Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Niels Frees  Niels Frees (f. 1953) driver Annisse Vingård som bierhverv sammen med sin kone, Dorte. På gården, der er godkendt til at producere vin på økologisk dyrkede druer, anvendes druer fra såvel egne vinmarker som andre sjællandske marker, og der fremstilles ligeledes vin for andre danske gårde. En del af aktiviteten er salg af udstyr til vinproduktion, og her har Niels Frees – ligesom ved vinfremstillingen – glæde af sin uddannelse som civilingeniør.
  Interessen for vin blev grundlagt af hans forældre, der i 1970’erne lavede den populære "3-ugers vin" – der dog gav nogle solide tømmermænd. Niels Frees begyndte derfor at fremstille vin af frugter med inspiration fra bedsteforældrene. Så vin-interessen er genetisk.
  I 1995 købte han og hans kone et tidligere husmandssted i Annisse, hvortil der hørte en cirka 1 tønde land stor grund. Tre år efter plantede Niels Frees 55 vinstokke, og i 2003 begyndte erhvervsvejen med udvidelse af den oprindelige vinmark samt etablering af en vinmark hos nabogården Garbolund.
  I 2008 opnåede Annisse Vingård, der fremstiller mest rødvin, men også rosé og hvidvin, både en guld- og sølvmedalje ved Dansk Vinskue. Og i 2011 blev det til sølvmedalje og diplom for "bedste vin med forlænget produktionstid" til deling med Vester Ulslev Vingaard. Ved Dansk Vinshow samme år fik Annisse Vingård guld og pokal for Danmarks bedste rødvin, Regent 2009.
  Niels Frees har fra 2004 til 2009 været kasserer i bestyrelsen for Foreningen af Danske Vinavlere. Posten var dog ikke forenelig med et krævende fuldtidsjob. Han er tillige medlem af den nystiftede forening for erhvervsvinavlere, Danske Vingårde.
  I sit professionelle erhverv har Niels Frees den sidste snes år arbejdet for et bedre miljø og for at begrænse drivhuseffekten, senest for Trafikstyrelsen med grøn transport. Forholdet til drivhuseffekten er ambivalent. Den er jo ganske nyttig for vinen …
  Adresse: Annisse Vingård, Præstevej 89, 3200 Helsinge, tlf.: 48 28 58 04, e-mail: info@annisse-vingaard.dk, www.annisse-vingaard.dk. (Opdateret 2012).