Mudderet klæber til de mange tusinde flasker, der har overlevet oversvømmelserne.
Salg af "oversvømmelse-vine"
Som tidligere nævnt, så strømmer hjælpen til den oversvømmede tyske vinregion Ahr. Vinproducenter fra andre regioner har stillet deres vinfremstillings-faciliteter og kældre til rådighed for de hårdt ramte Ahr-producenter - for hvem vinmarkerne i mange tilfælde er det eneste, de har tilbage.
Men der skal også rejses rigtig mange penge, før Ahr igen kommer på fode og bliver den turist-magnet, som den smukke vinregion altid har været. Den tyske regering giver naturligvis en økonomisk håndsrækning, og så er der alle de mange små privatfunderede projekter.
Et lokalt hjælpeprojekt med navnet Flutwein (oversvømmelses-vin) forsøger fx at sælge de mange tusinde flasker vin, som har overlevet i vandmasserne. Selve flaskerne har fået en hård medfart - nogle har stadig hele eller dele af etiketterne tilbage, mens andre står nøgne med mudderkager, der klæber til glasset.
Lader mudderet sidde
Indholdet fejler sandsynligvis intet, men flaskerne kan naturligvis ikke sælges i almindelig handel.
Bag projekt Flutwein står den lokale restaurant Klebers Küche & Garten i samarbejde med foreningen Ahrwein e.V. Aufgrund der Katastrofe, og hver en krone fra salget af ”Flutwein-flaskerne” går til de vinproducenter, der har mistet deres vinhuse og vinerier.
I stedet for at rense flaskerne så godt som muligt og sælge dem til skrotpris, fordi de er i så sølle forfatning, har man valgt at lade mudderet sidde og lancere dem som unikke minder om katastrofen i Ahr og med priser, der svarer dertil.
Nummererede flasker
Der sælges to typer Flutwein - dem, der stadig har læsbare etiketter, og så de nøgne flasker, hvor man betaler for en vin, som ingen aner, hvem der har fremstillet. Prisen for sidstnævnte er 45 euro (cirka 335 kr.) pr. flaske.
Dem med de læsbare etiketter er forsynet med mærkater med en nummerering - fx nr. 100 ud af 149 af den pågældende vin - for at understrege flaskens sjældenhed.
Ud over flaskerne kan man også købe tomme vinfade, der ligeledes bærer synlige tegn på oversvømmelsen.
Man kan læse mere om salgsprojektet ved at
klikke her.
Høstbillede fra Bordeaux. Foto: CIVB.
En historisk lille høst
Druehøsten i Frankrig er netop gået i gang, og årgang 2021 forventes at blive den mindste siden 1970. Sådan lyder den dystre prognose fra det franske landbrugsministerium.
I alt regner man med, at der vil blive høstet omkring 35 millioner hektoliter druer, hvilket vil være cirka 30% mindre end sidste år.
Det er vejret, der er synderen. Først bød det - ifølge landbrugsminister Julien Denormandie - på den hårdeste forårsfrost i mands minde i starten af april. Dernæst kom der ualmindeligt megen nedbør i løbet af sommeren, som så igen har sat skub i udbredte angreb af meldug i vinmarkerne.
Nogle vindistrikter er selvfølgelig blevet hårdere ramt end andre - og det samme gælder de enkelte druesorter. Forårsfrosten er gået værst ud over tidligt modnende sorter som Chardonnay og Merlot.
Foto: Wikipedia/A. Savin.
Drik vin og kaffe, og spis ost til
Der er udført utallige undersøgelser gennem tiderne, der viser, at et moderat vinforbrug kun er af det gode, når det gælder vores helbred. Og flere af undersøgelserne har fundet en sammenhæng mellem vin i moderate mængder og en nedsat risiko for at få hjertekarsygdomme. Vi har gennem årene nævnt en del af disse undersøgelser.
Nu slår ny italiensk forskning fra Università degli Studi di Napoli Federico II denne godgørende forbindelse mellem netop vinforbrug og hjertekarsygdomme fast med syvtommerssøm.
Den nye undersøgelse omfattede mange forskellige fødevarer og deres fordele og risici, når det gjaldt hjertekarsygdomme, men det var vin, kaffe og ost, der udmærkede sig som de største velgørere.
32% mindre risiko
Udgangspunktet for forskernes undersøgelse var en række tidligere og meget store undersøgelser fra andre lande af sammenhængen mellem fødevarer og sundhed. Og det, som forskerne fandt frem til, var, at et vinforbrug på to glas vin om dagen medfører hele 32% lavere risiko for at få hjertekarsygdomme sammenlignet med risikoen for afholdsfolk.
Ifølge lederen af undersøgelsen, Gabriele Riccardi, er årsagen, at alkohol har en såkaldt vasodilaterende effekt, hvilket vil sige, at den får blodkarrenes muskulatur til at slappe af, hvorved karrene - og især venerne og arterierne - udvider sig. Når det sker, øges blodgennemstrømningen, hvilket igen reducerer risikoen for hjertekarsygdomme.
Tre kopper kaffe om dagen
Gabriele Riccardi går derfor fuldt ud ind for et par daglige glas vin - og især for rødvin, som indeholder en større mængde antioxidanter end hvidvin. Som forskeren nok så smukt har udtalt det til Wine Spectator, så er ”et godt glas rødvin det naturlige supplement til et måltid, der forener gastronomisk glæde med sundhed”.
Måltidet kan med fordel bestå af gode oste. Den omfattende undersøgelse viste nemlig også, at folk, der spiser omkring 50 gram ost dagligt, nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme med 12%. Og måske skulle man lige slutte af med en mundfuld kaffe eller to. De italienske forskere har ligeledes fundet frem til en nedsat risiko på 16% ved indtagelse af tre daglige kopper kaffe.
Man kan læse mere om undersøgelsen ved at
klikke her.
Artis er en fransk Chardonnay, som er blevet af-alkhoholiseret.
EU tillader vin med 0,5% alkohol
Ifølge EU skal en vin indeholde mindst 8,5% alkohol for at kunne kaldes en vin. Men det bliver der højst sandsynligt lavet om på i fremtiden. Nye regler er nemlig ifølge den britiske avis Harpers blevet vedtaget af medlemslandende, og de vil træde i kraft fra og med 1. januar 2023.
Ifølge disse regler vil af-alkoholiserede vine med en appellation (AOP, IGP, DOC osv.) med helt ned til 0,5% alkohol blive anerkendt som vin. Og har vinen ingen appellation, behøver den slet ikke at indeholde alkohol for at blive betragtet som vin.
Ikke tilladt at iblande vand
Jamen, vin uden alkohol er vel bare druesaft, tænker nogle af vores læsere måske. Men nej, vi taler om produkter, der er fremstillet som vin, udgæret og måske fadmodnet, og som også smager af vin, men hvor man helt eller delvist har fjernet alkoholen. Det kan gøres via forskellige metoder, og hvilke metoder, EU vil godkende til af-alkoholiseringen, er endnu ikke på plads. Noget så simpelt som at nedbringe procenterne ved at blande vand i vinen vil dog ikke blive tilladt.
Alkoholsvage udgaver
EU vil lade det være op til de vinøse myndigheder i de enkelte vindistrikter, om de ønsker at indføre de nye regler.
Når medlemslandene har valgt at tage dette skridt, skyldes det uden tvivl den stigende interesse på verdensplan for alkoholfrie vine og vine med en lavere alkoholprocent. Og hvis de nye regler bliver implementeret i et vindistrikt, vil det fx blive muligt for dets producenter at sælge alkoholsvage udgaver af populære vinmærker i EU-regi.
Foto: Corkkeeper.
Korkpropper i glas og ramme
Der er sikkert en del af vores læsere, der gemmer korkpropperne som minder fra gode vinoplevelser. Ofte står vinhuset eller vinslottets navn jo på proppen.
Man kan selvfølgelig lade kreativiteten råde og lave ”prop-dyr” og andre sjove ting ud af propperne. Men man kan jo også udstille dem i glas og ramme.
Til det formål har et nyt dansk firma, Corkkeeper, kreeret en vinramme, der ganske enkelt består af bæredygtigt FSC og PEFC certificeret træ med en glasplade for. Gennem et lille hul i siden af rammen kan man så dumpe propperne ned.
Rammerne findes i flere forskellige træsorter og koster fra 1095 til 1395 kr. Ideen er også oplagt for vinimportører, vinhandlere, restauranter osv., der vil have vinøs dekoration på væggen.
Man kan læse mere og købe rammerne i firmaets webshop ved at
klikke her.
Fra Arpas lille film på YouTube. De to grønne prikker er lyskegler fra robotten.
Vigtigt fund af skibsvrag
Det er en kendt sag, at oldtidens romere havde en blomstrende vinindustri. De plantede vinmarker, hvorend de vandt frem på deres erobringstogter, fremstillede vin til eliten og soldaterne og handlede også med vin ad søvejen.
Den ivrige handel er blevet bekræftet via adskillige fund af skibsvrag fyldt med amforaer (tilspidsede lerkrukker) hvori vinen blev opbevaret og fragtet til fjerne destinationer.
Alene inden for de seneste par uger er der fundet hele to skibsvrag ud for Siciliens kyst, og det nyeste fund betegnes som et af de største i årtier.
Robot undersøgte vraget
Vraget befinder sig i 92 meters dybde, og man har derfor valgt at sende en robot ned og undersøge det nærmere. På
en lille film på YouTube, kreeret af Arpa, kan man se, hvordan robotten kører rundt på havbunden og sender billeder op til en computerskærm.
Området rundt om skibsvraget er fyldt med fragmenter og hele amforaer, som kan dateres til omkring 200-tallet f.Kr.
Nu gælder det for de italienske myndigheder om at bjerge så mange af amforaerne som muligt - og gerne før krukkerne bliver opdaget af tyve, som vil sælge dem på det sorte marked.
Til Garagevin kan man nyde god vin i vinøse omgivelser på Nordlund Vingård.
Nedtælling til Garagevin 2021
Kun 20 minutter fra rådhuspladsen i København finder man frodige vinmarker. De breder sig i Avedøre og tilhører Nordlund Vingård, og d. 28. august fra kl. 11 til 16 er de sammen med resten af vingården rammen om den 19. udgave af Garagevin.
Med udsigt til de næsten fuldmodne drueklaser kan man i pavillonerne og i det store væksthus nyde cirka 300 forskellige røde, hvide, rosa og boblende vine fra små uafhængige producenter med fokus på kvalitet.
Udstillerne er alle små eller mellemstore vinimportører, som er valfartet til vingården med de bedste vine fra egne hylder. Og de har et indgående kendskab til de producenter, hvis vine de forhandler, så man kan få en god og oplysende snak om vinenes ophav.
Nyd madpakken til vinen
Selvfølgelig har Nordlund Vingård også sin egen stand på Garagevin, så man kan få smagsprøver på gårdens gode vine.
Skulle sulten melde sig, er det muligt at købe en sandwich, men man er også velkommen til at tage sin egen madpakke med.
Ved at klikke her kan man læse mere om udstillingen, se listen over udstillere med link til deres hjemmesider og bestille billetter til 200 kr. pr. person.
Illustrationen viser blandt andet hyppigheden af alkohol-nydelse hos forskellige aldersgrupper i EU. © Ec.europa.eu/eurostat.
EU-borgernes alkoholforbrug
For nylig offentliggjorde EU's statistikorganisation, Eurostat, en interessant rapport, der fortæller om EU-borgernes alkoholforbrug i 2019. I dette år var der fx 8,4% af de voksne borgere, der drak vin eller anden alkohol dagligt, 28,8% gjorde det en gang om ugen og 22,8% en gang om måneden. Hele 26,2% af EU-borgerne havde ikke rørt en dråbe alkohol i årets løb - og en del af dem var garvede afholdsfolk. Nedenfor bringer vi flere oplysninger fra rapporten, som kan ses i sin helhed ved at
klikke her.
En lidt kedelig dansk rekord
* Jo ældre EU-borgerne bliver, desto hyppigere nyder de alkohol. Således drak 16% af dem på 75 år og derover dagligt vin eller spiritus. Når det gjaldt borgere mellem 65 og 74 år lød tallet på 15,6%, og blandt de 14 til 25-årige var der kun 1%, der drak alkohol dagligt.
* Der var i 2019 et stort spring mellem mænds og kvinders alkoholforbrug. Mens 13% af mændene dagligt drak alkohol, var tallet for kvindernes vedkommende på kun 4%.
* Portugal havde førertrøjen på, når det gjaldt et dagligt forbrug. Her drak hele 20,7% af befolkningen hver dag vin eller anden alkohol. Dernæst fulgte Spanien og Italien med henholdsvis 13% og 12%.
* Når det gælder månedlige druk-seancer, indtog Danmark en kedelig førsteplads blandt samtlige EU-medlemslande , idet 38% af danskerne havde deltaget i en sådan seance mindst en gang om måneden. En druk-seance er ifølge undersøgelsen et indtag på mere end 60 g ren alkohol (svarende til cirka 5 glas vin) ved en og samme lejlighed.
Selve slottet Château Grand Pontet minder - som mange slotte i Bordeaux - mere om en fornem villa.
Søskendepar køber Grand Pontet
Det er muligvis slut med vin med et Château Grand Pontet på etiketten. Grev Leo de Malet-Roquefort har netop solgt vinslottet, der ligger i Saint-Émilion, til familiefirmaet Domaine Clarence Dillon, som ejes af prins Robert af Luxembourg og hans søster, Joan Dillon. Og de to ejere har ifølge The Drinks Business højst sandsynligt tænkt sig fremover at anvende vinen fra slottets marker til deres eget flagskib, Château Quintus, der ligeledes ligger i Saint-Émilion.
Udover dette slot ejer de to søskende endnu to Bordeaux-slotte, Haut-Brion og La Mission Haut-Brion.
Selve slottet Grand Pontet minder mere om en fornem villa - det er de i alt 28 hektar vinmarker, der har et exceptionelt godt terroir, som Domaine Clarence Dillon har ønsket at erhverve.
I VSOD's guide kan man klikke ind på destillerierne og producenterne både via et kort og via en liste over stederne.
Styr på de danske destillerier
For cirka 20 år siden var der langt mellem de danske destillerier og spiritusproducenter - i dag findes der mere end 70 pænt fordelt rundt om i landet, og de fremstiller alt fra whisky, gin og rom til brændevin akvavit og snaps.
Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) har derfor ment, at det var på tide at lancere en online-guide til de mange destillerier og producenter. En sådan har nemlig ikke fandtes tidligere. Distillery Trail kalder VSOD guiden, som bestemt er et besøg værd - se selv ved at
klikke her.
En glimrende guide
På et Danmarkskort kan man klikke ind på de enkelte destillerier og producenter, læse mere om dem og få samtlige kontaktoplysninger. Og på kortet kan man på forhånd se, om destilleriet eller producenten har åbent for besøgende - hvilket langt de fleste har.
Næste skridt for VSOD er at nedsætte en arbejdsgruppe blandt destillerierne, som vil arbejde på at få udviklet både generelle destilleriruter, og specifikke ruter for whisky, gin osv
Målet med Distillery Trail er at få endnu flere danske og udenlandske turister til at besøge Danmarks ”stærke steder”. Og inspirationen til guiden kommer fra udlandet.
Inspiration fra udlandet
Hvert år rejser godt 2,2 millioner turister til Skotland for at besøge landets mange whiskydestillerier og smage på de gyldne dråber. Irlan rundede i 2019 1 mio. besøgende på landets destillerier, og i USA hedder rejsemålet ofte Kentucky eller Tennessee, hvor millioner af whiskyglade turister hvert år besøger de lokale destillerier. I både Skotland, Irland og USA har man arbejdet med såkaldte “trails” og fælles markedsføring destillerierne imellem.
Hos VSOD vurderer man, på baggrund af tilbagemeldinger fra foreningens medlemmer, at der i 2020 var mere end 100.000 besøgende på de danske destillerier, og man forventer en kraftig stigende interesse fremover.
Generelt melder destillerier verden over faktisk om flere og flere besøgende.
Et af de velduftende busstoppesteder i London.
Velduftende busstoppesteder
Busstoppesteder i storbyer er som regel en mindre god oplevelse med en lidt møffet lugt af benzinos og udtværede cigaretskodder på jorden.
I London, Manchester, Brighton, Cardiff og Liverpool får man i imidlertid en helt anden og langt mere positiv oplevelse, når man venter på bussen ved flere af de britiske byers busstoppesteder.
Det er firmaet bag det populære britiske ginmærke Hendrick’s, der har fået lov til at forvandle stoppestederne til små ”sanse-områder”. Tagene er beklædt med bede af roser og agurker, og fra en dispenser strømmer der en duft ligeledes af roser og agurker ind over de, der venter på bussen. Væggene og gulvet er fulde af illustrationer og slogans, og hvis man trykker på en ringeklokke, får man gammeldags hyggemusik til venteriet.
De vigtigste ingredienser
Der er selvfølgelig en mening med galskaben - de velduftende busstoppesteder skal gøre opmærksom på Hendrick’s Gin, hvis vigtigste ingredienser - ud over enebær - netop er agurker og roser.
Det er ikke første gang, Hendrick’s har overrasket briterne med en noget anderledes markedsføring. I 2019 blev nogle af tunnellerne i metrostationen King’s Cross St Pancres Station i London beklædt med festlige plakater, der duftede af de to hovedingredienser.
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge.
Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
Steen Rasmussen.
VinAvisens Blå Bog
Hver uge bringer
VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på
en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
Steen Højgård Rasmussen (f. 1963) i The Wine Company er ikke "født" ind i vinbranchen. Han er uddannet fødevareteknolog (cand. brom.) med Ph.d. i fødevaremikrobiologi, så hans forudsætninger for at forstå og vurdere teknikken bag vinen i glasset er i orden.
Hans store interesse for vin blev sat på sporet i 1986 af den nu hedengangne Vinklub No. 1.
Han har siddet i bestyrelsen i Bourgogneselskabet og har igennem årene været medlem af et utal af vinklubber, hvor især Portvinsklubben af 1981 står hans hjerte nær.
I 1996 besluttede han og hans ven, Lars Møller, at de ville prøve at stå på den anden side af disken, og de etablerede derfor The Wine Company. Det har de ikke fortrudt.
Firmaet har specialiseret sig i direkte import af vine fra mindre topproducenter fra specielt Rhône, Bourgogne, Italien og Australien.
The Wine Company er interessant, fordi det primært arbejder med salg af vin via internettet. Firmaet sælger direkte til slutforbrugerne – uden fordyrende mellemled – og arbejder i stigende grad med virksomhedskunder og restauranter i både Danmark, Sverige og Norge.
Firmaet afholder også et utal af vinarrangementer og smagninger for både firmaer, vinklubber og privatpersoner, hvor Lars og Steen kører med en blanding af "optræden på slap line" og seriøs information.
Det helt store og årligt tilbagevendende vinarrangement er
Rhônevinfestival, som de to kompagnoner har taget initiativet til.
Som Steen siger: – Vi sælger vin med sjæl. Vi forsyner altid vores kunder med historier og information om den enkelte producent, så kunden får et næsten personligt forhold til vinen. Herved bliver vinen mere spændende at drikke, og kunden kan næsten sætte sig til bords med en ven af huset.
Steen Rasmussen blev i 2005 optaget i Châteauneuf du Papes vinbroderskab "Échansonnerie des Papes", som en anerkendelse af The Wine Companys indsats for Châteauneuf du Pape-vinene i Danmark. I 2007 fik han også den franske orden "Chevalier de l'Ordre du Merite Agricole" af den franske landbrugsminister, M. Dominique Bussereau, for sit vinfirmas indsats for fransk vin på dansk jord. Og i 2019 blev han optaget som ridder i Confraria do Vinho do Porto.
Blandt fritidsinteresserne er fotografering og naturligvis især vin. Ferierne holdes fortrinsvis i Frankrig, hvor områderne Provence, Bourgogne og Champagne hører til favoritterne. Privat er han gift med Janne og har to voksne børn, Olivia og Anton.
Adresse: The Wine Company, Herlev Hovedgade 15B, 2730 Herlev, tlf.: 22 24 68 82, e-mail:
thewinecompany@private.dk,
www.thewinecompany.dk.
Den fine klare portvin i glasset er dekanteret og filtreret fra den gamle flaske. Foto: Steen Rasmussen.
Hvorfor bliver proppen skør?
Erik Maaløe undrer sig over, hvor skøre propperne i gamle årgangs-portvine ofte er skøre:
- Man kan tit kun få halvdelen med op med proptrækkeren - resten bliver siddende. Jeg mener ikke, det gælder for rødvin. Er det spritten der mørner proppen? Spørger han.
Vi har kastet bolden videre til Steen Rasmussen, der udover at eje vinfirmaet The Wine Company også er uddannet fødevareteknolog (cand. brom.) med Ph.d. i fødevaremikrobiologi. Og han har givet os følgende forklaring:
- Jo ældre proppen er, jo mere porøs er den. Indtil slutningen af 1990’erne havde de propper, som blev brugt til årgangs-portvine, typisk en belægning, der gjorde, at de klæbede til indersiden af flaskehalsen. Det gav naturligvis en meget effektiv forsegling - men også problemer, når proppen efter flere årtier skal hives op igen.
Brug en god proptrækker
Proppen er som nævnt blevet mere porøs, og når den så samtidig klæber sig godt fast til glasset, knækker eller smuldrer den lettere.
Ifølge Steen Rasmussen kan en rigtig god proptrækker dog gøre underværker - selv bruger han altid The Durand til at åbne gamle årgangs-portvine med. På billedet til venstre kan man se proptrækkeren og den fine og hele prop fra en Cocksburn’s årgang 1955.
Skulle der komme lidt propfnuller ned i portvinen, er det ikke noget, der forringer dens kvalitet. Og i øvrigt bør den gamle vin under alle omstændigheder dekanteres gennem en tragt og et filter for at tilbageholde det naturlige bundfald, hvorved eventuelt fnuller også forsvinder.
Man kan læse mere om vinmanden i denne uges Blå Bog ovenfor.
Ugens vinøse billede
Dette billede har Kurt Nørgaard taget for nogle år siden i Nordspanien, vest for feriebyen Roses ved et kooperativ, hvor man var i fuld gang med vinhøsten. Små traktorer og ladvogne kom kørende på rad og række med store læs af modne hvidvinsdruer, der blev læsset af og presset – blandt andet i dette dekorative rødmalede kar. De to arkimediske snegle i bunden fører druerne ind i vinhuset.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
646
En lille ny drueklase på vej til at vokse sig stor i en vinmark på Madeira. (foto © Justino’s Madeira).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen