Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
E
E e, det lille bogstav på vinetiketten er en forkortelse for Europa, og det fortæller, at mængdeangivelsen følger EU’s regler. Eau-de-vie (fr) - ordret oversat: Livets vand - brændevin, der som regel er destilleret på frugt. Échantillon (fr), prøve - og altså også en vinprøve. Echézeaux, appellation i Côte de Nuits i Frankrigs Bourgog-ne-distrikt. Eddikestik taler man om, når vinen ødelægges af eddikesyrebakterier. Edelfäule (ty), ædel råddenskab, se Botrytis. Edelzwicker (fr/ty), vin fra Alsace, blandet af flere druesorter. Eden Valley, vinregion i Australien. Edna Valley, vinregion og AVA i Californien. Édes (ungarsk), sød. Eftersmag - når vinen indeholder mange og kraftige smags- og aromastoffer, bliver dens smag længe i munden. Eg, se Fad. Egri Bikavér, Tyreblod fra byen Eger - Ungarns berømte vin, der fik sit navn i 1552, da tyrkerne belejrede borgen i Eger. Ungarerne forsvarede sig tappert, og de drak naturligvis stedets røde vin. Vinen lejrede sig i kæmpernes skæg, og i nærkamp så tyrkerne det: - Ungarerne drikker tyreblod! Dette folk måtte være uovervindeligt! Og snart trak tyrkerne sig tilbage. Einzellage (ty), enkeltejendom, hvoraf der er næsten 2600 i Tyskland. Se også Lage. Eiswein (ty), en Qualitätswein mit Prädikat, og for den gælder der strenge regler. Druerne må ikke fryses kunstigt. De skal blive hængende på vinstokkene indtil november og ofte et godt stykke ind i det nye år, og de må først høstes, når temperaturen kommer ned under minus 8 grader. Yderligere skal de følge samme regler for sukkerindhold som en anden Prädikats-vin, Beerenauslese. Men modsat det meste Beerenauslese er Eiswein sjældent præget af den ædle råddenskab. Elbling, druesort, der siden romertiden har været dyrket i det tyske Mosel. Eleveur (fr), egentlig opdrager; men når ordet står foran et personnavn på en fransk vinetiket, betyder det, at personen har “opdraget" og passet vinen i sin kælder. El Hierro, ø og vinregion i de spanske Kanariske Øer. Embotellado en origen (sp), egen aftapning. Emilia-Romagna, italiensk provins med en meget stor produktion af blandt andet lambrusco (s.d.). Empordà-Costa Brava, vinregion i det nordøstlige hjørne af det spanske Katalonien. Engarrafado na origem (po), egen aftapning. Enoteca (it), vin-”bibliotek”, udstilling og som regel også salg af vin. Findes i flere italienske byer og er bestemt et besøg værd. En primeur, se Primeur. Entre-Deux-Mers, appellation i Frankrigs Bordeaux-region. Erzeugerabfüllung (ty), fyldt på flasken af producenten selv - svarer til slotsaftapning i Frankrig. Escogido (sp), særlig udvalgt. Espumante (po), mousserende. Espumoso (sp), mousserende. Esszencia, se under Tokaj. Est! Est!! Est!!!, italiensk hvidvin, der fik sit navn, da biskop Johan Fugger i året 1110 havde sendt sin tjener i forvejen for at finde de gode kroer. Hvor vinen var god, skulle tjeneren skrive det latinske ord Est! (her er det!) med kridt på porten. Men i Montefiascone skrev han Est! Est!! Est!!! Biskopppen blev og døde i byen - af druk, siger man. Estate Bottled (en), det amerikanske modstykke til “slotsaftappet” eller “domæneaftappet”. Estremadura, vinregion i Portugal. Etiket, vinflaskens rejsepas, der nøje fortæller, hvor vinen er født, hvor gammel den er, og hvem forældrene var. Eller mere præcist: Årgang, kvalitets-klasse (bordvin, landvin, kvalitets-vin, Prädikat), evt. appellation (distrikt, område, mark), evt. druesort, nationalitet, producent eller tapper, tappested, evt. prøvenummer samt andre facts om vinens oprindelse og kvalitet alt sammen oplysninger, som EU har meget strenge regler for. Det kan være morsomt at samle på etiketter fra flasker, man har nydt med glæde. Men nogen komplet samling får man aldrig - der “udkommer” mere end en kvart million nye etiketter om året! Exceptionel (fr), usædvanlig; bruges med eller uden officiel accept som en særlig fremhævelse - fx Cru Bourgeois Exceptionel. Extremadura, vinregion i Spanien. |