Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2023



Der var sydlandsk stemning hos Gilleleje Wine i lørdags, hvor VinAvisen lagde vejen forbi.

Til høstfest i GillelejeDel på Facebook

- Jeg gætter på, vi når op på lige under 8 tons druer, lyder det fra Valdemar. - Og jeg satser på 8,5 tons, siger hans far, vinbonde Søren Engelsen.

Som hos så mange andre danske vingårde var høsten i weekenden i fuld gang hos Gilleleje Wine, der ligger kun 3 kilometer syd for havnen i den nordsjællandske kystby. VinAvisen lagde vejen forbi, tog pulsen på stemningen og snuppede et par fotos.
Mens far og søn havde travlt ved vinpressen, knoklede 25 frivillige med at få høstet Solaris-druerne. Vingården har i alt 5000 vinstokke med den grønne drue, og der var to personer om hver række. Indimellem hørte man lyden fra en klokke – der blev ringet, hver gang man havde høstet en hel række.

Et familieforetagende


Gilleleje Wine, hvis rammer er den gamle ”Østergaard”, er grundlagt i 2018 af Søren og hans hustru Merete. Begge har fuldtidsjob, og hele familien, som blandt andet omfatter parrets fire sønner og deres kærester, hjælper til på vingården.
Ud over Solaris er der på den sydvendte mark plantet 1700 vinstokke med Frühburgunder (Pinot Noir) og 200 stokke med Muscaris. Og hver en vinstok har familien selv plantet i huller boret med et stort skruebor.

Belønnet med frokost og vin


-Man kan godt mærke, at man sidder ved en computerskærm til daglig, lød det fra en af de frivillige høstarbejdere, der tilføjede, at det ikke kun var hårdt arbejde men også rigtig hyggeligt at høste druer. Der blev høstet fra morgenstunden og indtil kl. 16 både lørdag og søndag, og arbejdet blev belønnet med frokost ledsaget af husets vin.
Også hos flere andre danske vingårde er det hvert år muligt at deltage i høsten og få en skøn og anderledes dag ud af det. Man skal bare i løbet af september og starten af oktober holde øje med diverse opslag på de sociale medier samt på vingårdenes hjemmesider.
Hvis man har lyst til at smage vinene fra Gilleleje Wine, kan man købe dem i vingårdens gårdbutik.
Denne uges store billede længere nede på siden er også fra høsten hos den nordjællandske vingård.


Loveblock er et økologisk certificeret vinhus, hvor en flok får sørger for at holde ukrudtet mellem vinstokkene nede.

Grøn te i stedet for svovlDel på Facebook

Det er helt almindeligt under vinfremstillingen at tilsætte en lille mængde svovl som konserveringsmiddel. Der findes i forvejen svovl på druernes skind, så det er der intet unaturligt ved.
Alligevel er denne svovl-tilsætning lidt af et diskussionsemne. Der er forbrugere, der hævder, at de ikke kan tåle svovlet, og producenter af naturvine undlader tilsætningen – eller tilsætter en langt mindre mængde end normalt. Den manglende konservering medfører dog ofte, at vinene kan være lettere oxiderede eller kun holder kort tid efter åbning.
Men det problem lader det til, at et newzealandsk vinhus har løst. Loveblock hedder det, og det ligger i Marlborough og er grundlagt i 2013 af Erica og Kim Crawford.
Vinhuset tilsætter nemlig et ekstrakt af grøn te som konservering i stedet for svovl.

Ideen stammer fra Sydafrika


Loveblocks hvidvin, Sauvignon Blanc Tee, er ifølge Wine Industry Advisor højst sandsynligt verdens første vin med tilsætning af ekstrakt af grøn te. Vinhusets øvrige mærker fremstilles stadigvæk med tilsætning af svovl.
Ideen fik Erica fra sit hjemland, Sydafrika, hvor et ekstrakt af tanniner fra rooibos te af nogle få vinhuse bliver brugt som et middel mod svampeangreb og undertiden ligeledes kommes i vinen som konservering.

Dæmper syren


Loveblock tilsætter 5 milligram pr. liter druemost og gør det, hver gang mosten eller vinen udsættes for ilt under fremstillingen. Det vil sige, når den flyttes fra tank til tank, tappes på flasker osv.
Og hvordan er denne vin så? Ifølge en artikel i Wine-Searcher skulle ekstraktet fra den grønne te lægge en dæmper på syren i Sauvignon Blanc-vinen sammenlignet med en konventionelt fremstillet Sauvignon Blanc fra Loveblock.
Den åbne flaske med vinen skulle også kunne holde i køleskaber lige så længe som en hvidvin med tilsætning af svovl.
Vinhuset har i øvrigt flere eksperimenter med alternative konserveringsmidler i støbeskeen.


En lille del af de mange intakte og forseglede krukker. Foto: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities.

Rester fra 5000 år gammel vinDel på Facebook

Man ved, at oldtidens faraoer og den egyptiske elite nød vin i lange baner - og fik den med sig på rejsen til dødens rige.
Nu har et team af arkæologer fra Egypten, Tyskland og Østrig gjort et epokegørende gravfund i form af flere hundrede store vinkrukker.
Man har også tidligere fundet vinkrukker i egyptiske grave – eller rester af dem. Men det er første gang, man har udgravet så mange på én gang, og så er hovedparten af dem endda forseglede og indeholder rester fra 5000 år gammel vin! Nu skal resterne nøje analyseres.
Graven, der befinder sig på en gravplads i ørkenen i Abydos, tilhører Meret-Neith, en højtstående kvinde fra det første dynasti – muligvis den aller første dronning i oldtidens Egypten. Dog er hendes sande identitet stadig et mysterium. Rundt om hende er grave for 41 af hendes tjenere. Man kan læse mere på Egypt Museums hjemmeside.

Svindel med 20,8 mio. flasker vinDel på Facebook

En gigantisk vinsvindelsag trækker overskrifter i de spanske medier. Det drejer sig om to af landets store vinfirmaer, Felix Solis og Garcia Carrión, der påstås at have svindlet med hele 15,6 millioner liter (20,8 mio. flasker) rødvin fra appellationen Valdepeñas i Castilla La Mancha mellem 2017 og 2019.

Spaniens højeste retsinstans, Audencia Nacional, har efterforsket sagen gennem de seneste to år og har nu valgt at trække to ledere fra firmaerne i retten, hvor deres eventuelle medvirken til svindelen skal belyses.
Hvert år skal vinproducenterne i Valdepeñas - ligesom i andre spanske appellationer - angive, hvor stor en mængde rødvin de fadmodner til henholdsvis Crianza, Reserva og Gran Reserva. Der er forskellige minimumskrav til modningslængden for de tre kategorier. Derudover er der Vin Joven (ung vin), der som regel ikke modnes.

Ikke fade nok til modningen


Svindelen skulle efter sigende gå ud på, at de to firmaer har angivet en langt mindre mængde af de modnede kategorier, end de har solgt på det spanske marked. Med andre ord skulle ung umodnet vin være solgt med etiketter med et Crianza, Reserva eller Gran Reserva på etiketten. Og det er selvsagt yderst ulovligt.
I alt skulle de 8 mio. ud af de 20,8 mio. flasker være blevet forsynet med den fine Gran Reserva-kategori på etiketterne.
Det har også vist sig, at der i de vinkældre, som Felix Solis og Garcia Carrión har i Valdepeñas, slet ikke er fade nok til at modne så store mængder vin.
Man mener, at vinen er blevet distribueret ud til 13 spanske vinforretninger og supermarkeder, hvorfra de er blevet solgt til forbrugerne. Selv om begge vinfirmaer har en betydelig eksport, skulle ingen af svindel-vinene være havnet uden for Spaniens grænser.


Foto: Unsplash/Vincenzo Landino.

Rosé året rundtDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt, at en rosé-bølge er skyllet ind over Danmark. Danskerne køber stadig mere rosévin - især om sommeren men også i stigende omfang om vinteren. Og det samme gør sig gældende hos blandt andet de britiske forbrugere.
Rigtig mange franskmænd derimod har længe holdt fast ved, at rosé er en ren sommerdrik.
Men ifølge The Guardian har forbruget af rosévin fået et markant opsving på fransk jord, og det er i høj grad blevet en vin, man drikker året rundt.
Opsvinget skyldes frem for alt de yngre generationer, der drikker mindre vin, og når de gør det, skænker de lettere vine med mindre alkohol end rødvin i glassene. Det er også vine, der passer til tidens mindre kødfulde madvaner. I Frankrig er kødforbruget faldet med 12% i løbet af de sidste ti år.

Fra 100 til 40 liter


En undersøgelse fra det globale analysefirma Kantar fra 2022 viser, at 47% af al den vin, der sælges i Frankrig, drikkes af forbrugere over 55 år. Kun 7% drikkes af de 18 til 24-årige, mens de 25 til 39-årige tegner sig for 21%.
Og at vinforbruget er faldet gennem årene ses tydeligt via tal fra Comité National des Interprofessions des Vins à Appellation d’Origine et à Indication Géographique (CNIV). I 1975 lå det gennemsnitlige vinforbrug i Frankrig på 100 liter pr. voksen indbygger. I dag er det faldet til 40 liter årligt.

Provence kan glæde sig


Rødvin udgør stadig den største del af Frankrigs årlige vinproduktion. Men ud af de cirka 38 millioner hektoliter vin, landet producerer årligt, er de 29% hvidvin, mens andelen af rosé er steget til 19%. Champagne og anden mousserende vin udgør 12%. De resterende 40% er rødvin.
Mange vinproducenter lægger om til produktion af hvidvin – i fx Bourgogne fremstilles der langt mindre rødvin end for 20 år siden, mens der laves stadig mere hvidvin og rosé.
I Provence er man selvfølgelig glad for den relativt nye rosé-trend hos landsmændene, idet cirka 42% af al rosé fremstilles i det sydfranske distrikt.


Det glade vinder-team, Alexander Berntsen (til venstre) og Allan Schultz.

Godt gået Danmark! Del på Facebook

For få dage siden blev Danmark den suveræne vinder af en af verdens mest anerkendte internationale gastronomi-konkurrencer, Copa Jerez (sherry-pokalen), der afholdes hvert andet år i sherryens hovedstad, Jerez de la Frontera.
Det er en særlig konkurrence, hvor en kok og en sommelier danner makkerpar for sammen at kæmpe om priserne. Og for at vinde skal teamet levere de bedste match mellem forret, hovedret og dessert og så nogle af de mange forskellige typer sherry, der findes – fra knastør til supersød. Derudover bedømmes retternes kvalitet og kreativitet samt sommelierens viden om sherry.
Det danske hold bestod af kokken Allan Schultz, der ejer restaurant Parsley Salon i Hellerup, og sommelier Alexander Berntsen, der ligeledes har sin daglige gang i restauranten. Ud over hovedprisen kunne Schultz også hjembringe prisen for ”bedste kok”.

Ikke første gang Danmark vandt


Det er rigtig godt gået af Schultz og Berntsen, som var oppe imod makkerpar fra en række udenlandske top-restauranter.
Det er Consejo Regulador de Jerez, Sherry-appellationens vinråd, der arrangerer Copa’en, og VinAvisen deltog i 2013 på sidelinjen med notesblok og kamera. Det kom der en serie postkort ud af, som kan ses ved at klikke her.
Dengang var det også Alexander Berntsen, der udgjorde sommelier-delen, og hans makker var hans tvillingebror, stjernekokken Jonathan Berntsen, der ejer restauranten The Samuel i Hellerup. Også dengang blev det til dansk pokalsejr!
På Consejo’ens hjemmeside kan man læse mere om Copa Jerez, 2023-udgaven og danskernes match mellem retter og sherry.


Fra sidste års store smagning af portugisisk vin i København.

Portugal kommer til KøbenhavnDel på Facebook

Portugisisk vin er så meget andet end portvin. Alene i portvinens hjerte, Dourodalen, fremstilles der stadig mere rødvin og hvidvin på nogle af de mere end 250 forskellige portugisiske druer.

Lidt sydligere, i Dão, samt i Bairrada, Alentejo, Península de Setúbal og Algave laves der også dejlige vine. Og så er der de liflige hvidvine fra Vinho Verde – som man kan læse mere om i VinAvisens serie af postkort.
Onsdag d. 25. oktober bliver der mulighed for at smage et bredt udvalg af portugisiske vine, når 16 vinproducenter indtager Langelinie Pavillonen i København, skænker smagsprøver i glassene og fortæller om vinhuse og vinfremstilling.

Masterclass for vinbranchen


Smagningen er for både forbrugere og vinprofessionelle. Enhver med glæde for vin er velkommen mellem kl. 16.30 og 18.30. Man kan bestille billetter og se en udstillerliste ved at klikke her.
For vinbranchen starter dagen med en masterclass på engelsk ved den portugisiske Master of Wine Dirceu Vianna. Dernæst er der walk around smagning og mulighed for at indgå aftaler med de producenter, der endnu ikke har en dansk importør.
Tilmelding for vinbranchen kan ske her.


Pierre Chen købte i 2015 en parcel af vinmarken Musigny. Det er bourgognehuset Faiveley, der fremstiller den berømte vin, hvoraf Chen hvert år modtaget et antal magnumflasker. De her viste sælges på auktion.

25.000 flasker under hammerenDel på Facebook

Pierre Chen er en af Taiwans rigeste mænd - og ejer af en af verdens største og mest værdifulde vinsamlinger, vine, som han har samlet gennem de sidste cirka 40 år.
Nu har han valgt at sætte en lille del af vinene - 25.000 flasker - på auktion hos Sotheby’s, der har givet dem en samlet højeste vurdering på det, der svarer til 354 mio. kr.
Vinene vil blive solgt over seks auktioner med hver sit tema - fx Bordeaux-vin, Champagner, “verden rundt” osv. Startskuddet lyder i Hong Kong i slutningen af november, hvorefter der afholdes auktioner i Frankrig og New York med punktum igen i Hong Kong i løbet af 2024.

En vin til 1,3 mio. kr.


De vine, der kommer til salg, omfatter nogle af verdens mest sjældne og efterstræbte vine - nogle af dem fremstilles der kun en håndfuld af årligt. Blandt højdepunkterne er seks magnumflasker Henri Jayer Vosne Romanée-Conti Parantoux 1. Cru 2001. Hver flaske har en højeste vurdering på det, der svarer til 496.000 kr.
Man kan også byde på 3 magnumflasker Salon Le Mesnil, Blanc de Blancs, 1971, der er vurderet til 57.000 kr. hver. Og så er der en Methusalem (8 normale flasker) Petrus 1982 med en vurdering på 460.000 kr.
Blandt de højest vurderede flasker er en Methusalem af Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 1985 til en vurdering på 1,3 mio. kr. Man kan læse mere ved at klikke her.
Pierre Chen har udover sin vinsamling også en af verdens største private kunstsamlinger, der tæller hele syv værker af Picasso.

Vinkøleskab fra oldtiden Del på Facebook

Hvis man tror, vinkøleskabe er en moderne opfindelse, kan man godt tro om. Arkæologiske fund har vist, at oldtidens romere anvendte køleskabe til at holde deres vin - og sandsynligvis også andre fødevarer - kølige i sommervarmen.

Man har fundet i alt to vinkøleskabe ved en tidligere fæstning ved Donaufloden, som husede en romersk garnison for 2000 år siden.
Begge køleskabe er af keramik, og det skab, arkæologerne udgravede for nylig, er forsynet med rør af bly langs den ene side. Gennem disse rør har der løbet koldt vand, som har kølet skabets indhold. Ganske smart må man sige.

Chivas Brothers har frigivet en enkelt illustraion af det nye destilleri.

Chivas Brothers på IslayDel på Facebook

Islay er en skotsk ø i de Indre Hebrider. Den breder sig over cirka 600 kvadratkilometer – og så er den blevet lidt af et trækplaster for nye destillerier. Årsagen er den stigende popularitet for røgede whiskyer, som øen er kendt for.

I dag har Islay 9 destillerier, men flere er på vej. Port Ellen Distillery åbner lige om hjørnet, Portintruan Distillery slår dørene op i 2024 og første spadestik til et 12. destilleri, Laggan Bay, bliver snart taget. Og så har Skotlands næst største destilleri-ejer, Chivas Brothers, netop meddelt, at man vil opføre et destilleri på Islay.

Ejer 14 destillerier


Chivas Brothers, der ejes af den store franske spirituskoncern Pernod Ricard, har ikke oplyst, hvornår destilleriet forventes at åbne, eller hvor stort det bliver. Men fokus vil blive på røget single malt whisky, så meget er sikkert. Og så vil whisky-produktionen blive CO2-neutral.
Destilleriet vil blive opført der, hvor der nu ligger en gammel gård, Gartbreck Farm, og det vil få en formidabel udsigt over søen Loch Indaal.
Det er lidt af en sjældenhed i Chivas Brothers historie – der strækker sig tilbage til 1786 – sådan at starte fra scratch. Normalt opkøber whiskyfirmaet allerede eksisterende destillerier og mærker.
Det ejer 14 destillerier, som på nær to befinder sig i Speyside, samt flere whiskymærker, der fortrinsvis sælges internationalt.
Køberen af den gamle Bowmore STAC fik en lille 10 cl's flaske af whiskyen med i hammerslaget. Så kan vedkommende nyde indholdet, uden at skulle åbne den store flaske.

Knap 5 mio. kr. for en flaske whiskyDel på Facebook

I uge 23 nævnte vi Distillers One of One, en velgørenhedsauktion, hvor en række af de førende skotske destillerier hver donerer en unik flaske whisky.
Nu er auktionen, hvor vurderingerne pr. flaske spændte fra 5000 til 500.000 pund (cirka 43.000 til 4 mio. kr.), afsluttet.
Det var Sotheby’s, der svingede hammeren på Hopetoun House nær Edinburgh, og en af flaskerne toppede med et rekord stort hammerslag på 562.500 pund (cirka 4,8 mio. kr.). Det var en 1,5 liters Bowmore STAC, der er destilleret i 1962, og dermed er destilleriets ældste whisky. Køberen er anonym.

Islays klipper som inspiration


Ifølge en whiskyspecialist, der har smagt indholdet, skulle whiskyen smage af ”modne plantagefrugter, krydderhonning, frisk ananas, honningmelon, pecannødder, vanilje og menthol med en anelse havmineralitet på læberne”. Sådan!
Ordet stac betyder klippe og henviser til de forrevne klippesøjler, der rejser sig ud for kysten på øen Islay, hvor destilleriet Bowmore ligger. Flasken er da også formet med tanke på klipperne (den må være lidt svær at skænke af…).
Ligesom denne whisky var flere af whiskyerne på auktionen tappet på yderst kreative flasker. Man kan få et indtryk af flaskerne og læse mere om auktionen ved at klikke her.
I alt rejste auktionen 2,25 mio. pund (crika cirka 19 mio. kr.), som vil gå ubeskåret til at hjælpe unge handicappede skotter.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Vinspecialisten/Skanderborg Vinhandel er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Klaus Rune Hansen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Klaus Rune Hansen (f. 1968) er vokset op i Odder og blev oprindelig uddannet som psykolog og senere som akademiøkonom fra Eksport Akademiet i Århus.
I 1993 bosatte han sig i Sydfrankrig - og det er her, man finder ham den dag i dag.
I mange år har han drevet et reklamebureau, Drakkar, i Gallargues-le-Montueux, hvor et team på femten medarbejdere arbejdede både kreativt og med projektstyring af vinmærker hos flere store franske vinfirmaer og foreninger. Blandt kunderne var Groupe Boisset, Frères Castel, Gérard Bertrand, Arrogant Frog, Domaine Jean Claude Mas, Inter Rhône og Vins de Provence.
Efter mange år med vinøse kunder fik Klaus Rune Hansen selv lyst til at prøve kræfter med jobbet som vinproducent. Siden da er han blevet selvstændig vinproducent og har i dag 350 hektar vinmarker i et af nutidens mest populære franske vindistrikter, Languedoc-Roussillon.
Vinmarkerne befinder sig primært i den nordlige del af Corbières-regionen nær Narbonne, men mange af vinene adlyder den bredere klassifikation "Pays d'Oc", der giver mere frihed til leg med druer og metoder hos producenten. Klaus Rune Hansen fremstiller her en række forskellige vinmærker - blandt andet mærkerne French Bouledogue og Signature Chef.
Signature Chef er et helt unikt samarbejde mellem danske kokke (Dak Wichangoen og Claus Holm) og Klaus Rune Hansen, og målet er at fremstille en serie gourmetvine.
Den danske vinproducent har endnu en passion ud over vin - nemlig kunst. Han er kunstmaler og udstiller sin kunst i mange europæiske byer (Madrid, Paris, Milano, Montpellier mv).
Senest - i oktober 2023 – udstiller han en kunstkollektion i Metroen i Paris.
Adresse: Wines and Brands, 257, chemin du Mas Nègre, 34970 Lattes, Frankrig, tlf.: (+33) (0) 6 07 71 20 36, e-mail: klaus@winesandbrands.com, www.winesandbrands.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad betyder Steinfeder?Del på Facebook

Signe Mortensen har fået en østrigsk hvidvin på Grüner Veltliner – hvor der også stod ”Steinfeder” på etiketten. Hvad betyder det? Spørger hun.
Steinfeder er navnet på en fjeragtig græsart (Stipa pinnata), der vokser i vinbjergene. Men det er også betegnelsen på det nederste trin i en tretrins kvalitetsstige, som udelukkende anvendes i det østrigske vindistrikt Wachau.
Steinfeder er lette, tørre hvidvine med en ofte frugtagtig charme og med et alkoholindhold på op til 11,5%.
Et trin længere oppe ad stigen finder man så de hvidvine, der er betegnet Federspiel. Det er lidt kraftigere vine, der ofte har en vis sødme og et alkoholindhold på mellem 11,5 og 12,5%. Navnet Federspiel stammer fra gamle dages falkejagt, der var meget populær i Wachau.
Og så er der det øverste trin, Smaragd, som er fornemme, tørre vine med et alkoholindhold på mindst 12,5%. Betegnelsen stammer ikke direkte fra smykkestenen smaragd, men fra smaragd-firbenet, der findes i Wachaus vinmarker, og som bærer ædelstenens grønne farve.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Dette billede har Lisbet Ryg Olsen taget i den gamle sydafrikanske by Tulbagh. Det viser De Oude Drostdy, der er et af byens 32 nationale monumenter. Det smukke gamle hus i nyklassicistisk stil er fra 1806, og oprindelig var det hovedsæde for byens magistrat, indtil guvernøren, Lord Charles Somerset, flyttede regeringen til Worcester, fordi han mente, at han bedre kunne gå på jagt der.
I det smukt restaurerede De Oude Drostdy er der i dag museum, og nede i den gamle slavekælder er der fornemme rum til smagning af vinene fra Drostdy-Hof.


Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-758
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


758 Nyhøstede Solaris-druer læsses på traileren hos Gilleleje Wine (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Huguet de Can Feixes Reserva Brut Classic, Finca Can Feixes, Penedès, Spanien, 2016, lav alkohol (12%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker, Copenhagen Cava

Tre druer, Parelleda, Macabeo og Pinot Noir, har lagt most til denne Cava - eller som der står på flasken Corpinnat. Betegnelsen anvendes af en håndfuld producenter, som kvalitetsmæssigt mener, at deres vine adskiller sig fra cava-vinene. Om det forholder sig sådan, skal vi ikke tage stilling til her og nu. Men netop denne mousserende vin er ualmindelig dejlig, med et rigt og vedvarende skum, lyst brød og strejf af citron i duften og en tør, let og elegant smag, der holder længe i munden.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Balestino Blanco, Spanien, 2022, lav alkohol (12%)

Til 50 kr. er dette en god all round hvidvin med fin fylde og balance mellem tørhed, moden frugt og syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe Reserva, Emiliana, Chardonnay, Chile, 2022, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., pris på tilbud fra 13. til 26. oktober: 40 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

40 kr. (på tilbud) for denne gode hvidvin er et kup. Der er moden citrus og fine herbale noter i duften, mens smagen er fyldig og tør med noter af gule blommer og lime. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Frigate Cove, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

En dejlig og frugtrig hvidvin for enhver, der holder af en klassisk newzealandsk Sauvignon Blanc. Der er moden mango og kærlighedsfrugt i både duften og smagen - der har en dejlig fedme, som får frugtnoterne til at holde længe i munden.

stjernestjernestjernestjernestjerne

GB Reserve, Grant Burge, Chardonnay, South Australia, Australien, 2021, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 13. til 26. oktober: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er mild moden mango og en anelse røg i duften af denne imødekommende hvidvin, mens smagen har god fylde og modne grønne druer med et tilpas tørt bid til slut. Tilbudsprisen er absolut attraktiv. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Don Vinoenzo Passimiento, Eghemon, Sicilia DOC, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

95 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Vinovida

En speciel og ualmindelig lækker og aromatisk hvidvin med duft af smag af friske abrikoser og strejf af fennikel. Nyd vinen godt afkølet, som den er, eller til en ekstra god kyllingeret.

stjernestjernestjerne

Cellier du Pont d'Arc, Vignerons Ardéchois, Chardonnay, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skjold Burne Online

En hvidvin, der dufter mildt af mimoser. Smagen er fyldig og tør og med et markant bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dr. Zenzen Trocken, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (12%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., YouAndWine

En rigtig dejlig og harmonisk hvidvin med Riesling-druens friskhed og fine syre samt modne æbler og strejf af honning. En oplagt velkomstdrik men også velegnet til milde fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Turm Glück Trocken, Grauburgunder, Rheinhessen, Tyskland, 2022, lav alkohol (12,5%)

En ok men også ret enkel hvidvin med modne grønne druer i duften og med en fyldig frugtsmag og en lille prikken på tungen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

De Laumont, Chardonnay, Gascogne, Frankrig, 2022, lav alkohol (12%)

125 kr., set på tilbud til 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En absolut lækker hvidvin med modne gule blommer og tørret abrikos i duften. Smagen er bred og blød, tilpas tør og med komplekse noter af eksotiske frugter. Nyd vinen afkølet, som den er eller til fx asiatiske retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

French Bouledogue, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

129,95 kr., Supervin

Der er smørblomster over duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er tør og blød, fuld af frugt og med en let cremet konsistens, der giver smagsnoterne et langt liv i munden.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gotto d'Oro, Roma DOC, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

Til de 79 kr. er dette en rigtig dejlig og velafbalanceret rødvin, fremstillet på Merlot, Sangiovese og Montepulciano. Den er let drikkelig med god moden frugt, tilpas tørhed, en fin syre og en anelse krydrede noter i den bløde eftersmag. En vin, der kalder på en god pastaret.

stjernestjernestjerne

GB Reserve, Grant Burge, Shiraz, South Australia, Australien, 2021, middel alkohol (14%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 13. til 26. oktober: 50 kr. sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En ok men også meget enkel rødvin med en intens smag af lakridsrod. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Mémoire du Chai, Cabernet Sauvignon, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 31. oktober: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En ok rødvin med en typisk Cabernet-næse med modne solbær og med en fyldig bærsmag med fin frugtsødme og bløde tanniner. Tilbudsprisen indkasserer den fjerde stjerne.

stjernestjernestjerne

Monte Antico, Toscana IGT, Italien, 2019, lav alkohol (13%)

109 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Jysk Vin

En forholdvis let rødvin med en god duft og smag af røde bær og en fin syre. Men det er også en ret enkel vin, der mangler lidt aromatisk spændvidde, og hvis eftersmag er lidt tam.

stjernestjernestjernestjerne

Il Volpetto, Chianti DOCG, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

119 kr., set på tilbud til 69 kr., Kjær & Sommerfeldt

En god Chianti-vin med duft af blå druer og en blød smag med noter af mørke sommerbær. Drik vinen til en god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Santo Stefano, Chianti Classico DOCG, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

139 kr., Lyager Vin

Vinhuset Santo Stefano har været i familien Bendinellis eje siden 1961. Og det er dejlige Chianti-vine, familien laver - som denne, der er kompleks, tør og fint krydret med noter af lakridsrod og bittermandel. Eftersmagen er lang og blød og udvikler sig undervejs med nye smagsnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Miraz, Feravino, Slavonien, Kroatien, 2018, høj alkohol (14,5%)

Det er sjældent, vi har en kroatisk vin til smagning. Men her er en af dem, og den er glimrende med hyldebær i duften og med en fløjlsblød, koncentreret og kompleks smag af mørke bær. Eftersmagen har et tørt bid, strejf af anis og afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Fableist, Pinot Noir, Californien, USA, 2021, middel alkohol (13,5%)

215 kr., California Wine

En dejligt krydret udgave af en rødvin på Pinot Noir med fylde, saftighed og noter af korender, nelliker og tørrede tranebær. Nyd vinen let afkølet, som den er, eller til fjerkræsretter og milde tørre oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

André Goichot, Pinot Noir, Givry AOC, Frankrig, 2019, middel alkohol (13,5%)

269 kr., pris ved 6 flasker: 210 kr., YouAndWine

En rødvin med en dejlig og meget aromatisk bærduft. Smagen er fint krydret, har milde noter af røde bær og en lang, silkeblød eftersmag med en fin lille syre til slut. Nyd vinen til lette kødretter.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Conceito White Port 10 Years, Conceito, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

219,95 kr., pris ved 6 flasker: 189 kr., AndrupVin.dk

En ravfarvet portvin med eg, hasselnødder og mørke rosiner i duften. Smagen er sød og fyldig og med strejf af modne appelsiner i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conceito Vintage Port, Conceito, Porto, Portugal, 2021, høj alkohol (19,5%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker: 349 kr., AndrupVin.dk

Farven på denne dejlige portvin er tæt og dyb rød. Duften byder på svesker og korender, mens smagen er sød, intens, blød og delikat krydret - og med en lille forfriskende syre til slut.