Les Ansley i færd med at indsamle stykker af elefantekskrementer til fremstillingen af Indlovu Gin.
Elefant-eskrementer i ginnen
Gin er ikke bare gin. Udover enebær, som ifølge reglerne skal være hovedingrediensen, når det gælder den krydrede aroma, er der ikke grænser for, hvad producenterne kan finde på at lave ginnen på.
Tag nu bare det sydafrikanske ginfirma Ibhu, der er blevet kendt for en ganske særlig gin, som ud over enebær, koriander, citrus og flere andre almindelige botanicals, også indeholder græs og urter fra elefanters afføring!
Navnet på ginnen er Indlovu - der betyder elefant på zulu - og elefantkasserne (det må det vel hedde …) indsamles i områder, som er oplagte spisesteder for de store dyr.
Kasserne tørres, smuldres og steriliseres, hvorefter de grønne ingredienser udtrækkes og tilføres ginnen.
Indlovu Gin kan i dag også købes i Danmark hos
Ginbutikken, hvor den koster 375 kr.
5% af salget af flaskerne går til en organisation, der arbejder for bevarelse af den sydafrikanske elefant.
En slags "terroir"-gin
Men hvorfor overhovedet gøre sig al den ulejlighed for at få fat i nogle botanicals, der skal indgå i en gin? Man kan vel bare finde de samme græsser og urter i naturen?
Ifølge ægteparret bag Ibhu, Les og Paula Ansley, opstod ideen til ginnen ud fra et ønske om at forene kærligheden til Afrikas dyreliv med parrets glæde for gin. Og så har den lidt specielle fremstillingsmetode også gjort det muligt at kreere en særlig slags "terroir"-gin.
Der er nemlig forskel på de urter, græsser osv., elefanterne har til rådighed, alt efter årstiden og det sted, hvor de tager føde til sig. Og det skulle så igen afspejle sig i smagen af den færdige gin.
Ekskrementerne til firmaets første parti gin stammer således fra elefanter hos vildtreservatet Botlierskop Game Reserve.
Måske betydning for smagen
Indlovu Gin skulle efter sigende være blød og kompleks og have ”unikke afrikanske aromaer”. Og det er faktisk ikke utænkeligt, at urternes tur gennem elefanternes mavetarmsystem også smitter af på ginnens smag.
Til den thailandske kaffe Black Ivory anvendes der kaffebønner, som først er blevet givet som føde til elefanter og dernæst er håndplukket fra dyrenes ekskrementer. Bønnernes ”elefant-ophold” skulle give en usædvanlig lækker, blød og rund kaffe - og en kaffe, der koster 5000 kr. pr. kilo og dermed skulle være verdens dyreste.
Man kan læse mere om Indlovu Gin ved at
klikke her.