Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 8, 2024



En vinmark kommer til at brede sig på taget af lufthavnens nye terminal. Foto: Rafael Viñoly Architects.

Vinmark på taget af terminalenDel på Facebook

Toscana er et af verdens mest berømte vindistrikter, og derfor bør en vinmark selvfølgelig også være det første, der byder turisterne velkommen. Og sådan bliver det, når Firenzes lufthavn, Amerigo Vespucci, får sin nye terminal, hvor taget bliver dækket af vinstokke.

Terminalen, som er tegnet af det amerikanske arkitektfirma Rafael Viñoly Architects, vil brede sig over 60.000 kvadratmeter, og på taget bliver der plads til 38 rækker vinstokke svarende til en vinmark på cirka 8 hektar.
Vinstokkene bliver plantet i ”plantekasser” af støbt cement, hvor der også er integreret vandingsanlæg.

Vinen bliver lavet under terminalen


Det bliver en førende toskansk vinproducent, der skal dyrke vinmarken og høste druerne – hvem, der får det ærefulde hverv, er endnu ikke offentliggjort.
Under den nye terminal bliver der opført vineri og vinkælder, så vinen kan blive produceret på stedet. Hvor flaskerne med vinen vil blive solgt er endnu uvist. Men det vil jo være oplagt at sælge den i lufthavnen...
Der er dog 10 år til, at byggeriet er færdigt, så der er tid nok til at tænke over den slags detaljer.
På arkitektfirmaets hjemmeside kan man læse mere om det fantastiske projekt og se flere flotte illustrationer.


Fade hos slottet Bastor-Lamontagne i Preignac en Gironde i hjertet af Sauternes-appellationen.

Projekt "Sauternes Cask"Del på Facebook

Sauternes er som bekendt berømt for sine søde vine. Men trods berømmelsen har Bordeaux-appellationen været gennem nogle hårde år økonomisk – blandt andet fordi salget af sød vin generelt er i tilbagegang. Ud over de søde vine har Sauternes også en indtægt fra salg af de brugte fade, som den ædle vin er modnet i.

Fadene sælges til producenter af cognac, whisky og rom, der ønsker at give deres spiritus en ”finish” i et Sauternes-fad. Det vil sige, at spiritussen i den sidste del af modningsprocessen hældes over på fade, der har indeholdt den søde vin – for lige at give en ekstra aroma-afrunding. På flasken vil der typisk stå ”Sauternes Wood Finish”.

En certificering af fadene


Også hos Sauternes' nabo, appellationen Barsac, fremstilles der søde vine med et Sauternes på etiketten, og nu har appellationernes fælles vinråd ifølge Vitisphere slået sig sammen om ”Sauternes Cask”. Det er et projekt, hvor de fade, der bliver solgt til spiritusproducenterne, skal certificeres, så aftagerne kan være 100% sikre på, at fadene har indeholdt den berømte søde vin.
Der forlyder intet om, at projektet er søsat, fordi man har kendskab til svindel med fadene – selv om man godt kan forestille sig, at det er sket. At give sin spiritus en Sauternes-finish er steget i popularitet i de senere år.

Inspireret af Sherry


Forbilledet for den nye certificering er ”Sherry Cask”, som blev lanceret af sherry-appellationens vinråd i 2015. Også fade, der har indeholdt sherry og portvin anvendes til ”finish” af spiritus.
Startskuddet til ”Sauternes Cask” lød for en måned siden, og det første hold af 700 fade har allerede gennemført 65% af certificeringsprocessen. For hvert fad omfatter denne proces to obligatoriske besøg fra et certificeringsorgan, der tjekker, at fadet har været anvendt til Sauternes-vin mindst en gang.
Et certificeret fad bliver forsynet med en QR-kode, der ikke kun vidner om, at fadet har indeholdt den søde vin, men også at det stammer fra en producent i Sauternes-appellationen.


En større smagning er i gang hos det spanske vinhus Torres. Foto: Mariette Tiedemann.

Kvinder, mænd og vinbedømmelserDel på Facebook

Flere undersøgelser viser, at mænd og kvinder har forskellige præferencer, når det gælder vinvalg, ligesom man ofte hører, at kvinder har mere følsomme smagsløg. Sidstnævnte skulle medføre, at kvinder blandt andet er i stand til at smage flere fine nuancer i en vin.
Men hvad så med vinkonkurrencer, hvor der er både kvindelige og mandlige dommere? Vil disse forskelligheder afspejle sig i de point, der gives til vinene?
Det satte den amerikanske analytiker Jeff Bodington sig for at undersøge i samarbejde med universitetet i Lissabon. Udgangspunktet for undersøgelsen var 260 vine og 1736 vinbedømmelser, og resultatet viste, at mandlige og kvindelige dommere uddeler stort set lige mange point til de samme vine.
Det ændrer dog ikke ved, at der uden for konkurrence-regi kan være forskel på, hvilke vine mænd og kvinder generelt foretrækker at skænke i glassene.
Undersøgelsen, der er publiceret i Journal of Wine Economics, kan (mod betaling) downloades ved at klikke her.


Et vinfad beklædt med 24 karat guld midt i en vinmark er vist aldrig set før ... Foto: GD Industries.

Alternative eksperiementer i Champagne Del på Facebook

I det ellers så traditionsrige Champagne er der gang i eksperimenterne rundt omkring hos producenterne. I en artikel i Champagneeveryday.com.au nævnes tre interessante eksempler.

Der er det familieejede Champagne Marc Augustin, hvor man arbejder ud fra økologiske og holistiske principper (at sammenhængen mellem de enkelte dele i vinfremstillingen – helheden – er det vigtigste).
Flaskerne, der indeholder husets top-champagne, Gaïa, bliver fx begravet i jorden under vinstokkene, så der bibeholdes en forbindelse mellem stokke, druer og vin. Her ligger vinene og modner, indtil indholdet efter to år bliver degorgeret.
I champagnehuset tror man også på krystallers magiske kræfter, så i vineriet er der monteret flere ametystkrystaller, der siges at kunne absorbere negative energier.

Ædelsten i den gærende vinmost


Hos Marc Augustin eksperimenterer man også med ædelsten tilsat den gærende vinmost. Det startede med en safir, som efter sigende kan fremme klarhed, renhed og spirituel vækkelse. Resultatet, champagnen Coeur Saphyr, blev ifølge Marc Augustin så vellykket, at man nu også laver forsøg med mange andre ædelsten (det må da være en dyr fornøjelse…).
Champagne Apollonis i Marne-regionen er endnu et af de eksperimenterende champagnehuse. Her dyrkes vinstokkene efter biodynamiske principper, og så har de glæden af at høre musik dagen lang.
Fra opsatte højtalere lyder der klassisk musik – fortrinsvis symfonier – og det skulle ifølge champagnehuset få vinstokkene til at stortrives. Spillelisten ændres i årets løb og afhængigt af sæsonerne. Også vinen i vineriets kælder får glæde af den selvsamme musik.

Fade af glas og guld


Og så er der Champagne Leclerc Briant, der er Champagnes ældste biodynamiske – og måske nok mest eksperimenterende – producent.
Her udfører man blandt andet forsøg med gæring i fade af glas og titanium samt i et ganske særligt fad fremstillet af rustfrit stål beklædt med 24 karat guld indvendig - i alt et kilo. Fadet kan rumme 228 liter vin, og den første vin, der blev udgæret i fadet, var på Chardonnay-druer.
Guldfadet har garanteret kostet kassen, men ifølge Leclerc Briants chefvinmager, Hervé Jestin, er der en mening med galskaben. Guld skulle blandt andet være i stand til at indgå en særlig forbindelse med Solens energi og den kosmiske aktivitet - hvilket så igen vil komme vinen i fadet til gode. Netop det med den kosmiske aktivitet har jo stor betydning inden for biodynamikken.
Også ifølge Jestin smager ”guld-vinen” meget anderledes end vin af samme årgang og fra samme vinmark, udgæret på henholdsvis egetræsfade og æggeformede beholdere af terrakotta.
Man kan selvfølgelig have mange forskellige meninger om alle disse eksperimenter. Men der er tale om producenter, der brænder for at fremstille den bedst mulige champagne. Og er resultatet godt, er det jo det hele værd.


Den særlige udgave af Château Angélus 2022 vil tilflyde markedet i flaskestørrelser fra den normale på 75 cl til flasker med hele 27 liter.

Angélus med sol, stjerner og planeterDel på Facebook

Det førende Bordeaux-slot Château Angélus i Saint-Émilion har normalt en forholdsvis enkel, beigefarvet etiket. Men nu lancerer slottet et begrænset antal flasker af sin årgang 2022 i et ret flot (synes vi) flaskedesign.
Flasken er sort og uigennemsigtig og dekoreret med indlagt perlemor og 20 karat guld. Slottets kendte klokke-motiv er det samme, men derudover er flasken prydet med Solen, planeter og stjerner. Og man har haft den helt rigtige ekspertise om bord, når det gælder designet i form af den franske rumfartsingeniør og tidligere astronaut Thomas Pesquet.
Flaskens design skal ifølge slottet symbolisere, at det i 2022 indledte en “ny æra” og nu er “parat til at udforske nye galakser.”
Startskuddet til den nye ære lød, da Angélus - som vi nævnte i uge 2 2022 - forlod den legendariske, men også kritiserede, Saint-Émilion klassifikation.
Hvor mange flasker, der lanceres i det nye design, og hvad flaskerne kommer til at koste, har slottet endnu ikke løftet sløret for.

Et dårligt år for fransk eksportDel på Facebook

2023 har bestemt ikke været et glædens år for fransk eksport af vin og spiritus. Ifølge en ny rapport fra den franske handelsorganisation Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux de France (FEVS) er eksporten faldet med 10.4% i mængde i forhold til 2022. Når det gælder værdien, blev der eksporteret vin og spiritus for 16,2 milliarder euro (cirka 121 mia. kr.) – en nedgang på 5,9%.

For vinens vedkommende har det især været champagne og anden fransk mousserende vin, der har været i modvind. Her faldt eksporten med 16%.

Minus 9 mia. kr. til statskassen


Årsagen til de dårlige tal skyldes ikke mindst en nedgang i eksporten til USA. Den ellers så store aftager importerede hele 22% mindre vin og 37% mindre spiritus.
Og så er der Kina, som har blokeret for importen af brandy, idet kineserne har søsat en ”anti-dumping” undersøgelse af al importeret cognac og brandy fra EU-landene.
Fra EU’s side mistænker man, at det kinesiske tiltag er et modsvar på den anti-dumping undersøgelse, EU har lanceret, af elbiler og relaterede produkter fra det asiatiske land.
Denne strid har været medvirkende til, at eksporten af fransk vin og spiritus til Kina er faldet med 6% i værdi i 2023 – hvilket har resulteret i et tab på 1,2 mia. euro (cirka 9 mia.) til den franske statskasse.


Jancis Robinson.

Fornem pris til Jancis Robinson Del på Facebook

I 1984 blev den berømte britiske vinskribent Jancis Robinson – som den første uden for vinbranchen – uddannet som Master of Wine. Nu har hun fra den anerkendte uddannelsesinstitution Institute of Masters of Wine modtaget en fornem pris, Lifetime Achievement Award.
Prisen har hun fået på grund af sin store indsats for at formidle vinviden til omverdenen gennem adskillige tv-serier, et hav af bøger og sin egen webside.
Blandt tidligere modtagere af prisen er Marchese Piero Antinori, Baronesse Phillipine de Rothschild, Olivier Humbrecht og Hugh Johnson.
I ugens Hall of Fame genudsender vi et opdateret portræt af Jancis Robinson.


TN Coopers hunde kan snuse sig frem til TCA-smittet træ i de tonsvis af stave, der opbevares hos bødkeriet. Foto: TN Coopers.

Hunde i kampen mod proppede vine Del på Facebook

Hunde har som bekendt en ualmindelig god lugtesans - hvorfor man blandt andet bruger dem i lufthavne til at snuse sig frem til narko skjult i tasker og tøj.

Og det var sådanne narko-hunde, der gav det chilenske bødkeri TN Coopers ideen til at træne et hold hunde i at lugte sig frem til TCA (2,4,6-trichloroanisole) - det stof, der forårsager denne væmmelige møffede lugt og smag, som man kender fra proppede vine.
Som regel skyldes problemet korkpropper, der er inficeret med TCA, men stoffet kan også gemme sig i de stave, der bruges til vinfade, eller sprækker og revner i vineriet, hvorfra det så overføres til vinen.

En service til vinhusene


Efter to års træning kunne TN Coopers føje Ambrosia og Odysé til medarbejderstaben. De to hunhunde fik følgeskab af hanhunden Moro – og siden er der kommet et hold hvalpe til, som ligeledes bliver trænet i at lugte sig frem til TCA.
I dag udlåner bødkeriet også hundene til chilenske vinhuse, der har problemer med TCA - eller bare vil sikre sig, at stoffet ikke er til stede under vinfremstillingen. Hundene kan ligeledes udstationeres til enkelte vinhuse i Californien, som har brug for deres særlige evner.
Man kan læse mere og se flere billeder på TN Coopers hjemmeside.


Oversigten over den perfekte serveringstemperatur for vin, spiritus, øl og ikke-alkoholiske drikke på Chilled Drink Calculaters hjemmeside.

Styr på afkølingen Del på Facebook

Et glas lunken hvidvin eller en alt for kold rødvin lægger en dæmper på vinnydelsen. Kun ved den rette temperatur kommer vinens aroma og finere smagsnuancer til deres fulde ret.
En ny engelsk hjemmeside med navnet Chilled Drink Calculator giver en oversigt over de optimale serveringstemperaturer for alle mulige drikke inklusiv forskellige vintyper.
Sådanne oversigter findes der flere af på nettet. Men det, der er specielt ved denne hjemmeside, er, at man via en online ”lommeregner” kan udregne præcis, hvor længe det tager at afkøle fx en flaske champagne eller hvidvin til den rette temperatur.

Flere valgmuligheder


Først vælger man, om det er en almindelig vinflaske på 75 cl, en magnum eller en halvflaske, der skal afkøles. Dernæst sætter man tjekmærke ved, om flasken har stået ved stuetemperatur, om den er blevet opvarmet en varm sommerdag, osv. før afkølingen. Der er ligeledes valgmuligheder, når det gælder metoden - ud over køleskab kan man fx vælge mellem fryser, isbad, is- og saltbad og vinkælder.
Til sidst vælger man vintypen, hvor den anbefalede temperatur er opgivet. Og fluks ser man resultatet. Fx tager det 1 time og 55 minutter at afkøle en almindelig flaske rosévin - der har stået ved stuetemperatur - til 10 grader i køleskabet.

Salt i vandet gør underværker


Salt i vandet gør underværker
Sætter man flasken med rosévin ned i en spand med is og vand, tager det 1 time og 7 minutter - og hvis der er salt i isvandet, reduceres tiden til 46 minutter! Fryseren er den hurtigste metode - her vil rosévinen have den optimale temperatur efter kun 33 minutter.
Der dukker også en graf op på hjemmesiden, der følger nedkølingen med korte intervaller, så man fx kan se, hvor kold roséen er blevet efter 12 minutter, 23 minutter, 46 minutter osv. - lidt nørdet, men ret sjovt.
Det er faktisk en interessant og meget brugervenlig hjemmeside - se selv ved at klikke her.


The Macallan fylder 200 årDel på Facebook

I år fylder den berømte whiskyproducent, The Macallan, 200 år.
Det hele startede, da skolelæreren Alexander Reid i 1824 grundlagde et destilleri på Speyside i landsbyen Craigellachie. Mens de fleste destillerier dengang installerede store kobberkedler, der kunne destillere større mængder, holdt Reid fast i, at små kedler gav en bedre karakter og aroma til whiskyen. Og selv om destilleriet flere gange siden da har skiftet ejer, og The Macallan i dag har til huse i flotte nye rammer, fremstilles whiskyen stadig i små kedler.

En flaske til 674.000 kr.


I anledning af fødselsdagen har destilleriet (selvfølgelig) frigivet en særlig jubilæums-whisky, Tales of The Macallan II. Whiskyen er destilleret i 1949 og blev tappet på flasker i 2022. Og der er ikke sparet på udstyret. Det er det fine franske krystalfirma Lalique, som The Macallan har samarbejdet med siden 2005, der har lavet karaflen til whiskyen.
Karaflen leveres i en 600 sider tyk bog, der er prydet med illustrationer fra Alexander Reids levetid.
Og prisen? Ja, den ligger i den absolut høje ende. Man skal hive 77.391 pund (cirka 674.000 kr.) op af lommen for en enkelt flaske. Der er da også kun fremstillet 344 flasker, og for at komme i betragtning til en af dem, skal man angive, at man er interesseret på flaskens særlige hjemmeside.

Et større eventDel på Facebook

Og vi er ikke færdige med fejringen af The Macallan. Destilleriet har nemlig indgået partnerskab med den legendariske cirkustrup Cirque du Seleil om en større event.

Fra d. 9. til 31. maj vil man hos The Macallan Estate kunne opleve truppens berømte akrobatiske numre i forestillingen "Cirque du Soleil Spirit".
Ifølge destilleriet vil forestillingen blive en ”eksklusiv sanseoplevelse, der vil danne bro mellem kunsten at fremstille whisky og de udøvende kunster”.
Prisen for den to timer lange optræden er 200 pund (cirka 1200 kr.) pr. person – men så er det inklusiv en whiskysmagning.


Cocktail upside down!Del på Facebook

Vi er simpelt hen nødt til at bringe dette billede af en cocktail, der er vendt på hovedet. For hvordan i alverden drikker man den? Hvis man kigger godt efter, er der faktisk et lille hul til et sugerør.

Cocktailens navn er Swanky, og den er kreeret af barmanager Ciro Coticelli i baren Do Not Disturb (DND) – en bar i London-hotellet Vintry & Mercer.
Baren er indrettet som en speakeasy, den slags cocktailbarer, der lå skjult i New York i 1920’ernes forbudstid. Det var dengang, man hverken måtte fremstille eller drikke alkohol i USA.
Cocktailen er lavet af en hel masse forskellige ingredienser – heriblandt den søde Tromba Tequila, chokolade, bittere og en anelse cannabis-olie! Prikken over i’et er røg fra palo santo røgelse, som får lov til at bølge hen over cocktailen. Velbekomme!
Som man kan se på barens hjemmeside, er Swanky kun en ud af en række meget opfindsomme drinks.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Jancis Mary Robinson.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Jancis Mary Robinson (f. 1950) er en verdenskendt britisk vinskribent, der har skrevet adskillige bøger om vin og modtaget stribevis af priser.
Hun voksede op i grevskabet Cumbria i det nordvestlige England og begyndte i 1968 at læse matematik og filosofi på universitetet i Oxford.
Allerede i sin studietid fik hun en spirende interesse for vin, men efter endte studier blev vinen i første omgang lagt på hylden til fordel for et job i et stort rejsebureau.
Jancis Robinson valgte senere at rive et år ud af kalenderen og tage til Provence. Og her blandt vinmarker og vinmagere tog hun en beslutning om at finde et arbejde i sit hjemland, som enten havde med mad eller vin at gøre.
Det blev vinen, der vandt, da hun i 1975 blev medredaktør for branchemagasinet Wine & Spirit. Derefter gik det stærkt - snart havde hun taget samtlige af de vinkurser, som Wine & Spirit Education Trust (WSET) tilbyder, og i 1984 blev hun - som den første uden for vinbranchen - Master of Wine.
Siden da gik det slag i slag med opgaverne. Hun har været redaktør på verdens mest omfattende vinleksikon, The Oxford Companion, hvoraf første udgave udkom i 1994, og hun har skrevet et hav af bøger, blandt andet The Greate Wine Book og Jancis Robinson’s Guide to Wine Grapes samt selvbiografien How to Taste.
Hun er også tonet frem på tv-skærmen hos briterne i en serie på 10 udsendelser om vinlærdom for begyndere.
Hun har haft sin egen ugentlige vinklumme i Financial Times og har ligeledes gennem mange år drevet sin egen webside, JancisRobinson.com med abonnenter fra mere end 80 forskellige lande. Denne side solgte hun i 2021.
I 2024 modtog hun den fornemme pris Lifetime Achievement Award fra Institute of Masters of Wine.
Jancis Robinson er gift med madskribenten Nick Lander, og sammen har de tre børn, Julia, William og Rose.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad betyder Pinot?Del på Facebook

- Jeg ved, at der er flere druer, der starter med et ”Pinot” – ud over Pinot Noir, som jeg er en stor fan af, skriver Mette K. Hansen. Nu vil hun gerne vide, om ordet Pinot betyder noget bestemt.
Ordet stammer fra det franske ”pomme de pin”, der betyder fyrrekogle, hvilket højst sandsynligt henviser til Pinot-druernes små tætte klaser, der godt kan minde lidt om fyrrekogler.
Pinot Noir er den ældste af Pinot-druerne - efter alt at dømme har den rødder hele 2000 år tilbage i tiden. Gennem århundrederne er så hvidvinsdruerne Pinot Gris og Pinot Blanc kommet til via naturlige mutationer af Pinot Noir.
Hvornår undervejs, druesorten fik sit Pinot-navn, er forsvundet i historiens tåger.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

- Til temaet med korkpropper sender jeg lige et billede af døren i mit vinrum, skriver Bent Kjær. - Jeg husker ikke, hvor mange propper der er anvendt, men en speciel saks og lim og tre dages arbejde blev det til!
Vi siger tusind tak for billedet med den flotte dør - som måske kan inspirere andre læsere til at gå i gang med saks, propper og lim!

OBS! Vi fortsætter lidt endnu med prop-billeder! Så send endelig fotos, hvis I har kreeret et eller andet ud af korkpropper til mariette@tiedemann.dk. Andre smukke, sjove eller interessante vinøse billeder er selvfølgelig også meget velkomne.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-777
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


777 Fadene svides hos bødkeriet TN Coopers i Bordeaux (foto © TN Coopers).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Champagne La Montagne Blanc de Noirs Premier Cru Brut, Edouard Prétrot, Champagne, Frankrig, lav alkohol (12%)

569 kr., pris ved 6 flasker: 479 kr., YouAndWine

I Champagne hævder producenterne, at terroiret og traditionerne gør vinene til noget helt specielt og unikt. Det kan man altid diskutere - der findes jo i flere andre distrikter rigtig mange skønne mousserende vine lavet på nøjagtig samme måde. Men her er en af de champagner, hvor man er tilbøjelig til at at give producenterne ret. Den er fuldstøbt med en dejlig duft at brødkrumme og citrus, kaskader af fine små bobler, og med en elegant, åben og fyldig smag med tilpas tørhed og frisk citrus i den lange eftersmag. En perfekt ledsager til en ekstra lækker skaldyrsret.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Surfers Choice, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, lav alkohol (12,5%)

En dejlig hvidvin uden de eksotiske noter, man kender fra fx newzealandske Sauvignon Blanc, men med en forholdsvis tør smag af friske grønne druer og citrusfrugter. Et rigtig godt glas vin til de 50 kr. - og en vin med stor spændvidde til mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja DOC, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

90 kr., pris på tilbud fra 22. til 24. februar: 59 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En hvidvin på Viura, Verdejo og Sauvignon Blanc - en god blanding, der giver en vin med en dejlig æbleduft og med en frisk, tør druesmag med strejf af mirabeller.

stjernestjernestjernestjerne

White Rabbit, Balthasar Ress, Riesling, Rhein, Tyskland, lav alkohol (8,5%)

109 kr., set på tilbud til 65 kr., Kjær & Sommerfeldt

En hvidvin med en aromatisk duft af modne grønne druer og mimoser og med en mild og sødmefuld druesmag med strejf af lyse rosiner og med en typisk Riesling-syre til slut. Det er en god vin, der vil være sagen til kinesiske sursøde retter eller mildt krydret indisk mad. Det er en halvtør vin med en del sødme - der dog til dels opvejes af druesyren. Der står intet - hverken på for- eller bagetiket - om vinens sødme, så man bliver noget overrasket, hvis man køber en flaske og går ud fra, at det er en tør Riesling. Sødmegraden burde fremgå, fx i form af en skala-anvisning eller lignende. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Field White, Flavabom Wines, South Australia, Australien, 2022, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud indtil 29. februar: 66,50 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En hvidvin på druerne Sémillon, Chardonnay og Riesling - og en rigtig dejlig vin. Der er udtalt mandarin i duften, mens smagen er fyldig og kompleks med nektariner, ananas og grape. Der står Field White på etiketten, hvilket hentyder til, at druerne er dyrket i én og samme mark og vinificeret sammen. Man får i øvrigt lyst til at gribe nogle tuscher og gå i gang med at farvelægge etiketten. Den er udformet som en sorthvid illustration i en malebog til børn - dog noget mere detaljeret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Reine Pédauque, Chardonnay, Chablis AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

200 kr., pris på tilbud online indtil 10. marts: 129 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne Online

Denne glimrende hvidvin er typisk for Chablis med sin friskhed, duft og smag af grønne druer og sin pikante syre til slut. Det er en knastør og harmonisk vin med god fylde og en dejlig syre til mad. Drik vinen til fede fisk og skaldyr.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Dream Blush, Moldova, lav alkohol (12,5%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 23. til 29. februar: 35 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En rosévin med duft af hindbær og med en enkel og lidt tynd bærsmag. Men godt afkølet som et forfriskende eftermiddagsglas i forårssolen har den sin berettigelse - især til de 35 kr. på tilbud. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Fontana del Fongo, Luciano Arduini, Valpolicella Classico DOC, Italien, 2022, lav alkohol (13%)

En ok tør all round rødvin med mild frugt og en god syre til mad. Men også en ret enkel rødvin.

stjernestjernestjernestjerne

El Nen del Celler, Viñas Familia Gil, Montsant DO, Spanien, 2021, middel alkohol (14%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Der er hyldebær og solbær i duften af denne udmærkede rødvin. Smagen har gå-på-mod med et potpourri af krydrede noter og en fin syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marqués del Atrio, Rioja DOC, Spanien, 2021, middel alkohol (13,5%)

90 kr., pris på tilbud fra 22. til 24. februar: 59 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Druerne Tempranillo og Graciano mødes i denne gode og alsidige rødvin. Smagen har en dejlig fylde, krydrede noter og en lang, blød eftersmag. Den femte stjerne gives for prisen ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Armas de Guerra, Mencía, Bierzo DO, Spanien, 2021, lav alkohol (13%)

100 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 75 kr., Skjold Burne

En rødvin med noget herbalt samt kirsebær og strejf af kanel i duften. Smagen byder på kødsaft, fine krydrede noter og en fin god syre til slut. Drik vinen til let krydrede kyllingeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Uno Riserva, Masseria La Volpe, Primitivo, Primitivo di Manduria DOC, Italien, 2018, høj alkohol (16%)

279,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

Denne rødvin byder sig til med al sin modne frugt og sine krydrede noter. Her går mørke kirsebær, syltede blå blommer, kakaobønner, aromatisk peber og allehånde op i en højere og rigtig dejlig helhed. Det er en meget fyldig og koncentreret vin - næsten et måltid i sig selv. Så nyd den, som et hyggeglas en kold aften - eller til fyldige og kraftige kødretter.