Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nicolas Rolin

    Nicolas Rolin (1376-1462) var manden, der grundlagde det berømte hospital i Bourgognes hovedstad, Beaune. Han var hertug Philip den Godes kansler, og at være kansler var et fedt embede – i hvert fald hvis man som Rolin var god til at inddrive skatter. I løbet af 40 år samlede han sig en umådelig formue.
    Måske havde han en lidt dårlig samvittighed på grund af det med skatterne og ønskede at tækkes de himmelske magter – i hvert fald oprettede han i 1443 sammen med sin anden kone, Guigone de Salins, et gavebrev, for at der altid i byen Beaune skal være et hospital, hvori de fattige og syge skal modtages, plejes og bo.
    Hospitalet – Hotel-Dieu (Guds Hus) eller Hospices de Beaune – er en af Frankrigs største seværdigheder. I dag er der ikke mere hospital i de gamle bygninger. I 1948 rykkede hospitalet uden for byen i en moderne bygning. Men en stor del af pengene til driften kommer stadig fra Nicolas Rolin og hans kone. De skænkede nemlig hver en vinmark til hospitalets nonner, og senere fulgte andre rige folk i deres fodspor. Så i dag ejer hospitalet cirka 550 hektar landbrugsjord og mange ejendomme, men vigtigst af alt næsten 60 ha marker med fornemme vine. Vinene fra disse marker sælges hvert år ved en stor auktion den tredje søndag i november. Det er verdens største velgørenheds-salg.
    Adresse: Nicolas Rolin er død og begravet, men læs om hospitalet, som han skænkede Beaune, ved at klikke her.