Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2024Albariño-druer. Foto: Wikipedia/Elisardojm.

Spansk drue på fremmarch i England Del på Facebook

I England dyrkes der i dag rigtig mange forskellige druer til vinfremstilling - Chardonnay, Pinot Noir, Gamay, Riesling og Pinot Gris. Og så er der den spanske drue Albariño, hvis vinmarksareal bliver stadig større.

I 2022 var der ifølge den britiske vinproducentforening WineGB 4 hektar med Albariño. I dag dyrkes den grønne drue i flere engelske vinområder, men det er Kent, der fører an med flest vinstokke.
To af vinhusene i Kent, Chapel Down, der er Englands største vinhus, og Ancre Hill
har allerede enkeltdrue-hvidvine på Albariño på det britiske marked. Og nu er Balfour, der ligeledes ligger i Kent, kommet med på vognen med sin første årgang (2022) rene Albariño-vin.

En international trend


Vinen fra Balfour er allerede revet væk af førende britiske restauranter - dog er der stadig et antal flasker til salg i vinhusets butik. Hos Balfour har man fået blod på tanden og vil øge arealet af Albariño med hele 1000 nye vinstokke årligt i de kommende år.
De britiske vinproducenter rider faktisk med på en international popularitetsbølge for druen og dens hvidvine. Ifølge The Drinks Business er eksporten fra det spanske vindistrikt Rías Baixas, hvor 90% af vinmarksarealet er dækket af druen, steget markant i de senere år. Også i Sydafrika, Chile, New Zealand og Uruguay bliver der plnatet stadig mere Albariño. Og i Uruguay er den så småt ved at udvikle sig til landets signaturdrue.


Neptune fra firmaet Space Perspective er verdens eneste CO2-neutrale rumskib. Det er her, måltidet skal sættes til livs.

Middag for 3,5 mio. kr.Del på Facebook

Tænk at betale 3,5 millioner kr. for en middag! Men det koster den, hvis den er kreeret af Rasmus Munk, køkkenchef og medejer af den to-stjernede danske Michelin-restaurant Alchemist i København. Og ja, vi glemte lige at nævne, at den højere gastronomi vil blive nydt i rummet, 30 kilometer over havets overflade.
Middagen er et resultat af et samarbejde mellem Alchemist og to amerikanske rumfirmaer, SpaceVIP og Space Perspective. Gæsterne - og der er kun plads til seks styk - svæver op i stratosfæren i en rumkapsel, der er forbundet til en kolossal ballon fyldt med hydrogen.

Udsigt til Jordens krumning


Mens måltidet indtages, kan gæsterne nyde Solen stå op over Jordens krumning. Den gastronomiske rumoplevelse varer seks timer, og man skal selv betale for rejsen frem og tilbage til Floridas kyst, hvorfra rumkapslen letter og lander.
Hvad menuen byder på er endnu ikke afsløret, men den vil ifølge Rasmus Munk være inspireret af de seneste 60 års rumforskning. Hvilke vine, der bliver serveret til retterne, har Alchemist heller ikke oplyst. Men mon ikke, der bliver tale om nogle af denne verdens absolutte topvine - prisen taget i betragtning. Og man skal ikke være bange for, at man får travlt med at fange flyvende vin og mad i kabinen - man skal langt højere op, før den vægtløse tilstand indtræffer…


Riverinas vinmarksareal er på 20.113 hektar. Men stadig flere vinproducenter og drueavlere nedlægger deres vinmarker. Foto: Australian Wine.

Vinsøer med vokseværkDel på Facebook

I 2007 toppede det globale vinforbrug med 25 milliarder liter. Siden da er det gået ned ad bakke, og sidste år oversteg produktionen af vin forbruget med 10%. Det viser tal fra OIV (Office International de la Vigne et du Vin). I fx Storbritannien faldt forbruget med 4,5% i 2023, i USA med 2,7% og i Frankrig med 2%.
En række lande er derfor tynget af en regulær vinsø - en overproduktion, som vinproducenterne forsøger at komme af med ved at sælges vinen til lave priser.
Det gælder ikke de vinslotte og vinhuse, der fremstiller fornemme og dyre vine - den slags er der stadig god afsætning på. Det er de vinproducenter, der laver vin i den billigere ende af prisskalaen - hvilket vil sige hovedparten af den globale vinproduktion - der har problemer.

Svære vilkår i Australien


Nogle steder står det så grelt til, at det ikke længere kan svare sig at dyrke vin. Drueavlere og vinproducenter ender med at rive vinstokkene op og dyrke andre afgrøder. Sådan forholder det sig ifølge Decanter fx i Australien, og værst står det til i det store vinområde Riverina i New South Wales.
Den australske vinindustri har det i forvejen svært på grund af de strafafgifter, Kina pålagde vin importeret fra Australien i 2020. Nærmest “over night” skrumpede det hidtil store eksportmarked for australsk vin ind til stort set ingenting.
Australierne har siden da forsøgt at satse på andre markeder, hvilket er svært i en tid med et dalende vinforbrug. Også på det australske hjemmemarked svigter forbrugerne - her blev der i 2023 drukket 1,7% mindre vin end året før.

20.000 hektar bør nedlægges


Ifølge den australske regering brændte landets vinproducenter inde med mere end 2 mia. liter vin i midten af 2023. Det svarer til cirka to års produktion på landsplan.
Samtidig er udgifterne til brændsel, gødning til vinmarkerne, m.m. steget markant på grund af høj inflation. I Riverina erstatter stadig flere vinhuse deres vinmarker med nødde- og frugttræer.
Hvis Australien helt og holdent skal blive sin vinsø kvit, vil det ifølge det australske analysefirma KPMG være nødvendigt at nedlægge i omegnen af 20.000 hektar vinmarker.


Yamada Nishiki er den mest almindelige rissort til fremstilling af japansk sake. Foto: Wikipedia/

Global sake-succes Del på Facebook

Glæden for sake er på fremmarch på verdensplan. Indien er bare ét eksempel på den markant stigende interesse for den japanske risvin. I løbet af de sidste ti år er sake-eksporten til inderne steget med mere end 900% - ganske vist fra et meget lille udgangspunkt.
Også amerikanerne og europæerne har for alvor fået øjnene op for sake, og med den øgede eksport forventes det globale salg af risvinen ifølge The Drinks Business at runde 73 milliarder kr. i 2028.
Selv om sake er en japansk nationaldrik, har den ingen oprindelsesbetegnelse – eller -beskyttelse. Et hvilket som helst land i verden har lov til at fremstille sake, og i dag er der skudt sake-bryggerier op i flere lande uden for Japans grænser.

Koster på klima-kontoen


For at kunne fremstille sake skal der anvendes særlige sakeris, som bryggerierne rundt om i verden importerer fra Japan. Det koster - også på klimakontoen, når det gælder transporten. Det ville selvsagt være både billigere for de europæiske sake-producenter og bedre for miljøet, hvis nu sakerisene kunne dyrkes i de respektive europæiske lande.
Og måske vil sakerismarkerne en dag brede sig i Europa. Første skridt er taget, idet et hold agronomer fra det japanske firma Yanmar har søsat et projekt sammen med det italienske forskningscenter Italian Rice Experiment Station (IRES).

Sakeris i Norditalien


Projektet går ud på at udvikle nye sakerissorter, der egner sig til terroiret - jordbunds- og klimaforhold - i Norditalien. Foreløbig er projektet mundet ud i to nye sorter, EuSake 01 og EuSake 02, som med succes er blevet dyrket og nu leveret til et lokalt italiensk sake-bryggeri. Hvordan den færdige sake falder ud, vides endnu ikke.
Projektet stopper ikke her - Yanmar ser nemlig et stort potentiale i at udvikle flere nye sakerissorter, der er særligt velegnede til dyrkning i bestemte områder i andre europæiske lande.


Château du Viviers, som har været udsat for tyveri. Tyvene fik adgang til lagerbygningen via slottets gård. Foto: Château du Viviers.

Tyveri i Chablis Del på Facebook

Der går efterhånden ikke så lang tid imellem, at vi kan berette om vintyverier i vinhuse og restauranter.
Nu er det gået ud over et vinhus i Chablis, Château du Viviers i Tonnerre, hvor tyve en nat i den forgangne uge brød ind i en lagerhal og stjal fem paller med i alt 1400 flasker vin.
Til sammen havde de mange flasker en markedsværdi på 50.000 euro (cirka 373.000 kr.). Ud over flasker i almindelig flaskestørrelse omfatter tyveriet også en palle med magnumflasker.
Vinene er af årgangene 2020, 2021 og 2022, og samtlige flasker er nummererede – hvilket forhåbentlig gør det svært for tyvene at videresælge dem.


Foto: Degré Zéro.

Da VinAvisen måtte overgive sig Del på Facebook

Først gjaldt det øl, og nu gælder det i stigende grad vin. Af-alkoholiseret vin med få procenter eller helt uden alkohol er en trend, der vinder terræn globalt.
Indrømmet, VinAvisen var skeptisk, da de første produkter i den kategori dukkede op på det danske marked. Vi rystede på hovedet og kunne ikke drømme om at smage eller anmelde dem. Det var dengang.
I 2023 uge 4 havde vi en større temasmagning af alkoholfri vin. For nøjagtig ligesom med alkoholfri øl, er vin-pendanten garanteret kommet for at blive – og brede sig på forretningshylderne.
Og som vores smagning viste, så er der også rigtig gode alkoholfrie vine på markedet herhjemme – frem for alt når det gælder mousserende vin og hvidvin.

Et problem med aromaen


Hvor stor trenden er globalt, viste den første udgave af Degré Zéro, der for nylig blev afholdt i Paris, dagen før vinbranchemessen Wine Paris & Vinexpo Paris.
Køen for at komme ind til denne udstilling, der udelukkende præsenterede af-alkoholiserede vine, var ifølge Vitisphere meget lang, og der var både nysgerrige og tilhængere blandt kø-gæsterne.
Som en af de ventende i køen, Sébastien Thomas, der sælger den af-alkoholiserede vin Moderato, sagde til det franske magasin, så solgte han 100.000 flasker i 2023 og forventer at kunne sælge 400.000 flasker i år.
Flere andre i køen mente, at kvaliteten af de af-alkoholiserede vine er blevet stadig bedre, men at der stadig mangler noget på aroma-fronten. En del af aromaen går nemlig tabt, når alkoholen forsvinder. Men det er sikkert kun et spørgsmål om tid, før man finder frem til en teknik, der kan klare den lille sag.


Morvans nationalpark har både søer og blidt bølgende bakker - hvoraf en del en dag måske vil være beklædt med vinstokke. Foto: La Bourgogne.

Vinmark i nationalparkDel på Facebook

Midt i Frankrig, i regionen Bourgogne-France-Comté, ligger en nationalpark, Parque Natural Regional de Morvan, der breder sig over 285.000 beskyttede hektar land.
Parken består af skove, søer og traditionelt landbrug, men engang bredte vinmarkerne sig over stort set hele området.
Så kom vinlusen, Phylloxera vastatrix, i 1800-tallet og udryddede en stor del af markerne. Og da jernbanen kom til, endte det med, at mange små vinbønder bukkede under. I 1970 gjorde myndighederne så området til en nationalpark.

Alle druer er tilladte


Nu har man ifølge Le Journal du Centre planer om at genskabe et større område med vinmarker i parken. Først skal man dog samle al den historiske information, man kan, om svundne tiders vinmarker i området. Terroir - klima og jordbundsforhold - på skråninger og i dale skal også undersøges nøje.
Dernæst skal man finde frem til, hvilke druer der skal plantes. For selv om parken grænser op til Bourgogne, vil de nye vinmarker ikke høre under appellationen - eller nogen som helst anden appellation - og er derfor ikke nødt til at følge diverse krav om tilladte druer til vinfremstilling.
Det anser projektets leder, Emmanuel Clerc, for at være en stor fordel med tanke på klimaændringerne. Ifølge ham er man i Bourgogne i dag begyndt at tvivle på, om de eneste to tilladte druer, Chardonnay og Pinot Noir, vil egne sig til klimaet om 20 til 30 år.

Interesse fra Bourgogne


Enkelte producenter og négocianter i Bourgogne har ifølge Emmanuel Clerc allerede vist sig interesserede i projektet. De øjner nemlig en chance for, at de nye vinmarker kan bruges som et test-område for alternative druer. Druer, der måske en dag med fordel kan dyrkes i Bourgogne - hvis altså appellationens vinråd og i sidste ende den nationale appellationsmyndighed, INAO, tillader det.
Også nogle af de lokale landmænd inde i selve parken, der dyrker helt andre afgrøder, har vist interesse for at begynde at dyrke vin i stedet for.Fra den lille film om Masseto på youTube.

Se en fantastisk lille film Del på Facebook

Hvis man har et par minutter til overs, skal man unde sig selv at se en fin lille film om vinen Masseto.
Denne supertoskaner bliver skabt af druer fra en vinmark uden for byen Bolgheri, og i 2019 slog ejeren af Masseto, vinhuset Ornellaia, dørene op for et topmoderne vineri helliget denne rødvin.
I filmen kommer man med indenfor i vineriet, som er tegnet af den japanske arkitekt Hikaru Mori. Man ser blandt andet fadkælderen, der minder om et tempel, og det fantastiske vin-bibliotek med årgange helt tilbage til 1986.

Lyden af vin


Men filmen, hvis titel er The Aura of Masseto, starter uden døre i fugleperspektiv, hvor man flyver hen over markerne. Herfra følger man så Massetos tilblivelse fra de modne druer til den færdige flaske.
Det fine ved filmen er, at der ikke siges et ord, ligesom der heller ikke er nogen baggrundsmusik.
Man hører cikaderne, lyden af saksen, når der høstes, af vinen, der hældes på fade, af penslen, der maler et rødt bånd om fadenes maver, osv. Og det hele ledsages af billeder af suveræn kvalitet. Det er selvfølgelig en film, der reklamerer for Masseto - men det er også en utrolig smuk film.


Næste udgave af den store vinbranchemesse bliver afholdt fra 16. til 18. marts 2025. Foto: ProWein.

30 år med ProWeinDel på Facebook

Verdens største vinbranchemesse, ProWein i Düsseldorf, blev afholdt i den forgange uge. Og den 30. udgave af messen blev en succes med 5400 udstillere fra 65 forskellige lande og 47.000 besøgende vinbranchefolk fra hele 135 lande. I de tre dage, messen varede, blev der afholdt 300 masterclasses, smagninger og andre events.
ProWein bredte sig over 13 haller i det store messecenter, og en enkelt hal var øremærket til spiritus.
Rigtig meget på messen var, som det plejer at være – dog fyldte lav-alkohol og alkoholfri vin mere i år end på tidligere udgaver af ProWein.

Et stort arbejde


Det helt store maskineri skal i omdrejninger for at stable en så stor vinmesse på benene. Hele 305.727 kvadratmeter udstillingsareal skal forvandles til et slaraffenland af stande med vine og spiritusmærker fra hele verden. Ifølge magasinet Meininger’s International, der har gravet lidt i det praktiske omkring messen, er hele 12 afdelinger i messecentret i Düsseldorf involveret i arbejdet med at realisere vinmessen.
Nedenfor bringer vi nogle af de øvrige oplysninger fra magasinet.

Seks fakta fra ProWein


* Under lofterne i de 13 haller gemmer der sig 10 kilometer ventilationsrør, der sørger for, at luften i hver hal erstattes med frisk luft hvert 20. minut.
* Cirka 300 ansatte vasker mellem 1,2 og 1,5 mio. vinglas om dagen, som returneres til messestande m.m. klar til nye smagsprøver.
* Messecentret har en flåde på 119 køretøjer, der blandt andet omfatter 8 gaffeltrucks og tre 16 tons lastbiler.
* I hver messehal er der installeret cirka 550 stikdåser.
* Det tager 72 timer at opbygge de cirka 5000 stande til udstillerne – og 48 timer at tage dem ned igen.
* Rundt om i verden arbejder 63 udenlandske repræsentanter for ProWein på at få den internationale logistik til at fungere, og under messen hjælper de udstillere og besøgende fra deres respektive hjemlande.


Malerier af jord fra to forskellige vinslotte i Sauternes.

Malerier af jord fra SauternesDel på Facebook

Den schweiziske kunstner Pierre Aerni har lavet nogle helt usædvanlige malerier med jord og grus, som han har indsamlet i berømte vinmarker.
Fx har han rejst rundt i Sauternes og bedt omkring 50 vinproducenter om en pose jord, grus eller sten, og af materialerne har han skabt en lang række kunstværker. Se hans billeder på hans hjemmeside.
For hvert billede skriver han nøje, hvorfra han har hentet jorden til billedet.
En metalbøjle i den ene ende af flasken holder proppen på plads.

En vandret flaskeDel på Facebook

Jo, den er god nok. Det er en flaske, billedet viser. En flaske whisky, skabt i et samarbejde mellem det skotske destilleri The Macallan og det britiske bilfirma Bentley Motors. De to startede et markedsføringssamarbejde for nogle år siden.
The Macallan Horizon, som kreationen er døbt, er samtidig en markering af destilleriets 200 års jubilæum - og det er den første horisontale flaske whisky fra The Macallan - og sikkert også den første i verden. Men da der er tale om et samarbejde med et bilfirma, og biler jo er vandrette, faldt valget på en ligeledes vandret flaske.

Kobber fra gamle kedler


Der er ifølge The Macallan brugt seks forskellige materialer til kreationen. Flasken er lavet af glas og omviklet med et bånd af aluminium. Derudover indgår der også læder og træ samt en ramme af genbrugt kobber fra destilleringskedler, der har udtjent deres værnepligt.
Der er kun lavet et begrænset antal af The Macallan Horizon, som sælges i udvalgte forretninger for den nette sum af 40.000 pund (cirka 349.000 kr.).
Man kan se og læse mere om whiskyen på dens egen hjemmeside.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Greatwine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Romeo Bragato.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Romeo Bragato (1858-1913) kaldes for faderen af den newzealandske vinindustri. Han blev født ind i en italiensk familie på øen Lussin Piccolo, som dengang hørte under kejserriget Østrig-Ungarn.
Som ung studerede han vindyrkning og ønologi på vinskolen i Conegliano i Veneto, og fik sin afgangseksamen i 1883.
I første omgang vendte Romeo Bragato tilbage til sin fødeø, hvor han fik praktisk erfaring som ansat vinmager hos et lokalt kooperativ.
I 1889 rejste han til Australien, hvor han fik den fornemme post som vinrådgiver for regeringen i staten Victoria.
Det blev til nogle succesfulde år for Romeo Bragato, og i 1895 blev han ”lånt ud” til den newzealandske regering.
Hans opgave var at undersøge mulighederne for vindyrkning og vinfremstilling på New Zealand. Og det hele resulterede i en rapport fra hans hånd ”Prospects of Viticulture in New Zealand”, som i høj grad banede vejen for den vinindustri, landet har i dag.
I sin rapport udpegede han områder, som ville egne sig til vindyrkning - heriblandt Marlborough, Hawke’s Bay og Auckland.
Han anbefalede også, hvilke druer, man skulle plante, og at man skulle importere podede vinstokke fra Europa, der var resistente over for vinlusen, Phylloxera vastatrix. Årsagen var, at han havde fundet angrebne vinstokke i Auckland.
Det endte med, at Romeo Bragato flyttede til New Zealand, og i 1902 blev han udnævnt til den newzealandske regerings vinrådgiver og fik kontrol over regeringens egne forsøgsvinmarker i Hawke’s Bay og Tauranga. I disse marker plantede han mange nye druesorter og eksperimenterede med nye dyrkningsmetoder.
Han tog også initiativ til særlige vinmarksdage, hvor newzealandske drueavlere og vinproducenter kunne besøge forsøgsvinmarkerne og får mere at vide om hans banebrydende arbejde.
I 1906 udgav Romeo Bragato sit værk ”Viticulture in New Zealand”, og i 1912 forlod han sammen med sin hustru Laura og datteren Miriam New Zealand og slog sig ned i Canada, hvor han døde samme år.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvilke andre rosé-metoder?Del på Facebook

Jeppe Hansen ved, at man normalt fremstiller rosévin ved at lade druemosten ligge og trække farve fra de blå drueskaller i kortere eller længere tid. Nu har han hørt, at der også findes nogle andre metoder. Hvad går de ud på? Spørger han.
Der er tre klassiske måder at fremstille rosévin på, hvoraf den første er den, vores læser nævner:
* Maceration: Druemosten får lov til at ligge og trække farve fra de blå drueskaller. Jo længere denne skindkontakt varer, desto mørkere bliver rosévinen.
* Saignée: Ordet er fransk for ”åreladning” eller ”blødning”, og ved saignée-metoden er rosévinen faktisk et ”biprodukt” ved fremstilling af rødvin.
Når man ønsker, at rødvinen skal have lidt mere farve og tanniner, fjerner man noget af den første lyserøde most, som flyder fra druerne og gærer den i en tank for sig - og sælger den senere som rosévin.
* Pressurage direct: En metode, hvor man presser de blå druer ganske let, så der ikke kommer ret meget farvestof med fra drueskallerne, der bliver tilbage i pressen. Metoden giver en meget lys rosévin.
Derudover laves rosévin – fx rosé champagner – nogle gange ved at blande rød- og hvidvin.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Svend Erik Knudsen har taget dette billede af et af de dekorative skilte, man kan se rundt omkring i Champagne-distriktet. Han har fotograferet det i byen Hautvillers, og det er som de fleste andre skilte dernede lavet som en silhuet i sortmalet jernplade. Faktisk kan man gå rundt og fotografere det ene skilt efter det andet. Også i den anden champagne-by, Epernay.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-781
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


781 Modne blå druer giver modspil til det grønne løv hos den danske vingård Samsø Vin Syndikat (foto © Samsø Vin Syndikat).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Kylie, Kylie Minogue , USA

Dette er faktisk ikke en vin. Og derfor heller ikke en af-alkoholiseret vin, men derimod en druedrik, der også indeholder grøn te! Måske burde vi slet ikke anmelde drikken, da den jo intet har med vin at gøre. Men vi gør en undtagelse. Den smager rigtig godt - frisk og med en fin balance mellem frugtsødme og -syre og med fine vedvarende bobler. Et godt bud på en festlig drik til dem i selskabet, der ikke vil have - eller ikke kan tåle - alkohol.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Romain Duvernay, Côtes-du-Rhône AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

En meget fyldig hvidvin med modne grønne druer og mineralske noter. Selvom alkoholindholdet ikke er særlig højt, bider det en anelse til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta S. Sebastião, Chardonnay, Lisboa, Portugal, 2023, lav alkohol (12%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

Der er ananas og melon i duften, mens smagen er tør, mild, fyldig og fuld af kompleks moden frugt. En rigtig dejlig hvidvin til alt godt fra havet - og til en attraktiv pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjerne

Manciat-Poncet Les Chênes, Mâcon-Charnay AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

120 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En udmærket hvidvin med duft at grøn drue og eg. Smagen er frisk, tør og vinøs og med en god syre til mad i eftersmagen. Drik ikke vinen alt for kold.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Awatere River Rosé, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

En god lys rosé med en meget sart bærduft. Smagen er frisk og tør med især ribs og en fin frugtsyre til slut. Med sin friske syre er vinen velegnet til lidt fede retter. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

WNTL?, What's not to like?, Syrah, Washington, USA, 2019, høj alkohol (14,5%)

59 kr., pris på tilbus fra 21. til 27. marts: 49 kr., 365discount

Californien er USA’s største vindistrikt, men Washington kan også fremstille gode vine. Det er en let drikkelig “her-kommer-jeg” rødvin med fylde, krydrede noter og moden frugt. En blød, varm vin, der slutter med strejf af vanilje. Tilbudsprisen ved 49 kr. er yderst favorabel og indkasserer den femte stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Casillero del Diablo, Concha y Toro, Carmenère, Valle Central, Chile, 2021, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 22. til 30. marts: 35 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin på Chiles blå nationaldrue, Carmenère. Vinen har noget herbalt over både duft og smag, en god fylde og en kødfuld saftighed. En ok all round hverdagsvin, hvis fjerde stjerne skyldes tilbudsprisen ved 35 kr. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda, Barbera, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 22. til 30. marts: 59. kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En gammel kending, som vi har smagt i flere årgange. Men det bliver den ikke ringere af. Det er en god hverdags-rødvin, saftig og med en fin krydring med aromatisk peber og strejf af kardemomme samt en tilpas syre til mad.

stjernestjernestjernestjerne

Sasyr, Rocca della Macìe, Toscana IGT, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

130 kr., pris på tilbud indtil 28. april: 100 kr., Skjold Burne

Sangiovese og Syrah er forenet i denne gode rødvin. Den er fyldig, har noter af hvid peber og rosmarin, en blød tekstur og en lang eftersmag med en anelse vanilje.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Graf von Kanitz Trocken, Spätburgunder, Rheingau, Tyskland, 2021, lav alkohol (12,5%)

135 kr., Vinmonopolet

Vi anbefaler ofte, at man drikker tysk Spätburgunder (Pinot Noir) afkølet. Men det gælder ikke for denne delikate og lette rødvin. Dens fine duft og smag af friske blåbær og krydderurter kommer først til sin ret, når den er lidt lunere - men dog ikke har stuetemperatur. Det en en frisk og saftig vin med en fin syre til lidt federe retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine Mur-Mur-Ium, Frankrig, 2022, høj alkohol (15%)

139 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager

Der er svampe, læder og violer i duften af denne glimrende rødvin. Smagen har modne blå blommer, strejf af mørke rosiner og en fin syre, der opvejer frugtsødmen. En fuldendt vin til en rigtig god pris ved 6 flasker.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Federici Collezione Oro, Roma DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

199 kr., pris på tilbud online d. 20. marts (KUN DENNE ENE DAG!): 89 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Rom er ikke kun Peterspladsen og Forum Romanum - det er også navnet på det vindistrikt, der omgiver den italienske hovedstad. Det er sjældent, vi får en Roma DOC vin til smagning, men her er en af dem. Og det er en varm og imødekommende rødvin på Merlot og Cabernet Sauvignon. Den har en fin duft af pinjekogler og en fyldig og blød smag med vanilje, mørk chokolade og kompleks frugt. En vin uden skarpe kanter men samtidig med en god struktur.

stjernestjernestjernestjerne

Saurus Barrel Fermented, Pinot Noir, Patagonia, Argentina, 2018, middel alkohol (14%)

219 kr., pris ved 6 flasker: 175 kr., YouAndWine

Denne gode rødvin er en lidt anderledes udgave af de Pinot Noir-vine, vi plejer at smage. Den har ikke den saftige bærmost, som kendetegner mange rødvine på druen. Til gengæld har den stor fylde og en intens og krydret aroma samt en del eg i eftersmagen efter fadmodning på både fransk og amerikansk eg. En lille fin syre dukker op i eftersmagen. Nyd den afkølet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Villa Annaberta, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2021, høj alkohol (15%)

269,95 kr., pris på tilbud fra 22. til 30. marts: 149 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En rødvin helt i top med en meget aromatisk og intens duft af violer og en blød, rund og kompleks frugtsmag med en fin krydring i eftersmagen. Nyd vinen, som den er, en (endnu) kølig forårsaften eller til modne, cremede oste. Et kup til tilbudsprisen ved 149 kr.