Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2018



De to rekord-brydende flasker Romanée-Conti 1945.

Højeste hammerslag nogensinde

I uge 34 nævnte vi, at fornemme vine fra vinproducenten og négocianten Robert Drouhins private vinkælder ville komme under hammeren hos Sotheby’s i New York.

Det drejede sig om Bourgogne-vine af fineste karat i årgange fra 1937 til 1964.
Nu er auktionen afholdt, og den indbragte i alt 7,3 millioner dollars (cirka 47 mio. kr.) - hvilket var fem gange mere end den højeste vurdering!
At det gik så bragende godt med salget af de i alt 100 partier vine skyldtes blandt andet to flasker Romanée-Conti 1945. Den ene fik et hammerslag på 496.000 dollars (cirka 3,2 mio. kr.), hvilket var det højeste hammerslag nogensinde for en flaske vin (uanset flaskestørrelse) solgt på auktion.

Endnu en rekord


Som om det ikke var nok, blev denne rekord slået af den anden flaske Romanée-Conti 1945, der gik for gigantiske 558.000 dollars (cirka 3,6 mio. kr.). Da hammerslagene for de to flasker lød, skete det under klappende bifald fra hele auktionssalen.
Den tidligere rekord for en enkelt flaske vin solgt på auktion blev også sat af Sotheby’s tilbage i 2007. Dengang var det for en flaske Mouton Rothschild 1945 i flaskestørrelsen Jeroboam (3 liter eller 4 normalflasker), og her lød hammerslaget på det, der svarer til cirka 2 mio. kr.

2 mio. kr. for 3 flasker


Ud over de to rekord-brydende flasker var der også tre magnumflasker Romanée-Conti 1937, som hver gik for et hammerslag på 310.000 dollars (cirka 2 mio. kr.) - mere end syv gange vurderingen for de enkelte flasker.
De mange Romanée-Conti vine blev erhvervet at Robert Drouhin og hans far, Maurice, direkte fra det berømte domaine. Og de fleste af dem kom til Drouhins vinkælder i Beaune dengang, hvor Bourgognehuset havde monopol på distributionen af Romanée-Conti i Frankrig og Belgien.
Hvem køberne - eller køberen - af de to rekord-brydende vine er, har Sotheby's ikke oplyst.

Fransk druehøst årgang 2018

I de sidste to måneder har de franske vinproducenter og drueavlere haft travlt med høstarbejdet. Nu er de sidste druer snart i hus, og det franske landbrugsministerium er kommet med de nyeste tal for årets høstmængde.
I alt er der høstet 46,7 millioner hektoliter druer, hvilket er 6% mere end gennemsnittet for de seneste fem år. Det er også et plaster på såret efter den meget lille mængde druer i 2017.
Det er dog ikke gået lige godt med årets høst overalt i Frankrig. I den nordlige del af landet har vejret artet sig eksemplarisk i vækstsæsonen, hvilket har medført, at der i Champagne er høstet 39% flere druer og i Bourgogne 20% flere end gennemsnittet for de sidste fem år i de to distrikter.

Hagl, regn og hede sydpå


De sydfranske vindistrikter har derimod lidt under kraftige regnskyl efterfulgt af en ekstrem hedebølge. Tilsammen har dette vejrlig givet et fugtig-varmt klima - og dermed et klima, som meldug trives fortræffeligt i.
Kraftige angreb af meldug - samt haglbyger - har gjort et indhug i høstmængden i blandt andet Rhône og Languedoc-Roussillon samt på Korsika.
I Bordeaux er årets druehøst 9% større end i 2017 - og på linje med gennemsnittet for de sidste ti år. Og det til trods for, at distriktet ligeledes blev ramt af både haglbyger og meldug.


Stor smagning af italienske topvine

Det er ikke hver dag, man får mulighed for at smage omkring 200 italienske kvalitets-vine under ét og samme tag. Men det får man, når arrangementet ”Top Italian Wines” løber af stabelen d. 16. november i Moltkes Palæ i København.
Omkring 30 førende producenter fra blandt andet Piemonte, Toscana og Veneto vil skænke i glassene af Amarone, Barolo, Brunello og alle de andre kendte italienske vine.
Man vil fx kunne nyde topvine fra Italiens ældste vingård, Barone Ricasoli, i Chianti Classico og skønne hvidvine fra Malvirà i appellationen Roero i Piemonte. Og alle de mange vine ledsages af smagsprøver på italienske delikatesser.
Som kronen på værket afsluttes dagen med en lodtrækning blandt de besøgende om en flaske barolo i magnum-størrelse!

Med omtanke for miljøet


Det er foreningen I Vini del Piemonte - der også står bag den populære Barolo Event-smagning i Børsen - som arrangerer Top Italian Wines. Og foreningen gør det i samarbejde med guiden Slow Wine. Denne årlige guide omfatter anmeldelser af 2000 italienske vine - og det er ikke kun vinens duft, smag og kvalitet, der bedømmes, men også om den er fremstillet med respekt for miljøet. Bæredygtighed og økologi i vinmarken krediteres derfor højt.
De fleste af de vinproducenter, man finder bag standene i Moltkes Palæ, figurerer også i årets udgave af guiden.
Man kan købe billetter til Top Italian Wines ved at klikke her. Der er to intervaller: kl. 16-18.15 (299 kr.) og 18.45-20.30 (399 kr.).


Når man har købt vinen, er det bare at gå i gang med "tusserne".

Farvelæg etiketten

I de senere år er malebøger for voksne, hvor man farvelægger sorthvide tegninger, blevet ret populære. Og det har ikke noget med nostalgi at gøre - malebøgerne anbefales som et perfekt afstressningsmiddel.
I Storbritannien er malebøgerne blevet en ren dille - hvilket har fået supermarkedskæden Marks & Spencer til at lancere en chilensk hvidvin med en etiket, der skal farvelægges. Motivet er designet af illustratoren Daisy Fletcher, og vinens navn er Colour Me Sauvignon Blanc. Så er der vist heller ikke noget at tage fejl af ...
Supermarkedskæden opfordrer sine kunder til at farvelægge etiketten efter bedste evne og poste den på en særlig Instagramside. Den, der har kreeret den flotteste etiket, vil vinde en magnumflaske prosecco. I skrivende stund er der kun en kunde, der har postet et billede, men vinen er selvfølgelig også spritny på forretningshylderne. Men det er nok også lidt svært at farvelægge de mange fine detaljer på den buede glasoverflade ...


Endnu mere prosecco

Der er ingen grund til at frygte, at verden løber tør for den let mousserende italienske prosecco. Årets druehøst vil blive forvandlet til 593 millioner flasker prosecco, hvilket er en hidtidig rekord.

Langt hovedparten af den megen vin, vil stamme fra den store brede DOC-appellation, mens den finere DOCG-appellation vil tegne sig for cirka 100 mio. flasker.
Noget tyder på, at der vil komme endnu flere flasker prosecco på forretningshylderne i de kommende år. Ifølge The Drinks Business, der har talt med en af de førende producenter, har vinrådet for Prosecco DOC planer om at udvide produktionen - og målet skulle være 1 milliard flasker årligt.

Flere vinstokke i jorden


En øget produktion kræver, at Glera - den drue, der anvendes til prosecco - får lov til at brede sig over et endnu større areal.
Som det er nu, er druen plantet på 23.000 hektar i DOC-appellationen, hvilket er 3000 hektar mere end for blot tre år siden. Hertil kommer 5000 hektar DOCG-marker.
Men der er rigtig meget DOC-jord, som endnu ikke er tilplantet, så der er bestemt mulighed for ekspansion.


"Wine Tasting 101 Kit" gør det let at afholde en sjov og lærerig vinsmagning hjemme hos sig selv.

Vinsmagning for novicer

Der er garvede vinsmagere, der går til mange vinsmagninger og sætter ord på vinenes duft og smag - kirsebær, noter af chokolade, lidt marcipan, strejf af chili osv.
Og i den modsatte ende er så alle novicerne, der godt kan lide vin, er nysgerrige og gerne vil vide mere.
Til dem har det amerikanske vinfirma Winc lanceret ”Wine Tasting 101 Kit”, der gør det let og sjovt at afholde en vinsmagning derhjemme sammen med andre novicer.

Inspiration til at sætte ord på vinen


Når man har købet kittet, får man leveret en pakke indeholdende seks forskellige flasker vin og seks poser med tal på til flaskerne, så vinene kan smages blindt. Derudover indeholder pakken elleve informationskort, der blandt andet fortæller om de enkelte vine - om producenterne, fremstillingen og vindistrikterne.
Men der medfølger også kort, der via små illustrationer af fx vanillestænger, blåbær, nødder og krydderier inspirerer til ord, man kan sætte på vinenes duft og smag. Netop det med at sætte ord på vinene er der rigtig mange, der synes er svært. Og så kan man ellers gå i gang og uddele point til de seks vine.
Kittet, som man kan læse mere om ved at klikke her, er kun målrettet amerikanske forbrugere. Men ideen er da helt fin.


Når låget på kalenderen lukkes op, kan man se de 24 låger og på indersiden af låget læse om de forskellige typer portvin.

24 små flasker portvin

Vintage portvin bliver pr. tradition aldrig tappet på små flasker. Men nu er det sket for første gang, og anledningen er en ganske særlig julekalender, som er skabt i et samarbejde mellem vinfirmaet Amka og Coop.
Bag kalenderens 24 låger gemmer der sig en lille flaske portvin. Og viften er bred - dagens vin kan være alt fra den førnævnte årgangs-portvin til Tawny, Ruby, Late Bottled Vintage og Colheita. Bag nogle af lågerne vil der også være hvid portvin - blandt andet den ikke så kendte søde type Lágrima. Vinene stammer fra de gode portvinshuse Pocas, Rozès og Quinta do Pégo.

Kalender med egen hjemmeside


Man kan læse om de forskellige portvinstyper på selve kalenderen, og hvis man vil have informationer om de enkelte portvine, kan man klikke på kalenderens hjemmeside og åbne lågerne virtuelt. Men klikker man nu, sker der intet - først samme dag, som man åbner den fysiske låge, kan man klikke på de virtuelle.
På hjemmesiden kan man også få endnu mere generel viden om portvin - og læse, hvordan man deltager i en konkurrence med portvinsrelaterede præmier.
Julekalenderen er faktisk en genial måde at blive introduceret til portvinens forunderlige verden på. Og for portvinskenderen er det jo det rene kalenderguf ...
Kalenderen kan købes allerede nu hos udvalgte Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen forretninger over hele landet for 599 kr.


Til venstre ses den nykårede Weinkönigin, Carolin Klöckner, og til højre dronningen årgang 1951. Kronen er blevet mindre med tiden, og det store glas vin er blevet til en blomsterbuket.

Jubilæum for en traditionel konkurrence

I år kårede tyskerne deres Weinkönigin nummer 70, og det blev den 23-årige Carolin Klöckner, der løb med sejren og dronninge-kronen.
Hun læser landbrugsvidenskab - selvfølgelig med vindyrkning som speciale - og er fra Württemberg. Det er 32 år siden, at en kandidat fra denne vinregion vandt den ærefulde titel, så der var stor glæde i baglandet.
Hver af Tysklands tretten vinregioner stillede traditionen tro med deres egen kandidat efter en lokal dyst. Efter flere udskillelsesforløb nåede tre kandidater til finalen, som blev afholdt i Neustadt under overværelse af 800 styk publikummer.

Skal være yderst veltalende


Ud over en blindsmagning af en række forskellige vine, hvor druen og distriktet skulle gættes, blev de tre unge kvinder også testet på deres evne til at holde en vidende og velformuleret tale om et emne fra vinens verden.
Det er nemlig vigtigt, at årets dronning er godt skåret for tungebåndet, da hun i det kommende år skal markedsføre tysk vin i ind- og udland.
De to øvrige finalister, Klara Zehnder fra Franken og Inga Storck fra Pfalz, blev kåret til vinprinsesser og skal hjælpe dronningen med hendes mange opgaver.

Skønhed er ingen skade til ...


Vi har tidligere nævnt kravene for at kunne melde sig som kandidat til vindronninge-dysten. Men lad os lige gøre det igen af hensyn til vores mange nye læsere:
Kandidaterne skal være mindst atten år, hverken gift eller forlovet, døtre af tyske vinbønder og opflasket med så tilpas megen viden om vin, at de kan svare på en række vinøse spørgsmål.
Skønhed er ikke noget krav, men når man ser på de mange kønne unge vindronninger, der har været gennem tiderne, så er det vist heller ikke nogen skade til …


Tesla vil fremstille Teslaquila

Den canadisk-amerikanske forretningsmand Elon Musk, der blandt andet står bag elbil-firmaet Tesla, udsendte d. 1. april et tweet. Det gik ud på, at Tesla var gået bankerot, og at han selv var blevet fundet halvt bevidstløs op ad en Tesla-bil omgivet af tomme ”Teslaquila-flasker”. Der var selvfølgelig tale om en meget fed aprilsnar.
Men navnet Teslaquila har åbenbart sat tanker i gang hos Tesla. Nu har firmaet nemlig ifølge Bloomberg.com ansøgt U.S. Patent and Trademark Office om en varemærkeregistrering af navnet til brug for tequila-fremstilling.
Meddelelsen om en fremtidig tequila fra Tesla er også blevet lanceret via Twitter med et billede af, hvordan den nye Teslaquila-flaske vil se ud (se ovenfor). Og ifølge Elon Musk varer det ikke længe, før flaskerne er at finde på det amerikanske marked.
Forsiden på den nye udgave af "World Whisky Bible".

Så er den nye "bibel" udkommet

Den nye udgave af whiskyspecialisten Jim Murrays årlige ”World Whisky Bible” er netop udkommet. Og guiden betragtes virkelig som en bibel af verdens mange whiskyentusiaster.
2019-udgaven indeholder 4600 anmeldelser med point-givning af både førende og mindre kendte whiskymærker. 1200 af anmeldelserne gælder whiskyer, som ikke tidligere har været med i guiden.
I whisky-verdenen venter man altid spændt på Murrays vurderinger - om han vender tommelfingeren opad eller nedad for de whiskyer, man fremstiller eller har stående på forretningshylderne.

Topscoreren er amerikansk


Ud over whisky fra Skotland omhandler bogen også de gyldne dråber, som fremstilles i Irland, Kentucky, Canada og Japan. Og som noget nyt har whiskyerne fra England og Wales fået deres egen sektion.
Topscoreren i den nye whisky-bibel er amerikanske William Larue Weller Bourbon, der får 97,5 point ud af 100.
Andenpladsen går til skotske Glen Grant 18 Years Old Single Malt, mens endnu en amerikaner, Sazerac Thomas H Handy, indtager tredjepladsen.
”World Whisky Bible” årgang 2019 kan købes for 15 pund (cirka 128 kr.) plus forsendelse ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* AM Vinimport er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører. I denne uges Blå Bog nedenfor kan man læse mere om firmaets ejer, Anne-Mette Storm.


Anne-Mette Storm.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Anne-Mette Storm (f. 1973) har været interesseret i vinens verden lige fra barnsben, hvor hun fik lov at smage vin derhjemme. Det lå dog ikke i kortene, at hun en dag skulle være fuldtidsbeskæftiget inden for branchen.
Efter at have prøvet kræfter med studiet til levnedsmiddelingeniør blev hun uddannet forskningslaborant med speciale i molekylærbiologi. Her kom hun tættere på, hvad det hele skulle ende med at dreje sig om, nemlig vin, idet hun fik praktisk erfaring med både bakterier og svampe - og ikke mindst med gærstammer til både øl- og vinproduktion.
Efter endt karriere i laboratoriet, fik hun i år 2000 - på grund af allergi - job som sælger af laboratorieudstyr, reagensglas og kemikalier, og med denne salgserfaring i bagagen, tog hun seks år senere springet til vinimportfirmaet Vinhuset Pieroth (i dag Noer & Kofod).
Sideløbende var hun begyndt at opdrætte heste af racen Dansk Varmblod, og efter et spark fra en hest i 2007 blev hun tvunget til udelukkende at beskæftige sig med vin på hobbyplan. Fire år senere vendte hun dog tilbage til sin stilling hos Vinhuset Pieroth.
Anne-Mette Storm bor på en landejendom ved Tappernøje på Sydsjælland, hvorfra der drives et større landbrug, og hvor hendes indsigt i vinens verden strækker sig fra smag over dyrkningsmæssig viden til produktionsteknik.
Sammen med sin mand avler hun stadig heste og ejer en lejlighed i Bulgarien - i bjergene til den græske grænse. Og her har de tabt deres hjerter til landet, naturen, kulturen, gæstfriheden, maden og ikke mindst vinene!
I 2018 tog Anne-Mette Storm endnu et spring, i det hun grundlagde AM Vinimport - et firma, der beskæftiger sig med østeuropæiske vine med særligt fokus på Bulgariens noget underkendte kvalitets-vine.
Med alle de aktiviteter bliver der ikke meget tid til overs til hobbyer ud over en glødende interesse for at være kreativ i et køkken og øve sig i skønne vin- og madkombinationer.
Adresse: AM Vinimport, Størlingevej 9, 4733 Tappernøje, tlf.: 21 14 08 40, e-mail: ams@amvinimport.dk, www.amvinimport.dk.


Ugens vinøse billede

I september var Per Holm i Provence i området omkring Dentelles des Montmirail, netop som årets druehøst var startet. Det er dog ikke høsten, han har foreviget på dette billede, men derimod en lille bid af et betagende vinlandskab i 400 meters højde. Læg mærke til de store sten mellem vinstokkene. Om dagen varmes de op af solen, og om natten afgiver deres varme til drueklaserne..

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:


Billede 1-26... .Billede 27-52.. .. Billede 53-76 ... Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338 Billede 339-364 Billede 365-390 Billede 391-416
Billede 417-442 Billede 443-468 Billede 469-499


499 Det er åbenbart årgang 1868, der bliver tappet på denne gamle tegning (udsnit).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

Golden, Chardonnay, Monterey County, Californien, 2016, høj alkohol (14,1%)

99 kr., Gallovini

Der er gods i denne hvidvin, der er meget præget af sine fadnoter. Skænk den helst til en relativt kraftig ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Trumpeter, Rutini Wines, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2017, lav alkohol (13%)

99,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En herlig hvidvin med en let krydret duft og en elegant smag af friske grønne druer, en fin syre og en let fedme, der får smagen til at holde længe i munden. Nyd den til lidt fede fiskeretter.

stjernestjernestjerneØ

Masso Antico, Cantine di Ora, Passerina, Terre di Chieti IGT, Italien, 2017, lav alkohol (12,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En let, ret enkel - og økologisk - hvidvin, hvis frugt og druesmag udmunder i en tørhed, som ikke er særlig venlig mod eftersmagen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pistoletta, Quady North, Rogue Valley, Oregon, 2017, lav alkohol (12,5%)

125 kr., The Wine Company

Lækker hvidvin på druerne Rousanne, Marsanne, Viognier og Grenache Blanc. Den har en cremet druesmag med fin krydring og en munter syre, der giver plads til sødmen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Starosel, Wine Cellar Starosel, Sauvignon Blanc, Thrakiske Dal, Bulgarien, 2017, lav alkohol (13%)

125 kr., AM Vinimport

Delikat hvidvin med en liflig duft af hyld og citrus og en blød, let cremet smag med en lille sødme, der balancerer fint med syren. Lang eftersmg. En bulgarsk Sauvignon, der mageligt kan lægge arm med de new zealandske vine på samme drue.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Wien. 1, R&A Pfaffl, Wien, Østrig, 2017, lav alkohol (12%)

129,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 99,75 kr., Skjold Burne

Denne hvidvin er fremstillet på Riesling og Pinot Blanc samt Østrigs store hvidvinsdrue, Grüner Veltliner. Det er en elegant vin med en sprød mineralsk duft og en frisk, tør og fyldig smag af grønne druer og gule blommer. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Grand Marrenon, Luberon, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

En rigtig lækker hvidvin på druerne Vermentino og Grenache Blanc. Den har en cremet druesmag, en diskret krydring og noter af blandt andet vanille. Anvendelig både til mad og som terrassevin.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Copper Lane Reserve, Pinotage, Swartland, Sydafrika, 2018, middel alkohol (14%)

99,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 59,75 kr., Skjold Burne

En rosé med en flot laksefarve og en dejlig duft af jordbær og kirsebær. Smagen er fyldig og koncentreret med masser af modne bær og en god portion frugtsødme - der måske for nogle er lige i overkanten. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Les Grands Cyprès, Andéol Salavest, Lirac, Frankrig, 2014, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., på tilbud indtil 25. oktober: 54,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly

Pæn, lille vin uden større ambitioner - en okay frikadelleskubber til en lav tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Egregio, Conte Zardi, Sangiovese Rubicone IGP, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk

Yderst velsmagende rødvin på druerne Sangiovese og Syrah. Får den lidt luft, åbner den sig med sin gode frugt og lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Terra Linda, Landiras, Syrah, Spanien, 2017, middel alkohol (14%)

89 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

Fortræffelig rødvin og til prisen 59 kr. lidt af et kup. Den har en fyldig smag med noter af sommerbær og blommer og et let røget strejf fra fadlagringen. I smagen yderligere kaffe, chokolade og bløde tanniner. En meget anvendelig rødvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Bernardeschi, Governo, Rossetti, Toscana IGT, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

89,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Vellavet rødvin på den toskanske Governo-metode med de tørrede druer. Den har en blød, afrundet frugtsmag med fin rosinsødme. En vin, der er god til mad, og som er nem at drikke.

stjernestjernestjernestjerne

Aragona, Dezzani, Salento IGT, Rosso, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

99 kr., pris på tilbud 22. oktober - 11. november: 55 kr. ved 6 flasker, Megavin.dk / Kvickly Odder

Pæn rødvin på druerne Negroamaro, Primitivo og Syrah. I smagen modne frugter, men også noget tørt og tyndt, bittert og støvet i eftersmagen. Tilbudsprisen hiver den fjerde stjerne hjem.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Medalla Real, Santa Rita, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Chile, 2015, middel alkohol (14%)

122 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En af Chiles bedste rødvine med en dybrød farve og en fyldig, blød frugt med noter af kirsebær og solbær samt fint integrerede fadnoter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

No Fixed Address, Novin, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien, 2015, høj alkohol (14,5%)

139,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Supervin

Der kommer rigtig gode rødvine fra den vestlige ende af Australien. Her er en af dem. Den har en frisk, afrundet smag med noter af kanel samt vanille fra fadlagringen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Château de la Charrière, Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune, Frankrig, 2016, lav alkohol (12,5%)

179,75 kr., på tilbud indtil 4. november: 139,75 kr., Skjold Burne

En let - og let krydret rødvin. Den er saftig og har fine noter af modne bær, men mangler struktur og slutter lidt tyndt.

stjernestjernestjerne

La Fiole du Pape, Père Anselme, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, middel alkohol (14%)

279,75 kr., pris på tilbud indtil 4.november: 229,75 kr., Skjold Burne

Her har vi en Châteauneuf-rødvin, der sælges i store mængder til 90 lande og i en meget speciel flaske. Flasken, der blev skabt i 1952, er vredet for at minde om Rhônedalens vinstokke og forsynet med et lag kunstigt støv, som om den har ligget i årevis i en dyb kælder. Hvor længe, den har ligget, fremgår dog ikke af flasken. Der er nemlig ikke nogen årgang på etiketten, i det vinen er blandet af op til fem årgange for år efter år at holde en ensartet kvalitet. Det er derfor en vin, der skal drikkes her og nu og ikke gemmes. Og hvordan smager den så? Faktisk er det en venlig rødvin, der er nem at drikke. Helt billig er den dog ikke.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crusted, Nieport, Portvin, Portugal, 2014, høj alkohol (19,5%)

199,75 kr., pris på tilbud indtil 4. november: 169,75 kr., Skjold Burne

Crusted står der på etiketten. Ordet er navnet på en type portvin, der er blandet af forskellige vine og lagret i store fade i fire år, hvorefter den tappes uden filtrering. Det vil sige, at den skal dekanteres. Vinen er meget lækker og delikat med blød frugt og en sødme, der ikke er for meget. Rimelig pris.

Andet

stjernestjernestjernestjernestjerne

Dow's, Colheita, Single Harvest Tawny Port, Portugal, 2002, høj alkohol (20%)

179 kr., på tilbud indtil 24. oktober: 139 kr., Irma

En atten år gammel årgangs-tawny - en colheita - med dejlig sødme. Skænk den gerne let afkølet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen