Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2019



Sådan så Venissa's berømte vinmark ud lige efter oversvømmelsen.

Berømt vinmark oversvømmetDel på Facebook

I medierne kunne man for nylig se de triste billeder af et oversvømmet Venedig.

Det er ikke første gang, lagunebyens gader og pladser er blevet forvandlet til floder og søer, og årsagen er tidevandet, som får vandstanden til at stige.
Disse tidevandsbølger har venezianerne døbt ”acqua alta” (højt vand), og den nuværende oversvømmelse er en af de værste i de sidste 50 år.
Også Venedigs mange mindre øer er blevet oversvømmet. Det gælder blandt andet Mazzorbo og øens berømte vinmark. Den tilhører vingården Venissa, der ejes af familien Bisol, og bag dens berømmelse ligger nedenstående historie.

Den lokale drue Dorona


I 1966 blev Venedig ramt af en endnu værre tidevandsbølge, der udslettede den mere end 2000 år gamle vindyrkning på øerne.
Først i 2002 opdagede Gianluca Bisol, at nogle få vinstokke af den lokale druesort Dorona havde overlevet.
Dem plantede han på Mazzorbo, og det er i dag blevet til denne en hektar store vinmark af hvis druer, der fremstilles en tør hvidvin.

Klimaændringerne er synderen


Venissas vinstokke har gennem tiderne tilpasset sig livet med det salte hav som nabo, og er derfor forholdsvis robuste. Men med den nylige oversvømmelse, hvor vandet nåede en højde på 187 cm, har vinstokkene fået en god portion salt. Om de har overlevet strabadserne vil først vise sig til foråret. I 2012 gjorde en langt mindre betydelig oversvømmelse kål på 100 af de sjældne vinstokke.
Selv om Dorona-vinstokkene overlever, er familien Bisol ifølge Decanter bekymrede for fremtiden. Disse oversvømmelser bliver stadig hyppigere, og fire af de værste udgaver af acqua alta har fundet sted inden for de sidste ti år. Hos Venissa er man ikke i tvivl om, at det er klimaændringerne, der er synderen.


Til venstre ses det lokale vinlaug i gang med at få styr på præstens vinmark. Og til højre ses nogle af de 119 flasker altervin, der er fremstillet af Væggerløse Håndbryg og Falster Destilleri.

Altervin fra præstens baghave Del på Facebook

Altervinen i de danske kirker kommer normalt fra udlandet, men i Væggerløse Kirke på Falster er vinen dansk. Og ikke nok med det - den er fremstillet på druer fra vinstokke i præstens egen baghave.
Kirken er dermed højst sandsynligt den eneste kirke i Danmark, der producerer sin egen altervin - noget, der ikke er ualmindeligt i Sydeuropa, hvor klostre med tilhørende kirker ofte har deres egen lille vinmark.
De 47 vinstokke blev plantet i 1997, men har gennem mange år levet en hensygnende tilværelse.
Men så besluttede sognepræst Anders Martin Lauritsen og det lokale vinlaug i Væggerløse at gøre noget ved sagen.

Fremstillet på Leon Millot


Frivillige fra vinlauget gik i gang med at restaurere vinstokkene, og sidste år kunne man høste de første 15 kilo Leon Millot druer.
Druerne blev bragt over vejen til Væggerløse Håndbryg og Falster Destilleri, hvor ejeren, Martin Iversen, forvandlede dem til nitten halve flasker vin.
I år blev høsten på kun et enkelt kilo på grund af det mindre gode vejrlig, så man krydser fingre for et bedre vejr i 2020.

En sød mørk vin


Stilen er lidt à la Tawny portvin - en sød, mørk vin, som er fremkommet ved, at man har frosset druerne før gæring for at give oxideringsprocessen et ekstra spark. Gæringen er siden hen stoppet ved tilsætning af druesprit, hvorved rigtig meget af druernes naturlige sukkerindhold er bevaret.
Første gang, den nye vin får lov til at erstatte den gamle altervin (en madeira) i alterkalken, bliver 1. advent.
VinAvisen har fået en smagsprøve på vinen, og det er en rigtig god og ukompliceret vin med mørke rosiner i duft og smag og en lang eftersmag, der ender med en anelse forfriskende syre og strejf af orangeskal.
Jo, kirkegængerne i Væggerløse Kirke er sandelig heldige ...


Etiketten med Annette Messagers illustration.

Ny og anderledes etiketDel på Facebook

I 1945 bad Château Mouton Rothschild den franske kunstner Philippe Jullian om at dekorere etiketten på slottets nye årgang. Og det gjorde Jullian med et stort ”V” for ”victoire” (sejr) - en fejring af afslutningen af anden verdenskrig.
Lige siden da har Mouton Rothschild hvert år bedt en kunstner om at illustrere en etiket til den netop frigivne årgang.
Braque, Dali, Chagall, Picasso, Warhol, Miró og danske Per Kirkeby er blot nogle af de berømte kunstnere, der har sat deres præg på etiketterne.
Nu har slottet afsløret dette års etiket, som vil pryde flaskerne med årgang 2017.

Et symbol for mælk og vin


Det er den franske kunstner Annette Messager, der har fået æren, og i slottets pressemeddelelse forbinder man motivet med vinglasset og de kvindelige attributter med en symbolsk fejring af mælk og vin - drikke, som Biblen ofte nævner og forbinder med hinanden, som der står.
Men mon ikke Messagers motivvalg vil dele vandene og få nogle til at hæve et forarget øjenbryn eller to?
Det skete i hvert fald med illustrationen på etiketten til årgang 1993. Den var kreeret af den franskpolske kunstner Balthazar Klossowski de Rola - bedre kendt som Balthus - og den forestillede en purung nøgen kvinde.

Et ramaskrig fra USA


Der lød ikke noget ramaskrig fra franskmændene, men derimod fra visse grupper af den amerikanske befolkning. Og skrigene var så høje, at Mouton Rothschild og alkoholmyndighederne i USA blev enige om, at de flasker, der blev eksporteret til det amerikanske marked, skulle have en etiket uden illustration.
Dog havde man nået at sende nogle hundrede kasser med flasker af sted til USA med den illustrerede etiket. Disse flasker blev ifølge The Drinks Business hurtigt et samleobjekt blandt amerikanerne …


Der blev smagt og snakket ivrigt ved de mange stande under Organic Value.

En dag i økologiens tegn Del på Facebook

Økologien har vind i sejlene - også når det gælder italiensk vin. I dag er omkring 16% af vinmarksarealet i Italien økologisk certificeret eller i færd med at blive det.
For nylig var det muligt at smage et lille udpluk af det meget store antal italienske øko-vine i Hotel- og Restaurantskolen i Valby.
Her var hele 31 vinproducenter mødt op for at præsentere deres vine ved Organic Value - en stor smagning udelukkende for økologiske - samt biodynamiske vine og naturvine - fra Støvlelandet.
Der var røde, hvide og boblende vine - og ligeldes dejlige olivenolier. Og veloplagte producenter, der var parate til en god snak om druer og fremstillingsmetoder med de mange gæster.
Først var det de danske vinimportører, sommelierer og andre vinbranchefolk, der fik lejlighed til at smage og snakke vin med producenterne. Dernæst kom 200 vinglade danskere for at udforske de italienske øko-vine.

Øko-vine og madspild


I år var Organic Value kombineret med et andet bæredygtigt initiativ, nemlig en langbordsmiddag med fokus på madspild.
Omkring 120 personer var samlet til en 3-retters menu på Hotel- og Restaurantskolen, tilberedt udelukkende af varer, der var tæt på udløbsdatoen og derfor ville være blevet smidt ud. Samtlige varer kom fra et nærliggende supermarked, og det var skolens elever, der kreerede menuen og serverede den. Og vinene, der blev nydt til, var doneret af producenterne fra Organic Value-smagningen.
Overskuddet fra middagen gik til organisationen ”Stop Spild Lokalt”, der på frivillig basis bekæmper madspild.
Det lyder jo som et rigtig godt initiativ ...


Vinder-gløggen. Foto: Torvehallerne.

DM i gløggDel på Facebook

Der afholdes danmarksmesterskaber inden for både vin og øl - og siden 2014 også et uofficielt et af slagsen inden for gløgg.

DM i gløgg foregår (selvfølgelig) op mod jul, og den seneste udgave er netop løbet af stabelen i Torvehallerne i København.
Bag konkurrencen står kokken Gorm Wisweh og iværksætteren Lasse Skjønning Andersen, der ejer restaurantkæden Grød.

Se vinder-opskriften


Såvel branchefolk som gløgg-entusiaster kan stille op til danmarksmesterskabet, og i år var der elleve deltagere.
Det er selvfølgelig ikke så mange, men nu er der jo også tale om rigtig håndværks-gløgg.
Det fem mand store dommerpanel var enige om, at årets vinder var gløgg-entusiasten Wolfgang Sürth. Han ejer spiritusforretningen Noorbohandelen på den lille ø Nyord samt en filial i København.
Det har taget Sürth otte år at udvikle sin gløgg-opskrift, som han rundhåndet videregiver til enhver gløgg-fan. Man kan se opskriften ved at klikke her.


Julekalender til portvinselskerenDel på Facebook

24 forskellige portvine fra nogle af Douro-dalens førende portvinshuse - Cálem, Rozès, Barros, Pocas og Quinta do Pégo - er samlet i en unik julekalender.

Hver dag i december kan man åbne en låge med en 5 cl flaske. Og på www.portvinskalender.dk kan man ligeledes åbne en virtuel låge, hvor man kan finde informationer om ”dagens portvin” og om portvinshuset, der har fremstillet den.
Inde på hjemmesiden er der også mulighed for at deltage i en konkurrence om en rejse for to til Portugal samt flere andre gode præmier.
Prisen for julekalenderen er 599 kr., og den kan købes i Coops butikker, Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen.



Det gamle hospital, Hospices de Beaune. Foto: Christies.com.

Godt salg ved årets Hospices-auktion Del på Facebook

Den 17. november blev hammeren traditionen tro svinget af Christie's på verdens ældste vinauktion i Hospices de Beaune. Første gang, den blev afholdt i det gamle hospital i bourgognes vinhovedstad, var i 1859.
Den vin, der sælges, stammer fra de 60 hektar vinmarker, hospitalet ejer. Det er altid den nyeste årgang, og den sælges ikke i flasker med i fade.
I år gjaldt det således årgang 2019, og det samlede hammerslag lød på 12 millioner euro (cirka 90 mio. kr.).
Det var 2 mio. mindre end sidste år, men gennemsnitsprisen pr. fad var en hidtidig rekord, da der var hele 30% færre fade i år.

En enkelt storkøber


I alt blev der solgt 589 fade med hvid- og rødvin - til en gennemsnitspris på 21.823 euro (cirka 163.000 kr.).
La Pièce de Présidents (præsidenternes fad), der er auktionens højdepunkt, gik for 260.000 euro (cirka 1,9 mio. kr.) til en brasiliansk køber. Fadet indeholdt vinen Corton grand cru ”Les Bressandes”.
Den byder, der købte mest på auktionen, var Albert Bichot fra négociantvirksomheden Maison Albert Bichot. Det blev til hele 122 fade til i alt 2,7 mio. euro (cirka 20 mio. kr.).
For Maison Albert Bichot er der tradition for at købe ind på den berømte årlige auktion - første gang, virksomheden købte et fad, var i 1876.


Gallo køber PahlmeyerDel på Facebook

Det familieejede E. & J. Gallo, der er USA’s største vinproducent, ejer et hav af vinhuse og hele hundrede forskellige vinmærker inden for enhver priskategori.
Nu er Gallo netop blevet et vinhus og to vinmærker større. Og det er ikke et hvilket som helst vinhus, vingiganten har købt, men derimod det anerkendte og ligeledes familieejede Pahlmeyer Winery i Napa Valley. Med i købet er også vinhusets to førende vinmærker, Pahlmeyer og Jayson by Pahlmeyer.
Dermed har den ikoniske rødvin Pahlmeyer Proprietary, der koster cirka 1200 kr. flasken, nu fået ny ejer. Købssummen er ikke oplyst.

Del på Facebook

Vi kunne have valgt at vise nogle af whiskyflaskerne fra Arran Distillery. Men valget faldt i stedet på dette billede fra opførelsen af destilleriet i 1990'erne. Det kan ikke have været let at få kobberkedlerne på plads ...

Whisky fra "mini Skotland"Del på Facebook

Hvis man ikke kan afsætte tid til at ture hele Skotland rundt, så kan man bare besøge Arran.
Denne ø i den skotske fjord Firth of Clyde bliver kaldt for ”mini Skotland”, fordi den har det hele. Her er højland med dramatiske bjerge, lavland, floder, landbrug, små landsbyer, en imponerende borg - og selvfølgelig også whisky. Sidstnævnte kommer fra øens eneste destilleri, Arran Distillery i landsbyen Lochranza på øens nordspids.
For nylig var VinAvisen inviteret til en smagning af et lille udpluk af destilleriets mange forskellige Single Malt whiskyer.
Det var destilleriets salgsdirektør, Andy Bell, og Lars Gregersen fra LAGO-import, der forhandler whiskyerne herhjemme, som stod for smagningen.
Den danske importør kan man læse mere om i denne uges Blå Bog lidt længere nede på siden.

Nu har øen to destillerier


Engang var der omkring 50 (for hovedpartens vedkommende illegale) destillerier på øen Arran. Det sidste lovlige destilleri lukkede og slukkede i 1837.
Men Harold Currie, en pensioneret direktør fra whiskyproducenten Chivas, havde et godt øje til øen. Og i 1995 slog han dørene op for Arran Distillery.
Destilleriet skulle egentlig have åbnet året før, men et par kongeørne valgte at bygge rede og udruge æg på en klippetop i nærheden af det igangværende byggeri. Da ørne er fredede og skal have ro til at ruge, måtte man midlertidigt stoppe byggeriet. På destilleriets logo ses derfor to ørne som et minde om begivenheden.
Nu nævnte vi ovenfor, at Arran Distillery var øens eneste destilleri. Der er faktisk netop åbnet endnu et, nemlig Lagg, som har samme ejer, og som ligger stik modsat Arran Distillery på sydspidsen af øen. Og som Andy Bell fortalte, så er alt andet også stik modsat det første destilleri.

Bourbon, sherry og kvart-fade


I den nordlige del af øen, hvor Arran Distillery ligger, er vandet stort set kalkfrit og utroligt blødt - hvilket gør gæringen af mæsken så aggressiv, at man må lægge noget tungt oven på gæringtankenes låg, så de ikke ryger af.
Hos Lagg er vandet hårdt og kalkrigt, og man bruger store kedler, hvor man hos Arran Distillery bruger små.
Og mens whiskyerne hos sidstnævnte destilleri typisk er frugtagtige og forholdsvis bløde, så er der røg og bolværk i dem fra Lagg.
Ikke kun vandet og kedlernes størrelse har indflydelse på det endelige resultat. De brugte fade, man modner spiritussen i, har også stor betydning.
Som Andy Bell forklarede, så giver fade fra USA, der tidligere har indeholdt Bourbon, whiskyen sødme, mens brugte sherryfade giver tørhed.
En af de whiskyer, vi smagte, var en såkaldt Quarter Cask (kvart fad). Det er amerikanske Bourbon-fade, som man splitter ad og samler til mindre fade. Under modningen får spiritussen dermed mere træ-kontakt, hvilket kan smages i den færdige whisky.

Whisky i luksusklassen


De whiskyer, vi smagte fra Arran Distillery, var bestemt en oplevelse af de gode.
Blandt højdepunkterne bør nævnes Arran Malt, 10 Years Old Single Malt til 399 kr. - en whisky med lidt wienerbrød over duften - på den gode måde. Smagen er stor og fyldig og udvikler sig i munden fra frugtnoter til nødder med et strejf af vanille.
Og så er der Arran Single Malt Quarter Cask ”The Bothy” på hele 56,2% alkohol til 550 kr. Her er masser af eg-smag fra de små ”kvarte fade” - men underneden også frugt og strejf af anis. Procenterne er høje, og whiskyen flot og varmende.
Vi må heller ikke glemme Arran Single Malt Sherry Cask ”The Bodega” på 55,8% til 499 kr. Hvis man er til en super tør whisky, er denne whisky sagen. Den er ualmindelig dejlig - kom endelig ikke vand i - men det er ikke en ”begynder-whisky”.
Flagskibet var Arran Single Malt, 21 Years Old på 46% til 1199 kr.: Her er tørv, tjære og eg over duften, mens smagen er bred med tørret frugt, vanille, æbler og eg. En whisky, hvis eftersmag synes at udvikle sig uendeligt.


Vil du have vores løbeseddel? Del på Facebook

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbrancheDel på Facebook

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Lars Gregersen.

VinAvisens Blå BogDel på Facebook

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Lars Gregersen (f. 1964) er den ene halvdel af vin- og spiritusfirmaet LAGO-import A/S. Den anden halvdel er Ole Andreasen – og navnet på deres firma er ganske enkelt en kombination af forbogstaverne i Lars, Andreasen, Gregersen og Ole.
LAGO-import ligger i Nakskov og leverer vin og spiritus til et netværk af mere end 170 professionelle vinhandlere fordelt over hele landet.
Selv kommer Lars Gregersen fra bankverdenen, hvor han i en længere årrække var marketingchef i en lokal bank på Lolland. Uddannelsesmæssigt har han en HD i afsætningsøkonomi, der blev læst på aftenskole sideløbende med Finansdiplomstudiet.
Men vin har altid været hans store fritidsinteresse, og i 1989 etablerede han sammen med Ole Andreasen LAGO-import, da de to mente, at deres privatforbrug nødvendiggjorde egen import.
I starten var det naturligvis ren garageimport, men efterhånden tog den vinøse hobby så megen tid, at Lars Gregersen i 1995 valgte at forlade banken og hellige sig vinen.
LAGO-import importerer i dag vine fra blandt andet Frankrig (især Bordeaux-vine), Italien, Spanien, Portugal, og Sydafrika. Og blandt de kendte vinhuse er Château Angludet i Margaux i Bordeaux, Domaine Gille i Bourgogne, Champagne De Venoge og de italienske vinhuse Tenuta Rocca i Piemonte og Chiappini i Bolgheri.
I 2011 etablerede LAGO selskabet 1855 Cru A/S i samarbejde med en række af firmaets forhandlere. Her forhandles klassificeret Bordeaux-vin online, og selskabet er i dag et af de største på det danske marked, når det gælder ”en primeur”-handelen inden for klassificerede vine.
På spiritussiden er LAGO en af landets største importører af skotsk maltwhisky, men også cognac og rom har en vigtig plads i sortimentet.
Lars Gregersen er en meget flittig foredragsholder og er ofte at finde rundt om i landet, når lokale vinhandlere afholder en aftensmagning.
Han er også medforfatter til bogen ”Skotsk Whisky – uden farve, uden filter”, der udkom i 2017.
LAGO-import har etableret et uddannelseslegat, der yder økonomisk bistand til unge, som er ansat i specialhandlen og evt. er under uddannelse i vin- eller spiritusbranchen. Flere informationer kan findes ved at klikke her.
Adresse: LAGO-import, Narvikvej 7-9, 4900 Nakskov, tlf.: 54 92 74 00, e-mail: lago@lago.dk, www.lago.dk.


Ugens vinøse billedeDel på Facebook

For en gang skyld leverer vi selv ugens vinøse billede. Den druebehængte skønhed stammer fra et postkort fra 1910. Sådan kan man altså også bruge fuldmodne druer!
Af kortets bagside kan man se, at den heldige modtager af damen var en væver fra Holbæk, der hed Morten Larsen, og at det var hans søn Peter, der sendte det til ham i anledning af hans fødselsdag.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billedeDel på Facebook

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-556
Billede 521-546Billede 547-572


556 På et drikkekar (kylix) fra ca. 490 f.Kr. får helten Chrysippus skænket vin (foto © Anker Tiedemann).


Ugens smagte vineDel på Facebook

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 20 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valdevieso of Chile, Sauvignon Blanc, Valle de Leyda, Gran Reserva, Chile, 2018, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker, AndrupVin.dk

En meget lækker og aromatisk hvidvin, hvori druen Sauvignon Blanc får lov til at folde sig ud. Der er en ren, lang druesmag med kræfter til alle lette retter. I smagen noter af grape og et fint integreret strejf af træ. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Couveys, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Supervin

En elegant hvidvin, der har et strejf af mimoser i duften og en fyldig og let cremet smag med moden frugt, en vis frugtsødme samt en behagelig tørhed til slut. Nyd vinen til kraftigt smagende fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Toi-Toi, Marlborough Wine, Chardonnay, Marlborough, New Zealand, 2018, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris på tilbud 25. november til 1. december ved 6 flasker: 49,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Til 50 kr. en hvidvin, man nyder med fornøjelse. Den fylder godt i munden med sin gode druesmag og noter af eg efter fire måneder på franske fade. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Château Beauchene, Viognier, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., YouAndWine

En hvidvin på den gode drue Viognier. Der er god frugt i duften - men også en hel del fad. Smagen byder på modne grønne druer - men også et alt for markant alkohol-bid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Jülg, Weingut Jülg, Riesling, Dörrenbacher Springberg, Pfalz, Trocken, Tyskland, 2018, middel alkohol (13,5%)

279 kr., Mr. Ruby

En delikat og lækker hvidvin og en flot Riesling-vin. Den har en aromatisk smag, der er tør, men dog med en lille sødme og en frisk syre, der udpræget gør den til en madvin. En lækkerbisken for Feinschmeckere.

Rødvin

stjernestjernestjerne

Valmaduro, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Reserva, Chile, 2018, middel alkohol (13,5%)

49 kr., Aldi

En meget enkel rødvin til en meget lav pris. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

The Right Pick, WineCrafter's, Zinfandel, Central Valley, Californien, 2017, middel alkohol (14%)

55 kr., vinen sælges kun online, Skjold Burne

Vellavet rødvin med Zinfandel-druens saft og kraft - noter af kirsebær og blommer, fin krydring, tilpas syre og sødme samt en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Primo, Fantini, Primitivo, Puglia IGP, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

59 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Pæn rødvin, måske lidt vel "almindelig" og uden noget bredere smagsbillede, men til en overkommelig pris. Udpræget madvin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Valley Oaks, Fetzer Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, 2018, middel alkohol (13,5%)

78,65 kr., pris på tilbud: 50 kr., Fakta

Om årgang 16 skrev vi følgende: "Fra duft til smag til eftersmag - hele vejen igennem en lækker rødvin, uden kanter, med en fin sødme og noter af mørke bær, krydderier og peber. Og tilbudsprisen er jo yderst attraktiv." Denne beskrivelse gælder også 2018-årgangen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Cuvée Fabre, Jean-Henri Fabre, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, middel alkohol (14%)

80 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En økologisk rødvin uden det store vingefang. Den har blød frugt i smagen og et lidt markant tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine de Cristia, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, høj alkohol (14,5%)

99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Vi har efterhånden smagt mange vine fra Domaine de Cristia og er sjældent blevet skuffede. Det er vi heller ikke med denne både delikate og økologiske rødvin. Det er en stor, blød vin, som man føler sig i godt selskab med.

stjernestjernestjerne

Copper Lane Reserve, W.O. Swartland, Sydafrika, 2018, høj alkohol (15%)

99,75 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Skjold Burne

En rødvin på Shiraz og Merlot med duft af mørke rosiner og lys chokolade. Smagen er fuld af frugtsødme men ikke så meget andet. Netop på grund af den megen sødme er det nok en vin, der deler vandene. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Smooking Loon, Don Sebastiani & Sons, Pinot Noir, Californien, USA, 2015, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Pinot Noir på amerikansk. En fyldig rødvin med let røgede noter af kirsebær og jordbær, chokolade og tobak. Udpræget en madvin. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Costalago, Zeni, Corvina, Rosso Veronese IGT, Italien, 2917, middel alkohol (14%)

109,95 kr., 80 kr. ved 6 flasker, Supervin

En elegant rødvin på druen Corvina samt en anelse Carbernet Sauvignon og Merlot. Den dufter af sød blå druemost og har en fint krydret smag med strejf af friske blå blommer. Smagen bliver hængende i munden og udvikler sig med en fin frugtsyre til slut. En god vin til lidt fede kødretter - fx på 2. juledags frokostbord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cellarmasters Selection, Plaisir de Merle, Simonsberg, Sydafrika, 2017, høj alkohol (14,5%)

125 kr., Amka

En fin rødvin, der hænger godt i munden med sin aromatiske smag, bløde tanniner, noter af kirsebær og gode krydring. Den er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc, Malbec og Petit Verdot. Udpræget en madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Les Théores, Gabriel Meffre, Gigondas, Frankrig, 2015, høj alkohol (15,5%)

149 kr., pris på tilbud: 129 kr., SuperBrugsen

Der er karakter og personlighed over denne gode Rhône-rødvin. Den er lavet på druerne Syrah, Grenache og Mourvèdre og har bred frugt, god krydring, bløde tanniner og noter af kanel, læder og cigarkasse. Lang eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Carobelle, Gigondas, Frankrig, 2017, høj alkohol (14,5%)

150 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Vellavet, økologisk rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mouvèdre. I den lidt "grønne", men også komplekse smag er der noter af solbær og andre sorte bær, peber og kanel. Skænk den fx til en flæskesteg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Eremo San Quirico, Nativ, Aglianico, Irpina Campi Taurasini, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

Denne enestående rødvin, som vi igennem årene har smagt i flere årgange, kommer fra Taurasi i regionen Campania - dvs. egnen omkring og syd for Napoli. Vinen er lavet på 200 år gamle vinstokke og er usædvanlig lækker. Den har en tæt farve og en dejlig duft, og smagen er fyldig, blød og afrundet. Der er mørke bær, kirsebær, blommer, bløde tanniner, tjære, cigarkasse, diskrete fadtoner ... Også egnet som meditations-vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Elena la Luna, Roberto Sarotto, Barbera, Alba, Italien, 2015, høj alkohol (15,5%)

218,65 kr., pris på tilbud: 149 kr., Irma

Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den fylder munden med sin dejlige, frugt og noter af kirsebær og chokolade samt bløde tanniner. 15,5 procent alkohol, men ikke nogen spritkant.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Quinta da Devesa, LBV, Late Bottled Vintage, Portugal, 2015, høj alkohol (20%)

149 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

Delikat, lækker og lidt slank portvin med mange facetter, der spiller fint sammen med smagen af rødvin - kandiserede frugter, figner, rosiner ...