Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Randall Grahm

  Randall Grahm (f. 1953) er en af Californiens mest eksperimenterende vinproducenter.
  Som ung fik han et job som fejedreng i vinforretningen Wine Merchant i Beverly Hills. Den flinke ejer lod ham ofte smage på vinene - heriblandt store franske vine, og det var disse smagsprøver, der ifølge Randall Grahms egne ord forvandlede ham til en "uhelbredelig vinfanatiker".
  I 1979 afsluttede han en eksamen inden for plantevidenskab på University of California Davis.
  Med økonomisk hjælp hjemmefra købte han Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz Mountains i Californien, og med sin eksamen og store vinglæde i bagagen kastede han sig ud i arbejdet som vinproducent.
  Han var opsat på at bevise, at det californiske klima var velegnet til at fremstille store Rhône-vine, og han plantede derfor Syrah, Roussanne, Viognier og mange andre Rhône-druer - under stor skepsis fra sine californiske kolleger.
  I 1984 frigav han første årgang af rødvinen Le Cigare Volant (den flyvende cigar), og de amerikanske forbrugere blev dermed for første gang præsenteret for en californisk rødvin i ren Châteauneuf du Pape-stil.
  Siden hen har Randall Grahm eksperimenteret med rødvine udelukkende på italienske druer som Nebbiolo og Barbera - samt med vine på en lang række nærmest ukendte druer.
  Siden 2004 har hans vinmarker været dyrket efter biodynamiske principper.
  Ud over at være vinproducent er Randall Grahm i dag en efterspurgt foredragsholder. I 2009 udgav han ydermere den prisbelønnede bog "Been Doon So Long: A Randall Grahm Vinthology".
  I 2010 blev han optaget i Culinary Institute of Americas Vintner’s Hall of Fame.
  Randall Grahm er også lidt af en spilopmager. Fx har han bedt besøgende i en vinmark om at hviske, fordi planterne er meget følsomme over for støj.
  Det var også ham, der - som en stor fortaler for skruelåg - afholdt "korkproppens begravelse", hvor en dukke af propper blev lagt i en kiste, og hvor Randall Grahm havde fået den kendte britiske vinskribent Jancis Robinson til at sige et par ord til de mange fremmødte.
  I 2020 valgte han at sælge Bonny Doon Vineyard til et investeringsfirma - men det er stadig ham, der fremstiller vinen.
  Adresse: Bonny Doon Vineyard, Mission Street, Santa Cruz, California, tlf.: 001 831 425 3625, orders@bonnydoonvineyard.com, www.bonnydoonvineyard.com.