Vi her på VinAvisen
ønsker jer alle en rigtig
GLÆDELIG JUL
Glædelig Jul og Godt Nytår
Joyeux Noël et Meilleurs Voeux
Bon Nadal i Feli Any Nou
Buon Natale e Felice Anno Nuovo
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo
Merry Christmas and Happy New Year
God Jul och Gott Nytt År
Kala Christougena Kali Chronia
Hærværk for millioner
Vingården Conte Vistarino i Lombardiet har været udsat for omfattende hærværk. En eller flere gerningsmænd brød for nylig ind i vineriet og åbnede hanerne til syv store vintanke. I alt fossede mere end 600.000 liter vin svarende til cirka 400.000 flasker ud på gulvet i vineriet. I værdi har vinhuset mistet vin for 500.000 euro (cirka 3,7 mio. kr.).
Set fra gerningsmændenes side var det ubetinget det helt rigtige tidspunkt at slå til på - dér, hvor det forvoldte størst skade for vinhuset.
På bar bund
De seks af tankene var fulde af årets nye hvidvin på Pinot Grigio, som Conte Vistarino skulle have solgt videre som bulk til nogle af de lokale vinproducenter, der fremstiller mousserende vin. Den syvende tank var halvt fuld af ligeledes ny rødvin på Pinot Noir.
Ejeren af vingården, Ottavia Giorgi di Vistarino, har ifølge The Telegraph ingen anelse om, hvem der kan have begået ugerningen. Hun har ikke noget udestående med nogen og har ikke fået forudgående trusler af nogen art.
Foto: CIVC.
Verdens bedst sælgende champagner
The Drinks Business har lavet en liste over verdens ti bedst sælgende champagnemærker i 2015, når det gælder antallet af flasker.
For hvert mærke angiver magasinet også en række informationer så som kældermesteren, der har stået for fremstillingen af champagnen, druesammensætningen og dosage - den tilsætning af sød vin, som i sidste ende bestemmer, hvor megen sødme champagnen får.
Ifølge The Drinks Business er der en tendens hos champagnehusene til at fremstille stadig mere tørre champagner. Siden år 2000 skulle der således have været et gennemsnitligt faldt i mængden af dosage pr. liter på 2,8 gram.
Nedenfor bringer vi listen over de ti størst sælgende champagnemærker, der alle er ikke-årgangs champagner. Ved at
klikke her kan man læse mere om de enkelte mærker.
Champagnens topti
1. Moët & Chandon Brut Impérial (30 mio. flasker).
2. Veuve Clicquot Yellow Label Brut (den gule enke) (19 mio. flasker).
3. Nicolas Feuillatte Brut Réserve (10,8 mio. flasker).
4. G.H. Mumm Gordon Rouge Brut (7,6 mio. flasker).
5. Laurent-Perrier Brut (7,3 mio. flasker).
6. Taittinger Brut Réserve (5,5 mio. flasker).
7. Pommery Brut Royal (4,4 mio. flasker).
8. Piper-Heidsieck Cuvée Brut (4,3 mio. flasker).
9. Lanson Black Label Brut (4,2 mio. flasker).
10. Canard-Duchêne Authentic Brut (4,1 mio. flasker).
Magrez på indkøb i Bordeaux
Som vi nævnt
i uge 24 er en af Bordeauxs helt store vinkøbmænd, Bernard Magrez, i færd med at sælge ud af sine i alt tretten ikke-klassificerede vinslotte. De fire klassificerede, han ejer - Pape Clement, Clos Haut-Peyraguey, Fombrauge og La Tour Carnet - beholder han. Ud over disse fire slotte ejer Magrez også adskillige vinhuse rundt om i verden.
For nylig indtog han køberens rolle, idet han har købt en en vinmark i området Marbuzet i Bordeaux-appellationen Saint Éstephe.
Kun 3000 flasker
Ud af druerne fra vinmarken vil Bernard Magrez fremstille en ny vin med navnet Clos Sanctus Perfectus på etiketten. Den årlige produktion bliver på kun 3000 flasker, som vil blive solgt i udvalgte forretninger rundt om i verden.
Hvad Magrez har betalt for det lille stykke vinmark vides ikke, men ifølge SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord, ligger gennemsnitsprisen pr. hektar vinmark i Saint Éstephe på 235.000 euro (cirka 1,7 millioner kr.).
For Magrez har det dog kun været et greb i lommen. Han har ifølge det franske magasin Challenges en privat formue på 700 mio. euro (cirka 5 milliarder kr.), hvilket gør ham til Frankrigs 94. rigeste person.
Champagnekøler af Chardonnay-druer
Den amerikanske designer og arkitekt Andrew Kudless har kreeret en meget interessant champagnekøler for champagnehuset Maison Perrier-Jouët.
Den er skabt i en kombination af Chardonnay-druer og 3D-print. Druerne har fået lov til at tørre fuldstændig ind og er derefter blevet pulveriseret. Dette pulver har Kudless så trukket lange snoede baner i, og det mønster, der herved er fremkommet - og som skal lede tankerne hen på netop indskrumpede druer - har dannet grundlag for 3D-printet og dermed den færdige champagnekøler.
En større installation
Køleren indgik i en større installation, skabt til udstillingen DesignMiami i oktober i år. Installationen, der var inspireret af art nouveau-stilen med dens slyngede linjer, var lavet af fire materialer, som alle har med champagne at gøre: træ (fade), kalk (undergrunden), glas og så druer, der som nævnt indgik i champagnekøleren.
Man kan se en glimrende
lille film på youtube, hvor Andrew Kudless fortæller om fremgangsmåden, når det gælder såvel køleren som resten af installationen.
Taget på fersk gerning
Det er efterhånden en kendt sag, at der i Kina fremstilles forfalskninger af fornemme (og især franske) vine. Ikke mindst i provinsen Guangdong har det lokale politi gennem de senere år optrevlet den ene svindel-bande efter den anden - og nye bander dukker hele tiden op.
Når Guangdong er blevet et yndet sted for vinsvindlere, skyldes det, at provinsen er nabo til Hong Kong, hvor det er let at få afsat de forfalskede vine til priser, der svarer til deres fornemme etiketter.
For nylig lykkedes det politiet at afsløre endnu en bande svindlere i Guangdong. De havde indrettet et værksted i en lejet lejlighed med alt, hvad de havde brug for til at fremstille de forfalskede vine. Da politiet kom, var svindlerne i fuld gang med at tappe billig rødvin på brugte flasker, der havde indeholdt kostbar vin.
Forfalsket Maotai
I lejligheden fandt man ifølge The Drinks Business mere end 300 forfalskede flasker vin og adskillige ligeledes forfalskede flasker spiritus. Myndighederne vurderer, at vinene - hvis de var blevet solgt som værende den ægte vare - ville have indbragt det, der svarer til cirka 3000 kr. flasken. Hvor mange flasker, svindlerne har nået at sende af sted til Hong Kong, før de blev afsløret, vides ikke …
Nogenlunde samtidig med optrevlingen af banden i Guangdong slog politiet også klørene i en bande svindlere i provinsen Anhui i det østlige Kina. Her var der tale om et større distributionsnetværk af svindelvine og -spiritusser.
Politiet fandt blandt andet 150 kasser med forfalsket Maotai - Kinas berømte og kostbare ris-spiritus.
Da vand blev til vin
Her kommer et godt tip til de af vores læsere, der har et køleskab med vanddispenser.
En sådan dispenser sørger jo for, at man altid kan tappe et glas koldt vand direkte fra en monteret vandbeholder i køleskabet.
En opfindsom livsstilsblogger i Manchester, Clare Potts, fik for nylig den idé at skifte vandet ud med hvidvin. Nu kan hun så hver dag tappe sig et glas meget kold vin, uden at vinflaskerne fylder op på hylderne i køleskabet.
Producenter bliver kimet ned
Det er jo faktisk en meget enkel og smart idé - der dog har et par minusser. Idet der tappes hvidvin fra beholderen, vil den resterende vin begynde at oxidere. Men selvfølgelig - hvis indholdet drikkes hurtigt nok, så går det. Og så er der temperaturen, der jo - i hvert fald for nogle hvidvines vedkommende - er lige lav nok.
Clare Potts har lagt ideen med tilhørende billede ind på de sociale medier, hvilket har vakt en storm af likes. Alene på Twitter fik hun på rekordtid 200.000 likes.
Og ikke nok med det - køleskabsproducenter og firmaer, der producerer vinskabe, er blevet kimet ned af britiske forbrugere, som opfordrer dem til at indbygge en vindispenser i deres skabe.
Den nye selvskænkende
ølpumpe med navnet
Pay@Pump.
Pumpe skal få bugt med køer
Det kan være nok så hyggeligt at sætte sig ved bardisken, bestille et glas øl og måske få en lille snak med bartenderen.
Men den slags hyggeseancer er der langt imellem i juletiden - og andre højtider - i de britiske barer og pubber.
De fleste af dem er propfyldte om aftenen med lange køer op til bardisken, og ventetiden på et glas vin eller øl er i gennemsnit 12 minutter. Det viser en nylig undersøgelse fra Opinium, der omfattede 2000 voksne briter.
Halvdelen af de adspurgte briter sagde, at det at skulle stå i kø i en bar var det mest irriterende ved en glad aften i byen. Og 20% af briterne var endt med at gå igen fra baren eller pubben på grund af den lange ventetid.
Undersøgelsen viste også, at kunderne gør alt for at springe over i køen - nogle flirter med bartenderen, mens andre vifter med et bundt pengesedler i luften.
Men nu er der hjælp på vej i form af en meget smart ølpumpe udviklet af det britiske firma Barclaycard.
Touchscreen og kontaktløst kort
Maskinen, der er døbt Pay@Pump skulle ifølge Barclaycard være intet mindre end verdens første selvskænkende ølpumpe.
Når pumpen er installeret i baren eller pubben, kan kunden på en touchscreen vælge, hvilken øl der skal i glasset. Dernæst betales der for brygget med et kontaktløst betalingskort, der blot holdes hen over betalingsterminalen. Ølglasset placeres på pumpens fod, og når betalingen er registreret, pumpes øllet automatisk ned i glasset. Hele seancen tager kun et minut, så pumpen kan nå at betjene rigtig mange ølglade briter, og dermed minimere køerne ved bardiskene.
Foreløbig er en prototype af Pay@Pump afprøvet i en bar på Piccadilly. Den endelige version af pumpen forventes på markedet i løbet af 2017.
Fra auktionen over William Kochs vinsamling.
Førsteplads til Sotheby's vinauktioner
Der er penge i vinauktioner, og for auktionshuset Sotheby’s drejer det sig om rigtig mange penge.
I 2016 har auktionshuset solgt vin for et beløb svarende til cirka 526 mio. kr. - hvilket er en stigning på hele 22% i forhold til året før.
Det gigantiske samlede hammerslag betyder også, at Sotheby’s for andet år i træk ligger i spidsen, når det gælder det globale marked for vinauktioner.
Nedenfor bringer vi nogle af tallene fra årets salg hos det internationale auktionshus.
Fem friske facts
* Sotheby’s afdeling i New York tegnede sig med 34 mio. dollars (cirka 241 mio. kr.) for den største del af auktionshusets vinsalg i år.
* I alt blev der hos Sotheby’s solgt 17.989 partier vin fordelt på 27 auktioner.
* 10 af auktionerne var helliget vine fra private vinsamlere. Og verdensrekorden for en privat vinsamling solgt på auktion blev sat med salget af William Kochs samling, der gik for det, der svarer til cirka 155 mio. kr.
* I 2016 kom køberne af vine hos Sotheby’s fra 28 forskellige lande, og 33% af dem bød for første gang på vin hos auktionshuset.
* 51% af de mange partier vin, der blev solgt i årets løb, gik til over højeste vurderingen, og 18% af de solgte partier blev købt af online-bydere.
Flasken med Terrantez madeira årgang 1715.
277.000 kr. for en flaske madeira
Der er en stigende interesse for gamle madeira’er - hvilket i høj grad afspejles i de hammerslag de indbringer på diverse auktioner.
Men 39.000 dollars (cirka 277.000 kr.) er en sjælden høj pris for en flaske hedvin i det hele taget. Det var ikke desto mindre, hvad hollandske Bay van der Bunt for nylig betalte for en flaske Terrantez madeira årgang 1715 hos Christie’s auktioner. Og det var mere end dobbelt så meget som flaskens højeste vurdering.
Nu må det tilføjes, at hvidvinsdruen Terrantez, som vinen var lavet på, er lidt af en sjældenhed. Engang var Terrantez udbredt på Madeira - i dag er druen stort set uddød bortset fra nogle mindre beplantninger i øens Minho-provins.
Kan stadig drikkes
I 2015 blev der også hos Christie’s solgt hele to flasker Terrantez 1715, der gik for det, der svarer til henholdsvis 142.000 kr. og 185.000 kr.
Disse gamle madeira’er er søde vine, der stadig kan drikkes den dag i dag, så Bay van der Bunt kan sagtens knappe flasken op og snuppe sig et rigtig godt glas madeira.
Det har han nu sikkert ikke tænkt sig. Det nykøbte klenodie bliver højst sandsynligt videresolgt i hans internetforretning Oldliquors.com, hvor der netop handles med meget gamle flasker spiritus og hedvin.
Jan Sørensen.
Jan Sørensen takker af
I næsten 50 år har Erik Sørensen Vin været Jan Sørensens andet hjem. Men nu er det slut, da han har besluttet at gå på pension fra og med det nye år. Allerede i gymnasietiden arbejdede han i farens vinhandel, og han fortsatte, mens han læste til journalist. Siden da har han været partner i Erik Sørensen Vin.
Søren Axelsen er død
Søren Axelsen er død i en alder af 84 år. I 1952 forlod han København for at opleve verden. Undervejs kom han til Chile, blev interesseret i vinindustrien og endte med at slå sig ned som drueavler i Californien.
Senere vendte han tilbage til Chile, hvor han i Colchagua grundlagde et vinhus sammen med sin familie.
Oprindelig fremstillede vinhuset udelukkende bulkvin, og i 1988 sendte Søren Axelsen en container vin af sted til Danmark og blev dermed en af de første eksportører af chilensk vin til landet.
Søren Axelsen efterlader sin hustru Ingrid og sønnerne Peter og Eric.
Nogle af de lækre stykker chokolade i Kreuther Patrón Alquimia Collection.
En meget dyr æske chokolade
Synet af de fyldte chokolader på billedet kan godt få mundvandet til at løbe. Men det holder det op med, når man hører prisen på lækkerierne.
Man skal nemlig diske op med intet mindre end det, der svarer til 7000 kr. for en æske med 24 chokolader.
Kreuther Patrón Alquimia Collection hedder serien af håndlavede chokolader, og ikke to af stykkerne i æsken er ens. Den høje pris skyldes de ædle råvarer, der indgår i hvert enkelt stykke - og ikke mindst det skvæt af det kostbare tequila-mærke Patrón, som også har lagt navn til chokoladerne.
53.000 kr. flasken
Der er brugt såvel hvid umodnet Patrón som kostbare fadmodnede udgaver, heriblandt flagskibet Patrón en Lalique, der koster cirka 53.000 kr. flasken.
I chokoladestykket Citrinitas er denne kult-tequila forenet med ganache af skovhonning fra Quebec, citrus-mandel florentine crumble og mørk chokolade.
Det er den fornemme chokoladeforretning Kreuther Handcrafted Chocolate i New York, der har kreeret de fine chokolader. Man kan læse mere om chokoladerne og den serie af Patrón tequila’er, der er brugt til de enkelte stykker, ved at
klikke her.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Bichel Vine har ansat Thomas Nedertorp Nielsen som ny butikschef i gårdbutikken i Hjortshøj.
René Skærbæk Nørager.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
René Skærbæk Nørager (f. 1955) fik en handelsuddannelse hos Det Østasiatiske Kompagni dengang, hvor hovedsædet havde til huse i København. Et job som eksportchef i det ØK-ejede Plumrose Division var startskuddet til en 20-årig karriere inden for dansk fødevareeksport og til et arbejdsliv med utallige rejser – frem for alt til Australien og Det fjerne Østen.
Interessen for vin fik René Skærbæk Nørager på en af sine rejser til Australien. Og da han i 1998 var blevet godt træt af flyture og hotelværelser, sagde han farvel til sit daværende job som eksportchef i småkage-firmaet Kelsen International Bakery og slog sig ned med egen vinforretning i Vejle.
I begyndelsen importerede René Skærbæk Nørager udelukkende vin fra sin australske ven John Gebers to vingårde, Cowra Wines Pty og Chateau Tanunda. Men Vinglasset ApS, som han døbte sin forretning, fik hurtigt vokseværk, og i dag dækker sortimentet gode flasker fra alverdens vinlande.
Fritiden går med hjemlig hygge med hustru og børn i familiens hus i Bredballe samt en god tenniskamp i ny og næ i den lokale tennisklub.
Adresse: Vinglasset ApS, Havnegade 8 B, 7100 Vejle, tlf.: 75 82 62 90, e-mail:
vin@vinglasset.dk,
www.vinglasset.dk.
Hvor stor en vinproducent er Kina?
Til et vinforedrag for nylig hørte Erik Mortensen foredragsholderen sige, at Kina er verdens femte største vinproducent. Har dette sin rigtighed? Spørger han. Og hvilke er de foretrukne druetyper, der passer til klimaet?
Ifølge den seneste rapport fra april 2016 fra den internationale vinorganisation OIV (Office International de la Vigne et du Vin) er Kina verdens ottende største - og altså ikke femte største - vinproducent. I 2015 blev der således fremstillet i alt 11 millioner hektoliter vin på kinesisk jord.
Til gengæld er Kina verdens femte største vinforbruger - efter USA, der ligger på en førsteplads, Frankrig, Italien og Tyskland. Kineserne er ligeledes verdens femte største importør af vin.
Når det gælder den mest plantede drue, så er det Cabernet Sauvignon, som dyrkes i samtlige af Kinas vinområder. Der dyrkes også en del Cabernet Franc og - når det drejer sig om hvidvin - Chardonnay.
Men Kina er et meget nyt vinland, og man prøver sig stadig frem for at finde ud af, hvilke druer, der trives bedst hvor i landets rigt varierede klima- og jordbundsforhold.
Ugens vinøse billede
Denne uges billede har Elisabetta Geppetti, der ejer den anerkendte vingård, Fattoria Le Pupille, sendt os. Det forestiller vingårdens marker i det toskanske Maremma.
I navnet Maremma indgår det italienske ord mare, der betyder hav, og i baggrunden af billedet kan man med lidt god vilje ane Det tyrrhenske Hav med halvøen Monte Argentário.
Hvem kommer med det næste billede til os?
Hvis I har taget nogle interessante eller sjove vinøse billeder i sommerferien, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
406
Et middelalderligt tårn har givet Château Latour i Bordeaux dets navn (træsnit fra 1800-tallet).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 21 vine og en flaske akvavit. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen