Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Otto Paul Berker  Otto Paul Berker (f. 1940) er hverken vinimportør eller -producent men har frem for alt beskæftiget sig med de korkpropper og andre typer propper, som kommer i vinflaskerne.
  Han kom til Danmark fra sit fødeland Tyskland i 1961. Oplevelserne fra anden verdenskrig, selve efterkrigstiden i et ødelagt land, sit arbejde hos det tyske politi og sine første år i Danmark har han bearbejdet i en biografi, som han skrev til sine børn, kone, familie og venner.
  I Danmark blev han ansat i Ilt & Gasfirma Strandmøllen i Skodsborg, mens han samtidig uddannede sig på Handelshøjskolen i København. I 1964 gik turen videre til DCK Dansk Chrysanthemum Kultur, der året efter flyttede alle sine europæiske formeringssteder til Sardinien. Otto Paul Berker fulgte med og fik her en indsigt i planternes verden.
  Siden da har han blandt andet været salgsleder for Louis Poulsen i Düsseldorf og eksportleder for kontormøbelfabrikken B8 i Bjerringbro, og sammen med en ven startede han et kontormøbelfirma med salg af et islandsk design.
  Gennem en dansk ven, som havde et firma i Wien, kom Otto Paul Berker i 1981 ind i korkbranchen. Hurtig så han muligheden for salg af vinpropper fra Sardinien direkte fra korkproducenten til vinproducenterne. I 1982 startede han sit eget firma, MCC Mediterranean Cork Company Ges.m.b.H., som han drev indtil år 2000. Sideløbende var han også begyndt at beskæftige sig med problemet omkring lukning af vinflasker. Hans tætte kontakt til korkforsknings-instituttet på Sardinien, som var førende på verdensplan på korkforskning, gav ham den fornødne knowhow.
  Med denne viden i bagagen opnåede han stor salgssucces via det østrigske selskab og et firma i Tyskland, som han grundlagde sammen med sin korkprop-leverandør, Sugherificio Peppino & Figli SpA, Calangianus.
  Fra og med 1992 arbejdede han sammen med den biologiske og biokemiske afdeling af det tyske vinuniversitet i Geisenheim på at løse propsyge-problemet ved hjælp af et enzym, Suberase, som skulle forhindre dannelsen af propsyge. Produktet kom dog aldrig rigtig på markedet, fordi propbranchen ikke anså det som en nødvendighed. Resultatet kender vi ifølge Otto Paul Berker i form af alternative lukninger.
  Den store viden om vinpropper og andre flaskelukninger, som han har erhvervet sig gennem årene, har han blandet andet nedfældet i en lille bog med titlen ”Flaskelukningers indflydelse på vin og champagne”. Han har også holdt adskillige foredrag om emnet i en række europæiske lande samt i USA og Australien. Og han kan stadig kontaktes for en aftale om et foredrag.
  I dag er Otto Berker pensionist og bor i Bjerringbro sammen med sin kone. Børnene, der blev født på Sardinien, er for længst fløjet fra reden. Han har dog ikke helt sluppet vinbranchen, idet han hjælper en vinbonde i Øby til at lave dansk vin.
  Adresse: Otto Berker, Birkevænget 7, 8850 Bjerringbro, tlf.: 86 68 29 48, mobil: 61 71 58 38, e-mail: otto@berker.dk. (Opdateret 2021).