I Frankrig og i flere andre europæiske vinlande vil man rigtig gerne have tankene tømt for vin, før næste høst kommer i hus.
Krise-destillering haster
Som vi nævnte i sidste uge, får franskmændene ingen EU-støtte til krise-destilleringen af overskudsvin - vin, der skulle have været solgt, men som på grund af Corona-krisen stadig ligger i vineriernes ståltanke.Den franske regering bad EU om at støtte med 35 euro (cirka 260 kr.) pr. hektoliter vin, der skulle destilleres. Resten op til 80 euro (cirka 600 kr.) pr. hektoliter ville regeringen så selv betale vinproducenterne.
Der presses stadig på fra fransk side for at få EU til at give en håndsrækning. Men man er også nødt til at gøre noget her og nu, før næste druehøst gør krav på tankene i vinerierne.
Så nu har den franske regering tilbudt landets vinproducenter, at de tilsammen kan få destilleret 2 millioner hektoliter vin og få 70 euro (cirka 520 kr.) pr. hektoliter. I alt vil regeringen skulle betale vinproducenterne 140 millioner euro (cirka 1 milliard kr.), hvis samtlige af de mange hektoliter bliver destilleret. Den megen alkohol skal bruges til forskellige industrielle formål - heriblandt håndsprit.
En skrækkelig tanke!
Men der skal mere til, lyder det fra de franske vinproducentforeninger. Hvis tankene skal være klar til næste høst, skal der destilleres hele 3 mio. hektoliter vin svarende til cirka 400 mio. flasker.
Det er dog ikke alle producenter, der er tilfredse med udsigten til krise-destillering. I Bourgogne er den blotte tanke om at skulle forvandle nogle af distriktets vine til industrialkohol gruopvækkende. Normalt har Bourgogne-husene intet problem med at få afsat deres vine - og de mest berømte vinhuse sætter nærmest selv prisen. Og de 70 euro, som den franske regering tilbyder pr. hektoliter destilleret vin, er alt for lidt sammenlignet med det, som en ganske almindelig flaske rødvin fra Bourgogne kan indbringe på markedet. Selv de mere almindelige vine fra det berømte distrikt er jo pænt oppe i pris.
Giv os kompensation
Selvfølgelig har man også i Bourgogne kunnet mærke konsekvenserne af Corona-krisen og problemerne med at få afsat vinene. Men krise-destillering er altså ”no go”, når det gælder distriktets vine.
Til gengæld opfordrer man til, at regeringen kompenserer vinproducenterne for det tab, de har lidt, på grund af den 25% afgift, som den amerikanske regering pålagde importeret vin fra Frankrig - samt fra Spanien og Tyskland - i oktober sidste år.
Det er et ønske fra den samlede franske vinindustri, men netop Bourgogne blev meget hårdt ramt på pengepungen. Omkring halvdelen af distriktets vine bliver eksporteret, og USA er den største aftager med 20% af den samlede eksport.
Milliarder til flyselskaberne
I årets første kvartal dykkede eksporten af Bourgogne-vin med 8,7% i værdi - hvilket selvfølgelig også skyldes Covid-19 og ikke kun den amerikanske afgift.
Allerede for flere måneder siden bad de franske vinproducenter landets regering om at kompensere dem for denne afgift med et beløb på i alt 325 mio. euro (cirka 2,4 mia. kr.). Men der er endnu ikke sket noget på den front.
Ifølge Louis-Fabrice Latour, der er præsident for BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne), er det for galt, at den samme regering, som poster milliarder af euro i de franske flyselskaber, så de kan overleve krisen, giver den fornødne hjælp til vinindustrien, som bestemt også er i fare.