Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Louis Gaspard d'Estournel

    Louis Gaspard d'Estournel (1762-1853) viede sit liv til sit vinslot, Cos d’Estournel i Saint-Estèphe i Médoc.
    Slottet arvede han fra sin far i en alder af 29 år, og han gik straks i gang med at opkøbe vinmarker i området, ligesom han med tiden erhvervede to andre vinslotte, Château Cos Labory og Château Pomys.
    Dengang var Pauillac, Saint-Julien og Margaux længere mod syd langt mere anerkendte Médoc-områder, men Louis Gaspard d’Estournel så et potentiale i Saint-Estèphes terroir.
    Han havde måske nok forstand på vin, men noget tyder på, at det kneb lidt mere, når det gjaldt økonomi. I 1811 var han så forgældet, at han måtte sælge Cos d’Estournel - dog lykkedes det ham sammen med et lille konsortium af forretningsmænd i Bordeaux at købe det tilbage i 1821.
    Louis Gaspard d’Estournel udvidede ikke kun sit vinmarksareal men eksperimenterede også med nye druer i markerne og indførte tekniske forbedringer i vineriet. Og så kæmpede han en livslang kamp for anerkendelsen og udbredelsen af sine vine.
    Det endte da også med, at vinene fra Cos d’Estournel vandt indpas ved hofferne hos dronning Victoria i England, zar Nicolas d. 1. af Rusland og kejser Napoléon d. 3. af Frankrig.
    Han opsøgte også markeder i Asien, og i 1838 var hans vine blandt favoritterne hos de udstationerede engelske soldater i Indien.
    På et tidspunkt, hvor han havde lommesmerter, fik han bragt nogle usolgte fade hjem til Bordeaux fra Indien. Da han smagte vinen, var han overbevist om, at den var blevet endnu bedre af den lange sørejse frem og tilbage. Han fik tappet vinen på flasker og solgte dem med et ”retour des Indes” (retur fra Indien) på etiketterne. Vinene blev revet væk, og herefter fortsatte han med at sende sine fade med vin tur retur til Indien.
    Louis Gaspard d’Estournel rejste flere gange til Asien, og hans begejstring for denne del af verden satte sit præg på vinslottet, da det på et tidspunkt blev renoveret. I dag fremstår det stadig med sine pagodetage og sine elefantskulpturer i blandt andet vinkælderen.
    I 1852 blev han igen nødt til at sælge Cos d’Estournel - denne gang til en britisk bankmand. Men der er ingen tvivl om, at det var Louis Gaspard d’Estournels fortjeneste, at slottet blev klassificeret som et 2. cru vinslot i 1855 - desværre to år efter hans død. (Opdateret 2018).