Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Brian Croser

  Brian Croser (f. 1948) har i høj grad været med til at bane vejen for moderne australsk vinindustri. Han voksede op i Millicent i South Australia, hvor hans familie havde drevet landbrug siden 1800-tallet.
  Brian Croser begyndte i 1967 at studere landbrugsvidenskab - dog ikke med henblik på et liv inden for traditionelt landbrug. Målet var at gøre karriere inden for vinens verden. Siden blev det også til studier i ønologi ved vinuniversitetet Davis i Californien.
  I 1976 grundlagde han sammen med sin kone, Ann, vinhuset Petaluma i Picadilly Valley i South Australia. Hans vinmarker bredte sig i både Clare Valley, Adelaide Hills og Coonawarra, og før han plantede sine vinplanter, gjorde han et nøje studie ud af, hvilke druesorter, der ville trives bedst i hvilke områder. Han gik med andre ord op i terroiret og dets egnethed til de enkelte druer.
  En sådan europæisk tilgangsvinkel til vindyrkning var ny og opsigtsvækkende i Australien. Flere vinproducenter fulgte snart hans eksempel, ligesom han blev en mentor for ønologistuderende, der med glæde arbejdede med hos Petaluma - ofte gennem flere år.
  Brian Croser er i dag anerkendt som Australiens førende vinproducent, når det drejer sig om terroir-baserede vine. Derudover har han være med til at etablere adskillige vinuddannelser på australsk jord i 1970’erne og 80’erne, hvoraf flere eksisterer den dag i dag.
  Men den initiativrige vinproducent har også rakt ud over Australiens grænser - blandt andet med vinhuset Argyle i Oregon, som han grundlagde i 1985, og som blandt andet fremstiller mousserende vine.
  Han har ligeledes været præsident for Winemakers Federation of Australia, hvor han har kæmpet adskillige slag på vegne af foreningens medlemmer, de australske vinproducenter.
  Brian Croser har modtaget et hav af priser for sin indsats inden for forskning og uddannelse, når det gælder den australske vinindustri. En af dem er den prestigefyldte Officer of the Order of Australia. Og i 2004 blev han udnævnt til "Man of the Year" af det britiske vinmagasin Decanter. I dag helliger Brian Croser sig frem for alt sit vinhus Tapanappa i South Australia.