Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2023



Foto: Wikipedia/Scharks.

Små stilke af stor betydning

Når nyhøstede druer ankommer til et vineri, afstilkes de, før de gæres til vin. Det er i hvert fald den mest udbredte fremgangsmåde. Men nogle vinhuse vælger at gære de hele drueklaser – og sådan var det jo også, før den første afstilkningsmaskine så dagens lys i forrige århundrede.

Ved at gære de hele klaser kan man præge vinens aroma, tekstur og indhold af tanniner. Og det er faktisk ret utroligt, hvor markant et fingeraftryk de små stilke kan sætte på den færdige vin.
I Bourgogne er gæring af hele klaser, når det gælder rødvin på Pinot Noir, almindeligt. Nogle gange vælger man dog at afstilke og dernæst tilsætte en del af stilkene – på den måde kan man justere påvirkningen af vinen.

Undersøgelser i Bordeaux


I Bordeaux har hele klaser-metoden aldrig vundet indpas, men det ændrer sig måske i fremtiden.
Fra 2019 til og med 2022 er der ifølge den franske avis Sud Ouest blevet udført forsøg med gæring af hele klaser af en række forskellige druesorter hos otte af distriktets vinslotte. Forsøgene blev udført i samarbejde med det ønologiske laboratorium Excell i Floriac.
Man nåede frem til, at to stoffer i stilkene er af særlig interesse. Det ene er Salicylat, som giver friskhed til vinen, og det andet Astilbin, et lugtfrit polyfenol, der bidrager med fylde og tekstur samt lægger en dæmper på alkoholniveauet. Især Merlot har vist sig at have et stort indhold af Astilbin.

Fra mandler til lyserød geranium


Undersøgelserne har også vist, at der ikke er nogen faste regler for de aromastoffer, stilkene videregiver til vinen – jordbundsforhold og druesort har stor betydning for udviklingen af stofferne og det endelige resultat.
Stilkene kan - ud over friskhed, struktur og fylde - også afgive aromaer af fx mandler, melon, vanilje, hvide blomster og lyserød geranium (altså ikke bare geranium :)).
Hele klaser-metoden er mest anvendt til rødvin men bruges også ved fremstilling af hvidvin.


De små kunekune grise er både farverige og yderst tamme. Foto: Wikipedia/1RingFB.

Grise i Champagne

Hos Champagnes vinproducentforening, CIVC, har man sat sig et mål om, at samtlige af distriktets producenter skal være miljøcertificerede inden år 2030. Det betyder, at anvendelsen af kemiske sprøjtemidler – heriblandt midler mod ukrudt – skal udfases og andre og mere miljøvenlige midler tages i brug.
Et sådan middel er kunekune, mini-grise, som stammer fra New Zealand, hvor man har haft stor succes med at ansætte dem som vinmarksarbejdere.
Grisene kan nemlig ikke nå vinstokkenes druer og løv, da de er ganske små og desuden har meget tunge hoveder og svage nakkemuskler, hvilket medfører, at de kun kan løfte hovederne ganske lidt. De er dermed henvist til udelukkende at spise ukrudtet mellem rækkerne af vinstokke.

Bedre end gæs og får


Grisene spiser også de nedfaldne blade, så de ikke ligger og rådner og dermed spreder sygdomme i vinmarkerne.
Et par hold kunekune-grise har allerede gjort deres indtog på forsøgsbasis i nogle af Bordeauxs vinmarker. Og også her har man haft god erfaring med dyrene – bedre end med gæs og får, som ikke nøjedes med at spise ukrudtet …
Kunekune betyder i øvrigt ”rund og fed” på Maori.


Félix Solís Avantis' store nye fadkælder.

