Knud Ankjær (f. 1956) er en af vinbranchens konsulenter med en alsidig virksomhed i ind- og udland. Han er merkonom i markedsføring, og har en fortid i dagligvarebranchen. Blandt andet var han chef hos Edeka for en trecifret million-omsætning af nydelsesmidler, herunder to anlæg til aftapning af kædens egen vinimport i midten af 90’erne.
    Hans interesse for vin kom for alvor, mens han var afdelingsleder hos Føtex i Silkeborg, og et job som kursusleder i Instituttet for Købmands-Uddannelse (IKU) blev udgangspunktet for meget af det, han foretager sig i dag. Blandt andet er han konsulent for Cave de Turckheim i Alsace, Château Cissac i Bordeaux, Sainsbury og Boutinot ltd. med kunder som Marks & Spencer og arbejder desuden med flere velkendte brands, heriblandt Da Luca.
    Fairtrade vin og vin på økologiske druer fra Soluna i Argentina, er en del af det verdensomspændende sortiment, han kan levere fra diverse europæiske lagre.
    Hos IKU oprettede Knud Ankjær "Vinakademiet", hvis speciale er undervisning af detailhandelen.
    Når der ikke står vin på kalenderen, dyrker Knud Ankjær sin interesse for løb på motionsplan samt golf. Han er gift med Anne, der også er uddannet i købmands-branchen, og i familien er der fire børn, Jesper, Allan, Lykke og Mikael.
    Adresse: VainQueur Vin, Oventoften 42, 8751 Gedved, tlf.: 75 66 50 80, fax: 75 66 59 89, e-mail: ka@vqv.dk.