Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Jesper Hedegaard



  Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere, idet han siden 1988 har holdt mellem 40 og 80 foredrag/vinsmagninger om året – hovedsageligt for aftenskolekursister, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede.
  Interessen for vin startede, da han var fjorten år gammel, hvor han tyrede Hugh Johnsons lille årbog "Vin" igennem og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeauxs 1855-klassifikation udenad.
  Mens vennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med hans far, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning. Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s "Danmarksmesterskab i franske vine for par" i 1987 – og vandt!
  Som 19-årig nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg men begyndte året efter at læse jura. I studietiden holdt han sideløbende vinforedrag på aftenskoler og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet.
  Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen. Hvis han skulle have fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være i form af videreformidling af sin store vinviden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin. Men han har ikke noget ønske om at gøre vin til sin fuldtidsbeskæftigelse – og heller ikke at blive importør.
  Ved siden af de mange vinforedrag har Jesper Hedegaard siden 1999 arrangeret og været guide på en række vinrejser til Frankrig til bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Pt. ligger den aktivitet dog lidt stille pga. Corona, men han kunne godt tænke sig at udvide antallet af vinrejser, når det igen bliver muligt at rejse ud i verden.
  I 2012 dannede han - sammen med tre kursister, der havde gået på hans vinforedrags-hold i mange år – et firmandshold til europamesterskabet i blindsmagning arrangeret af det store franske vinmagasin La Revue du Vin de France. Det gik så godt på dagen, at hans danske ”landshold” blev kåret som vindere og europamestre!
  Året efter var EM i vinsmagning blevet afløst af et VM, der blev afholdt i Bordeaux med 25 deltagende lande fra hele verden. Her blev det ”kun” til en andenplads og sølvmedalje – og det var ingen trøst, at holdet kun var 4 point efter de belgiske vindere. ”Man vinder ikke sølv – man taber guld”, som Jesper Hedegaard siger i dag.
  Han var også med til at starte en af Danmarks mest berømte - lukkede -smagegrupper, Copenhagen Tasting Group (CTG) i 1992. Gruppen, der pt. består af 7 medlemmer mødes 8-10 gange om året og smager store – ofte ældre og modne – vine fra især Bordeaux, Bourgogne og Champagne.
  Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden à jour ved bl.a. rejser i vindistrikterne og læsning af store mængder vinlitteratur, går bl.a. med hustruen Signe, datteren Isabella og bøger om første og anden verdenskrig.
  Adresse: tlf.: 30 59 33 79, e-mail: info@vinforedrag.dk, www.vinforedrag.dk. (Opdateret 2020).