Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2021



"Skinny" er et af de populære lav-kalorie vinmærker.

Deltag i rundspørgen om lav-kalorie vine!

I uge 12 nævnte vi, at den amerikanske vinproducent Jackson Family Wines, der ejer vinhuset Kendall-Jackson, har lanceret lav-kalorie vinen Avant Lower Calorie Chardonnay. Og det er langt fra den eneste kalorielette vin på det amerikanske marked - faktisk vinder disse vine frem med stormskridt i øjeblikket. Vinene har både færre kalorier og kulhydrater og ligeledes ofte et lavere alkoholindhold.

I 2020 steg salget af lav-kalorie vinene i mængde i USA med 90% sammenlignet med 2019 - dog stadig fra et relativt lavt udgangspunkt.
Lav-kalorie vine har endnu ikke for alvor indtaget de danske forretningshylder, men hvis nu de gjorde det, hvordan ville VinAvisens læsere så tage imod dem?
Det kunne vi godt tænke os at får at vide, og vi vil lade det komme an på en lille rundspørge. Sæt venligst en prik i skemaet nedenfor, og klik på send-knappen senest fredag i denne uge. Vi vil også meget gerne modtage input og kommentarer til emnet på mariette@vinavisen.dk.



Det globale salg af vin i detailhandelen steg under pandemien. Her ses en velassorteret vin- og spiritusforretning i Colorado. Foto: Wikipedia/David Shankbone.

Laveste vinforbrug siden 2002

Pandemien har sat sine spor, når det gælder det globale forbrug af vin i 2020. Ifølge nye tal fra OIV (Office International de la Vigne et du Vin) faldt forbruget med 3% til 234 millioner hektoliter (cirka 31 milliarder flasker) sidste år i forhold til 2019. Og det er det laveste niveau siden 2002.

Eksporten af vin faldt med 7% til 29,6 milliarder euro (cirka 220 mia. kr.).
I oktober sidste år forudså OIV ellers, at eksporten ville dykke med hele 10%, men så galt gik det heldigvis ikke. Årsagen er, at vinsalget i detailhandelen og især via online-salget steg under nedlukningerne af barer og restauranter rundt om i verden og på den måde til dels kompenserede for nedgangen i salget i Horeca-sektoren.
En sand vinder er bag-in-box vine. Her var der sidste år en stigning i det globale salg på hele 12% - dog fra et relativt lavt udgangspunkt, da bib-vin kun tegner sig for 4% af vinsalget på verdensplan.



En af de små vinplanter, der har været på rumrejse og nu er plantet i jordiske omgivelser. Det er lige før, blomsterknopperne folder sig ud. Foto: Space Cargo Unlimited.

320 stiklinger på rumtur

I uge 13 nævnte vi det projekt, som Space Cargo Unlimited stod bag sammen med flere franske forskningsinstitutioner. Projektet gik ud på at sende 12 flasker Petrus og 320 vinstiklinger op til rumstationen International Space Station (ISS) i henholdsvis 14 og 10 måneder.
Da vinene og stiklingerne for nylig vendte tilbage til jorden, blev der smagt på førstnævnte, der - som vi skrev - virkede en del mere modnede end de kontrol-vine, der var blevet opbevaret under samme forhold på jorden.
Men nu til stiklingerne, for også her var der markante forskelle i forhold til kontrol-planterne.

Vægtløsheden gør underværker


Planterne blev underkastet analyser i mikroskop, og her opdagede forskerne, at de havde udviklet en anden cellestruktur end de stiklinger, der havde opholdt sig på jorden.
Og da man dernæst plantede ”rum-stiklingerne” i væksthuse, voksede de med en utrolig hast og udviklede skud og knopper betydeligt hurtigere end kontrol-planterne. Grokraften var så stor, at man måtte beskære planterne for at sikre, at de også udviklede deres rodnet.
Hvorfor det forholder sig sådan - at vinene ændrede smag, og stiklingerne voksede med så gevaldig en kraft - ved forskerne endnu ikke. Et foreløbig gæt er, at det må hænge sammen med vægtløsheden i rummet - det er den eneste markante forskel på de forhold, de to hold vine og planter blev opbevaret under.

Gæring af vin i rummet


Når planterne kan overleve den manglende tyngdekraft - og endda have så megen grokraft - forestiller man sig, at de også er blevet mere modstandsdygtige efter rum-opholdet. Så næste skridt bliver at udsætte dem for tørke og diverse vinmarkssygdomme.
Opsendelsen af vine og vinplanter er ifølge NBC16.com blot en del af et større projekt hos Space Cargo Unlimited - i en ikke så fjern fremtid vil man sandsynligvis også udføre forsøg med gæring af vin på ISS.


Så galt som på billedet står det ikke til i Californien. Det stammer fra Sonoran ørkenen i Mexico. Foto: Wikipedia/Tomas Castelazo.

Ikke en dråbe regn

I 35 dage er der ifølge Wine-Searcher ikke faldet en dråbe regn i det nordlige Californien, og det har givet drueavlere og vinproducenter bekymrede rynker i panderne.
Statens guvernør, Gavin Newsom, har for nylig erklæret tørke-nødtilstand for Sonoma og Mendocino. Foreløbig har myndighederne ikke pålagt vinhusene et krav om at bruge mindre vand til vanding, men det ventes snart at ske, hvis tørken fortsætter.
Hos producentforeningen Sonoma County Winegrowers planlægger man at afholde en serie webinarer, der giver vinproducenterne gode råd til, hvor og hvordan de kan spare på vandet.

Salte og ildebrande


Vinstokke er heldigvis temmelig tørkeresistente sammenlignet med så mange andre afgrøder, og faktisk kan tørke i en tilpas mængde være et gode for druernes - og dermed vinenes - kvalitet.
Vinstokke, der i vækstperioden har været påvirket af tørke, vil give færre druer men til gengæld druer med en mere koncentreret aroma. Og det er noget, mange top-vinhuse bestemt ikke har noget imod.
Men det kan også blive for meget af det gode - langvarig tørke kan medføre, at der oplagres salte i jorden, hvilket skader vinstokkene. Det kan ligeledes være svært at plante nye vinplanter, da de har brug for ekstra megen vand i starten. Derudover er der den øgede risiko for ildebrande - noget, der stort set altid følger i kølvandet på tørkeperioder i Californien.

En femtedel færre gæster

I den forgangne uge har de danske restauranter, barer og caféer igen kunnet slå dørene op for spisende og drikkende gæster, der, hvis de vil sidde inden døre, skal kunne fremvise et corona-pas.
Det er rigtig godt for restaurantbranchen og dermed også for de mange vinimportører, for hvem en stor del af indtægten - eller måske hovedparten af den - kommer via salg til restauranterne.
Man kan jo kun håbe, at gæsterne strømmer til, får vin i glassene og mad på tallerkenerne. Ifølge en ny måling udført i et samarbejde mellem Voxmeter og Ulobby Agenda svarer 17% af danskerne, at corona-passet vil afholde dem fra at tage på restaurant. Hvis det holder stik, risikerer restauranterne at få næsten en femtedel færre gæster, end hvis fremvisning af passet ikke var et krav.

Mister "spontane gæster"


Derudover er der kravet om at reservere bord 30 minutter før ankomst, hvilket selvsagt betyder, at barerne og restauranterne mister de ”spontane gæster” - dem, der lige kommer forbi og får lyst til et glas vin eller lidt mad.
Årsagen er selvfølgelig, at man ønsker at undgå trængsel i etablissementerne, men fra brancheorganisationen Horesta lyder det, at restauranterne udmærket selv kan sige stop, når gæste-grænsen er nået.
Heldigvis er der hverken krav om corona-pas eller reservation, når det gælder udendørsservering. Og det bliver jo stadig lunere i vejret…


Pio Boffa med sin datter, Federica, der nu har overtaget ledelsen af Pio Cesare.

En af Piemontes spydspidser er død

Pio Boffa, der i fire årtier stod i spidsen for det historiske vinhus Pio Cesare i Piemonte, er død i en alder af 66 år som følge af Covid-19.
Boffa, der var fjerde generation bag roret i vinhuset, som blev grundlagt i 1881, begyndte at arbejde sammen med sin far, Giuseppe Boffa, i 1973.
Dengang var Pio Cesare en anerkendt négociantvirksomhed, men Pio Boffa omdannede den med årene til et lige så anerkendt vinhus med prisbelønnede Barolo- og Barbaresco-vine og en årlig produktion på cirka 360.000 flasker.
Han blev betragtet som en pionér og var blandt andet en foregangsmand, når det gjaldt enkeltmarks-Baroloer. Og så rejste han verden rundt og markedsførte ikke kun egne vine men Piemontes vine som helhed.
Boffas datter, Federica, har nu overtaget ledelsen af Pio Cesare.


Opførelsen af de to store bygninger, som fremover skal være rammen om Krugs produktion af champagner, er netop begyndt. Her ses en visualisering af bygningerne. Foto: Krug.

Krug bygger stor ny facilitet

Champagnehuset Krug har taget det første spadestik til en stor ny produktionsfacilitet i byen Clos d’Ambonnay.
Der er tale om to ens bygninger i tre etager på til sammen 9400 kvadratmeter. Otte fadmodningskældre, et stort vineri og fem haller med i alt 330 ståltanke vil brede sig på de mange kvadratmeter.
Alt fra presning af druerne til tapning på flasker vil - når byggeriet står færdigt i 2023 - foregå her, hvorefter flaskerne vil blive bragt til modning i Krugs gamle kældre i Reims, der ligger en halv times kørsel fra det nye anlæg.
En af de champagner, der vil blive fremstillet i den nye facilitet, er Grande Cuvée, som tegner sig for hovedparten af Krugs produktion. Ikke-årgangs champagner - som fx denne fra Krug - består altid af en blanding af vine fra nyeste årgang samt af såkaldte reservevine fra tidligere årgange.

Til ære for grundlæggeren


Til Krug Grande Cuvée anvendes der hele 120 forskellige vine, som hvert år udvælges fra 250 vine af nyeste årgang og 150 reservevine fra fjorten ældre årgange.
Man kan læse mere om denne omstændelige blandingsproces under fremstillingen af ikke-årgangs champagner i VinAvisens bog ”Vin for Begyndere”.
Alle de mange vine til Grande Cuvée bliver der god plads til i Joseph 2.0, som det nye anlæg er døbt til ære for Joseph Krug, der grundlagde champagnehuset i 1843. Ham kan man læse mere om i denne uges Hall of Fame længere nede på siden.

18.000 kr. flasken


Clos d’Ambonnay er ikke kun navnet på den by, hvor anlægget bliver opført, men også på den lille vinmark, som det bliver nabo til. Marken er mindre end 1 hektar, og den leverer Pinot Noir-druer til en af de mest legendariske årgangschampagner, der bærer markens navn.
I 1995 så første årgang af Krug Clos d’Ambonnay Blanc de Noirs dagens lys, og siden da er der kun fremstillet fem årgange og i alt 25.000 flasker af denne champagne - der i fx årgang 2000 kan erhverves for den nette sum af 18.000 kr. flasken. Seneste årgang var 2002.
dette link kan man se en lille film med flere billeder af det nye byggeprojekt.


Quinta do Novals vinmarker i Douro-dalen. En af de små vinmarksparceller leverer druer til "Nacional", en af verdens mest eftertragtede portvine.

Nu "erklæres" der årgang!

