Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 9, 2024



Hanen på den første af vintankene er åbnet, og forbryderen fortsætter med sit forehavende...

60.000 liter vin ender på gulvetDel på Facebook

En katastrofe har ramt vinhuset Cepa 21 i det spanske Ribera del Duero. For nogle dage siden sneg en hætteklædt person sig ind i vineriet og åbnede flere tanke med gærende vinmost.

I alt fossede 60.000 liter most ud på gulvet – most, der skulle være blevet til 80.000 flasker af vinhuset to top-rødvine, Horcajo og Malabrigo. Hvis flaskerne var blevet solgt, ville de have indbragt mere end 2 millioner euro (cirka 15 mio. kr.).
I de sikkerhedsoptagelser, som Cepa 21 har frigivet, ser man forbryderen åbne for hanerne og vinen strømme ud.
Det lokale politi er selvfølgelig i fuld gang med efterforskningen, og hos vinhuset mener man, at vedkommende har et godt kendskab til vineriet. Tankene er nemlig forsynet med en særlig sikkerhedsmekanisme, som gør det svært at åbne hanerne – medmindre man altså kender til mekanismen.



Franciacorta er et af flere distrikter i det norditalienske Lombardiet.

134 underzoner! Del på Facebook

Der er en tendens i vinverdenen til at inddele regioner og appellationer i underzoner. Og ofte skulle man tro, at inddelingen fulgte en regel om ”jo flere jo bedre”.

For nylig meddelte vinrådet i den norditalienske appellation Franciacorta i Lombardiet, at det efter tre års arbejde var blevet færdig med en inddeling af appellationen i underzoner. Og hold nu fast – hele 134 zoner er det blevet til, og det er rigtig mange i et område på kun 2000 hektar.
Det er den italienske vinjournalist Alessandro Masnaghetti, der er kendt for sine yderst detaljerede kort over de italienske vindistrikter, der har udarbejdet underinddelingen.
Franciacorta, der har den højeste italienske appellations-betegnelse, DOCG, fremstiller mousserende vine efter champagnemetoden – cirka 20 mio. flasker årligt. Det er ikke meget, og vinen er da heller ikke særligt kendt rundt om i verden.

Kan det virkelig forsvares?


Underinddelingen i zoner er som altid baseret på terroirer – jordbunds- og klimaforhold – samt historie, traditioner osv. Og håbet er, at forbrugerne rundt om i verden vil få øjnene op for, hvor forskelligartede boblerne er fra Franciacorta. Altså en øjenåbner, der skal skabe opmærksomhed om appellationen - og måske berettige til, at producenterne kan tage nogle lidt højere priser for deres vine.
Også Piemonte-appellationen Barolo er af Alessandro Masnaghetti blevet inddelt i 170 underzoner – eller MGA’er (Menzioni Geografiche Aggiuntive), som det hedder.
Spørgsmålet er bare, om ikke disse zoneinddelinger i stedet for skaber forvirring hos forbrugerne. For hvem kan lære navnene på bare halvdelen af de mange zoner? Og kan så mange zoner virkelig forsvares? Er der så store forskelle mellem terroiret i så små områder? De spørgsmål stiller journalisten W. Blake Gray i en glimrende artikel i Wine-Searcher. Han kalder inddelingen af Franciacorta for direkte latterlig.


Henrik Malme i sit telt i køen til Vinmonopolets forretning. Foto: Instagram/Henrik Malme.

Venter i flere uger Del på Facebook

Hvert eneste år kan man opleve synet af en lang og lidt mystisk kø foran Vinmonopolets hovedforretning i Oslo.

Årsagen er, at det statsejede monopol, der er det eneste, som må sælge vin og spiritus i Norge, d. 1. februar frigiver de nye årgangsvine fra Bourgogne. Og der er kun et meget begrænset antal flasker fra hvert af de berømte vinhuse.
Derfor køen, som omfatter folk i telte og soveposer. Nogle af dem tager direkte fra en festlig nytårsaften til forretningen i Aker Brygge, slår teltet op og forbereder sig på flere ugers venten – som regel i isnende kulde og med sne på telttaget.
Men hvad gør man ikke for at få fat på en flaske Romanée-Conti eller en af de andre store bourgogner.
Henrik Malme er ifølge nyhedsmediet E24 en af de nordmænd, der har ventet i køen siden nytårsaften. Og han var heldig at få hele to flasker Romanée-Conti med sig hjem fra forretningen.



Det var så afgjort de engelske bobler, der brillerede, da 15 britiske vinproducenter præsenterede deres vine på dansk jord.

Sig bare ”Cheers” til de engelske bobler!
Af Chanet Deleuran, sommelier Del på Facebook

Engelsk vin breder sig. Sydengland er blevet hjemsted for bølgende vinmarker og entusiastiske producenter. Fra de helt små til de ikke ubetydelige udenlandske opkøb i en skala, der batter med i alt 4200 hektar.
Måske er det overraskende, at Norge ligger på førstepladsen på eksportmarkedet efterfulgt af USA, Japan, Sverige og Finland. Danmark har også bevæget sig ind på det svære marked, vi ligger på en sjetteplads.
Det har taget flere år at få skubbet det engelske vin-lokomotiv i gang herhjemme, for én ting er, at flere af de udbudte mousserende vine virkelig har meget at byde på, noget andet er, at hvis man alligevel skal op med 300 kr. +, så er det fristende at falde trygt ned i den franske gryde, hvor der så stemningsfuldt og udtrykkeligt står ”Champagne” på etiketten.

Firdobling af vinproduktionen


Den går jo ikke i England, men til gengæld har man fået bedre fodfæste hos trendspotterne med charmerende, afbalancerede og elegante mousserende vine på champagnedruerne Chardonnay, Pinot Noir og Meunier, der er groet på nærmest den samme kalkede jordbund, i de samme temperaturniveauer hen over året og med et klima, som det man stort set finder 1:1 i sammenligning med den verdensberømte Champagne-region.
I tørre tal er den engelske vinproduktion firdoblet på 25 år, og fra 2023-årgangen vil der blive sat propper med et mousselet-gitter bundet omkring halsen i op til 15 millioner buttede flasker! De resterende cirka 6-7 mio. flasker vil blive fyldt med stillevine. Tilsammen en øget vinproduktion med omkring 10 mio. flere vinflasker end 2022-årgangen!
VinAvisen var til smagning på The British Embassy, hvor 15 engelske vinproducenter glimrede om kap med deres mousserende vine – og nogle få stille vine. Vi var igennem Kent, Sussex, Hampshire, Oxfordshire og Cornwall.

En rigtig dejlig Demi-Sec


Særligt bemærkelsesværdige var boblerne fra Coates & Seely, der triumferede med deres Brut Reserve NV, deres Rosé NV og deres 100% Pinot Noir Blanc de Noirs La Perfide! Imponerende og lige i skabet, Reserven løb allerforrest mod palmerne! Vi har set Brut Reserven og Roséen hos Vin & Velsmag, hvor den fås for 375 kr. Dælme et godt køb!
Velkendte Nyetimber, der fik sin danske jomfruturné hos Philipson, ligger nu også hos HJ Hansen. Her kan man købe en Classic Cuvée for 439 kr., en Rosé for 529 kr. og en Blanc de Blanc 2015 for 649. Stadig en slank og elegant profil, sikker på hånden og absolut præsentabel for high level engelske bobler.
Lad os også lige nævne Nyetimbers fint afbalancerede Chérie Demi-Sec til 449 kr. Den er lykkedes ualmindelig godt med en tiltalende frugtighed, flot syre og en klædelig mineralitet. En Demi-Sec som man virkelig får stor lyst til at drikke og nyde!

Et godt bud på en engelsk "Bourgogne"


Simpsons er heldigvis så meget mere end en gullig amerikansk tegneseriefigur! Brdr. D’s Vinhandel forhandler Simpson-ægteparrets engelske ”Bourgogne”vin på 100% Chardonnay dyrket på vinplanter importeret fra Bourgogne men udvokset i den sydengelske kalkholdige jord. 200 kr., super elegant mineralitet med citroner, hvide ferskner og sprøde nødder. Et ret godt engelsk bud på en hvid ”Bourgogne”.
Charles og Ruth Simpson har gennem 20 år produceret både stille og mousserende vine fra deres 40 hektar Domaine Sainte Rose i sol-hede Languedoc - og i de sidste 10 år også i det mere kølige Kent på de tre champagnedruer. For eksempel bobler som Chalklands Classic Cuvée til 349 kr. hos Uhrskov Vine.
Hvis du har svært ved at finde de engelske vine hos din danske vinkøbmand, så tag blot en tur til Norge, hvor interessen er eksploderet de sidste par år, eller smag igennem på din næste tur til England, der beholder omkring 60% af den hjemlige vinproduktion for sig selv - og til glæde for de tilrejsende.


Theo, Carlos og Grizzly og deres ejer, Joe Wagner - der også ejer vinhuset Copper Cane i Californien. Foto: Wine Spectator.

En serie af vinvufferDel på Facebook

Rigtig mange vinhuse har en hund eller to, der render rundt i vinmarken og vinkælderen. Vi har tidligere nævnt de bøger, der portrætterer vinhusenes bedste venner, men nu har magasinet Wine Spectator på en særlig side samlet sin egen perlerække af californiske vinvuffer og deres ejere.
Det er skønne billeder for dem, der holder af hunde. Og da de firbenede findes i alle mulige racer, er der også inspiration at hente for kommende hundeejere.
Der er skrevet en artikel om hvert vinhus og hund – nogle af dem kan man dog kun læse, hvis man investerer i et medlemskab af det amerikanske vinmagasin. Men billederne er til fri nydelse.


Der serveres lokal vin og mad ved en af vandringens stationer. Ofte er der også musik og anden underholdning.

Tag med på vandring i vinlandskabetDel på Facebook

Hvis sommerferien går til Sydfrankrig, og man er i nærheden af byen Peyriac-de-Mer, skulle man måske overveje at melde sig til ”La Balade des 5 Sens” (de 5 sansers vandring).
Hvert andet år afholdes denne vandring med udgangspunkt i den charmerende landsby, og i år lyder startskuddet d. 25. maj. Vandringen er med årene blevet så stort et trækplaster, at de flere hundrede deltagere må starte med 15 minutters mellemrum.
Ruten er på 8 kilometer, og langs den kommer man forbi smukke vinlandskaber, søer og blomstrende enge, og man gør holdt ved i alt syv stationer, hvor der serveres delikatesser og lette retter med nogle af egnens bedste vine til.

De fleste kan være med


Vinbønderne står selv for udskænkningen, så man kan få en snak med dem, og ved enkelte stationer sørger lokale orkestre for underholdningen.
De fleste kan være med på denne vin- og gourmetvandring - den er ikke hård, men det anbefales, at man har et par gode vandresko på.
Prisen ligger normalt på omkring 50 euro (cirka 370 kr.) for voksne og 30 euro (cirka 225 kr.) for børn under 18 år. Man kan læse mere og i løbet af marts måned tilmelde sig ved at klikke her. Teksten på siden er desværre kun på fransk.

Fem nye MW'ere Del på Facebook

Vinverdenen har fået fem nye Masters of Wine, uddannet hos det fornemme vininstitut i London. Fire af dem er briter, mens den femte, Pietro Russo, har sin base i Italien.
Med de fem nye MW’ere er der i alt 417 aktive Masters of Wine fordelt mellem 31 forskellige lande.
De emner, de fem kandidater har valgt for den sidste store afhandling, spænder som altid vidt. Fx er titlen på britiske Dror Nativs opgave ”An investigation into the development of English tank method sparkling wine”. Russos afhandling har derimod den endnu længere titel ”Comparative analysis of different tartaric stabilization techniques, including the impact of new ingredient labelling rules for Grillo and Nero d’Avola wines from Sicily”.


Foto: Amcor.

Kork eller skruelåg - vinen bestemmerDel på Facebook

Der findes i dag en del fine vine i den dyre ende af prisskalaen, hvis flasker er lukket med skruelåg. Men langt hovedparten af flaskerne med det lille låg indeholder vine i den billigere ende. Årsagen er dels traditioner dels bekymring for, hvad forbrugerne vil sige til, at en dyr vin er forsynet med skruelåg.
Ifølge The Drinks Business forsker stadig flere firmaer med speciale i lukninger af vinflasker i, om det er skruelåg, korkpropper eller måske glaspropper, der er bedst for udviklingen af de enkelte vine. Og denne forskning tyder samstemmende på, at man i højere grad bør vælge lukning ud fra vinenes kemiske sammensætning - og ikke mindst sammensætningen af fenoler - snarere end ud fra traditionelle overvejelser. Fenoler eller polyfenoler er kemiske forbindelser, der blandt andet optræder som farvestoffer og garvesyrer i vin.

Intet er givet


Det er således ikke givet, at alle vine, der skal modne gennem mange år på flaske, skal være lukket med en korkprop. Og det er heller ikke givet, at skruelåg er den optimale lukning for alle unge ”drikke-her-og-nu” vine. Det er ifølge den nye forskning langt mere kompliceret end som så.
En producent, der er overbevist om, at en naturlig korkprop er den bedste lukning af flasken med hans vin, kan således få at vide, at vinen vil udvikle sig langt mere optimalt under fx en agglomereret korkprop – altså en prop af sammenlimet korkgranulat – eller et skruelåg.

Ny årgang - ny lukning


Man kan også forestille sig, at den anbefalede lukning vil være afhængig af andelene af forskellige druer i en blandings-vin – og hvis disse andele varierer fra årgang til årgang, vil den ideelle lukning også skulle genovervejes.
Ændringer i vinificeringen af en bestemt vin kan ligeledes ændre på anbefalingen af den perfekte lukning. Vi er altså helt nede i detaljerne...
Det er selvfølgelig en ret teoretisk betragtning, da det nok er de færreste vinproducenter, der kan forestille sig at ændre lukning med jævne mellemrum.


Vinbranchefolk på vej ind til Wine Paris & Vinexpo Paris den første dag, messen var åben. Foto: Philippe Labeguerie.

Stor succes for messen i ParisDel på Facebook

Årets første af de helt store internationale vinbranchemesser, Wine Paris & Vinexpo Paris, lukkede for nylig portene efter to dages travlhed bag standene.
Messen blev en stor succes med 41.253 besøgende vinbranchefolk, en stigning på 14% i forhold til messen i 2022.
Også antallet af udstillere har haft vokseværk med 20% til 4074, og de kom fra 48 forskellige lande. Det mest bemærkelsesværdige var, at antallet af ikke-franske udstillere var hele 53% større i år end sidste år. Dog er der stadig tale om en meget fransk-domineret international branchemesse – både når det gælder udstillere og besøgende.


Barrister Winerys fadkælder, der ligger lige under togbanen.

Fadkælder under jernbanen Del på Facebook

Enhver, der har en vinkælder, har sikkert hørt de gode råd om opbevaring. flaskerne bør opbevares køligt og mørkt - og ikke i nærheden af en vaskemaskine, der kan forårsage vibrationer i vinene. Det er en kendt sag, at når vinflasker over længere tid bliver udsat for små rystelser, forringer det vinens kvalitet.
Men hvordan står det til, når det gælder vin, der stadig ligger og fadmodner? Det har Greg Lipsker og Michael White, der ejer Barrister Winery i Spokane i Washington, et bud på. Ifølge dem ændrer vibrationerne ikke vinen i negativ retning - tværtimod, så er de måske med til at gøre den rundere, blødere og mere imødekommende.
Og ejerne ved, hvad de taler om, for deres fadkælder befinder sig lige neden under en jernbane. Når et tog kører hen over kælderen, bliver rødvinen i de cirka 500 fade rystet blidt - og det sker i alt 70.000 gange i løbet af et år.

Kun nødvendigt med en omstikning


Vibrationerne er ifølge de to vinhusejere også med til at lette selve fremstillingsprocessen. Det er nemlig kun nødvendigt at omstikke vinen en enkelt gang mod to eller tre gange, som nogle af deres kolleger gør det med deres vine.
Omstikning - eller soutirage, som det hedder på fransk - vil sige, at vinen hældes over på et nyt fad, idet man lader bundfaldet blive i det gamle. Man kunne kalde det for dekantering i stor målestok.
Når det kun er nødvendigt med en enkelt omstikning hos Barrister Winery skulle det således skyldes, at vibrationerne får bundfaldet til at lagre sig på fadets inderside.

Intet videnskabeligt belæg


Greg Lipsker og Michael White har ikke foretaget nogle sammenlignende forsøg med fade, der bliver henholdsvis udsat for rystelser og får lov til at ligge stille og roligt under modningen. Og der er da heller intet videnskabeligt belæg for, at små vibrationer ligefrem skulle være gunstige under fadmodningen. Men ét er sikkert: Barrister Winerys rødvine, der er på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, har vundet adskillige priser i diverse amerikanske vinkonkurrencer. Så helt galt kan det ikke være med de små rystelser ...

En stribe af Christian Maspes nye kreative drinks i baren Velvet i London.

Fra klassikere til ren kemi Del på Facebook

Den tid, hvor barernes drinkslister udelukkende bød på Cosmopolitan, Manhattan, Negroni og en række andre klassiske drinks er ovre. I hvert fald, når det gælder denne verdens trendy topbarer.
Her udfordrer bartenderne sig selv og hinanden med ingredienser og stadig mere komplicerede teknikker, der nærmest kræver en højere eksamen inden for kemi.
Hvor spiritusser og ingredienser i den sødere ende af skalaen især hører klassikerne til, så ender alt fra gulerødder, svampe og tang til asiatiske krydderier i de nyere kreationer. Og at få den slags til at blive en dragende smagsoplevelse kræver en hel del mere af bartenderne, end når der skal laves klassikere.

"Fedt-vaskning"


Blandt de mest populære nye teknikker er ”fat-washing” (fedt-vaskning), hvor man tilfører spiritussen en eller anden fedtholdig ingrediens – fx smør eller mælk. Dernæst fryser man den blandede væske, hvorved fedtet størkner og derved kan fjernes fra væsken. Resultatet er en spiritus med en silkeagtig tekstur.
Ifølge Diageo Bar Academi bliver fedt-vaskning en endnu mere omsiggribende trend inden for cocktail-verdenen i 2024, ligesom barerne vil begynde at bruge fx kokosolie og sesamolie til ”vaskningen”.

Cocktail med ketchup


Endog ketchup bliver nu brugt som ingrediens, nemlig i den britiske top-bartender Christian Maspes’ nye cocktail Last Dance, hvor den røde sag bliver forenet med whisky, Aperol, Gul Chartreuse og ahornsirup.
Ifølge The Drinks Business undersøger Maspes og hans team i øjeblikket, om stoffer fundet i forskellige ingredienser er i stand til at stimulere forskellige sektioner af ganen. Som bartenderen udtrykker det, så er ”målet ikke kun at skabe en cocktail men at formidle en multisensorisk oplevelse, der fængsler og glæder ganen”.
Næste skridt er så at overbevise mindre eksperimenterende bargæster om, at en cocktail med ketchup smager godt…


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Gianfranco Soldera.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Gianfranco Soldera (1937-2019) var en af Italiens helt store – og kontroversielle – vinproducenter.
Han voksede op i Milano, hvor han som ung arbejdede som forsikringsmægler. Men vinens verden trak, og i 1972 købte han gården Case Basse i Toscana - i landsbyen Tavernelle sydvest for Montalcino. På den jord, der hørte til gården, plantede han Sangiovese-vinstokke med det klare mål at fremstille den aller bedste Brunello-vin.
I 1982 blev første årgang af Gianfranco Solderas Brunello frigivet til salg, og i dag er Case Basses vine, der koster flere tusinde kroner flasken, efterstræbte af vinsamlere verden over.
Han var en af de første producenter i området, der dyrkede sine vinmarker økologisk. Sammen med sin hustru, Graziella, der er uddannet botanist, opsatte han bistader og flere hundrede redekasser, der tiltrak fugle, som ernærer sig af insekter, der skader vinstokkene.
Han var også blandt de første i Montalcino til at anvende naturgær i stedet for industrigær i vinfremstillingen.
Gianfranco Soldera skabte sine store vine ud fra et yderst omhyggeligt druesorterings-arbejde. Selv om vinstokkene kunne levere druer nok til 60.000 flasker, blev der hvert år kun fremstillet omkring 15.000 flasker.
Han var en mand med sine meningers mod. På et tidspunkt plæderede nogle af producenterne i Montalcino for, at man skulle kunne bruge andre druer sammen med Sangiovese i Brunello-vinene. Det ville Gianfranco Soldera ikke være med til, og hans indædte kamp for, at den berømte rødvin skulle være fremstillet på 100% Sangiovese, sejrede.
Til vinsmagninger i Case Basse forbød han gæsterne at spytte vinen ud, og hvis en restaurant ikke havde vinglas, der var ordentligt designet, ville han ikke have skænket sin egen vin i glassene.
Gianfranco Soldera efterlod sig sin hustru samt børnene Monica og Mauro, der i dag står i spidsen for Case Basse og vinproduktionen.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvem opfandt rosévin?Del på Facebook

Niels Eliasen er i de senere år blevet rigtig glad for rosévin. Nu vil han gerne vide, hvem der opfandt den dejlige vin.
Vi vil selvfølgelig gerne forsøge os med et svar - selv om det ikke er helt skråsikkert.
Man har skriftlige vidnesbyrd om, at man lavede rosévin i Provence, da de romerske legioner gjorde landet til en provincia romana (hvoraf navnet Provence). Det var i 121 f.Kr.
Men i Provence påstår man, at rosévinen er langt ældre. Teknikken med kun at lade de blå drueskaller gære med i få timer skal være opfundet i 600-tallet f.Kr. af oldtidens grækere og ført til Sydfrankrig af fønikiske handelsmænd.
Det var fønikerne, der grundlagde det nuværende Marseilles (Massilia), og det var dem, der lærte franskmændene at fremstille vin. Lige siden har Provence været rosévinens land.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Peter Salicath er yderst kreativ, når det gælder genbrug af korkpropper fra vinflaskerne. I uge 4 bragte vi et billede af en flot vinkøler, og til venstre se en bordskåner (eller varmebrik). Den er lavet på en plade af 5 mm vandfast finér med en diameter på 34 cm.
På bagsiden er den forsynet med et støttekryds, så den kan klare selv de største pander og ovnfaste fade.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-778
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


778 Eisele Vineyards' vinmarker uden for Calistoga i Napa ligger beskyttet af bjergkæden Palisades (foto © Eisele Vineyards).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Giol Brut, Prosecco DOC, Italien, lav alkohol (11%)

109,95 kr., SPS Wine

Fine små og vedvarende bobler, en dejlig aromatisk drueduft og en elegant, tør og sprød smag med noter af lime og citron. En mousserende vin, hvor man får valuta for samtlige 110 kr.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Viña Esmeralda, Torres, Catalunya, Spanien, 2023, lav alkohol (11,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. marts: 35 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En hvidvin, der dufter af søde, modne citroner. Smagen har god fylde, er fuld af modne grønne druer og har strejf af lyse rosiner til slut i eftersmagen. En let og god hvidvin, der med sin sarte sødme vil passe fint til lette asiatiske retter. Flasken har skruelåg. 35 kr. på tilbud er attraktivt.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Daniel Chotard, Sancerre AOP, Frankrig, 2022

199 kr., pris ved 6 flasker: 179 kr., AndrupVin.dk

En rigtig dejlig hvidvin - fyldig, tør og frisk og med strejf af fennikel i eftersmagen. En vin, der kalder på alt godt fra havet - og især på skaldyr.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Kylie Minogue Signature Rosé, Kylie Minogue Wines, Côtes de Provence, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., set til 69,95 kr., Amka (henviser til nærmeste forhandler)

Australske Kylie Minogue har sunget sig til berømmelse - og så lancerede hun i 2020 sit eget vinmærke, Kylie Monoque Wines. Det er en lys rosé i god balance, tør og med fylde, modne ribs og en fin krydring i både duft og smag. Afkølet er den en rigtig fin sommerbasker til en rimelig pris! Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Veronia Vino Rosato, Italien, lav alkohol (12%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. marts: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

99 kr. på tilbud for denne bag-in-box svarer til 24,75 kr. flasken. Det er det, man kalder for spotpris! Og kvaliteten er bestemt ok. Det er en rosé med god fylde, friske bær - ribs og stikkelsbær - og en fin balance mellem frugtsødme og syre. En vin, der egner sig til en lang række hverdagsretter - fra fede fisk over kylling til lette kødretter. Den femte stjerne gives for tilbudsprisen.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Coronas, Familia Torres, Tempranillo, Catalunya, Spanien, 2021, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. marts: 35 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin, der virker lidt lukket. I både duft og smag er der en krydret note - men ikke så meget andet. Men til tilbudsprisen til 35 er det en ok vin til en krydret hakkebøf.

stjernestjernestjerne

Aura Rote Cuvée, Rheinhessen, Tyskland, 2020, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., AndrupVin.dk

Cabernet Sauvignon, Regent og Spätburgunder mødes i denne rødvin, der har god bærmost i smagen med noter af blåbær og blå druer. Men det er også en smag, der slutter lidt hurtigt med en lidt markant syre til slut. Det er som om, vinen ikke rigtig hænger sammen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Carlomagno, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

119 kr., Set til 79 kr., Kjær & Sommerfeldt

Der er aromatisk te, tørrede solbær og strejf af syltede blå blommer i duften af denne rødvin. Smagen er helt i top med stor blødhed, intensitet, varme krydrede noter og moden frugt samt en meget lang og rund eftersmag. En vin, der er hver af sine 119 kr. værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Losado, Mencía, Bierzo DO, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

149,95 kr., pris på tilbud fra 1. til 14. marts: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Bierzo ligger i det nordvestlige Spanien - så er det på plads. Den er en glimrende rødvin - ikke mindst til tilbudsprisen på 79 kr. Den har stor fylde, dejligt krydrede noter - rosmarin og sort peber især - og en lang og kompleks eftersmag med strejf af anis og et tilpas tanninbid. Vinen bør dekanteres før servering, da den har bundfald.

stjernestjernestjernestjerne

Martín Berdugo Crianza, Ribera del Duero DO, Spanien, 2020, høj alkohol (15%)

170 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 150 kr., Skjold Burne

En god og kraftig rødvin med de krydrede noter i forgrunden. Men der er også friske brombær og hyldebær i smagen, der ender med en fin, mad-egent, syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spätburgunder Kalkbödele, Gebrüder Mathis, Spätburgunder, Tyskland, 2022, lav alkohol (13%)

179 kr., Pirs ved 3 flasker: 139 kr., Mr. Ruby

En forholdsvis lys rødvin med en dejlig og meget fyldig aroma af blåbær. Smagen skuffer ikke - det er en helt igennem lækker Spätburgunder (Pinot Noir) med koncentration, saftighed, kompleksitet og en kødfuld og lang eftersmag. Nyd eventuelt vinen let afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

J. Communi, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

199 kr., pris på tilbud online d. 28. februar (Og kun denne ene dag!): 119 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

En dejlig rødvin med blå blommer og en anelse korender i duften. Smagen er indtagende med kompleks frugt og fine krydrede noter samt en blød eftersmag med et blidt tanninbid. Det er en vin, der bærer sine 8 år med ynde og stadig har saft og kraft til et par år mere i vinkælderen. Det er oplagt at købe 6 flasker på tilbud og drikke dem med nogle års mellemrum.