningxia er der stadig flere vinhuse, der lægger om til økologisk vindyrkning. I Ningxia falder der nemlig i gennemsnit kun 200 mm regn årligt, så svampesygdomme er ikke et problem.
Nu har Kina ifølge Vino Joy News også fået sit første biodynamisk certificerede vinhus, Silver Heights, og det er den anerkendte internationale organisation Demeter, der har udstedt certificeringen.
Vinhuset, der ejer 70 hektar vinmarker, ligger netop i Ningxia, og det begyndte sin konvertering til biodynamik efter den ene af dets ejere, Emma Gao, i 2017 besøgte Frankrig og nogle af landets førende biodynamiske vinproducenter.


Det kræver nok en hel del træning... Fra TikTok-videoen af karol_b.b.

Så er der serveret! Del på Facebook

Der er stadig fuld gang i årets udgave af Oktoberfest i München, der slutter d. 3. oktober. Og som altid er der lederhosen, slagermusik og ikke mindst masser af godt bryg.
Tjenerne i de store festtelte er kendt for at kunne balancere med rigtig mange top-fyldte, skummende glas øl, men tjeneren på billedet her, der stammer fra en video på TikTok, må siges at slå alle rekorder. Med hele 13 skummende ølglas balancerer hun let og elegant ned gennem teltet til gæsterne ved det ventende bord. Se selv ved at klikke her.
Hvis nogle af VinAvisens læsere får lyst til at øve sig, anbefaler vi, at de starter udendøre…


Fra den gamle film, hvor familien høster og presser druer hos Hambledon Vineyard.

Vinforretning køber vinhusDel på Facebook

Ifølge den britiske vinproducentforening WineGB dykkede salget af engelsk og walisisk vin til 8 millioner pund (cirka 69 mio. kr.) i 2022 mod 9,3 mio. pund (cirka 80 mio.) året før.

Til trods for salgs-nedgangen, så vinder engelsk og walisisk vin stadig mere anerkendelse verden over – og dermed er det også blevet stadig mere attraktivt at eje et vinhus i Storbritannien.
Nu har landets ældste forretning for fine vine, Berry Bros. & Rudd (BBR) i London, købt Englands ligeledes ældste kommercielle vinhus, Hambledon Vineyard i Hampshire.

En skøn gammel film


Vinhuset blev grundlagt af majorgeneral Guy Salisbury-Jones og hans familie i 1952 og har indtil salget været i samme families eje. Men vinhuset har også kæmpet med økonomien, og man har derfor ønsket at sælge det.
Ifølge The Drinks Business har BBR betalt 22,3 millioner pund (cirka 192 mio. kr.) for Hambledon Vineyard.
På vinhusets hjemmeside kan man se en skøn film fra høsten årgang 1961 – dengang, hvor vinhuset kun fremstillede 700 flasker, og hvor vinpressen var meget lille…


Sådan tager landskabet i Los Pedroches sig ud. Her er vild natur, olivenlunde og sortfodsgrise - og altså nogle enkelte gamle vinstokke. Foto: Wikipedia/Bartolome.munoz.

Vinstokke i vildnissetDel på Facebook

Los Pedroches er en region i det sydspanske Andalusien, lige nord for Córdoba. I dag er regionen blandt andet kendt for sine olivenlunde og sin produktion af ibérico skinke – også kaldet sortfodsskinke.

Der var engang, hvor Los Pedroches var en førende vinregion med cirka 6000 hektar vinmarker. Men så kom vinlusen i slutningen af 1800-tallet og gjorde kål på vinmarkerne, og derefter lagde indbyggerne om til landbrug af anden art. I 1915 var der ikke længere nogen, der dyrkede vin i regionen.
For nogen tid siden turede en spansk journalist og historiker, Francisco Javier Domínguez, rundt i Los Pedroches på jagt efter historiske mindesteder. Og til hans store overraskelse fandt han ifølge Wine-Searcher hist og pist små områder med forsømte vinstokke. De dukkede op i vildnisset i dalene og midt imellem oliventræerne.

Ukendte druer


Francisco Javier Domínguez henvendte sig til de lokale vinøse myndigheder, som sørgede for, at der blev taget prøver fra vinstokkenes løv og druer. Prøverne blev analyseret og DNA-sekventeret - hvilket vil sige, at man aflæser den genetiske kode i et bestemt stykke DNA. Det viste sig, at adskillige af vinstokkene bar fuldstændig ukendte druesorter.
Man planlægger nu at reproducere to af druerne – en grøn og en blå – og genplante et areal i Los Pedroches med dem.
Det er selvfølgelig ikke første gang, at man i Spanien finder gamle vinstokke med ukendte druer. Men at man skulle finde dem i Los Pedroches, var ikke så oplagt.


Tre søde vovser på hver sin etiket.

Vin, der redder hunde Del på Facebook

North Shore Animal League America er verdens største internat-organisation, der hvert år redder tusindvis af ulykkelige hunde, plejer dem og giver dem et nyt hjem.
Organisationen samarbejder med det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo om Chateau La Paws (pote-slottet) - en serie hvid- og rødvine med etiketter, der viser nogle af de hunde, internatet har i sin varetægt. Pengene fra salget af vinene går selvsagt til internathundenes pleje. Og så er håbet, at de søde hundebilleder på flaskerne kan få vindrikkerne til at overveje at lægge hjem til en af vovserne. Indtil videre har projektet rejst 100.000 dollars (cirka 700.000 kr.) til internathundene.


Vino Sano var en af de store producenter af drueblokke. Ejeren af firmaet blev arresteret af de amerikanske anti-alkohol myndigheder i 1927.

Drueblokke i stedet for vin Del på Facebook

I år er det 90 år siden, den 13 år lange forbudstid i USA sluttede – en periode, hvor man hverken måtte drikke, fremstille eller sælge alkohol.

Amerikanerne forsøgte dog på alle mulige måder at omgå de strenge love - og opfindsomheden var stor.
Mange vinproducenter valgte at rive vinstokkene op ved rode, men der var også en hel del snedige producenter, der begyndte at fremstille såkaldte drueblokke. Det var jo stadig tilladt at høste sine druer og lave saft ud af dem - så længe der bare ikke var procenter i saften.
Blokkene bestod af drueekstrakt, som, når man opløste det i vand, blev til druesaft.

En skjult opskrift


Uden på pakkerne med blokkene skrev vinproducenterne ofte en advarsel - der dog var en skjult opskrift. Der kunne fx stå, at man ikke måtte efterlade drueblokken for længe i vandet - så kunne man nemlig risikere, at saften begyndte at gære. Eller at man skulle tilsætte 1-10% sodium benzoat, hvis man ville ”undgå” gæring. Og man måtte endelig ikke få den tanke at sætte kanden med saften ind i et mørkt skab i tre uger. Så var der risiko for, at drikken endte som vin, og det gik jo ikke an …
Drueblokkene blev utroligt populære under forbudstiden, og da myndighederne opdagede, at der blev lavet mere vin på dem end druessaft, så begyndte de at arrestere de vinproducenter, der fremstillede blokkene.
Da forbudstiden var ovre, svandt interessen hurtigt for de små blokke, og i dag er de en stor sjældenhed, som fortrinsvis findes på museer og hos samlere.


Foto: Wikipedia / David Shankbone.

Rødvin mod huller i tænderneDel på Facebook

Nu tager vi hul på den sæson, hvor de kølige aftener nok i højere grad ledsages af rødvin end hvid- og rosévin. Eneste lille problem er, at rødvin ofte efterlader et ret blåt tandsæt. Det er selvfølgelig ikke så pænt, men faktisk har et team af spanske og schweiziske forskere vist, at netop indtagelsen af rødvin kan begrænse huller i tænderne.
Årsagen til, at man får huller i tænderne, skyldes nogle bestemte bakterier, som forenes i munden og danner en biofilm - en hinde, som binder dem sammen.
Disse bakteriesamfund danner plak på tænderne, ligesom de producerer en syre, der gnaver i emaljen og resulterer i huller.
Der findes flere metoder til afhjælpning af problemet, før det er for sent - en af dem er at børste tænder med tandpasta indeholdende fluor. Dog er ingen af metoderne særligt effektive, da disse bakterier er yderst svære at komme til livs.

Vin og druemost mest effektive


Andre forskningsresultater har vist, at rødvin og ekstrakt fra druekerner kan være med til at bremse udviklingen af visse bakteriekulturer. Det, teamet af spanske og schweiziske forskere ønskede at undersøge, var, om vinen havde samme effekt på de aggressive bakterier i munden.
Forskerne dyrkede derfor bakterierne i et laboratorium, så de dannede en biofilm. Dernæst dyppede de filmen et par minutter ned i flere forskellige væsker - heriblandt ren alkohol, rødvin, druemost og rødvin tilsat ekstrakt fra druekerner.
Det viste sig, at rødvin og druemost samt rødvin med druekerneekstrakt var det aller mest effektive middel, når det gjaldt om at få bugt med de sejlivede bakterier.


Fra den lille film på YouTube - det kræver nok lidt træning at gøre Maria Carey kunsten efter ...

Åbner skruelåget med stemmenDel på Facebook

Hvis det ellers smukke efterårsvejr skulle drille, og man skal finde på indendørs-aktiviteter, kan man jo forsøge at gøre Mariah Carey kunsten efter: at åbne en flaske vin kun med stemmens magt.
I en lille film på YouTube viser den verdensberømte sangerinde, hvordan man gør. I filmen synger hun for en flaske hvidvin fra Bourgogne-huset Drouhin. Flasken har skruelåg - og det er lidt snyd, for låget er skruet en anelse af. Alligevel ser det imponerende ud, når det flyver af, da Carey rammer en ekstra høj tone.
Sangerindens ”åbnings-forsøg” er blot et ud af et hav af ideer til, hvordan man kan åbne såvel vinflasker som andre flasker med skruelåg på alternative måder.

Til inspiration for vintjenerne


Da skruelåg for snart mange år siden begyndte at brede sig til vinflaskerne, stod denne verdens vintjenere med et lille problem. Der var - og er - jo ikke rigtig noget show forbundet med at åbne en flaske med skruelåg. Er flasken lukket med en korkprop, er det en helt anden sag. Der er et mere omstændeligt åbnings-ritual, det forførende ”plop”, når proppen trækkes op, vintjenerens mission med at lugte til proppen og tjekke, at alt er ok, osv.
Måske kunne vintjenerne lade sig inspirere af de små film med alternative måder at åbne skruelåg på ...
Nogle af flaskerne med verdens ældste whisky. Foto: Whisky Auctioneer.

Ældste whisky fundet bag skjult dørDel på Facebook

For et år siden fandt ejerne af Blair Castle i Skotland en hemmelig dør i slottets kælder. Døren førte ind til et rum, hvor der på en hylde stod adskillige flasker whisky.
Ifølge slottets arkiver er indholdet i flaskerne destilleret i 1834, og tappet på nye flasker i 1932. Analyser af whiskyen har bekræftet dens høje alder, og den skulle dermed være den ældste skotske whisky, der nogensinde er dukket op til overfladen. Og whiskyen skulle efter sigende stadig smage fantastisk.

Dronning Victoria på besøg


Nu bliver 24 af flaskerne solgt på auktion hos Whisky Auctioneer, der forventer, at de hver især indbringer 10.000 pund (cirka 86.000 kr.).
Med til at puste vurderingen i vejret er sandsynligheden for, at selveste dronning Victoria som ung har nippet til en flaske af denne whisky.
Ifølge slottets husholdningsoptegnelser opholdt hun sig i Blair Castle med husbonden prins Albert i 1844, og der blev under opholdet drukket whisky.
På Whisky Auctioneers hjemmeside ligger der en lille film om fundet, ligesom man her kan registrere sig som byder til den kommende auktion.
Den flotte fad-tromme.

Fra fad til tromme Del på Facebook

To skotske musikere, Felipe Schrieberg og Paul Archibald, der holder ligeså meget af whisky som af musik, fik en dag en god idé. De fik i samarbejde med destilleriet Lagavulin på Islay og en specialist i fremstilling af trommer forvandlet et gammelt whiskyfad til en bas-tromme.
Fadet havde været brugt til modning af Lagavulins Single Malt whisky, men det skulle ifølge musikerne være mindst lige så velegnet som tromme. Fad-trommen skulle efter sigende give en fantastisk dyb og vibrerende lyd - en unik lyd, som ingen andre trommer kan fremkalde.
Genbrug er jo oppe i tiden, og måske kan ideen ligefrem danne præcedens blandt denne verdens musikere - der er jo udtjente whisky- og vinfade nok at tage af. Det er i hvert fald en meget flot tromme, og i en lille film på YouTube kan man høre musikerne bruge den - og se vejen fra fad til tromme.
Pax44, hvis flaske også er chokoladefarvet.

Brandy med chokoladestykker Del på Facebook

Sidste år frigav det britiske spiritusmærke Portafortuna en XO, der var noget så specielt som en forening af brandy og årgangs-portvine.
Nu er en brandy med chokoladestykker fulgt i kølvandet. Dens navn er Pax44 (fred44), og den er skabt til minde om et ganske særligt, fredeligt og meget menneskeligt øjeblik under anden verdenskrig.
I den hollandske by Arnhem sloges britiske og polske tropper mod tyskerne - et slag, der er foreviget i filmen Bridge Too Far fra 1977.
I 1944 stoppede skyderiet i begge lejre, og det berømte øjeblik opstod, da briterne og polakkerne, der var udsultede, gav tyskerne en flaske cognac og til gengæld modtog deres ration af chokolade.
Brandyen er blandet af brændevine, der alle er mere end otte år gamle, og den er modnet dels i Limousine eg dels i portvinsfade, hvorefter chokoladen er blevet tilsat.
I første omgang er der kun fremstillet 44 flasker af Pax44, som vil blive givet til velgørenhedsforeninger i de kommende måneder.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Kim Michael Hansen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Kim Michael Hansen (f. 1960) er født i Dalum, Odense, men vokset op i byen Uvelse 10 km fra Hillerød. Han har allerede fra barnsben af haft en stor interesse for vin, hvilket ikke mindst skyldtes, at hans fars motto var ”at rejse er at leve”. Og til det med at leve hørte også god vin. Så Kim Michael Hansen besøgte mange lande og smagte mange vine sammen med sin far.
Han blev uddannet bankmand og gjorde karriere inden for bankverdenen, men har siden 1995 arbejdet inden for flere forskellige brancher, heriblandt tømmerhandlerbranchen, hvor han fandt det helt naturligt at sælge vin i byggemarkedet som et supplement til træ, søm og skruer.
Vinene blev købt hos vinfirmaet Premier Cru – hvor Kim Michael Hansen senere fik en post som bestyrelsesformand.
I 2008 blev tømmerhandlen solgt, og året efter blev han ansat som direktør hos Premier Cru. Senere gik turen til en direktørpost hos Holte Vinlager Marketing, hvor han havde den fornøjelse at arbejde sammen med Karlin Nielsen (til daglig kaldet Kalle) og hans tre sømmer og være med til at udvikle vinkæden. Via arbejdet hos Holte Vinlager, som sluttede i 2013, øgedes Kim Michael Hansens kendskab til og fascination af vinens verden betydeligt.
Efter en afstikker til bilbranchen vendte han tilbage til vinbranchen med etableringen af selskabet Granvino sammen med 19 andre erhvervsfolk. Men de mange ejere måtte sande, at de havde forskellige indgangsvinkler til firmaet, som derfor måtte lukke og slutte efter nogle år.
I 2017 startede Kim Michael Hansen sit nuværende vinfirma, Vinovida, som han i dag ejer sammen med sin svoger, Peter Mortensen. Svogeren ejer også Depot Nordvestsjælland i Fårevejle, et selskab, der sælger øl, fustager, sodavand m.m. Og det er her, Vinovida har sit vinlager.
Vinfirmaet har en bred vifte af kunder, der ud over erhvervsfolk og private også tæller kommuner, forsamlingshuse, campingpladser, restauranter osv. Firmaet har ingen fysisk butik men sælger vin via dets hjemmeside.
Ud over vinsalget afholder de to ejere også mange vinsmagninger – ofte i samarbejde med firmaets udenlandske leverandører.
Adresse: e-mail: kim@vinovida.dk, www.vinovida.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
Et Römerglas på et maleri fra 1643 af Pieter Claesz (udsnit).

Hvorfor hedder det Römerglas?Del på Facebook

Anne Lise Hansen har arvet nogle Römerglas. Hun ved godt, at den slags glas er typisk tyske, men hvoraf kommer så navnet – altså romerske glas?

Ja, de er tyske. Mange steder i Tyskland ser man disse lave, trinde glas med den brede stilk med knopper på. De mange små glasknopper sikrer et bedre greb om stilken, men de er også blevet et særkende for tysk glas.
Men det var faktisk romerne, der fandt på at lave glassene dengang i oldtiden, da Romerrigets grænser lå langt mod nord.
Ved udgravninger i Worms, Trier og Köln samt i Eifel-området har man fundet rester af flere glasværker, der sandsynligvis er fra Romertiden, og så tidligt som i 200-tallet har dygtige glasmagere langs Rhinen lavet fornemme arbejder, der er forløbere for vor tids Römerglas.
Blandt andet har man i grave fundet glas med den såkaldte fondo d’oro-teknik (guldgrund), hvor glasset er dekoreret med guld og derefter dækket med endnu et lag glas.



Ugens vinøse billedeDel på Facebook

En mariehøne dukker op i en klase med modne Merlot-druer. Billedet er taget af Viggo Hansen i en mark ved Domaine de Gensac i Côtes de Gascogne i det sydvestlige Frankrig. Og det er ikke et syn, en vinproducent vil være glad for - alt for mange mariehøns i en mark med fuldmodne druer kan nemlig resultere i en katastrofe. Insekterne indeholder nogle ildelugtende stoffer, som udskilles, hvis dyrene bliver forskrækkede eller mast. Og det kan ikke undgås, når druerne presses. Lugten afgives til vinen, som dermed bliver udrikkelig.
Tilsammen lugter stofferne som en blanding af harsk peanutbutter, rådden spinat, blå ost og savsmuld.
Hvis en vinbonde finder en mariehøne på sorteringsbåndet, bliver den forsigtigt fjernet med en ske – så den ikke bliver forskrækket.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-757
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


757 Smukke klaser Chardonnay hos Big Creek Vineyard i Pennsylvania (foto © Big Creek Vineyard).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Joseph Perrier Cuvée Royal Brut, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

299,95 kr., pris på tilbud indtil 12. oktober: 219 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Det næsten 200 år gamle champagnehus Joseph Perrier har kreeret denne udmærkede champagne. Den har fine små bobler, en mild duft af grønne æbler og hav og en lang, frisk smag med citrus.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Dissenay, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 29. september til 12. oktober: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig hvidvin med eg og vanille i duften og en blød, fyldig og let cremet smag med tørhed, grøn drueskal, fine krydrede noter og en lang eftersmag. Et kup til tilbudsprisen ved 2 flasker. Drik vinen, som den er, til laks eller milde oste.

stjernestjernestjerne

Stahl, Winzerhof Stahl, Tyskland, 2022, lav alkohol (11,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., Mr. Ruby

En lidt uharmonisk hvidvin på druerne Riesling og Scheurebe. Den har en god parfumeret duft men også en kort og lidt tynd smag med en anelse prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pfaffl vom Haus, Sauvignon Blanc, Niederösterreich, Østrig, 2022, lav alkohol (13%)

120 kr., pris på tilbud indtil 5. november: 80 kr., Skjold Burne

En god hvidvin med Sauvignon-druens karakteristiske duft af eksotisk frugt og med en fyldig smag med moden frugt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Chardonnay, Valle de Colchagua, Chile, 2022, middel alkohol (14%)

125 kr., pris på tilbud indtil 5. november: 100 kr., Skjold Burne

En fyldig hvidvin, tør uden at knase og med modne mirabeller eftersmagen samt en lille krydring, der frisker op på den modne frugt. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Eden Valley Riesling, Thorn-Clarke, Riesling, Eden Valley, Australien, lav alkohol (11,5%)

140 kr., pris på tilbud indtil 5. november: 110 kr., Skjold Burne

En mild og venlig hvidvin med grønne druer i duften og en saftig smag med en fin frugtsødme men også med en for Riesling karakteristisk blød syre til slut. Nyd vinen kold, som den er, eller til ikke alt for kraftige asiatiske retter. Flasken har skruelåg

Rødvin

stjernestjernestjerneØ

Malìa, Duca Carlo Guarini, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., SPS Wine

Denne rødvin har en god duft af boysenbær og modne mørke kirsebær. Smagen er tør og kraftigt krydret og mangler lidt spændvidde i aromaen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chiaro, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2021, høj alkohol (14,5%)

101,95 kr., pris på tilbud fra 29. september til 12. oktober: 50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En vellavet og meget harmonisk rødvin med moden bærfrugt - især solbær - rygrad og tilpas tørhed. Eftersmagen er lang og fint krydret, og alkoholen vel integreret. Tilbudsprisen til 50 kr. flasken er et rent røverkøb!

stjernestjernestjernestjerne

Maison Barboulot, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

119 kr., på tilbud til 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

En god frisk og læskende rødvin med Pinot-druens lethed og fine bærnoter. Drik vinen til lette kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl vom Haus, Niederösterreich, Østrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 5. november: 80 kr., Skjold Burne

Druen Zweigelt kan give ret overraskende rødvine, som fx denne, hvor der er noter af både hindbær og lys chokolade i duften. Smagen kunne godt minde lidt om en Pinot Noir i en mere parfumeret udgave (på den gode måde). Eftersmagen er lang og blød og udvikler sig med flere aromatiske noter. En helt igennem interessant og rigtig dejlig vin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Los Vascos, Cabernet Sauvignon, Valle de Colchagua, Chile, 2021, middel alkohol (14%)

125 kr., pris på tilbud indtil 5. november: 100 kr., Skjold Burne

Vi har smagt denne rødvin i tidligere årgange, og den har foreløbig aldrig svigtet. Det er en glimrende vin med en ren note af solbær i både duft og smag. En enkel vin på den rigtig gode måde og med en meget lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Courac, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris på tilbud: 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

En kompleks og meget lækker rødvin, fyldig og med intens frugt og ikke mindst en dejlig krydring, der udvikler sig i den meget lange eftersmag. Til tilbudsprisen på 79 kr. får man virkelig megen god vin for pengene.

stjernestjernestjernestjerne

Hacienda Solano Selección, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2021, høj alkohol (14,5%)

130 kr., BrdrDsVinhandel

En rødvin, der har en dejlig og markant duft af violer med strejf af syltede blommer. Smagen er tør, stringent og fint krydret med rosmarin, peber og anis samt et godt tanninbid. Giv vinen lidt luft i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Roberto Sarotto Pezole Riserva, Barolo DOCG, Italien, 2014, høj alkohol (14,5%)

219,95 kr., på tilbud indtil 12. oktober: 149 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En dejlig duft af modne mørke sommerbær - især hyldebær og solbær - samt syltede kirsebær møder næsen. Smagen er kødfuld, saftig og elegant med komplekse frugtnoter og trods de ni år på bagen stadig med en fin frisk syre til slut. En rigtig god Barolo til en fordelagtig tilbudspris.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Pocas LBV, Porto, Portugal, 2018, høj alkohol (19,5%)

129,95 kr., pris på tilbud indtil 12. oktober: 99 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En god LBV (Late Bottled Vintage) portvin med mørke rosiner, korender, svesker, en lang og sød eftersmag - og en meget fordelagtig tilbudspris.

stjernestjernestjernestjerne

Conceito Ruby Port Reserve, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Ruby er den unge udgave af portvin stort set uden fadmodning. Og sådan er denne vin - den er sød, ukompliceret, med god fylde og let drikkelig. Drik vinen til søde desserter - fx en god æblekage.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rozès Tawny 10 Years, Porto, Portugal, 2023, høj alkohol (20%)

199,95 kr., på tilbud fra 1. oktober til 31. december: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig og imødekommende portvin med en smuk klar rødbrun farve og duft af mørke rosiner. Smagen er fyldig og sød - men ikke sliksød. Ud over kandis og svesker er der også en behagelig tør note fra modningen på "pipas" (piber), de traditionelle portvinsfade. Dette er årets jule-portvin hos Coop, og den egner sig da også glimrende til julens mange søde sager og kager. Tilbudsprisen ved 99 kr. er et kup.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conceito LBV Port, Porto, Portugal, 2019, høj alkohol (19,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

I denne fyldige portvin er der komplekse noter af tørret frugt, hvis sødme opvejes af en fin krydring i den lange eftersmag. Et lille forfriskende bid af eukalyptus afslutter herlighederne.