Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Robert Mondavi

  Robert Mondavi (1913-2008) var Californiens grand old man, når det gælder vin.
  Det hele begyndte med hans far, en italiensk immigrant, der grundlagde et vinhus i San Joaquin Valley. Her voksede Robert Mondavi og hans bror Peter op, og begge kom helt naturligt til at indgå i driften af vineriet.
  I 1936 holdt vinhuset flyttedag til Napa Valley, og syv år senere købte familien det nærliggende Charles Krug Winery.
  Efter faderens død røg Robert Mondavi og broderen i totterne på hinanden, hvilket var startskuddet til en 50-årig lang familiefejde. Resultatet blev, at Robert Mondavi i 1966 grundlagde sit eget vinhus i Napa Valley.
  Siden da har han haft en umådelig stor indflydelse på den californiske vinindustri og på kvaliteten af de vine, som fremstilles i dette vinøse smørhul. Han har været en primus motor, når det drejer sig om eksperimenter med druesorter og produktionsmetoder – det var blandt andet ham, der indførte fadlagring på franske egetræsfade. Med koncerter og andre arrangementer i sit vinhus har han ligeledes gjort meget for at sætte fut i vinturismen i Napa.
  Robert Mondavi søgte altid nye udfordringer, blandt andet i form af samarbejder med førende vinproducenter fra andre lande – første gang var i 1979, hvor han indgik et joint venture med baron Philippe de Rothschild om skabelsen af kultvinen Opus One.
  Robert Mondavi døde i 2008, og det legendariske vinhus ejes i dag af den store amerikanske koncern Constellation Brands. Men hans søn, Tim Mondavi, og dennes børn har ført familietrationen videre og fremstiller stadig vin i Napa Valley.