Fantastisk fadkælder drevet af robotter

Det er nok de færreste, der fejrer deres 70 års fødselsdag med en investering på 70 millioner euro (cirka 521 mio. kr.). Men det var netop, hvad Félix Solís Avantis gjorde i 2022, da den store spanske vinproducent fejrede sit jubilæum og samtidig søsatte et storstilet byggeprojekt.
Nu er bygningen færdigopført, og der er ifølge flere spanske medier tale om verdens mest avancerede fadkælder, hvor alt arbejde foregår fuldautomatisk og ved hjælp af robotter. Al menneskelig arbejdskraft udføres fra en computer og af kun to ansatte.
Fadkælderen, der befinder sig i Valdespenas, er konstrueret over et skelet af 2 mio. tons jern. Den breder sig over 3355 kvadratmeter, er 40 meter høj og har plads til 130.000 fade à 225 liter vin. Og robotterne kan flytte 1000 fade om dagen og rense 90 fade i timen ved hjælp af damp. Omkring 700 solcellepaneler sørger for al energi til den daglige drift.
På YouTube kan man se en lille film om opførelsen og robotternes arbejde inde i kælderen. Det ser alt sammen ret futuristisk ud.

Lagde sag an mod Instagram

Vi har tidligere nævnt Frankrigs strenge alkohollov, Loi Evin, der forbyder reklamer for vin og anden alkohol på tv og i aviser og magasiner.

Instagram er så nyt (trods alt), at platformen ikke er nævnt i loven, og derfor har influencerer rask væk vist deres favoritvine og spiritusser.
Det har ifølge Wein.Plus fået foreningen Addictions France (Afhængighed Frankrig) til at se rødt – og lægge sag an mod Instagrams ejer, Meta Group, med henvisning til 37 ”kritisable” posteringer fra i alt 20 influencerer. På billederne ser man influencerne nyde vin (blandt andet af champagnemærket Laurent Perrier) og spiritus, mens de slapper af, er på ferie, fester osv. Noget, der ifølge foreningen indirekte opmuntrer unge mennesker til et overdrevent alkoholforbrug.
Sagen har nu været for retten, og dommen gav Addictions France medhold. Meta Group har efterfølgende fjernet posteringerne, men overvejer at anke sagen.



Cirka 6000 udstillere tog imod de mange besøgende ved årets udgave af ProWein.

Succes for ProWein

For nylig forlod den sidste gæst verdens største vinbranchemesse, ProWein i Düsseldorf. Og arrangøren, Messe Düsseldorf, har været spændt på, om alt ville blive ”back to normal” efter aflysning af messen i 2020 og 2021 på grund af Covid – og ændring af datoen i 2022 til maj i stedet for marts.
Men arrangøren kan godt ånde lettet op – messen blev en stor succes med hele 11.000 flere gæster end sidste år.
I alt blev ProWein i år besøgt af 49.000 vinbranchefolk fra 141 forskellige lande. Kun 14% af udstillerne var tyske, og Sydafrika var igen repræsenteret efter to års rejserestriktioner.
Næste udgave af messen bliver afholdt fra 10. til 12. marts 2024.

Også stor succes for Wine Paris


Før ProWein kunne den internationale vinbranche besøge en anden stor vinmesse, Wine Paris/Vinexpo Paris, som blev afholdt i februar og ligeledes blev en bragende succes.
Det var fjerde udgave af messen i den franske hovedstad, og her fik de i alt 3387 udstillere fra 42 forskellige lande besøg af 36.334 branchefolk fra 149 lande. Sammenlignet med 2022 var det en fremgang i besøgstallet på 41% - og antallet af ikke-franske besøgende steg med gigantiske 85%.
De internationale gæster kom frem for alt fra Belgien, USA, Italien, Storbritannien og Tyskland.
Også her kan man allerede nu sætte kryds i kalenderen, hvis man vil med til Wine Paris i 2024, hvor messen bliver afholdt fra 12. til 14. februar.


Axel Heinz.

Heinz forlader sine supertoskanere

Efter 17 år forlader Alex Heinz posten som chefvinmager for de to supertoskanere fra vinhusene Ornellaia og Masseto. Det var under hans lederskab, vinene nåede berømmelsens tinder.
Heinz vil nu vende tilbage til Bordeaux, hvor han har opholdt sig det meste af sit liv – og til et job som leder af Château Lascombes i Margaux.
I denne uges Hall of Fame nederst på siden kan man læse mere om den anerkendte vinmager.


Der er plads til cirka 45 gæster i den nye champagnebar.

Ny champagnebar i København

Som vi før har nævnt, går det forrygende med salget af champagne på verdensplan. Det er som om, en stor del af denne verdens forbrugere ikke holder kreditkortet helt så tæt, når det gælder de ædle bobler.
Derfor er det måske heller ikke så tosset at åbne en champagne-bar – trods inflation, høje energipriser osv. Det er netop, hvad 57-årige Tove Brandt har gjort med Tirage Champagnebar på Gammel Kongevej 7 i København.
Vi har rigtig mange vinbarer i Danmark men ikke så mange, der er helliget champagne, så den nye bar skal lige have et par ord med på vejen.

Fra strip til ædle bobler


Tove Brandt er uddannet fødevareingeniør og har arbejdet lidt som tjener men har ingen erfaring med at drive en bar. Men hun elsker champagne og har både viden og respekt for de ædle bobler.
Engang husede lokalerne, hvor baren nu ligger, stripklubben Waterloo. Nu kan man lægge vejen forbi og nyde et glas champagne, hvilket koster op til 300 kr. Flaskepriserne spænder fra cirka 800 til 3000 kr.
Brandt ønsker, at stemningen i baren skal være uhøjtidelig – ligesom i enhver anden vinbar. Så der er ingen dresscode eller fine fornemmelser - det eneste fine er boblerne i glasset.

Verdens første pulverøl

Der er pulverkaffe og pulverkakao, så hvorfor ikke en pulverøl? Det er netop, hvad det tyske bryggeri Klosterbrauerei Neuzelle har kreeret, og der skal bare hældes vand på et par teskefulde pulver – og voila, så har man en (ifølge bryggeriet) dejlig lagerøl med skumkrone. Dog mangler der stadig en vigtig ting, nemlig alkoholen, men det lover man, bliver det næste skridt.

Verdens første pulverøl forventes at indtage markedet i slutningen af 2023 – både med og uden alkohol. Faktisk har Klosterbrauerei Neuzelle planer om at lancere en række forskellige slags bryg i pulver-udgave.
Pulveret fylder selvsagt mindre og er ligeledes betydeligt lettere end flasker og ølkasser. Og hos bryggeriet har man regnet ud, at hvis man går over til udelukkende at sælge pulverøl, vil man kunne reducere CO2-udslippet med 3 til 5% alene, når det gælder distributionen i Tyskland. Eksporten på verdensplan vil ligeledes resultere i en reduktion af udslippet på 1/2 %. Man kan læse mere om pulverøllet (på tysk) på bryggeriets hjemmeside.
Ja, så mangler vi jo bare lanceringen af en pulvervin lige til at opløse i vand...



Den skæve pub sat til salg

Den britiske pub-gigant, Marston’s, der ejer 1500 pubber fordelt rundt omkring i Storbritannien, har sat 61 af pubberne til salg – heriblandt The Crooked House (det skæve hus) i byen Dudley. Og hvis man skulle få lyst til at købe denne pub, skal man regne med, at der skal et par klodser eller flere under nogle af bordbenene.
For skævt er huset, og pubben er da også blevet kaldt for ”Storbritanniens mest berusede pub”.
Dengang i 1756, hvor huset (dengang en gård) var nyopført, var der intet galt, men i slutningen af 1800-tallet bredte minedriften sig til Dudley og området omkring byen. Al den udgravning og boring i undergrunden blev for meget for huset, der langsomt men sikkert begyndte at synke i den ene side.

Hælder 16 grader


Lokale virksomheder har siden da sponsoreret en effektiv understøttelse af bygningen, men skævheden kan man ikke rette op på.
Den venstre del af huset er i dag 1,2 meter lavere end den højre, og samtlige vinduer hælder 16 grader - hvilket er betydeligt mere end det skæve tårn i Pisa.
Salget kommer til at foregå via en auktion hos Christie & Co, og startbuddet er 675.000 pund (cirka 5,7 mio. kr.).
The Crooked House serverer måske nok en god ”pint” og et godt glas vin, men det er den skæve bygning, der frem for alt har gjort baren til et trækplaster for såvel lokale som turister fra hele verden.


To af de små dåser, der giver liflige champagne-lyde fra sig gennem hullerne foroven.

Fra "muuh" til et "plop"

Dåser der siger ”muuh”, ”øf” eller andre dyrelyde, når man vender dem en omgang, har i flere årtier gjort lykke hos børn i alverdens lande.
Sådanne dåser har givet champagnemuseet, Le Musée du vin de Champagne, i Épernay en god idé. I museets forretning kan man nu købe lignende dåser med lyden af et ”plop” (en champagneflaske, der åbnes) efterfulgt af den liflige lyd fra mousserende vin, der skænkes i et glas. Så mangler man jo bare, at også den liflige duft af champagne strømmer ud af hullerne...
Det lyder måske lidt pjattet, men de såkaldte ”Boîtes à bulles” (bobledåser) – der koster 5,50 euro (cirka 41 kr.) – sælger rigtig godt i forretningen. I de fem måneder, dåserne har hørt til sortimentet, er der blevet solgt 280 styk. Det svarer til næsten to dåser dagligt.
Ved at klikke her kan man se et lille videoklip og høre lyden.
Som en gigantisk moderne skulptur rejser vinhuset sig i landskabet på Mornington Peninsula. Foto: Jolson/Lucas Allen og Anson Smart.

Spændende australsk vinhus

Der er sikkert nogle af VinAvisens læsere, der har lagt mærke til, at vi har en vis interesse for vinhus-arkitektur.

I uge 11 fortalte vi om en smagning af Pinot Noir-vine fra Australien – og vi var især begejstrede for dem fra Mornington Peninsula.
Men ud over at fremstille glimrende rødvine har halvøen også nogle arkitektonisk flotte vinhuse – som fx Point Leo Estate, som lige skal have et par ord med på vejen.
Vinhuset er tegnet af Jolson Architecture and Interiors og breder sig over 3600 kvadratmeter. Det er bygget af beton, træ og glas, og der er ikke mange rette vinkler – de slyngende former er ifølge vinhuset en abstrakt fortolkning af vin, der skænkes fra en flaske.
Point Leo Estate ligger som et andet Louisiana i Nordsjælland med udsigt til en park med 50 moderne skulpturer og med havet som baggrund.
Man kan læse mere om vinhuset, dets vine, restaurant og skulpturer ved at klikke her.



Der hører 18 hektar vinmarker til det smukke gamle Château Cos Labory. Foto: Gironde Tourisme.

Trak lod om slottet

To af Saint-Estèphes berømte historiske slotte har nu ifølge Decanter fået samme ejer. Der drejer sig om Cos d’Estournel og naboen, Château Cos Labory, hvor ejeren af førstnævnte slot, familien Reybier, har købt sidstnævnte slot.

Sælgeren er familien Audoy med Bernard Audoy i spidsen. Han er 69 år, og ønsker at trække sig tilbage, og da hverken han eller hans tre brødre har børn, der kan overtage slottet, valgte familien at sælge det.
Der er blevet fremstillet vin på 5. cru-slottet siden slutningen af 1700-tallet. Dengang hed slottet Cos Gaston efter dets ejer, Pierre Gaston. Da han døde, trak hans tre børn efter sigende lod om, hvem der skulle have slottet, og det blev den ældste søn, Hyacinthe, der løb med sejren.
Sønnens eneste barn, datteren Marie-Sany, giftede sig med Francois-Armand Labory – hvorefter slottet tog navneforandring.
Købssummen er ikke offentliggjort.

Foto: Diageo.

Projekt skal afmystificere modningen

For at opnå sin farve og sine særlige aromaer fadmodnes whisky, og det har altid været lidt af et mysterium præcis, hvad der sker, når whiskyen ligger og modner i tre år eller længere endnu. For hvilke stoffer er det helt nøjagtig, der giver de forskellige aromaer? Og hvordan ændres disse aromaer alt efter, hvor længe indholdet forbliver i fadet?
Nu søsætter det verdensomspændende vin- og spiritusfirma Diageo et større projekt i samarbejde med det skotske Heriot-Watt University, et projekt, der netop skal kortlægge den nøjagtige proces under modningen.

Fingeraftryk med informationer


Projektet vil vare i tre år, og dets resultater skal gerne ende med at blive et vigtigt redskab for de skotske whiskyproducenter.
Først vil forskerne skanne et hav af fade og indsamle kemiske ”fingeraftryk” fra dem. Fingeraftrykkene vil indeholde informationer om de mange naturlige stoffer i træet, som bidrager til whiskyens aroma. Disse informationer – samt mange andre indsamlede data fra analyser – vil ende i en stor database eller et læringssystem, som Diageo kalder det, ud fra hvilket man vil være i stand til at forudsige en given whiskys aromaprofil.
Med udgangspunkt i systemet skulle det dermed også blive lettere for destillerierne at afgøre nøjagtig, hvor længe en whisky skal fadmode for at opnå nogle helt bestemte aromaer.
Man kan læse mere om projektet på Heriot-Watt Universitys hjemmeside.

Optagelse i vores importør-database

Næsten hver uge får vi henvendelser fra vinimportører, der søger optagelse i VinAvisens importør-database. Når ens firma er optaget, kan man sende vine til smagning hos avisens smagepanel, idet vi under anmeldelserne linker til informationerne i databasen. Man vil også automatisk få indkaldelser til tema-smagninger m.m.
Vi er glade for at optage såvel nye som etablerede importører – dog er det vigtigt, at man husker at sende os følgende informationer:
CVR-nummer (som vi registrerer firmaerne under), firmanavn, fysisk adresse, tlf., e-mail og webside.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Copenhagen Cava (åbner 1. april) er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Axel Heinz.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Axel Heinz, der i 17 år har stået for fremstillingen af to af Italiens mest berømte vine. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.

Axel Heinz (f. 1971) er en af Italiens mest berømte vinmagere. Han blev født i München af en fransk mor og en tysk far og voksede op i Frankrig.
I Bordeaux blev han uddannet i både landbrugsvidenskab og ønologi – og fandt sin hustru. Efter endt uddannelse fik han i år 2000 job som ønolog med det overordnede ansvar for vinfremstillingen hos hele tre forskellige vinslotte, Château Fourcas Loubaney, Château la Dominique Saint-Émilion og Château la Commanderie de Mazeyres Pomerol.
Siden Axel Heinz begyndte at studere, havde han ikke været uden for Frankrigs grænser, og han trængte i høj grad til at prøve kræfter med noget nyt. Muligheden bød sig, da han i 2005 fik tilbudt jobbet som chefvinmager for to af Italiens mest berømte rødvine, supertoskanerne Ornellaia og Masseto, og som direktør for de vinhuse, der fremstiller vinene. Begge vinhuse ejes af Marchesi Frescobaldi.
Han blev dermed den fjerde vinmager for de to vine, siden de blev til i starten af 1970’erne. Men han endte med at blive den, der har siddet længst på posten og har haft størst indflydelse på vinenes karakter og berømmelse. Jobbet passede som fod i hose til Axel Heinz, idet Ornellaia og Masseto begge fremstilles på Bordeaux-druer.
I de 17 år, han har stået for fremstillingen af vinene, har de udviklet sig til at blive nogle af de mest eftertragtede italienske vine. År efter år har han holdt kvaliteten i top og endog forbedret den.
Det var også ham, der føjede endnu to vine til porteføljen, hvidvinen Ornellaia Bianco og rødvinen Massetino.
Han valgte selv efter de mange år på toskansk jord at træde tilbage fra jobbet i 2023 for at vende tilbage til Frankrig og til nye udfordringer i form af et job som leder af Château Lascombes i Bordeaux-appellationen Margaux.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Efterlysning: danske vinbønder i udlandet

Jesper Rye Jensen, der ejer Vesterhave Vingaard, har spurgt os, om vi kender til danskere, som har egne vingårde i udlandet. Som han skriver:
- Når vi er på rejse, er det altid spændende at besøge vingårde - især dem med dansk oprindelse, da vi jo selv har en vingård i Danmark.
Her på VinAvisen er vi umiddelbart kommet i tanke om Solveig Tange, der har en vingård i Champagne, Peter Thomsen med sin vingård Ca’barun i Neive og Peter Work, der ejer Ampelos Cellars i Californien. Og så er der selvfølgelig Peter Sisseck i Ribera del Duero, Peter Vinding-Diers på Sicilien og Hans Vinding-Diers i Patagonia. Men dem kender Jesper Rye Jensen jo garanteret også.
Men der er jo mange flere - såvel kendte som mindre kendte. Vi har nævnt nogle af dem gennem årene, men har ikke nogen liste over dem. Så nu beder vi vores mange læsere om hjælp:
Hvis du har kendskab til danskere, der har slået sig ned i udlandet som vinbønder – eller hvis du er en af dem – så send os meget gerne en besked på info@vinavisen.dk.


Ugens vinøse billede

Mogens Bergmann har taget dette billede af en dramatisk stejl skråning i den franske vinregion Jura.
Billedet er fra Château-Chalon med den berømte gule vin – vin jaune – som nonnerne i byens kloster fremstillede allerede omkring 1460.
Vinen presses udelukkende af den ret ukendte drue Savagnin, der høstes sent og gæres langsomt til en sød vin.
Næste forår hældes vinen på små egetræs-fade, hvor den får lov til at ligge i mindst seks år, og i den tid fordamper cirka 35% af den.
Men man fylder ikke efter. På vinens overflade dannes en bakterie-kultur, og dette tynde lag beskytter vinen mod for meget iltning.
Kulturen minder lidt om de gærsvampe, der findes i sherryfade.
Efter den lange modning har vinen fået sin karakteristiske gule farve, en aroma af nødder, honning og krydderier samt en kraftig eftersmag. Samtidig er den blevet meget holdbar.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-730
Billede 569-594Billede 595-621


730 Hos Castello di Verrazzano i Chianti tørrer druerne til den søde dessertvin Vinsanto (foto © Red Box Pictures).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 13 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjernestjerne

L'Ormarins Brut Classique, Western Cape, Sydafrika, lav alkohol (12,5%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr. flasken, AndrupVin.dk

Vi har smagt flere fantastisk gode mousserende vine fra Sydafrika. Her er endnu en af dem. Vinen overbeviser med sine fine små bobler, som holder længe og viderebringer en kompleks duft med strejf af citrus, nybagt brød og fennikel. Smagen er tør og elegant, med god frugt og med en pikant lille sødme til slut. Prisen ved en flaske er yderst favorabel - så køb 6 flasker til 115 kr. stykket. De skal nok blive blive drukket alt for hurtigt! Vinen er velegnet som apéritif eller til lidt luksus fisk og skaldyr.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjerne

L'Incontournable, Collin-Bourisset, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

99 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., YouAndWine

En god, tør og fyldig hvidvin med Chardonnay-druens smag af lyse stenfrugter og med en lang frisk eftersmag med strejf af modne citroner. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Mas des Bressades Cuvée Excellence, Costières de Nîmes AOP, Frankrig, 2021, høj alkohol (14,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En lækker økologisk hvidvin på lige dele Roussanne og Viognier. Duften har en fin mineralsk note, mens smagen er let cremet og kompleks og med en perfekt balance mellem frugtsødme, tørhed og syre - som dukker op i den lange eftersmag. En vin, der vil egne sig fortræffeligt til stegt laks.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Locatour, Chardonnay, Californien, USA, 2020, høj alkohol (14,5%)

"Creamy Chardonnay" står der på etiketten - og det er netop, hvad denne hvidvin er. Den er harmonisk og har strejf af chokolade i duften, hvilket ikke er helt almindeligt i en hvidvin. Smagen er fed (cremet) med modne æbler, ananas, melon og vanille, som føres frem af de 14,5% alkohol, der dog er fint integreret. Eftersmagen holder nærmest uendeligt længe i munden. En vin, der bør serveres godt afkølet fx til asiatiske retter eller en lidt kraftig kyllingeret. Stegt laks er endnu et godt bud.

