Solera-systemet, som det ses i bodegaerne i Sherry-distriktet. Foto: Wikipedia/Thuresson.
Peter Sisseck vil lave sherry
Danske
Peter Sisseck er berømt for sin rødvin Pingus, som han har fremstillet siden 1995 i Ribera del Duero i Nordspanien. Og det er en vin, der herhjemme sælges for omkring 5000 kr. flasken.
I de sidste cirka ti år har Sisseck ifølge The Drinks Business haft en drøm om at lave vin i Sherry-distriktet, Jerez.
Han har derfor købt en 8 hektar stor vinmark i et af distriktets mest berømte områder, Pago Balbaína i El Puerto de Santa María, samt en solera med Fino af Bodegas Juan Piñero.
Solera-systemet er dette særlige system i Sherry med flere rækker fade oven på hinanden. Fra tid til anden tapper man den vellagede vin fra rækken nederst ved gulvet - cirka 10% af vinen tre gange om året.
Denne nederste række, solera-rækken, fyldes derefter op med vin fra rækken ovenover, der igen får vin fra den næste række, osv. Den øverste række fylder man så efter med ung vin. Man kan læse meget mere om det særlige system ved at klikke her.
En lille produktion
Man taler ofte om de liflige hvidvine fra Galicien og Rueda, men ifølge Peter Sisseck er Jerez Spaniens største hvidvinsregion - og Fino, den lyse sprøde sherry, både Jerezs og Spaniens store hvidvin.
Den solera, han har købt, er startet i 1949 og giver i øjeblikket sherry til mærket Camborio. Der er tale om en lille, men berømt, solera og dermed en lille årlig produktion.
Sisseck har tænkt sig at ændre navnet på sherry’en, ligesom vinen fra de nyindkøbte hektar vil indgå i solera’en.
Der vil gå et år eller mere, før hans sherry kommer på markedet - han lover dog, at den ikke vil blive solgt til lige så høje priser som hans rødvin Pingus.
Margaret River i Western Australia. Foto: Tourism Western Australia.
Problemer med saltholdig jord
I en række australske stater har vinproducenterne et problem med en meget saltholdig jord.
Et lavt saltindhold i jorden kan faktisk være positivt for en vins aroma, men for meget af det gode kan medføre en mindre attraktiv vinsmag, en reducering af høstmængden og med tiden skader på ellers sunde vinstokke.
Hvert år koster den saltholdige australske jord omkring 1 milliard AUD (cirka 574 mia. kr.) i tabt omsætning på salg af vin og andre landbrugsprodukter.
Salt-resistente rødder
Forskere ved University of Adelaide har ifølge vinproducentforeningen Wine Australia gennem længere tid og med økonomisk støtte fra foreningen forsøgt at finde frem til, hvordan man kan dæmme op for salt-problemet. Og nu har de gjort en banebrydende opdagelse. I vinstokkenes rødder er det lykkedes forskerne at lokalisere et gen, som er i stand til at begrænse mængden af saltoptag i vinstokken. Ud fra dette gen har forskerne så udviklet såkaldte genetiske markører, der kan bruges til at avle vinstokke med mere salt-resistente rødder.
Man kan læse mere om forskningen ved at
klikke her.
Den tætpakkede auktionssal, hvor Christie's stod for at svinge hammeren.
Rekord for Hospices-auktion
Udgave 157. af den berømte Hospices de Beaune-auktion slog alle rekorder med et samlet hammerslag på 13.529.301 euro (cirka 101 mio. kr.). Det er lidt over 2 mio. euro (cirka 15 mio. kr.) mere end den hidtidige rekord fra 2015.
Som altid var det Bourgogne-vinen fra de 60 hektar vinmarker, som det gamle hospital i Beaune ejer, der kom under hammeren. Og den blev solgt i fade, hvoraf de 630 indeholdt rødvin og de 157 hvidvin. Derudover var der 15 fade med brændevin, eaux de vie.
I de seks timer, auktionen varede, blev der ikke kun budt fra den tætpakkede auktionssal men også fra bydere online og pr. telefon. I alt kom der bud fra atten forskellige lande fra fire kontinenter - og fra såvel vinbranchefolk som vinsamlere.
Hjælp til forskning i Alzheimers
Ud over de mange fade med rød- og hvidvin blev der traditionen tro også sat et ”La Pièce de Présidents” (præsidenternes fad) til salg. I år bestod dette højdepunkt af hele to fade med Corton Grand Crus, Clos-du-Roi, og de gik for til sammen 420.000 euro (cirka 3 mio. kr.). Det er det næst højeste beløb i auktionens lange historie.
Pengene, La Pièce de Présidents indbringer, går hvert år ubeskåret til velgørende formål, og i år var det til medicinsk forskning i blandt andet Alzheimers og andre hjernesygdomme.
Det var négocianten La Maison Albert Bichot og en kinisisk vinsamler, der købte fadene.
Gerhard Richters etiket for Château Mouton Rothschilds nye årgang 2015.
En farverig etiket
Første gang, Château Mouton Rothschild fik en kunstner til at dekorere årets vinetiket, var i 1924, og det var plakattegneren Jean Carlu, der fik det ærefulde hverv.
Efter anden verdenskrig tog vinslottet ideen op igen, og siden da har en lang række berømte internationale kunstnere sat deres præg på etiketterne.
Nu er årets kunstner og den etiket, han har skabt til den nye årgang 2015, afsløret. Kunstneren er ingen ringere end tyske Gerhard Richter, der er kendt for sine abstrakte malerier i ofte meget kraftige farver.
Etiketten er udført i en særlig teknik, som Richter kalder for ”Flux”, hvor han lader farver flyde mellem hinanden og foreviger dem i et fotografi i det øjeblik, de danner den perfekte komposition.
Richter kommer i godt selskab - blandt de mange andre kunstnere, der gennem årene har designet etiketter for Mouton Rothschild, er Henry Moore, Kandinsky, Picasso, Chagall, Dali og danske Per Kirkeby.
Seminarerne blev afholdt i et stort auditorium.
Festligt 10-års jubilæum
For nylig fejrede Vinakademiet
sit 10 års jubilæum, og daglig leder
Thomas Ilkjær havde sørget for et omfattende og varieret program. Rammerne var Hotel- og Restaurantskolen i Valby, hvor akademiet har sine lokaler, og programmet bød blandt andet på en mini-vinmesse og en fest om aftenen med mad, vin, øl og spiritus samt live musik i lange baner.
Sideløbende var der dagen igennem i alt fire spændende og vidt forskellige seminarer med anerkendte internationale vinpersonligheder. Her blev der stillet skarpt på alt fra Etna-vine og store Barolo’er til udviklingen i det spanske Priorat og topvine på Riesling fra forskellige terroirer.
Flere nyheder i 2018
En hel dag var sat af til fejringen - men der er bestemt også noget at fejre. Hvert år starter cirka 100 elever på Vinakademiets sommelieruddannelse, og der er som regel fulde huse på hvert hold, hvilket vil sige 28 deltagere. I alt har akademiet i de sidste ti år udklækket omkring 450 sommelierer.
Skolen har også løbende tilbudt nye uddannelsesmuligheder - og flere kommer til i 2018. Til januar søsættes således første kursus på sommelieruddannelsen med weekendundervisning - noget, der har været stor efterspørgsel på. Og i løbet af foråret vil man for første gang herhjemme kunne melde sig til WSET-uddannelsens niveau 3 kursus i saké.
Derudover arbejder skolen på at få det første Courts of Master Sommelier-kursus til Danmark. Man kan læse om alle de nye tiltag på Vinakademiets
hjemmeside.
Top-100 over de bedste vine
Hvert år siden 1988 har det førende amerikanske vinmagasin Wine Spectator bragt en top-100 liste over de bedste vine, som magasinets redaktører har smagt i årets løb.
2017-listen er netop offentliggjort. Og vinene er udvalgt fra i alt 16.000 blindsmagte vine, og man har taget udgangspunkt i kvalitet, værdi, tilgængelighed og X-factor (en unik smagsoplevelse).
Nedenfor bringer vi de ti øverste vine på listen - samt info om dansk importør, når en sådan findes.
Hvis man vil se hele listen - og listerne for samtlige 29 år - kan man
klikke her.
* Duckhorn Merlot Napa Valley Three Palms Vineyard, Californien 2014 (699 kr. for årgang 2013 hos
Vild Med Vin)
* K Syrah Walla Walla Valley Powerline Estate, Washington 2014
* Château Coutet Barsac, Bordeaux, 2014
* Casanova di Neri Brunello di Montalcino, Toscana 2012 (899,95 kr. hos
Theis Vine)
* Château de Saint Cosme, Gigondas, Rhône 2015 (299 kr. hos
Lars Bjørn Vinimport)
* Domaine Huët Vouvray Demi-Sec Le Mont, Loire 2016 (399,95 kr. for årgang 2015 hos
Theis Vine)
* Château Canon-La Gaffelière, Saint Émilion, Bordeaux, 2014
* Meyer Cabernet Sauvignon Napa Valley, Californien 2014 (675 kr. for årgang 2010 hos Californiawine.dk)
* Pahlmeyer Chardonnay Napa Valley, Californien 2015 (799 kr. for årgang 2014 hos Bergman Vin)
* Booker Oublié Paso Robles, Californien 2014
Det smukt beliggende Colgin Cellars i Napa.
LVMH køber ind
LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) er verdens største luksuskoncern - og den er netop blevet en lille smule større. Koncernen har nemlig købt 60% af aktierne i Colgin Cellars i Pritchard Hill i Napa. LVMH ejer i forvejen en række berømte vin- og champagnemærker.
Vinhuset fremstiller omkring 48.000 flasker kult-rødvin på Cabernet Sauvignon og Syrah, og vinene sælges via en eksklusiv mailing-liste samt til en række top-restauranter for mere end 500 dollars (cirka 3120 kr.) flasken.
Colgin Cellars er grundlagt for 25 år siden, og ægteparret Ann Colgin og Joe Wender, der ejer vinhuset, havde slet ikke overvejet at få en samarbejdspartner. Men for nogen tid siden mødte de Bernard Arnault, der ejer LVMH, og snart begyndte de at forhandle med ham.
Aftalen går ud på, at Colgin og Wender beholder 40% af aktierne og fortsætter som daglige ledere af vinhuset - ligesom vinmageren, Allison Tauziet, også beholder sit job.
Signe Bing (tv.) og Peter Nørresø, begge fra Grønnere Vin, modtager diplomer for bedste hvidvin og tredje bedste rødvin.
Så blev julen skudt i gang
I den forgangne uge blev julen skudt i gang med årets store JuleVinmesse i Hotel d’Angleterre i København.
Igen i år var den stemningsfulde messe, der arrangeres af
The Easy Company, velbesøgt med 455 gæster, der alle havde travlt med at smage og snakke om vin hos importørerne bag de mange stande.
Ud over vine fra de traditionelle vinlande kunne man også smage vin fra mindre kendte vinlande som fx Tyrkiet og Luxembourg. Og så var der vintilbehør, vinkøleskabe og lækre vinreoler i lange baner fra
Wineandbarrels.com.
Traditionen tro kårede publikum messens bedste julevine, og førstepladsen for bedste rødvin gik til
Winefamly.com med vinen Clos Saint Michel, Châteauneuf-du-Pape 2014 (329 kr.), mens det var
Grønnere Vin, det fik sejren i hus for bedste hvidvin med den biodynamiske Civitas Pecorino Lunaria, Terre di Chieti 2016 (150 kr.). Samme importør vandt også en tredjeplads i rødvins-kategorien.
Til foråret afholder The Easy Company sit næste arrangement, Københavns Vinfestival, i Brøndsalen på Frederiksberg. Datoen er d. 22. april, og man kan få mere information og købe billetter ved at
klikke her.
Nemt og bekvemt
I sidste uge spurgte vi læserne om deres forhold til at købe vin online. Der er kommet rigtig mange kommentarer og holdninger, hvoraf vi bringer et upluk.
En af kommentarerne kommer fra Allan Mølgaard, der skriver, at cirka to tredjedel af hans og hans hustrus vinindkøb foregår via nettet - og at andelen er for opadgående:
- Det er nemt at handle vin blot med nogle få klik med musen. Når jeg fx laver en bestilling hos den lokale vinhandel i frokostpausen, har jeg vinen stående på mit dørtrin dagen efter. Nemt og bekvemt, og i mine øjne med til at øge salget.
- Eneste ulempe er, at man ikke kan smage på vinen, inden man køber den.
Mike Samsing arbejder selv i en vinhandel og køber derfor størstedelen af sin vin der. Dog, som han nævner, køber han også en masse vin af andre vinhandlere, og her foretrækker han at troppe op inde i butikkerne, da han ønsker en personlig betjening.
Har droppet onlinekøb
Bente Petersen har førhen købt vin online i mindre målestok - og mest når der var andre, der ville dele købet med hende (man skal jo ofte købe flere flasker ad gangen, når det er online, red.).
- I dag køber jeg aldrig vin online men handler lokalt. Så kan jeg købe en enkelt flaske, der ser spændende ud og kan så nemt hente flere, hvis indholdet svarer til forventningerne.
Per Thostrup handler det meste af sin vin online - dog ikke via danske hjemmesider:
- Jeg er meget glad for tyske vine, og danske forretninger gør efter min mening alt for lidt ud af de mange glimrende vine, der kommer derfra.
- Der findes mange små og mellemstore tyske vingårde, der gerne vil sende til Danmark og til en fornuftig pris.
Uden bil er nettet sagen
Jacob Thommesen har en ganske særlig - og ret tankevækkende - grund til at købe vin via nettet:
- Jeg køber vin online, bl.a. fordi jeg ikke længere kan køre bil og derfor ikke kan køre til en vinhandler.
- Jeg er også svagsynet og har derfor svært ved at se på varerne i en butik. Det er meget nemmere at se udvalget på nettet og tjekke bedømmelser af vinene.
- Det kan være lidt af et puslespil med leveringen. Man skal ofte købe 6 flasker for at udnytte tilbuddet og eventuelt flere for at få gratis fragt.
- Jeg ender som regel med at købe flere flasker, end jeg selv kan nå at drikke inden for en overskuelig fremtid.
Thommesen ser gode muligheder ved at købe online - men også et behov for at dele og koordinere indkøbene med andre i lokalområdet.
Corton-højen i Côte de Nuits. Foto: Wikipedia/Ferras.
Skyhøje vinmarkspriser
Ifølge Le Figaro har vinmarkspriserne taget himmelflugten i Bourgogne - hvilket giver stadig flere familieejede vinhuse problemer med at lade domænerne gå i arv. Arveafgiften udregnes nemlig efter, hvor meget ejendommene er værd.
Derfor er der stadig flere vinproducenter, der vælger at sælge deres vinhuse og -marker, som måske har været i familiens eje i adskillige generationer.
I løbet af blot få år har et større antal fornemme domæner således skiftet ejermænd. Det drejer sig blandt andet om Domaine Bonneau du Martray, Château de Pommard, Jayer-Gilles, og Clos des Lambrays - og for nylig også de to berømte indhegnede vinmarker, Clos de Tart og Clos de Commaraine.
200 mio. kr. for en hektar
Køberne af disse ejendomme er rige forretningsfolk, og da de har mulighed for at overbyde hinanden for at erhverve de eftertragtede vinhuse og marker, er priserne ifølge vinproducenten Albéric Bichot, som Le Figaro har talt med, blevet presset kunstigt i vejret.
I dag kan en hektar grand cru-mark i Bourgogne let koste omkring 30 millioner euro (cirka 223 mio. kr.). De senere års ustadige vejrlig med frost, hagl og dårligt vejr har i høj grad haft negativ betydning for vinproducenternes økonomi. Så det er ikke blandt Bourgognes egne vinproducenter, køberne findes, lyder det fra Bichot.
Peter Bignell, der ejer Belgrove Distillery på Tasmanien.
Udspyttet vin forvandles til spiritus
Peter Bignell, der ejer det bæredygtige whiskydestilleri Belgrove på den australske ø Tasmanien, hader spild - også når det gælder vin.
Bignell ærgrede sig blandt andet over al den vin, der går til spilde under den årlige Rootstock vinfestival i Sydney. Her hælder folk pænt store smagsprøver i glassene, smager en lille smule, spytter og hælder ligeledes resten af vinen ud i spyttespanden for at kunne smage en ny vin.
Ved sidste års festival fik han derfor lov til at indsamle indholdet fra spyttespandene - hvilket beløb sig til 500 liter vin.
Den megen vin har han destilleret til spiritus, hvoraf en del snart er klar til salg, mens resten ligger og modner på fade.
Bignell glæder sig nu til næste udgave af vinfestivalen, hvor han igen har fået lov til at indsamle indholdet fra spyttespandene.
Der er sikkert nogen, der væmmes ved tanken om at drikke noget, som har været spyttet ud af andre. Men, som Bignell siger, så er enhver bakterie jo død under destilleringen.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Victoria Vine har fået nye ejere, idet sommelier Nana Wad har købt forretningen sammen med cand.merc. Nihad Bihorac og speditør i shippingbranchen Peter Brøndberg. I denne uges Blå Bog nedenfor kan man læse mere om Nana Wad.
Nana Wad.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en
særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Nana Wad (f. 1973 Århus) voksede op i Esbjerg og flyttede i 1992 til København. Hun er uddannet sommelier, akademiøkonom i kommunikation og har tilbragt et par år på teologisk studie KU.
Fra 2004 til 2009 drev hun tre cafeer i København under mottoet "champagne i klipklapper". Målet var at give gæsterne mulighed for at drikke champagne under uhøjtidelige og usnobbede forhold, ligesom der blev lagt op til, at champagne også er noget, man kan nyde til hverdag – fx til morgenmaden.
Nana Wads vininteresse tog sin naturlige start med jagten på de rigtige vine, sammensætning af vinkort, undervisning af eget personale og utallige blindsmagninger hjemme i køkkenet.
I 2007 begyndte hun på sommelieruddannelsen på Vinakademiets første hold, og umiddelbart efter den afsluttende eksamen blev hun optaget som den ene ud af to nye kvindelige blindsmagere i magasinet Mad & Bolig’s vinpanel.
I januar 2010 tiltrådte hun en nyoprettet stilling som sommelier og Kommunikations- og PR-manager hos Kjær & Sommerfeldt. I 2012 debuterede hun som vinbogsforfatter som den ene af to forfattere på bogen "Kend din vin kvinde”, og i foråret 2014 skrev Nana Wad sin anden bog "Værd at vide om Vin”.
Nogle få måneder senere forlod hun sin faste stilling hos Kjær & Sommerfeldt for at starte som freelance vinkonsulent og hellige sig arbejdet med at formidle om vin via foredrag, vinsmagninger, artikler, bøger og vinrejser. Det blev hurtigt til et særligt fokus på og kendskab til Toscana, som Nana egentlig betragter som sit andet hjem. November 2017 kunne Nana skrive sig ind i historien af kvindelige danske vinimportører, da hun sammen med to partnere overtog Victoria Vine fra forhenværende ejer og stifter, Vibeke Frederiksen.
Nana Wad er mor til tre drenge og en pige.
Adresse: Lindevej 2, 3. sal, 1877 Frederiksberg C, mobil: +45 26 18 81 86, e-mail:
nana@noblenoble.dk,
Laves macarons på æggeblommer?
Kjeld Knudsen var for nylig i Saint-Émilion. Og ud over at nyde den gode vin købte han også nogle af de berømte macarons:
– En af mine venner har siden hen fortalt, at de laves af de æggeblommer, der bliver tilovers fra vinproduktionen, hvor man jo bruger æggehvider til at klare vinen. Passer det?
Nej, det er ikke rigtigt. De bliver derimod lavet af æggehvider - og opskriften er meget gammel og dybt hemmelig. Den stammer fra 1620 og fra byens gamle kloster med Ursuliner-nonner.
Hovedingredienserne er søde og bitre mandler samt sukker, og mandlerne bliver ristede og derefter finmalet.
Det helt rigtige sted at købe macarons er i det lille bageri i rue Guadet, som blev grundlagt af familien Blanchez i 1930 - og som laver den søde sag efter den gamle opskrift. På bageriets
hjemmeside kan man se en lille film om, hvordan dets macarons bliver til - hvis nu man skulle få lyst til at forsøge sit i denne søde juletid ...
454
Dette er vist et reklamebillede, men så godt optaget at man får lyst til et glas vin (foto © Sud de France).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 25 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen