Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2023

Statsstøtte måske brugt til køb af vinslotteDel på Facebook

Den kinesiske forretningsmand Qu Naijie fik for år tilbage et meget stort beløb i statsstøtte fra den kinesiske regering. Pengene skulle bruges til investering i digital teknologi i forbindelse med hans selskab Haichang Group – et selskab, der blandt andet omfatter shipping og forlystelsesparker.

Men ifølge Meininger's International har Qu efter alt at dømme i stedet for brugt statsstøtten til at købe vinslotte i Bordeaux for og har dermed begået underslæb for det, der svarer til cirka 240 millioner kr.
Mellem 2010 og 2013 erhvervede han ikke mindre end 25 vinslotte, som til sammen har en værdi i omegnen af 60 mio. euro (cirka 447 mio. kr.).

Afviser alle anklager


De franske myndigheder har nu lagt sag an mod Qu Naijie, der skal møde i retten i Paris i starten af det nye år. Ud over anklagen for underslæb er han også anklaget for at have lavet forfalskede salgsdokumenter for nogle af sine vinmarker for at kunne opnå et lån på yderligere 30 mio. euro (cirka 224 mio. kr.) i en bank i Luxembourg – en filial af en stor kinesisk erhvervsbank. Qu selv afviser samtlige anklager.
Det er ikke første gang, han er i myndighedernes søgelys. I 2018 konfiskeredes 10 af hans vinslotte på grund af mistanke om "økonomiske uregelmæssigheder" i forbindelse med købet af ejendommene.
Qu er gennem årene blevet en anerkendt person i det vinøse Bordeaux, hvilket hans optagelse som medlem i Bordeauxs vinbroderskab, La Commanderie du Bontemps, er et eksempel på.



Vahe Keushguerian er en ildsjæl, der passioneret arbejder for at fremme vinproduktionen i Armenien.

Første iranske vin i 43 årDel på Facebook

Filminstruktøren Jason Wise står bag serien af dokumentarfilm med titlen Somm, der foregår i sommelierernes verden.

Nu er han barslet med en ny film, hvor han er langt væk fra de bonede gulve og svære sommelierkonkurrencer.
"Cup of Salvation" hedder denne dokumentarfilm, og den handler om skabelsen af den førte iranske vin i 43 år. Og hvordan kan det så lade sig gøre, når det er forbudt såvel at fremstille som at drikke alkohol i Iran?
I filmen følger man Vahe Keushguerian og hans datter, Aimee, der sammen ejer vinhuset WineWorks i Armenien - og hvordan Keushguerian sætter sig det mål at fremstille en vin på iranske druer. Druer må der godt dyrkes i nabolandet Iran, så længe de ikke forvandles til vin.

Verdens farligste vin


Vahe Keushguerian tager alene afsted over grænsen til Iran og går på jagt efter egnede druer. Dem finder han langt ude på landet i provinsen Kermansha cirka 500 kilometer vest for Teheran. Druerne er af den gamle lokale sort Rasheh, og det lykkes Vahe at købe 22 tons.
I de fire dage, han befinder sig i Iran, ser han sig mange gange over skuldrene, da hans forehavende er ulovligt - også selv om han ikke har tænkt sig at fremstille vinen på iransk jord. Som han med et glimt i øjet siger til sin datter, før han tager af sted: - Jeg ringer fra fængslet! Noget, der ikke just får hende til at trække på smilebåndet.
I filmen kalder Master Sommelier Dustin Wilson vinen for den farligste vin, der nogensinde er lavet.

Vil fremme armensk vinindustri


Det er blevet til i alt 15.000 flasker rødvin og mousserende rosé under mærket Móläna, som endnu ikke er sat til salg. Vahe Keushguerians mål med vinen, som han kalder "iransk vin i exil", er at henvise til den rige vinkultur, der var i det gamle persiske rige, og ligeledes senere, da Persien blev til Iran.
Faktisk var der stadig 500 vinhuse i landet, indtil den islamiske revolution i 1979 forbød al alkohol og destruerede vinhusene. Og hvis der er noget, Keushguerian ønsker, så er det, at der igen bliver fremstillet vin i Iran.
WineWorks er ikke kun et vinhus men også et rådgivningsfirma, der hjælper allerede eksisterende og kommende armenske vinbønder med fx planlægning af vinmarker, installation af udstyr i vineriet og marketing. Keushguerian arbejder nemlig også med største passion på at fremme Armeniens vinindustri og gøre den kendt internationalt.
Indtil videre kan man kun se en trailer, men det skulle snart være muligt at se hele filmen inde på Watch.Sommtv, hvor de andre Somm-film også ligger.


En af firmaet Kookiejars droner. Foto: Kookiejar.

Drone med årgangs-champagneDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt, hvordan et hotel som en slags gimmick anvender en drone til at levere vin og vand til gæster ved svømmepølen.
I Monaco går man i langt mere seriøse tanker om en decideret forsyningslinje med droner fra kysten og ud til megayachter – altså de største og mest luksuriøse yachter. Og dem er der rigtig mange af i såvel havnen som i farvandet omkring fyrstendømmet.
For nylig udførte det svenske dronefirma Kookiejar et forsynings-forsøg i samarbejde med Superyacht Supplies, der lever af at levere varer til megayachterne. Også de maritime myndigheder i Monaco deltog i forsøget, som gik ud på at sende varer (10 kg i alt) med en drone ud til en yacht mange kilometer ud for kysten.
Selvfølgelig var det ikke rugbrød og spegepølse, der blev sendt af sted til den flydende luksusbolig men derimod en flaske Dom Pérignon 2008 til en værdi af cirka 2500 kr. samt en dåse med 500 g kaviar. Derudover var der luksusure og parfumer. Modtageren af lækkerierne var ejeren af yachten, den australske entreprenør Ian Malouf.

50 km på få minutter


Drone-flyvning er jo efterhånden en kendt sag, men det, forsøget skulle vise, var, om det var muligt at flyve med varer over meget lange afstande.
Efter det vellykkede forsøg vil Monacos maritime myndigheder undersøge muligheden for at etablere et U-Space – en afgrænset del af luftrummet, hvor det er tilladt droner at flyve uden for synsvidde over længere afstande.
Med den rivende udvikling, drone-teknologien er inde i, forestiller man sig en fremtid, hvor en drone i løbet af få minutter vil kunne levere fx en kasse vin til en yacht 50 kilometer ud for Monacos kyst.
Hvad en sådan levering skal koste en vinhungrende yacht-ejer er endnu uvist.


En af Storbritanniens mange fine gamle pubber, The Williams Arms i  Wrafton - som heldigvis ikke er lukket. Foto: Wikipedia/Arpingstone.

383 lukkede pubber på 6 måneder Del på Facebook

Pubber har altid været en vigtig del af gadebilledet i de engelske og skotske byer. Selv små landsbyer har deres egen pub. Og sådan er det stadig – men det varer måske ikke ved…
Ifølge en undersøgelse fra det britiske analysefirma Altus Group lukkede 383 pubber i Storbritannien mellem januar og juli i år. Det svarer stort set til lukningerne i hele 2022, der lå på 386.
Wales har mistet flest pubber, idet 62 pubejere har måttet dreje nøglen om i første halvdel af 2023. Dernæst følger London med et tab på 46 pubber.
Årsagen til reduceringen af pubberne er mange – blandt andet stigende energipriser, høj inflation og efterslæb fra corona-nedlukningerne.
Det tegner desværre ikke lysere i 2024. I det seneste år har de mange trængte pubber fået en særlig erhvervs-skattelettelse, men den ophører til marts næste år.


Rebecca Gibbs bog om vinsvindel.

Underholdende bog om vinsvindel Del på Facebook

Master of Wine Rebecca Gibb er ikke kun fascineret af vin men også af vinsvindel. Det er der blevet en bog ud af, "Vintage Crime: A short history of wine fraud", der handler om, hvordan der er blevet svindlet med vin lige fra den romerske oldtid til nutidens Californien.
Der er ikke tale om en tør opremsning, ej heller om en videnskabelig kortlægning af alle de vinsvindelsager, der har fundet sted. Det ville også være en uoverkommelig opgave…
Gibb er derimod dykket ned i en række af de mest kendte sager om forfalskning af vin og beskriver dem i et fængende sprog. Man kan blandt andet læse om, hvordan romerne ”forfalskede” vin med krydderier, om Champagne-revolutionen i 1911 og (selvfølgelig) om vinsamleren og storsvindleren Rudy Kurniawan, der forfalskede vin for adskillige millioner kr.
Bogen, der er på 282 sider, kan købes på Amazon.com, hvor den koster 30 dollars (cirka 210 kr.) plus forsendelse til Danmark.
Nedenfor fortæller vi lidt om det oprør, der fandt sted blandt Champagnes vinbønder.


Vrede vinbønder fra Champagne-distriktet demonstrerer foran rådhuset i Troyes. Foto: Wikipedia.

Flere grunde til oprøret Del på Facebook

I 1911 gjorde vinbønderne i Champagne oprør, og det var der flere årsager til. Vinlusen var omsider nået til Champagne, og vinmarkerne var ødelagt.

Frankrigs nye jernbane-net gjorde det muligt for de store vinhuse at købe druer fra fjerne distrikter – ja, der gik endog rygter om, at de købte rabarber i England. Og i 1908 havde den franske regering for at beskytte navnet Champagne fastlagt grænser for distriktet – og havde tilgodeset departementerne Marne og Aisne, men holdt Aube udenfor, selv om Champagnes historiske hovedstad, Troyes, ligger i Aube.
Champagne-husene udnyttede situationen til at presse druepriserne i bund, og hundreder af vinbønder så deres eksistensgrundlag smuldre. De sultede, og de gjorde oprør.

Flasker og fade i floden


Oprøret brød ud i januar, og da man nåede til druehøsten, stoppede vinbønderne vogne med druer fra Loire-dalen og skubbede dem ud i Marne-floden. De angreb vinhuse, der brugte fremmede druer, og de lod flasker og fade følge efter druerne i Marne-floden.
Værst gik det for sig i landsbyen Aÿ, 5 km nordøst for Épernay. Her blev såvel private huse som champagnehuse plyndret og stukket i brand. Dagen efter var hele byen brændt ned, mens 40.000 soldater blev sendt ind i området for at skabe ro.
I 1914 kom første verdenskrig, og så fik alle andet at tænke på.


Sven Moesgaard, som han er blevet vist i en pressemeddelelse fra CWSA.

Dansk sejr ved stor kinesisk konkurrenceDel på Facebook

Dansk vin har vundet fornemme priser i Kinas største vin- og spirituskonkurrence, The China Wine and Spirits Awards (CWSA). Og de gode danske flasker kommer fra Skærsøgaard Vin i det jyske Dons, Danmarks første autoriserede vingård.
Grundlæggeren er Sven Moesgaard, og det var hans mousserende vine med navnet DONS Cuvée Brut 2018 og 2019, der har modtaget medaljerne.
Vinene til konkurrencen kom fra vinproducenter fra 55 forskellige lande. De mange vine blev blindsmagt af et 100 mand stort dommerpanel af kinesiske vinspecialister. Så det er da bare godt gået af vores danske vingård.
Og ikke nok med det – Sven Moesgaard blev også udnævnt af CWSA til ”Sparkling Winemaker of the Year 2023” (årets mousserende vinmager).
Den danske producent er allerede i træning med at modtage medaljer og priser. Moesgaard har i sin 26 år lange karriere som jysk vinbonde modtaget i alt 286 medaljer i ind- og udland for såvel sine mousserende vine som for sine rød- og hvidvine. Det må være god markedsføring for dansk vin som helhed.


Gigondas' betagende vinlandskab. Foto: Vins-rhone.com.

Glade producenter med grønne druerDel på Facebook

For ti år siden var det kun cirka 5% af al den vin, der fremstilles i det sydfranske Rhône, der var hvidvin. Sidste år lød andelen på 10%, og Rhônes vinproducentforening, Inter-Rhône, bakker sine medlemmer op i at plante stadig flere grønne druer. Årsagen er, at forbruget af hvidvin stiger over alt i verden – og dermed også i Frankrig, hvor 64% af al Rhône-vin sælges.
I 1971 fik Gigondas i Rhône sin egen appellation (AOC), der dog udelukkende gjaldt for rødvinene. Det medførte, at hovedparten af vinproducenterne i den nye AOC nedlagde de vinstokke, der bar grønne druer til fordel for dem med blå druer. Den hvidvin, der stadig blev produceret, kunne kun sælges med den bredere og ikke helt så fine Côtes-du-Rhône appellation på etiketterne.
De få producenter i Gigondas, der undlod at nedlægge vinmarker med grønne druer, har noget at glæde sig over i dag – især, hvis druerne er af sorten Clairette.

Første årgang hvid AOC


Sidste år godkendte den franske appellations-myndighed, INAO, at appellationen også skal gælde for hvidvin, der vel at mærke er fremstillet på minimum 70% Clairette. Derudover må der anvendes en lille procentdel af to andre lokale grønne druer, Ugni Blanc og Viognier.
Nu har vinproducenterne ifølge Wine-Searcher netop bragt de grønne Clairette-druer i hus, og kan nu for første gang fremstille hvidvin på druerne til en Gigondas AOC-vin.
Vinen forventes at ramme verdensmarkedet i løbet af næste år.


En tavle viser, hvad der er solgt for i diverse valuta - dog ikke i danske kroner! Foto: Daniel Hansen/DH Wines.

Godt resultat for berømt auktion Del på Facebook

I 1982 stiftedes Cape Winemakers Guild (CWG) - en uafhængig forening, hvis formål var at fremme kvaliteten af sydafrikansk vin.
Blandt de i dag 40 medlemmer er nogle af Sydafrikas absolut bedste vinmagere, hvis vine ofte vinder medaljer i både sydafrikanske og internationale konkurrencer. Og det er netop vinmagerne, der er medlemmer, og ikke selve vingårdene.
Medlemmerne tæller kendte navne som Frans Smit fra Spier Wines, Abrie Beeslaar fra Kanonkop og Warren Ellis fra Neil Ellis Wines.
Hvert år afholder foreningen en auktion, Nedbank Cape Winemakers Guild Auction, over deres vine - og der er tale om créme de la créme i små mængder.
2023-udgaven - der er nummer 39. i rækken - er netop afsluttet, og i alt blev der solgt 10.752 vine til et samlet hammerslag på 14,8 millioner Rand (cirka 5,5 mio. kr.). Det vil sige, at gennemsnitsprisen pr. flaske lå på 512 kr. Det er et rigtig flot resultat og ikke langt fra sidste års salgsrekord.

Danmark bød også med


58% af vinene gik til sydafrikanske bydere, mens britiske bydere købte 24% og hollandske 2%. Danmark var som altid repræsenteret ved Tedeum Vin, som ejes af Erik Ahlmann Larsen, der har deltaget i auktionen siden 1994.
- Auktionen i år viste, at verden for alvor har opdaget disse flotte vine, så priserne var højere end nogensinde, fortæller Ahlmann Larsen.
- Den dyreste vin, der blev solgt, var Kanonkop CWG Paul Sauer 2020, der omregnet til danske kroner gik for et hammerslag på 41.800 kr. for 36 flasker (cirka 1161 kr. flasken, red.). Og mange af de andre vinmagere, som også tidligere har haft vin med på auktionen, fik rekordhøje hammerslag for deres vine. Tedeum Vin er selvfølgelig også at finde på CWG-auktionen 2024.

Vinene er landet herhjemme


De vine, Tedeum har købt på årets auktion, er fremstillet af vinmagere fra blandt andet Kanonkop Estate, Neil Ellis, Jordan Estate, Bouchard Finlayson, Jan Boland Vriesenhof, Beyerskloof, Graham Beck og Newton Johnson.
I de senere år har Erik Ahlmann Larsen også købt vine fra nye unge vinmagere som Erica Obermeyer, Ducan Savage og Miles Mossop.
Tedeum sælger vinene videre til danske vinforhandlere, hvor man som forbruger kan købe dem. Vi skal nok vende tilbage lidt senere i år med mere information, når disse top-vine er på hylderne hos de handlende.
Med pulsmåler om håndledet kan man begive sig ud på en hårrejsende rejse gennem tunnellerne. Foto: Kraken.

Pulsslag bestemmer prisenDel på Facebook

Det er utroligt, hvad man finder på i forbindelse med Halloween, som venter lige om hjørnet med al sin gru og rædsel.
Det amerikanske rommærke, Kraken, åbner fx en pop-up bar i London, hvor gæsterne først kan nyde deres drinks, når de har gennemgået en gruopvækkende oplevelse. Baren er indrettet i Clerkenwell Catacombs – et netværk af underjordiske tunneller, der i tidernes morgen hørte til et fængsel. Fængslet er i dag revet ned, og tunnellerne påstås at være hjemsøgt af tidligere fanger. Et perfekt sted til en Halloween-oplevelse.
Før gæsterne går ind i tunnellerne for at blive skræmt fra vid og sans, bliver de udstyret med en pulsmåler, der tæller deres hjerteslag pr. minut. Og den pris, de betaler for deres drinks, når de kridhvide i ansigterne ender i baren, er afhængig af antallet af pulsslag.

Også som VR


Jo færre pulsslag, jo bedre for kreditkortet. Så hvis man kan, gælder det om at lægge bånd på sin frygt!
"Screamfest VII: Shock Exchange" hedder eventen, der løber af stablen flere gange om dagen fra den 26. til 28. oktober.
Den gruopvækkende oplevelse gøres også tilgængelig som VR (Virtual Reality), i barer i Glasgow, Birmingham og Leeds. Her vil gæsterne således – ud over pulsmåleren – blive udstyret med et VR-headset. Man kan læse mere og bestille billetter (hvis man tør) ved at klikke her.
Det er oplagt, at netop dette rommærke står bag en sådan idé. Kraken, som mærket er opkaldt efter, var et legendarisk havuhyre - en kæmpeblæksprutte, som man påstod sænkede selv store skibe. Så kan det vist ikke blive mere uhyggeligt...
..
Svenskere, der nyder snaps omkring år 1900. Foto: Wikipedia/Nordiska Museet.

En vise for "nubben"Del på Facebook

I Sverige holder man rigtig meget af ”nubben”, som er svensk for snaps, og hvert år i de sidste 28 år har svenskerne afholdt en konkurrence for bedste nye snapsevise. Faktisk er snapseviser udelukkende et svensk fænomen, og mon ikke de fleste har hørt om den mest berømte af dem ”Helan går”, der er cirka 150 år gammel.
Enhver kan deltage i konkurrencen, og vinderen årgang 2023 er netop blevet kåret. Det blev Magnus Edlund fra Västerås med visen ”Fiktiv Fest”, som vi bringer nedenfor. Visen er ultra kort – sådan er det altid med de svenske snapseviser. Så er de lettere at huske – også når man har fået et par snapse eller to inden for vesten.
Det er Spritmuseum i Stockholm, der står bag konkurrencen, og på museets hjemmeside kan man se årets ti bedste viser og klikke sig videre ind på alle vinderviserne lige siden første udgave i 1995.

Fiktiv Fest


(Melodi: Tre Pepparkaksgubbar)
Tre gubbar tre gubbar jag bjöd uppå en fest.
Till Stålmannen, Tarzan, Fantomen med sin häst
jag dukade fram fyra nubbar, en till mans.
Sen drack jag alltihop för det var bara jag som fanns.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* KB Vin har optaget importen af vinene fra Gurdau Winery i Tjekkiet.


Lars Gregersen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt. De portrætter, vi har bragt, har vi samlet på en særlig side.

Lars Gregersen (f. 1964) er bankuddannet og har i en længere årrække været marketingchef i en lokal bank på Lolland. Uddannelsesmæssigt har han en HD i afsætningsøkonomi, der i sin tid blev læst på aftenskole sideløbende med Finansdiplomstudiet. 
Vin og spiritus har i hele hans voksenliv været en stor fritidsinteresse, og i starten af 1990 etablerede han og Ole Andreasen vin- og spiritusfirmaet LAGO-import A/S. I starten var det en ren garageimport, men efterhånden tog den vinøse hobby så meget tid, at Lars Gregersen i 1995 valgte at forlade banken og hellige sig vin og spiritus på fuld tid.
I 2011 etablerede LAGO endvidere selskabet 1855 Cru A/S i samarbejde med en række af firmaets forhandlere. 
Med udgangen af 2022 solgte Lars Gregersen sine aktier i både LAGO-import og 1855 Cru, og han har efterfølgende etableret konsulentvirksomheden Bottle News ApS. 
Han har i mange år været en af branchens ihærdigste foredragsholdere, og med Bottle News fortsætter han med at tilbyde vin- og spiritusforedrag for private, virksomheder og branchens aktører. Han arrangerer også vin- og spiritusrejser og leverer artikler til danske medier. 
Hver måned udgiver han et Nyhedsbrev med artikler, der også indeholder anmeldelser af vin og spiritus. 
Lars Gregersen er commandeur d’honneur i "Commanderie du Bontemps de Médoc et des Graves, de Sauternes et Barsac". En hæder han har fået tildelt for sit mangeårige arbejde for regionens vine. 
Han er også medforfatter til bogen ”Skotsk Whisky – uden farve, uden filter”, der udkom i 2017. 
Adresse: Bottle News ApS, tlf.: 30 74 00 81, e-mail: lars@bottlenews.dk, www.bottlenews.dk.  
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.
Grappa serveret i et traditionelt glas. Foto: Wikipeida/Carsten Tolkmit.

Hvor får grappa sin særegne smag fra?Del på Facebook

Vagn Lodberg spørger hvorfra grappas særegne smag kommer – en smag, som ifølge vores læser ingen andre lande kan skabe.
- Enten kan folk lide den eller ej – selv hører jeg til den første gruppe, skriver han.
Grappa er en italiensk druebrændevin, der – ligesom franskmændenes marc og tyskernes Trester – destilleres på druerester fra vinfremstillingen. Det giver selvfølgelig en anden smag end fx cognac, hvor det er vin, der bliver destilleret og dernæst fadmodnet.
Når vores læser mener, at grappa har en særegen smag i forhold til fx marc, så skyldes det højst sandsynligt de druer, der anvendes til brændevinen. Selv om der også laves grappa på resterne fra internationale druer, bruges der i de fleste af de italienske områder – fra Alto Adige til Sicilien – rester fra forskellige lokale druer, der bestemt sætter deres aftryk på smagen.
Men derudover er smagen af grappa også afhængig af, om spiritussen er modnet på fade eller ej.
Langt hovedparten af al grappa tappes kort tid efter destilleringen og forbliver dermed lys og lidt skarp i smagen. Sådan har det altid været. Men i dag er det også udbredt at fadmodne grappa i både ganske kort tid og op til flere år, hvilket igen har betydning for farve, duft og smag.

Og nu vi er ved det…


Nu vi er ved emnet grappa, kommer der her nogle gode råd til servering:
* Grappa drikkes traditionelt af et lille glas, som det på billedet ovenfor. Men når der er tale om fadmodnede grappa’er kan de med fordel nydes af et større glas, hvor der er plads til, at aromaen kan udfolde sig.
* Unge, klare, umodnede grappaer bør serveres afkølede ved cirka 10 grader, mens temperaturen hos de fadmodnede bør ligge på cirka 18 grader.
* Uanset, hvilken grappa, der er i glasset, kan den godt lugte lidt sprittet, når den lige er hældt op. Men hvis man lader den stå et øjeblik, så vil den fyldige aroma komme én i møde for fuld udblæsning.
* I Italien drikkes grappa for det meste efter et større måltid – enten ren som en slags "fordøjer" eller i form af en "Café Corretto" (korrekt kaffe), hvor den er blandet i en espresso. Denne lille stærke, sorte sag nydes også som "morgen-opkvikker".


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Mogens Kielsgaard har for nogle år siden taget dette dejlige billede fra distriktet Kaiserstuhl i den tyske region Baden.
I Kaiserstuhl ligger vinmarkerne på stejle bjergsider i en gammel vulkan, hvis jord af løss er perfekt til dyrkning af druer. Laget af løss holder på regnvandet og afgiver det langsomt til vinstokkene, og samtidig tilføres druerne mineralske noter og et krydret præg.
På nettet ligger der fire film, der giver et indtryk af de meget smukke landskaber dernede: Forårsommerefterår og vinter.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-759
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


759 Rocca di Frassinellos imponerende fadkælder i Maremma er tegnet af den berømte arkitekt Renzo Piano. (foto © Per Raaschou).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dons Rosé Brut, Dons BOB, Danmark, 2020, lav alkohol (12%)

En ualmindelig dejlig mousserende vin på de blå druer Rondo og Regent. Vinen har en blød mousse med fine små og vedvarende bobler, en flot klar laksefarve og en dejlig duft af røde sommerbær med et interessant strejf af pumpernikkel. Smagen, der holder længe i munden, er fyldig og tør med modne hindbær og røde stikkelsbær. Vinen er oplagt som velkomstdrink men kan også med sin fylde være en god ledsager til kammuslinger eller en luksus-salat.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

What's not to like, Riesling, Washington, USA, 2021, lav alkohol (12%)

59 kr., pris på tilbud fra 19. til 25. oktober: 50 kr., Coop 365

Til tilbudprisen på 50 kr. er dette en god og uhøjtidelig hvidvin med en cremet fylde, modne grønne druer og en fin balance mellem frugtsødme og syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crabo Riesling, Riesling, Provicia di Pavia IGT, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Denne hvidvin kan Riesling-druen godt være stolt af. Det er en imødekommende, fyldig, fint krydret og blød vin med aromatiske æbler og friske grønne druer samt en mere afdæmpet syre end i de tyske vine på samme drue. Prisen ved 6 flasker er yderst attraktiv - og vinene skal nok få ben at gå på. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Landhaus Paul, Grüner Veltliner, Burgenland, Østrig, 2022, lav alkohol (12%)

85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En god og frisk hvidvin med grønne druer og strejf af krydderurter i både duft og smag. En vin, der vil være fin, som den er godt afkølet, eller som ledsager til retter med lys fisk eller kylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

JamShed, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2022, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 26. oktober: 50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En hvidvin, der dufter af nedfaldsæbler og har en sødmefuld smag med noter af lyse rosiner. Men der er også et tørt bid til at opveje sødmen. En vin til dem, der ikke bryder sig om syreholdige hvidvine - og en vin, der vil være en fin ledsager til en cremet suppe med muslinger eller retter med kokosmælk. Vinen bør drikkes godt afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epicuro F-Fiano, Fiano, Puglia IGP, Italien, 2022, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris på tilbud indtil 26. oktober: 50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Fiano-druen er især udbredt i det sydlige Italien - blandt andet i Puglia, hvor denne hvidvin kommer fra. Det er en dejlig og mild vin med en svag duft af honning og en frisk smag med tilpas tørhed, god fylde og noter af aromatiske æbler. Man får rigtig megen god hvidvin for tilbudsprisen på 50 kr. Drik vinen, som den er, eller til fiske- og grøntsagsretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Bontadini, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2022, høj alkohol (15%)

En varm, venlig og meget fyldig rødvin med moden frugt, aromatisk peber og en sart rosinsødme til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

11 Pinos, Vega Tolosa, Cabernet Sauvignon, Manchuela DO, Spanien, middel alkohol (14%)

64,95 kr., SPS Wine

Duften af denne rødvin er dejligt krydret med mørke kirsebær, sort aromatisk te og nelliker. Smagen har et saftigt bid samt igen krydrede noter og en lang eftersmag med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Carnevali, Puglia IGP, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

89 kr., permanemt tilbud online ved 12 flasker: 49 kr., Skjold Burne Online

Til de 49 kr. ved 12 flasker er denne vin, der er lavet på Negroamaro og Primitivo, et kup. Den har en dejlig duft af hybensaft og tranebær og en mild, blød og saftig smag, der holder længe i munden. En god all round vin til alt fra grøntsagsretter til pasta.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Parson's Point, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2020, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En dejlig krydret bær-aroma møder næsen, mens smagen er fyldig, silkeblød, saftig, fuld af modne bær og med en lang rund eftersmag og en pikant syre. En Pinot-rødvin af høj kvalitet til en meget fair pris ved 6 flasker. På etiketten ses en hund - den hed Parson, var vinhusets elskede hund og har derfor fået opkaldt vinen efter sig. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Epicuro Z, Zinfandel, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

99,95 kr., på tilbud fra 13. til 26. oktober: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Vi har også anmeldt denne rødvin i årgang 2020 - hvor vi gav den 5 stjerner. Årgang 2021 lever bestemt op til forgængeren med sine aromatiske noter af mørke bær i duften og sin dejligt krydrede smag med vanilje, nelliker og stjerneanis. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Galhaud, Grenache Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, høj alkohol (14,5%)

110 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Erik Sørensen Vin

Her er Sydfrankrigs sol og varme kommet på flaske. Det er en dejligt krydret rødvin, der samtidig har god frisk bærmost - især modne solbær - samt strejf af syltede kirsebær og stjerneanis. Eftersmagen udvikler sig i munden med sort peber og modne blå blommer.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Passionato, Puglia IGT, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

119 kr., pris på tilbud online d. 18. oktober (og kun DENNE ENE DAG): 69 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En rødvin fremstillet på tørrede druer - ligesom Amarone. Det er en rigtig dejlig vin med stor fylde, frugtsødme og tørhed i de rette mængder og en rund og blød afslutning. Nyd vinen til kraftige kødretter - og gem en flaske til juleanden.

stjernestjernestjernestjerne

Grenache Grandiose, Domaine Mur-Mur-Ium, Grenache, Frankrig, 2021, høj alkohol (15%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager

Der er syltede kirsebær og vanilje i duften af denne rødvin, mens smagen er fyldig og kraftig med sort peber og krydderurter. En rigtig god vin - der dog har et alkoholbid til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Château Jalousie Beaulieu Cuvée Prestige, Bordeaux Superieur, Frankrig, 2019, høj alkohol (14,5%)

129 kr., pris på tilbud online fra 16. til 22. oktober: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En udmærket, klassisk rød Bordeaux med en dejlig, koncentreret bærsmag, en kraftig lakridsnote og afrundede tanniner. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cuvée Hommage, Côtes du Rhône AOP, Frankrig, 2021, middel alkohol (14%)

140 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Krydderierne er i front, som de ofte er i en rød Rhône. Her er sort peber, timian, tørret basilikum samt underliggende god frugt og en fin syre til slut. En rigtig dejlig og varmende efterårsvin.

stjernestjernestjernestjerne

Maby Variations, Domaine Maby, Côtes du Rhône AOP, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

En god rød Rhône med dejlig bærfrugt og saftighed og en lang blød eftersmag med strejf af ren lakrids.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Emmanuel Fellot, Gamay, Brouilly Rossignol AOP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

180 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Det er ikke så ofte, vi får en vin fra Beaujolais til smagning. Denne er fra appellationen Brouilly, og den har en dejlig aromatisk - næsten parfumeret - duft af skovjordbær. Smagen er mild, blød og meget saftig og med en delikat bæraroma. Nyd vinen let afkølet, som den er, eller til det store kolde bord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Paillousse, Pierre Amadieu, Châteauneuf-du-Pape AOC, Frankrig, 2021, høj alkohol (14,5%)

425 kr., pris ved 2 flasker: 300 kr., Mr. Ruby

Her har vi en absolut velkomponeret rødvin i perfekt balance - og en klassisk Châteauneuf. Der er modne brombær og krydrede noter i både duften og den fyldige smag - som også har en snert af rødt kød. Eftersmagen er lang og ender med afrundede tanniner.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Conceito White Port 10 Years, Conceito, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

219,95 kr., pris ved 6 flasker: 189 kr., AndrupVin.dk

En ravfarvet portvin med eg, hasselnødder og mørke rosiner i duften. Smagen er sød og fyldig og med strejf af modne appelsiner i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conceito Vintage Port, Conceito, Porto, Portugal, 2021, høj alkohol (19,5%)

399,95 kr., pris ved 6 flasker: 349 kr., AndrupVin.dk

Farven på denne dejlige portvin er tæt og dyb rød. Duften byder på svesker og korender, mens smagen er sød, intens, blød og delikat krydret - og med en lille forfriskende syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Conceito Tawny Port 40 Years Old, Conceito, Porto, Portugal, høj alkohol (19,5%)

899,95 kr., pris ved 6 flasker: 849 kr., AndrupVin.dk

Denne portvin er kræs for ganen fra ende til anden. Duften byder på lyse rosiner og valnødder, mens den koncentrerede smag byder på en bred vifte af forskellige smagsnuancer. Her er blandt andet tørret abrikos, bagt appelsinskal, korrender, eg og kandis og en lille blød syre til slut. Prisen ligger i den høje ende, men vinens kvalitet kan bestemt bære den.