Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 52, 2019



Vi her på VinAvisen

ønsker jer alle en rigtig
GLÆDELIG JUL

Glædelig Jul og Godt Nytår
Joyeux Noël et Meilleurs Voeux
Bon Nadal i Feli Any Nou
Buon Natale e Felice Anno Nuovo
Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo
Merry Christmas and Happy New Year
God Jul och Gott Nytt År
Kala Christougena
Kali Chronia



Ud for halvøen Peljesac i Kroatien sænker vinproducenten Ivo Segovic amforaer indeholdende hver sin vinflaske 25 meter ned i havet. Lerkrukkerne beskytter flaskerne - og er dekorative, når vinen skal serveres. Foto: Ivo Segovic.

Konference om "hav-vine"

Der afholdes hvert år adskillige seminarer og konferencer i vinens tegn, og nu har også verdens første konference for noget så specielt som vine modnet i havet set dagens lys.
Der er faktisk et stigende antal vinproducenter - især i Europa - der eksperimenterer med hav-modning af flasker eller fade fyldt med vin. Men der er selvfølgelig stadig tale om en meget lille niche, når det gælder vinfremstillings-metoder.
Der var i alt 50 deltagere - vinproducenter, ønologer, sommelierer osv. - fra hele verden til Underwater Wine Congress, der blev afholdt den 12. og 13. december i den spanske by Bilbao.
I de to dage, konferencen varede, diskuterede man blandt andet udfordringerne med at modne vin i havet - og dem er der selvsagt en del af. Bare det at få fadene og flaskerne sænket forsigtig ned og op igen.

Efterlyser regler


Man vendte også problemet med copycats, der skader de hav-modnede vines image. Det er producenter og vinfirmaer, der smider nogle flasker vin ned i havet i et par uger, sørger for at få lidt omtale, henter flaskerne op igen og kalder dem for hav-modnede.
De producenter, der går seriøst til værks, bruger druer fra egne vinmarker, har tilladelse til at arbejde i havet og sørger for med jævne mellemrum at kontrollere vinenes tilstand.
På konferencen blev det derfor diskuteret, om ikke det var på tide at indføre nogle klare regler for, hvornår man kunne lancere en vin som hav-modnet.
Det hele sluttede med den hidtil største smagning af vine fremstillet efter den særlige metode. Og når det kommer til smagen af disse vine, så er der udført flere forsøg, der tyder på, at opholdet i havet fremskynder modningsprocessen og påvirker vinene i positiv retning.

En hurtigere modning


Et af forsøgene blev udført af Château Larrivet Haut-Brion i Pessac-Léognan i Bordeaux. Slottet fyldte to ens fade med den samme rødvin årgang 2009, og mens vinen i det ene fad blev lagt til modning i slottets vinkælder, blev det andet sænket ned i Atlanterhavet ud for Cap Ferret og tøjret til en østersbanke.
Tre år senere tappede man vinen fra begge fade på flasker, hvorefter der blev arrangeret en smagning med indbudte internationale vinskribenter og den berømte vinkonsulent Michel Rolland.
”Land-vinen” og ”hav-vinen” blev smagt op mod hinanden, og flere af deltagerne var ikke i tvivl om, at ”hav-vinen” var blødere og havde en større kompleksitet end den vin, der var modnet på traditionel vis.
Man udførte også laboratorieanalyser af vinene, og de viste, at alkoholindholdet i "hav-vinen" var en anelse lavere end i "land-vinen", ligesom førstnævnte havde blødere tanniner.


Det nye vinhus fremstår udvendig som et stort bølgende havehegn, der rager op midt i den gamle by Tain l'Hermitage. Foto: CFSA.

Flot nyt vinhus i gammel by

Midt imellem de gamle huse i byen Tain l’Hermitage i det franske Rhône er der opført et supermoderne vinhus. Det tilhører den store Rhône-producent og négociant Delas Frères og er tegnet af den svenske arkitekt Carl Fredrik Svenstedt.

Vinhuset, der er bygget udelukkende af stål, sten og glas, breder sig over 6000 kvadratmeter og rummer - ud over et vineri - også et besøgscenter, hvor der er mulighed for at smage og købe Delas Frères vine.

Se flere billeder


Hele herligheden er kronet af en tagterrasse med en smuk udsigt over vinmarkerne, der bugter sig på bjergskråningerne.
Det nye vineri skal fremstille vine på druer fra Delas Frères’s vinmarker i det nordlige Rhône, mens producentens gamle, historiske vinhus i Saint-Jean-de-Muzols vil fortsætte med at fremstille hvidvine samt rødvine fra de sydligt beliggende vinmarker.
Man kan se flere billeder af det fantastiske nye vinhus, som har kostet 18 millioner euro (cirka 134 mio. kr.) at opføre, ved at klikke her.


Anker Tiedemann.

VinAvisens Anker fylder 90 år

Den 4. januar runder Anker Tiedemann 90 år. I 1998 grundlagde han VinAvisen sammen med Flemming Hvelplund. I dag er det hans datter, Mariette, der udgiver avisen, men han er stadig med i redaktionen og står blandt andet for de ugentlige smagninger godt hjulpet af sit otte mand store smagepanel, der også omfatter hans kone, Jette Faurschou. Og så er han en flittig fotograf, der leverer mange af ”ugens store billeder” nederst i VinAvisen.

Ankers interesse for vin startede mange år, før første udgave af avisen dukkede op på danskernes computerskærme.

Bøger om vin og matematik


Han er oprindelig uddannet arkitekt og blev den første chefredaktør af Danmarks første boligmagasin, Bo Bedre. Efter 17 år på posten redigerede han flere andre specialmagasiner, først hos Fogtdal og siden hos Bonnier. Han har således været chefredaktør for både I Form, Gør Det Selv, Facts & Fænomener og Alt om Mad. Og det var via arbejdet med sidstnævnte magasin, at han begyndte at skrive om vin. I 1989 blev de mange vinartikler suppleret med bogen "Vinens Forunderlige Verden", som i dag kan købes som e-bog ved at klikke her.
Ud over sit arbejde med VinAvisen har Anker skrevet fem bøger om matematik under den fælles titel ”Lystlæsning for talfreaks” - og senest også tolv skolebøger under til børn på 10 til 14 år. Alle er udgivet af Danmarks Matematiklærer Forenings forlag, Matematik.
Man kan læse mere om fødselaren og hans mange meritter på hans hjemmeside.


Foto: Sotheby's.

Sotheby's i front

Sotheby’s, Christie’s og mange andre førende auktionshuse afholder også vin- og spiritusauktioner - og de kæmper om, hvem der kan få de bedste kunder i hus og dermed blive størst inden for kategorien.
Foreløbig ligger Sotheby’s i spidsen, og i år har auktionshuset for alvor givet de andre baghjul med et samlet salg af vin og spiritus på det, der svarer til cirka 791 mio. kr. Det er en foreløbig rekord for auktionshuset og hele 20% højere end salget i 2018.
Det er auktionerne i Hong Kong, der tegner sig for den største del af beløbet, nemlig 396 mio. kr. Dernæst kommer salget i New York efterfulgt af det i London.

Flere rekorder


Det, der har trukket salget ekstra højt op i år, er en række auktionsrekorder. I foråret indbragte ”The Transcendent Collector” (den overjordiske vinsamler) 194 mio. kr., hvilket var en hidtidig rekord, når det gælder en enkelt persons vinsamling.
Der var også det store salg af 900 flasker Mouton Rothschild, der gav et samlet hammerslag på 18 mio. kr., som gik til genopbygningen af Notre Dame i Paris, og salget af en flaske The Macallan 60 Years Old til 13 mio. kr., hvilket er en verdensrekord for en enkelt flaske whisky.
I 2020 kan Sotheby’s vinauktioner i øvrigt fejre 50 års jubilæum - den første vinauktion blev afholdt i 1970 i Glasgow.

Ekstrem varme i Australien

Det netop overståede forår i Australien har været det tørreste og næst varmeste nogensinde. Og varmen fortsætter med temperaturer på over 40 grader, nu hvor australierne har taget hul på sommeren.
Tørken og hedebølgen har forårsaget omfattende ildebrande, og brandvæsenet har haft travlt med at evakuere folk der, hvor flammerne kom for tæt på.
Når det gælder vinens verden, er det også gået ud over vinproducenterne i South Australia - og i sær i Adelaide Hills og Yorke Peninsula. Ifølge The Drinks Business har flammerne allerede forvoldt alvorlige skader hos blandt andet Golding Wines i Lobethal. Også vinhusene Petaluma og Hand Winery har fået ilden at føle, og i alt skulle omkring 20 vinhuse i South Australia kæmpe for at holde flammerne på afstand.

Bekymring for årgang 2020


Flere australske stater er ramt af ildebrandene. Ud over South Australia er der også i New South Wales erklæret undtagelsestilstand, i Queensland kæmper brandfolkene med hele 70 forskellige ildebrande, og der er ligeledes sendt advarsler ud til indbyggerne i staten Victoria.
Men de ekstreme varmegrader, ilden og den fortsatte tørke giver også vinproducenterne bekymringer, når det drejer sig om den kommende årgang vin.

Røg- og solskadede druer


Der er risiko for røgskadede druer - blandt andet i Hunter Valley i New South Wales. Og risikoen er maksimal nu, hvor veraison indtræffer - den proces, hvor drueskindene begynder at ændre farve og blive mørkere. Netop her har røgen ekstra god mulighed for at trænge ind gennem skindene.
I Barossa Valley i South Australia er man ifølge Decanter her og nu mere bekymret for solskadede druer. Her vander man ikke vinmarkerne, og hvis tørken varer ved, vil vinstokkene begynde at miste deres blade. Det betyder, at drueklaserne bliver blottet for Solens stråler.
Hvor stor betydning, den svære start for vækstsæsonen i Australien får på længere sigt, får tiden vise.


Foto: Kelsey Knight/Unsplash.com.

Vinen til julemaden

De fleste vil gerne åbne en særlig god flaske vin til maden juleaften. Men glem alt om at hive proppen af den fine gamle flaske Bordeaux-vin, som du har gemt til en special lejlighed. Den ædle afrundede smag vil simpelt hen drukne i de mange forskellige smagsindtryk, den traditionelle julemad byder på. Der skal en rødvin med langt flere muskler i glassene denne aften.
Andens og flæskestegens fedme kræver en rødvin med en pæn portion alkohol, mens sveskerne og de sukkerbrunede kartofler skal matches af en vis sødme. Vinen skal dog stadig have en fin syre for at kunne stå distancen over for den sursøde rødkål og æblerne med gelé.
Amarone-vine fra det italienske Valpolicella er et godt og klassisk valg. Det er vine med masser af alkohol og koncentreret frugt og med en anelse sveskeagtig sødme. Også den lidt billigere Ripasso fra samme område er en fin ledsager.

Et par alternativer


I Frankrig skal man til Rhône for at finde gode julevine, og i Spanien leverer Priorat vine med den helt rigtige smags-sammensætning.
Og så er der de oversøiske vinlande, der bestemt også kan byde på fantastiske - og ofte meget prisvenlige - vine til julemaden. Prøv fx en australsk rødvin på Shiraz-druen, en californier på Zinfandel eller en vin på Argentinas nationaldrue, Malbec.
Endelig bør vi nævne, at man ikke absolut behøver at drikke rødvin til julemaden. Her er et par muligheder: En halvsød hvidvin på druerne Riesling eller Gewürtztraminer. Eller en tysk Beerenauslese eller en halvsød fransk Vendange Tardive. Sådanne vine har al den sødme, syre, mineralitet, struktur og friskhed, der skal til for at modstå det, der ligger på tallerkenen.
Nedenfor har vi listet en række rødvine, som alle egner sig fortræffeligt til julemaden. Der er vine i et rimeligt prisleje og vine i den dyrere ende, og såvel vine fra de klassiske vinlande som fra de oversøiske. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen i 2019. OBS! Priser og årgange kan i nogle tilfælde have ændret sig.

Europæiske vine


* Terre de Verona Amarone, Cantine di Verona, Amarone della Valpolicella DOCG, Italien, 2015, 199,95 kr., Kvickly, smagt i uge 38 2019
* Corte Cavedini, Valpolicella Ripasso, Superiore, Italien, 2015, 179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk, smagt i uge 19, 2019
* Domaine Carobelle, Artisans Vignerons, Côtes du Rhône, Frankrig, 2017, 80 kr., pris ved 12 flasker. Sælges kun online, Køge Vinhandel Webshop, smagt i uge 21 2019
* Domaine de Cristia, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig, 2018, 99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i uge 48 2019
* Passion d'Anselme, Père Anselme, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2016, 99,75 kr., Skjold Burne, smagt i uge 37 2019
* Domaine les Meulières, Etienne Escoffier, Les Vignobles Foncalieu, Côtes du Rhône Villages, Valréas, Frankrig, 2014, 109,95 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder, smagt i uge 38 2019
* Clos les Fites, Estriacus, Priorat, Crianza, Spanien, 2013, 269 kr., pris ved 6 flasker. 150 kr., D’Wine, smagt i uge 34 2019

Oversøiske vine


* Beast of Zin, Zinfandel Premium, Lodi, Californien, 2017, 119,75 kr., pris på tilbud året ud: 69,75 kr., Skjold Burne, smagt i uge 45 2019
* Bear Flag, Zinfandel, Sonoma County, Californien, 2016, 249,50 kr., pris på tilbud indtil 23. december: 149 kr., Irma, smagt i uge 51 2019
* 1853 Old Vine Estate, Kauzo Estates, Malbec, Mendoza, Argentina, 2015, 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119,95 kr., Supervin, smagt i uge 4 2019
* Munda Biddi, The Half Full Wine Company, Shiraz, South Australia, Australien, 2016, 83 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet, smagt i uge 42 2019
* Shiraz, Vineris, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2017, 55 kr., Lidl, smagt i uge 28 2019
* Ashgrove, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2018, 79,95 kr., pris ved 6 flasker. 64,95 kr., Supervin, smagt i uge 35 2019
* Snake Trail, Morgan Estate Wines, Shiraz, South Australia, Australien, 2017, 88 kr., Gallovini, Smagt i uge 15 2019
* 100 Bats, Byrne Vineyards, Shiraz, South Australia, Australien, 2017, 149,95 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., AndrupVin.dk, Smagt i uge 20 2019


Verdens største champagnetårn under opførelsen. Fra den lille film på YouTube.

Lav et champagnetårn

Julen nærmer sig - og nytårsaften følger hurtigt trop. Og hvis nu man gerne til det store nytårsgilde vil gøre aftenens champagne-nydelse endnu mere festlig, så kunne man jo forsøge sig med et champagnetårn.
En lille film på YouTube går pædagogisk frem og viser trin for trin, hvordan tårnet skal opbygges. Når man så er blevet en øvet tårn-bygger, kan man jo forsøge sig med stadig større champagnetårne.

50.000 champagneglas


Hvor store, sådanne tårne kan blive, har hollandske Luuk Broos, der har sit eget eventbureau, bevist. I 2017 opførte han verdens største champagnetårn, der med sine 7,26 meters højde gjorde sig fortjent til en plads i Guinness World Records.
Tårnet, som blev opført i Madrid, var bestilt af champagnehuset Moët & Chandon, og ”byggematerialet” bestod af hele 50.116 glas fordelt på 66 etager.
I endnu en lille YouTube-film kan man i hurtig gengivelse få et indtryk af det store arbejde med at stable alle glassene og få dem fyldt med champagne - hvilket en mand svævende i en sele over tårnet sørgede for.


Stakken med de mange velbevarede amforaer.

Et meget stort skibsvrag

Forskere fra det græske University of Patras er i færd med at udforske det største skibsvrag, der nogensinde er fundet i den østlige del af Middelhavet.

Det drejer sig om et cirka 2000 år gammelt romersk transportskib, der med en længde på 34 meter er dobbelt så stort, som de fleste andre transportskibe på den tid. Det var kun omkring 2 kilometer fra sin destination, havnebyen Fiscardo på den græske ø Kefalonia, da det af ukendte årsager sank med sin omfattende last om bord.

Hele 6000 amforaer


Med moderne undervandsteknologi er det lykkedes at få relativt klare billeder af vraget, der blandt andet afslører hele 6000 amforaer - opbevaringskrukker i terrakotta til vin. Amforaerne breder sig over et areal på 360 kvadratmeter, og det lader til, at et stort antal af dem er yderst velbevarede. Hver amfora kan rumme 15 liter vin, og hvis de nu alle har indeholdt vin, svarer det til omkring 200.000 almindelige flasker. Nogle af dem kan dog også have indeholdt andre fødevarer.
Næste skridt bliver at hente nogle af krukkerne op fra havets bund, så man kan analysere dem nærmere.
Foto: Auctionyourcask.com.

Første auktion over whiskyfade

Der findes flere britiske firmaer, som gør det i salg af fade fyldt med whisky, og køberne er såvel spiritushandlere som private. Omkring 80% af en whiskys aroma kommer fra fadet, og lige så længe whiskyen er i kontakt med træet, vil den udvikle sig. Og her kan det være rart selv at have hånd i hanke med, hvornår whiskyen skal tappes på flasker.
Et af de firmaer, der sælger fade, er Cask Trade, der har adresse i London, og som d. 22. januar lancerer, hvad firmaet selv kalder for verdens første online whiskyauktion udelukkende over fyldte fade. Auctionyourcask.com kalder Cask Trade sin nye auktionsafdeling, som skal stå for auktionerne.

Flere hundrede flasker


I alt kommer 24 fade under hammeren på den første auktion - heriblandt fade med Bruichladdich Château Margaux, Aberlour 1990 og Springbank 1995. Før fadene sættes til salg, bliver der tappet en flaske fra hver, så potentielle købere har mulighed for at smage på indholdet, før de byder.
Man skal nok have det store kreditkort frem - de priser, Cask Trade normalt sælger et fad for, ligger fra 1500 pund (cirka 13.000 kr.) for en kun tre år gammel whisky og opefter. Og nu er der jo tale om en auktion. Til gengæld kan man få flere hundrede flasker whisky ud af et enkelt fad.
Fadene, man køber, kan man få opbevaret hos firmaet under korrekte forhold, indtil man vælger at få tappet indholdet.
Man kan læse mere om Auctionyourcask.com - og byde med til januar - ved at klikke her.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Anders Christiansen.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Anders Christiansen (f. 1974) smagte portvin for første gang for seksten år siden. Det var hans lokale vinhandler, der fik ham overtalt til en smagsprøve. Han havde ikke rigtig lyst – portvin var jo sådan noget for gamle tanter. Men han smagte og var solgt på stedet. Siden da har portvin været hans store lidenskab.
Han nøjedes ikke med at besøge Portugal og de mange portvinshuse – quintaerne – men lærte også portugisisk på aftenskole, så han bedre kunne snakke med vinmagerne.
Gennem årene fik han stadig flere gode kontakter, og i 2011 slog han dørene op for internetfirmaet Portvinsoplevelser.dk, hvis formål er at udbrede kendskabet og glæden for portvin på dansk jord. Firmaet importerer portvine fra tre små Quintaer, Quinta do Javali, Vasques de Carvalho og Quinta Dona Matilde - vine, der alle kan købes via webshoppen.
Portvinsoplevelser.dk er gået fra et "for sjov" projekt til i dag at være en velbesøgt side med over 5000 besøg hver måned.
Anders Christiansen har desuden godt gang i portvinssmagninger for private, vinklubber, foreninger og virksomheder, og han har afholdt smagninger for helt ned til to personer og op til 350. Og i 2015 afholdt han sammen med to gode portvinsvenner den første udgave af ”Portvinsmessen”, som hvert år løber af stabelen i Roskilde.
Samme år var han i Portugal for at modtage den største hæder inden for portvin, nemlig at blive optaget i Confraria do Vinho do Porto. Det er portvinsbroderskabet i Porto, og man bliver kun optaget, hvis et medlem indstiller én, hvorefter ”bestyrelsen” skal godkende den indstillede. Optagelsen i broderskabet er en anerkendelse af det store arbejde, han har gjort og gør for portvin på dansk jord.
Anders Christiansen slog i april 2019 dørene op for første udgave af Holbæk Vinmesse, der blev besøgt af cirka 300 gæster, og hvor man kunne smage vine fra lokale vinimportører og vinhandlere.
Selv bor han også i Holbæk sammen med kæresten, Rikke, der glædeligt tager fat, når der er behov for planlægning af messer, smagninger osv.
Adresse: Portvinsoplevelser.dk, Slotshaven 33, 4300 Holbæk, tlf.: 22 11 84 80, e-mail: info@portvinsoplevelser.dk, www.portvinsoplevelser.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad er Trepat for en drue?

Maria Mortensen skriver, at hun for nylig fik en cava, der blandt andet var lavet på Trepat.
Trepat er en gammel, lokal, blå druesort, der kun dyrkes i det spanske Katalonien i bjergene inde bag Barcelona og i området nede ved Taragona – især i den lille appellation La Conca de Barberá DO og en smule i Costers del Segre DO – i alt cirka 1500 hektar.
Druen bruges næsten udelukkende til rosé cava, men der er også enkelte vinerier, der laver rødvin eller rosé på den.


Ugens vinøse billede

Her er et billede, som vi for en gangs skyld selv har taget - og vi har gjort det under en vinsmagning. Billedet forestiller ganske enkelt et stort, solidt papkrus til at spytte i.
Igen og igen har vi været til smagninger, hvor der midt på bordet står en champagnekøler. I den kan man hælde vinrester, og i den kan man spytte.
Det går med at hælde, men når otte mand/damer omkring bordet skal spytte, skal de enten rejse sig op og læne sig ind over en snes glas, eller de skal løfte spanden – der bliver tungere og tungere - og måske vælte glassene.
Under smagninger har vi altid gjort os upopulære ved at forlange et stort glas eller krus at spytte i. Her er løsningen. Den er både enkel og billig – og kræver ikke opvask.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469-494Billede 495-560
Billede 521-546Billede 547-572


560 Julestemning hos Schloss Wackerbarth, der ligger omgivet af sine vinmarker i det tyske Sachsen. (foto © DWI).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 24 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

Freixenet Ice, Cava, Cuvée Especial, Semi Seco, Spanien, lav alkohol (11,5%)

97,95 kr., Amka

Fra en flaske, der er pakket ind i en hvid folie, kommer en sødlig boblevin - en rigtig kagevin til kransekagen klokken tolv nytårsaften.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Oriol Rossell, Cava, Brut, Cuvée Especial, Spanien, lav alkohol (11,5%)

129 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 79 kr., D’Wine

En rigtig god boblevin, tør og med en rank syre, der gør den god til mad - og mindre egnet til kransekage. Den har ganske fine bobler i glasset, en god drueduft og noter af citrus og grønne sommeræbler. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer: Macabeo, Xarel·lo og Parellada.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Barons de Rothschild, Chardonnay, Champagne, Brut, Blanc de Blanc, Frankrig, lav alkohol (12%)

735 kr., pris på tilbud året ud: 595 kr., Skjold Burne

Delikat champagne, blanc de blanc - hvid vin på hvide (grønne) druer. Proppens form vidner om en vis alder i flasken, men vinen har holdt sig fint og har en afrundet, blød smag med noter af modne æbler og pærer. Lang eftersmag med en lille sødme. Helt billig er den jo ikke ...

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Aurum, Celler Grau i Grau, Sauvignon Blanc, Pla de Bages, Spanien, 2018, lav alkohol (12%)

78,95 kr., SPS Wine

Økologisk og frisk hvidvn med en klar smag af druen Sauvignon Blanc. Den er ret tør og oplagt til mad, fx til en god fiskeret.

stjernestjernestjerne

Ams Tram Gram, Quartièr Libre, Calmel & Joseph, Clairette Blanche, Languedoc, Frankrig, 2018, lav alkohol (13%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk

En meget speciel hvidvin med stærk krydring med noter af fennikel og et bid til slut. Udpræget en madvin.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Silverboom, Pinotage, Coastal Region, Sydafrika, 2019, middel alkohol (14%)

En både venlig og billig rosévin, der med sin lille kant vil være god til mad. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Bontardine, Toscana Rosso IGP, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

En rødvin på Toscanas store drue Sangiovese - samt flere lokale druer. Det er en god rødvin med tilpas af det hele - frugtsødme, krydrede noter og en fin syre til slut. En vin til en god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arrogant Frog, The Humble Winemaker, Pays d'Oc, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 59,95 kr., Jysk Vin

En glimrende rødvin fra Languedoc med smag af Rhône. I den bløde, lækre smag er der milde tanniner og et strejf af fad og cigarkasse. Vinen er lavet på druerne Syrah og Viognier, og flasken har skruelåg. Prisen 60 kr. (ved 6 flasker) er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Governo all' Uso Toscano, Angelo Borrani, Rosso di Toscana, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

99 kr., Supermarco

Lækker rødvin efter den toskanske Governo-metode, der svarer til Piemontes Appassimento-metode med dens tørrede druer. Vinen har en god druesmag og en indtagende sødme. Oplagt til julens mad med rødkål og halve æbler med ribsgelé.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Mont'Albano, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2018, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 3 flasker: 75 kr., Mr. Ruby

Glimrende økologisk rødvin, faktisk ret elegant med en blød, afrundet frugtsmag, fin krydring og tilpas med tanniner, syre og sødme. Dertil en lang eftersmag. En vin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

MT Hector, Matahiwi Estate, Pinot Noir, Wairarapa, New Zealand, 2016, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

Til prisen en lidt skuffende Pinot. Den har et uklart smagsbillede, hvor smagen af Pinot (og kirsebær) maskeres af en påtrængende fadsmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Pierre Laurent, Domaine des Chambris, Pinot Noir, Hautes Côtes de Nuits, Frankrig, 2017, lav alkohol (12,5%)

125 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop

Udmærket Bourgogne-rødvin, måske lidt spinkel, men med en god smag af druen Pinot Noir.

stjernestjernestjernestjerne

Fiorino, Toscana Rosso IGP, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

129,75 kr., på tilbud året ud: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

En udmærket rødvin - lige til at gå til. Den smager af solmoden frugt og varme krydderier, har en god fylde og slutter blødt. Eftersmagen forsvinder dog lidt vel hurtigt. Drik den til en cremet pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Southern Hills, Wente Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2017, middel alkohol (13,5%)

129,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 100 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne

Denne rødvin er typisk for Cabernet Sauvignon-druen. Her er intens og koncentreret solbær i både duft og smag - og ikke så mange andre facetter. Men det gør bestemt ikke noget. Det er en elegant vin med en fløjlsblød eftersmag og afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjerneØ

Alture, Paololeo, Nero di Troja, Puglia IGP, Italien, 2015, middel alkohol (13,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 119 kr., YouAndWine

En rødvin, der dufter dejligt af modne kirsebær og har en lækker frugtrig smag med en fin syre og en lille note af anis. Drik den til det store oste-pølse-bord.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Il Palazzo, Borgo il Palazzo, Chianti, Riserva, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

149 kr., pris ved 6 flasker, Masa Wine

Om 2013-årgangen skrev vi, hvad stadig holder: "Til prisen en rigtig god og ret let rødvin fra det toskanske Chianti. Dejlig, ren frugtsmag, let krydring, fin sødme og en lang eftersmag." Dengang kostede den 119 kr. Det var et lidt af et nøk ...

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Famiglia, Blend 22, Angelo Rocca & Figli, Terre Siciliane IGT, Italien, 2017, middel alkohol (13,5%)

149,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Megavin.dk / Kvickly Odder

Den berømte, danske vinmager Peter Vinding Diers har været "inde over" denne fortræffelige rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Den har fyldig frugt, bløde tanniner og noter af blommer, mørke bær, tobak og vanille. Dertil fin krydring og et diskret strejf af træ fra fadlagringen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen ved seks flasker er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjerne

Le Forconate, Rásole, Toscana IGT, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

199 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Elegant rødvin - en "toskansk landvin" - i virkeligheden lidt af en supertoskaner. Den er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Sangiovese og har ligget fjorten måneder på fransk eg. Udpræget en madvin. Prisen nuppede en stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Passion, Domaine les Ondines, Vacqueyras, Frankrig, 2015, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

Denne økolgiske rødvin på druerne Grenache, Syrah og Cinsault er aldeles vidunderlig. Den breder sig og vokser sig stor i munden med sin bløde frugt, sine lækre tanniner og diskrete noter af læder, tovværk, peber og lakrids - og vanille fra den fint integrerede fadlagring. Giv den gerne lidt luft ved at plaske den over i en karaffel.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rancio, Frederiksdal , Kirsebær, Lolland, Danmark, 2016, høj alkohol (15%)

279 kr., pris for 50 cl, Frederiksdal

En meget spændende rødvin på lollandske kirsebær. Vinen har stået i glasballoner udenfor i al slags vejr i 1½ år, og variationerne i temperatur har givet den en særlig smag. Derefter har vinen lagret videre indenfor i gamle cognac-fade efter Solera-princippet med cirka 50 fade. Vinen har en blød, cremet smag med kraftig smag af kirsebær og kirsebærsten, et strejf af sødme, en lille bitterhed og en lang eftersmag. Glimrende til mad, fx til sprød gås eller and. En perfekt ledsager, hvis man har råd til det.

stjernestjernestjernestjerne

I Fondatori, Fabiano, Amarone della Valpolicella, Riserva, Italien, 2011, høj alkohol (16%)

499,75 kr., pris på tilbud året ud: 399,75 kr., Skjold Burne

En overvældende, stor Amarone med et bredt smagsbillede, men også med en kraftig spritkant. Bare man dog havde holdt igen med alkoholen. Vinen er otte år gammel, afrundet og moden med noter af kirsebær, kaffe og chokolade samt vanille fra fadlagringen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet, og servér den let afkølet - 14-15 grader.

Sød vin

stjernestjernestjernestjerne

Delaforce, Porto, Late Bottled Vintage, Portugal, 2012, høj alkohol (20%)

179,95 kr., på tilbud ved 6 flasker: 99,95 kr., Supervin

Denne portvin skiller sig ud ved næsten at ligne en kraftig rødvin. Man smager vin, tørhed, men alligevel også sødme med især karamel. I smagen noter af træ.

stjernestjernestjernestjerne

Donaotília LBV, Donaotília, Porto, Portugal, 2014, høj alkohol (19,5%)

189 kr., Portvino

En udmærket portvin med en koncentreret duft af mørke rosiner. Smagen er kompleks og sød men ikke sliksød, og vinen slutter med et lille bittert bid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niepoort LBV, Niepoort, Porto, Portugal, 2014, høj alkohol (19,5%)

199,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 149,75 kr., Skjold Burne

Her er mørke rosiner, dadler og svesker i både duft og smag. Men det er ikke bare en sød portvin - den har også en nærmest rødvinsagtig friskhed, der opvejer sødmen. En rigtig lækkerbisken til en yderst attraktiv tilbudspris. Nyd et glas til risalamanden, småkager eller modne bløde oste.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen