Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 5, 2024

OBS: I næste uge (uge 6) udkommer VinAvisen undtagelsesvis mandag d. 5. februar!


Mike Juergens i færd med at høste druer i en af sine vinmarker i Bhutan.

Vindrømme i Bhutan Del på Facebook

De fleste ved, at der fremstilles vin i både Kina og Indien. Men at der også laves vin i det lille kongedømme Bhutan mellem de to store lande, er der nok ikke så mange, der er klar over.

Bhutan ligger i Himalaya og breder sig over 47.000 kvadratkilometer og er dermed en anelse større end Danmark. Til gengæld har kongedømmet kun omkring 700.000 indbyggere.
Hovedindtægtskilden i det lille land er landbrug, og der dyrkes flere forskellige afgrøder – også vin. Men indrømmet, man skal lede længe efter en vinstok. Der fremstilles kun lidt vin i Bhutan og kun på internationale druer.
Men det kæmper amerikanske Mike Juergens for at lave om på. Han er Master Sommelier og læser også til Master of Wine.
Ifølge Juergens har Bhutan ideelle forhold til vindyrkning. Det ligger beskyttet af bjerge hele vejen rundt. De vinmarkssygdomme, man kender fra mange andre vinlande - fx meldug, phylloxera, esca og flavesence dorée - trives ikke i Bhutan. Desuden byder landet på et hav af forskellige mikroklimaer, der gør det oplagt til fremstilling af terroir-baserede vine. Og det er netop det, Juergens satser på at lave.

Stor interesse i det lille land


Mike Juergens grundlagde Bhutan Wine Company i 2016 efter at have forhandlet med Bhutans regering omkring sin idé. Rygtet om amerikaneren, der havde tænkt sig at dyrke vin på bhutanesisk jord, spredte sig hurtigt, og det viste sig, at en hel del bhutanesere godt kunne tænke sig at være med på vognen. Så nu har det oprindeligt lille private projekt udviklet sig til en større satsning med involvering af mange ivrige nye vindyrkere - der i forvejen er vant til at dyrke forskellige afgrøder.
Da Juergens omsider fik tilladelse til at dyrke vin i Bhutan, importerede han vinplanter fra USA - Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay og Petit Manseng.

Vinmark i 2700 meters højde


De mange vinstokke breder sig i dag på i alt 80 hektar vinmarker i ni forskellige områder i Bhutan og i forskellige højder. Den højest beliggende vinmark befinder sig 2700 meter over havet - hvilket vist kun overgås af nogle enkelte vinmarker i Argentinas bjerge. Målet er at finde frem til hvilke områder, der egner sig bedst til vindyrkning - og hvilke druer, der bør dyrkes hvor. Og selv om Mike Juergens har dyrket vin i Bhutan i snart otte år, er han langt fra færdig med sine eksperimenter og med at få ny viden om de bedste terroirer.
Senest – i slutningen af 2022 – har Mike Juergens plantet en forsøgsvinmark, som er hans første mark i det sydlige Bhutan. Her eksperimenterer han med ”omvendt cyklus høst”, hvilket vil sige, at druerne høstes om foråret. Hvis alt går vel, vil det give mulighed for at høste to gange årligt, idet det varme tropiske klima forhindrer vinstokkene i at gå i vinterdvale.

Et frodigt vinland som mål


Det er et længerevarende projekt, Mike Juergens har kastet sig ud i. Og ud over anlæggelsen af vinmarker vil han også opføre et eller flere vinerier, som til sin tid vil kunne modtage druer fra mange forskellige drueavlere.
Det endelige mål er at hjælpe de landmænd, der har et alt for lavt høstudbytte af deres afgrøder, med at konvertere deres landbrugsjord til vinmarker, så Bhutan kan blive et frodigt vinland.
Man kan læse mere om Bhutan Wine Company og Juergens’ mange projekter på vinhusets hjemmeside.


Vinmarker i Grés de Montpellier med byen Saint-Pons-de-Mauchiens i baggrunden. Foto: Wikipedia/Fagairolles 34.

Ny appellation i Languedoc Del på Facebook

Den store sydfranske vinregion Languedoc har et vinmarksareal på 40.000 hektar, så det er rigtig rart for vinproducenterne, hvis de - ud over et Languedoc - kan sætte en særskilt appellation på etiketten og dermed understrege, at deres vine er noget særligt i forhold til den store region.

Nu har Grés de Montpellier fået tildelt sin egen appellation af den franske appellationsmyndighed INAO. Sidst et område opnåede appellations-status i Languedoc var i 2017 med Pic St Loup, så det er ikke sådan lige til at få det blå stempel.

Blod på tanden


Fra og med årgang 2024 kan producenterne i den nye appellation sætte et Grés de Montpellier AOP på etiketten - hvilket ifølge producenterne selv retfærdiggør lidt højere priser på vinene.
Appellationen breder sig rundt om byen Montpellier, og det, der adskiller den fra det øvrige Languedoc - og dermed berettiger til appellations-status - er dens nærhed til Middelhavet og særligt stenrige jord.
Man kan ifølge Decanter godt forvente, at flere områder i Languedoc i årene fremover vil ansøge om at blive en selvstændig appellation. Hver gang, det lykkes for et område, får andre blod på tanden…


To fine eksemplarer af kraniekrus fra Frank Loevis samling samt et med gule glasøjne.

Uhyggelige kraniekrus Del på Facebook

I Tyskland er der tradition for fremstilling af høje lågkrus af gråt stentøj - på tysk såkaldte ”steins”. Man ser dem den dag i dag i store mængder i diverse souvenirbutikker.
Men hos det amerikanske online auktionshus Live Auctioneers blev der for nylig solgt en anden type stein, som var yderst populær i Tyskland i 1800-tallets slutning. Det er et såkaldt kranie-krus - og bare rolig, det er lavet af porcelæn, selv om det ser ualmindeligt ægte ud.
Man kan klikke her, hvis man vil se det solgte kranie-krus.
Hvem, der fik den idé at lave et kranie-krus, vides ikke, men de fleste af dem blev som det hos Live Auctioneers fremstillet i regionen Thüringen i porcelæn og stentøj og af fabrikken E. Bohne Söhne.

Målrettet nybagte læger


Aftagerne af de noget morbide krus var nybagte læger, der skulle fejre deres sidste eksamen. Det gjorde de så ved at fylde øl - eller vin - i kraniet og skåle med deres medstuderende, mens de sang festsange. Kraniet henviste selvfølgelig til deres anatomistudier.
En almindelig type kranie-krus er den, hvor kraniet hviler på en bog - der undertiden fungerede som spilledåse, så man havde musik til festsangene.
Med tiden blev krusene en oplagt eksamensgave inden for alle mulige uddannelser.
At kranie-krusene var populære afspejles af den store mængde antikke krus, der er på markedet i dag - og de har selvfølgelig deres samlere. En af dem er tyske Frank Loevi, og ved at klikke her kan man læse mere om og se flere eksempler på kraniekrus, der alle er fra hans private samling.


Tipasningsarbejdet er stort, når der skal laves et vinfad. Fra den lille film om et fads tilblivelse.

Sådan bliver et fad til Del på Facebook

Franske egetræsfade til modning af vin er kostbare. Men der ligger også et meget stort arbejde bag tilblivelsen af hvert enkelt fad. Det får man et glimrende indblik i via en YouTube-film, der følger vejen fra træet i skoven til et færdigt fad hos det lille bødkerværksted Tonnellerie du Val de Loire i Loire-dalen.
Man ser, hvordan et 200 år gammelt egetræ i Bercé-skoven bliver fældet, hvordan stavene forarbejdes, efter træet har ligget og tørret, og hvordan bødkeren samler dem til et fad. Det er en smuk og lærerig lille film på cirka 7 minutter, som bestemt er værd at se.

Biodynamisk træfældning


Ligesom nogle vinproducenter dyrker deres vinmarker biodynamisk, fælder man hos Tonnellerie du Val de Loire også træer efter biodynamiske principper.
Det vil sige, at man - ligesom de biodynamiske producenter - følger den kalender, Rudolf Steiner-tilhængeren Maria Thun udførte for mere end 50 år siden. Kalenderen anviser, hvilke dage i løbet af året man bør udføre bestemte arbejdsprocesser inden for landbruget.
At man hos bødkeriet også følger kalenderen, når det gælder træfældning, skyldes, at flere franske vinproducenter simpelt hen har efterspurgt "biodynamiske vinfade".


En græker, der skal til at kaste sin sidste sjat vin - efter han har fået skænket op i endnu en kylix, ser det ud til. Foto: Wikipedia / Jastrow.

Den bedste kaste-metodeDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt kottabos, den selskabsleg, som oldtidens grækere hyggede sig med under de såkaldte symposier.
Grækerne drak vin af kylix’er - en slags flade kopper på størrelse med en mellemstor tallerken med lange hanke og med en fod, der var god at gribe om, når man drak af koppen i liggende stilling. Og det var netop den stilling, man indtog under et symposium.
Når man kun havde en sjat vin tilbage i sin kylix, gik legen ud på at tage drikkebægeret i den ene hank, svinge det og forsøge at ramme et særligt stativ med sjatten - idet man samtidig udtalte navnet på den, man havde kær. På den måde kunne man blive sjatkastemester – og måske score.
Men hvilken kastemetode var så den bedste? Det har en professor Heather Sharpe fra West Chester University i Pennsylvania faktisk fundet frem til.

Som en baseball-spiller


På stativet, der nærmest lignede en standerlampe, var der øverst en lille figur, som holdt en skive, og længere nede var der en større skive, og kunsten var at ramme den lille skive, så den faldt ned og ramte den store skive og sagde kling.
Heather Sharpe fandt frem til, at den mest effektive måde at kaste på er, som en baseball-spiller ville gøre det - altså lige på og hårdt - og ikke som man vil gøre det med en frisbee, der kastes elegant i en bue ud i luften.

Indsyltet i druesaft


Hun anvendte en 3D printer til at konstruere en kylix, og med den udførte hun flere forsøg. Sharpe udførte også sammen med sine studerende talrige fysiske forsøg - og det må have været ret sjovt …
Symposierne foregik typisk i et rum, hvor gæsterne lå på puder langs de fire vægge. Stativet, som de skulle kaste vinsjatterne efter, befandt sig i midten af rummet. Og da det langtfra altid lykkedes at ramme målet, røg vinen selvsagt ud på gulvet - eller over på deltagerne overfor.
Som Sharpe har udtalt det, så var både gulvet og tøjet indsyltet i druesaft efter de fysiske eksperimenter. Der ville jo nok have været lidt for meget symposium over det, hvis der havde været vin i kylix’erne …


Druerne dyrkes i et højt pergola-system bestående af små træer.

Druehøst tre gange årligt Del på Facebook

Længere oppe på siden nævnte vi Mike Juergens forsøgsmark i Bhutan, hvor målet er at høste druer to gange årligt. På den indonesiske ø Bali finder druehøsten sted hele tre gange i løbet af et år. Det er det varme tropiske klima, der gør, at der næsten uafbrudt hænger modne druer på vinstokkene.
Desværre trives diverse vinøse sygdomme, lus og skadedyr også glimrende her, hvilket gør opsynet og plejen af vinmarkerne til en fuldtidsbeskæftigelse. Arbejderne bor simpelt hen i små huse ude mellem vinstokkene.

Pergola af små træer


Hatten Wines, der blev grundlagt i 1994, har forsøgt sig med både Chardonnay- og Cabernet Sauvignon-druer. Begge druesorter blev dog angrebet af termitter, og i dag er de erstattet af lokale druer som Propolingo Biru, Alphonse-Lavallée og Belgia. Sidstnævnte nedstammer fra den kendte familie af Muscat-druer.
Druerne dyrkes i et meget højt pergola-system, hvor stolperne i pergolaen består af små træer, som jævnligt bliver beskåret.
Så vidt vi ved, skal man til Bali for at købe vine fra Hatten Wines - der i øvrigt er Balis ældste vinhus.


Osten, der har suget Amarone-vin til sig fra mejeriet La Casearia Carpenedo.

Fulde oste Del på Facebook

”Ubriaco” betyder fuld på italiensk, og det er netop, hvad mejeriet La Casearia Carpenedo i Treviso har døbt sin serie af yderst fordrukne runde oste – hvoraf kun nogle få findes på det danske marked.
Ostene, som mejeriet fremstiller af pasteuriseret komælk, får først lov til at modne i en god rum tid. Derefter lægges de ned i baljer med vin, og her ligger de så i op til 150 dage og suger til sig af de gode sager - som kan være alt fra den mousserende prosecco til den lokale rødvin Raboso og Amarone della Valpolicella.

Gemte ostene i vinfade


Alt i alt kan det tage to et halvt år at fremstille en ubriaco ost - hvilket afspejler sig i priserne. Det, med at lade ost suge betydelige mængder vin, har rødder tilbage til første verdenskrig.
Her gemte de italienske bønder deres hjemmelavede oste i fade med vin, for at sultne soldater, der lagde vejen forbi, ikke skulle få fingrene i ostene. Man har så fundet ud af, at de vinmarinerede oste ligefrem smagte godt.


Særligt indbydende ser det peruvianske øl, chica de jora, måske ikke ud, men det er stadig en populær drik. Foto: Wikipedia/Ando228.

Øl i Amazonas regnskov Del på Facebook

Nede under et tykt lag af uvejsom vegetation i Amazonas regnskov i Ecuador har resterne af en meget stor by sovet tornerosesøvn i cirka 2500 år.
Nu er den – hvilket fremgår af utallige medier i ind- og udland – blevet opdaget af et hold franske arkæologer, og udgravningen er i fuld gang.
Alt peger på, at der er tale om en civilisation, der var større end nogle af de Mayasamfund, man har fundet i Mexico og Mellemamerika.
Det er en velordnet by med huse, gader, kanaler osv., og den har højst sandsynligt haft flere hundrede tusinde indbyggere.
Man har gjort flere fund af dagligdags genstande – og heriblandt drikkekander til øl. Det øl, man bryggede dengang, blev kaldt for chicha de jora, og det blev lavet på gæret majs. Chicha de jora er den dag i dag en populær drik i Peru.
Den fornemme flaske cognac leveres i en rød metalæske med drueklaser og "drage-skind" som motiver.

Udstyret tæller lige så meget…Del på Facebook

Ifølge den astronomiske kalender er 2024 dragens år i Kina – hvilket rigtig mange vin- og spiritusproducenter fejrer med særlige udgaver af deres produkter.
Fx har cognachuset Maison Martell netop lanceret en særudgave af husets cognac med det meget lange navn L’Or de Jean Martell Zodiac Edition – Assemblage du Dragon.
Der er kun fremstillet 750 flasker til verdensmarkedet, og hver flaske er (selvfølgelig) nummereret. Prisen pr. flaske svarer til cirka 72.000 kr.
Indholdet består af en blanding af hele 1400 forskellige eaux-de-vie’er fra Martells fadkældre, og ”emballagen” er lavet efter alle kunstens regler.
Selve glasflasken er kreeret af Frankrigs gamle krystalfirma Baccarat, og flaskens hals er prydet af et 19-karat guldbånd. Proppen er udformet som et dragehoved håndudskåret i krystal.
Gad vide, om Danmark ser skyggen af en flaske… I så fald hører vi gerne på info@vinavisen.dk.

Det går godt for skotsk whisky Del på Facebook

En ny rapport udarbejdet for foreningen for skotske whiskyproducenter, Scottish Whisky Association (SWA), tager pulsen på landets whiskyindustri år 2022. Og rapporten afslører flotte tal og en rekordstor vækst. Nedenfor bringer vi nogle af informationerne – frem for alt, når det gælder eksporten.
Selv om foreningen er yderst tilfreds med de gode tal i rapporten, mener den også, at der er yderligere plads til vækst, hvis whiskyindustrien i Skotland får bedre trivselsvilkår. Det vil blandt andet sige, at regeringen skal reducere afgifterne på spiritus. Som det er nu, har Storbritannien de højeste afgifter blandt G7-landene (USA, Tyskland, Japan, Frankrig, Storbritannien, Canada og Italien).

6 facts om skotsk whisky


* Salget af skotsk whisky bidrog i 2022 med 7,1 milliarder pund (cirka 62 mia. kr.) til den britiske økonomi. Det er en vækst på 29% i forhold til 2018, hvor den sidste rapport blev offentliggjort.
* Den skotske whiskyindustri genererer 66.000 job i Storbritannien, hvilket er 24.000 flere job end for 10 år siden. De 41.000 job befinder sig på skotsk jord.
* Eksporten af skotsk whisky er steget med 37% mellem 2018 og 2022 til 6,2 mia. pund (cirka 54 mia. kr.), hvilket er en hidtidig rekord. I mængde svarer det til 1,7 mia. 70 cl’s flasker, og de blev aftaget af i alt 174 lande på verdensplan.
* I gennemsnit blev der eksporteret 53 flasker skotsk whisky hvert sekund – i 2021 lød tallet på 44 flasker.
* Eksporten tegnede sig for 77% af den samlede eksport af mad- og drikkevarer fra Skotland – og for 26% af Storbritanniens eksport.
* USA var det største marked – her var der en vækst i afsætningen i 2022 på hele 33% sammenlignet med 2021.
Tidens tand har bidt sig fast i Kennetpans mure. I 2019 fik man stabiliseret de mure, der var ved at falde sammen.

Whiskyindustriens vugge i ruinerDel på Facebook

I dag ligger destilleriet Kennetpans i det skotske distrikt Clarkmannanshire i ruiner, og de forfaldne mure er næsten forsvundet i efeu og anden vegetation. Men skruer vi tiden 300 år tilbage, var Kennetpans et af verdens største destillerier. Det var her, skotsk whiskyproduktion på et industrielt niveau tog sin begyndelse.
Destilleriet var ejet af familien Stein, der siden er blevet kaldt "whisky mafiaen".
Familiens overhoved, John Stein, grundlagde både Kennetpans og et andet destilleri tæt ved med navnet Kilbagie lige omkring år 1720. Mellem de to destillerier opførte han ikke kun en kanal, men også Skotlands første jernbane.
Familien Stein har også æren for at have sat gang i eksporten af skotsk whisky - og for at have medvirket til grundlæggelsen af to af de i dag mest berømte whiskymærker, Haig Whisky og det irske Jameson’s. Familien nøjedes nemlig ikke med at fremstille whisky på skotsk jord, men havde også interesser i Irland.
I 1770’erne gik det så godt for destillerierne Kennetpans og Kilbagie, at den skat, de betalte i et enkelt år, var højere end al den ejendomsskat, der blev inddrevet i resten af Skotland.

Flere initiativer


Men højt at flyve, dybt at falde. I 1856 gik familien Stein bankerot på grund af stridigheder med de skotske myndigheder omkring toldafgifter og eksportrettigheder til England.
Siden da blev der stille omkring den førhen så prominente familie, og Kennetpans fik lov til at forfalde.
Der har været flere initiativer fra de lokale myndigheder og fra forskellige interessegrupper, når det gælder restaurering af ruinerne. Kennetpans vil selvsagt ikke kunne bringes tilbage til fordums glans, men det er for nogle år siden lykkedes at få rejst penge nok til at understøtte og opbygge de mure, der er ved at falde sammen - og til at befri ruinerne for en del af vegetationen.
Man kan læsere mere og se flere billeder af destilleriet på dets hjemmeside.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Carlos Falcó y Fernández de Córdoba.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Carlos Falcó y Fernández de Córdoba (1937-2020) var en af pionererne, når der gælder moderniseringen af den spanske vinindustri.
Han var ud af en gammel adelsslægt og blev født i Sevilla som 5. marquis af Griñón. Først tog han en uddannelse som landbrugsingeniør på Université Catholique de Louvain, hvorefter han studerede vindyrkning på University of California Davis.
I 1964 flyttede han til Dominio de Valdepusa - en ejendom i Toledo, der har været i familiens eje siden 1292. Samtidig overtog han roret i familiefirmaet, hvis indtægter dengang udelukkende kom fra frugttræer og olivenlunde.
Carlos Falcó ville gerne supplere med vin, og den skulle fremstilles på Cabernet Sauvignon og Chardonnay - hvilket var uhørt i Spanien dengang.
Vinplanterne ville han importere fra Frankrig, men både de franske og spanske myndigheder sagde nej. Så det endte med, at han smuglede stiklinger ind i Spanien skjult mellem stiklinger af æblesorter og dermed blev den første på spansk jord, der dyrkede Cabernet Sauvignon.
Vinmarken Malpica blev anlagt i 1974 under rådgivning af professor i ønologi Émile Paynaud fra universitetet i Bordeaux. Og vinen, der blev lanceret under mærket Marqués de Griñón, vandt stor anerkendelse - og blev af det amerikanske vinmagasin Wine Spectator kaldt for ”en af verdens største vine”. Senere introducerede Carlos Falcó en række andre druer i Spanien - heriblandt Chardonnay, Syrah og Petit Verdot.
Han viste også vejen for mange spanske vinproducenter med nye vinøse teknikker som fx drypvanding og et elektronisk kontrolsystem til overvågning af vandstress hos vinstokkene. Derudover var han med til at udarbejde en ny klassifikation, Vino de la Tierra, som trådte i kraft i 1999.
Dominio de Valdepusa er blot en af familiens mange spanske vinhuse, som alle er samlet under firmanavnet Pagos de Familia Marqués de Griñon, som Carlos Falcó stod i spidsen for.
I 1999 skrev han det 18 bind store værk ”Enterder de Vino” (indgang til vinens verden) - en bibel for spanske vinmagere, som indtil videre er udkommet i fjorten oplag.
Derudover har han været med til at grundlægge - og har været formand for - Grandes Pagos de España, en forening af førende spanske vinproducenter.
Carlos Falcó trak ikke kun overskrifter som en foregangsmand inden for spansk vin, men også i den kulørte presse. Han var en farverig person med fire ægteskaber bag sig med Janine, Isabel, Fatima og Esther, med hvem han fik i alt fem børn, Manuel, Xandra, Tamara, Duarte og Aldara.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Kan skruelåg give allergi?Del på Facebook

Hanne Sørensen har allergi over for nikkel, og spørger om hun så ikke bør holde sig fra vine med skruelåg – det har hun faktisk gjort hidtil.
Det er der ingen grund til. Skruelågene, fx de meget benyttede fra Stelvin, er lavet af rent aluminium, og den lille pude, der sikrer 100% tæthed, er af et ikke-aktivt plastmateriale.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Leif Møller har for nogle år siden taget dette billede af et lille lysthus, der er en markant del af den berømte Doctor-mark i Bernkastel i Moseldalen.
Det er normalt ikke et sted, hvor der er offentlig adgang, men den dag, han kom forbi, havde man glemt at låse døren.
Her på de stejle skråninger over Moselfloden fremstilles noget af den bedste Riesling-vin, som overhovedet findes, men desværre er det også blevet en kostbar drik.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-774
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


774 Cabernet Franc personificeret som midtpunkt i en filmoptagelse i et maleri i vinmuseet WOW i Porto (foto © Mariette Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá, Chardonnay, Valle Central DO, Chile, 2022, lav alkohol (12,5%)

75 kr., pris på tilbud indtil 28. januar: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Duften siger klassisk Chardonnay med moden mirabelle. Smagen er behagelig tør og med en dejlig fylde og friskhed. En glimrende all round hvidvin til både fisk og kylling. De 6 flasker til tilbudsprisen får kun et kort liv på vinreolen... Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Mura', Sauvignon Blanc, Salento IGT, Italien, 2022, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., SPS Wine

Det er ikke så ofte, vi får en italiensk Sauvignon Blanc til smagning - de plejer at komme fra New Zealand eller Frankrig. Men italienerne kan bestemt også fremstille glimrende vine på den grønne drue - som denne, der har en aromatisk og fint krydret drue-duft og en fyldig, tør smag med strejf af fennikel.

stjernestjernestjernestjerne

Why Not, Pinot Grigio, Venezie DOC, Italien, 2022, lav alkohol (12%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 2. til 15. februar: 50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En god, aromatisk hvidvin med grønne druer, en god frugtfylde og en lille honningnote til slut. Drik den fx til sushi.

stjernestjernestjernestjerne

Emil Bauer, Chardonnay, Pfalz, Tyskland, 2022, lav alkohol (13%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Mr. Ruby

En god og frisk hvidvin med en anelse prikken på tungen - petillant, som franskmændene siger. Duften byder på mirabeller, og smagen er tør og fint krydret med god frugt lige nedenunder. En perfekt vin til hummer og muslinger. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Reserve de l'Aube, Père Anselme, Vin de France, Frankrig, 2022, lav alkohol (12%)

100 kr., pris på tilbud indtil 28. januar: 60 kr., Skjold Burne

En vin, der midt i vinterkulden leder tankerne hen på frydefuldt forår - eller sommer. En ganske lys rosévin med en god fylde og duft og smag af modne ribs og rabarber samt strejf af friske jordbær i eftersmagen.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Invidious, Castilla, Spanien, 2022, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Her er moden, aromatisk bærfrugt med især blåbær og blå blommer i både duft og smag. Et lille tilpas tanninbid sætter punktrum for denne udmærkede rødvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Torre del Falasco, Cantina Valpantena, Valpolicella Ripasso Superiore DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

75 kr., pris på tilbud fra 1. til 7. februar: 69 kr., 365discount

En uhøjtidelig rødvin til en omgang uforpligtende pasta. Det er en enkel men ok vin til tilbudsprisen med saftig moden frugt, en fin frugtsødme og en anelse syre i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá, Carmenère, Valle Central, Chile, 2022, lav alkohol (12,5%)

75 kr., pris på tilbud indtil 28. januar: 50 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En rødvin med herbale noter i duften og med en god medium fyldig og saftig bærsmag med strejf af rødt kød. Til de 50 kr. ved 6 flasker er det en helt fin men også enkel hverdags-rødvin til en bred vifte af retter. Den fjerde stjerne gives for tilbudsprisen. Drik den eventuelt let afkølet. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Spätburgunder vom Vulkan, Weingut Konstanzer, Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2020, middel alkohol (13,5%)

Til de 89 kr. er dette en rigtig god og klassisk Spätburgunder - eller Pinot-rødvin - med harmoni mellem duft og smag. Her er modne blåbær, saftighed og en fint krydret afslutning med strejf af anis. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Vila Annone, Verona IGT, Italien, 15, høj alkohol (15%)

99,95 kr., pris på tilbud d. 2. februar (OG KUN DENNE ENE DAG!!!): 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der er lidt fennikel og anis over duften af denne rødvin. Smagen er koncentreret og med en god balance mellem frugt, syre og krydrede noter. Det er en rigtig god vin til tilbudsprisen (der kun gælder en enkelt dag!).

stjernestjernestjernestjerneØ

Salto de Rana, Garnacha, Calatayud DO, Spanien, 2022, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Giv lige denne rødvin lidt ilt i en karaffel et par timer før servering. Så åbner den sig fra sin bedste side. Det er en kraftig vin med frisk bærmost - især solbær - og et krydret bid samt tilpas tanniner i eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bon Mas, Priorat DOQ, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

199 kr., på tilbud online d. 31. januar (KUN DENNE ENE DAG!): 99 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Blåbær og solbær holder møde i den intense duft - og fortsætter mødet i smagen, som er saftig og fløjlsblød. En elegant, vellavet og frisk rødvin med integrerede tanniner og med en fin frugtsyre til slut. Den er bare lækker - og et kup til prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Coronas, Familia Torres, Tempranillo, Catalunya DO, Spanien, 2020, middel alkohol (13,5%)

229 kr., pris ved 3 liters bag-in-box. Pris på tilbud fra 2. til 15. februar: 149 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Tilbudsprisen svarer til en flaskepris på 37 kr. Det får man normalt ikke meget vin for, men her har man faktisk en rigtig god all round rødvin med noter af kirsebær og blå blommer. Den er let drikkelig og slutter med en fin krydring og en god syre til mad. Den femte stjerne gives for den meget attraktive tilbudspris.