Lige omkring d. 23. april meddeler portvinshusene, at de ”erklærer årgang”, som det hedder, for den årgang portvin, der er parat til at blive tappet på flasker. Men de gør det kun, hvis de mener, at de har fremstillet en exceptionel god årgang portvin - og for de fleste af de førende portvinshuse sker der kun to til tre gange i løbet af ti år.
Nu har foreløbig Quinta do Noval, et af de ældste portvinshuse, erklæret tre portvine fra 2019 som årgangsvine - heriblandt den berømte ”Nacional”, der er en af verdens mest eftertragtede portvine.
Druerne til ”Nacional” kommer fra en lille vinmarksparcel, som overlevede vinlusen Phylloxera vastratrixs altødelæggende angreb i slutningen af 1800-tallet. Man kan læse om vinlusen ved at klikke her.

En portvin til 7000 kr. flasken


Dermed fremstilles denne portvinl på druer fra meget gamle vinstokke på egne rødder, vinstokke med et ringe udbytte men med druer af stor koncentration og kvalitet. Netop derfor er "Nacional" også en meget kostbar portvin - årgang 2016 sælges fx for omkring 7000 kr. flasken på det danske marked.
Symington Family Estates, der er det største af alle portvinshusene, har også erklæret årgang for hele seks forskellige portvine på druer fra høsten 2019. Det drejer sig om Quinta do Vesúvio, Dow’s Quinta da Senhora de Ribeira, Dow’s Quinta do Bomfim, Graham’s Quinta dos Malvedos, Warre’s Quinta da Cavadinha og Cockburn’s Quinta dos Canais.
Hvor mange portvinshuse, der vil følge i kølvandet på Quinta do Noval og Symington og erklære årgange for deres portvine, vil snart komme for dagens lys.


Illustrationen viser de fire forskellige niveauer inden for kurserne.

Glimrende kurser om californisk vin

Vinproducentforeningen California Wines har sammensat nogle glimrende certificerede online-kurser (på engelsk) i californisk vin med navnet Capstone. Der er tale om et kursusforløb på i alt fire niveauer, og hvert niveau afsluttes med en eksamen.
Nu tilbyder Vinakademiet de første to niveauer med start for niveau 1, Introductory Level, d. 10. juni fra kl. 9.30 til 12.30. Det er et seks timers selvstudie med en smagesession med otte vine. Prisen er 560 kr. ekskl. moms. Hvis man er sommelierstuderende på Vinakademiet, får man 50% i rabat.
Næste niveau, Intermediate level, som består af 20 timers studietid og smagning af femten vine, koster 930 kr. ekskl. moms - igen er der en rabat på 30% for skolens sommelierstuderende. Dette niveau starter til september.
Kurserne er dog ikke udelukkende online, idet smagesessionerne foregår på Hotel- og Restaurantskolen i Valby.

For både professionelle og private


VinAvisen var inviteret til en præsentation af Capstone og fik et indblik i, hvad kurserne har at byde på. Og det er bestemt rigtig meget.
Det første niveau er inddelt i tolv generelle kapitler om californisk vin - historie, geografi, jordbundsforhold, druer, vinifikation, klassifikationer, producenter, og californisk vinhandel. Sidstnævnte har især interesse for vinimportører, men ellers henvender kurserne sig i aller højeste grad også til private, der gerne vil udvide deres viden om vin fra Californien.

En utrolig samling viden


For hvert kapitel stilles der en række spørgsmål, som man skal besvare for at kunne komme videre til næste kapitel. Og til sidst afsluttes kurset med en eksamen, hvorefter man - hvis man består - modtager et certifikat.
Allerede på niveau 1 bliver man præsenteret for en utrolig samling viden om californisk vin, som man ellers skulle bruge dage på at surfe sig til på nettet. Der er også en tilhørende Study Guide med opdaterede statistikker omkring ethvert tænkeligt emne.
Danmark er det første land uden for USA, der tilbyder Capstone-kurserne - senere vil resten af Europa og dernæst resten af verden følge efter.
Man kan læse mere om kurserne og tilmelde sig de to første niveauer på Vinakademiets hjemmeside.


En af nonnerne med en flaske af klostrets rosévin.

Nonnernes rosévin

Måske forestiller man sig, at nonner lever et liv i stilhed bag klostrenes mure. Og ja, de lever bag murene, men stilhed er der ikke altid. I hvert fald ikke i benediktinerklostret Abbaye de Jouques i det sydfranske Bouches-du-Rhône, som huser 47 nonner. Her fremstilles der alle mulige produkter - og ikke mindst vin.
Nonnerne har en vinmark og eget vineri og har gennem de sidste 20 år solgt deres vine på vinmesser i lokalområdet og på den noget større vinmesse Salon des Vins d’Abbaye i Paris.
Messerne ligger altid i februar og marts, men i år har de alle været aflyst på grund af Covid-19.

9000 flasker rosé online


Hidtil har nonnerne solgt rødvin, men sidste år fremstillede de også rosévin, og det er jo en vintype, der bør drikkes ung og helst inden for et år. Så når nu der var lukket ned for alle de vanlige salgskanaler, besluttede nonnerne at gøre ligesom mange andre vinproducenter: At sælge online.
De kontaktede derfor kommunikationsbureauet Divine Box (guddommelig boks), der markedsfører de produkter, som fremstilles i de franske klostre. Målet for nonnerne er ifølge avisen The Connexion at sælge 9000 flasker af deres rosé Exulta inden midnat d. 26. april.
Det er selvfølgelig vigtigt for nonnerne at komme af med vinen, før næste årgang bliver tappet og skal sælges. Desuden er vinsalget den største indtægtskilde for klostret.
Det britiske firma Frugalpac har kreeret den ret så flotte papirflaske til den nye gin fra Silent Pool Distillers.

Verdens første gin i papirflaske

Der er tappet både vin og øl på papirflasker, og nu har verdens første gin i papirflaske set dagens lys.
Det er det britiske destilleri Silent Pool Distillers i Surrey, der har lanceret den nye gin, og flasken er fremstillet hos Frugalpac, et firma, der har specialiseret sig i bæredygtig emballage. 90% af det papir, der er anvendt til flasken, er genbrugspapir, den er hele fem gange lettere end en glasflaske og har et CO2-aftryk der er seks gange lavere end både glas- og plasticflasker.
Den britiske regering har et mål om at landets fødevareindustri skal være CO2-neutral inden 2050, og det er det, som Silent Pool Distillers efter eget udsagn gerne vil bidrage til.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Scandinavian wine and chocolate er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Joseph Krug.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Johann-Joseph Krug, der grundlagde et af de mest berømte champagnehuse. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Johann-Joseph Krug (1800-1866) var grundlæggeren af det berømte champagnehus der bærer hans efternavn.
Han blev født i Mainz som søn af en slagter. Som ung droppede han navnet Johann og forlod i en alder af 24 år sin tyske fødeby for at ernære sig som omrejsende handelsmand. I 1834 slog han sig ned i Frankrig - i første omgang i Paris. Dengang var tyskere efterspurgte som bogholdere og revisorer på fransk jord, og Joseph Krug fik hurtigt job som begge dele hos det førende champagnehus Jacquesson i Châlons-sur-Champagne.
Han arbejdede sig op i champagnehuset og fik stadig flere opgaver - blandt andet at rejse rundt i Europa for at besøge sælgere og kunder. Med årene erhvervede han sig også et stadig større kendskab til fremstillingen af champagne.
I 1841 giftede han sig med Emma-Anne Jaunay, og sammen fik de året efter sønnen Paul. Forholdet til Jacquesson begyndte at knase. Champagnehuset ønskede at fremstille en årgangs-champagne hvert eneste år, mens Joseph Krug mente, at man kun skulle lave årgangs-champagner i særligt gode år. I alle de andre år burde man blande den nye vin med vin fra tidligere år og dermed skabe champagner uden årgang - hvilket jo er det langt mest almindelige i dag.
Konsekvensen blev, at Joseph Krug forlod Jacquesson og flyttede med sin familie til champagne-byen Reims. Og det var her, han i 1843 grundlagde sit eget champagnehus, Krug et Compagnie.
I en notesbog skrev han, at hans mål var at kunne fremstille champagne af højeste kvalitet hvert år uanset det vekslende klima. Det var netop det, han nu blev i stand til ved at blande vine fra forskellige årgange. Sin første ikke-årgangs champagne kaldte han for Champagne no. 1 - den, der i dag er kendt som Grande Cuvée.
Joseph Krug var også dygtig til at markedsføre sin champagne i udlandet og havde den store fordel, at han ud over tysk og fransk også talte engelsk og russisk.
I dag er det den store franske luksuskoncern LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), der ejer champagnehuset, men det er sjette generation Krug, Oliver Krug, der sidder i direktørstolen.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.
Foto: Wikipedia/Raimond Spekking.

Hvad er en tantalus

Hans Skov har hørt, at man kalder en særlig beholder til spiritusflasker for en tantalus. Hvorfor gør man det?
I gamle dage havde karafler af og til kvadratisk tværsnit, så flere af dem kunne passes ned i en kasse eller bakke.
Omkring 1850 fandt man på at låse håndtaget fast over karaflerne, så tjenestefolk og børn ikke kunne komme til de gode dråber, og sådan en anordning kaldte man en tantalus.
Navnet tantalus kommer fra den græske mytologi. Her blev kong Tantalus straffet for at have fornærmet guderne. De lod ham stå i vand til halsen, og over hans hoved anbragte de herlige frugter og læskende vine. Men hver gang, Tantalus ville spise eller drikke, veg begge dele straks bort. Så han led, hvad man med et gammelt dansk udtryk kalder tantaluskvaler.


Ugens vinøse billede

Mogens Bergmann har været i sit billedarkiv og har sendt os dette billede af en ”benne” (trailer), som bruges under druehøsten. Det er taget i Cru Cairanne i Côtes du Rhône, hvor vinbønderne havde allieret sig med lokale kunstnere, der med maling og pensler forvandlede adskillige af høstvognene til festlige mesterværker.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568Billede 569-594Billede 595-621


630 Hos vingården Rathfinny i det engelske Sussex kan man spise med vinmarkerne som nabo. (foto © Rathfinny Wine Estate).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Moltès Brut, Crèmant d'Alsace, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

140 kr., Vin For Dig

Denne vins fine, sprøde bobler videregiver en duft af lyst brød og modne æbler og en aromatisk frugtsmag igen med æbler som den dominerende note. Det er en ualmindelig lækker crèmant med en meget ren smag og en lang frugtrig eftersmag. Vinen er biodynamisk certificeret.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

A.Mano Fiano-Greco, Puglia IGT, Italien, 2020, lav alkohol (12%)

69 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En meget aromatisk hvidvin med frugten i front. Den dufter af modne nektariner og smager af gule blommer og citrusfrugter. En vin i perfekt balance mellem frugtsødme og syre. Nyd den, som den er, eller til fisk- og skaldyrsretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spinyback, Booster Wine Group, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand, 2019, middel alkohol (13,5%)

En fin herbal duft med noter af moden citrus præger duften af denne meget delikate hvidvin. Man er ikke i tvivl om, at det er en vin på Sauvignon Blanc med den rige frugt og eksotiske smagsnoter. Smagen af kærlighedsfrugt og melon er der, men de dominerer ikke på nogen måde. Det er også en læskende og let vin med en lang og liflig eftersmag. Spinyback - eller tuatara på Maori - er et krybdyr, der lever på New Zeland, og som er det sidste overlevende forbindelsesled til dinosaurerne. Ved at købe vinen, støtter man bevarelsen af dyret. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Rockferry, Trig Hill Vineyard, Riesling, Central Otago, New Zealand, 2015, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker, Vinmonopolet

En seks år gammel økologisk hvidvin, der har denne særlige lugt af petroleum, som ældre Riesling-vine undertiden udvikler - goût de pétrole kalder franskmændene den. Og det er en lugt, der deler vandene - nogle elsker den, mens andre bestemt ikke bryder sig om den. Vinen har en god og frugt-rig smag med en rank syre, der dog dominerer lidt rigeligt til slut og ender med at overdøve de øvrige smagselementer. Den forholdsvis høje pris i forhold til kvalitet koster den fjerde stjerne. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Riesling No 1 Trocken, Eser, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2019, lav alkohol (11,5%)

110 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 75 kr., Skjold Burne

Til 75 kr. er denne hvidvin et absolut kup. Den har en aromatisk duft af nektarin med strejf af friske appelsiner og en delikat, mild og frisk drue-smag, der holder længe i munden. Nyd den, som den er, eller til lyse fiskeretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Saurus Select, Bodega Familia Schroeder , Sauvignon Blanc, Patagonia, Argentina, 2020, lav alkohol (12%)

159 kr., pris ved 6 flasker: 135,15 kr., YouAndWine

En frisk, let og læskende hvidvin - men også en lidt tynd vin. I smagen er der fine citrusnoter, men ikke så meget andet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Exhib', Côtes de Thau IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (12,5%)

119 kr., pris på tilbud fra 29. april til 5. maj: 50 kr. ved 6 flasker, Irma

En dejlig rosévin, der dufter mildt af friske jordbær og har en fyldig let cremet smag af modne ribs og rabarber. En rigtig sommer-frokostvin - eller til snacks en eftermiddag på terrassen. Flasken er i øvrigt forsynet med en elegant roséfarvet glasprop.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ca' Grande, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2020, lav alkohol (12,5%)

129 kr., på tilbud til 64 kr., Kjær & Sommerfeldt

Der er rabarber og stikkelsbær i både duften og smagen af denne helt igennem dejlige rosévin. Smagen er fyldig, tør og frisk og har et lille bittert bid til slut gør vinen yderst velegnet som en all round madvin. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Balloon, Nero d'Avola, Sicilia DOC, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., AndrupVin.dk

Der er mørke kirsebær og lys chokolade i duften af denne dejlige rødvin. Smagen er aromatisk, rig på frugt, fint krydret og fløjlsblød og med en anelse ren lakrids til slut. En vin, mange vil kunne lide. Sagen til en god pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Premium No. 3, Bares Terroirs, Grenache, Languedoc IGP, Frankrig, middel alkohol (13,5%)

95 kr., 79 kr. ved 6 flasker, 59 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vin&Gastronomi

Dette er Grenache, når det er rigtig godt. Det er en lækker, harmonisk, tæt og blød rødvin med god frugt og krydrede noter i rette mængder og med en blød og rund afslutning med strejf af stjerneanis. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjerne

Château de Pitray, Côtes de Bordeaux AOC, Frankrig, 2015, middel alkohol (14%)

95 kr., Køge Vinhandel

En klassisk Bordeaux-vin med en enkel, mild og let krydret smag med strejf af anis til slut. Kvaliteten kan dog ikke helt leve op til prisen.

stjernestjernestjerneØ

Rivella, Cascina Galarin, Pinot Nero, Piemonte, Italien, 2019, lav alkohol (12,5%)

99,95 kr., SPS Wine

Denne økologiske rødvin smager ikke så meget af druen Pinot Noir som af jordbær og rabarber, og man er lidt hurtigt færdig med den. Men den er læskende og nem at drikke.

stjernestjernestjernestjerne

Pagus Bisano Ripasso Superiore, Valpolicella Ripasso DOC, Italien, 2018, middel alkohol (13,5%)

109,95 kr., pris på tilbud fra 28. april til 12. maj: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Dette er en Ripasso - en rødvin, der under fremstillingen har fået tilsat skallerne fra distriktets Amarone-vine, efter at disse vine på tørrede druer er færdige med deres gæring. Og det er en udmærket vin, blød og rund og med en hel del frugtsødme - som nogle vil synes er i overkanten, og andre vil elske.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pfaffl, Zweigelt, Niederösterreich, Østrig, 2020, lav alkohol (13%)

120 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 85 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne

En delikat og elegant rødvin på Østrigs populære blå drue Zweigelt, der breder sig over cirka 14% af landets vinmarksareal. Det er en vin med en fin aromatisk duft og en saftig frisk og bærrig smag. Man kan drikke den ved stuetemperatur, men den er også dejlig let afkølet en lun sommerdag til lette kødretter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Slingshot, Pinot Noir, Napa County, Californien, 2019, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

Fra den californiske Napa-dal kommer denne delikate Pinot Noir, som er sødere og rundere end de fleste europæiske. Fin, lang og intens eftersmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Veronia Appassimento, Terra Siciliane IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 28. april til 12. maj: 48 kr. ved 6 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig dejlig og aromatisk rødvin. Den dufter af modne brombær og har en indtagende bærsmag med sødme og syre i de helt rette mængder. En vin, som mange vil kunne lide, og de 48 kr. ved 6 flasker er rigtig godt givet ud.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Fabio Oberto, Nebbiolo, Barolo Piemonte, Italien, 2015, høj alkohol (15%)

149 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini

En elegant og klassisk Barolo fra 2015, der var et usædvanligt godt høstår. Tanninerne er blevet mildere med årene, så frugten kan vise sig fra sin bedste side. Der er modne bær, chokolade og nødder i smagen. Og lidt cigarkasse og læder fra modning på store fade. 15% alkohol, men ingen spritkant. Det vil nok være en god ide at dekantere vinen.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Three Finger Jack Rum Barrel Aged, Three Finger Jack Cellars, Californien, USA, 2018, høj alkohol (14,5%)

179 kr., pris på tilbud: 99 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Der skal en rigtig god (grill)bøf på bordet til denne rødvin - det fortjener den. Der er eg og vanille i duften, mens smagen er fuld af varme krydrede noter, en anelse frugtsødme og - ifølge halvdelen af smagepanelet - strejf af mørk rom i eftersmagen. Sikkert er det, at vinen er modnet på fade, der tidligere har indeholdt rom. Three Finger Jack var i øvrigt en fredløs forbryder, der hærgede Californien under 1800-tallets guldfeber.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domaine de Mauperthuis Grande Réserve, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2018, middel alkohol (13,5%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., A Vinstouw

Hvis man skænker denne rødvin i glasset lige efter åbning af flasken, bliver man lidt skuffet. Men hvis man hælder vinen over på en karaffel et par timer før servering, så den kan nå at åbne sig, får man en oplevelse af de gode. Duften er kompleks og urteagtig med strejf af læder, mens smagen breder sig ud i munden med fine krydrede noter - nelliker, anis og rosmarin. I den lange eftersmag kommer noterne af moden frugt til sin ret.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Marandy, Brotte, Saint-Joseph AOC, Frankrig, 2017, lav alkohol (13%)

200 kr., pris på tilbud indtil 30. maj: 160 kr., Skjold Burne

Her har vi en rigtig dejlig Rhône-rødvin (Saint-Joseph ligger i Rhône). Der er saft og kraft, frugt og fine noter af svampe og en saftig eftersmag, der bliver hængende længe i munden. Tanninerne er bløde og afrundede. Nyd vinen til ikke alt for kraftige kødretter eller milde cremede oste - og køb den til tilbudsprisen, som er yderst attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Boschendal Nicolas, Western Cape, Sydafrika, 2017, middel alkohol (14%)

249 kr., Wineshop

Dette er en stor og flot rødvin på druerne Shiraz, Petit Verdot, Malbec og Cabernet Sauvignon. Den har ganske enkelt det hele. I smagen er der mørke bær og krydderier, blommer, bløde tanniner og en lang eftersmag. Dyr, men dejlig.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

San Faustino Liquore alla Nocciola, Zanin, Veneto, Italien, høj alkohol (20%)

135 kr., pris ved 50 cl, Lahvino

En likør, der har en ren duft og smag af det, den er fremstillet på, hasselnødder - samt en anelse nougat. Den er sød men ikke sliksød, da den også har nøddernes tørre smag. Det er en absolut dejlig likør, der kan nydes godt afkølet, som den er eller til vanille- eller chokoladeis. Prøv den også med en isklump i glasset.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen