Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz

    Luciano Francisco Ramón de Murrieta Ortiz (1822-1911) også kaldet Marqués de Murrieta har i høj grad æren for at have skabt den vinstil, som man i dag typisk forbinder med rødvin fra Rioja.
    Han blev født i Peru, voksede op i England og gjorde karriere i den spanske hær. Og allerede som 18-årig var han blevet major og adjudant for den legendariske general Espartero.
    Da Espartero under Carlist-krigene flygtede til London i 1843, tog den unge Luciano med, og her lærte han at sætte pris på gode vine, først og fremmest sherry, portvin og bordeaux.
    I 1844, da Isabella d. 2. var blevet Spaniens dronning, vendte han tilbage til Spanien - til Rioja - hvor han opdagede, at vinen var så billig og lidet agtet, at man brugte den til at blande i mørtel. Det gjorde ondt at se for den vinglade Luciano, og han besluttede sig for at gøre en indsats for at højne Rioja-vinens renommé.
    Han var begejstret for Bordeaux-vin og rejste derfor i 1848 til det franske vindistrikt for at få inspiration og finde dygtige folk, der kunne hjælpe ham. Vel hjemme igen købte han uden for Rioja-byen Logroño en landejendom, Ygay, som han omdannede til sit berømte Château Ygay. I mellemtiden var han også blevet gift med datteren af en rig vinproducent i Rioja, og fra da af blev al hans tid brugt på vinens verden.
    Han blev en foregangsmand, når det gjaldt fremstilling af Rioja-vin af høj kvalitet via de teknikker, han havde tillært sig i Bordeaux - der blandt andet omfattede modning af vinen på små franske fade.
    Andre vinproducenter i Rioja lod sig inspirere af Lucianos måde at fremstille vin på, og en ny vinstil begyndte at brede sig i distriktet - den stil, som Rioja er bedst kendt for i dag.
    For sit fortjenstfulde arbejde udnævnte dronning Isabella d. 2. Luciano de Murrieta til markise - Marqués de Murrieta.