Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere, idet han siden 1988 har holdt mellem 40 og 80 foredrag/vinsmagninger om året – hovedsageligt for aftenskolekursister, men også for virksomheder, vinklubber, og andre interesserede.
  Interessen for vin startede, da han var fjorten år gammel, hvor han tyrede Hugh Johnsons lille årbog "Vin" igennem og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeauxs 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasie-vennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med hans far, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning. Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s "Danmarksmesterskab i franske vine for par" i 1987 – og vandt!
  Som 19-årig nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg men begyndte året efter at læse jura. I studietiden holdt han sideløbende vinforedrag på aftenskoler og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet.
  Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen. Hvis han skulle have fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være i form af videreformidling af sin store vinviden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.
  Ved siden af de mange vinforedrag har Jesper Hedegaard også siden 1999 arrangeret og været guide på en række vinrejser til Frankrig til bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône.
  I 2012 dannede han - sammen med tre af de kursister, der havde gået på hans vinforedrags-hold i mange år – et firmands hold til europamesterskabet i blindsmagning arrangeret af det store franske vinmagasin Revue du Vin de France. Det gik så godt på dagen, at hans danske ”landshold” blev kåret som vinder!
  Året efter var EM blevet afløst af et VM, der blev afholdt i Bordeaux. Her blev det ”kun” til en andenplads og sølvmedalje – og det var ingen trøst, at holdet var meget få points efter de belgiske vindere. ”Man vinder ikke sølv – man taber guld”, som han siger i dag. I 2014 blev det til en 9. plads i VM-konkurrencen.
  Jesper Hedegaard var også med til at starte en af Danmarks mest berømte - lukkede -smagegrupper, Copenhagen Tasting Group (CTG) i 1992. Gruppen, der består af 8-10 medlemmer mødes 8-10 gange om året og smager store – ofte ældre og modne – vine.
  I september 2015 havde klubben fx en smagning over to dage af de 50 bedste Bordeaux-vine fra årgang 1990 inklusiv alle de store navne. Alle vinene var indkøbt af CTG for mere end 20 år siden, og havde været opbevaret optimalt.
  Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden à jour ved læsning af store mængder vinlitteratur, går bl.a. med datteren Isabella, kæresten Signe, tennis og bøger om anden verdenskrig.
  Adresse: tlf.: 30 59 33 79, e-mail: info@vinforedrag.dk, www.vinforedrag.dk. (Opdateret 2016).