Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
O
O Oechsle, Chr. Ferdinand (1774 -1852), tysk guldsmed og opfinder, der konstruerede en mostvægt - en termometer-lignende flydevægt - og som lånte sit navn til den skala, efter hvilken man måler druernostens indhold af sukker. Dette sker ved at bestemme mostens vægtfylde i forhold til vands vægtfylde, og alt efter Oechsle-graderne kan man ret nøje forudsige, hvor meget alkohol der vil være i den færdige vin, samt hvor sød den eventuelt vil være. I Østrig måler man den såkaldte mostvægt på en anden måde (se under Klosterneuburg). Oeil de perdrix (fr), egentlig agerhøne-øje; bruges til at beskrive farven på en særlig rosévin fra Schweiz og Frankrig, især fra Bourgogne. OIV, forkortelse for Office International de la Vigne et du Vin. Internationalt organ på regeringsniveau, der repræsenterer vinindustriens interesser. Hovedkvarteret er i Paris, og i alt er der cirka 40 deltagerlande. Oloroso (sp), sødlig sherrytype. Ordet betyder egentlig duftende. Oltrepò Pavese, stort vindyrkningsområde i det italienske Lombardiet omkring byen Pavia. Oltrepò betyder “på den anden side af Po-floden”. Omstikning, at hælde vin over fra den ene beholder til den anden, så man befrier den unge vin for bundfald. Omvendt osmose er en metode til op-koncentrering af fx druemost ved hjælp af højt tryk og ultrafiltrering. Vand i druemosten eller ethanol (og methanol eller lignende lave alkoholer) i vinen pumpes forbi en membran med ekstremt fine porer og et meget stort areal. Alt efter hvilke molekyler, der skal presses igennem eller holdes tilbage i væsken, kan man anvende forskellige pore-størrelser i membranen. Onomasias (græsk), vin (se også OPAP og OPE). Opstikket er navnet på bulen i bunden af næsten alle vinflasker. Det er lavet for at give flasken styrke - det er ligesom med bølgeblik på et tag. En helt glat plade vil bue nedad, mens bølgerne i bølgeblik gør pladen stiv på den lange led. Endvidere tjener den ringformede bund til, at flasken ikke står og vipper. I dag kan man ganske vist godt lave flasker med fuldstændig plan bund, men det kunne man ikke i gamle dage, da opstikket blev opfundet. Endelig bruger vintjenerne opstikket, når de nøjes med at holde flasken med én hånd og en tommelfinger op i bunden. Det ser meget professionelt ud, men det er også farligt. Vi har oplevet, at en tjener simpelt hen tabte flasken ned i tallerkener og glas, så vinen flød ud på dugen. Ordinaire (fr), almindelig, jævn - ordinær. En stor del af al vin, der sælges i Frankrig, er vin ordinaire. Originalabfüllung (ty), tappet på produktionsstedet. Oxidation, iltning og dermed ødelæggelse af vinen. |