Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2024



Det var i Languedoc-Roussillon, de fleste af de nye vinhuse slog dørene op for to år siden. Her ses vinmarker i appellationen Terrasses du Larzac. Foto: Languedoc-wines.com.

1444 nye franske vinhuseDel på Facebook

Det er, som tidligere nævnt, gået markant tilbage med vinforbruget i Frankrig - og nedgangen gælder i øvrigt også på verdensplan.

I Bordeaux er man i færd med at nedlægge vinmarker på grund af en større vinsø, og mange franske vinproducenter klager over en ringe økonomi.
Alligevel lader det til, at en hel del franskmænd i de senere år har haft mod på at slå dørene op for egne vinhuse. Ifølge Vitisphere blev der i 2022 registreret 1444 nye vinhuse, hvilket var en stigning på 3% i forhold til 2021. Antallet svarer til cirka 10% af samtlige 14.132 nye landbrugsejendomme i det selvsamme år.
Det blev i Languedoc-Roussillon - der da også er Frankrigs største vinregion - at de fleste, i alt 387, nye vinhuse åbnede i 2022. Rhône fik 129 nye vinhuse, Champagne 185, Bourgogne 105, Beaujolais 54, Bordeaux 77, Provence 56, Alsace 81, Loire 65 og Jura 65.



Fresas del Volcán er en mild rødvin med kun 11,5% alkohol og med en fin og behagelig frugtsødme.

Kan man dyrke vin i Costa Rica? Del på Facebook

VinAvisens Mariette har for nylig være på rejse. Og for en gang skyld var det ikke for at besøge vinhuse og smage vin. Målet var vandring i regnskoven i Costa Rica - et land man, når det gælder drikkevarer, i høj grad forbinder med noget af verdens bedste kaffe.
Man kan også få glimrende vine fra Chile og Argentina - men man kan faktisk også skænke sig et glas costaricansk vin. For cirka 10 år sidden var der nogle modige pionerer, der begyndte at dyrke og fremstille vin i det mellemamerikanske land, og i dag er der lidt mere end en håndfuld kommercielle producenter - og flere kommer til. Så derfor må vinen fra Costa Rica også lige have et par ord med på vejen.

Hjælp fra Californien


En stor del af Costa Rica er dækket af fredet regnskov med en jævn temperatur året rundt på cirka 28 grader og en luftfugtighed nær 100%. Men når man kommer op i bjergene, er det en helt anden sag. Her er der sol og tilpas varme om dagen, mens nætterne er kølige. Og så har Costa Rica en fantastisk undergrund for vindyrkning med vulkansk jord og et hav af forskellige mineraler.
Landets første vinhus blev grundlagt i 2012 af Niv Benyehuda fra Israel og costaricanske Karen Retina. Og til at hjælpe sig med projektet hyrede ægteparret den californiske vinproducent Kerry Damskey.

Koldklima-vine


Vinhuset og vinmarkerne blev anlagt i Copey-bjergene i 2500 meters højde, hvor klimaet i høj grad minder om det i Californien.
I dag breder 35.000 vinstokke sig hos Copey Wine Estate med Pinot Noir, Syrah, Grenache og Sauvignon Blanc. Der arrangeres nu også vinture op til vinhuset, hvor man kan smage på dets rød- og hvidvine.
Endnu et af de kommercielle vinhuse er Vicosa Vineyards i La Garita. Det blev grundlagt af en italiener, Virgilio Vidor, der den dag i dag gør et stort arbejde for at udvikle nye hybrid-druer, som er specielt egnet til det costaricanske klima.
At vi overhovedet blev klar over, at der fremstilles vin på Costa Rica skyldtes et stop langs en vejside, hvor en vinproducent stod og delte smagsprøver ud på sin vin, der kunne købes i butikken bagved. Vinen er fremstillet af Fresas del Volcán, der frem for alt er producent af jordbær, men som også dyrker vin.
Hvem ved, måske vil Costa Rica en dag blive lige så anerkendt for sin vin som for sin kaffe. Den rødvin, vi smagte, var i hvert fald rigtig dejlig.


Et udpluk af de ikke-alkoholiske produkter, man kan møde i området "Mindful Drinking".

Opmærksomt drikkeriDel på Facebook

Mindful drinking (opmærksomt drikkeri) er en bevægelse, der har sit udspring i London og har vokset sig stor og mægtig i de senere år. Den har intet med total afholdenhed at gøre men derimod med at få et sundt forhold til alkohol – at være opmærksom på, hvorfor og hvor meget man drikker.
I dag findes der adskillige apps og kurser i mindful drinking, og de, der kaster sig ud i trenden, har ofte et ønske om at skære ned på alkoholforbruget – uden dog på nogen måde at droppe det helt.
Internettet svømmer i gode råd og redskaber til dem, der tilslutter sig bevægelsen. Og et af de gode råd er at supplere de alkoholiske drikke med nul-alkohol versioner.

Et område helliget "mindful drinking"


Mindful drinking har også indtaget Danmark – og nu også den kommende udgave af den store fødevaremesse Foodexpo, som løber af stablen i MCH Messecenter Herning fra d. 17. til 19. marts.
I Hal K, i det man kalder WineExpo "Naturens Spisekammer", finder man nemlig et større område med navnet ”Mindful Drinking”. Her har Danmarks ældste vinforretning, Kjær & Sommerfeldt, samlet 11 producenter og leverandører af alkoholfrie produkter, der har fået hver deres stand. Man kan blandt andet møde det svenske vinhus Oddbird, Østergaard Frugt og Most og bryggeriet Far & Søn.
Midt mellem alle standene finder man en bar, hvor man kan smage en bred vifte af alkoholfri øl, vin og spiritus – samt den nye kategori ”wine proxies”. Det er produkter, der imiterer vin, men typisk er lavet på en base af kombucha, te og andre smagsgivere.
Kjær & Sommerfeldt har selvfølgelig også sin sædvanlige stand på messen, hvor der præsenteres vin m.m. med alkohol.


Paolo Scavino og hans to døtre, som fører vinhuset videre.

Enrico Scavino er dødDel på Facebook

En af Italiens store og højt respekterede vinproducenter, Enrico Scavino, er død i en alder af 82 år.
Allerede som 10-årig arbejdede han sammen med sin far i det vinhus, Paolo Scavino, i Barolo, som hans bedstefar havde grundlagt i 1921.
Enrico Scavini fremstillede top-vine, men han var perfektionist og stillede sig aldrig helt tilfreds, når det gjaldt vindyrkning og -fremstilling. Der var altid et eller andet, han syntes, der kunne forbedres. Og kom der en ny vinmarksmaskine eller et nyt redskab på markedet, var han blandt de første i Barolo til at gå på indkøb.
Med sin store viden om Barolo og sin perfektionisme blev han et forbillede for mange af distriktets yngre vinproducenter.
Enrico Scavinos to døtre, Elisa og Enrica, fører vinhuset videre.


En af de mange tørre hvidvine fra vinhuset Royal Tokaji, der blev grundlagt af den kendte britiske vinskribent Hugh Johnson i 1990.

Tør Tokaj vinder terrænDel på Facebook

Det er den søde vin Aszú, der har gjort det ungarske Tokaj-distrikt berømt. Den franske kong Ludvig d. 14. har kaldt den for "kongernes vin og vinenes konge". Den russiske zar Peter den Store fik løbende leverancer af vinen til sit hof i Sankt Petersborg og oprettede ligefrem en hel eskadron af kosakker, hvis eneste formål var at sørge for, at den nåede uskadt frem til hans bord.
Men faktisk har distriktet Tokaj altid fremstillet mere tør end sød hvidvin. Og gennem de sidste cirka 20 år har den tørre vin ifølge Taste Hungary langsomt men sikkert revet sig løs fra skyggen af den søde og er i dag blevet yderst populær i såvel Ungarn som på eksportmarkederne.
Det er noget, Kasper Hovmand Christensen kan nikke genkendende til. Han er bosat i Budapest og ejer vinfirmaet Winen, der sælger ungarske vine på dansk jord.

Et stort udvalg


- På vinsmagninger rundt om i Danmark er det som regel de tørre vine, der bliver revet væk som de første, og det gælder ikke kun dem fra Tokaj men også dem fra andre ungarske regioner, fortæller Kasper Hovmand Christensen.
- Især hvidvine fra den mindste region i Ungarn, Somloi, som er en gammel udslukt vulkan, er med sine eksplosive mineralske smagsnuancer blevet virkelig populære blandt vores kunder.
De ungarske producenter, og især dem i Tokaj, har ifølge Hovmand Christensen gennem de sidste ti år haft et meget stort fokus på at udvikle paletten af tørre hvidvine.
- Jeg er selv gået fra at være inkarneret rødvins-drikker til at have fået en meget større passion for de ungarske hvidvine. Der er simpelt hen så meget at vælge imellem - alt fra den simple, tørre bord-hvidvin, til de mineralske eksplosions-vine og de fadlagrede, smørrede kvalitets-vine, som ofte minder om de oversøiske Chardonnay’er.

Suger terroiret til sig


Kasper Hovmand Christensen bliver ofte af danskere, der har været på ferie i Budapest, spurgt, om ikke Winen specifikt kan importere nogle af de tørre hvidvine, de har smagt på en af de ungarske vinbarer i Budapest – hvilket han så forsøger at hjælpe dem med.
Der fremstilles hvidvin på mindst 25 forskellige druer i Ungarn. Men ifølge Hovmand Christensen er det vinene på den førende grønne drue, Furmint - der breder sig over 60% af vinmarksarealet - man skal lægge mærke til. Det er den, de ungarske producenter ønsker at fremhæve som deres nationaldrue.
- Furmint er også rigtig god til at fortolke terroir - lidt ligesom Chardonnay. Den trækker alle de gode aroma-noter op fra undergrunden, og man får derfor altid en direkte oplevelse af den mark, vinstokkene er plantet i - selvfølgelig afhængig af, om vinen er fadlagret eller ej.


Et ekstra "tag" beklædt med vegetation får den nye bygning til at falde smukt ind i de grønne omgivelser. Foto: Archea Associati.

Nyt vineri i ToscanaDel på Facebook

Det toscanske vinhus Poggio Antico ligger omgivet af det smukke bakkede landskab i Montalcino. Og et sådan landskab forpligter, når man skal bygge et nyt vineri.
Ejeren af Poggio Antico siden 2017, Atlas Invest, har fået den italienske arkitekt Marco Casamonti fra firmaet Archea Associati til at tegne den nye bygning, og ifølge visualiseringerne bliver det et vineri, hvis ydre falder ind i naturen på bedste vis.
Casamonti er også arkitekten bag Antinoris fantastiske vinhus i Chianti Classico.
Ved at klikke her kan man se flere billeder af det planlagte vineri.


Den meget lille vinmark er plantet ud for et 1600-tals palads på Palatinerhøjen. Marken er opkaldt efter paladsets 1600-tals ejere, familien Barberini.

Vinmark mellem ruinerne Del på Facebook

Palatinerhøjen er Roms hjerte. Det var her, de første bosættelser fandt sted, og her oldtidens romerske elite havde deres paladser.
Højen grænser også op til de helt store oldtids-seværdigheder, Forum Romanum, Circus Maximus og Colosseum. Og hele området er i dag en stor arkæologisk park med navnet Parco Colosseo.
Dengang det romerske rige havde sin storhedstid, var det også verdens største producent og eksportør af vin. Og der dyrkedes vin i næsten enhver afkrog af riget - og ligeledes også mellem paladserne på palatinerhøjen.
Nu vil man igen kunne se vinstokke på højen, da Parco Colosseos ledelse har plantet en lille vinmark på toppen.
Vigna Barberini er navnet på marken, der kun består af fire rækker vinstokke. Den har da også mere symbolsk karakter end egentlig praktisk. Der forlyder heller ikke noget om, at druerne skal høstes og forvandles til vin.

Fremgang for Lazio


Vinmarken skal frem for alt gøre turisterne opmærksomme på Roms og ikke mindst den omgivende region Lazios store vinøse fortid. Vinene herfra var ifølge oldtidens kilder noget af det bedste, der kunne opdrives.
Druen, som er plantet i marken, er Bellone, der netop var en af mange lokale druer i den romerske oldtid.
Da romerriget langsomt men sikkert smuldrede, gik det også tilbage for dets vinproduktion. Og siden cirka år 1900 har det meste af den vin, der er blevet fremstillet i Lazio, været masseproduceret bordvin, som er blevet drukket lokalt.
Men ifølge Decanter har der været en markant fremgang inden for kvalitets-vine i Lazio i de senere år, og flere af disse gode vine er lavet på sjældne, lokale druer som netop Bellone.
Parco Colosseo har i øvrigt planer om en “romersk vinhistorisk guidetur”, der fører besøgende rundt til de mange vinøse fund fra oldtiden, som arkæologerne har udgravet i Rom om omegn. En lidt anderledes vinkel at opleve de mange ruiner fra.
Man kan læse mere om vinmarken på Parco Colosseos hjemmeside.


Ukrainsk vin på ProWeinDel på Facebook

Verdens største vinbranchemesse, ProWein, løber af stabelen i Düsseldorf fra d. 10. til 12. marts. Der vil som altid være vinproducenter fra alverdens lande bag standene og - hvilket man kan læse i det svenske BKWines seneste nyhedsbrev - også repræsentanter fra 15 ukrainske vinhuse. Det er knap 10% af landets i alt 160 registrerede vinhuse. En flot deltagelse, når man tænker på, at Ukraine er et land i krig.
Man finder de ukrainske vinhuses stande i 13H52, hvor man vil kunne smage vine på lokale druer som Sukholymansky, Odesa Black og Telti-kuruk.


Et kig ind i Cité du Vins permanente udstilling.

Auktion til støtte for Cité du Vin Del på Facebook

Cité du Vin i Bordeaux, der åbnede i 2016, er verdens største vinmuseum, som garanteret får gode billetindtægter fra de mange tusinde årlige besøgende.
Men derfor kan museet jo godt have brug for en ekstra økonomisk saltvandsinsprøjtning for at kunne fortsætte med sine gode interaktive udstillinger m.m.
For nylig indgik museet et samarbejde med Sotheby’s om en auktion med titlen “Wine and Dine Experiences”. Ud over kostbare vine omfattede hvert parti, der kom under hammeren, smagning og spisning hos det pågældende vinhus.
Førende vinproducenter rundt om i verden - heriblandt Château Latour i Bordeaux, Tenuta Dell’Ornellaia i Toscana, australske Penfolds, Promontory i Napa og Catena Zapata i Argentina - donerede vine til auktionen.

Samlet hammerslag på 2,5 mio. kr.


Det dyreste parti var en dobbeltmagnum flaske Le Pin 2011, der gik for 75.000 euro (cirka 559.000 kr.), hvilket var 10.000 euro (cirka 75.000 kr.) over den højeste vurdering. Ud over flasken omfattede partiet en privat smagning og en frokost for otte personer hos Château Le Pin i Bordeaux.
Rigtig mange af de øvrige partier gik også til over vurderingen. Det gjaldt fx. en dobbeltmagnum af Ornellaia 1998 samt en privat middag for seks personer hos det toscanske vinhus. Hammerslaget lød på 10.625 euro (cirka 79.000 kr.), mens højeste vurderingen var på 6000 euro (cirka 45.000 kr.).
I alt indbragte auktionen 337.000 euro (cirka 2,5 millioner kr.).
Man kan læse mere om auktionen og se samtlige af partierne ved at klikke her.


Endnu et år med Pitts champagne Del på Facebook

Filmverdenens OL – Academy Awards i det sydfranske Cannes - afholdes d. 11. marts, og dagene rundt om Oscar-uddelingen byder som sædvanlig på festivitas, masser af gourmetmad og vin i glassene.

Syv år i træk var de ædle bobler fra champagnehuset Piper-Heidsieck Oscar-festlighedernes officielle champagne. Men det ændrede sig i 2022, hvor Brad Pitts champagne Fleur de Miraval skubbede Piper-Heidsiecks bobler ned fra taburetten.
Som det blev offentliggjort for nylig, så er det også i år den amerikanske filmskuespiller, der får den ære at levere champagnen. Og man kan være helt sikker på, at det bliver en rosé champagne - Fleur de Miraval Champagne House er det eneste champagnehus, der udelukkende fremstiller lyserøde bobler.

8500 glas champagne - og 1500 æg


Der skal mange flasker champagne til at dække festlighederne. I 2018, hvor det stadig var Piper-Heidsieck, der blev skænket i glassene, leverede champagnehuset 1500 flasker i såvel almindelig størrelse som i magnum, hvilket var nok til 8500 glas champagne.
Ud over champagne, blev der også serveret 5000 cocktail, og til champagne, vin og spiritus blev der nydt 15 kg amerikansk kaviar, 1500 vagtelæg, 250 hummere, 800 krabbeklør samt en lang række andre delikatesser. Og der skulle mere end 1000 mand til at tilberede den megen mad. Det store set-up har nok ikke ændret sig ret meget gennem de senere år…
Les Ansley i færd med at indsamle stykker af elefantekskrementer til fremstillingen af Indlovu Gin.

Elefant-eskrementer i ginnenDel på Facebook

Gin er ikke bare gin. Udover enebær, som ifølge reglerne skal være hovedingrediensen, når det gælder den krydrede aroma, er der ikke grænser for, hvad producenterne kan finde på at lave ginnen på.
Tag nu bare det sydafrikanske ginfirma Ibhu, der er blevet kendt for en ganske særlig gin, som ud over enebær, koriander, citrus og flere andre almindelige botanicals, også indeholder græs og urter fra elefanters afføring!
Navnet på ginnen er Indlovu - der betyder elefant på zulu - og elefantkasserne (det må det vel hedde …) indsamles i områder, som er oplagte spisesteder for de store dyr.
Kasserne tørres, smuldres og steriliseres, hvorefter de grønne ingredienser udtrækkes og tilføres ginnen.
Indlovu Gin kan i dag også købes i Danmark hos Ginbutikken, hvor den koster 375 kr.
5% af salget af flaskerne går til en organisation, der arbejder for bevarelse af den sydafrikanske elefant.

En slags "terroir"-gin


Men hvorfor overhovedet gøre sig al den ulejlighed for at få fat i nogle botanicals, der skal indgå i en gin? Man kan vel bare finde de samme græsser og urter i naturen?
Ifølge ægteparret bag Ibhu, Les og Paula Ansley, opstod ideen til ginnen ud fra et ønske om at forene kærligheden til Afrikas dyreliv med parrets glæde for gin. Og så har den lidt specielle fremstillingsmetode også gjort det muligt at kreere en særlig slags "terroir"-gin.
Der er nemlig forskel på de urter, græsser osv., elefanterne har til rådighed, alt efter årstiden og det sted, hvor de tager føde til sig. Og det skulle så igen afspejle sig i smagen af den færdige gin.
Ekskrementerne til firmaets første parti gin stammer således fra elefanter hos vildtreservatet Botlierskop Game Reserve.

Måske betydning for smagen


Indlovu Gin skulle efter sigende være blød og kompleks og have ”unikke afrikanske aromaer”. Og det er faktisk ikke utænkeligt, at urternes tur gennem elefanternes mavetarmsystem også smitter af på ginnens smag.
Til den thailandske kaffe Black Ivory anvendes der kaffebønner, som først er blevet givet som føde til elefanter og dernæst er håndplukket fra dyrenes ekskrementer. Bønnernes ”elefant-ophold” skulle give en usædvanlig lækker, blød og rund kaffe - og en kaffe, der koster 5000 kr. pr. kilo og dermed skulle være verdens dyreste.
Man kan læse mere om Indlovu Gin ved at klikke her.

Succes for amerikansk spiritus Del på Facebook

Man kan roligt sige, at eksporten af amerikansk spiritus har vind i sejlene. Gennem de seneste 20 år er den ifølge DISCUS (Distilled Spirits Council of the United States) steget med knap 280% fra 587 millioner dollars (cirka 4 milliarder kr.) til 2,2 mia. dollars (cirka 15 mia. Kr.) i 2023. Alene sidste år var der en stigning i eksporten på 8% i forhold til 2022.

EU-landene aftog i 2023 40% af al den eksporterede spiritus fra USA og er dermed landets største eksportmarked. I værdi svarede det til en import på 883 mio. dollars (cirka 6 mia. Kr.). Og det var en stigning i eksporten på hele 24% sammenlignet med 2022. Canada er den næst største importør, hvorefter følger Mexico, Australien og Storbritannien.
Amerikansk whiskey tegnede sig sidste år for 63% - svarende til 1,4 mia. dollars (cirka 10 mia. kr.) - af den totale spirituseksport, hvilket var en vækst på 9% i forhold til 2022.



Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Giogio Lungarotti.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Giorgio Lungarotti (1910-99) grundlagde sit vinhus, Cantine Giorgio Lungarotti, i Umbrien i 1962, og hans vine var blandt de første i vindistriktet, der opnåede DOC- og siden hen DOCG-status.
Men Giorgio Lungarotti arbejdede ikke kun ihærdigt for at opbygge sit eget gode renommé i sit vinhus i landsbyen Torgiano. Igennem fyrre år gjorde han en storstilet indsats for at højne kvaliteten ikke bare af de umbriske vine, men af italiensk vin i bred almindelighed.
Han tog fx initiativet til en årlig blindsmagning i Torgiano, Banco d'Assaggio dei Vini d’Italia, hvor alle italienske producenter kunne være med. Vinene blev smagt af en international jury, men samtlige vine var anonyme. Og kun, hvis en vin fik en medalje, blev navnet offentliggjort. Derved appellerede "Smagebænken" til alle italienske vinproducenter – ingen havde årsag til at være bange for at kappes med de ypperste. Hvert år blev flere hundrede vine indsendt til bedømmelse.
Giorgio Lungarotti holdt også af kunst – og ikke mindst af vinøs kunst. Og i Torgiano grundlagde han et fantastisk vinmuseum med et hav af keramik-genstande helt tilbage til oldtiden og alle sammen med relation til vinens verden.
I dag føres vinhuset Lungarotti videre af hans datter Chiara og hendes halvsøster Teresa. Også Terasas sønner arbejder med i vinhuset, mens hans enke, Maria Grazia, sørger for vedligeholdelsen af vinmuseet.
Adresse:
 Cantine Lungarotti, Viale Giorgio Lungarotti 2, 06089 Torgiano, Umbrien, Italien, www.lungarotti.it.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvem opfandt bag-in-box til vin?Del på Facebook

Danielle Eriksen vil gerne vide, hvem der, som den første, fandt på at komme vin i en bag-in-box.
Det gør man faktisk, og det var ejeren af Angove’s Winery i South Australia, Thomas Angove. I 1965 udviklede han en lufttæt plasticpose til sin vin, og kom den i en papkasse, så den var lettere at transportere og sælge.
De første bag-in-box var ikke forsynet med tappehane, så man måtte åbne papkassen, klippe hjørnet af posen og hælde vinen i fx en kande. Og så måtte man presse luften ud af posen igen og lukke den med en clips eller elastik. I løbet af 1970’erne bredte Angoves smarte idé sig til stadig flere oversøiske vinlande, ligesom tappehanen blev tilføjet på et eller andet tidspunkt.
Faktisk går historien om den lufttætte pose og kassen endnu længere tilbage i tiden, hvor den slet ikke havde noget med vin at gøre. Systemet blev nemlig opfundet i 1947 af amerikaneren William R. Scholle til opbevaring af batterisyre.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

I uge 6 viste vi en flot taburet, hvor sædet er beklædt med korkpropper. Det er en af vores læsere, Ejgil Søndergaard, der har skabt mesterværket.
Han har også lavet den meget fine redekasse, som ses til venstre – måske en idé for andre læsere, nu hvor foråret er på vej, og fuglene begynder at tænke i rede-baner.
Vi siger tusind til Ejgil Søndergaard. Vi har endnu et par prop-ting på lager, og I er meget velkomne til at sende flere til inspiration for VinAvisens mange læsere.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-779
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


779 Det store cirkulære rum findes i vinkældrene hos vinhuset Bock Cellar i Villány, Ungarn (foto © Bock Cellar).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Blanche, Camel & Joseph, Terret Blanc, Languedoc, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Terret Blanc er en af det sydfranske Languedoc-Roussillons ældste druer. I 1900-tallet gik den i glemmebogen, men nu begynder den igen at brede sig i regionen - hvilket lader til at være en rigtig god idé. For det er en dejlig tør hvidvin med duft af æbler og med en smag med god fylde, modne grønne druer og et lille bid af grape til slut. En vin, der egner sig til en bred palet af hverdagsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneBoksvin

Veronia, Italien, lav alkohol (12,5%)

139,95 kr., pris på tilbud indtil 14. marts: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Rosé-udgaven af vinen fra samme vinproducent var rigtig god til tilbudsprisen (anmeldt i sidste uge). Det kniber dog med denne hvidvin, der er meget enkel, uden struktur, med smag af grøn drue og med en lidt tynd eftersmag.

stjernestjernestjerne

Domaine Sauger Vielles Vignes, Cheverny AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., YouAndWine

Cheverny er en appellation i Loire. Så er det på plads. Denne hvidvin er fremstillet hovedsageligt på Sauvignon Blanc med en mindre andel Chardonnay. Førstnævnte drue træder i karakter i duften med meget aromatiske noter af kærlighedsfrugt og andre eksotiske frugter. Smagen er tør og fyldig med moden frugt, men ikke så meget andet. Vinen hænger ligesom ikke rigtig sammen...

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Viña Esmeralda, Miguel Torres, Spanien, 2022, lav alkohol (13%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 14. marts: 35 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rund og blød rosévin med en smag af modne druer og en let sødlig frugtsyre. Faktisk et godt glas vin til tilbudsprisen på 35 kr. Den vil være sagen til de kommende forårsfester, da den rammer bredt i smag og vil egne sig til mange forskellige retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cérès Amstram Gram Grande Cuvée, Calmel & Joseph, Languedoc AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En ualmindelig dejlig rosévin med duft af ribs og en fyldig smag af hyben, paradisæbler og appelsinskal. Nyd den, som den er, eller til en let kødret.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Adobe Reserva, Pinot Noir, Maipo, Chile, 2022, middel alkohol (13,5%)

59,95 kr., pris på tilbud indtil 14. marts: 40 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En lys rødvin med en dejlig mild, tør og saftig bærsmag og en fin krydring i eftersmagen. Normalprisen er helt ok for en vin af denne kvalitet - så snup nogle flasker til tilbudsprisen. Det er en god all round vin - prøv den fx til lette kødretter eller stegt kylling. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Finca Manzanos, Garnacha, Rioja DOC, Spanien, 2022, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 30. marts: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En rigtig god rødvin med en del eg og vanilje i duften og med en dejlig og fyldig smag med en blød tekstur, en anelse syltede blommer og mørke kirsebær samt en fin krydring - og er der en smule røg? Det var der nogle i smagepalet, der mente. Eftersmagen slutter med et tilpas lille tanninbid.

stjernestjernestjernestjerne

Laurasso, Demazet Vignobles , Côtes du Rhône, Frankrig, 2022, middel alkohol (14%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

En god rødvin, der er meget aromatisk - næsten parfumeret på den gode måde. Der er modne boysenbær i duften. Smagen er saftig og fuld af friske bær og ender med en fin frugtsyre og afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Urlar, Gladstone, Pinot Noir, New Zealand, 2021, middel alkohol (13,5%)

Urlar er et gammelt skotsk ord for Moder Jord. Det er en rødvin, der bestemt lever op til de 110 kr. Den er i perfekt balance mellem duft og smag med god frisk bærmost og fine krydrede noter, blandt andet hvid peber og strejf af karse. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quercecchio, Sangiovese, Brunello di Montalcino DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

229 kr., Skjold Burne

Bær, tobak og strejf af vanilje mødes i duften af denne rødvin. Smagen er moden, kompleks, varm og velstruktureret, med en fin syre og med afrundede, bløde tanniner efter tre år i slavonsk og fransk eg. En Brunello, der er hver at de 229 kr. værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Martín Berdugo Reserva, Ribera del Duero DO, Spanien, 2016, høj alkohol (15%)

229 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 200 kr., Skjold Burne

Her er kraft og saft og kvalitet fra ende til anden. Der er syltede blommer i duften, mens smagen har en silkeblød tekstur, krydrede noter, friske mørke bær og en fin syre til slut. Sagen til en god oksebøf, en krydret grønsagsret eller cremede modne oste.

stjernestjernestjernestjerne

Pietro Junior, Agricola Pietro Zardini, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2019, høj alkohol (15,5%)

249 kr., Masa Wine

Denne rødvin vinder ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering. Det er en god og kraftig vin med stor fylde, kompleks moden frugt, en fin frugtsødme og et godt tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Caballo Loco Grand Cru, Curicó, Chile, 2005

269,95 kr., pris ved 6 flasker: 249 kr., AndrupVin.dk

En rødvin, der har det hele og kalder på superlativerne. Det er en rigtig vintervarmer og en meget harmonisk rødvin med en dejlig fylde, vanilje, chokolade, kakaobønne, brombær og komplekse noter af varme krydderier. En fin syre afslutter herlighederne. Nyd vinen, som den er, eller til lidt fede, krydrede retter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Martín Berdugo Gran Reserva, Ribera del Duero DO, Spanien, 2015, høj alkohol (15%)

345 kr., pris på tilbud indtil 10. marts: 300 kr., Skjold Burne

En flot, kraftig og samtidig blød rødvin med varme krydrede noter og et opbud af smagsfacetter, der står i kø for at imponere. Tanninerne giver sig stadig til kende i eftersmagen, men kun lige tilpas, og de suppleres af en fin og frisk syre til slut.