Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Erik Banti


.

VinAvisens Blå Bog

...Klik på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

    Erik Banti (f. 1944) er den dansktalende vinbonde i det italienske Scansano. Hans mor var dansk og hans far toskansk, og efter skolegangen i Schweiz studerede han økonomi – tilsat gode portioner golf og motorløb med fornemme præmier på Nurburgring og i Monza. Senere åbnede han et fotografisk atelier på Piazza di Spagna i Rom og leverede billeder til magasiner som Vogue og National Geographic, ligesom han arbejdede for berømte filminstruktører som Fellini og Zeffirelli.
    I 1969 tog Erik Banti til New York, hvor han fulgte "beyond the camera" uddannelsen i Lee Strasberg’s Actor’s Studio – der, hvor også Marlon Brando og Marilyn Monroe fik deres uddannelse. Efter opholdet i USA blev han rejsearrangør med speciale i fjerne eksotiske feriemål – han var således den første, der byggede feriebyer på Maldiverne, ligesom han grundlagde tropiske paradiser ved Det røde Hav, på Bali og Filippinerne, gennemførte flyvende safarier i Kenya og blev den førende italienske arrangør af rejser til Brasilien og dets karneval.
    Men så var det også blevet vinens tur. Han tog hjem til Maremma, åbnede en restaurant og satte Morellino di Scansano på det vinøse verdenskort – Morellino er det lokale navn for druen Sangiovese.
    Da Erik Banti i 1981 tappede sin første vin, var Morellino helt ukendt. Han var kun en af tre producenter. I dag er der 73, og alle de store italienske vinhuse har opkøbt jord – Antinori, Biondi Santi, Mazzei, Frescobaldi, Bolla osv. Men Erik Banti var den første, der med tre glas i Gambero Rosso viste, at her var et vindistrikt med et stort potentiale. I dag fremstiller han en halv million flasker om året, så han er en af de absolut største "danske" vinmagere.
    Adresse: Erik Banti S.p.A., I-58054 Scansano (GR), Italien, tlf.: 00 39 05 64 50 80 06, fax: 00 39 30 05 64 50 80 19, mobil: 00 39 33 56 16 34 33, e-mail: ebanti@erikbanti.com, www.erikbanti.com.