Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Hans Kristian Jørgensen

  Hans Kristian Jørgensen (f. 1940) er en af de efterhånden mange danskere, der har fået succes som vinmager. Han er ingeniør, og fra 1963 arbejdede han i 22 år som teknisk direktør i de danskejede United Plantations i Malaysia. Her var det spiseolie, kakao og te, der stod på programmet, men han drømte om at lave vin, og i 1984 forlod han sin stilling for ”at drage ud i verden”.
  Han og hans amerikanskfødte hustru, Carrie, købte en skonnert for at sejle til Tyrkiet, men de nåede aldrig længere end til Portugal, hvor de i 1988 købte ejendommen Cortes de Cima. I samarbejde med den kendte australske flyvende vinavlskonsulent Richard Smart tilplantede de 130 hektar vinmarker, i 1996 kom deres første vin. Siden har de høstet den ene internationale medalje og anerkendelse efter den anden.
  Trods det varme klima var området i Alentejo klassificeret som et hvidvins-område. Man lavede dog rødvin, men kun fem sorter var tilladt under appellationen, hvoraf der kun var to, som Hans Kristian Jørgensen fandt af kvalitet. Skønt det var ulovligt, plantede han derfor forskellige andre sorter, hvoraf Syrah gjorde sig mest bemærket. Myndighederne var imod disse uregelmæssigheder, så vinen fik navnet Incógnito (Ukendt), og på bagetiketten skrev han en Bob Dylan-sentens: - To live outside the law, you must be honest.
  Efterhånden som vinen fik hæder og succes, forsvandt modstanden, og i dag er Syrah anerkendt som en af områdets druer.
  Foruden Incógnito fremstiller Cortes de Cima flere andre vine, der importeres af H.J. Hansen. Herudover producerer gården korn og solsikker samt oliven, hvormed den laver sin egen olivenolie.
  Carrie og Hans Kristian Jørgensen har to børn, der er født i Portugal, Thomas på sytten og Anna på femten.
  Adresse: Cortes de Cima, 7960-189 Vidigueira, Portugal, tlf.: 00 35 12 84 46 00 64, fax: 00 35 12 84 46 00 68, skype: carrie.jorgensen, e-mail: wine@cortesdecima.pt, website: www.cortesdecima.pt.