Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Jørgen Aldrich

  Jørgen Aldrich (f. 1941) var Fyens Stiftstidendes flittige vinskribent igennem næsten 35 år. Han siger selv, at han kommer fra et hjem med både klaver og vin på bordet ved festlige lejligheder, så det faldt ham helt naturligt, da han havde tjent sin første månedsløn - 197 kr. - som elev i en boghandel, at købe en flaske Liebfraumilch og lagre den under trappen i barndomshjemmet i Vallekilde.
  Boghandler blev han aldrig. Han tog til København, blev student og studerede historie og engelsk på universitetet.
  Efter et halvt år på Grønland for at tjene penge til studierne droppede han dem og blev journalistelev på Sjællands Tidende i Slagelse. Og i 1968 gik turen så til Odense og til en stilling som redaktionssekretær på Fyens Stiftstidende, hvor han i mange år har været udlandsredaktør og senest kronikredaktør.
  Vin-skriverierne begyndte tilfældigt. I 1973 drog han og hans livs Anette i hans daværende 2CV varevogn til Rhinen, Bourgogne og Alsace, og ved hjemkomsten skrev han tre artikler med fællestitlen "Rejse i vinland". Det afstedkom en strøm af læserhenvendelser med spørgsmål, som han ikke havde en jordisk chance for at svare på. Hans redaktionschef beordrede ham til at opsnuse svarene og skrive endnu en vinartikel. Og dermed var hans faste vinrubrik, "Et godt glas", født.
  Året efter deltog han i Hans Just Vinskoles busudflugt sydpå med Flemming Hvelplund som guide - og et rigt professionelt rejseliv var indledt. Han har været overalt i vinens verden.
  Undervejs er det blevet til oversættelse og bearbejdning af vinbøger, foredragsvirksomhed og posten som oldermand i syv år for vinskribenternes forening, Laugsmagistrene.
  I 2005 flyttede Jørgen Aldrich og Anette, der er programredaktør på DR Fyn, ind i deres nye hus på Vestsjællands storebæltskyst, hvor der er fem tønder land at tage sig af. Men det passer ham fint, for hans hobby er at dyrke grønsager og bagefter spise dem. Samt selvfølgelig at købe vine, som han nu har fået langt bedre tid end før til at drikke, efter at han med udgangen af april 2008 blev pensioneret. Dog er forbindelsen til vinverdenen ikke stoppet. Bestyrelsen for Dansk Sommelier Forening bad Jørgen Aldrich om at overtage redigeringen af medlemsbladet Sommelier'en. Det skete fra og med tredje nummer 2008, og i den forbindelse skiftede bladet navn til Sommelier.
  I 2014 har Jørgen Aldrich overladt redaktørstolen til Jørgen la Cour-Harbo, men han fortsætter som skribent på bladet.
  Adresse: Fægangsvejen 88, Dalby Strand, 4281 Gørlev, tlf.: 62 63 13 33, mobil: 29 87 76 95, email: aldrich@live.dk. (Opdateret 2014).