stjernestjernestjernestjerne

Sommerau Riesling Feinherb, Gut Sommerau , Riesling, Mosel, Tyskland, 2021, lav alkohol (10%)

119 kr., pris på tilbud ved 6 flasker: 69 kr., Mr. Ruby

En udmærket hvidvin med god fylde og frugt, duft af fersken og smag af klementiner og med en del sødme i eftersmagen. Men det er også en "Feinherb", der er en tand sødere end halvtør hvidvin. Den fjerde stjerne skyldes prisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rosé & Roll, Saint Martin, Vin de Pays Méditerranée IGP, Frankrig, lav alkohol (12,5%)

89,95 kr., pris på tilbud indtil 8. april: 69,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En ganske lys og mild rosévin med mineralitet og hindbær i duften og med en tør, læskende og frisk bærsmag. En dejlig vin, der leder tankerne hen på varme sommerdage med kølig rosé i glassene. Drik den godt afkølet. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Piccini Zinfandel, Zinfandel, Puglia IGT, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

99,95 kr., pris på tilbud i hele april: 49,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rigtig lækker rødvin med god fylde og en kødfuld smag i forening med solbær, kirsebær og en krydret note til slut. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjerne

Fabiano Classico Superiore, Valpolicello DOC, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

120 kr., pris på tilbud til og med 26. marts: 100 kr., Skjold Burne

De krydrede noter spiller førsteviolin i denne gode rødvin, mens frugten - mørke kirsebær og hyldebær - dukker op i eftersmagen sammen med en fin lille syre. Drik vinen til en god krydret kyllinge-ret.

stjernestjernestjernestjerne

St Antonin, Côtes du Rhône AOC, Frankrig, 2020, høj alkohol (15%)

125 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En god rødvin med Rhônes krydrede noter - rosmarin især men også aromatisk peber og eukalyptus. En vin, der er sagen til en kraftig kødret en kold forårsaften.

stjernestjernestjernestjerne

Caj, Giribaldi, Barbera, Barbera d'Alba Superiore DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

170 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 150 kr., Skjold Burne

Der er violer og læder i duften af denne gode rødvin. Smagen har frisk bærfrugt og en god syre i den lange eftersmag.

stjernestjernestjernestjerne

18, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2021, høj alkohol (18%)

179 kr., pris på tilbud d. 29. marts (KUN DENNE ENE DAG!) online: 89 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

"18" står for de 18% alkohol - og de kan godt mærkes. Det er en kraftig rødvin, der varmer. Der er syltede blommer, mørk chololade, kanel og en god portion frugtsødme i smagen samt en lille syre til slut. Vinen delte vandene hos smagepanelet. Nogle syntes, den var for pågående i al sin sødme, og at alkoholen bed, mens andre var begejstrede for fylden, sødmen og de varme krydrede noter. Vi lander derfor på 4 stjerner. Plask vinen over i en karaffel et par timer før servering, og drik den fx til kraftigt smagende oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Ravera, Giribaldi , Barolo DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

420 kr., pris på tilbud til og med 26. marts: 370 kr., Skjold Burne

Elegant, lød det enstemmigt fra smagepanelet, om denne rødvin. Den har en fin duft af skovbund og hyldebær og en velkomponeret og kompleks smag med frisk frugt, tilpas tørhed, en god syre og et lille tanninbid. Nyd vinen, som den er her og nu, eller gem den i endnu nogle år til en særlig lejlighed.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Réccua LBV, Porto, Portugal, 2014, høj alkohol (19%)

200 kr., pris på tilbud til og med 26. marts: 150 kr., Skjold Burne

En sød vin men på ingen måde sukkersød. Den dufter af syltede blommer og har smag af kandis og kandiserede violer, mørke rosiner og sukret mokka. En både interessant og ualmindelig dejlig portvin til normalprisen ved 200 kr.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen