Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2024



Et lille nyt skud i en vinmark i Cognac-distriktet er blevet skadet af salt-svidning. Foto: Jérôme Poulard.

Salt ødelægger løvetDel på Facebook

Sen forårsfrost, der indtræffer, når vinstokkene er begyndt at blomstre, kan selvsagt have katastrofale følger for den kommende druehøst.

En anden trussel fra naturens side, som der måske ikke er så mange, der har hørt om, er salt-svidning. Den slags kan faktisk være et alvorligt problem i nogle af de vinområder i blandt andet Frankrig, der ligger tæt ved havet. Det gælder fx Charentes, hvor der fremstilles både vin og cognac, og helt nede i det sydligste Frankrig i området Pyrénées-Orientales ved den spanske grænse.
Salt-svidning sker, når kraftig blæst bevæger sig med mere end 70 kilometer i timen fra havet ind over vinmarkerne.

Et omfattende angreb


Saltet svider løvet på vinstokkene, og er der tale om et alvorligt angreb, kan det gå ud over væksten. I år er salt-svidningen ifølge Vitisphere mere omfattende end vanligt med vinde på op til 120 kilometer i timen, der har svidet store områder - især i Pyrénées-Orientales.
Nogle producenter melder om, at samtlige blade på de små nye stilke er blevet svidet og er faldet af.
Værst er det gået ud over Chardonnay-vinstokkene, hvis løv er mere sart end fx det på Chenin Blanc-stokkene.
Selv om det er et trist syn at se det salt-svidede løv, er det dog bedre, at skaderne finder sted nu, end når blomstringen starter - dør blomsterne, går det - ligesom med frosten - ud over høstmængden.


Foto: Wikipedia/Graywalls.

Lugter af rådne æg Del på Facebook

Dåsevin breder sig. De har også indtaget danske forretningshylder, selv om der stadig er tale om et nicheprodukt.
Men der er et problem med dåsevin, og det er, at vinen indimellem lugter som rådne æg. Noget, der ikke overgår sodavand på dåse.
Nu har ny forskning udført af forskere fra New York State College of Agriculture fundet frem til årsagen og kommer med et bud på, hvordan man kan blive den ubehagelige lugt kvit.

Mindre svovl i vinene


For det første skal vinhusene skære ned på den mængde svovldioxid (SO2), der tilsættes som konserveringsmiddel.
Den mængde, som en vinproducent typisk bruger, er intet problem i bulk- eller flaskevine, men i dåserne forårsager den udviklingen af svovlbrinte (H2S). Det er en gasart, som netop lugter af rådne æg.
Hvis vinhusene komme blot en anelse mindre SO2 i vinene, vil udviklingen af H2S ifølge forskerne som regel ikke forekomme, og vinen i dåsen vil stadig kunne holde sig frisk i mere end et halvt år.

En tynd foring af dåserne


Men der skal mere til for at forbedre kvaliteten af dåsevin. Det er også nødvendigt med en tynd foring af indersiden af aluminiumdåsen. Der sker nemlig også en nedbrydning af metallet, der ligeledes kan afgive ubehagelige lugte.
For at finde frem til, hvilken slags foring, der er den bedste, har forskerne opbevaret vin i dåser med forskellige foringer i op til otte måneder.
Den del af forskningen er endnu ikke afsluttet, men alt tyder på, at en foring med en tynd hinde af epoxy er det optimale! Det lyder nu lidt giftigt...
Man kan læse undersøgelsen i sin helhed i American Journal of Enology and Viticulture.


Amber Valley Vineyards i Derbyshire er et af de engelske vinhuse, der gør sit til for at øge vinturismen.

Storbritanniens hurtigst voksende industriDel på Facebook

Det er ingen hemmelighed, at det går rigtig godt for den engelske vinindustri, der i dag er Storbritanniens hurtigst voksende landbrugsindustri.
I øjeblikket har 2300 briter fuldtidsjob i landets vinindustri, og yderligere 8300 er ansat på deltid. Det samlede antal forventes at vokse med 50% i 2025.
Vinmarksarealet, der nu breder sig over 4200 hektar, spås ligeledes til at vokse med hele 85% inden 2032. Og så er der rigtig godt gang i vinturismen.
De engelske vinproducenters forening, WineGB, har i øvrigt en glimrende oversigt over landets vingårde, hvor man kan søge efter en lang række kriterier, se hvem der har restauranter, overnatningsmuligheder, guideture, smagninger osv.

Regeringen satser stort på industrien


Den britiske regering anerkender vækstpotentialet for landets vinindustri, og den har nu ifølge WineGB øremærket 1,5 millioner pund (cirka 13 mio. kr.) til at booste industrien i de kommende år.
Pengene skal gå til projekt Future Winemakers’ Scheme - vinøse uddannelser på flere niveauer på landbrugsskolen Plumpton College, videreuddannelse af nuværende vinmagere, osv.
Målet er at gøre England til en vigtig nøglespiller på det globale vinmarked.
Tænk, hvis den danske regering en dag tager samme initiativ over for den danske (og stadig spirende) vinindustri…


Den elektroniske tunge har ikke nogen lighed med en rigtig tunge, når det gælder useendet. Foto: Washington State University.

Elektronisk tunge "smager" på vinDel på Facebook

Vi har tidligere fortalt om elektroniske næser, men hos Washington State University har et hold forskere udviklet en elektronisk tunge.

En ny undersøgelse har vist, at denne e-tunge langt hurtigere end den menneskelige lugte- og smagssans kan opdage, hvis en hvidvin har en fejl – fx er blevet udsat for urenheder i form af uønskede mikroorganismer under vinfremstillingen.
Når vinproducenter ønsker at tjekke en vin for urenheder, er der to gængse metoder: Ganske enkelt at lugte til vinen og at laboratorietjekke den i en petriskål. Forskerne mener ikke, at e-tungen en dag skal fungere som en erstatning for de to metoder men derimod som et supplement.

Urenheder i vinene


Undersøgelsen omfattede et 13 mand stort smagepanel, der blev grundigt trænet i at genkende en række såvel gode aromaer som dårlige forårsaget af urenheder i vinene. Dernæst tilførte forskerne fire forskellige typer mikrober til fire forskellige hvidvine på Riesling-druen – mikrober, der er kendt for at medføre hver sin ubehagelig aroma i vin.
Det er umuligt lige med det samme at opdage, at en vin er blevet udsat for ”dårlige” mikrober. Urenheden udvikler sig over tid. De forurenede vine blev opbevaret i flere uger, og undervejs blev de testet af såvel smagepanelet som af e-tungen.

28 dage hurtigere


Først efter 35 dage begyndte deltagerne at opdage, at der var noget galt med nogle enkelte af vinene. E-tungen derimod kunne allerede efter 7 dage identificere præcis, hvad der var galt med samtlige af vinene. Det er også tidligere, end man har mulighed for at opdage urenheder via petriskål-metoden.
E-tungen, der på ingen måde ligner en rigtig tunge, sænkes ned i vinen. Her ”smager” tungens mange sensorer på væsken og analyserer dernæst de stoffer, der er til stede.
Næste skridt for forskerne bliver at finde frem til nogle vinhuse, der har lyst til at afprøve e-tungens evner.
Man kan læse undersøgelsen i sin helhed på universitetets hjemmeside.


Den nye rosévin fra Bonny Doon Vineyard er tappet på en papirflaske. Foto: Frugalpac.

Første amerikanske vin i papirflaske Del på Facebook

Frugal Bottle er en vinflaske af 94% genbrugspapir, skabt af det britiske firma Frugalpac. Flasken, der har et 6 gange lavere CO2-aftryk end en almindelig vinflaske af glas, kan nu for første gang fremstilles i USA.

Vinfirmaet Monterey Wine Company i Californien har nemlig – med hjælp fra Frugalpac – bygget den første maskine til fremstilling af papirflasken og tapning af vinen på flaskerne. Og den allerførste vinproducent, der vil benytte sig af den alternative flaske, er Bonny Doon Vineyard i Californien.
1. maj lanceres vinhusets første vin – en rosé – tappet på papirflasken. Navnet på vinen er Carbon… Nay!, og den bliver sat til salg i vinforretninger over hele USA.
Enhver med kendskab til Bonny Doon Vineyard undrer sig ikke et øjeblik over, at det er netop denne producent, der er først på pletten, når det gælder papir-vinflasker på amerikansk jord.

"Begravelse" over korkproppen


Grundlæggeren af vinhuset, Randall Grahm, solgte det for for nogle år siden, men fungerer stadig som dets vinmager. Og han har altid været parat til at eksperimentere (og provokere) og gå nye veje.
I 2002 gik Bonny Doon Vineyard over til skruelåg på samtlige af sine vinflasker. Og i den forbindelse afholdt Grahm en officiel ”korkproppens begravelse” med en dukke fyldt med propper, som var lagt i en kiste. Han havde endda fået den kendte britiske vinskribent Jancis Robinson til at sige et par ord til de mange, der overværede ”begravelsen”.
Seancen fandt sted midt i New Yorks hovedbanegård, Grand Central Station. Måske vil Grahm en dag afholde en begravelse for glas-vinflasken…
Grahm var i øvrigt også tidligt på banen med orange-vin, og i dag er vinhuset den største producent af vintypen.
Man kan læse mere om den initiativrige vinmager i denne uges Hell of Fame længere nede på siden.


Ved indgangen til restauranten er der små skuffer, som man kan låse sin telefon inde i. Foto: Al Condominio.

Træt af TelefonitisDel på Facebook

Vi har tidligere nævnt, at stadig flere restauranter er godt trætte af gæster, der har gang i telefonen - snakker, sms’er eller surfer rundt - under måltidet. For at blive telefonmanien kvit tilbyder restauranterne fx rabat på mad eller vin, hvis gæsterne lader telefonen ligge i tasken - eller måske endda afleverer den ved indgangen.
Der er som regel tale om etablerede og i forvejen populære restauranter, der sætter deres lid til, at gæsterne ikke bliver fornærmede over forslaget. Og når man ser på restauranternes hjemmesider, er det ikke noget, de ligefrem skilter med. Man går lidt stille med dørene.

Ny restaurant med godt tilbud


Nu har en nyåbnet restaurant Al Condominio i den norditalienske by Verona meddelt, at den tilbyder “en flaske god vin” til gæster, som går med til at låse deres telefoner ned i en skuffe - og selvfølgelig selv tage nøglen med sig ind i restauranten. Af restaurantens hjemmeside fremgår det nye initiativ tydeligt - og det er blevet yderst positivt modtaget.
Ifølge restauranten kommer der gæster langvejs fra for - ud over mad og vin - at nyde den stort set telefonløse atmosfære. Der er jo trods alt ikke tale om et forbud.
I London har en række top-restauranter allerede for flere år siden indført lignende initiativer - dog er man begyndt at bløde op for dem, idet der også er en vis fordel ved, at gæsterne har telefonen med ind ved bordet. Uden den kan de jo ikke tage billeder af maden og poste dem på de sociale medier - hvilket jo giver god, gratis omtale…


Ny udgave af Vinruten Del på Facebook

Foråret er godt i gang, og snart står sommeren for døren. Og så kan det jo være sagen at lægge vejen forbi nogle af Danmarks efterhånden mange vingårde, få en guidetur i vinmarken, nyde et glas vin og måske købe et par flasker med hjem.
Den lille nyttige bog Vinruten, som netop er udkommet i en opdateret version, gør det nemt at finde frem til i alt 100 forskellige vingårde fordelt over hele landet.
Bogen omfatter også et par ord om den danske vinhistorie, druer og vintyper.
Den er på 148 sider, koster 150 kr. og er i et handy lomme-format - lige til at tage med på en tur rundt i Danmark.
Man kan købe bogen, der er udgivet af Groblaa Forlag, hos boghandlerne, online eller hos en række af vingårdene - heriblandt Nordlund Vingård i Hvidovre.


Vild med VermutDel på Facebook

For nylig var VinAvisen i Barcelona, og her kan man ikke undgå at stifte bekendtskab med Vermouth – eller Vermut, som det staves på spansk. Og det kan være et ualmindelig dejligt bekendtskab.

Denne hedvin drikkes i de talrige barer og i deciderede vermuterias, og selv om vermut i dag er populær over hele Spanien – og der fremstilles glimrende udgaver i fx Sherry-distriktet – så er og bliver det nærmest en nationaldrik for Barcelona og resten af Catalonien.
Det er da også i en lille catalansk by, Reus, at vermutten for første gang gjorde sit indtog i Spanien. Det var i slutningen af 1800-tallet, og det var italienere, der immigrerede til Catalonien, der bragte hedvinen med sig. Den var opfundet i 1786 i Torino af Antonio Benedetto Carpano.

50 til 80 ingredienser


Vermut findes både i rød (rojo), hvid (blanco) og rosa (rosado) udgave, men det er så afgjort vermut rojo, der er den mest udbredte i Barcelona. Den serveres typisk on the rocks og med en appelsinskive, og for det meste, er det ikke en drik, der ledsager mad.
Det, der er så dejligt ved et rigtig godt glas vermut roja, er balancen mellem sødme, bitterhed og krydrede noter.
Denne balance opnås via en forening af mellem 50 og 80 forskellige ingredienser. Basis er vin, men derudover tæller ingredienserne også en række krydderier som fx kardemomme, kanel, nelliker, enebær, anis, citronskal osv.

Vermut-timen


I Barcelona har man begrebet ”la hora del vermut” – vermut-timen, en stund, hvor man slapper af med familie eller venner over et godt glas af hedvinen måske med lidt oliven til.
Engang fandt vermut-timen typisk sted omkring kl. 13, et par timer før frokost. Det gør den stadig, men ”la hora del vermut” afholdes i dag også i de sene eftermiddagstimer – eller hvornår man nu har lyst til et glas af vinen…
”Fem un vermut”, catalansk for ”lad os tage et glas vermut” siger man næsten når som helst til hinanden i Barcelonas gader. Og hvor skal man så gå hen for at få sig et rigtig godt glas vermut? Det kunne fx være Bodega Fermín eller Celler Cala del Vermut i det gotiske kvarter.


Foto: Bryn Mawr Vineyards/Willamette Valley Wineries.

Dele-får Del på Facebook

At anvende får til at holde ukrudtet nede i vinmarkerne har bredt sig markant i flere amerikanske vindistrikter i de sidste par årtier. Og det er ikke slut endnu.
I Oregon er der også stadig flere, der benytter sig af de firbenede “græsslåmaskiner” - dog er det i dag ret dyrt at hyre en fåreflok.
Derfor har tre af statens økologiske vinhuse denne vinter søsat program Sheep Sharing (fåre-deling) i samarbejde med en fårehyrde, der har en stor flok på 107 får.

Nu har de tre vinhuse, Berthel Heights, Bryan Mawr Vineyards og Björnson Vineyard, også en fordel, idet de ligger på samme vej i Willamette Valley. De mange får kan derfor gå fra vinhus til vinhus og græsse i vinmarkerne - og det har de gjort i januar og februar, alt imens de undervejs fødte hele 40 lam!
Og det er godt med al den fertilitet. Fårehyrden, som vinhusene har engageret, har denne vinter haft 15 vinhuse, han og hans får har skullet servicere - næste vinter regner han med, at antallet er steget til 42 vinhuse.


Sådan kan man komme svingende med sin champagne ned ad gaden. Man bør nok lade flasken hvile lidt før åbning... Foto: Veuve Clicquot.

Seletøj til champagnen Del på Facebook

“Selen” om champagneflasken på billedet til venstre ligner fuldstændig læder. Men det er det ikke. Materialet er lavet på druerester fra produktionen af champagne fra huset Veuve Clicquot og er dermed såkaldt vegansk læder.
Det ligner ikke kun den ægte vare, men er også lige så blødt og holder lige så længe.
Veuve Clicquot begyndte allerede for mere end ti år siden at tænke i bæredygtige baner og udnytte planterester fra vinstokkene til emballage, ligesom champagnehusets gaveæsker i dag er lavet af hamp.
Nu har huset lanceret en ny serie tilbehør og produkter lavet af det veganske læder, og udover selen omfatter serien også sandaler og tasker. Det er det berømte modehus Stella McCartney, der har designet genstandene.
Rent markedsføringsmæssigt er det jo rigtig smart med selen til champagnen. De, der køber sådan en sele - og vel at mærke bruger den til Veuve Clicquot - er jo omvandrende reklamer...


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Pernod Ricard bygger stort Del på Facebook

Det franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard vil opføre et destilleri i Indien, der bliver et af landets største.
Firmaet har netop indgået en aftale med myndighederne i delstaten Maharashtra i det vestlige Indien om byggeriet, som forventes at tage mindst tre år.
Pernod Ricard fremstiller allerede spiritus på indisk jord i 24 andre produktionssteder. Det nye destilleris opgave bliver at fremstille en række af firmaets indiske whiskeymærker, og det vil få en produktionskapacitet på 60.000 liter spiritus dagligt. Til den megen whiskey vil der hvert år gå hele 50.000 tons byg, som skal leveres af lokale landmænd.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Wine Experience er blevet optaget i VinAvisens database over danske vinimportører.


Randall Grahm.

Vinens Hall of FameDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen enten en Blå Bog, et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, eller en Hall of Fame om en anerkendt udenslandsk vinprofessionel. Nedenfor kommer denne uges portræt  På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Randall Grahm (f. 1953) er en af Californiens mest eksperimenterende vinproducenter.
Som ung fik han et job som fejedreng i vinforretningen Wine Merchant i Beverly Hills. Den flinke ejer lod ham ofte smage på vinene - heriblandt store franske vine, og det var disse smagsprøver, der ifølge Randall Grahms egne ord forvandlede ham til en "uhelbredelig vinfanatiker".
I 1979 afsluttede han en eksamen inden for plantevidenskab på University of California Davis.
Med økonomisk hjælp hjemmefra købte han Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz Mountains i Californien, og med sin eksamen og store vinglæde i bagagen kastede han sig ud i arbejdet som vinproducent.
Han var opsat på at bevise, at det californiske klima var velegnet til at fremstille store Rhône-vine, og han plantede derfor Syrah, Roussanne, Viognier og mange andre Rhône-druer - under stor skepsis fra sine californiske kolleger.
I 1984 frigav han første årgang af rødvinen Le Cigare Volant (den flyvende cigar), og de amerikanske forbrugere blev dermed for første gang præsenteret for en californisk rødvin i ren Châteauneuf du Pape-stil.
Siden hen har Randall Grahm eksperimenteret med rødvine udelukkende på italienske druer som Nebbiolo og Barbera - samt med vine på en lang række nærmest ukendte druer.
Siden 2004 har hans vinmarker været dyrket efter biodynamiske principper.
Ud over at være vinproducent er Randall Grahm i dag en efterspurgt foredragsholder. I 2009 udgav han ydermere den prisbelønnede bog "Been Doon So Long: A Randall Grahm Vinthology".
I 2010 blev han optaget i Culinary Institute of Americas Vintner’s Hall of Fame.
Randall Grahm er også lidt af en spilopmager. Fx har han bedt besøgende i en vinmark om at hviske, fordi planterne er meget følsomme over for støj.
Det var også ham, der - som en stor fortaler for skruelåg - afholdt "korkproppens begravelse", hvor en dukke af propper blev lagt i en kiste, og hvor Randall Grahm havde fået den kendte britiske vinskribent Jancis Robinson til at sige et par ord til de mange fremmødte.
I 2020 valgte han at sælge Bonny Doon Vineyard til et investeringsfirma - men det er stadig ham, der fremstiller vinen.
Adresse: 
Bonny Doon Vineyard, Mission Street, Santa Cruz, California, tlf.: 001 831 425 3625, orders@bonnydoonvineyard.comwww.bonnydoonvineyard.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk,
og få svaret her.

Hvad er malolaktisk gæring?Del på Facebook

Tanja Hansen har været til en vinsmagning for nylig, hvor ordene malolaktisk gæring blev brugt mere end en gang. Nu vil hun gerne have at vide, hvad de dækker over.
Når en vin er gæret færdig, har gærcellerne omdannet det meste af sukkeret til alkohol.
Den malolaktiske gæring følger altid efter denne første gæring. Ordet er sammensat af malum, der betyder æble på latin, og lac, der betyder mælk. Og dette navn forklarer ganske godt, hvad der foregår: Den malolaktiske gæring sker ved hjælp af mælkesyre-bakterier, der findes naturligt i de fleste vinerier, eller som tilsættes vinen. Herved omdannes den stærke og spidse æblesyre til den blidere mælkesyre.
En vinmager vælger typisk at gennemføre den malolaktiske gæring, hvis vinens æblesyre er for fremtrædende - hvilket især kan være tilfældet i hvidvine fra nordlige himmelstrøg.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

Der er ikke mange millimeter mellem flaskerne i dette udstillingsvindue. Billedet har vi selv taget i Barcelona foran indgangen til den meget velassorterede vinforretning La Fuente.

Send meget gerne billeder!!!
Vi er i bund med læser-billeder, så send endelig, hvis I på en vinrejse - eller her i Danmark - har taget nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder i en nogenlunde god opløsning. Billederne skal sendes til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-520
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 729-786
Billede 547-568
Billede 649-675
Billede 569-594
Billede 676-701
Billede 595-621
Billede 702-728


786 Høsten årgang 2023 bringes i hus hos Coto de Gomariz i Galicien. (foto © Anders Bartholomaeussen, Bartholo Vin & Spanish-Vintage).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 12 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá Reserva, Chardonnay, Valle de Casablanca DO, Chile, 2023, lav alkohol (13%)

100 kr., Skjold Burne

Der er strejf af eg i duften, mens smagen er fyldig og let cremet med modne druer og søde æbler og med en lang og behageligt tør eftersmag med en anelse vanilje til slut. En rigtig dejlig hvidvin - fx til laks. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Vignamadra IAVA, Chardonnay, Iava IGP, Italien, 2023, lav alkohol (13%)

119,95 kr., 99 kr. ved 6 flasker, AndrupVin.dk

I en flaske med en flot guldetiket gemmer der sig en meget lækker hvidvin. Den dufter af kærlighedsfrugt og melon og har en elegant og læskende druesmag med strejf af citrussaft i den lange eftersmag. En vin, der er yderst velegnet som velkomstdrink, terrasse-hygge eller til retter med lyse fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PS Grand Reserve White, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2022, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud fra 26. april til 2. maj: 50 kr. ved 6 flasker. Kvickly og, SuperBrugsen

Der er nyslået græs og sart citrus i duften af denne dejlige hvidvin, mens smagen er frisk, meget fyldig og med modne citrusfrugter samt lidt krydret appelsinskal i eftersmagen. En meget lækker vin, hvis tilbudspris ved 6 flasker er et absolut kup. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Seven Degrees, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2022, lav alkohol (12,5%)

Med sin duft af kærlighedsfrugt og papaja er dette en klassisk Sauvignon Blanc-vin fra New Zealand. I smagen er der god fylde, citroner og en anelse kandiseret citronskal til slut. En elegant hvidvin, der vil egne sig glimrende til fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Milani Rosato, Pinot Grigio, Provincia di Pavia IGT, Italien, 2023, lav alkohol (12%)

69 kr., pris ved 6 flasker, Best Selection

Der er lidt syrligt bolsje over duften af denne lyse rosévin. I smagen er der hyben og paradisæble og en fin krydret eftersmag. Til prisen er det en god og let drikkelig sommervin, der bør skænkes afkølet.

stjernestjernestjernestjerne

Spier Signature Rosé, Western Cape, Sydafrika, 2023, lav alkohol (12,5%)

79,95 kr., pris på tilbud fra 26. april til 2. maj: 39 kr. SuperBrugsen, Kvickly

En lys rosévin med en fin duft af friske hindbær og en tør og mild smag med noter af modne ribs og granatæble. Det er en god vin og en vin, der afkølet er oplagt til den store fest, da den vil egne sig til en bred vifte af retter - og som velkomstdrink. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Nobu1830 Rosato, Giannicola di Carlo, Merlot, Terre di Chieti IGP, Italien, 2023, lav alkohol (13%)

159,95 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., AndrupVin.dk

Denne mørke rosévin har en flot, klar jordbærfarve - og faktisk også lidt modne jordbær i duften. Det er en ualmindelig dejlig vin med smag af røde stenfrugter, modne lyse kirsebær, en fin krydring og strejf af mandel i den lange eftersmag. Det er også en vin med en anelse rødvinskarakter, hvilket skyldes, at vinen har trukket længere på de blå drueskind end de lysere og lettere rosévine. Nyd vinen til lette kødretter eller det store kolde bord med lidt af hvert.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Das Ist, Pinot Noir, Baden, Tyskland, 2022, lav alkohol (13%)

69,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Der er kirsebær og korender i duften, mens smagen er middel fyldig med friske blåbær og en saftig note. En god Pinot-rødvin til en god pris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Die Weinmacher, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2023, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 26. april til 2. maj: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin med en kompleks og meget koncentreret duft med noter af brombær og blåbær. Smagen er dejlig krydret og igen meget intens. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

De Laumont, Pinot Noir, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

125 kr., på tilbud til 59 kr. ved 6 flasker, Kjær & Sommerfeldt

Sådan skal en rigtig god Pinot-rødvin være. Her er saftighed og frugtsødme i de rette mængder og en meget lang, mild og blød eftersmag med en lille tør note til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Saurus Barrel Fermented, Familia Schroeder, Malbec, Patagonia, Argentina, 2021, høj alkohol (14,5%)

185 kr., pris ved 6 flasker, YouAndWine

En absolut dejlig og meget aromatisk rødvin, hvor violer, vanilje, friske brombær og herbale noter går op i en højere enhed. Eftersmagen er lang og blød med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cantina di Verona Amarone, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2021, høj alkohol (15%)

219,95 kr., pris på tilbud fra 26. april til 2. maj: 119 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Til tilbudsprisen er dette en rigtig dejlig rødvin, der dufter af korender og smager intens af modne bær - mørke kirsebær og hyldebær - med et tilpas bittert bid til slut. En rigtig god vin, der vil egne sig glimrende til en ekstra god grillbøf, når den tid kommer, eller til kraftigt smagende oste.